Şimdi Ara

Ustalar niye bu kadar işcilik alıyo anlamadım (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
110
Cevap
0
Favori
9.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kendimizce çok alıyorlar diye düşünsekte, bütün gün kir, pislik içinde bu işi yapıyorlar. Yalnız herkese aynı fiyat politikası yapmayanlar var o ayrı. Tabiri caiz ise kaz bulduklarını yoluyorlar. Ya da, şu değişecek, bu değişecek diye anlamadığımız parçaları bize sayarken, bizimde çaresiz, "hı, hımm, evet evet ondandır" diye anlıyormuş gibi ne dedilerse okey çektiğimiz bir sektör.

Gel gör ki çoğunun yaptığı işte yarım yamalak. Bir daha olmaz diye yaptıkları tamirler 1 hafta sonra nüksediyor yine. Hele ki tatile giderken veya geçtiğiniz bir ilde aracınız arıza yapıp mecburi olarak girdiğiniz bir yer ise vay halinize. Şansınıza iyi usta denk gelirse iyi.

Tanıdık ustada hikaye bana göre. "Kardeşim benim sana en iyi uygun fiyattan yaptım" adı altında bindirme örnekleride çoktur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Doorbay

quote:

Orijinalden alıntı: desiya

quote:

Orijinalden alıntı: mertdo2

Ben Bursa da küçük sanayide arabanın tüm ağır bakımlarını (Kayışlar, Baskı balatası, fren balataları, 10000 bakımı...) 150 lira işçilik ile yaptırdım. 1850 lira tuttu.

Edit: imla

Araç ne ve sanayide ki hangi serviste yaptırdın

2004 Tourneo connect Faruk oto: 14. Sokak Küçük Sanayi Sitesi 9 Blok No:20
    şirket araçlarımızın bakımınıda devamlı o serviste yaptırıyoruz, gerçekten kaliteli iş yapıyorlar.

Alıntıları Göster
    ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YnsTz -- 2 Mayıs 2012; 18:34:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 55tmorrow

Geleceğin usta adayı olarak
    konuşuyorum bi conta değişimi
    için 150 tl alıyolar 100 tl işcilik
    yaptıkları 10-12 tane vida söküp
    takmak.Kendi arabamın
    motorunu okuldaki motorlada
    söktüm 20-25 dk sürüyo bu iş ve
    bu kadar işçilik çok yüksek
    yaptıkları her işten bu kadar
    yüksek para alıyosalar diycek
    bişeyim yok bunlara

Valla bedavaymis soylediginiz rakamlar. El insaf gelin siz iscilik ucretini ABD'de gorun.

Saatine 70 dolardan basliyorlar. Ustelik yapilan is kisa bile surse, misal 3 saat surdu diyelim ama listede is 5 saatlik tanimlanmis, sizden yine 5 saat ucreti alir. Kalan 2 saattede baska araci tamir eder ve ondande ucret alirlar. En basitinden bir triger kayisi degisimine 500 dolar iscilik bayilirsiniz. Bu yekili servisteki ucret de degil ustelik.

Ayrica Turkiye'de pazarlik etme imkaninnizda var. Sukredin bence sikayet etmektense.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi diesotto -- 2 Mayıs 2012; 18:37:46 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Yns 

Kışın aracın termostatı bozuldu, sorunun termostat olduğunu internette araştırıp buldum gittim parçayı aldım, ustaya hiç bir şey sormadan takar mısın dedim.10 dk bile sürmeyen hortum kelepçesi söküp takmaya 20 TL aldı.Yerini bilseydim çok basit bir iş o 20 lirayı vermek koydu biraz...

100 dolardan asagiya degistirmezler ABD'de o termostati.
  • quote:

Orijinalden alıntı: superegoid

YaptıklArı işin kısa uzun sürmesinden ziyade, bu otomobil tamir işinde "işçilik" diye bir ücret alınması saçma ve sanırım sadece bu sektörde var bu.

Bir tamirat yaptiriyorsun, adam 150 lira diyor, tamam diyorsun, 100 de işçilik diyor.

Ya kardeşim fırından ekmek alırken ekmek ne kadar dediğinde, "50 kuruş, 30 da işçilik" deniyor mu?

Berbere gittiğinde, berber sıhatler olsun dedikten sonra "10 lira artı 20 de işçilik" diyor mu, niye bu niye bu sektörde bu " işçilik" kavramı var..

Hayır sanayideki işçileri sigortasız, 14 saat köpek gibi çalıştırıp, üste bir de hayvan gibi "işçilik " parası almıyorlar mı?

Kusura bakmayin ama yazdiginiz sey cok sacma. Tamiratin kendisi isicliktir zaten nasil iscilik ucreti almasin adam.

Ekmek alirken siz bir urun aliyorsunuz cok farkli bir sey.

• quote:

Orijinalden alıntı: MoNstRuM

quote:

Orijinalden alıntı: kesbi

quote:

Orijinalden alıntı: MoNstRuM

o 15-20 dakikada yapılacak iş için tecrübe kazanmak için kaç gün harcanmıştır unumamak gerek
    farklı bir sektörde olsa benimde günlük olarak çalışmam hizmet olarak satılıyor, 15günlük çalışmaya orta sınıf bir 0 araç çok rahat alınır,
    parayı eden o bilgi birikimi kazanmak için sarfedilen emek, egitimler + maaş gibi maliyetlerin çıkartılması vs...

Yaptığı işi bilmek zorunda. Bilemse zaten ona usta da demeyiz, nerdeyse tüm servtimiz olan araçlarımızı da elletmeyiz. Usta olup ta o işi yapabilmek için tabiki tecrübesi olacak, işini iyi bilecek. Çok saçma bir mantığınız var. Çırak, kalfa, usta bu tüm işlerde böyle. Ama hiçbir işte böyle astronomik rakamlar yok. Siz bir berbere en fazla ne kadar para ödediniz? Ya da tavuk dürümünü çok iyi yapmış diye bir döner ustasına 100 lira verdiniz mi hiç?

Konusunda Usta olan herkes pahalıdır,
    Emek ve Bilgi birikim kolay kaznılmıyor

• quote:

Orijinalden alıntı: speedystop

quote:

Orijinalden alıntı: karaaagac

Bende konuya farklı bir boyuttan yaklaşacağım. Evet usta ücretleri çok yüksek. Tama işimiz düştüğünde mecbur veriyoruz ve inanın çoğuda iyi para kazanıyorlar. Peki kaçı kazandığı kadar devlete VERGİ veriyor. Kesinlikle söyleyebilirim ki sanayicilerin yüzde doksanı bir askeri ücretle çalışan kadar vergi ödemiyor. Sonrada yüksek fiyat çekip iş gelmeyince devlete millete sövüyorlar. Başımdan geçen iki olyı anlatmak istiyorum.

2006 yılında evin fayanssları döküldüğü için ev sahibim yeniledi. Ustalar tamirat yaparken bütün çeşmeleri sökük kör tapa takmışlar. İkindi eve geldim su yok çeşmeleri taktırmak için komşu apartmanın yanındaki tesisatçıya gittim adam oturuyor bilgisayar oynuyordu. Düşünce takar 10-15 lira alır düşündüm .Takacağı 3 tekli çeşme bir tanede ikili batarya. Takalım dedi hemen eline boru anahtarını aldı. Aklıma geldi fiyatını sorayım dedim sonradan bi dünya para ister diye düşünerek borcumuz ne olur dedim 30 lira istedi. Dedim çeşmeler falan var sadece takacaksın çok yüksek bu fiyat. Adam beni küçümseyerek hocam dükkanı kapatıp gideceğim az bile istedim komşuyuz diye cevap verdi. Ustam sen otur dükkanın açık kalsın senin nafakana engel olmayayım deyip çıktım hemen ilerde büyük marketten hiç unutmam 8 liraya güzel bir boru anahtarı aldım eve geldim bilmez halimle 3 çeşme bir bataryayı 10 dakika demeden taktım ve birde boru anahtarı sahibi oldum. sene 2012 sevgili ustamız hala daha bilgisayar başında oturuyor ve işsiszlik sebebiyle devlete millete sövüyor.

2008 krizinde okulda oturuyorken 3-4 yıl önce mezun ettiğim bir boya ustası eski öğrencimiz ziyarete geldi epey bir işşizlikten bahsetti 2 aydır boş olduğundan falan epey hayıflandı. o HAFTA SONU EVİ BOYACAKTIM. Öğrencime dedim oğlum ben hafta sonu evi boyayacağım madeem boşsun gel beraber boyalım tavanlar boyanmayacak sadece duvarları boyayalım 20 lirada vereyim sigara paran olur dedim. Bizim eleman gülerek hocam 20 lira olurmu usta yevmiyesi 60 lira dedi. Bende olum 20 sene okum ben 60 lira günlük alamıyorum üstelik ben sana iş vermek için demedim boş olduğun için dedim ve kalktım gitti. İş böle insanlar her zaman işşiz kalmaya mahkumdur. Esnaflar çok yüksek fiyatlar çekeceklerine daha düşük fiyatlarla daha çok iş yapsalar daha çok para kazanırlar gelde bunu onlara anlat.

Hocam kusura bakmayın ama işini bilen adama 20 lira teklif etmek ayıptır. İsterse aç kalırım yine 20 liraya o işi yapmam gider 20 lirayı simit satarak kazanırım mesleğimi ayaklar altına düşürmem

Dostum yanlış düşünüyorsun. Bu mesleği ayaklar altına almak falan değil. Benim amacım zaten boyatacak bir adam bulmak değildi kendim boyayacaktım. öğrencim 3 aydır boş olduğunu söyleyince bende bu şekilde yardımcı olmak istedim. Yoksa kendi başıma bile 4 saat demeden bitti.Yapacağımız işin böyle olacağını kendi de biliyordu. Sarayda falan oturmuyoruz toplamı 100 metre kare 15 yıllık ev Ustalık isteyen bir boya değil normal boya 3 oda boyanacak, sadece duvarlar ruloyla vurulup gidecek. 2 kişi yapmış olsaydık 2 saatte biterdi akşama kadar boş yatmaktansa 20 lira almak daha iyi değil mi? Üstelik bu olay 2008 yılında idi 20 liraya şimdi bile bir hafta mutfak giderini karşılayan insanlar var. Benim bu olayda tek sucum öğrencime kanaatkar olmayı öğretememişim. Ayrıca simit satmak ayıp bir şey değil ben okurken (üniversite bile) pazarlarda çok naylon poşet, patetes, soğan, sebze v.s sattım.Dershanelerde haftalık 10-20 affedersin it gibi çalıştım. Hiç bir zamanda mesleğimi ayaklar altına aldığımı düşünmedim.İyi Akşamlar Dilerim.

• O zaman yazılım yapanlara verip veriştirirsiniz siz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bal974

quote:

Bende konuya farklı bir boyuttan yaklaşacağım. Evet usta ücretleri çok yüksek. Tama işimiz düştüğünde mecbur veriyoruz ve inanın çoğuda iyi para kazanıyorlar. Peki kaçı kazandığı kadar devlete VERGİ veriyor. Kesinlikle söyleyebilirim ki sanayicilerin yüzde doksanı bir askeri ücretle çalışan kadar vergi ödemiyor. Sonrada yüksek fiyat çekip iş gelmeyince devlete millete sövüyorlar. Başımdan geçen iki olyı anlatmak istiyorum.

2006 yılında evin fayanssları döküldüğü için ev sahibim yeniledi. Ustalar tamirat yaparken bütün çeşmeleri sökük kör tapa takmışlar. İkindi eve geldim su yok çeşmeleri taktırmak için komşu apartmanın yanındaki tesisatçıya gittim adam oturuyor bilgisayar oynuyordu. Düşünce takar 10-15 lira alır düşündüm .Takacağı 3 tekli çeşme bir tanede ikili batarya. Takalım dedi hemen eline boru anahtarını aldı. Aklıma geldi fiyatını sorayım dedim sonradan bi dünya para ister diye düşünerek borcumuz ne olur dedim 30 lira istedi. Dedim çeşmeler falan var sadece takacaksın çok yüksek bu fiyat. Adam beni küçümseyerek hocam dükkanı kapatıp gideceğim az bile istedim komşuyuz diye cevap verdi. Ustam sen otur dükkanın açık kalsın senin nafakana engel olmayayım deyip çıktım hemen ilerde büyük marketten hiç unutmam 8 liraya güzel bir boru anahtarı aldım eve geldim bilmez halimle 3 çeşme bir bataryayı 10 dakika demeden taktım ve birde boru anahtarı sahibi oldum. sene 2012 sevgili ustamız hala daha bilgisayar başında oturuyor ve işsiszlik sebebiyle devlete millete sövüyor.

2008 krizinde okulda oturuyorken 3-4 yıl önce mezun ettiğim bir boya ustası eski öğrencimiz ziyarete geldi epey bir işşizlikten bahsetti 2 aydır boş olduğundan falan epey hayıflandı. o HAFTA SONU EVİ BOYACAKTIM. Öğrencime dedim oğlum ben hafta sonu evi boyayacağım madeem boşsun gel beraber boyalım tavanlar boyanmayacak sadece duvarları boyayalım 20 lirada vereyim sigara paran olur dedim. Bizim eleman gülerek hocam 20 lira olurmu usta yevmiyesi 60 lira dedi. Bende olum 20 sene okum ben 60 lira günlük alamıyorum üstelik ben sana iş vermek için demedim boş olduğun için dedim ve kalktım gitti. İş böle insanlar her zaman işşiz kalmaya mahkumdur. Esnaflar çok yüksek fiyatlar çekeceklerine daha düşük fiyatlarla daha çok iş yapsalar daha çok para kazanırlar gelde bunu onlara anlat.

Bir eğitimcisiniz ve bir günlük emeğin karşılığını sigara parası olarak görüyorsunuz.

Özür dilerim ama 20 lira teklif etmeniz biraz ayıp olmuş.

Bir günlük emek değil 3 oda evim toplam 100 metre kare zaten düşün 3 oda ne kadar tutar. Ayrıca ustalık gereken bir boya değil ben kendi başıma 4 saatte bitirdim beraber yapsaydık 2 saat sürmezdi. Sizce 20 lira az mı? Benim ben isteseydim cebine 20 lirada koyardım ama ama onun gururunu kırmamak için böyle yardımcı olmak istedim yoksa yapılacak iş 20 lira da tutmaz.

• ya yaptığı iş kısa sürse bile hakediyor çünkü bu adam onu direk öğrenmiyor bi iş gelir o arızayı bulmak için 5 gününü harcar belki ama ondan sonra o işi öğrenmiştir ve kısa sürede yapıyordur bunu öğrenmek için emek harcamıştır biz buna laf edemeyiz belki kolay bi işe 100 lira alıyor ama o iş her zaman gelirmi orası tartışılır bu adamların kirası malzeme parası işci parası dükkanın giderleri bunları çıkartması lazım üstüne bide kendine para kalmalıki eve götürebilsin en basitinden bilgisayardan az çok anlarsınız bi bilgisayar geldi ekran açılmıyor ve bunun nedenide ekran kartı yada ram slotu oynadığını düşünün bilgisayardan az çok anlayan birisi direk slotlara kablolara bakar yanlış birşey varmı diye ve bu iş için belki 50 tl 100 tl alır işi alırken ben hiç görmedim abi şurada bekle 10 dk sonra hazır diyen bi dükkan sahibini en yakın arkadaşı olsa bile yapmazlar genelde ya gitmesini bekler yada gitmiyorsa yavaş yavaş yaparki çünkü bunu en yakın arkadaşı görse bile belki diyebilir içinden lan adama bak ekran kartını yerine oturttu 100 tl aldı diye yada müşterinin yanında yapsa adam derki şu iş içinmi 100 tl istiyorsun derler ama o adamın o hatayı daha önceden arayarak buldugunu düşünmezler 5 -10 tl ile kapatmayı düşünürler madem kolay iş kendisi neden yapmadı parayı o yaptığı tamir yada monte etmek değil tecrübesi kazanıyor bence

• quote:

Orijinalden alıntı: odrin34

quote:

Orijinalden alıntı: Frank Lapidus

insanları nasıl sömürürüm diye düşünüyor herkes

aynen bende katılıyorum. çok az usta vardık ki; bu işin hakkı bu o kadar para isteyeyim diyen...

ben de hak veriyorum, insan biraz da işin hakkı budur diyerek karşısındakinin anlamıyor
    olmasını suistimal etmeyen bir yaklaşım bekliyor. ancak çoğunlukla vaziyet ters çıkıyor,
    hele ki, sorun olmaz deyip de kısa zamanda sorun tekrarlıyorsa o zaman daha da bir fena..
  • quote:

Orijinalden alıntı: superegoid

YaptıklArı işin kısa uzun sürmesinden ziyade, bu otomobil tamir işinde "işçilik" diye bir ücret alınması saçma ve sanırım sadece bu sektörde var bu.

Bir tamirat yaptiriyorsun, adam 150 lira diyor, tamam diyorsun, 100 de işçilik diyor.

Ya kardeşim fırından ekmek alırken ekmek ne kadar dediğinde, "50 kuruş, 30 da işçilik" deniyor mu?

Berbere gittiğinde, berber sıhatler olsun dedikten sonra "10 lira artı 20 de işçilik" diyor mu, niye bu niye bu sektörde bu " işçilik" kavramı var..

Hayır sanayideki işçileri sigortasız, 14 saat köpek gibi çalıştırıp, üste bir de hayvan gibi "işçilik " parası almıyorlar mı?

Aslinds iscilik ve parcanin ayri ayri soylenmesi daha iyi. Siz parcayi daha ucuza bukursaniz iscilik oder taktirirsiniz ya da iscilik pahali geldi ver kardesim parcayi dersiniz gidet kendiniz takatsinizi.

Fakat firina gidip al sana 10 kurus bu ds benim hamur yogur da firina at diyemezsiniz.

Sizin soylediginiz gibi direk ben bu isi 150 liraya yaparim diyen usta da vardir iscilik parca beraber fiyat verir. Ama ayri ayri fiyat almak bence her zaman daha iyi.

• valla onu bunu bilmem...
    ağzında sigara ile iş yapan yurdum ustasına çok fena SİNİR oluyorum
  • Ustalığın u'sunu bilmeyenler yorum yapar olmuş.
  • Ben genelde parçaları alırım, işçilik fiyatını usta söyler.Arıza yoksa yag yag fitresi polen fren balatası disk değişimi baskı balata degiimi triger değişimi gibi zamanla eskiyen parcaları kendınızın alarak ustadan işiçilik ne kadar olur demeniz sizin karınıza, yakın arkadaslarımın dukkanlarıda var bır ıkı kez pahalı yaptıklarını anladım ayrıca tanıdık oldugu ıcın hosuna gıtmeyen bır davranısı gorunce kızamıyorsun bırsey desen yuz goz oldugun ıcın bu boyledır ne hassas adamsın vs seklınde konusmalar oluyor.
    Ör: yag degışimı 10-40kesin paranıza göre ıstedıgınızı al, fren balatası 3 4cesıt marka var fren dısk en az 5 cesıt yok bosh yok lucas yok opar.ben o ankı maddı durumuma gore tercıh yapıyorum onemlı parcada orjınal atıyorum polen filtresi en ucuzu hangısı ıse zaten 10bınde bır degıstırıyorum.

Ustaya gıdıpte bu aracın sunların degısmesı lazım komple bakım gerek dersenız.40lıralık fren balatasına 50 lıra ayrıca ıscılıgıne ayrı para cıkartır.haberınız ola.

• aslında nerede olursanız olun kendinize sağlam bir usta bulmanız gerekir.
    belli bir süre sonra yaptırdığınız işler dost hesabına döner parça parasına iş bile yaptırabilirsiniz.
    ama bunun için eski arabanız olması lazım.
    sürekli arıza çıkarması lazım.

burada bir ustam var.
    ufak tefek arızalarda direk yanına gidiyorum sohbet muhabbet çay usta yapılacak olanı yapıyor para bile almıyor.
    geçenlerde bir aracın tüm alt bakımı rotlar rotiller denge çubukları z rotları beşikler ayrıca triger set değişimi (parçalar bizden) 4 lt 10w40 yağ + filtre (ustadan) olmak üzere işçilik dahil 170 tl para ödedim. yaklaşık 1 gün uğraştı.

hepsi insafsız değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Only Gamer

çünkü rakı pahalı
    benim gördüğüm çoğu usta içiyor...

• quote:

Kışın aracın termostatı bozuldu, sorunun termostat olduğunu internette araştırıp buldum gittim parçayı aldım, ustaya hiç bir şey sormadan takar mısın dedim.10 dk bile sürmeyen hortum kelepçesi söküp takmaya 20 TL aldı.Yerini bilseydim çok basit bir iş o 20 lirayı vermek koydu biraz...

Yerini bilmediğin için 20 TL verdin zaten.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Polemik

quote:

Yerini bilmediğin için 20 TL verdin zaten.

böyle durumlarda internette arızayı araştırıp çözümüne bakıyorum. Araştırma sırasında tamir katalogunu pdf formunda buldum. Aklınıza gelebilecek her şeyin sökülmesi ve takılması durumunu fotoğraflar ile açıklamış. Eğer yapabileceğim bir şey ise yapıyorum, giysileri batırma olasılığında ustama yaptırıyorum.

• quote:

Kusura bakmayın ama bir eğitimci bile bunları söylüyorsa benim diyecek hiçbir şeyim yok.

Bir de madem 20 yıl okumuşsunuz (Okum yazmışsınız, okudum yazdığınızı farz ediyorum.) ve günde 60 TL kazanamıyorsunuz, boyacılık yapmak için hiçbir engeliniz yok.

Bir de bir öğretmen olarak kullandığınız Türkçe çok kötü, bence insanların talep ettiği paraya laf etmeden önce kendinizi düzeltmeye çalışırsanız daha hayırlı bir iş yapmış olursunuz.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.