Şimdi Ara

Turbo neden genelde çok devir çevirmez?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Benzinli turbo araçlar hakkında bir kaç sorum var ...

Turbo araçlar neden genelde çok devir çevirmiyor?

Turbo neden yüksek devirlerde gücünü kaybediyor? red line a kadar turbo desteği neden sağlanamıyor?

Turbo araçlarda bildiğim kadarıyla pedaldan ayağınızı çekince basıncın bir kısmını boşaltıyor? Hatta blow off da böyle çuf çuf luyor?
    Bu anlık olarak düşen basınç tekrar gaza yüklenince yarım saniye bile olsa gecikme yaratmıyormu?

teşekkür ederim...

Orijinalden alıntı: Whisper911

Arkadaşlar Benzinli turbo araçlar hakkında bir kaç sorum var ...

Turbo araçlar neden genelde çok devir çevirmiyor?

Turbo neden yüksek devirlerde gücünü kaybediyor? red line a kadar turbo desteği neden sağlanamıyor?

Turbo araçlarda bildiğim kadarıyla pedaldan ayağınızı çekince basıncın bir kısmını boşaltıyor? Hatta blow off da böyle çuf çuf luyor?
    Bu anlık olarak düşen basınç tekrar gaza yüklenince yarım saniye bile olsa gecikme yaratmıyormu?

teşekkür ederim...

Neden yüksek devirde bayıldığını vs bilmiyorum bende öğrenmek istiyorum ancak blow off ve gazdan çekince düşen turbo basıncının gecikme yaratması zaten var olan bir şey. Yani evet gecikme yaratıyor. Hatta blow off olmayan araçlarda turbo vakum yaratıp(türbinin ters yöne dönmesi sonucu) güce negatif etki de ediyor gazı çekince. Yanlış biliyor da olabilirim tüm bu bildiklerim 2003-2005 yılları arasında okuduğum Onno Usta ve Tuning dergileri bilgileridir.
    Eğer bunu okuyorsan, bu uyarı senin için. Bu anlamsız forum imzasından okuduğun her kelime hayatından harcanan diğer bir saniye demek. Yapacak başka işlerin yok mu? Hayatın gerçekten bu kadar boş mu da bu anları daha iyi geçirebileceğin bir yol düşünemiyorsun? Yoksa saygı duyduğun ve inandığın bu otoriteyi ortaya koyanlardan çok mu etkilendin? Okuman gereken her şeyi okur musun? Düşünmen gereken her şeyi düşünür müsün? Sana alman gerektiği söylenen her şeyi satın alır mısın? Evinden çık, karşı cinsten biriyle tanış, gereksiz alışverişleri ve mastürbasyonu bırak. İşinden ayrıl, bir kavga başlat, yaşadığını kanıtla. Eğer insanlığını ispat edemezsen, bir istatistik olarak kalacaksın. Artık uyarıldın...

• Bunun çeşitli nedenleri var en önemlisi maliyet

11K rpm çeviren hybrid turbo Nissan SR motorlar war, para olduktan sonra istediğinizi yaparsınız

Turbo motorlar yuksek devir çevirebilmesi için yuksek kompressyon yada yuksek basınc ile gelmesi lazım fabrikadan daha çok yuksek CR ile

Şimdi basınç altında yüksek CR demek maliyet demek en azından forged piston demek 7K üstü birşey çewirmek istiyorsanız

Ki pistonlada biticek iş değil, Evo motorlar 4g63 dewirli sayılabilicek turbo motorlardan, motor çok sağlam bir motor o bile Evo 9 ile forged pistonla geliyor kıran olmadı motorun eskiliğinden

Yeni tasarlanıcak bir yüksek devir turbo motoru sadece forged pistonlada kurtaramazsınız, fabrikaların önerdiği garantileri verebilmek için yuksek kaliteli motor malzemleri kullanılmalı

Diğer taraftan fabrika turboları internal WasteGate dene sistemler ile gelir, bunlarda hep Continuous wede Peak değerleri görürsünüz

WG nin amacı turboyu bypass yapıp kabaca kırılmasını önlemektir basınc istediğiniz düzeye gelince havayı turbo üstünden değil bu wana sayesinde direk exhausta by pass edersiniz turbo basınc üretmek zorunda kalmaz

Şimdi internal WG ler dediğim gibi Continuous wede Peak değerleri olur çunki yüksek basınçları tutamazlar atalım 1.3bar Peak vurur sonra 1.18e çeker kendisini

Bu neden kötü ? Extreme yani hem dewirli hemde turbolu bir sistemde daha keskin bir basınc ayarınız olması lazım bunun içinde sabit basınc ayalayabilen external WG lere yönelmeniz lazım

Yapı olarak farklılıklar war, maliyet fabrika boyutunda korkunç artıran bir uygulama olur External WG, keza fabrikadan milyondolarlık süpersportlar hariç GTR gibi arabalar bile internal WG ile gelir

Tunerlar rahatlıkla external WG kullanmasına karşın seri üstimde zorluklar çıkıyor ortaya

Aklıma gelen diğer birşey ise motor kafası, turbo arabanın devir çevirme hızı atmosferik arabadan farklıdır, sanki 2 kere itiliyor gibi düşünün

Motorun bir kendi atmosferik gücü war birde itekleyen turbo war bu alt blocktaki yani piston kol crank gibi elementlere yuk bindirsede advanced zamanlama gibi

Motorun kafa kısmını ilgilendiren parçalarada yük bindiricektir kısacası motor komple yük altında olacağından daha iyi metaryaldan üretilmesi lazım daha pürüzsüz daha yüksek işçilik ile üretilmesi lazım

Hawa boşaltma olayı ise, sen ayagını gazdan çeksende turbo dönüyor intercooler borularına hawa üfflüyor, hava üfle üfle üfle intercooler boruları doluyor şişmeye başlıyor

Sen sınırları olan bir balonu şişir şişir sonra üfleyemezsin üflediğini yutmaya başlarsın, turboda böyle olur IC boruları dolunca, dolan hava pervaneye ters bir basınç yapar

Fazla havanın boşaltılması gerekir, aslında ideal blow of Cuffffffffffffffffff diyendir Cuf cuf cufff diyen değil orası ayrıntı bilin diye söylüyorum

Bu gecikme yaratıcak gibi gorunsede tirbune yawaşlamadığından aslında faydası daha fazladır, kısacası koşarken duruk tekrar mı koşmak iyidir durmak yerine biraz yawaşlamak mı

Ani durmalar yerine azcık yawaşlamak daha ideal her zamanki gibi dur - kalk daha kötü olucaktır hatta dur kalk değil

Teorik olarak basınç çok yükselirse teker aksi istikamete dönmesi lazım yani 1 ileri 2 geri yapar turbo

Birde redline a kadar turbo desteği turboya ters, turboda "boost" değeri wardır millet bende boost 3000 de 4200 de der

Şimdi bu turbonun atıyorum %85+ werimliliğe oturduğu yer, sen şimdi 3.000 den 9.000 e kadar turboyu %100 werim ile kullanabilirsin birde 3.000 den 7.000 e kadar

Turbo performansının buyuk kısmını 4.000 dewir werip tabiri caiz dinlenmesi war birde 6.000 dewir kullanılık dinlenmesi war

Arada %50 fark olsada bu yorar turboyu, mesala F20c gibi yani S2000 makinalarına takılan turboların ömürleri biraz daha kısa oluyor

Devir çevirdiğin zaman turbo "eskime alanında" daha çok durduğundan

Birde F20c gibi makinalar fabrikadan yüksek CR ler ile geldiğinden turbo çok daha erkende doluyor

Hem yolu uzun hemde erkende başlıyor e ne oluyor erkende ölüyor

Bu sebeplerden dolayı yüksek dewirli turbo araç üretmiyorlar kısacası maliyet başka birşey değil

Ama dediğim gibi 11K rpm hybrid SR turbo makinalar war Avustralya tarafında epey populerler SR20det e Primera NA SR headi takıyorlar yapılmıcak iş değil

Para olduktan sonra herkez yapar yaptırtır 10K turbo motor ama Tuner için bile pahalı olucaktır böyle bir motor

Turbonun ömrü kısaldığı gibi motorunda ömrü kısalır ne kadar kaliteli parça kullanırsanız kullanın

• açıklamalar için teşekkür ederim...
    drahte 1905 emek harcayıp baya açıklamışsın saol....
    olay dönüp dolaşıp maliyete geliyor ...

peki çift turbo araçlarda turbo ömrünü nispeten koruyarak turbo verimini daha uzun süre sağlayabiliriz öyleyse? paralel bağlı piller gibi? gücü tek turbodan farklı olmaz ama devir aralığı çok daha uzun olur?

tekrar teşekkürler

Ayrıntılı cevap burada:http://forum.donanimhaber.com/m_18563908/mpage_1/fromTicket_/key_//tm.htm#18563908

Orijinalden alıntı: Polemik

Ben bu soruyu daha önce sormuştum.

Ayrıntılı cevap burada:http://forum.donanimhaber.com/m_18563908/mpage_1/fromTicket_/key_//tm.htm#18563908

çok teşekkür ederim onur

verdiğin konuda resmen ders verilmiş

• quote:

Orijinalden alıntı: Whisper911

quote:

çok teşekkür ederim onur

verdiğin konuda resmen ders verilmiş

Rica ederim Murat.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Mühendisliğin amacı en az devir (hız), en düşük sıcaklık ve en düşük basınçla, yani tabiata en yakın şartlarda güç üretmek. İşin desturları bunlardır elbette ama insan ihtiyacına göre bunlardan bir ya da ikisi tercih edilir yani en az bir tanesi ihmal edilmek durumunda kalınır. Yüksek devir her zaman için verimin azalması anlamına gelir. Devir yükseldikçe, yanma havası dolgu verimi, egzost gazlarında tam yanmış karbon oranı azalır ve sürtünme ve buna bağlı ısıl kayıplar artar. En önemli konulardan biri "özgül yakıt sarfiyatıdır." Yani birim yakıt başına düşen gücü artırmak amaçtır.
    Motordan güç elde etmenin yolları bellidir. Ya rpm(revolutions per minute) artıracaksın, ya torku artıracaksın, ya da ikisini birden artıracaksın ki önceki duruma göre daha güçlü bir motor elde edelim. Torku artırma devri artırmaya göre her zaman daha verimlidir. Onun için öncelikle torku artırmak gerekir. Tork artırmak için patlamanın siddetini artırmak gerekir.Eğer patlayacak karışımın tamamının yakıldığını ve alabileceğimiz gücün termodinamik yasalar dahilinde tamamının alındığını düşünülüyorsak geriye bu patlama şiddetini artırmak için patlamanın gerçekleşeceği hacmi büyütmek yada aynı hacimde patlayacak olan karışımın yoğunluğunu artırmak kalır.Hacim artırma işlemi çeşitli stroker kitlerle sınırlıdır ve geriye patlayacak karışımın yoğunşuğunu artırmak kalır. Yani aşırı besleme. Fakat bazen aşırı beslemeli bir motor bile olsa litre başına düşen beygir gücü o kadar yüksektir ki rpm çevirmeye yüklenilir.Bu durum için aşağıda birkaç örnek:

Lotus Exige GT3
    Toyota'nın 2ZZ-GE kodlu süpercharger destekli değiken subap zamanlamalı motoru
    1796 cc Çap 82 Stroke 85 mm
    271 hp @ 8000 rpm
    258 Nm @ 7000 rpm
    Sıkıştırma Oranı: 11.5:1
    150 hp / 1 litre

Ferrari F40 1987 üretim yıllı !!!
    2936 cc 472 hp @ 7000 rpm
    575 NM @ 4000 rpm
    160 hp / 1 litre

Ayrıca bazı litre başına düşün beygir gücü rekortmenleri bilgilerinize.

Mitsubishi Lancer Evolution VIII MR FQ400 1997 cc 405 hp =202,8 hp /lt
    Ferrari F40 2936cc 472 hp=160,7 hp/lt
    Lotus Exige GT3 1796 cc 271 hp =150 hp /lt
    Evo X(10)GSR 1998 295 =147,6476hp/lt
    Porsche 911 GT2 3596 cc 530 hp =147,386hp/lt
    Lotus Exige 265e 1796 cc 264 hp = 147 hp/lt
    Smart Roadster 698 cc 101 hp= 144,7 hp lt
    Lotus Exige S 260 1796 cc 257 hp =143,095
    Ferrrai 288 GTO 395 hp/ 2855 cc =138,35hp/lt
    Audi TTS 272 hp/1984 cc=137,1 hp/lt
    Peugeot 308 RC Z 218/1598cc =136,42 hp/lt
    Lotus Exige 243hp/1796 cc=135,3 hp /lt
    Porsche 3.6 carrera turbo 480 hp =133hp/lt
    Nissan Micra R 2.0 265 hp/1998cc=132,63 hp/lt
    Opel GT 264 hp/ 1998cc=132,13 hp/lt
    MİNİ John Cooper Works 1598cc 211 hp= 132,04 hp/lt
    FİAT Grande Punto Abarth1368 cc 180 hp = 131,58 hp/lt
    Audi S3 1984 261hp =131 hp/lt
    Chevrolet Cobalt SS 1998 cc 260 hp =130,13 hp/lt
    Seat İbiza Cupra 180 hp/1390 cc=129,5 hp/lt ( Twin-charger)
    Ferari 208 Turbo 254hp/1991cc=127,5hp/lt
    Nissan Skyline 480 hp / 3799 cc = 126,349 hp/lt
    Bugatti Veyron 1001,1 hp/7993cc = 125,2471 hp/lt ( Quad Turbo )
    Leon cupraR 1.8 1781cc 222 =124,6 hp/lt

İyi forumlar

• quote:

valla hocam o nasıl bir konudur öyle yok artık ali sami diyesim geldi

vezir ve tralles hocamızı bu araştırmacı ve bilgi dolu yazılarından dolayı tebrik ederim

• bilgiler için teşekkürler

Soruyu soran arkadaş da linkteki topiği baştan sona okursa bu konuda yeterli bilgiye ulaşacaktır.

Saygılar.

quote:

Orijinalden alıntı: tralles

Tam bir şeyler yazamaya hazırlanıyordum ki, senin postu gördüm, buraya bizim eski tartışmanın linkini vermişsin, yazmaya gerek kalmadı, teşekkürler...

Soruyu soran arkadaş da linkteki topiği baştan sona okursa bu konuda yeterli bilgiye ulaşacaktır.

Saygılar.

quote:

• Keşke herkes farklı konularda sizin gibi bilgili olsa ..

O zaman kimse bilmediği konularda kafasına göre ortaya sallayamaz ..
    vezir ve tralles dostlarımızın resitali takdire şayan...teşekkür ederiz
    160 hp / 1 litre

1987 insaf !!
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.