Şimdi Ara

YOL TUTUŞU NEYE BAĞLIDIR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Askercell Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 3 Misafir - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
207
Cevap
0
Favori
11.488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşım mekatronik mezunu. Benimde eğitimim bu konuda yok ama ilgiliyim. Arkadaşa hafif arabaların yol tutuşunun daha iyi olcağını çünkü hafif aracı kontrolde tutmak daha kolay olur dedim.o ise aracı yolda tutan şeyin sürtünme olduğunu 1200 kiloluk araç ile 900 kiloluk aracın aynı virajda aynı g kuvvetini yediğini o yüzden 1200 kilonun daha zor kontrolden çıkacağını söyledi bende süspansiyonların ağır arabayı daha zor tutacağını söyledim. O similatörde deney yaptığını sürtünmeyi kaldırınca arabanın taklalar attığını söyledi. bende öyleyse öyledir dedim ama bu sabah aklma aynı araca yarış süspansiyonu takınca aracın yol tutuşunun çok çok daha arttığını hatırladım bu benim dediğime kanıt olmaz mı?

Evet arkadaşlar ne diyorsunuz pek fanatik değilimdir inşallah bişiyler öğreniriz bu konuda.

• Kilonun az olması evet biraz arttırır yol tutuşunu ama süspansiyon sertliği, lastik tabanları, aracın yerden yüksekliği, aracın yüksekliği gibi bir sürü değişken var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-1E1FC651D

Kilonun az olması evet biraz arttırır yol tutuşunu ama süspansiyon sertliği, lastik tabanları, aracın yerden yüksekliği, aracın yüksekliği gibi bir sürü değişken var.
    evet bende aynı görüşteyim süspansiyon sisteminin işini kolaylaştıracaktır bu yüzden yüksek motorlu araçlarda kilo düşürmeye gidiliyor dedim o ise sadece hız için hafifletilmeye gidiliyor dedi.
  • Aerodinami, süspansiyon, direksiyon, lastik, şoför.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: *President*

Aerodinami, süspansiyon, direksiyon, lastik, şoför.
    Ağırlık yol tutuşu açısından önemli, hafiflik yakıt ekonomisi, hız için önemlidir...
  • quote:

yol tutuşu zemin, lastik, aerodinamik yapı, süspansiyon ve ağırlığa bağlıdır. aslında aracın ağır veya hafif olması yol tutuşunu çok etkilemez çünkü diğer faktörlerle bunlar yere aynı kuvvetle basması sağlanabilir. yanlış hatırlamıyorsam formula 1 aracı 800 kg ağırlığa sahiptir ve bu araç 150 km ile giderken bir borunun içinde ters dönerek gidebiliyor. yani bulunduğu yüzeye 800 kg dan fazla bir kuvvetle basabiliyor. aerodinamik yapı çok daha önemli bu konuda.

edit: düşündümde ağır olan araç virajlarda yolu sürtünmeden dolayı daha iyi tutar ancak merkez kaç kuvveti sebebiyle daha fazla savrulma eğilimine girer burda diğer faktörler devreye girer yerin ve lastiğin sürtünme katsayısı falan yani tam bişey söylemek için iyi bir hesaplama yapmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ancakveancak -- 20 Ocak 2012; 16:19:09 >

• quote:

+

ayrıca fazla ağırlık ve boyut aracın çevikliğini azaltır.yığılmalar artar.ayrıca aracın ağırlık merkezinin mümkün olduğunca aşağıda ve çekiş sistemine göre orta bölgeden o bölgeye biraz yakınlığı , yoltutuşun temelleri...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Aracın ağırlık merkezinin yerden yüksekliği önemlidir. Alçak süspansiyonlu araç daha yüksek hızda tutar. Aracın ağırlığının etkisi yoktur. Sadece ağırlık merkezinin bulunduğu nokta ve aracın yol tutuş ekipmanları önemlidir. Subaru bu yüzden imp. için boxer motor ve yapar piston yaparak aracın ağırlık merkezinin aşağı inmesini sağladılar.

Düz yoldaki eğimde dönüş yarı çapı ve lastik sürtünme kuvveti önemlidir.
    Eğimli yolda da dogal olarak eğim arttıkça hız artar. Nascar yarışlarındaki virajların belli limitleri vardır sürücüler o limite yakın giderler hep.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sadece Sürücü -- 20 Ocak 2012; 16:03:27 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zulfikar

evet bende aynı görüşteyim süspansiyon sisteminin işini kolaylaştıracaktır bu yüzden yüksek motorlu araçlarda kilo düşürmeye gidiliyor dedim o ise sadece hız için hafifletilmeye gidiliyor dedi.

Alıntıları Göster
    Hafif araç daha iyi yol tutar.
    Ağır araç daha iyi yol tutar yanılgısı, şurdan geliyor.
    Bizim bindiğimiz halk arabaları daha çok konfor odaklı olduğu için yumuşak süspansiyonlar kullanılıyor bu da yol tutuşunu negatif etkiliyor.
    Arkaya 2-3 kişi binince ağırlıkla ağırlık merkezi yere yaklaşır ve daha iyi yol tutar.Yanılgı işte burdan geliyor.
    Halbuki ağırlık koymak yerine yay değiştirme işlemiyle arabayı aşağı indirsek ağırlık binmediği halde ağırlık merkezi yine yere yaklaşıcak ve daha iyi yol tutacaktır.
    Araba ağırlaştıkça aerodinamik kabiliyetlerinde azalma oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kubilay S.

Bizim bindiğimiz halk arabaları daha çok konfor odaklı olduğu için yumuşak süspansiyonlar kullanılıyor bu da yol tutuşunu negatif etkiliyor.
    Arkaya 2-3 kişi binince ağırlıkla ağırlık merkezi yere yaklaşır ve daha iyi yol tutar.Yanılgı işte burdan geliyor.
    Halbuki ağırlık koymak yerine yay değiştirme işlemiyle arabayı aşağı indirsek ağırlık binmediği halde ağırlık merkezi yine yere yaklaşıcak ve daha iyi yol tutacaktır.

Alıntıları Göster
    düşündüğüm gibi fikir ayrılıkları var herkesinde mantıklı ir açıklaması var takipteyim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kubilay S.

Alıntıları Göster
    Yol Tutuşu Olumlu Etkileyen Faktörler

- Hafif olması
    - Daha Rijit Şasi
    - Geniş taban ve çaptaki lastikler
    - Sert Süspansiyon
    - Yere olan alçaklık
    - Aracın Ağırlık merkezinin yere yakınlığı
    - Süspansiyonları yapısı
    - Aerodinamik yapı
    - Tekelerkler arası mesafe

Tüm bunlar aracın yol tutuşunu etkileyen faktörlerdir. Ağır otomobil asla ama asla daha iyi yol tutmaz. Size konforlu yolculuk sunar sadece.
    Hafif otomobillerin daha düşük güçte olmasına rağmen kendisinden daha güçlü rakiplerinden daha iyi tur zamanı elde etmesi hafif olduklarından dolayı virajlarda
    hız kesmeden kazandığı artı zamanlardır.

• Bir aracin iyi yol tutmasi icin olmazsa olmaz birinci sart

Agirlik merkezi yere yakin olmali
    Lastiklerin iyi olmali
  • quote:

Orijinalden alıntı: cihanair

Bir aracin iyi yol tutmasi icin olmazsa olmaz birinci sart

Agirlik merkezi yere yakin olmali
    Lastiklerin iyi olmali
    Şase dinamizmi en önemli faktör diye biliyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: insomnia__

Şase dinamizmi en önemli faktör diye biliyorum.

Alıntıları Göster
    Buna benzer bir konu açmıştım. Ordaki yorumlarıda okuyun faydalı bilgiler var.

http://forum.donanimhaber.com/m_54777245/mpage_1/f_/key_//tm.htm#54777245

• quote:

Arkadaşım mekatronik mezunu. Benimde eğitimim bu konuda yok ama ilgiliyim. Arkadaşa hafif arabaların yol tutuşunun daha iyi olcağını çünkü hafif aracı kontrolde tutmak daha kolay olur dedim.o ise aracı yolda tutan şeyin sürtünme olduğunu 1200 kiloluk araç ile 900 kiloluk aracın aynı virajda aynı g kuvvetini yediğini o yüzden 1200 kilonun daha zor kontrolden çıkacağını söyledi bende süspansiyonların ağır arabayı daha zor tutacağını söyledim. O similatörde deney yaptığını sürtünmeyi kaldırınca arabanın taklalar attığını söyledi. bende öyleyse öyledir dedim ama bu sabah aklma aynı araca yarış süspansiyonu takınca aracın yol tutuşunun çok çok daha arttığını hatırladım bu benim dediğime kanıt olmaz mı?

Evet arkadaşlar ne diyorsunuz pek fanatik değilimdir inşallah bişiyler öğreniriz bu konuda.

Selamlar,

Mekatronik mühendisliği mezunu arkadaşınızın g kuvveti ile ilgili olarak 1200kglik arac ile 900kglik araca aynı g kuvveti binmesi yorumunu üzülerek ve şaşkınlıkla okudum!!
    Maalesef mekatronik mühendisliğini okuyan arkadaşınıza hatırlatınız; ben 71kg olmama rağmen dünya kendisine de bana da size de Ayşe'ye de Fatma'ya da aynı g kuvvetini uygulamakta. G kuvveti ivmesel bir büyüklük olup arkadaşınızın aynı olduğunu ilettiği 1200kg araca uygulanan atıyorum 0.8G lik kuvvet ile 900kg araca uygunlanan 0.8G lik kuvvet kuvvetsel olarak farklıdır ve aracların ağırlıkları (aslında kütleleri) ile doğru orantılıdır.

Arkadaşınızın kullandığı simülatörde imkanlar nedir ne değildir bilmiyorum ama arkadaşınızdan lütfen bir ricada bulunun ve simülatörde "diğer tüm şartları aynı tutarak" farklı ağırlıklardaki araçlar için hangisinin yoldan kopma hızı ne oluyor bir kontrol etsin.

• x kişisine 50 kiloyken omuz attığında sarsılır. Eger aynı kişi 150 kilo olsa sen sarsılırsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: ~Lion King~

x kişisine 50 kiloyken omuz attığında sarsılır. Eger aynı kişi 150 kilo olsa sen sarsılırsın.

Hocam bu mantıkla düşürsek çok yanlış olur. Buna momentum mantığı ve bileşke kuvvetle bakılırsa daha iyi anlaşılır.

p=mv yani momentum = kütle x hız

Sizce hafif birisi mi koşarken daha iyi döner yoksa ağır kişi mi? Ağır kişi belli bir hızdan sonra yana doğru yalpalanmaya başlar. Yani kendisini dışarı itecek bileşke momentum kuvveti ağırlığıından dolayı hafif kişiye göre daha fazla olacaktır.

Ağırlık virajlarda dezavantaj, düz yolda avantajdır. Yani ağır araç virajlarda daha fazla yalpalanırken düz yolda rüzgardan daha az etkilenir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pyros

quote:

Arkadaşım mekatronik mezunu. Benimde eğitimim bu konuda yok ama ilgiliyim. Arkadaşa hafif arabaların yol tutuşunun daha iyi olcağını çünkü hafif aracı kontrolde tutmak daha kolay olur dedim.o ise aracı yolda tutan şeyin sürtünme olduğunu 1200 kiloluk araç ile 900 kiloluk aracın aynı virajda aynı g kuvvetini yediğini o yüzden 1200 kilonun daha zor kontrolden çıkacağını söyledi bende süspansiyonların ağır arabayı daha zor tutacağını söyledim. O similatörde deney yaptığını sürtünmeyi kaldırınca arabanın taklalar attığını söyledi. bende öyleyse öyledir dedim ama bu sabah aklma aynı araca yarış süspansiyonu takınca aracın yol tutuşunun çok çok daha arttığını hatırladım bu benim dediğime kanıt olmaz mı?

Selamlar,

Mekatronik mühendisliği mezunu arkadaşınızın g kuvveti ile ilgili olarak 1200kglik arac ile 900kglik araca aynı g kuvveti binmesi yorumunu üzülerek ve şaşkınlıkla okudum!!
    Maalesef mekatronik mühendisliğini okuyan arkadaşınıza hatırlatınız; ben 71kg olmama rağmen dünya kendisine de bana da size de Ayşe'ye de Fatma'ya da aynı g kuvvetini uygulamakta. G kuvveti ivmesel bir büyüklük olup arkadaşınızın aynı olduğunu ilettiği 1200kg araca uygulanan atıyorum 0.8G lik kuvvet ile 900kg araca uygunlanan 0.8G lik kuvvet kuvvetsel olarak farklıdır ve aracların ağırlıkları (aslında kütleleri) ile doğru orantılıdır.

Arkadaşınızın kullandığı simülatörde imkanlar nedir ne değildir bilmiyorum ama arkadaşınızdan lütfen bir ricada bulunun ve simülatörde "diğer tüm şartları aynı tutarak" farklı ağırlıklardaki araçlar için hangisinin yoldan kopma hızı ne oluyor bir kontrol etsin.
    Arkadaşınızı mekatronik mühendisi yapanlara helal olsun. Daha ağır bir araç daha hafif bir araçtan iyi yol tutuşuna sahip olabilir, ancak bu daha ağır olmasından değil, süspansiyon sertligi, kamber açısı,kaster açısı, dingil mesafesi,ağırlık merkezinin yüksekligi, tekerler arası genişlik,lastik taban genişligi, lastik yanak yüksekliği, arka-ön süspansiyon sistemi (mcpherson-double wishbone) ve lastiklerin yol tutuş kabiliyetine göre değişmektedir.

Ancak, bütün diğer özellikler aynı olmak şartıyla bir araç diğerinden 100-200 kg daha ağırsa virajlarda görebilecegi maximum g kuvvetleri arasında hafif olan araç ağır olan araçtan daha yüksek g kuvvetleri elde edebilecektir. Lastiklerin kaldırabilecegi maximum kuvvet bellidir, bu kuvvet g kuvveti x ağırlıgınıza eşittir. Bu nedenle 2 değişken bir sabite eşitse, bu değişkenlerden birinin artışı diğerinin azalışına neden olur. Yani, aynı araçlar için agır olan araç 0.81g görüyorsa, hafif olan araç 0.83 g görebilir (değerler örnektir).Hatta ve hatta ağırlıgın % sel değişimi g kuvvetinin % sel artışıyla aşagı yukarı aynıdır.

Bir mekatronik mühendisinin bunu bile bilemiycek kadar vasat bilgi seviyesinde olmasıysa eğitim sistemimizin durumunu gösteriyor sanırım.

• quote:

Orijinalden alıntı: m4y

quote:

Orijinalden alıntı: ~Lion King~

x kişisine 50 kiloyken omuz attığında sarsılır. Eger aynı kişi 150 kilo olsa sen sarsılırsın.

Hocam bu mantıkla düşürsek çok yanlış olur. Buna momentum mantığı ve bileşke kuvvetle bakılırsa daha iyi anlaşılır.

p=mv yani momentum = kütle x hız

Sizce hafif birisi mi koşarken daha iyi döner yoksa ağır kişi mi? Ağır kişi belli bir hızdan sonra yana doğru yalpalanmaya başlar. Yani kendisini dışarı itecek bileşke momentum kuvveti ağırlığıından dolayı hafif kişiye göre daha fazla olacaktır.

Ağırlık virajlarda dezavantaj, düz yolda avantajdır. Yani ağır araç virajlarda daha fazla yalpalanırken düz yolda rüzgardan daha az etkilenir.

ben hafif arabanin en ufak şeyde yalpalandigina şahit oldum. Hic guven verici degil. Bence aracin virajlarda yalpalanmasi hafiflige ve arkasinin uzunluguna bagli. ne kadar agirlik o kadar teker dişlerinin yola yapışması. ne kadar uzun araç o kadar yalpalanma. Bana ve mantigima gore...

• quote:

Orijinalden alıntı: Exxcrea

Arkadaşınızı mekatronik mühendisi yapanlara helal olsun. Daha ağır bir araç daha hafif bir araçtan iyi yol tutuşuna sahip olabilir, ancak bu daha ağır olmasından değil, süspansiyon sertligi, kamber açısı,kaster açısı, dingil mesafesi,ağırlık merkezinin yüksekligi, tekerler arası genişlik,lastik taban genişligi, lastik yanak yüksekliği, arka-ön süspansiyon sistemi (mcpherson-double wishbone) ve lastiklerin yol tutuş kabiliyetine göre değişmektedir.

Ancak, bütün diğer özellikler aynı olmak şartıyla bir araç diğerinden 100-200 kg daha ağırsa virajlarda görebilecegi maximum g kuvvetleri arasında hafif olan araç ağır olan araçtan daha yüksek g kuvvetleri elde edebilecektir. Lastiklerin kaldırabilecegi maximum kuvvet bellidir, bu kuvvet g kuvveti x ağırlıgınıza eşittir. Bu nedenle 2 değişken bir sabite eşitse, bu değişkenlerden birinin artışı diğerinin azalışına neden olur. Yani, aynı araçlar için agır olan araç 0.81g görüyorsa, hafif olan araç 0.83 g görebilir (değerler örnektir).Hatta ve hatta ağırlıgın % sel değişimi g kuvvetinin % sel artışıyla aşagı yukarı aynıdır.

Bir mekatronik mühendisinin bunu bile bilemiycek kadar vasat bilgi seviyesinde olmasıysa eğitim sistemimizin durumunu gösteriyor sanırım.

Alıntıları Göster
    şimdi buradan çıkan sonuç broadwayın süper yol tutuşu olduğumudur

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.