Şimdi Ara

Şanzıman yağı neden değişmeli ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
1
Favori
4.555
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Özellikle manuel şanzıman araç kullanıcıları buna eskiden ben de dahildim çalışan sistemi ellemek istemez zaten piyasada şanzıman yağı değişmez yada değişmesine gerek yok gibi bir algı var ama değişmeli kimi 200 bin diyor ama bu sizin araca olan sevginize göre kullanmanıza ve vites geçişlerine vs. göre değişir.

Ben de durduk yere değiştirmedim geri vites dişlisi arızalandığı için şanzıman tamirinden sonra vites geçişlerinde özellikle soğuk şanzımanda baya sertleşme oldu.

Usta şanzıman tamirine yanlış hatırlamıyorsam 300 TL almışto kaliteli 2 lt bir yağ 200 TL yapıyor.

Zaten içine nasıl bir yağ koyduğu meçhul, belkide şanzıman yağını boşalttığı arabaları bi tank'ta biriktirip tofaşların vs. araçların yağlarını çorba edip tamir sonrası geri koyuyor olabilir.

Liqui moly sitesinden aracıma uygun olan şanzıman yağını alıp değişimi yaptım aracın yağ kapasitesi 1.7 lt iken araçtan 2.5 lt yap çıktı işin garip kısmı 1.2 lt'den sonra yağ doldurma deliğinden dökülüyor nasıl becerdiğini biz de anlamadık hatta yağ karşı hazneye geçsin diye lastiği çevirdik aracı askıda çalıştırıp yürüttük vs. Ama işe yaramadı en sonunda şanzımanın en üstünden vites geçiş kısmından doldurdular.

Uzun lafın kısası kaliteli yağ ile şanzımanım nasıl oldu reklam yapmıyorum ama yağın rengi alışkanlığı bile kaliteli olduğunu gösteriyordu.

Koyulduktan hemen sonra vites geçişleri tıkır tıkır oldu orjinalinden bile iyi araç 130 bin km'de

Uzun vade kullanımında fark ettiğim de aracın rölanti devri 900 den 850 civarına düştü.

Ayrıca rölantide çok hafif sarsıntı gibi bir sorun vardı ama çok narin olduğu için hiç ustaya gitmedim ayrıca sürekli bir sorun değildi rölantide arada bir gelip giren ve çok ince ince arabayı bi sallayıp giden bir sarsıntıydı ama şoförün anlayacağı ve can sıkıcı bir sorundu bu sorunda değişeli yaklaşık 2 hafta oldu geçti.

Yani hiç aklınıza gelmeyecek alakasız göreceğiniz problemler şanzıman yağı kaynaklı olabilir.

Benim görüşüm şanzıman yağını 100 bin'de bir değiştirilmesi yönünde zaten masraflı bir işlem değil konforu arttıran bir işlem ama kaliteli ve aracın standartlarına uygun bir yağ koyulmayacaksa eskisinden kötü olma olasılığı daha fazla

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Liqui moly sitesinden aracıma uygun olan şanzıman yağını alıp değişimi yaptım aracın yağ kapasitesi 1.7 lt iken araçtan 2.5 lt yap çıktı işin garip kısmı 1.2 lt'den sonra yağ doldurma deliğinden dökülüyor nasıl becerdiğini biz de anlamadık hatta yağ karşı hazneye geçsin diye lastiği çevirdik aracı askıda çalıştırıp yürüttük vs. Ama işe yaramadı en sonunda şanzımanın en üstünden vites geçiş kısmından doldurdular.

Sadece buna cevap vermek istiyorum. Otomobillerin şanzımanları fabrikasyon olarak çoğu model (hepsi değil) fazla yağ alıyor nedense. Sonra yapılan İLK MÜDAHELEDE (yağ değişimi, revizyon, parça değişimi veya başka bişey) daha az yağ koymak zorunda kalıyorsunuz.

Bunun sebebini bende bilmiyorum fakat kendi aracımın değerleri şöyle

İlk dolum yağı (fabrikasyon dolum) = 8 Litre
    Bir sonraki yağ değişiminden itibaren her yağ değişiminde = 7 Litre
    Minimum = 5.5 Litre

Şimdi ben arabanın şanzıman yağını değiştirmeye kalksam 8 litre değilde 7 litre koymak mecburiyetindeyim. Neden bilmiyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Rolanti devri ile sanziman yağı arasındaki bağı kurabilen varsa anlatsin banada onun dışında şanzıman yağı 60 bin km de bir değişmelidir

Bunu bende duydum şanzıman yağı kitapçıkta 2.5 litre gösteriyordu. Ustaya 3 kutu götürdüm. Bu arabalarda fabrika çıkışı olarak 3 litre çıkıyor bizde geri 3 litre dolduruyoruz dedi. O şekilde 2 sene bindim sorun olmadi hala da sorun yok.

Daha Fazla Göster
  • MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    Ne kadar boşaltırsan boşalt içinde bir miktar kalacaktır. Yağ değişiminde koyulacak miktar hesap edilmiştir.

*Çook uzun uzun yazanları, Sürekli marka/model savunanları *Konulara yerleşip herşeye "olur olmaz" cevap yarıştıranları *Tartışmaya her daim hazır olanları *Seviyesiz konuşma tarzlarını *Bilinen trolleri, engelliyorum; kim olduğuna bakmaksızın. "Arabayı almadan önce konulardan fayda sağlayıp, adıktan sonra whatsApp'a kaçanları; engelliyorum."
  • 2015 model 83 bindeki manuel aracin sanziman yagi degismeli mi?

Vites gecisleri sorunsuz.

Orijinalden alıntı: Alisilin07

2015 model 83 bindeki manuel aracin sanziman yagi degismeli mi?

Vites gecisleri sorunsuz.

Motor yağını araç sorunsuzken sorun yaşamasın diye değiştiriyoruz değil mi? Bunda da aynısını yapmalıyız, belirtiler başladıktan sonra yapılan değişimin geri dönüşü olmaz en fazla daha kötü olmasını engeller.

Ayrıca rölanti konusuna gelirsek konun sonunda motorun çok hafif sarsıntısının da geçtiğini yazdım.
    Zaten çok büyük bir değer oynamadı 50 devir

Şanzıman boşta da olsa dişliler içeride dönüyor ama eskiden 2.5 lt yağ'ın içinde ve dandik kalın bir yağ ile dönüyordu ama şuanda olması gereken seviyede kaliteli bir yağ ile dönüyor bu küçük farkı ben buna bağladım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: FurkanEmir411

Motor yağını araç sorunsuzken sorun yaşamasın diye değiştiriyoruz değil mi? Bunda da aynısını yapmalıyız, belirtiler başladıktan sonra yapılan değişimin geri dönüşü olmaz en fazla daha kötü olmasını engeller.

Alıntıları Göster
    Aracin kitapcigi dahil hicbir yerde manuel sanziman yaginin degisim periyodunu bulamadim.

Ama motor yaginin periyodu var heryerde ki ondan biliniyor.

Sizin bir kaynaginiz var mi?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kendi aracımda özellikle araç soğukken vites 1 ve 2 ye zor geçiyordu. Aks sökülürken dökülen yağ sonrası ben de sıfır yağ almıştım. Araca koydurduktan sonra viteslerde farkedilir yumuşaklık yaşadım. Bundan sonra 2.el araba alsam ilk yapacağım şey şanzuman yağını da değişmek olur.

bilinçli tüketici olmak güzel hadise..

liki kullanıyorum bende iyi bir ürün..

• Şanzıman yağı değişimi modası da son bir iki sene de başladı. Daha önceleri benim tanıdığım, bildiğim hiç kimse şanzıman yağı değiştirmez, şanzımanına da hiç bir şey olmazdı. Şimdiler de ne olduysa bir değişim furyasıdır aldı başını gidiyor.

Baskı,balata değişimi yapılmadıysa,şanzıman açılmadıysa yapmayın,değiştirmeyin. Ben gündelik kullandığım Mitsubishi Colt un şanzıman yağını değiştirdim, şanzıman soğukken eğer çok nazik vites değiştirmezsen 2 ve 3. viteste cartlama yapıyor ve nedeni şanzıman yağı değişimi. Öncesinde en ufak bir problem yoktu. Sıcak soğuk fark etmez yağ gibi geçiyordu.

Hollanda'da yaşıyorum burada bir Türk taksici ile sohbet ettim. Vw Sharan aracı var km 480.000 de şanzıman yağını kaç kere değiştirdin diye sordum. Yanıtı hiç değiştirmedim oldu. Sorun var mı ? Yok

O halde feleğin çemberine çomak sokmak niye ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi son_samuray -- 18 Nisan 2021; 14:26:46 >

Orijinalden alıntı: iCrush

Şanzıman yağı otomatik araçlarda 80-60 bin km'de bir değişmesi gerekiyor manuel için böyle bir değer varsa kaynak paylaşmanızı rica ediyorum.

Ayrıca rölanti konusuna gelirsek konun sonunda motorun çok hafif sarsıntısının da geçtiğini yazdım.
    Zaten çok büyük bir değer oynamadı 50 devir

Şanzıman boşta da olsa dişliler içeride dönüyor ama eskiden 2.5 lt yağ'ın içinde ve dandik kalın bir yağ ile dönüyordu ama şuanda olması gereken seviyede kaliteli bir yağ ile dönüyor bu küçük farkı ben buna bağladım.

Teorik olarak dislilerin dönme durumu söz konusu degil eğer dönüyorsa problem vardir, volandaki ataletten dolayi dönen dişlilerin ise rölanti devri ile alakasi yok.

Dis dibi aşınması ve maruz kaldığı stresi bilsen muhtemelen bu şekilde konuşmazsin ureticiler ortalama 150 bin km 8 sene ekonomik ömür bicerler araçlara zaten bu surec içerisinde bir defa değiştiridigini varsayarlar sanziman yağını . Fakat tanklarda kullanilan transmisyon parçaları icin kullanilan yaglayicilar hem daha efektif yaglama yaparlar hem daha dayanıklıdır ona rağmen her sene değiştirilir burda olay tamamen araca biçilen omurle ilgili daha tr de otomatik sanzimanli arac yokken delibgibi sanayilerde şanzıman revizyoncusu vardi senin mantikla hic bozulmamasi lazım şanzımanın

Triboloji ne kadar gelissede fizik kurallari değişmiyor ve dişli kaliteleri artmıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Polestar191 -- 18 Nisan 2021; 14:28:8 >

• Manuel araçta kavrama kilitlenince vites boşta olsa da şanzımanın içine güç aktarılmıyor mu?

Vites boştada olsa şanzımanın içinde boşta dönen bir dişli vardır illaki.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.