Şimdi Ara

DVD/CD Yazıcılar için,Çok Uzun Sürede Yazma Problemine Çözüm (PIO'ya Düşme)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
121
Cevap
6
Favori
18.675
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • - Yeni bir DVD yazıcı aldınız,kullanmaya başladınız,her şey yolunda fakat bir süre sonra bir DVD'yi 45 dakikada yazmaya başladı cihazınız.
    - Dvd/CD okuyucunuzun okuma hızı çok düşük.

Bu problemlerden birine rastladınız ve çözüm bulamıyorsanız,bu konuyu sizin için açtım.

Öncelikle aygıtları doğru bağladığınızdan emin olmalısınız.
    1- IDE harddisk ile DVD/CD sürücüleri aynı kablo üzerine bağlanmamalıdır.
    Harddiskler için mutlaka 80 kanal ide kablosu kullanılmalıdır.
    2- Eğer 2 adet DVD/CD sürücünüz varsa,bunları aynı ide kablosu üzerine bağlayabilirsiniz.Fakat jumperlarını ayarlamalısınız.
    Jumper: ide kablosunun girdiği kısmın yanındaki iğneler üzerine takılan,içi iletken plastik köprü.işte resim

Sürücülerimizden birini Master(MA),diğerini Slave(SL) olarak ayarlamalıyız.
    CD ve DVD sürücüleri için 40 kanal ide kabloları kullanılabilir.(Yeni cihazlar için 80 kanal kullanılmalı)

Şimdi,donanımınızın doğru olarak bağlanmış olmasına rağmen problem mevcut ise,çözümünü göreceğiz.

Büyük ihtimalle probleminiz,sürücünüzün ultra DMA modundan,pio moduna düşmüş olması.
    Genelde karşılaşılan problem bu.O yüzden konunun devamında bu problem ve çözümü üzerinde duracağız.

Problemin anlaşılması : Denetim Masası>sistem>donanım>aygıt yöneticisi>IDE ATA/ATAPI Denetleyiciler
    Burada karşınıza çıkan Birincil,ikincil ide kanallarını kontrol edin.
    Mesela "birincil ide kanalı" üzerine çift tıklayıp,"gelişmiş ayarlar" sekmesine basın (ille de birincil kanalda olmak zorunda değil)

Burada "Aygıt 0" o IDE kanalı için MASTER i ifade eder.Aygıt 1 ise Slave.
    Resimdeki IDE kanalında iki adet optik sürücü (CD yada DVD) takılı.
    Bu sürücüler için normal aktarım modu UDMA 2 dir.(Bakınız Aygıt 1)(Yeni optik sürücülerde UDMA 4)
    Fakat "aygıt 0" PIO moduna düşmüştür. Kırmızı ile işaretli. Bu bir DVD yazcısı ise,vay haline. Malesef 1 DVD yi 45 ile 60 dakika arasında yazacaktır.Okuma hızı da bir o kadar düşük olacaktır.
    (Harddiskin olduğu bir kanalı bulursanız,aktarım modu UDMA 5 veya 6 olarak gözükür,boş kanallarda "uygulanamaz" yazar)

Sorunun Nero info tool da görünümü

Buna sepep olan ne DVD yazıcınız,ne de NERO,ashampoo vs gibi yazılımlar.
    Sadece windows.
    Bu problem DMA kullanan her aygitta olabiliyor.Eğer bir aygit dma uzerinden 6 kere hata yaparsa windows dma yi kilitliyor.Mesela çok çizik,bozuk bir cd/dvd taktınız ve okuma hatalari olustu,siz farkinda olmadan windows dma yi o aygit için iptal ediveriyor.
    DVD yazıcını değiştirseniz dahi,bu durumdan kurtulamayabilirsiniz.
    Fakat format dışında bir çözüm daha var.

Registry hilesi!
    Bilgisayarimdan "çalistir"a girip,"regedit" yazin.Alttaki konuma gelin.
    0000,0001,0002 gibi dosyalar var.Oradan doğru ide kanalini bulmanız gerekiyor.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

0000,0001,0002,0003,0004,... dosyaları tarayın eğer söz konusu sürücüyü master olarak bağladıysanız,bu dosyaların içinde MasterDeviceTimingModeAllowed anahtarlarına bakın(Slave için = SlaveDeviceTimingModeAllowed).Değer olarak 0x0000001f yazması lazım karşısında.Bu PIO değeri.
    Bu anahtarın üzerine sağ tıklayıp komple silin,kaldırın.
    Sonra bilgisayarı yeniden başlatın.
    Bilgisayar yeniden başlayinca düzeldigini ve dma nin açildiğini göreceksiniz.

Resimde bahsettiğim anahtarlar gözüküyor.Buradaki değerler doğru.Yani UDMA 2.

Not: Resimler windowsXP sp2 den.Diğer windowsların registry düzenleri farklı olabilir.

Konunun size yardımcı olması dileğiyle.
    Herkese Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Bringer -- 23 Kasım 2007; 23:12:32 >

• güzel çalışma arkadaşım ileride lazım olursa bana kaynak oldu kullanırım emeğine sağlık

quote:

Orjinalden alıntı: the enemy

güzel çalışma arkadaşım ileride lazım olursa bana kaynak oldu kullanırım emeğine sağlık
  • çok teşeşkkürler bugun çok canımı sıkmıştı bu olay :)

quote:

(Harddiskin olduğu bir kanalı bulursanız,aktarım modu UDMA 5 veya 6 olarak gözükür,boş kanallarda "uygulanamaz" yazar)

bende şu an dma modu 5 gözüküo sorun olur mu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rueta -- 8 Ocak 2007; 3:26:33 >

O harddisk için.
    5 ve 6 Harddisklerde çıkar.

Harddiskin ide kanalını bulmuşsunuz.
    Başka ide kanallarına bakın,ikincillere de bakın.Birinde DMA 2 yazıyordur.

quote:

Orjinalden alıntı: rueta

çok teşeşkkürler bugun çok canımı sıkmıştı bu olay :)

quote:

bende şu an dma modu 5 gözüküo sorun olur mu ?
  • zaten ikincil ide kanalında çıkıo başkada hiç birinde dma mod görünmüo valla :S

Windows ATA/ATAPI deneteyicileri dışında bir denetleyici yüklediyseniz,o yüzden gözükmüyor olabilir.
    Sorununuz çözüldüyse,önemli değil zaten.

quote:

Orjinalden alıntı: rueta

zaten ikincil ide kanalında çıkıo başkada hiç birinde dma mod görünmüo valla :S

+ Edit : Atapi.sys windows sürücülerini kaldırıp,yeniden yüklemek de bu probleme çözüm.Fakat HDD ler de aynı sürücüyü kullandığından bunu yapmak biraz zor.
    Özel bir Atapi sürücüsü bulup,DVD yi onun üzerine aktarmak ise mümkün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Bringer -- 8 Ocak 2007; 3:52:41 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yok işte anakartın sitesindeki driver lari yukledim baskada bişi yuklemedim..evet öyle yazmıştım sorunum dvd yazdıırken 1 saate yazdırması ve cd den hdd e kopyalama yaparken yada cd / dvd yazdırıken makinenein kasılmasıydı şimdi halloldu bu sorunlar..döküman için tekrar saol ;)

Artık bu tür içerikteki topiclere bu topicin linkini verip yönlendiririz..
  • Teşekkür ederim.
    Kesinlikle aynı düşünce ile açmıştım konuyu.

quote:

Orjinalden alıntı: ermanpac

Güzel bir derleme, elinize sağlık.

Artık bu tür içerikteki topiclere bu topicin linkini verip yönlendiririz..
  • Öncelikle Storm Bringer arkadaşımıza teşekkür ederim çalışmasından ve ilgisinden dolayı. Fakat dediklerinizi yaptım PIO moddan kurtaramadım. Ayrıca registry de ayarlar 0xfffffffff olarak yani DMA mod için göründüğü halde aygıt yöneticisinde PIO modda . Silip tekrar başlattım bilgisayarı gene PIO mod
    Nero infotoolda da DMA OFF görünüyor . Ya bu konuyu açan arkadaş ben hallettim dedi ama ben zaten en son sürücüleri yüklemiştim internetten.
    Acaba format atıp bidaha mı yüklemeliyim offff bıktım yaa
    Siz büyük ihtimalle doğru dosyayı bulamadınız.
    0000-0001-0002-.... bunların içinden doğru olanı bulmalısınız.Bende 0004de idi.Fakat bilgisayardan bilgisayara değişir.
    Ayrıca,Anakartlar ile birlikte gelen ATAPI kontrolcüleri var.(Bunlar da DMA yı kilitler mi bilemiyorum)Eğer bunlardan birini yüklediyseniz windows atapi sürücüleri ile oynamak işe yaramaz.
    (nforce anakartlarda,chipset driveri yüklenmesi sırasında Nvidia atapi sürüleri yüklensin mi diye sorar mesela)

Farklı atapi kontrolcülerinin aygıt yöneticisinde gözükmesi lazım.

"Hazar"ın verdiği programı da mutlaka deneyin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Bringer -- 10 Ocak 2007; 1:11:08 >
  • işe yaradı bende...
    Dünya üzerindeki canlıların, DNA zincirinde sadece dört Nükleotit bulunur. Her canlı varlık, bu dört temel yapı taşlarının değişik kombinasyonlarıyla yaratılmıştır. Bizim gen zincirimizde ise; Boşluklar vardır. Bunlar beşinci ve altıncı DNA Nükleotidir. Şu an gen aktarımını tamamladık, yeni bir tür yaratmayı başardık, Bu tür insan ile uzaylı melezidir,
  • benim hdd ile dvd farklı ide ye bağlı
    regeditten dvd ye ait olanı fffffffff yapıyorum
    ama restarta tınca tekrar eski haline dönüyor
    nasıl düzeltilir
    hala pio mod
  • bende de aynı sorun var DVD yazıcı 12X Lite on ama 2.4 üzerinde yazamıyorum DMA'lar da aynen anlattığınız gibi farklı programlar da denedim ama çözülmedi sorun. .
  • Bu sorunu bir türlü çözemedim ama bir şekilde üstesinden geldim. boot lu bir winxp cd si DVD sürücümde iken makinayı açtım . Boot prioty de DVD 1st device olduğundan memory test ekranından sonra CD den önyükleme için bir tuşa basın yazısı çıkar. Hiç bir tuşa basmadan burayı geçtim Windows açıldı sonra bi baktım Aygıt yöneticisinde DVD rw nin bulunduğu IDE kanalı Ultra DMA 4 modunda idi .. tekrar takrar denedim aynı taki Bootlu XP cd si ile açmayıncaya kadar açarsam eski Pio moduna dönüyor hayret dimi...

iyi bi çalışma olmuş

||Sony Xperia XZ Premium||with LiveSound HiFi/Sony SBH80|WH-1000XM4|||Android|9.0||
    DELİORMANLI.............İzleniyorsun Tıkla Öğren
  • Evet bu konuda çok soru soruluyor..Böyle bir derleme çok yararlı olacaktır..Emeğiniz için sizi kutluyorum..Tşkler..
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.