Şimdi Ara

Kışın Klima mı yoksa standart havalandırma mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
1
Favori
27.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar,

    Aklıma geçende birşey takıldı. Bildiğim kadarıyla çoğu aracın klimasının ısıtma özelliği yok. Bu durumda biz klima düğmesini kullansak bile aslında aracın kaloriferi ısıtmayı yapıyor yani motordaki sıcaklığı içeri üflüyor diyebiliriz sanırım.

    Şimdi aklıma takılan durum şu: Kışın klimayı devre dışı bırakıp ısıtma yapmam ile klimayı kullanarak ısıtma yapmam arasında yakıt sarfiyatı olarak bir fark olur mu?

    Açıkçası ben bugüne kadar hep ısıtmayı klima devre dışı olarak yaptım ama klimanın auto düğmesine basarak bu işi gerçekleştirmenin de konforu başka oluyor. Dereceyi ayarlıyorsunuz en kısa zamanda içerisi o sıcaklığa geliyor ve duruma göre üfleme gücü otomatik olarak artıyor ya da düşüyor. Ama kalorifer ile bu işi yaptığınızda dereceyi ayarlasanız da araç üfleme gücüne müdahele etmiyor, onla siz oynamak durumunda kalıyorsunuz zırt pırt.







  • quote:

    Orjinalden alıntı: vozer

    Arkadaşlar,

    zırt pırt.





    arabada klimanın sıcağı soğuğu olmaz,dijitali manueli olur
  • Klima açıkken yakıta etkisi var tabiki.

    Ancak ısıtma yaparken klimanın açık olmasının en faydalı yönü yağmurlu havalarda arabanın içindeki (camlardaki) buhulanmayı ortadan kaldırıyor. Özellikle yağmurda ıslanıp arabaya binince camlarda bir anda buhu oluyorbunuda en iyi ısıtma açıkken klimanın da çalışıyor olması.

    Ayrıca benim arabanın kullanma kılavuzunda hiç olmazsa ayda en az bir kere klimayıda çalıştırmak gerektiği yazıyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Tacox


    quote:

    Orjinalden alıntı: vozer

    Arkadaşlar,

    zırt pırt.





    arabada klimanın sıcağı soğuğu olmaz,dijitali manueli olur


    Anlayamadım demek istediğinizi. Ben zaten klimanın sıcağı ya da soğu diye birşeyden bahsetmedim, konular karıştı heralde




  • quote:

    Orjinalden alıntı: kedhy

    Klima açıkken yakıta etkisi var tabiki.



    İşte asıl sormak istediğim de bu aslında. Klimada ısıtma özelliği yoksa aslında bu görevi kalorifer yapmış oluyor. Yani ısıtma yaparken klima çalışmamış oluyor bu durumda yaz aylarında soğutma yaparken olduğu gibi yakıt tüketimini arttırmaması gerek diye düşünüyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vozer


    quote:

    Orjinalden alıntı: Tacox


    quote:

    Orjinalden alıntı: vozer

    Arkadaşlar,

    zırt pırt.





    arabada klimanın sıcağı soğuğu olmaz,dijitali manueli olur


    Anlayamadım demek istediğinizi. Ben zaten klimanın sıcağı ya da soğu diye birşeyden bahsetmedim, konular karıştı heralde

    herhalde hocam arasıra oluyo böyle




  • Klimanın yakıtı arttırmasının sebebi soğuk üfemesi değil.

    Klima modunda çalışmaya başladığı zaman ayrı bir motor devreye giriyor. yazın soğutmada bu motor klima gazınından aldığı havayı üflüyor kışında kaloriferden aldığı sıcak havayı üflüyor. Ama klima moduna geçmek ne sebeple olursa olsun (ısıtma yada soğutma) klima motoru devreye girer ve buda yakıtı arttırır.

    evet ısıtmada klimanın ısının artmasında hiç bir etkisi yoktur. sadece ortamdaki nemi almakta faydası vardır ama yakıtı etkiler.
  • Kışın klima açmam. Ara sıra klimanın verimli olması açısından açarım. Normal havalandırma ile iç ortamı ısıtırım. CAmlar buğu yapmışsa eğer camlara yönelterek buğuyu dağıtırım.
  • camlarin bugusunu almak icin calistirilir kisin

    zaten ne hikmetse klimali arabalrin camlari klimasizlara gore daha cok buharlaniyr anlamiyorum kac defa dikkat ettim is arabam da klima yok hic buhar olmuyor
  • kışın hiç klima çalıştırmadım gerek duymadım
  • ben kışında her zaman klimayı çalıştırırım
    klimanın uzun süre çalışmaması sorun çıkarıyor
    ara ara çalıştırmak lazım
  • Kışın camlar -özellikle ön cam- buğulanınca klimayı kısa sürede kesiyor buğuyu
  • quote:

    Orjinalden alıntı: wolf_HKN

    kışın hiç klima çalıştırmadım gerek duymadım



    Camlar hiç buğulanmıyormu ?

    Buğuyu çözmek için farklı bir yöntemmi izliyorsun . Çünkü normal hava üflemelerinde camların buğusu hemen çözülmüyor .
  • klima kışın ısıtma yapabilmesi için normal ev ve sistem klimalarında olduğu gibi heat-pump özelliği olması lazım. ancak araçlarda bu özelliğin olmadığını düşünüyorum.
    çünkü nasolsa sistemde daimi sıcak su ünitesi var.ordan gerekli iklimlendirmeyi yapar.
  • her zaman açık
  • Klima sadece soğutur. Kalorifer sadece ısıtır.
  • ev klimalarında klima kompresörüne binen yük nispetinde enerjı çeker , kompresör soğutma işinin kalbi , araba klimalarında sıcak havanın klima kompresörü ile işi olmayacağı için sadece nem alma olayı gerçekleşeceğinden soğutma yaparken ki gibi yakıta etkisi olmayacağı kanantindeyim bilene danışmakta yarar var tabii



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ADAC -- 1 Aralık 2008; 10:57:51 >
  • Ev kliması ile araç kliması farklı...


    Evdeki klima ile ısıtma yaparsınız ama araçtakinde sadece soğutursunuz...

    Özetle...
  • Passatın kullanım klavuzunda yaz kış 22 dereceye ayarlanması öneriliyor, digital klima... ECON modda yani kalorifer modunda camda buğulanma olabilir uyarısı var.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: set

    Ev kliması ile araç kliması farklı...


    Evdeki klima ile ısıtma yaparsınız ama araçtakinde sadece soğutursunuz...

    Özetle...


    Ben de burdan yola çıkarak merak ettim bu durumu. Yazın soğutma yaparken klima motordan belli bir güç çekiyor ve özellikle nispeten güçsüz araçlarda agresif kullanımda hissedilebiliyor bu durum. Kışın ısıtma yaparken eğer ısıtmayı klima yapmıyorsa bu durumda böyle bir güç çekmemesi gerek ve dolayısı ile de yakıta bunun yansımaması gerek diye düşündüm. (Belli sebeplerden oluşabilecek 0.2 - 0.3 lt gibi artışları yani işin tam olarak teorik verileri ile ilgilenmiyorum, ince hesap yapmadıkça hissedilemiyorsa bu yakıt artışı benim için sorun olmaz)

    Klimayı kullanma isteğimdeki sebep ise havanın üflenme şiddetini de otomatik ayarlaması. AC Off konumunda dereceyi belirliyoruz fakat fanı kendimiz ayarlıyoruz. İçerisi istenen dereceye ulaştığında üfleme şiddeti değişmediği için ılık hatta bazı durumlarda dışarıdaki havaya yakın soğuk vermeye başlıyor ve üfleme şiddetini düşürmemiz gerekiyor. Birazdan içerisi yine soğumaya başlıyor ve bu sefer yine ayar ile oynamak gerekiyor fakat bu işlemi klima ile yaptığımızda bu üfleme şiddeti işini klima üstleniyor ve biz yolculuğumuz boyunca sisteme hiç müdahele etmemiş oluyoruz.

    Eğer araç klimaları kışın ısıtma yaparken yazın soğutma yaparkenki gibi yakıt sarfiyatına sebep olmuyorsa bundan sonra klimayı kullanmayı düşünüyorum havalandırma sistemi yerine.

    NOT: Bir de çok merak ettiğim ama bir türlü cevabını bulamadığım bir soru daha var. Hemen hemen her aracın kılavuzunda yazar klimayı ayda 5 - 10 dakika kadar çalıştırın diye. (Rakamları sallayarak yazdım) Şimdi klimalar ısıtma yapmıyorsa o zaman biz kışın da soğuk mu üfleteceğiz sistemin sağlığı açısından yoksa sıcak üfleterek de bu şartı yerine getirmiş olur muyuz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vozer -- 1 Aralık 2008; 16:08:19 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.