Şimdi Ara

Şanzıman yağı neden değişmeli ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
67
Cevap
1
Favori
4.557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tasarlayan ve üreten mühendis şanzıman yağı değişimine gerek yok diyor. Servise soruyorsun değişim programında yok diyor. Eski ve iyi ustalara bakıyorsun değişim değil de, eksiklik varsa tamamlama yapmak mantıklıdır tecrübesine sahipler. Bir kısım usta da üç beş bin km de değişmeli diyor. Benim fikrim mühendisten yana. Değişmesine gerek yok diyorsa yoktur. Otomatik vitesler müstesna. Onların kendi kuralları var. Hatta VW gibi üreticiler bazı DSG türleri için yağ değişimine gerek yok diyor.

Yeni yağdan zarar gelmez. Aracı eski yağ ile çalıştırıp dişlileri aşındırmaktansa en kötü 100bin kmde bir değiştirmekte fayda var. Sizin soruna gelirsek kalın viskosite yağ kullanmışsınız, ısınınca viskosite düşüyor ve normale dönüyor. Sizinde doğru viskosite yağ ile değiştirmenizi tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoorMan -- 18 Nisan 2021; 15:57:56 >
  • Spirited kullanıcısına yanıt
    Değişmesine gerek yok demiyor, lifetime (ömür boyu) olarak geçer. Biçilen ömür ise atıyorum 8 yıl/150bin km.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoorMan -- 18 Nisan 2021; 15:56:26 >
  • İşte bu yüzden ben şanzımanımı maddi durumun olursa direk revizyona sokacağım ve haliyle bütün yağ boşalmış olacak. Sıkıyosa içinde bi yerde yağ kalsın şanzıman açılınca en ufak bi yağ kalacağını düşünmüyorum. Böylelikle 8 litre koyabilirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeGaDave06 -- 18 Nisan 2021; 16:3:25 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alisilin07

Aracin kitapcigi dahil hicbir yerde manuel sanziman yaginin degisim periyodunu bulamadim.

Ama motor yaginin periyodu var heryerde ki ondan biliniyor.

Sizin bir kaynaginiz var mi?

Alıntıları Göster

Fiat manuel vites yağ değişimi

100 bin km veya 3 yılda bir

Şanzıman yağı neden değişmeli ?

• Şanzıman yağı olarak Castrol 75w90 kullandım.
    Günümüze kadar hiç yağ değişiminden ama sorun da yaşamadan kullanıma devam eden otomobiller var.
    Dediğim gibi bu moda son 2-3 sene de yaygınlaştı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Spirited

Tasarlayan ve üreten mühendis şanzıman yağı değişimine gerek yok diyor. Servise soruyorsun değişim programında yok diyor. Eski ve iyi ustalara bakıyorsun değişim değil de, eksiklik varsa tamamlama yapmak mantıklıdır tecrübesine sahipler. Bir kısım usta da üç beş bin km de değişmeli diyor. Benim fikrim mühendisten yana. Değişmesine gerek yok diyorsa yoktur. Otomatik vitesler müstesna. Onların kendi kuralları var. Hatta VW gibi üreticiler bazı DSG türleri için yağ değişimine gerek yok diyor.

Otomobiller 10-12 yıl 200k km sorunsuz ömür biçilerek tasarlanır. Kitapçıklarda 10-12 yıl kullanım ömrü olduğu belirtilir. Bu yüzden değişime gerek yok diyorlar. Eğer arabaları max 15 senede hurdaya ayıracaksak değişime gerek yoktur. Biz bir arabayı 30 sene kullanıyoruz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boraycan -- 18 Nisan 2021; 18:18:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

2022 Honda Civic Eco Executive

• son_samuray kullanıcısına yanıt
    Demek ki aracınız için kalın bir yağ. 2012 fiestam için 75w80 bile kalın geldi, castrol fe 75 almıştım.

Ek olarak sorun yaşamamış olması sistemin sağlıklı olarak işlediği anlamına gelmiyor, eski yağ ile koruyuculuk daha az oluyor ve bir süre sonra dişliler aşınmaya başlıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoorMan -- 18 Nisan 2021; 19:1:25 >
  • Alisilin07 kullanıcısına yanıt

Manuel Şanjıman yağı 100 bin km, hidrolik yağı da 2 yıl veya 40 bin km.

Bu değerler kendi kullandığım araç için geçerli. Bu arada hiçbiyerde hidrolik te yazmaz :)

Orijinalden alıntı: Alisilin07

Aracin kitapcigi dahil hicbir yerde manuel sanziman yaginin degisim periyodunu bulamadim.

Ama motor yaginin periyodu var heryerde ki ondan biliniyor.

Sizin bir kaynaginiz var mi?

Alıntıları Göster

Kaynağım deneyimlerim hocam, kendi araçlarımda da bu periyodu takip ediyorum çevremdekilere de yaptırtıyorum yaptırttıktan sonra herkes teşekkür ediyor bilmiyorduk diyor aracım vites geçişlerinde pürüzsüz oldu diyorlar. Özellikle manuel araçlarda düşük hızlarda (örneğin 3 4 kmh) ile giderken 1e zor geçiyorsa yağı değiştirince lokum gibi oluyor tıkır tıkır geçiyor.

• FurkanEmir411 F kullanıcısına yanıt
    Azıcık gaz ver rahatça geçer. :)

• Yıllardır farklı marka araçlarım için farklı ustalarda bakıma gittiğimde şanzıman yağı için hep aynı cevabı verdiler,aracın manuel değişime gerek yok orjinal yağ iyidir eksik varsa gerekirse tamamlama yaparız.

İşlemci : İntel Core i7 4790 \\ Anakart : Msi Z97 Pc Mate \\ Ekran Kartı : XFX AMD RX 5700 XT 8 Gb \\ Ram : Corsair Vengeance 16 Gb \\ Hdd : 2.5 TB Sata 3.0 \\ Ssd : Sandisk ssd plus 120gb+480gb \\ Monitör : Lenovo ThinkVision 22” \\ Ses Sistemi : Creative x-fi xtreme gamer sound card -- Creative T6160 5+1 \\
  • xmxksk kullanıcısına yanıt

aynı ustaların %90i hala 10w40 yağ kullanan kişiler.

sadece market alış verişi için kullanılmış bir otomobilden bahsedersek bu akla, mantığa pek yatkın değil.

Yeni nesil şanzımanlar da belki yağ değişimi yapılması gerekebilir, ancak eski nesil şanzımanlar da bunun gerekliliğine kesinlikle inanmıyorum.

Yağ değişimi beraberinde farklı sorunları getiriyor. Piyasa 100.000 ler ce km yapmış ve şanzıman yağı değişmemiş otomobiller var gerçekten

böyle bir gereksinim varsa bu otomobillerin şanzımanları bir noktadan sonra problem yaşatması gerekmez miydi?

Dediğim gibi burada taksicilik yapan ve arabasının km neredeyse milyon olmuş ama şanzıman yağı değişmemiş VW Sharan var.

Kayınpederimin arabası W211 Mercedes E240, 280.000 Km orijinal motor yağı, Kuzenim de E90 320 var

(o arabanın yürümesi bile mucize orası ayrı bir konu) en son bildiğim 310 veya 320.000+ km şanzıman yağı orijinal hatta zorlasan motor yağı

bile orijinal çıkar  o kadar kötü berbat acımazca kullanıyor en ufak ne ses var ne de başka bir problem.

• quote:

Orijinalden alıntı: son_samuray

2007 model 120.000 km de ki bir aracın şanzıman dişlileri ne kadar aşınabilir? Kaldı ki ömrünün önemli bir bölümünü km yapmadan

sadece market alış verişi için kullanılmış bir otomobilden bahsedersek bu akla, mantığa pek yatkın değil.

Yeni nesil şanzımanlar da belki yağ değişimi yapılması gerekebilir, ancak eski nesil şanzımanlar da bunun gerekliliğine kesinlikle inanmıyorum.

Yağ değişimi beraberinde farklı sorunları getiriyor. Piyasa 100.000 ler ce km yapmış ve şanzıman yağı değişmemiş otomobiller var gerçekten

böyle bir gereksinim varsa bu otomobillerin şanzımanları bir noktadan sonra problem yaşatması gerekmez miydi?

Dediğim gibi burada taksicilik yapan ve arabasının km neredeyse milyon olmuş ama şanzıman yağı değişmemiş VW Sharan var.

Kayınpederimin arabası W211 Mercedes E240, 280.000 Km orijinal motor yağı, Kuzenim de E90 320 var

(o arabanın yürümesi bile mucize orası ayrı bir konu) en son bildiğim 310 veya 320.000+ km şanzıman yağı orijinal hatta zorlasan motor yağı

bile orijinal çıkar  o kadar kötü berbat acımazca kullanıyor en ufak ne ses var ne de başka bir problem.

Teşekkürler, sizlerin sayeniz de, bu ülke de 2. El araç neden alınmaz sorusunun cevabını almış oluyoruz.

• son_samuray kullanıcısına yanıt
    Anlatamadım sanırım sorun yaşamamış olmanız sistemin sağlıklı çalıştığı anlamına gelmiyor. Neden yeni yağa bu kadar karşısınız hayret bi olay. o zaman motor yağ bakımınıda 2-3 senede 1 yapalım nasıl olsa yağ olduğu sürece birşey olmuyor.

Değiştirmekten zarar gelmez, faydasını görürsünüz. Hatta yakıt tüketimi bile azalabilir, koyduğunuz 100 liralık yağın parasını çıkarır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoorMan -- 19 Nisan 2021; 16:26:0 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: shkoksal

Azıcık gaz ver rahatça geçer. :)

Alakası yok, 2den1e de alsan geçmiyor takılıyor. Hele dizel araçta bi de sarsıyor

Bizde megane 2 dizel var, bu dediğin olay oluyo özellikle 2 den 1 e geçmiyor. Yağ ile alakalıdır değildir diyemem ama ben geçmediği zaman hafif gaz verip rev match yapıyorum gayet de geçiyor. Alakası yok demeniz anlamsız yani.

• quote:

Orijinalden alıntı: shkoksal

Bizde megane 2 dizel var, bu dediğin olay oluyo özellikle 2 den 1 e geçmiyor. Yağ ile alakalıdır değildir diyemem ama ben geçmediği zaman hafif gaz verip rev match yapıyorum gayet de geçiyor. Alakası yok demeniz anlamsız yani.

Araçtan araca değişiyor biraz

• Aracımın ağır bakımlarını yaptırdığım zaman 98 bindeydi. 120 binde değişmesi gereken Triger seti devirdaim pompası antifiriz filtreler yağ fren hidroliği ve şanzuman yağını değiştirdim. Garanti olsun kafam rahat olsun isterseniz 60 bin veya 3 yılda değişmesi gerekir.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.