Şimdi Ara

Ustalar niye bu kadar işcilik alıyo anlamadım (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
110
Cevap
0
Favori
9.638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • O adam yaptığı işe para almıyor. Tecrübesine,ustalığına emek verdiği yıllara alıyor. Yapabiliyorsan kendin yap o halde... Ya da başka bir ustaya git, daha ucuza çalışan ama daha az kalitedeki bir başka ustaya...

Zorlayan yok dimi...

Siz diyorsunuz ki azıcık iş için 30 TL alıyor, kendinize göre hesap yapıyorsunuz aylık şu kadar eder. E iyide her gün o para gelmez, sanayidekiler bilir bunu. Haa çok işin olur usta ucuza yapar orası ayrı...

Her insanın bir ücreti vardır, kimse kimseyi zorlamaz.

Bende sanayide iş yapıyorum. Bakın size geçen hafta yaşadığım bir olayı anlatayım. Adamın birisi geldi usta şunu ne kadara yaparsın dedi. Bende hesaplayıp fiyatımı verdim. Adam beğenmedi, yahu şurda şu kadara yapıyorlar dedi. Bende siz bilirsiniz, benim fiyatım bu dedim. Adam kızdı çekti gitti.

Dün geldi aynı adam, gitmiş orada yaptırmış, rezil etmişler adamın malzemesini... Eh hakketti. Geldi tamam dedi, sana yaptırmak istiyorum. Elimde başka iş vardı,dedim perşembeye verebilirim,tamam dedi, istediğim paraya bu kez ses etmedi.

Bazıları hakikaten hakkediyorlar, adam gidiyor ucuza yaptırıyor ondan sonra parası ile rezil oluyor gelmiş dert yanıyor. Valla gülüp geçiyorum...

Musluk diyorsunuz, muslukcu çağırdım eve, ucuza yapacak sözde, musluğu takarken dirseği kırdı içerden, fayansı kırıp dirseği değiştirdik. Al sana ucuz iş! O fayansın aynısındanda bulamadık, uydurduk bişeyler artık...

Bakın size bişey anlatacağım, biraz argo ama olsun. En fazla ban yerim...

Eskilerden adamın birinin kılıcı eğrilmiş. Gitmiş demirciye, ustam benim kılıç eğrildi şunu bi yapıver. Usta almış kılıcı, iki mesnetin arasına koymuş, üzerine biraz oturmuş, kılıç düzelmiş. Aradan zaman geçmiş, adamcağızın kılıcı yine eğrilmiş. Demiş ustaya gitmeyeyim, gerek yok,nasıl olsa nasıl düzelttiğini gördüm, boşa para vermeyeyim. İki tane taş almış, mesnet yapmış. Arasına kılıcı koymuş, hafifce üzerine oturmuş. Düzelteceğim derken kılıç kırılmış. Parçaları kapıp hemen ustaya koşmuş, ustam bende sizin gibi kılıcı düzeltmeye çalıştım, kırıldı, bu nasıl iş?... Usta şöyle bi adama bakmış, demişki '' ustanın kıçıda ustadır.''

Özetle,kimse kimseyi zorlamıyor,her insanın ustalığına istemiş olduğu para aynı olmaz,olamaz... Öyle para kazanamaz falanda demeyin, her insanın nasibini Rabbim verir. Kimi vardır gece gündüz çalışır, az para ister, çok çalışır bakarsınız az kazanır. Kimi vardır az çalışır ama ustadır, çok kazanır. Şaşmazda benim usta başı var,adam odasında oturur,iş yapmaz,diğer ustalar,çıraklar yağ değiştirir,bakım yapar vs vs çalışır. Çözülmesi zor bir arızamı var, ustabaşı gelir, şöyle bir motoru dinler, şunu şöyle yapın der gider odasına... En çok parayı o alır ama en az o çalışır. Varmı bir diyeceğiniz...

Yazım uzun oldu ama öyle uzaktan olmuyor eleştirmek, gelin sanayiye görün nasıl oluyor...

Yazıma vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

• Yaptiklari işin çok zor bir iş olduğunu düşünmeleri.

Orijinalden alıntı: set

O adam yaptığı işe para almıyor. Tecrübesine,ustalığına emek verdiği yıllara alıyor. Yapabiliyorsan kendin yap o halde... Ya da başka bir ustaya git, daha ucuza çalışan ama daha az kalitedeki bir başka ustaya...

Zorlayan yok dimi...

Siz diyorsunuz ki azıcık iş için 30 TL alıyor, kendinize göre hesap yapıyorsunuz aylık şu kadar eder. E iyide her gün o para gelmez, sanayidekiler bilir bunu. Haa çok işin olur usta ucuza yapar orası ayrı...

Her insanın bir ücreti vardır, kimse kimseyi zorlamaz.

Bende sanayide iş yapıyorum. Bakın size geçen hafta yaşadığım bir olayı anlatayım. Adamın birisi geldi usta şunu ne kadara yaparsın dedi. Bende hesaplayıp fiyatımı verdim. Adam beğenmedi, yahu şurda şu kadara yapıyorlar dedi. Bende siz bilirsiniz, benim fiyatım bu dedim. Adam kızdı çekti gitti.

Dün geldi aynı adam, gitmiş orada yaptırmış, rezil etmişler adamın malzemesini... Eh hakketti. Geldi tamam dedi, sana yaptırmak istiyorum. Elimde başka iş vardı,dedim perşembeye verebilirim,tamam dedi, istediğim paraya bu kez ses etmedi.

Bazıları hakikaten hakkediyorlar, adam gidiyor ucuza yaptırıyor ondan sonra parası ile rezil oluyor gelmiş dert yanıyor. Valla gülüp geçiyorum...

Musluk diyorsunuz, muslukcu çağırdım eve, ucuza yapacak sözde, musluğu takarken dirseği kırdı içerden, fayansı kırıp dirseği değiştirdik. Al sana ucuz iş! O fayansın aynısındanda bulamadık, uydurduk bişeyler artık...

Bakın size bişey anlatacağım, biraz argo ama olsun. En fazla ban yerim...

Eskilerden adamın birinin kılıcı eğrilmiş. Gitmiş demirciye, ustam benim kılıç eğrildi şunu bi yapıver. Usta almış kılıcı, iki mesnetin arasına koymuş, üzerine biraz oturmuş, kılıç düzelmiş. Aradan zaman geçmiş, adamcağızın kılıcı yine eğrilmiş. Demiş ustaya gitmeyeyim, gerek yok,nasıl olsa nasıl düzelttiğini gördüm, boşa para vermeyeyim. İki tane taş almış, mesnet yapmış. Arasına kılıcı koymuş, hafifce üzerine oturmuş. Düzelteceğim derken kılıç kırılmış. Parçaları kapıp hemen ustaya koşmuş, ustam bende sizin gibi kılıcı düzeltmeye çalıştım, kırıldı, bu nasıl iş?... Usta şöyle bi adama bakmış, demişki '' ustanın kıçıda ustadır.''

Özetle,kimse kimseyi zorlamıyor,her insanın ustalığına istemiş olduğu para aynı olmaz,olamaz... Öyle para kazanamaz falanda demeyin, her insanın nasibini Rabbim verir. Kimi vardır gece gündüz çalışır, az para ister, çok çalışır bakarsınız az kazanır. Kimi vardır az çalışır ama ustadır, çok kazanır. Şaşmazda benim usta başı var,adam odasında oturur,iş yapmaz,diğer ustalar,çıraklar yağ değiştirir,bakım yapar vs vs çalışır. Çözülmesi zor bir arızamı var, ustabaşı gelir, şöyle bir motoru dinler, şunu şöyle yapın der gider odasına... En çok parayı o alır ama en az o çalışır. Varmı bir diyeceğiniz...

Yazım uzun oldu ama öyle uzaktan olmuyor eleştirmek, gelin sanayiye görün nasıl oluyor...

Yazıma vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

yazdıklarınza aynen katılıyorum, usta parası çok gelen gitsin kendi yapsın, heleki şimdiki modern araçlarda adam gibi USTA bulmazsanız başınıza bela bulursunuz.

• ne kadar alalım mesela

Orijinalden alıntı: nikobelic

Geçen gün motorun bir bölümünde sadece bir conta değişti plastik bir parça. 5TL fiyatı yanına bir de hava filtresi normal 50TL verdim. İşçilik 30 TL aldı kendi dedi.

Hakkıdır alacak. O adamın taktığı contayı ben takamam, anlayan ama usta olmayan biri de takamaz. Takarsa da garantisini veremez. Usta en azından en ufak hata olursa sorumlu benim diye garanti veriyor.

Bakkal'dan birşey alırken sen niye bu kadar kâr alıyorsun diyor musunuz bakkala? Aynı şey.

50 kuruşluk çikolataya 3 lira derse derim tabiki. Bir bakkal 100 tane ekmek satıp kaç para kazanıyor sizce?

Tecrübe para etmez. Tecrübe işi kolaylaştırır, hata tespitini hızlandırır, işi daha düzgün yapmayı sağlar. Ancak yapılan iş aynıdır. Motor kapağı taşlama gibi işler idemiyorum. Biçok işi zaten çıarklar yapar. Yağ değişimi, lastik sök-tak, amortisör sökmek ne kadar tecrübe bilgi ister? Aks körüğü değiştirmenin uzmanlığı ustalığı nedir? Onu yaparken kırıp bozan biriyse zaten usta filan da değildir. Öyle birine de kimse bir daha gitmez zaten. Geçen sene arka sinyal lambamı 7-8 yaşında bir çocuk değiştirdi. Tecrübeli usta tercih sebebi olur. İşini iyi yapan usta tercih sebebidir. Ancak biri tecrübeli diye 4 lastik değişimine 50 lira derse orda dur bakalım denir. Ciddi bişey varsa zaten götürür servisinde yaptırırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesbi -- 1 Mayıs 2012; 18:45:27 >

• Emeğe saygısı olmayanın hiçbirşeye (kendi de dahil) saygısı olmaz deyip bu konuya bir daha yazmıyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: kesbi

quote:

Geçen gün motorun bir bölümünde sadece bir conta değişti plastik bir parça. 5TL fiyatı yanına bir de hava filtresi normal 50TL verdim. İşçilik 30 TL aldı kendi dedi.

Hakkıdır alacak. O adamın taktığı contayı ben takamam, anlayan ama usta olmayan biri de takamaz. Takarsa da garantisini veremez. Usta en azından en ufak hata olursa sorumlu benim diye garanti veriyor.

Bakkal'dan birşey alırken sen niye bu kadar kâr alıyorsun diyor musunuz bakkala? Aynı şey.

50 kuruşluk çikolataya 3 lira derse derim tabiki. Bir bakkal 100 tane ekmek satıp kaç para kazanıyor sizce?

Usta dediğin adam conta sıkmaya benden işçilik 10TL'de alır istese ama ona göre sıkar o contayı, 2 gün sonra tekrar gider tekrar sıktırır bi 10TL daha verirsin bu böyle devam eder.

Düzgün işçilik istiyorsan parasını vereceksin. Benim 50TL'ye mâl ettiğim olayı servis 375TL'ye yapıyor. Bakkal işi sadece bir örnekti.

• quote:

quote:

Hayır böyle değil. Tüccarlık ayrı bişeydir, ustalık ayrı bişeydir. Birinde mal satar kazanırsınız, mal aynı maldır, değişmez. Çikolata her yerde aynıdır. Ama ustalık her yerde aynı değildir. Her insan kendi alınterine aynı parayı isteyecek bir durum yok.

Gidersiniz o çikolatayı başka bir marketten alırsınız olur biter. Ama aynı ustalığı,aynı işciliği gider başka yerden alırım diyemessiniz.

İkisini karıştırmayalım...

• Çalışan her insan yaptığı işe bir emek verir. Onların yaptığını yapamıyoruz diye veya ortada emek var diye fahiş fiyatlar istemeleri normal değildir. Benim emeğim ustalığım bu deyip istediği rakamı isteyemez. Herşeyin bir oluru, uygunu vardır. Adam bişeyden anlamıyor diye kazıklamanın gereği yok. Ben günde yaklaşık 70 lira kazanıyorum. Yarım saatte yaptığı iş için 2-3 gün çalışmam mı gerekiyor sırf ben onu bilmiyorum diye? O da benim yaptığım işten anlamaz. Benim 3 günlük emeğim, zamanım ne olacak peki? Kimse kolay para kazanmıyor veya parayı sokaktan toplamıyor. Çok garip bakış açınız var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesbi -- 1 Mayıs 2012; 19:10:53 >
  • İzmirde işçilik ücretleri konusunda yardımcı olabilirim motor yürüyen bakım ustam çok iyidir çözemiyeği sorun yoktur işini ehliyle yapar gırgır muhabbet de cabası rot balans bakımda can ciğer 7/24 görüştüğüm arkadaşımdır.
    Bir Ankaralı
  • Hayır,kazıklamakta değil. Hakkı ne ise onu almalıdır. Hakkından fazlasıda değil ama...

Tabi bedavada değil.

Kaliteli işciliği varsa parasınıda istemeye hakkı vardır. Beğenmesseniz daha uygun fiyata daha az kaliteli işcilik yapan ustaya gidersiniz.

Ben iyi usta hakketiği ücreti almalıdır diyorum özetle. Kazıklamak anlamında değil tabi...

Orijinalden alıntı: set

Hayır,kazıklamakta değil. Hakkı ne ise onu almalıdır. Hakkından fazlasıda değil ama...

Tabi bedavada değil.

Kaliteli işciliği varsa parasınıda istemeye hakkı vardır. Beğenmesseniz daha uygun fiyata daha az kaliteli işcilik yapan ustaya gidersiniz.

Ben iyi usta hakketiği ücreti almalıdır diyorum özetle. Kazıklamak anlamında değil tabi...

Ücret ve kalite arasındaki adaletin bu işte oturmuş olduğunu düşünmüyorum ben. Buji değiştirmeye 50 lira isteyen ustalar var. Hele bir yere ilk defa mecburen gittiyseniz yandınız.

quote:

Orijinalden alıntı: MoNstRuM

o 15-20 dakikada yapılacak iş için tecrübe kazanmak için kaç gün harcanmıştır unumamak gerek
    farklı bir sektörde olsa benimde günlük olarak çalışmam hizmet olarak satılıyor, 15günlük çalışmaya orta sınıf bir 0 araç çok rahat alınır,
    parayı eden o bilgi birikimi kazanmak için sarfedilen emek, egitimler + maaş gibi maliyetlerin çıkartılması vs...

Yaptığı işi bilmek zorunda. Bilemse zaten ona usta da demeyiz, nerdeyse tüm servtimiz olan araçlarımızı da elletmeyiz. Usta olup ta o işi yapabilmek için tabiki tecrübesi olacak, işini iyi bilecek. Çok saçma bir mantığınız var. Çırak, kalfa, usta bu tüm işlerde böyle. Ama hiçbir işte böyle astronomik rakamlar yok. Siz bir berbere en fazla ne kadar para ödediniz? Ya da tavuk dürümünü çok iyi yapmış diye bir döner ustasına 100 lira verdiniz mi hiç?

Konusunda Usta olan herkes pahalıdır,
    Emek ve Bilgi birikim kolay kaznılmıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MoNstRuM -- 1 Mayıs 2012; 21:05:56 >

• quote:

quote:

quote:

o 15-20 dakikada yapılacak iş için tecrübe kazanmak için kaç gün harcanmıştır unumamak gerek
    farklı bir sektörde olsa benimde günlük olarak çalışmam hizmet olarak satılıyor, 15günlük çalışmaya orta sınıf bir 0 araç çok rahat alınır,
    parayı eden o bilgi birikimi kazanmak için sarfedilen emek, egitimler + maaş gibi maliyetlerin çıkartılması vs...

Yaptığı işi bilmek zorunda. Bilemse zaten ona usta da demeyiz, nerdeyse tüm servtimiz olan araçlarımızı da elletmeyiz. Usta olup ta o işi yapabilmek için tabiki tecrübesi olacak, işini iyi bilecek. Çok saçma bir mantığınız var. Çırak, kalfa, usta bu tüm işlerde böyle. Ama hiçbir işte böyle astronomik rakamlar yok. Siz bir berbere en fazla ne kadar para ödediniz? Ya da tavuk dürümünü çok iyi yapmış diye bir döner ustasına 100 lira verdiniz mi hiç?

Konusunda Usta olan herkes pahalıdır,
    Emek ve Bilgi birikim kolay kaznılmıyor

Ne alaka şimdi. İyi bir kebap ustası da kolay yetişmez. Benim yaptığım kebap özeldir, benim gibi kimse yapamaz diye bir kebapa 100 lira istemezler. 4 tane lastik sökmek ne zamandır emek ve bilgi birikimi gerektirir oldu? Gören de hepsi arabayı kendi icat etti zannedecek. İşini iyi yapmak bile övünülür, ekstra ücret istenecek bir konu gibi görülmeye başladı. Arabanın tekerini, rotunu değişitirmek herhangi bir ilkokul mezunu birine 2-3 günde öğretilecek bir iştir. Diğerleri biraz daha birikim isteyebilir ancak her meslek bilgi, yetenek ve emek ister. Usta olup dükkan açacaksa heralde işinde iyi olacak. Eline her tornavida alana araba verilmez heralde. El emeği göz nuru nice ürünler var ama 3 kuruşa satılıyor. Ne yazıkki adil bir dünyada değiliz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesbi -- 1 Mayıs 2012; 21:35:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: yek_ka

Conncetin 2 kapısı açılmıyordu içerdeki mekanizma yaglanması gerekiyor okadar sadece.. 2 kapıyı söktü hatta birini ben söküp taktım adama kolaylık olsun diye yaptığı iç ise çok basitti kapıları söküp mekanizmayı içerden yaglamak toplam 1 saat sürmeyece iş ve benden 100 TL işçilik istedi ohaa dedim resmen. 90 TL verdim kavga dövüş ahh üzerimde 50 TL lik bankınot yoktu yoksa 50 verip çıkardım ...

Madem kapıyı sökebiliyordunuz niye tamirciye gittiniz ki? Bir parmak gresle işiniz hallolurdu..

Ben sadece rakamın baştan söylenmemesine kılım.. Fiyat sorunca "dur bi bakalım problemi anlayalım" deyip apar topar işe girişen çakallar sinirimi bozuyor..
    Onun dışında fiyatı baştan söyleyen usta istediği rakamı istemekte serbesttir.. Eyvallah deyip seçimimi yaparım..

• İyi ustaların "kendilerince" çok fiyat istemesine içerleyen arkadaşlar hangi işte çalışıyorlar merak ettim? Bi söylesinler de biz de aldıkları parayı bi eleştirelim duruma göre

Orijinalden alıntı: ofabiya

alınan para 10-12 vidayı söktükleri için değil, hangi vidaları sökeceğine karar verebildikleri için alınıyor.

otomotiv teknikeriyim bu vümleden sonrasını okumadım tebrikler

Orijinalden alıntı: mami_24

quote:

Orijinalden alıntı: ofabiya

alınan para 10-12 vidayı söktükleri için değil, hangi vidaları sökeceğine karar verebildikleri için alınıyor.

otomotiv teknikeriyim bu vümleden sonrasını okumadım tebrikler

Mazallah motor kapağı yerine şarj dinamosunu sökerlerdi yoksa değil mi? Doktorlar her muayeneden 5000 liradan aşağı almasın o zaman.
  • 3-4 sene once eski aracımın bujisimidir ne arızalandı iyi gaz almıyordu servis değişim ve işcilğe 200+100=300 istemişti bende yedek parçacıya gittim merak ettım nekadar diye fiyatı 50 tl dedi orj değil tabiki,baktım parçaya takabılırmıyım dıyerekten kendım, ordan eleman deemzmı ben takarım abi diye.50 tl verdim arkdas taktı 2 dkda çalıştırdım arabayı bi deniyeyım dedım baktım olmuş :) eyw dedim o gunden sonrada aracı satana kadar hıc sorun cıkarmamıştı.tabiki şansta var işin icinde ama servısler vs. gercekten cok pahalı.aracı zaten pahalı alıyoruz bari bakımını neyin ucuz yapalım:)
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.