Şimdi Ara

Ustalar niye bu kadar işcilik alıyo anlamadım (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
110
Cevap
0
Favori
9.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: karaaagac

Bende konuya farklı bir boyuttan yaklaşacağım. Evet usta ücretleri çok yüksek. Tama işimiz düştüğünde mecbur veriyoruz ve inanın çoğuda iyi para kazanıyorlar. Peki kaçı kazandığı kadar devlete VERGİ veriyor. Kesinlikle söyleyebilirim ki sanayicilerin yüzde doksanı bir askeri ücretle çalışan kadar vergi ödemiyor. Sonrada yüksek fiyat çekip iş gelmeyince devlete millete sövüyorlar. Başımdan geçen iki olyı anlatmak istiyorum.

2006 yılında evin fayanssları döküldüğü için ev sahibim yeniledi. Ustalar tamirat yaparken bütün çeşmeleri sökük kör tapa takmışlar. İkindi eve geldim su yok çeşmeleri taktırmak için komşu apartmanın yanındaki tesisatçıya gittim adam oturuyor bilgisayar oynuyordu. Düşünce takar 10-15 lira alır düşündüm .Takacağı 3 tekli çeşme bir tanede ikili batarya. Takalım dedi hemen eline boru anahtarını aldı. Aklıma geldi fiyatını sorayım dedim sonradan bi dünya para ister diye düşünerek borcumuz ne olur dedim 30 lira istedi. Dedim çeşmeler falan var sadece takacaksın çok yüksek bu fiyat. Adam beni küçümseyerek hocam dükkanı kapatıp gideceğim az bile istedim komşuyuz diye cevap verdi. Ustam sen otur dükkanın açık kalsın senin nafakana engel olmayayım deyip çıktım hemen ilerde büyük marketten hiç unutmam 8 liraya güzel bir boru anahtarı aldım eve geldim bilmez halimle 3 çeşme bir bataryayı 10 dakika demeden taktım ve birde boru anahtarı sahibi oldum. sene 2012 sevgili ustamız hala daha bilgisayar başında oturuyor ve işsiszlik sebebiyle devlete millete sövüyor.

2008 krizinde okulda oturuyorken 3-4 yıl önce mezun ettiğim bir boya ustası eski öğrencimiz ziyarete geldi epey bir işşizlikten bahsetti 2 aydır boş olduğundan falan epey hayıflandı. o HAFTA SONU EVİ BOYACAKTIM. Öğrencime dedim oğlum ben hafta sonu evi boyayacağım madeem boşsun gel beraber boyalım tavanlar boyanmayacak sadece duvarları boyayalım 20 lirada vereyim sigara paran olur dedim. Bizim eleman gülerek hocam 20 lira olurmu usta yevmiyesi 60 lira dedi. Bende olum 20 sene okum ben 60 lira günlük alamıyorum üstelik ben sana iş vermek için demedim boş olduğun için dedim ve kalktım gitti. İş böle insanlar her zaman işşiz kalmaya mahkumdur. Esnaflar çok yüksek fiyatlar çekeceklerine daha düşük fiyatlarla daha çok iş yapsalar daha çok para kazanırlar gelde bunu onlara anlat.

Hocam kusura bakmayın ama işini bilen adama 20 lira teklif etmek ayıptır. İsterse aç kalırım yine 20 liraya o işi yapmam gider 20 lirayı simit satarak kazanırım mesleğimi ayaklar altına düşürmem

• Dükkanın kirası, çalışanların asgari ücretleri(yevmiyeler) varsa öğle yemeği, yolu(verdiklerini sanmam ama), işlerin bir sürekliliğinin olmaması(her gün tamire araç gelmeyebilir), gibi etmenler fiyatları yükseltiyor tabi

Bir de maaşlı çalışanlar kendileriyle karşılaştırmasınlar, maaşlı çalışan insan parayı alabilmek için masraf etmez sadece çalışır iş gücüdür, ama ordaki usta bir firma/işletme yönetiyor/işletiyor, ki bu otomotiv sektöründeki ustalar yine bişey değil, siz inşaat işlerindeki taşeronlara bi baksanız, heey hey

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teamfodul -- 2 Mayıs 2012; 0:24:01 >

• quote:

Bende konuya farklı bir boyuttan yaklaşacağım. Evet usta ücretleri çok yüksek. Tama işimiz düştüğünde mecbur veriyoruz ve inanın çoğuda iyi para kazanıyorlar. Peki kaçı kazandığı kadar devlete VERGİ veriyor. Kesinlikle söyleyebilirim ki sanayicilerin yüzde doksanı bir askeri ücretle çalışan kadar vergi ödemiyor. Sonrada yüksek fiyat çekip iş gelmeyince devlete millete sövüyorlar. Başımdan geçen iki olyı anlatmak istiyorum.

2006 yılında evin fayanssları döküldüğü için ev sahibim yeniledi. Ustalar tamirat yaparken bütün çeşmeleri sökük kör tapa takmışlar. İkindi eve geldim su yok çeşmeleri taktırmak için komşu apartmanın yanındaki tesisatçıya gittim adam oturuyor bilgisayar oynuyordu. Düşünce takar 10-15 lira alır düşündüm .Takacağı 3 tekli çeşme bir tanede ikili batarya. Takalım dedi hemen eline boru anahtarını aldı. Aklıma geldi fiyatını sorayım dedim sonradan bi dünya para ister diye düşünerek borcumuz ne olur dedim 30 lira istedi. Dedim çeşmeler falan var sadece takacaksın çok yüksek bu fiyat. Adam beni küçümseyerek hocam dükkanı kapatıp gideceğim az bile istedim komşuyuz diye cevap verdi. Ustam sen otur dükkanın açık kalsın senin nafakana engel olmayayım deyip çıktım hemen ilerde büyük marketten hiç unutmam 8 liraya güzel bir boru anahtarı aldım eve geldim bilmez halimle 3 çeşme bir bataryayı 10 dakika demeden taktım ve birde boru anahtarı sahibi oldum. sene 2012 sevgili ustamız hala daha bilgisayar başında oturuyor ve işsiszlik sebebiyle devlete millete sövüyor.

2008 krizinde okulda oturuyorken 3-4 yıl önce mezun ettiğim bir boya ustası eski öğrencimiz ziyarete geldi epey bir işşizlikten bahsetti 2 aydır boş olduğundan falan epey hayıflandı. o HAFTA SONU EVİ BOYACAKTIM. Öğrencime dedim oğlum ben hafta sonu evi boyayacağım madeem boşsun gel beraber boyalım tavanlar boyanmayacak sadece duvarları boyayalım 20 lirada vereyim sigara paran olur dedim. Bizim eleman gülerek hocam 20 lira olurmu usta yevmiyesi 60 lira dedi. Bende olum 20 sene okum ben 60 lira günlük alamıyorum üstelik ben sana iş vermek için demedim boş olduğun için dedim ve kalktım gitti. İş böle insanlar her zaman işşiz kalmaya mahkumdur. Esnaflar çok yüksek fiyatlar çekeceklerine daha düşük fiyatlarla daha çok iş yapsalar daha çok para kazanırlar gelde bunu onlara anlat.

"sadece duvarları boyayalım 20 lirada vereyim sigara paran olur dedim."

Mezar işiylemi uğraşıyodunuz siz?

• quote:

Bir eğitimcisiniz ve bir günlük emeğin karşılığını sigara parası olarak görüyorsunuz.

Özür dilerim ama 20 lira teklif etmeniz biraz ayıp olmuş.

• Risk için alıyor o parayı kardeş. 12 vida diyorsun birini sökerken diş kaptırsa dolgusuydu , diş çekmesiydi uğraşacak. Bir telefonun 2.000 tl olduğuna takılmıyosunuzda ustanın 12 vida söküp 100 tl aldığına mı takılıyorsunuz.
  • Ustaların yalnızca, işçilik ücreti değil parçadan da para kazandıklarını tahmin ediyorum.
    yani diyelim ki ben gittim parçacıdan bir parça aldım, bana vereceği rakamla
    ustaya gelişi aynı değildir, diye düşünüyorum. bu konuda bilgisi olan var mı acaba?
  • bir malın değeri maliyeti ile deyim arz talep meselesi ile belirlenir bir servise giderseniz yaptırdığımız bir iş 100 lira tutar ancak işçinin payına düşen 10 lira bile değildir.parayı işletme alır.piyasada az sayıda işletme vardır,sermaye tabana yayılabilmiş değildir çünkü.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bombar_dıman

Ustaların yalnızca, işçilik ücreti değil parçadan da para kazandıklarını tahmin ediyorum.
    yani diyelim ki ben gittim parçacıdan bir parça aldım, bana vereceği rakamla
    ustaya gelişi aynı değildir, diye düşünüyorum. bu konuda bilgisi olan var mı acaba?

aynen öyle,ben o yüzden parçayı alıp kendi 8 yıllık ustama taktırıyorum ki o bile kar alıyor parçayı dışardan almazsam.
  • 50 TL maliyeti olan parçayı 100 TL'ye satıyorlar zaten. İşçilik ücreti biraz gereksiz. Millete öyle alıştırmışlar kimse de birşey demiyor.
  • Olay sadece işçilik değil. Arabayı tamir edebilmek, oluşan arızanın sebebini bulabilmek için yılların tecrübe ve bilgisi gerekiyor.

O parayı işçiliğe artı yılların tecrübe ve birikimine veriyorsun.

Tabiki iş bilmeyen ustalar da yok değil. Söylediklerim onlar için geçerli değil maalesef.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kesbi

quote:

Orijinalden alıntı: mami_24

quote:

Orijinalden alıntı: ofabiya

alınan para 10-12 vidayı söktükleri için değil, hangi vidaları sökeceğine karar verebildikleri için alınıyor.

otomotiv teknikeriyim bu vümleden sonrasını okumadım tebrikler

Mazallah motor kapağı yerine şarj dinamosunu sökerlerdi yoksa değil mi? Doktorlar her muayeneden 5000 liradan aşağı almasın o zaman.

Accord aracımda vtec sorunu başlamıştı, gaza yüklendiğimde bazen motor kendini korumaya alıyor ve 3000 d/d'yı geçmiyordu.
    Önce yağ basınç müşürü arızalı dediler, serviste pahalıydı, yurtdışından ebay'den 100 tl'ye aldım, 2 hafta gelmesini bekledim.
    Ama sorun düzelmedi.
    Başka arıza aradılar, yetkili servis arandı, servisteki tanıdıklar devreye sokuldu. Yok olmadı.

Sonra eski Honda ustam vardı, kendi mekanını kapatıp başka bir özel servisle ortak olmuştu, ortağını sevmediğim için artık gitmiyordum.
    Son çare onu aradım, gel bakalım dedi.

Gittim, önce aracı kullandı, lifte aldı, şanzımanın oradan küçük bir parçayı söktürdü, temizledi ve yerine taktı.
    5-10 dakikada bitmişti.
    Sonra tekrar teste çıktık, arabada hiçbir sorun kalmamıştı.
    "Borcum ne" dedim, "at birşey işte, ne diyim, 5 dakikalık iş" dedi.
    Ben de helalinden 100 lira çıkarıp verdim, "bu çok" falan dedi. Ama benim gözümde yaptığı iş 100 liradan da değerliydi.
    Verdiğim 100 liranın içinde 10 lirası işçilik parası, 90 lirası ise sorunumun çözümünü bildiği içindi.

Bu anlattığım gerçek ustayla karşılaştığımda yaşadığım.
    Bir de usta diye gezinen ustacıklar var. Arabadan anlamaz, anlar gibi görünür ve sorunlarınızı daha da büyütür, sizi de dibe çeker.
    Sonra onun hatasını düzelteyim diye daha fazla para harcarsınız.

• İşte gerçek usta 5 dakikalık iş ve bu para çok diyebilendir. Her işin emeğin bir değeri vardır ancak her ustaya sorunu buldu diye dünyayı kurtarmış muamelesi yapmaya gerek yok. Başka bir sorun olsa yine o kişiye gidersiniz işte. Usta adam müşterisisz, işsiz kalmaz. Ustanın işi sorunu bulup çözmektir zaten. Biçoğu işini yapamıyor diye işini yapana tapmaya gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesbi -- 2 Mayıs 2012; 10:59:49 >
  • Dükkancılık yada esnaflık yapmayan kişiler için konuşmak kolay geliyo..Ben de esnafım bilgisayar notebook printer tamiri yapan bir firma işletiyorum.Ortalama günde 6-7 cihaz tamir edip 350-400tl para kazanıyoruz.Tek masraf lehim teli.Kulağa ne hoş geliyo dimi masrafsız 350-400 lira.Topla aylık 30günde
    9600tl vay be nerdeyse milletvekili maaşı kadar
    .Buraya kadar her şey güzel
    Gelelim masraflara…………..
    2500kira
    700stopaj
    250elektrik
    40su
    150telefon gsm
    150 muhasebe
    400-500 yemek
    200-300 yol masrafı
    1000 eleman
    400 çırak
    750 ssk bağkur
    Ufak tefek masrafları saymadım 6740 lirası gitti.Saymadığım masraflarla 7500 lira masraf..
    9600-7500lira kaldı 2100 lira
    Esnaflık zor iş
  • yok risk alıyor diyen olmuş yok işinin ehli diyen olmuş , sanki hata yaparsa bedavaya hatasını gideriyormuş gibi konuşmuş bazıları...

herşeyin bir standardı piyasası olması lazım malesef bizim sanayi ustalarımız aracın lükslüğüne veya içindeki kişinin tipine hatta plakaya bakıp ona göre fiyat çekiyorlar bunu diyende kendileri adam yanımda diyorki plakası ne ona göre fiyat çek diyor arkadaşına ...yerli plakaya ucuz yabancı plakaya fazla fiyat çekyor.

işçiliğin saat üzerinden veya gün üzerinden bedeli olması lazım ama belirli bir bedeli olmalı ki insanlar üç aşagı beş yukarı ortalama bir fiyat alabilsinler

örneğin gidersin şu var usta kaç saatte biter dersin oda 3-4 saat sürer der ona gire işçilik verirsin , bizde adamın biri bir fiyat çekiyor iki yanındaki dükkan 3 katı fiyat çekiyor acelen olsa veyahutta bilmedigin bir yer olsa kazığı yiyip oturcaksın

geçen gün gittim birisine dedim ilk çalıştığında ses geliyo ne sesi bu bilmem bakayım dedi açıp bakması ne kadar tutuar dedim 35 lira dedi iyi dedim aç bak bakalım gitti başka bir usta çağırdı işin yarısını ona yaptırttı iş bitti 35 aldı birde diyorki öbür ustanın parasını da ver var mı böyle bişey iş başlarken farklı söylüyor ki başka yere gitmeyim diye işi kendi yapamıyor içinden çıkamıyor başkasına yaptırıyor parayı alıyor birde çağırdığı ustaya ödeme yapmamı istiyor Allah bu millete akıl fikir versin :()

• elbette emeğe saygı olacak, hak eden ödenecek ama vicdan sınırlarını aşan talepleri de "emek, usta" diye geçiştiremeyiz. para kolay kazanılmıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mertdo2

Ben Bursa da küçük sanayide arabanın tüm ağır bakımlarını (Kayışlar, Baskı balatası, fren balataları, 10000 bakımı...) 150 lira işçilik ile yaptırdım. 1850 lira tuttu.

Edit: imla

Araç ne ve sanayide ki hangi serviste yaptırdın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • insanları nasıl sömürürüm diye düşünüyor herkes
  • Kışın aracın termostatı bozuldu, sorunun termostat olduğunu internette araştırıp buldum gittim parçayı aldım, ustaya hiç bir şey sormadan takar mısın dedim.10 dk bile sürmeyen hortum kelepçesi söküp takmaya 20 TL aldı.Yerini bilseydim çok basit bir iş o 20 lirayı vermek koydu biraz...
  • quote:

Orijinalden alıntı: desiya

quote:

Orijinalden alıntı: mertdo2

Ben Bursa da küçük sanayide arabanın tüm ağır bakımlarını (Kayışlar, Baskı balatası, fren balataları, 10000 bakımı...) 150 lira işçilik ile yaptırdım. 1850 lira tuttu.

Edit: imla

Araç ne ve sanayide ki hangi serviste yaptırdın

2004 Tourneo connect Faruk oto: 14. Sokak Küçük Sanayi Sitesi 9 Blok No:20
    şirket araçlarımızın bakımınıda devamlı o serviste yaptırıyoruz, gerçekten kaliteli iş yapıyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Frank Lapidus

insanları nasıl sömürürüm diye düşünüyor herkes

aynen bende katılıyorum. çok az usta vardık ki; bu işin hakkı bu o kadar para isteyeyim diyen...
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.