Şimdi Ara

Ustalar niye bu kadar işcilik alıyo anlamadım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
110
Cevap
0
Favori
9.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: metintekin

Tanıdık usta olmazsa fiyatlar el yakıyor. Dün egzozdaki sesten ve sorundan dolayı katalitik konvertor degistircektim 450lira diyince susturucu ve krom egzoz ucu taktırdım pazarlıkla nakit 140lira verdim bilmem uygunmu pahalımı yaptı vebali boynuna ama tanıdık degildi rasgele girdim.
    Hele birde sanayi degilde özel servis veya yetkili servise giderseniz yandınız demektir

masraf açmaya başlamış bile.

demekki müneccim olmaya gerek yok.
  • sen usta ol ve fiyatlarda damping yap hatta bir tamirat yaptırana biri bedava olsun.

şaka bir tarafa hayat pahalı her ne kadar birileri tek rakamlı olduğunu söylesede

tüm emekçi ve çalışan kardeşlerimin bayramlarını kutlarım bu vesile ile.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kesbi

Günde 100 lira alsa ayda mühendis maaşını geçiyor. İyi iş aslında. Kaldıki parça vs. parasını ayrı alıyorlar zaten. 1 saatte yaptığı işten bile 150 lira işçilik istiyorlar. Böylelerine haram olsun diyorum başka bişey de demiyorum.

AKlımageldi bir arkadaş hangi vidayı sökeceğini bildiği için demişte. O kadarını da bilsin bir zahmet. Yaptığı işi heralde bilecek. Yoksa niye adama usta diye gidelim? Berbere makas tutmayı bildiği için yarım saatlik tıraşa 100 lira mı veriyorsunuz?

İyi de o işyerinin kirası, çırakların yevmiyesi, iş yerinin elektrik, su vb. masraflarını da düşündünüz mü?
  • Baska usta aramanızı oneririm bu durumda.. Forumlarda iyi usta tavsiye edenler var bulmak zor degil arkadaslar sagolsun...
  • quote:

Orijinalden alıntı: korfezgunesi

quote:

Günde 100 lira alsa ayda mühendis maaşını geçiyor. İyi iş aslında. Kaldıki parça vs. parasını ayrı alıyorlar zaten. 1 saatte yaptığı işten bile 150 lira işçilik istiyorlar. Böylelerine haram olsun diyorum başka bişey de demiyorum.

AKlımageldi bir arkadaş hangi vidayı sökeceğini bildiği için demişte. O kadarını da bilsin bir zahmet. Yaptığı işi heralde bilecek. Yoksa niye adama usta diye gidelim? Berbere makas tutmayı bildiği için yarım saatlik tıraşa 100 lira mı veriyorsunuz?

İyi de o işyerinin kirası, çırakların yevmiyesi, iş yerinin elektrik, su vb. masraflarını da düşündünüz mü?

Düşündüm tabi. Genelde 3 kişi çalışırlar. İçerde de 3 araç olur en az. Günde 5 araçtan az girip çıkmaz. En basit şeye bile para alırlar. Bir ampül değişse 5 lira yeter diyebilen usta çok çok az malesef. Bir yandan da kazalı araba alıp yapıp satarlar. Tüm esnafla anlaşmışlardır. İnanın astronomik rakamlar kazanıyorlar. Tanıdık tamirci vardı. 2 kapı boyattım (yandan hafif vurmuşlardı). 10 liraya boya ve zımpara aldılar. Yarım saatte çırak zımparaladı, usta 15 dakika çekiçledi ve kaynak gibi bişeyle tutup tutup çekti. Sonra 5 dakikada boyadılar. Kuruması filan 3-4 saatte bitti. Sigorta şirketine 450 lira hesap çıktı. Kilitçiye 10 lira verdiler kapının biri açılmıyordu. Kolu filan sök tak dahil. Bir araba boyuyorlar en kötü 1500 lira alıyorlar. Tiner ve boya gideri en fazla 40-50 lira. İnanın çok uçuk paralar kazanıyorlar. Kırık dökük bir tamirhaneydi ikisi de 2 katlı evi vardı ve bir tane de yaptırıyorlardı.

• yıllardır aynı ustaya giderim oldukçada iyi bir ustadır, ama adam hala 20 senede köşeyi dönemedi, demekki aldıkları para çok değil, bir ustanın aldığı para çok geliyorsa bir başkasını tercih etmek size kalmış, ancak emeği ucuz görmeniz çok yanlış.
  • Adamm dukkan kirasi, muhasebeci ucreti stopaj bagkur, belediyeye vergi, elektrik su cs odemiyorsa aldigi ucret cok bencede
  • İnanın imalat sektöründeki zorluk ve karlarla tamir sektörü karşılaştırılamaz. Çok büyük uçurum var. Bence çoğu haketmiyor. Saatte 100 lirayı cumhurbaşkanı kazanmıyor yahu. İnsaf yahu. Nereye hakediyorlar? Elinde anahtar hangi vidayı sökeceğini biliyor diye mi? Sanat mı yapıyorlar sanki. Tabiki düzgünce sökecek takacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesbi -- 1 Mayıs 2012; 13:03:51 >
  • bende çok buluyorum ama yapacak birşey yok, kime göre çok, bana göre çok, ama amerikada daha çok ve bu yüzden çoğunluğun garajı var, ufak tefek tamiratları ve bakımları kendileri bu yüzden yapıyor, yok ben vermem diyorsan o zaman buyur kendin sök tak bakım tamirat yap, ama yemez di mi ???
  • işçiye, emeğe, emekçiye saygı duymak lazım.
    bilgiye, bilgine saygı duymak lazım.
    bilgi ve el emeği ücreti için pazarlık yapmamak, hakkı ne ise onu vermek lazım.
    (tabi hak edeninde pazarlık payı koymadan, hakkını istemesi uygun olur.)
  • adam eve ekmeğini işçilik ücretinden götürüyor, babasının hayrına yapmıyor, lokantalarda en az %100 kar olur, itiraz ediyor musun, hayır. yeterki vergisini tam versin başka şey istemiyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: CanOpener

quote:

Türkiyede mühendislik yapan kaç mühendis var? Geçen arkadaşla gittik VW araç için fiyat almaya, karşımıza satış temsilcisi geldi ama ünvanı satış mühendisi

Ulan onun yaptığı işi üniversite okumayan ortalama üstü otomobil bilgisine sahip, azcık eli yüzü düzgün biride yapar, şimdi bunlar da mühendis :)))))
    Ama o ustanın yaptığı işi herkes yapamaz.

Not: Mühendislere gıcık değilim yanlış anlaşılmasın babamda mühendis 5 yıl DPT de çalışıp özel sektöre atıldı gerçekten işini yaptı.

Aldıkları saatlik ücretler için bir örnekti o. Yoksa daha önce dediğim gibi o parayı cumhurbaşkanı almıyor. Bi zahmet yaptığı işi bilecek. Zamanında yaptığı tercih o şekilde. Kimi okur ticaret yapar. Kimi madende çalışır. Kimi öğretmen olur. Kimi tamirci olur. Ama bu ücretler gerçekten astronomik. Her işin bir ustalığı vardır. Bir marangoz da ahşap pencere yapar 20 yıl gider. Başkası yapar daha montajında bile sorun çıkar. Ustalık ayrı bir konu. Emeğin elbet değeri var. Ancak bu kadar değerli bir emek yok. Sanat olsa bu kadar kazanmazlar. Örneğin biçok kişi elinde incecik fırçayla seramik süsleyemez. Ancak o seramiğin tanesi kaç paraki emeğini söylemiyorum. Bazı şeyleri geniş düşünmek gerek. Daha önceki lastikçim patlağı bile 5 liraya yapardı. Şimdikiler kışlık yazlık değişimine 50 lira istediler. Gerçekten komikler. Elektrik suymuş faturaymış. Lastik söküp takarken ne kadar su ve elektrik harcıyorki bu adam? Sanki jeneratörle elektrik kaynağı yapıyor. Herşeyin makul ölçüde olması gerekir. Ben her sene 2 kere lastiklerimi değişiyorum. Niye bu kadar para vereyim. Gider o paraya 4 tane daha jant alır kendim jantla söker takarım lastikçi de gelen faturalarını okur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesbi -- 1 Mayıs 2012; 14:59:42 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 55tmorrow

Geleceğin usta adayı olarak
    konuşuyorum bi conta değişimi
    için 150 tl alıyolar 100 tl işcilik
    yaptıkları 10-12 tane vida söküp
    takmak.Kendi arabamın
    motorunu okuldaki motorlada
    söktüm 20-25 dk sürüyo bu iş ve
    bu kadar işçilik çok yüksek
    yaptıkları her işten bu kadar
    yüksek para alıyosalar diycek
    bişeyim yok bunlara

20dk + 30 sene de ondan
  • pahalı olduğuna ben de katılıyorum. Ben öğretmenim, maaş üzerinden değerlendirildiğinde günlük ücretim 60 TL civarına geliyor.
    Adam basit bir iş için 50, orta düzey için 100 , iki üç saat uğraşacaksa 150 TL alıyor! 150 TL'LİK bir işten günde en az iki
    tane yapabilir. şimdi düşünüyorum gerçekten bunda bir garabet var. Bu hesap bir çok meslek dalı için yapılabilir ve muhtemelen
    benzer sonuç çıkacaktır
  • Çalıştığım yerde bir yazılım projesi geliştiriyoruz. Bazı donanım konfügürasyonları için danışman çağırmamız gerekiyor.
    Adam geliyor 3 saat konfügürasyon yapıyor ve gidiyor.

Ödediğimiz para : Günlük 2000 $
  • Herkesin kendi işinde tecrübesi vardır. Tecrübe arttıkça ücret artmaz. İşini iyi yapan tercih edilir. Sürekli gidilir. Ben mesela berberlerin 10 lira alınacak bir iş yapmadıklarını düşündüğüm için son 1 buçuk yıldır berbere hiç gitmedim. 100 liralık kaliteli bir makine aldım ve kendi saçımı kendim kesiyorum. Daha önceki yıllar makasla kesiyordum zor oluyordu. 3-4 yıldır saçımı kendim keserim. Saatçilere de gitmem mesela. Pil değişimi, pim takma, kordon değişimi bikaç saniyelik işler. Kendim pekala yapabiliyorum. Pili kordonu vs. alıp kendim takarım. Daha geçen hafta çelik kordonlu saat aldım. Kordondan bakla çıkardım. Sonra beğenmedim geri taktım diğer taraftan çıkardım. İş yerinde ne uğraşıyorsun saatçiye ver yapsın filan diyorlardı. Dediğim gibi böyle ücretler devam ederse biçok kişi tamirhane gibi garaj sahibi olmaya başlayacak. İlk başta da ben.

@bLooP sizin durmunuz özel bir durum. Tamirci öyle değil. Alternatifi var ve o kadar özel bir iş değil yaptıkları. Ben bikaç kere izledim. Yeterli aletim olursa amortisör ve yay söküp geri takabilirim. Zaten tanıdık tamirci varken bikaç sefer bu tip şeylerde yardım da etmiştim. Yani abartılacak bilgelik gerektiren işler değil bunlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesbi -- 1 Mayıs 2012; 15:28:37 >

• Bende konuya farklı bir boyuttan yaklaşacağım. Evet usta ücretleri çok yüksek. Tama işimiz düştüğünde mecbur veriyoruz ve inanın çoğuda iyi para kazanıyorlar. Peki kaçı kazandığı kadar devlete VERGİ veriyor. Kesinlikle söyleyebilirim ki sanayicilerin yüzde doksanı bir askeri ücretle çalışan kadar vergi ödemiyor. Sonrada yüksek fiyat çekip iş gelmeyince devlete millete sövüyorlar. Başımdan geçen iki olyı anlatmak istiyorum.

2006 yılında evin fayanssları döküldüğü için ev sahibim yeniledi. Ustalar tamirat yaparken bütün çeşmeleri sökük kör tapa takmışlar. İkindi eve geldim su yok çeşmeleri taktırmak için komşu apartmanın yanındaki tesisatçıya gittim adam oturuyor bilgisayar oynuyordu. Düşünce takar 10-15 lira alır düşündüm .Takacağı 3 tekli çeşme bir tanede ikili batarya. Takalım dedi hemen eline boru anahtarını aldı. Aklıma geldi fiyatını sorayım dedim sonradan bi dünya para ister diye düşünerek borcumuz ne olur dedim 30 lira istedi. Dedim çeşmeler falan var sadece takacaksın çok yüksek bu fiyat. Adam beni küçümseyerek hocam dükkanı kapatıp gideceğim az bile istedim komşuyuz diye cevap verdi. Ustam sen otur dükkanın açık kalsın senin nafakana engel olmayayım deyip çıktım hemen ilerde büyük marketten hiç unutmam 8 liraya güzel bir boru anahtarı aldım eve geldim bilmez halimle 3 çeşme bir bataryayı 10 dakika demeden taktım ve birde boru anahtarı sahibi oldum. sene 2012 sevgili ustamız hala daha bilgisayar başında oturuyor ve işsiszlik sebebiyle devlete millete sövüyor.

2008 krizinde okulda oturuyorken 3-4 yıl önce mezun ettiğim bir boya ustası eski öğrencimiz ziyarete geldi epey bir işşizlikten bahsetti 2 aydır boş olduğundan falan epey hayıflandı. o HAFTA SONU EVİ BOYACAKTIM. Öğrencime dedim oğlum ben hafta sonu evi boyayacağım madeem boşsun gel beraber boyalım tavanlar boyanmayacak sadece duvarları boyayalım 20 lirada vereyim sigara paran olur dedim. Bizim eleman gülerek hocam 20 lira olurmu usta yevmiyesi 60 lira dedi. Bende olum 20 sene okum ben 60 lira günlük alamıyorum üstelik ben sana iş vermek için demedim boş olduğun için dedim ve kalktım gitti. İş böle insanlar her zaman işşiz kalmaya mahkumdur. Esnaflar çok yüksek fiyatlar çekeceklerine daha düşük fiyatlarla daha çok iş yapsalar daha çok para kazanırlar gelde bunu onlara anlat.

• Geçen gün motorun bir bölümünde sadece bir conta değişti plastik bir parça. 5TL fiyatı yanına bir de hava filtresi normal 50TL verdim. İşçilik 30 TL aldı kendi dedi.

Hakkıdır alacak. O adamın taktığı contayı ben takamam, anlayan ama usta olmayan biri de takamaz. Takarsa da garantisini veremez. Usta en azından en ufak hata olursa sorumlu benim diye garanti veriyor.

Bakkal'dan birşey alırken sen niye bu kadar kâr alıyorsun diyor musunuz bakkala? Aynı şey.
  • Verdiğim para değil de,o paranın karşılığını alamadığımda dokunuyor bana.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 55tmorrow

Geleceğin usta adayı olarak
    Konuşuyorum bi conta değişimi
    İçin 150 tl alıyolar 100 tl işcilik
    Yaptıkları 10-12 tane vida söküp
    Takmak.Kendi arabamın
    Motorunu okuldaki motorlada
    Söktüm 20-25 dk sürüyo bu iş ve
    Bu kadar işçilik çok yüksek
    Yaptıkları her işten bu kadar
    Yüksek para alıyosalar diycek
    Bişeyim yok bunlara

.......................................Can Yücel

şiir çok güzelmiş,çok beğendim...
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.