< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 3 Temmuz 2022; 4:14:45 > |
|

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 3 Temmuz 2022; 4:14:45 > |
|
Türkiye'nin önde gelen iletişim sağlayıcısı Türk Telekom, FTTH (Fiber To The Home) altyapısını ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ediyor. Bu gelişmeyle beraber siz de GPON (Gigabit Passive Optical Network) teknolojisiyle desteklenen yüksek hızlı fiber internetin keyfini çıkarabilirsiniz.
FTTH Altyapı Nedir?
FTTH, fiber optik kabloların doğrudan evinize veya iş yerinize kadar getirildiği bir altyapı türüdür. Bu sayede çok daha yüksek hızlarda ve daha düşük gecikme süreleriyle internet erişimi sağlayabilirsiniz.
GPON Altyapı ve FTTH Arasındaki Fark
GPON, FTTx-V1 standardına dayanan bir fiber optik erişim teknolojisidir. GPON altyapısı, fiber optik kabloyu evinize kadar getirerek FTTH altyapısıyla benzer bir hizmet sunar. Ancak GPON'da birden fazla kullanıcı aynı fiber bağlantıyı paylaşırken, FTTH'da her kullanıcıya özel bir fiber bağlantı sağlanır.
GPON Nedir?
GPON, veri, ses ve görüntünün tek bir fiber kablo üzerinden iletilmesine olanak tanıyan bir pasif optik ağ teknolojisidir. Bu sayede GPON altyapısı üzerinden yüksek hızlı internet, IP televizyon ve VoIP gibi hizmetler sunulabilir.
FTTH'nın Faydaları
FTTH altyapısı size şu faydaları sunar:
Türk Telekom'un FTTH altyapısı sayesinde artık siz de yüksek hızlı fiber internetin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Altyapının bulunduğu bölgelerde ikamet ediyorsanız, en kısa sürede başvurunuzu yaparak fiber internetin keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz.
|
Hayırlı uğurlu olsun hocam. :) Hatırlarsanız aralık 2021de mesajlaşmıştık. Babanıza "bu yıl içinde tamamlanacak" vs demişlerdi. Maşallah nasıl bir yılsa artık 7 ay sürdü. Her neyse sonuç olarak kavuştunuz, tekrardan hayırlı olsun. Siyah kablonun ne olduğunu anlayamadım. GigaFiber ile alakası olduğunu düşünmüyorum zira TT ekibi neden Turknet'in altyapısını çeksin ki? Bir firma altyapı kuruyorsa kendi ekibini çalıştırır. Ne olduğunu öğrenirseniz buraya da yazarsınız, biz de öğrenmiş oluruz. Dağıtım kutusunun ters durmasına takılmayın zira düz takılsaydı daha çirkin duracaktı. Çünkü görüldüğü üzere kablolar yukarıdan geliyor. Kutu düz yerleştirilseydi girişler aşağı tarafta kalacaktı. Bu durumda kabloları aşağı doğru çekip kutuya sokabilmek için tekrardan yukarı kırmaları gerekecekti. Yani "U" şeklinde bir yapı oluşacaktı. Gözünüzün önünde canlandıysa şu halinin daha güzel olduğunu anlayacaksınız. Ana kabloyu ve OBK'ları da tek bir girişten sokmalarının sebebi gördüğüm kadarıyla kablo kanalı olsa gerek. Sağdaki girişten ana kabloyu sokmaya kalksalar ek bir kablo kanalı daha gerekecekti. Hazırdaki o kalın kablo kanalından her ikisini de geçirmişler. Yalnız bir şey dikkatimi çekti. OBK'lar kutuya girmiyor sanki? Turuncu ana kablo giriyor, yanında ne olduğunu anlayamadığım siyah kablo giriyor ama sarı OBK'yı göremedim. Belki de fotoğrafta çıkmamıştır. ONT ve modem verilmemesi çok normal zira henüz bir başvurunuz olmamış. OBK çekilen her eve cihaz verilir mi hocam :D Abonelik başvurusu veya halihazırda bir aboneliğiniz varsa nakil başvurusu yapınca kuruluma gelirler, rahat olun. Bu arada altyapınız aktifleşti mi acaba? Yarın gideceğiz diyorsunuz ama henüz aktif edilmediyse bir sonuç alacağınızı düşünmüyorum. Ön başvuru alırlar anca. Öte yandan kutunun içerisini (kaseti, kasedin içini, portları vs) detaylıca fotoğraflayıp buraya eklerseniz OBK'ların kutuya girip girmediği hususundaki merakımı gidermiş olursunuz. Bir de şunu merak ediyorum: bazı durumlarda kutunun içerisinde OBK'ların uçlarına pigtail kaynatılıyor. Mesela bizde böyle olmuştu. Bazı binalarda da görüyorum pigtail olmaksızın doğrudan OBK'nın ucuna SC konnektör takılmış. Tıpkı daire içinde olduğu gibi. Acaba sizin kutunuzda nasıl bir yol izlemişler. Dediğim gibi kutunun ayrıntılı fotoğraflarını eklerseniz görürüm. Sırf merak benimki de işte :D ONT'nin hangi marka verileceğini belirleyen unsur hangi sahada olduğunuz hocam. Yani Huawei sahasındaki birine Nokia ONT verilmez. Ama zaten bildiğim kadarıyla her ikisinde de (Huawei ve Nokia) hız limiti kaldırıldı sanırım. Yanlış biliyor olabilirim tam emin değilim ama her ikisi de 100'ün üzerine çıkıyor. Yani kafanızı yormayın rahat olun. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dejuf -- 12 Haziran 2022; 23:23:52 > |
|
|
Teşekkürler. |
|
Turk Telekomdan 100 almak yerine Comnet firmasından 200-500-1000 mbit alabilirsiniz. Bir de şunu sormak istiyorum, Fiber gelmeden önce internetiniz nasıldı ? ADSL VDSL olarak kaç mbit alıyordunuz ? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 13 Haziran 2022; 10:2:3 > |
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 13 Haziran 2022; 17:33:2 > < Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
çok sorunlar çekmişsiniz hocam, fiber artık gerekiyormuş. ben 100mbit üstünü bilmiyorsunuz olarak düşündüm, siz fiyattan dolayı istemiyormuşsunuz |
|
Sizce network konusunda bu kadar bilgi sahibi olduktan sonra, 100 Mbps üstünü nasıl bilmeyebilirdim ki? :)) |
|
Bizim de köyde ADSL var, yazları 3 ay onunla uğraşa uğraşa öğrendim |
|
Emin olun, bizim 15 senelik eve bile fiber geldiyse, 1-2 seneye ADSL/VDSL olan tüm evler fibere dönüşür zaten. |
|
Bizim köyde eskiden 4mbit ADSL vardı, sonra Fiber döşediler ve 16mbit ADSL oldu. Bu ülkenin %90ı hala ADSL-VDSL bağlantılar ile hizmet alıyor. Herkese fiber gelmesi emin olun 20 sene sürecek. |
|
|
Öncelikle hayırlı olsun, bende tam sizin yaşadığınız süreçteyim şu anda, bina dışına fiber kutusu koydular, kabloları bağladılar, kutu içine kabloları bağladılar, 2 hafta sonra bina içine aynı sizinki gibi türk telekom fiber kutusu koydular ve kablo bağlantılarını ayarladılar, daha önceden tüm dairelere sarı fiber kablosu çekmiştiler. Ben türknet kullanıyorum, altyapı sorgudan arattığımda hala VDSL hızı alabilirsiniz diyor, sizin adresinizde fiber diye gösteriyor mu? Aktif olarak fiber kullanmaya başladınız mı? Ben hala altyapı sorgudan arattığımda VDSL diye gösterdiğinden fibere geçemedim. Aynı süreçte olan arkadaşlar var mı acaba, teşekkürler. |
|
Kutu konmasına rağmen hala sistemde ADSL görünüyor. Daha fiber tanımlanmadı bile sisteme düşmedi. Sorgulattığımda ADSL 10 Mbps görünüyor. |
|
Biz de aynı durumdayız. Kutu konulalı 1 hafta belki daha fazla oldu. Sorgulamada görünmüyor hala. Muhtemelen aktifleştirilmesi uzun sürecek. Umarım 30 haziran'ı geçmez de fiber dönüşüm kampanyasından faydalanırız. |
|