Şimdi Ara

Koltuk soğutma nasıl çalışır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
2
Favori
23.715
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Nissan Pulsar'da ve premium araçlarda mevcut koltuk soğutma özelliği var.Bu sistem tam olarak nasıl çalışıyor ? Klima kompresörü üzerinden soğuk hava koltuk altından yönlendirilip mi ? Yoksa farklı bir yolla mı ? Sistem devreye alındığında kaç dakika içinde etki ediyor ?

• İşte ondan dedim ya tahmin ediyorum diye.. Hem şöyle de düşünmek lazım; bugün en popüler C segmenti araçlarda bile arka kapılar öndekilerin aksine sert plastikken koltuk içlerine elektrikli fanlar, kablolar ve hava kanalları yerleştirmek mutlaka ek maliyet olarak algılanıyordur buna bir de klima tertibatı ilave etmek kimbilir ne kadar tercih ediliyordur.

Bugün Ankara da koltuk soğutmalı Mondeo kullandım mesela, hava çok sıcaktı aracı kullanırken klimayı ve koltuk soğutmayı açtırmama rağmen koltukta hissedilir bir serinlik olmadı, önceden bahsettiğim soğutuculu (fanlı) minder bile daha bariz hava sirkülasyonu ile malum yerleri rahatsız edebiliyorken üstelik.

Klima tertibatıyla ilgisi varsa açıkcası sevineceğim çünkü ilerki aracımda cidden düşüneceğim bir opsiyon.
  • Bildiğim kadarıyla normal klima vasıtasıyla soğutma yapıyor, delikli deri kullanılır genelde o olduğu zaman.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Günümüzde maliyet hesabı çılgınlığı hakim malum; üst sınıf premiumlar dışında klima kompresöründen koltuklara ek hat çekileceğini sanmıyorum.
  • .Müdür. kullanıcısına yanıt
    İşte ondan dedim ya tahmin ediyorum diye.. Hem şöyle de düşünmek lazım; bugün en popüler C segmenti araçlarda bile arka kapılar öndekilerin aksine sert plastikken koltuk içlerine elektrikli fanlar, kablolar ve hava kanalları yerleştirmek mutlaka ek maliyet olarak algılanıyordur buna bir de klima tertibatı ilave etmek kimbilir ne kadar tercih ediliyordur.

Bugün Ankara da koltuk soğutmalı Mondeo kullandım mesela, hava çok sıcaktı aracı kullanırken klimayı ve koltuk soğutmayı açtırmama rağmen koltukta hissedilir bir serinlik olmadı, önceden bahsettiğim soğutuculu (fanlı) minder bile daha bariz hava sirkülasyonu ile malum yerleri rahatsız edebiliyorken üstelik.

Klima tertibatıyla ilgisi varsa açıkcası sevineceğim çünkü ilerki aracımda cidden düşüneceğim bir opsiyon.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerce -- 19 Ağustos 2016; 0:51:49 >
  • Sahsen 2007 model s500 de ve s350 de denedim sogutma degil de havalandirma desek daha dogru. Ne hikmetse ikisindede bir degisim hissetmedim. Ya bozuktu ya yalan ya da bende sorun var. Yani onu acinca oo buzzz falan diye beklenti olusmamali

Ek bilgi. Klima kompresörü soğuk hava basmaz. Kompresör kapalı bir çevrimde soğutucu gazı sıkıştırır ve sistemde çevrilmesini sağlar. Yani yukarıda bazı yorumlarda geçen "kompresörden hat mı çekiliyor" ifadeleri hatalıdır.

Eğer klimanın soğuk havası koltuğa gelsin isteniyor ise havalandırma kanalından bir borulama vasıtasıyla soğuk hava koltuğa kadar getirilir. Buradan koltuk içi fanlarla koltuk soğutulabilir. Ama bence sağlıklı değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4_1400 -- 19 Ağustos 2016; 7:23:51 >

Orijinalden alıntı: C4_1400

Terli terli binilen arabaya sırtınıza totonuza belinize soğuk klima havasını çakarsanız o koltuktan kas tutulması ve hasta olarak kalkarsınız. Bence fanlar olsun sadece yeter.
    Çünkü araç içinde bir süre sonra klimadan gelen soğuk hava artmış olacağı için koltuktaki fanlar da bu soğuk havayı sirküle edecek.

Ek bilgi. Klima kompresörü soğuk hava basmaz. Kompresör kapalı bir çevrimde soğutucu gazı sıkıştırır ve sistemde çevrilmesini sağlar. Yani yukarıda bazı yorumlarda geçen "kompresörden hat mı çekiliyor" ifadeleri hatalıdır.

Eğer klimanın soğuk havası koltuğa gelsin isteniyor ise havalandırma kanalından bir borulama vasıtasıyla soğuk hava koltuğa kadar getirilir. Buradan koltuk içi fanlarla koltuk soğutulabilir. Ama bence sağlıklı değil.
    Peltier kullanılıyordur belki diye düşünüyordum ben de. Bir taşla iki kuş, akımın yönü değiştirilerek hem ısıtma hem soğutma yapılabilir aslında.

• quote:

Orijinalden alıntı: rst78

Peltier kullanılıyordur belki diye düşünüyordum ben de. Bir taşla iki kuş, akımın yönü değiştirilerek hem ısıtma hem soğutma yapılabilir aslında.

Alıntıları Göster
    iki türlü çalışıyor.

Bazı araçlarda "vantilated seat cooler" diye geçer. yani sadece fan vardır.

bazı araçlarda ise direkt aracın klima sisteminden faydalanır.

Sağlık açısından terli terli kullanılmaması tavsiye edilir.

Ve evet delikli deri kullanımı en yaygın olandır.

• quote:

Orijinalden alıntı: mr.big

iki türlü çalışıyor.

Bazı araçlarda "vantilated seat cooler" diye geçer. yani sadece fan vardır.

bazı araçlarda ise direkt aracın klima sisteminden faydalanır.

Sağlık açısından terli terli kullanılmaması tavsiye edilir.

Ve evet delikli deri kullanımı en yaygın olandır.

Alıntıları Göster
    benim aracımda var koltuk soğutma, mercedes w220 kasa s600. sistem şu şekilde çalışıyor. koltukların içinde minik pervaneler var ve koltuklar delikli deri. sistemi açınca pervaneler dönüyor hava üflüyor. klima sistemi ile bir bağlantısı yok fakat ciddi bir serinlik sağlıyor. normalde diğer deri koltuklu araçlarda benim sırtımdan sular seller akarken kendi aracımda hiçbirzaman terleme olmuyor. tabiki bunda koltukların nappa gerçek deri olmasının da etkisi var

• quote:

Orijinalden alıntı: tyrant1907

benim aracımda var koltuk soğutma, mercedes w220 kasa s600. sistem şu şekilde çalışıyor. koltukların içinde minik pervaneler var ve koltuklar delikli deri. sistemi açınca pervaneler dönüyor hava üflüyor. klima sistemi ile bir bağlantısı yok fakat ciddi bir serinlik sağlıyor. normalde diğer deri koltuklu araçlarda benim sırtımdan sular seller akarken kendi aracımda hiçbirzaman terleme olmuyor. tabiki bunda koltukların nappa gerçek deri olmasının da etkisi var

Alıntıları Göster
    arkadaş koltuk soğutmalı aracı nasıl kullanıyorsunuz bildiğin cırcır yapar adamı.

• Beetle Juice kullanıcısına yanıt
    Anlatilanlara gore bildigin vantilator etkisi yapan fanlarla hava sirkülasyonu saglaniyor o da bi serinlik olusturuyormus yoksa klimadaki gibi 4-5 sicakliktaki havayi direk alttan verirsen soguk tasa oturmus gibi olursun

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: babapars

Anlatilanlara gore bildigin vantilator etkisi yapan fanlarla hava sirkülasyonu saglaniyor o da bi serinlik olusturuyormus yoksa klimadaki gibi 4-5 sicakliktaki havayi direk alttan verirsen soguk tasa oturmus gibi olursun
    3 senedir kullanıyorum, hiç sorun yaşamadım. zaten 3 kademeli ayarı var, amaç terletmeyi engellemesi yoksa cırcır yapacak kadar üfletmeye gerek yok

Bunda bile var.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: babapars

Bizim ulkede donanim kirpma meshurdur buna nasil koymuslar sastim gozden kacti herhalde
    Aslında sistem koltuk soğutma değil koltuk havalandırmasıdır Ventilated Seats olarak geçer. Koltuk içindeki küçük fanlar aracılığıyla hava sirkülasyonu sağlar.
    GIGABYTE AORUS Z370 GAMING 7 / i7 8700K@5.0GHZ &amp; NOCTUA NH D-15 / Gskill TRIDENT-Z 2x8 GB CL17 3600 MHZ DDR4 / Samsung 960 EVO 500GB / ZOTAC GTX 1080 TI AMP! / HAF 912 / COOLERMASTER GX80 PLUS 750W / Corsair K95 RGB PLATINUM MX SPEED / Zowie EC2-A &amp; SteelSeries QCK Heavy / Creative OMNI &amp; Hyperx Cloud II / PIONEER BDR-209EBK
    Zowie BenQ XL2540 @ 240 Hz
    **Sammy FARHA &amp; Tony G. the table dominators!!! "Do you feel my pawa?!"
  • vay arkadaş Pulsar'a bak
  • talismanlarda koltuk sogutma var ancak fan çalışıyor.. klima gibi soguk vurmuyor hafıf hafıf serınletıyor.. bel bolgesınde sırta ve guzel oluyor serınlık oluyor terlemeyı engellıyor uzun yolda ınanılmaz kullanıslı 2-3 dk içinde etkisini gösteriyor ancak öyle estire estire vurmuyor. çok ince bir fan sesi geliyor dnormalde duyulmuyor ama koltuga egılıp dınleyınce farkediyorsunuz.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.