Şimdi Ara

AMI ve AWARD Bios Güncelleme ## Bios Update Resimli Anlatım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
70.932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Forumda bios güncelleme işlemiyle ilgili kapsamlı bir anlatım bulunması gerekliliğinden yola çıkarak bu rehberi hazırladım ve sadece gigabyte kullanıcılarının değil diğer markaları kullananların da yararlanabileceği kanaatindeyim.. Öncelikle değinmek istediğim husus bu işlemin riskli bir işlem olduğudur.. Eğer bu konuda risk almak istemiyorsanız veya sorununuzun bios güncellemesiyle ortadan kalkacağından emin değilseniz zaten yapmayın.. İşlemi uygularken herhangi bir olumsuzluk biosunuzun tamamen zarar görmesine sebep olacağı için almış olduğunuz riske değmiyor ise vazgeçin.. Karar ve sorumluluk size aittir..

    Gerekli uyarıları yaptıktan sonra artık bios güncelleme işlemine geçebiliriz.. Öncelikle biosu nasıl güncelleyeceğinize karar vermeniz gerekiyor.. Bu işlemi artık hem windows üzerinden hem de Dos ekranından yapmak mümkün..
    Bu anlatımda Dos ekranında biosumuzu nasıl güncelleyeceğimizi kısaca anlatmaya çalışacağım.. Çünkü windows üzerinden kullanılan yazılımların zaten kullanımı gayet kolaydır.. Ayrıca forumda bununla ilgili videolu anlatımlar da mevcut..

    Öncelikle bir adet başlangıç disketi oluşturmalıyız.. Eğer sistemimiz usb cihazlar ile boot olabiliyorsa disket sürücüsü yerine usb flash bellekler de kullanılabilir..

    Başlangıç Disketi Oluşturma
    Bilgisayarım > 3½ Disket (A:) sağ tık > Biçimlendir > MsDos Başlangıç Disketi Oluştur
     AMI ve AWARD Bios Güncelleme ## Bios Update Resimli Anlatım



    Usb Bootable Disk(Başlangıç Diski) Oluşturma
    1)"HP USB Disk Storage Format Tool - v2.2.3" indiriyoruz
    2)Boot dosyalarını indiriyoruz
     AMI ve AWARD Bios Güncelleme ## Bios Update Resimli Anlatım


    Ardından biosumuzun güncel sürümünü anakartımızın marka, model ve revizyonuna göre dikkatli bir şekilde resmi siteden bulup bilgisayarımıza indiriyoruz.. Konuya örnek teşkil etmesi açısından kendi anakartım Gigabyte P35 DS4'ün biosunu(şu anki sürüm F12) güncelleyeceğim.. Aşağıdaki resmi site linkinden gigabyte anakartınıza ait güncel biosunuzu bulup indirebilirsiniz;
    http://www.gigabyte.com.tr/support/mb/bios/

    İndireceğimiz bios dosyası .exe uzantılı olacaktır eğer sadece biosu indirmiyorsak.. Çünkü paket içerisinde biosu flashlamamızı sağlayacak olan uygulama dosyası da mevcut.. Dosyayı indirdikten sonra çalıştırıp içerisindeki dosyaları extract(çıkarmak) etmeliyiz.. Paket halinde başlangıç diskine koyarsak çalıştıramayız..
    İndirdiğimiz pakette 3 adet dosya olmalı; (benim modele göre konuşursak eğer) autoexec.bat - FLASHSPI.EXE - P35DS4.F14
    3 dosyayı da başlangıç diskine veya disketine kopyalıyoruz ve güncelleme için gereken diskimiz artık hazır.. Bilgisayarı yeniden başlatıp biostan başlangıç aygıtı ayarlarını yaptıktan sonra güncelleme işlemine geçebiliriz..

    Biosa girip Advanced Bios Features başlığı altında kullanmak istediğimiz aygıtı ilk sıraya getiriyoruz.. Eğer sistemi usb disk ile açacaksak Usb yi disket ile açacaksak Floppy i seçiyoruz..
     AMI ve AWARD Bios Güncelleme ## Bios Update Resimli Anlatım

     AMI ve AWARD Bios Güncelleme ## Bios Update Resimli Anlatım

    Sonra değişiklikleri kaydedip çıkıyoruz ve kullanacağımız başlangıç diskini veya disketini takıyoruz..
     AMI ve AWARD Bios Güncelleme ## Bios Update Resimli Anlatım


    (Örnek olarak yukarıda yazdığım anakart modeline ait dosyalar kullanılmıştır.. Siz kendi dosyalarınıza göre komutları oluşturmalısınız)
    Bir süre sonra komut satırına düştüğümüzde flash programını çalıştırmak için gereken komutu giriyoruz..

    A:/FLASHSPI.EXE P35DS4.F14 - (Siz kendi bios flash programınızın ve bios dosyanızın ismini yazmalısınız!!)

    Bu kodu girdikten sonra flash yazılımı önce varolan biosunuzu siler (ekranda Erasing yazar) ardından ismini yazdığınız bios dosyasını yükler.. Birkaç dakika içinde yükleme tamamlanacaktır.. Bu işlem esnasında elektriğin kesilmemesi lazım.. Aksi halde eski bios silinip yerine yenisi tam olarak yüklenmediğinden sisteminiz açılmayabilir.. Gerçi birçok anakartta artık Dual Bios özelliği var.. Amaç bu tip sorunların önüne geçmek zaten..
    İsterseniz bios güncellemeden evvel yüklü olan biosunuzu da yedeklemeniz mümkün bunun için ise alttaki komutu kullanıyoruz.

    A:/FLASHSPI.EXE BiosunuzunAdı.F12 /S - (Şu an kullandığım sürüm F12)

    Diğer seçenekler;
    quote:

    <Options> of flashspi.exe :

    /C - Clear DMI Data after BIOS Update
    /D - Load CMOS Defaults after BIOS Update
    /E - Clear CMOS after BIOS Update
    /R - Reboot System after BIOS Update
    /S - Save Original BIOS Image to Disk


    İşlem başarıyla tamamlandıktan sonra sistemi yeniden başlatıp biosa girin ve varsayılan ayarları yükleyin ve değişiklikleri kaydedip çıkın.. İşlem tamam..

     AMI ve AWARD Bios Güncelleme ## Bios Update Resimli Anlatım

     AMI ve AWARD Bios Güncelleme ## Bios Update Resimli Anlatım



    Dilerseniz yukarıda anlatmaya çalıştığım yönergeleri izleyerek dos ekranından bios yükleyebilirsiniz dilerseniz de aşağıda vereceğim konudaki videoları izleyerek birebir windows üzerinden @Bios yazılımı ile veya QFlash yazılımı yardımıyla dos ekranından bios yüklemesi yapabilirsiniz.. Başlıkta sadece gigabyte değil diğer marka anakartlar için de hazırlanmış videolu anlatımlar mevcut.. Benim size anlattığım prosedür diğerlerinden sadece bir yönüyle ayrılmaktadır.. Benim anlattığım yöntem sayesinde hem AMI hem de AWARD bios yüklemesi yapabilmeniz mümkün.. Bildiğiniz gibi her anakartta QFlash yazılımı bunlunmayabiliyor.. Özellikle de eski modellerde.. Yukarıdaki bilgiler ışığından QFlash yazılımı bulunmayan anakartınıza da bios yükleyebileceksiniz..

    VIDEOLU ANLATIMLAR

    />
    />


    *Bios ekranı ile ilgili resimler gigabyte.com.tw den alıntıdır..

    Umarım faydalı olur.. İyi forumlar..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi awallabilla -- 9 Ağustos 2013; 23:35:24 >







  • Güzel çalışma emeğine sağlık
  • çok iyi çalışma tebrikler bilmeyen ve öğrenmek isteyen arkadaşlar için rehber olmuşsunuz.
  • Emeğine sağlık güzel bi kaynak olmuş. Sen bios tipine göre anlatmışsın. Ben de anakart modeline özel anlatımlar yapmıştım :)

    BIOS Nasıl Güncellenir ? [ Asus, Gigabyte ve Msi için ayrı ayrı videolu anlatımlar ]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caqlayan -- 15 Ocak 2010; 20:32:41 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zeki41

    Güzel çalışma emeğine sağlık


    quote:

    Orijinalden alıntı: sonhack

    çok iyi çalışma tebrikler bilmeyen ve öğrenmek isteyen arkadaşlar için rehber olmuşsunuz.


    quote:

    Orijinalden alıntı: caqlayan

    Emeğine sağlık güzel bi kaynak olmuş. Sen bios tipine göre anlatmışsın. Ben de anakart modeline özel anlatımlar yapmıştım :)

    BIOS Nasıl Güncellenir ? [ Asus, Gigabyte ve Msi için ayrı ayrı videolu anlatımlar ]


    tşkler.. sizin anlatım da güzel olmuş.. iyi çalışmalar..




  • ÖNCELİKLE BU FORUMA EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİRİM ARKADAŞLAR BENİM SORUNUM ÇOK BÜYÜK UMARIM BANA YARDIMCI OLABİLECEK BİR ARKADAŞ BULABİLİRİM BU FORUMDA
    ACER 5230 DİZÜSTÜ BİLGİSAYARIM VAR WİN7 YÜKLEDİM ESKİ BİOSUM 1.06 VERSİYONDU RESMİ SİTESİNDEN 2.01 İ İNDİRDİM YÜKLEDİM BİLGİSAYARIM BİOSU YÜKLEDİKTEN SONRA KAPATMA AŞAMASINA GELDİ WİNDOWS KAPATILIYO DEDİ BİRTÜRLÜ KAPANMADI BENDE KAPATMA DÜYMESİNDEN KAPATTIM FAKAT AÇMAK İSTEDİĞİMDE DÜĞMEYE BASTIM SADECE AÇAR GİBİ YAPIP EKRAN SİYAH DVD SÜRÜCÜSÜNÜ OKUYOR GİBİ YAPIYOR AMA HİÇ GÖRÜNTÜ YOK SADECE SİYAH EKRAN GALİBA BİOS BOŞALDI NE YAPTIYSAM SORUNU ÇOZEMEDİM EKRAN SETUP SEVYESİNE BİLE GELMİYOR NE YAPACAĞIMI BİLEMEZ DURUMDAYIM ACİL YARDIM BEKLİYORUM ARKADAŞLARDAN NE OLUR BENİ BU DURUMDAN KURTARIN
  • arkadaslar everest programı sistem biosunuz ve görüntü biosunuz 2 yıldan eskı gereklıyse guncelleyın dıyor guncellersek nolur guncelemessek nolur ? hangisi daha faydalı ?
  • güzel anlatım şimdi merak ettiğim disket çok eskide kaldı ne floppy bulabilirim nede disket flash belleklede oluyor okuduğuma göre
    şimdi bu işi masa üstünde yapılabiliryormu her anakartta ? videolar şimdi gözükmedi bende eve gidince bakıcam am3 için bi bios güncellemesi düşünüyorum böyle kolayca yapabileceğim bir durum varmıdır ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozzzy222

    güzel anlatım şimdi merak ettiğim disket çok eskide kaldı ne floppy bulabilirim nede disket flash belleklede oluyor okuduğuma göre
    şimdi bu işi masa üstünde yapılabiliryormu her anakartta ? videolar şimdi gözükmedi bende eve gidince bakıcam am3 için bi bios güncellemesi düşünüyorum böyle kolayca yapabileceğim bir durum varmıdır ?


    çoğu yeni nesil anakartın windows üzerinden bios güncelleme hizmeti var.. olmasa bile bu anlatım size iyi bir rehber olacaktır sanıyorum..




  • BIOS güncelleme anlatımı çok teşekkürler ama boot etme dosyalarının linki ölü yeni bir link koyarsanız bios güncellememi yapmaya çalışıcam şimdiden teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: quarantinehome

    BIOS güncelleme anlatımı çok teşekkürler ama boot etme dosyalarının linki ölü yeni bir link koyarsanız bios güncellememi yapmaya çalışıcam şimdiden teşekkürler

    anakartınızın marka ve modelini yazar mısınız?
  • Linkler güncellenmiştir.
  • Bu bilgisayar dunyasinin hizina yetisilmiyor arkadas :) Binlerce sey var mubarekte. Anlatim icin tesekkurler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: awallabilla

    Linkler güncellenmiştir.

    hocam asus k55vj sx216d var ami bios kontrol edıyorum 1seneden fazladır sanırım yenı bıos surumu yok 202 son görunuyor var mıdır yenı surum yada modlanmıs bı surum
  • arkadaşlar bu sistemin bişosunu nasıl güncellerim dosyasını bulamadım

    İşletim Sistemi Adı Microsoft Windows 7 Home Premium
    Sürüm 6.1.7600 Yapı 7600
    Diğer İşletim Sistemi Açıklaması Kullanılamıyor
    İşletim Sistemi Üreticisi Microsoft Corporation
    Sistem Üreticisi LG Electronics
    Sistem Modeli R710-S.AP2
    Sistem Türü X86-based PC
    İşlemci Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T6400 @ 2.00GHz, 2000 Mhz, 2 Çekirdek, 2 Mantıksal İşlemci
    BIOS Sürümü/Tarihi American Megatrends Inc. H17HLSA25, 30.12.2008
    SMBIOS Sürümü 2.5
    Windows Dizini C:\Windows
    Sistem Dizini C:\Windows\system32
    Önyükleme Aygıtı \Device\HarddiskVolume1
    Yerel Ayar Türkiye
    Donanım Soyutlama Katmanı Sürüm = "6.1.7600.16385"
    Saat Dilimi GTB Standart Saati
    Yüklü Fiziksel Bellek (RAM) 4,00 GB
    Toplam Fiziksel Bellek 3,00 GB
    Kullanılabilir Fiziksel Bellek 1,86 GB
    Toplam Sanal Bellek 6,00 GB
    Kullanılabilir Sanal Bellek 4,89 GB
    Disk Belleği Dosyası Alanı 3,00 GB
    Disk Belleği Dosyası
    C:\pagefile.sys




  • sağol arkadaşım güzel anlatmışsın eline sağlık ..
  • sony vpcf24m1e laptopum var bunun biosu 2011 model bunu daha üst sürümünü nasıl bulurum üzerindeki anakart foxconn
  • hp dv6000, hp sayfasından bios driver indirmiştim. exe dosyası.bios.exe olarak adlandırdım. fakat dos ortamında "This program cannot be run in DOS mode" dedi..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.