Şimdi Ara

Ustalar niye bu kadar işcilik alıyo anlamadım (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
110
Cevap
0
Favori
9.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: kesbi

Herkesin kendi işinde tecrübesi vardır. Tecrübe arttıkça ücret artmaz. İşini iyi yapan tercih edilir. Sürekli gidilir. Ben mesela berberlerin 10 lira alınacak bir iş yapmadıklarını düşündüğüm için son 1 buçuk yıldır berbere hiç gitmedim. 100 liralık kaliteli bir makine aldım ve kendi saçımı kendim kesiyorum. Daha önceki yıllar makasla kesiyordum zor oluyordu. 3-4 yıldır saçımı kendim keserim. Saatçilere de gitmem mesela. Pil değişimi, pim takma, kordon değişimi bikaç saniyelik işler. Kendim pekala yapabiliyorum. Pili kordonu vs. alıp kendim takarım. Daha geçen hafta çelik kordonlu saat aldım. Kordondan bakla çıkardım. Sonra beğenmedim geri taktım diğer taraftan çıkardım. İş yerinde ne uğraşıyorsun saatçiye ver yapsın filan diyorlardı. Dediğim gibi böyle ücretler devam ederse biçok kişi tamirhane gibi garaj sahibi olmaya başlayacak. İlk başta da ben.

Tecrübe arttıkça ücret artar. Elbette işin niteliği önemli, ancak işin zorluk derecesine bağlı olarak tecrübeli ustaya (avukat, doktor, mühendis, muhasebeci, terzi vs) verilecek para çok artar, artması kadar normal bir şey de olamaz.

Kardeşimin bir diş sorunu vardı, çenesinin en arkadaki dişleri (azı dişi deniyor sanırım) çeneye tamamen paraleldi ve dişin yarısı kemik içine gömülü durumdaydı. Ailemin yaşadığı orta ölçekli bir ilde yaklaşık 25 yıldır serbest çalışan bir diş doktoruna gittik, adam baktı ve en sonunda şunu dedi: "Ben bu işi yaparım ama...". Bu cümleyi duyunca zaten insan ağzını doktora emanet etmiyor, edemiyor.

Bu işi iyi yapan birini bulduk İstanbul'da. İşini inanılmaz temiz bir şekilde yaptı. İlk doktora verilecek paranın en az 5 katını istedi, hiç sesimizi çıkarmadan ödedik. Helal olsun, çünkü ilk doktora gitseydik ardından operasyon için vereceğimiz paranın 10 katını da versek kardeşim uzunca bir süre iflah olmayabilirdi, hatta olmazdı.

Neyse, operasyonun ardından babam ilk gittiğimiz doktor ile görüştük. Doktor ne yaptınız, hallettiniz mi diye sordu. Babam ve ben doktorun işi nasıl yaptığını anlattık. Baştan anlamadı, ardından anladı ve derin bir "haaaa" çekti ve ekledi, "Doğrudur, benim aklıma gelmezdi, gelse de cesaret edemezdim. Geçmiş olsun, doktor da çok iyiymiş."

Bu durumda tecrübenin para etmediğini kimse anlatamaz bana, kusura bakmayın.

• Bir de şunu eklemem gerekli: Şahsen, yoğun fikir, el emeği ya da ikisinin kombinasyonu ile yapılan zor işlerde elde edilen sonuç iyi ise, fiyat yüksek gelse bile pazarlık yapmadan ödemenin daha doğru olduğunu düşünüyorum çünkü bu tip işini kaliteli yapan adamlar ayakta kalamazsa, ertesi gün o adama işimiz düştüğünde adamın yerinde yeller esiyorsa biz de zararlı çıkıyoruz.

Her işin bedeli vardır. Kötü işin bedeli düşük, kaliteli işin bedeli yüksektir. Fiyatı beğenmeyen adam ise istediği işini kendi yapar, ona da kimsenin lafı olmaz elbette.
  • Usta olduğu için alıyor. El emeği için.Hak edene verdiğim paraya üzülmüyorum, tamircilik oynayan, işten anlamadığı halde yaparım / bilirim diyip işin içinden çıkamayanlar asıl problem.
    Adamın biri lokantaya gider.Yemeğini güzelce yer, çayını içer.Hesap gelince bir kağıt alır ve garsonun resmini yapıp verir.Garson itiraz eder.Bir saattir en güzel yemeği yiyorsun on dakikada yaptğın resimle mi ödeme yapacaksın der.Adam kırk yıl ve on dakika der.

Fıkrada eksik veya yanlışım olabilir ama gerçek ustaysa yaptığı iş basit falan değil.
  • Size katılmıyorum. Tamir işi öyle abartılı zor ve yetenek isteyen bir iş değil. Genelde zaten sorunlu parça bulunur ve yenisiyle değiştirilir. Bunu söküp takmasınını da kime gösterseniz en fazla 3. seferde öğrenir. Beceriksiz tamirciler var diye normal yapmsı geekeni yapana servet ödeyemem. Tekerlek bilyasını çok güzel taktın al sana 100 lira demem. Bilya söküp takmak belli bir emek ve standartta bir iştir. Bunu yaparken araca zarar veren adam zaten o işi bıraksın.
  • 1-Şehirden şehire işçilik değişiyor.ufak bir şehirdeyseniz çok az verebiliyorsunuz.ama istanbul'da yaşıyorsanız canınızı acayip yakabiliyorlar.istanbuldan akrabamız geldi araç sorunlumuş.götürdük usta bayağı uğraştı yeğen üstünde yeterli para varmı dedi var dedim.neyse usta bir ücret dedi verdik.yolda yeğen dediki,ustanın başına günüş mi geçti dedi noldu ki,nolucak neredeyse 2 saat uğraştı.halbuki istanbul 20 dakka karşılığında işçiliğe ödediğim bu tutarın çok üstünde dedi.
    2-mesela ben bir ustaya gidiyorum dedim ki,usta kişiden kişiye değişiyormu ücret?asla değişmez şimdi senin baskı balatanı değiştirsem 60 tl alsam dedi başkasından 70 tl alsam siz tesadüfen karşılaşsanız ortaya çıksa o müşteriyi kaybederim.sende tutarsızım diye gelmezsin dedi.
    3-yeğenim motor ustası dükkan açtı.borç içinde.sadece dükkan kirası 1.200 tl.2 ortaklı bir eleman var yani 3 tane sigorta+kira+yemek+benzin parası+vs..

• quote:

Orijinalden alıntı: kesbi

Size katılmıyorum. Tamir işi öyle abartılı zor ve yetenek isteyen bir iş değil. Genelde zaten sorunlu parça bulunur ve yenisiyle değiştirilir. Bunu söküp takmasınını da kime gösterseniz en fazla 3. seferde öğrenir. Beceriksiz tamirciler var diye normal yapmsı geekeni yapana servet ödeyemem. Tekerlek bilyasını çok güzel taktın al sana 100 lira demem. Bilya söküp takmak belli bir emek ve standartta bir iştir. Bunu yaparken araca zarar veren adam zaten o işi bıraksın.

Ne iş yapıyorsunuz ama karşınızdaki insanın emeğini ve yaptığı işi küçümsemek bana doğru gelmiyor.

En basitinden, sorunlu parça bulunur ve değiştirilir cümleniz dahi bence yanlış. Sorunlu parçayı bulmak zaten sorunu çözmek demek. Her tamirci sorunlu parçayı bulamıyor, makul sürede sorunlu parçayı bulan (teşhisi koyan) ve sorunu kökten çözen (tedavi eden) adama da usta deniyor.

Ayrıca tamircilik zaten sorunlu parçayı söküp yenisini takmak değildir. Tamircilik adı altında sadece bu işi yapan pek çok insanın olduğunun farkındayım ancak gerçek bir usta, bir tamirci bulup (zor olduğunun farkındayım) onunla çalışmak bence en güzel çözüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Polemik -- 3 Mayıs 2012; 16:44:26 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ofabiya

quote:

Orijinalden alıntı: superegoid

YaptıklArı işin kısa uzun sürmesinden ziyade, bu otomobil tamir işinde "işçilik" diye bir ücret alınması saçma ve sanırım sadece bu sektörde var bu.

Bir tamirat yaptiriyorsun, adam 150 lira diyor, tamam diyorsun, 100 de işçilik diyor.

Ya kardeşim fırından ekmek alırken ekmek ne kadar dediğinde, "50 kuruş, 30 da işçilik" deniyor mu?

Berbere gittiğinde, berber sıhatler olsun dedikten sonra "10 lira artı 20 de işçilik" diyor mu, niye bu niye bu sektörde bu " işçilik" kavramı var..

Hayır sanayideki işçileri sigortasız, 14 saat köpek gibi çalıştırıp, üste bir de hayvan gibi "işçilik " parası almıyorlar mı?

Tamamda kardeşim adam işçilik ücreti almadan nasıl ailesini geçindirecek.

Berber aldığı tüm parayı kendisi için alıyor.
    Fırıncı tüm giderlerini hesaplayıp kar edeceği paraya satıyor.

Bu sektörde işçilik ücretinin diğer bir nedenide ; parçayı satanla tamiratı yapanların farklı kişiler olması.
    Yani adam bu paranın hepsini bana vermiyorsun parça giderin zaten bu para bende şu kadara takarım diyor.

+ Ben hiç sanayide "köşeyi dönmüş" usta görmedim. Demekki o kadarda kazanmıyorlar.

Topkapıdaki Citroen bayisinin olduğu sokaktan girip, fiat bayisinden sola dönünce 3 araba sığacak kadar dükkanı olan bir adam var. Aracımın elektronik aksamı için gittim. 5 tanesi 10 lira olan sigorta parçasını değiştirdi hemde 1 tane değiştirdi. Yarım saat içinde benden 50 lira aldı.

Hemde bunu yapan işyeri sahibi değil onun yanında çalışan 17 yaşında bir çocuk. Ama bu parayı verdiğime hiç acımadım. Çünkü 3 tane 40 yaşından büyük adama gösterdim arabayı lifte kaldırıp rezil ettiler. O çocuk kaportayı açıp bir kaç denemeden sonra sorunu buldu ve halletti.

Bu işyerini çalıştıran adamında yeni kasa beyaz s60'ı var. Köşeyi dönmüş yani.

• Konuyu baştan sona okudum.. Bazı arkadaşlar çok mantıklı şeyler yazmışlar..

Mesela ben boya koruma vs. işleri yapıyorum. Bende ustayim yani. Aşağıda son yaptığım uygulamanın konusu var. Şimdi ben bu yaptığım ise standart bir ücret belirlesem ve onu talep etsem nasıl olur? Olmaz tabi.. Neden olmaz çünkü yapılan iş çok özel. Neredeyse kimse bu kadar özenle ve istekle bu derece uğraşmaz. Bu yüzden bu işlem diğerlerinin iki katı ücrete yapıldı. Hatta arkadaş arabasını boyatmak için verdiği paradan çok verdi diyebilirim.

Mesela boya koruma işlemlerinde en fazla 50tllik malzeme
    giderken ben müşteriden 250tl talep ediyorum. Bu 200tl işçilik aslında benim tecribemin fiyatı. Aynı malzemeleri eline alan başka birisi bu işlemi bu şekilde kusursuz yapamaz.. Beni istanbuldan bile arayıp uygulamaya gelmek isteyenler oluyor koca istanbulda Yyok mu boya koruma yapabilecek yer var ama önemli olan ustalık ve tecrübe. Boyaya asgari düzeyde inceltip verip en az şekilde kusur bırakmak ustalık bizim ışte.. Bunu da çok az kisi yapabiliyor.. Ben yaptığım ışte düşük ücret talep etmem ama aldığım paranın da hakkını fazlasıyla veririm. Yediğim her lokmanin helal olması önemli benim için. Yeri gelir az efor sarfedip az para alırım. Ama işçiliğimin ve ustaligimin ederi neyse onu da almak isterim..

http://www.forumboyakoruma.com/showthread.php?1674-Peugeot-206GTI-Komple-Z%FDmpara-ile-Boya-D%FCzeltme-ve-Koruma-200-Foto

Mesela bugün arabamın arka çamurluk içlerine putur uyguladim. Bana maliyeti en fazla 50-60 tl oldu. Ama sanayiye gidip yaptirmak istesem 200tl isterlerdi. Ben kendim yapabileceğim elimden gelen işler için sanayiye gidip kimseye fazla fazla para veremem. Aramanın polen filtresini hava filtresini kendim değiştiririm.. Ama tutupta baskı balatayi degistiremem. Ama çok bir niteligi olmayan bu işlem içinde uçuk işçilik vermem. Her iş için psikolojik sınırların vardır eğer bu sınırı aşıyorsa talep edilen ücretler gidip başkasını ararım. Bu kadar basit..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi D.berkay -- 3 Mayıs 2012; 20:43:40 >

• Diyelim stop lambası kırıldı . Gittin buldun bi usta , usta 50 lira fiyat verdi . Kabul ettin buraya kadar herşey normal .
    Ama siz sanıyosunuz ki usta o 50 liranın hepsini kendine alıyor . Malasef o iş öyle olmuyor , orda en fazla ustaya kalan para 10 liradır . Ee 10 lirayla da bu işler olmaz.
    Gelelim söküp takma işine , adam zaten en çok parayı ordan kazanıyor , ordan yiyor . Tek dayanakları da bu zaten .
    Geçenlerde 70 liralık malzeme aldım , abartısız söylüyorum 80 liraya taktırdım . Malzemeden çok işçiliğe para veriyoruz . Malasef durum bu , elimizden başka birşey gelmiyor ..
  • internet kafe işletmesiliği yaparken 2 üst dükkanda pc malzemeleri format vb hizmetler veriliyordu. Oraya format attıranlar gelip banada 1 hafta içinde format attırıyordu. 9,90tl format parası alırken ben 25 tl alıyordum. Ama esnafsan vergiler boynunu büküyor. Ve gerçek ustaların aldığı paraların tartışmasını yapmak saçma olur.
    Denizli den Saygılarımla ,
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.