Şimdi Ara

R9 290 vs R9 290X (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
221
Cevap
2
Favori
8.691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Cevap atmayacağını kesin bir dille söyleyen arkadaşların ısrarla cevap vermesi size de komik gelmedi mi? Ben bunlara gülünce bir de zorlarına gidiyor...

    İşin ilginci, biraz önce 290'ın yanında BF4 geliyor derken, birden 290X'e atladık. 580$ diyerek +30$ sözümün onaylanmış olması da ayrıca komik. BF4 hakkında özel bir açıklama göremedim, 110€ fiyat da güzelmiş. Newegg'de BF4 60$ görünüyor sanki:

    http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&DEPA=0&Order=BESTMATCH&Description=bf4&N=-1&isNodeId=1



    Hadi hesaplayalım.

    580 - 60 = 520$. Ancak o da ne? Verilen 290X stokta yok. Ben hergün bakıyorum, henüz gelmedi. Sonuç olarak 520$'a referans tasarım 290X alındığını varsayalım.

    Şimdi GTX780'e geliyoruz:

    Özel tasarım, OC'lu Evga GTX780: 500$. Yanında 3 oyun, Batman AO (50$), Assassin's Creed IV (60$), Splintercell Blacklist (50$).

    500 - (50+60+50) = 340$

    Demek ki özel tasarımlı GTX780'i 340$'a alıyormuşuz...

    Yahu kardeşim bu kadar debelenmenize gerek yok. Her şey orta. Önce cevap vermeyeceğim blokluyorum diyorsunuz. Sonra da görünce dayanamayıp cevap yazmaya uğraşıyorsunuz. Üstüne de rezil oluyorsunuz.

    Komik olmayın lütfen.




  • M@U kullanıcısına yanıt
    quote:

    Orijinalden alıntı: M@U
    Bütün dünya kartı önerebilir, hatta bu konuda evrensel bir yasa da çıkabilir. Ama bir site nedenini belirterek kartı önermiyorsa neden hemen yaftalıyorsunuz anlamış değilim. Kartı önerip önermemek kişisel bir yorumdur. Ortada olmayan bir şeyi söylememiş ki adamlar. Hani olmayını varmış gibi gösteriyor veya var olanı yokmuş gibi gösteriyor olsalar tamam taraflı derim de "adam diyor ki kart acayip gürültü, ben bunu önermem!". Kaldı ki bu durumun oluşmasının sebebini de AMD'nin son anda fan hızını yükseltmesi olarak göstermiş. Hepsini tek tek yazmış adam. Soruyorum bunu kaç site yapmış? Hiçbiri Anandtech gibi "kart bize geldiğinde buydu, sonra bu oldu " deyip gösterememiş. Anandtech ise bunu ayrıntılı olarak ele almış. İşte bunun neresine laf söyleyebiliyorsunuz anlayamıyorum.

    Aslında benim için bir sorun yok. "Performans; süper, fiyat; süper, fan sesi; gürültülü, o zaman bu kart olmamış" mantığı sizin için normal ve tarafsız bir site incelemesiyse zaten ortada konuşulacak bir şey yok demektir. Aslında Anandetch'in çifte standardına daha iyi gözatmak için benzer fan seviyesine sahip 480 gibi kartlardaki yorumlarına kısa bir gözatmak yeterli, bunların herhangi birinde fan sesi nedeniyle "biz bu kartı önermiyoruz" demişler mi? Herşey yeterince ortada.


    quote:


    Ayrıca kimsenin daha öncesinde yeni sürücüde neyin değiştiğinden kesin olarak haberi yoktu. Yalnızca performans sürücüsü falan diye düşünülüyordu ama bildiğiniz OC sürücüsü olmuş. Bu da fan hızının yükseltilmesi ile mümkün olmuş. Sonucunda da berbat seviye gürültülü çalışan bir kart çıkmış ortaya. İşte Anandtech bunları ortaya koymuş, hoşunuza gitsin veya gitmesin.

    Kimsenin haberi yokmuş değil, aksine NDA nedeniyle daha önce yazmamışlar. Yoksa neredeyse tüm inceleme siteleri yeni sürücü sayesinde nelerin değiştiğini detaylı bir şekilde açıklamış, adamlara bu sürücüleri ve neden değişiklik yapıldığını bizzat AMD vermiş, daha ne olsun. AMD'nin açıklaması için: http://www.hardocp.com/article/2013/11/04/amd_radeon_r9_290_video_card_review/7#.UnjNiOLBqpc


    quote:


    Zaten kartın F/P oranından Anandtech de övgüyle bahsetmiş. Bilmiyorum gözünüzden mi kaçtı...

    Gözümden kaçmadı ancak Anandtech'in değerlendirmelerini fiyat ve performansa göre değil de sadece fan sesine göre yaptığı da gözümden kaçmamış durumda.


    quote:


    Ödül veren tüm siteler kartın F/P oranına ödül veriyor. Yoksa kartı herkes aynı noktalardan eleştiriyor: Güç tüketimi, sıcaklık, gürültü. Ama biri bunları önemsemeyip ödül veriyor, diğeri çok gürültü diyip önermiyor olabilir. Kartı önermedi diye Anandtech'e burda böyle laflar söylemeniz sizin kart hakkında ön yargılı davrandığınızı gösterir. O zaman ben de bu kadar gürültü bir kartı önerenlere ve bu durumun oluşmasındaki geçen hadiselerden bahsetmeyenlere kalayı basayım, öyle mi? Yok öyle bir dünya!

    Bugüne kadar kartların her türlü olumlu yanları, olumsuz yanları yayınlandı ama ben ilk kez bir sitenin sadece fan sesine göre bir kartı önermediğini gördüm, varsa bir başka örneği paylaşın biz de görelim. Ayrıca bu yorumlarındaki ikiyüzlülüklerini ilk mesajımdaki 480 incelemeleri örneğinde de belirttim.


    quote:

    Bu arada yeni sürücünün performans artışı getirdiğini nerede gördünüz link verebilir misin? İncelediğim 6-7 incelemede görmedim.

    TechPowerUp ve HardOCP gibi sitelerde 290'a gelen performans artışı yazıların belli kısımlarında belirtilmiş. Aynı sürücüyle 290X'e de performans artışı gelişi ise OCUK'den Gibbo'nun incelemesinde açıkça belirtiliyor.


    quote:

    290'a gelen performans artışı fan hızının artırılmasıyla alakalı ancak detaylarını hiçbir zaman öğrenemeyeceğimiz durumlar da var. Mesela yeni sürücü ile sıcaklık hedefi, voltaj ayarı gibi konularda ne gibi değişimler oldu bilmiyoruz. Zaten kart için esas hadise fan hızı falan değil, çalıştığı GPU hızı. Daha önce %40 fan hızı ile oldukça düşük kalan GPU hızı, ciddi biçimde artmış ve sizin de değişiniz gibi neredeyse her zaman üst limitte çalışır hale gelmiş (gerçi uzun süreli oyun durumunu bilmiyoruz). Ama işte burada açığa çıkan güç tüketimi ve gürültü gayet eleştirilebilir bir durumda. Anandtech'in eleştirdiği de bu.

    Anandtech'i bu konuda ben de haklı buluyorum ancak fiyat ve performans gibi birincil etkenlerin sadece fan sesi nedeniyle çöpe atılmasını normal karşılayacak değilim.


    quote:

    Açıkçası fiyatları düştükten sonra bu kartın yine eski hali ile GTX770'e rakip olarak sunulmasını ve 350$'dan tanıtılmasını isterdim. OC potansiyeli bize kalırdı. Ancak üretim maliyeti yüksek olan kartı, AMD düşük fiyatla sunmak istememiş, o nedenle de saat hızını yükseltip GTX780 karşısına konumlandırmış. Yani HD7970 GE gibi bir durum söz konusu. GTX680'in gerisinde kalan HD7970'in maliyetini dengeleyebilmek için de saat hızları artırılmıştı. Yine güç tüketimi ve gürültüsü yükselmişti kartın. Ama 290 piyasaya çıkmadan önce hızı yükseltildiği için HD7970 GE'deki gibi bir eleştiri getirilmez. Kartın stok performansı budur, yorumlar bunun üzerine yapılır. Zaten performans konusunda yapılan yorumlar çok iyi. Yalnızca bu saat hızı artışının bize getirdiği olumsuz durumlar eleştiriliyor.

    AMD belki yeni 280 GPU'suyla 770'e farklı bir rakip hazırlıyor da olabilir, şu anda bunun detaylarını bilemeyiz. Tek bildiğimiz bu üst seviye kartların fiyatları orta seviyeyi de olumlu bir yönde etkileyecektir.


    quote:

    Bunun haricinde ısrarla GTX Titan'ı konu etmeye devam etmişsiniz. Yukarıda da söylemiştim, hâlâ söylüyorum. O kartın konu edecek bir tarafı kalmadı. Bunu söylemek için zaten 290'ları beklemeye gerek yoktu. Oyuncular için GTX780 tanıtıldığı gün, GTX Titan bitmişti. Bunu anlamamakta ısrar ediyor olmanızı da ben anlamıyorum. Sanırım 2 gün sonra GTX780 TI geldiğinde anlayacaksınız bunu.

    Titan neden bitsin ki? Halihazırda NVidia'nın en hızlı kartı ve testlerde elbette rakibinin yeni kartları onunla karşılaştırılacak. Yarın 780Ti çıkar, o Titan'ı geçer ve onun yerini alır, bu kadar basit. Ama o zamana kadar AMD'nin üst seviye kartlarını neden Titan'la karşılaştırmayalım ki? Tamam NVidia ve hayranları açısından Titan'ın içine düştüğü durum oldukça trajik ama testlerin de belli bir standardı var ve sırf siz öyle istiyorsunuz diye bir markanın en hızlı kartı gözardı edilmez.


    quote:

    Esas piyasa kartlarına gelecek olursak; siz kabul edin veya etmeyin, hazli hazırda referans GTX780, 290'lardan çok daha stabil bir kart görünümü çiziyor. Bu belli bir avantajdır zaten. AMD babasının hayrına düşük fiyatlar çekmiyor. Yüksek fiyat çektiğinde kartın satmayacağını biliyor. Yukarıda verdiğim Steam istatistiklerine bakabilirsiniz. O nedenle GTX780'i vurmuş olsa da yıkmaktan uzak kalıyor. Üstüne bir de özel tasarım, OC'lu GTX780'lerin de 500$'a satılıp yanında 3 oyunla geldiğini hesaba katın. Siz bunlara saflık diyorsunuz ama aynısını AMD yaptığında pazar payı düşüşünü engellemişti. Yani o saflık, yalnızca size göre saflık.

    Evet, 780 sahip olduğu özellikler bakımından gerçekten dengeli bir kart ama o da fiyat olarak dengesiz. Bakın AMD'ye cevap olarak yaptığı 50$'lık indirimler bile halen yetersiz kalıyor. Aynı fiyat seviyesinde 290 mı 780 mi deseler direkt 780 alırdım, tartışması bile olmaz ama 290 100$ daha ucuzsa işler değişir.


    quote:

    Hepsini geçelim, Nvidia'nın aynı fiyat seviyesinde, benzer performansta bir kart sunduğunda daha yüksek satış rakamlarına ulaşıyor olması gibi bir gerçek var ortada. Eğer bu kart 450$'dan sunulmuş olsaydı, GTX780 karşısında çok da ciddi bir rakip olmazdı. Zaten AMD bunu bildiği için fiyatı mümkün olan en düşük seviyeye çekiyor ve Nvidia'yı sıkıştırmaya çalışıyor. Ancak bu fiyatla GTX780'den çok 290X'i sıkıştırmış kart. Hatta sıkıştırmakla kalmayıp öldürmüş. Aradaki %3-5 performans farkı için kimsenin 150$ daha fazla ödeyeceğini sanmam.
    AMD'nin 290X'ten ciddi bir kar elde edeceğini mi sanıyorsun gerçekten? En üst seviye her zaman için sadece prestij ürünüdür, az sayıda üretilir ve satılır. Ancak 290 ve daha alt seviyeleri asıl gelir getirecek ürünler bu nedenle AMD'nin 290X'ten kaybettiği pek birşey yok.


    quote:

    GTX780'in indirimli hali ile sağlam rekabete maruz kaldı ama AMD bu kartla esasında kendi ayağına kurşun sıkmış oldu. Benzer maliyetteki (belki de daha yüksek) kartını daha düşük fiyata satmak zorunda kalmış görünüyor. İşin bu kısmı da bize yarar. Özel tasarımlar geldiğinde fiyat aynı kalırsa, işte o zaman GTX780'in durumu kötüleşir. Yoksa şuan için öyle aman aman bir durum yok. Sırf marka imajından dolayı daha fazla para verip Nvidia alan kullanıcı sayısı çok. Bunu bilen Nvidia da oyunu kuralına göre oynar.
    Zaten her zaman söylediğim bir söz bu; "NVidia ekran kartlarının Apple'ıdır, AMD ise Android'i" diye ancak burada asıl yaptığım vurgu firmalara değil müşteri profilinedir.




  • +1 aynı mantıkla Steam ekran kartı satışına başlasın ortada NVidia / AMD felan kalmaz. Her kartın yanına ver en güncelinden orta karar 4-5 oyun bitti.
  • Kim ne derse desin şuan üst seviyenin lideri 290x dir verdiği bf4 ve titandan fazla performansı ile ve herşeyden önce fiyatıyla övgüyü hakeden bi karttır.Isınması ve sesli olması kartın eksi tarafıdır fakat verdikleri yanında bu çok fazla etki etmiyor.Bu kartı gtx 480 e benzetiyorum gtx 480 çok ısınırdı vs vs bu onu kötü bi kartmı yaptı ? Tabiki de hayır.(Ben zamanında 480 e söven ekipte değilim)

    Alcak olan arkadaşlar dc2 windforce gibi soğutuculu modelleri bekleyebilirler yakında onlarında haberleri gelir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H.E.B Sup -- 5 Kasım 2013; 14:26:18 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EMRES754

    Kim ne derse desin şuan üst seviyenin lideri 290x dir verdiği bf4 ve titandan fazla performansı ile ve herşeyden önce fiyatıyla övgüyü hakeden bi karttır.Isınması ve sesli olması kartın eksi tarafıdır fakat verdikleri yanında bu çok fazla etki etmiyor.Bu kartı gtx 480 e benzetiyorum gtx 480 çok ısınırdı vs vs bu onu kötü bi kartmı yaptı ? Tabiki de hayır.(Ben zamanında 480 e söven ekipte değilim)

    Alcak olan arkadaşlar dc2 windforce gibi soğutuculu modelleri bekleyebilirler yakında onlarında haberleri gelir.

    aynen yukarıda dediğim gibi bf4 lü alabilirseniz onu alın böylece 290 ın üstüne sadece 80 dolar ekleyip şu an piyasadaki en iyi karta sahip oluyorsunuz
    bir de nvidia cephesine bakalım indirimden önce 780 in üstüne 350 dolar eklemeniz gerekiyordu şimdi 450 dolar ekleyip eski en iyi kartı yani titanı alabilirsiniz
    ha titan ayrı onla kıyaslama derseniz 780 e 200dolar ekleyip 780ti ye geçebileceksiniz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 5 Kasım 2013; 14:31:28 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: -erna-

    quote:

    Orijinalden alıntı: EMRES754

    Kim ne derse desin şuan üst seviyenin lideri 290x dir verdiği bf4 ve titandan fazla performansı ile ve herşeyden önce fiyatıyla övgüyü hakeden bi karttır.Isınması ve sesli olması kartın eksi tarafıdır fakat verdikleri yanında bu çok fazla etki etmiyor.Bu kartı gtx 480 e benzetiyorum gtx 480 çok ısınırdı vs vs bu onu kötü bi kartmı yaptı ? Tabiki de hayır.(Ben zamanında 480 e söven ekipte değilim)

    Alcak olan arkadaşlar dc2 windforce gibi soğutuculu modelleri bekleyebilirler yakında onlarında haberleri gelir.

    aynen yukarıda dediğim gibi bf4 lü alabilirseniz onu alın böylece 290 ın üstüne sadece 80 dolar ekleyip şu an piyasadaki en iyi karta sahip oluyorsunuz
    bir de nvidia cephesine bakalım indirimden önce 780 in üstüne 350 dolar eklemeniz gerekiyordu şimdi 450 dolar ekleyip eski en iyi kartı yani titanı alabilirsiniz
    ha titan ayrı onla kıyaslama derseniz 780 e 200dolar ekleyip 780ti ye geçebileceksiniz

    Çok net söylüyorum titan ayrı mayrı değil.Öncelikle şunun belirlenmesi lazım

    Titan oyun kartımı render kartımı ? Bir quadromu yoksa 780 mi ?

    Quadroysa ayrı kategoride tutulsun deniliyorsa niye oyun testleri yapılıyor ?

    Eğer oyun kartıysa niye kategori dışına alınıyor veya niye 1000 dolardan geliyor ?

    Cevaplayalım ondan sonra konuşalım. r9 290x render kartımıdır 780 render kartımıdır ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Father Torque

    quote:

    Orijinalden alıntı: M@U
    Bütün dünya kartı önerebilir, hatta bu konuda evrensel bir yasa da çıkabilir. Ama bir site nedenini belirterek kartı önermiyorsa neden hemen yaftalıyorsunuz anlamış değilim. Kartı önerip önermemek kişisel bir yorumdur. Ortada olmayan bir şeyi söylememiş ki adamlar. Hani olmayını varmış gibi gösteriyor veya var olanı yokmuş gibi gösteriyor olsalar tamam taraflı derim de "adam diyor ki kart acayip gürültü, ben bunu önermem!". Kaldı ki bu durumun oluşmasının sebebini de AMD'nin son anda fan hızını yükseltmesi olarak göstermiş. Hepsini tek tek yazmış adam. Soruyorum bunu kaç site yapmış? Hiçbiri Anandtech gibi "kart bize geldiğinde buydu, sonra bu oldu " deyip gösterememiş. Anandtech ise bunu ayrıntılı olarak ele almış. İşte bunun neresine laf söyleyebiliyorsunuz anlayamıyorum.

    Aslında benim için bir sorun yok. "Performans; süper, fiyat; süper, fan sesi; gürültülü, o zaman bu kart olmamış" mantığı sizin için normal ve tarafsız bir site incelemesiyse zaten ortada konuşulacak bir şey yok demektir. Aslında Anandetch'in çifte standardına daha iyi gözatmak için benzer fan seviyesine sahip 480 gibi kartlardaki yorumlarına kısa bir gözatmak yeterli, bunların herhangi birinde fan sesi nedeniyle "biz bu kartı önermiyoruz" demişler mi? Herşey yeterince ortada.


    quote:


    Ayrıca kimsenin daha öncesinde yeni sürücüde neyin değiştiğinden kesin olarak haberi yoktu. Yalnızca performans sürücüsü falan diye düşünülüyordu ama bildiğiniz OC sürücüsü olmuş. Bu da fan hızının yükseltilmesi ile mümkün olmuş. Sonucunda da berbat seviye gürültülü çalışan bir kart çıkmış ortaya. İşte Anandtech bunları ortaya koymuş, hoşunuza gitsin veya gitmesin.

    Kimsenin haberi yokmuş değil, aksine NDA nedeniyle daha önce yazmamışlar. Yoksa neredeyse tüm inceleme siteleri yeni sürücü sayesinde nelerin değiştiğini detaylı bir şekilde açıklamış, adamlara bu sürücüleri ve neden değişiklik yapıldığını bizzat AMD vermiş, daha ne olsun. AMD'nin açıklaması için: http://www.hardocp.com/article/2013/11/04/amd_radeon_r9_290_video_card_review/7#.UnjNiOLBqpc


    quote:


    Zaten kartın F/P oranından Anandtech de övgüyle bahsetmiş. Bilmiyorum gözünüzden mi kaçtı...

    Gözümden kaçmadı ancak Anandtech'in değerlendirmelerini fiyat ve performansa göre değil de sadece fan sesine göre yaptığı da gözümden kaçmamış durumda.


    quote:


    Ödül veren tüm siteler kartın F/P oranına ödül veriyor. Yoksa kartı herkes aynı noktalardan eleştiriyor: Güç tüketimi, sıcaklık, gürültü. Ama biri bunları önemsemeyip ödül veriyor, diğeri çok gürültü diyip önermiyor olabilir. Kartı önermedi diye Anandtech'e burda böyle laflar söylemeniz sizin kart hakkında ön yargılı davrandığınızı gösterir. O zaman ben de bu kadar gürültü bir kartı önerenlere ve bu durumun oluşmasındaki geçen hadiselerden bahsetmeyenlere kalayı basayım, öyle mi? Yok öyle bir dünya!

    Bugüne kadar kartların her türlü olumlu yanları, olumsuz yanları yayınlandı ama ben ilk kez bir sitenin sadece fan sesine göre bir kartı önermediğini gördüm, varsa bir başka örneği paylaşın biz de görelim. Ayrıca bu yorumlarındaki ikiyüzlülüklerini ilk mesajımdaki 480 incelemeleri örneğinde de belirttim.


    quote:

    Bu arada yeni sürücünün performans artışı getirdiğini nerede gördünüz link verebilir misin? İncelediğim 6-7 incelemede görmedim.

    TechPowerUp ve HardOCP gibi sitelerde 290'a gelen performans artışı yazıların belli kısımlarında belirtilmiş. Aynı sürücüyle 290X'e de performans artışı gelişi ise OCUK'den Gibbo'nun incelemesinde açıkça belirtiliyor.


    quote:

    290'a gelen performans artışı fan hızının artırılmasıyla alakalı ancak detaylarını hiçbir zaman öğrenemeyeceğimiz durumlar da var. Mesela yeni sürücü ile sıcaklık hedefi, voltaj ayarı gibi konularda ne gibi değişimler oldu bilmiyoruz. Zaten kart için esas hadise fan hızı falan değil, çalıştığı GPU hızı. Daha önce %40 fan hızı ile oldukça düşük kalan GPU hızı, ciddi biçimde artmış ve sizin de değişiniz gibi neredeyse her zaman üst limitte çalışır hale gelmiş (gerçi uzun süreli oyun durumunu bilmiyoruz). Ama işte burada açığa çıkan güç tüketimi ve gürültü gayet eleştirilebilir bir durumda. Anandtech'in eleştirdiği de bu.

    Anandtech'i bu konuda ben de haklı buluyorum ancak fiyat ve performans gibi birincil etkenlerin sadece fan sesi nedeniyle çöpe atılmasını normal karşılayacak değilim.


    quote:

    Açıkçası fiyatları düştükten sonra bu kartın yine eski hali ile GTX770'e rakip olarak sunulmasını ve 350$'dan tanıtılmasını isterdim. OC potansiyeli bize kalırdı. Ancak üretim maliyeti yüksek olan kartı, AMD düşük fiyatla sunmak istememiş, o nedenle de saat hızını yükseltip GTX780 karşısına konumlandırmış. Yani HD7970 GE gibi bir durum söz konusu. GTX680'in gerisinde kalan HD7970'in maliyetini dengeleyebilmek için de saat hızları artırılmıştı. Yine güç tüketimi ve gürültüsü yükselmişti kartın. Ama 290 piyasaya çıkmadan önce hızı yükseltildiği için HD7970 GE'deki gibi bir eleştiri getirilmez. Kartın stok performansı budur, yorumlar bunun üzerine yapılır. Zaten performans konusunda yapılan yorumlar çok iyi. Yalnızca bu saat hızı artışının bize getirdiği olumsuz durumlar eleştiriliyor.

    AMD belki yeni 280 GPU'suyla 770'e farklı bir rakip hazırlıyor da olabilir, şu anda bunun detaylarını bilemeyiz. Tek bildiğimiz bu üst seviye kartların fiyatları orta seviyeyi de olumlu bir yönde etkileyecektir.


    quote:

    Bunun haricinde ısrarla GTX Titan'ı konu etmeye devam etmişsiniz. Yukarıda da söylemiştim, hâlâ söylüyorum. O kartın konu edecek bir tarafı kalmadı. Bunu söylemek için zaten 290'ları beklemeye gerek yoktu. Oyuncular için GTX780 tanıtıldığı gün, GTX Titan bitmişti. Bunu anlamamakta ısrar ediyor olmanızı da ben anlamıyorum. Sanırım 2 gün sonra GTX780 TI geldiğinde anlayacaksınız bunu.

    Titan neden bitsin ki? Halihazırda NVidia'nın en hızlı kartı ve testlerde elbette rakibinin yeni kartları onunla karşılaştırılacak. Yarın 780Ti çıkar, o Titan'ı geçer ve onun yerini alır, bu kadar basit. Ama o zamana kadar AMD'nin üst seviye kartlarını neden Titan'la karşılaştırmayalım ki? Tamam NVidia ve hayranları açısından Titan'ın içine düştüğü durum oldukça trajik ama testlerin de belli bir standardı var ve sırf siz öyle istiyorsunuz diye bir markanın en hızlı kartı gözardı edilmez.


    quote:

    Esas piyasa kartlarına gelecek olursak; siz kabul edin veya etmeyin, hazli hazırda referans GTX780, 290'lardan çok daha stabil bir kart görünümü çiziyor. Bu belli bir avantajdır zaten. AMD babasının hayrına düşük fiyatlar çekmiyor. Yüksek fiyat çektiğinde kartın satmayacağını biliyor. Yukarıda verdiğim Steam istatistiklerine bakabilirsiniz. O nedenle GTX780'i vurmuş olsa da yıkmaktan uzak kalıyor. Üstüne bir de özel tasarım, OC'lu GTX780'lerin de 500$'a satılıp yanında 3 oyunla geldiğini hesaba katın. Siz bunlara saflık diyorsunuz ama aynısını AMD yaptığında pazar payı düşüşünü engellemişti. Yani o saflık, yalnızca size göre saflık.

    Evet, 780 sahip olduğu özellikler bakımından gerçekten dengeli bir kart ama o da fiyat olarak dengesiz. Bakın AMD'ye cevap olarak yaptığı 50$'lık indirimler bile halen yetersiz kalıyor. Aynı fiyat seviyesinde 290 mı 780 mi deseler direkt 780 alırdım, tartışması bile olmaz ama 290 100$ daha ucuzsa işler değişir.


    quote:

    Hepsini geçelim, Nvidia'nın aynı fiyat seviyesinde, benzer performansta bir kart sunduğunda daha yüksek satış rakamlarına ulaşıyor olması gibi bir gerçek var ortada. Eğer bu kart 450$'dan sunulmuş olsaydı, GTX780 karşısında çok da ciddi bir rakip olmazdı. Zaten AMD bunu bildiği için fiyatı mümkün olan en düşük seviyeye çekiyor ve Nvidia'yı sıkıştırmaya çalışıyor. Ancak bu fiyatla GTX780'den çok 290X'i sıkıştırmış kart. Hatta sıkıştırmakla kalmayıp öldürmüş. Aradaki %3-5 performans farkı için kimsenin 150$ daha fazla ödeyeceğini sanmam.
    AMD'nin 290X'ten ciddi bir kar elde edeceğini mi sanıyorsun gerçekten? En üst seviye her zaman için sadece prestij ürünüdür, az sayıda üretilir ve satılır. Ancak 290 ve daha alt seviyeleri asıl gelir getirecek ürünler bu nedenle AMD'nin 290X'ten kaybettiği pek birşey yok.


    quote:

    GTX780'in indirimli hali ile sağlam rekabete maruz kaldı ama AMD bu kartla esasında kendi ayağına kurşun sıkmış oldu. Benzer maliyetteki (belki de daha yüksek) kartını daha düşük fiyata satmak zorunda kalmış görünüyor. İşin bu kısmı da bize yarar. Özel tasarımlar geldiğinde fiyat aynı kalırsa, işte o zaman GTX780'in durumu kötüleşir. Yoksa şuan için öyle aman aman bir durum yok. Sırf marka imajından dolayı daha fazla para verip Nvidia alan kullanıcı sayısı çok. Bunu bilen Nvidia da oyunu kuralına göre oynar.
    Zaten her zaman söylediğim bir söz bu; "NVidia ekran kartlarının Apple'ıdır, AMD ise Android'i" diye ancak burada asıl yaptığım vurgu firmalara değil müşteri profilinedir.


    O değil de uzun zamandır böle bi cevap görmemiştim destansı olmuş, tane tane

    Ama eğer M@U nun dediği gibi 3 oyunu sıfır almayı düşünenler varsa 780 bedavaya gelir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • cianni kullanıcısına yanıt
    Senin alinti yapman efsanevi olmuş ama, asagi 3 defa mesaj basina dondum acaba arada mesaj mi atladim diye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tokat gibi mesaj gözlerden kaçamasın diye

    Paralı fan boylar amd nin yaptıkları karşısında iyice komik duruma düşmemek adına tüm iyi adımları itina ile övüyor ama en ufak tüyden nemden bile kıllanıp hemen eleştirinin dibine vuruyor, yok o ölmüş şu bitmiş :)

    Üstüne de 780in her nasılsa çok daha elit ve tamamlanmış bir kart olduğunu öne sürüp 290a her türlü aman ha tercih edilir diyor bunu araya sıkıştırmadan edemiyor :)) okudukça gülüyorum

    Artık; piyasası daha iyi, ikinci el gideri var daha prestijli marka, Mercedes'in yıldızına Nvidia'nın gözüne ölürüm gibi laflara getirdiler durumu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • cianni kullanıcısına yanıt
    Yildizi yeter.

    Gerci bende 780ni daha cok seviyorum bu 290x ile yine ani fps dusuleri oluyor diyenler var ama alip denemek lazim. 290 tr ye resmi giris yapsin abartmazlarsa fiyati alacagim 1 tane.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar lafı hiç eveleyip gevelemeye gerek yok. 290 performans ve fiyatıyla son sözü söyledi. +100 $ daha vererek 290 cf sistem kurarsınız 780ti ye 700 $ verene kadar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EMRES754

    quote:

    Orijinalden alıntı: -erna-

    quote:

    Orijinalden alıntı: EMRES754

    Kim ne derse desin şuan üst seviyenin lideri 290x dir verdiği bf4 ve titandan fazla performansı ile ve herşeyden önce fiyatıyla övgüyü hakeden bi karttır.Isınması ve sesli olması kartın eksi tarafıdır fakat verdikleri yanında bu çok fazla etki etmiyor.Bu kartı gtx 480 e benzetiyorum gtx 480 çok ısınırdı vs vs bu onu kötü bi kartmı yaptı ? Tabiki de hayır.(Ben zamanında 480 e söven ekipte değilim)

    Alcak olan arkadaşlar dc2 windforce gibi soğutuculu modelleri bekleyebilirler yakında onlarında haberleri gelir.

    aynen yukarıda dediğim gibi bf4 lü alabilirseniz onu alın böylece 290 ın üstüne sadece 80 dolar ekleyip şu an piyasadaki en iyi karta sahip oluyorsunuz
    bir de nvidia cephesine bakalım indirimden önce 780 in üstüne 350 dolar eklemeniz gerekiyordu şimdi 450 dolar ekleyip eski en iyi kartı yani titanı alabilirsiniz
    ha titan ayrı onla kıyaslama derseniz 780 e 200dolar ekleyip 780ti ye geçebileceksiniz

    Çok net söylüyorum titan ayrı mayrı değil.Öncelikle şunun belirlenmesi lazım

    Titan oyun kartımı render kartımı ? Bir quadromu yoksa 780 mi ?

    Quadroysa ayrı kategoride tutulsun deniliyorsa niye oyun testleri yapılıyor ?

    Eğer oyun kartıysa niye kategori dışına alınıyor veya niye 1000 dolardan geliyor ?

    Cevaplayalım ondan sonra konuşalım. r9 290x render kartımıdır 780 render kartımıdır ?

    bence de kıyaslamasının yapılması gerek dediğin gibi render olayı olduğundan bunun fiyata yansıyabileceğini düşünerek ben fiyat kıyaslaması yapmıyorum
    ama performans kıyaslaması her türlü yapılır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 5 Kasım 2013; 15:36:02 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: rezes

    Arkadaşlar lafı hiç eveleyip gevelemeye gerek yok. 290 performans ve fiyatıyla son sözü söyledi. +100 $ daha vererek 290 cf sistem kurarsınız 780ti ye 700 $ verene kadar.

    ocnde adamlar mesajlaşıyor ben 2 tane aldım öbürü diyor 3 tane siparişini verdim vs
    tabii bunda 290x cf performansının titan sli ı geçiyor olması da etken
  • herhalde canım 780ti sli fiyatına 4x CF alındığını düşünürsen çok normal. hele bir amerika da vergisiz 400$ kart 800TL 4x800 3200TL 4x CF R9 290. Sözün bittiği yer
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rezes

    Arkadaşlar lafı hiç eveleyip gevelemeye gerek yok. 290 performans ve fiyatıyla son sözü söyledi. +100 $ daha vererek 290 cf sistem kurarsınız 780ti ye 700 $ verene kadar.

    Aynı fikirdeyim
  • Uzatmak istemiyordum ama madem uzayacak devam edelim.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Father Torque

    Aslında benim için bir sorun yok. "Performans; süper, fiyat; süper, fan sesi; gürültülü, o zaman bu kart olmamış" mantığı sizin için normal ve tarafsız bir site incelemesiyse zaten ortada konuşulacak bir şey yok demektir. Aslında Anandetch'in çifte standardına daha iyi gözatmak için benzer fan seviyesine sahip 480 gibi kartlardaki yorumlarına kısa bir gözatmak yeterli, bunların herhangi birinde fan sesi nedeniyle "biz bu kartı önermiyoruz" demişler mi? Herşey yeterince ortada.

    Öncelikle bakıyorum hangi siteye yanlı/taraflı diyorsunuz? Anandtech. Bu söylediğiniz anca bu forumdaki fanatiklere hitap eder. Onda hemfikir olalım. Başka yerde buna cidden gülerler. Adamlar her şeyi ayrıntılı biçimde göstermiş. Gayet güzel, eyvallah ama AMD bu kartta bize fan devrini değiştirme şansı bırakmamış ve kart aşırı gürültülü. Tüm incelemelere bakın; 290X'in Uber moddaki gürültü seviyesi ile hemen hemen aynı. Onunla da dalgasını geçmeyen kalmadı.

    290X yine Quiet modda bu kadar sıkıntılı değildi. Ama şimdi bakıyorum, mod ayrımı olmaksızın müthiş gürültülü bir kart var. Burada bir de GTX480'e gönderme yaparak Anandtech'i çiftestandartlı olmakal itham etmişsiniz ama GTX480 hakkında söylediklerine dönüp bakmamışsınız bile anlaşılan. Adamlar o kartı da önermemişti. Buyrun:

    http://www.anandtech.com/show/2977/nvidia-s-geforce-gtx-480-and-gtx-470-6-months-late-was-it-worth-the-wait-/20

    Yani çifte standart falan yok. Adamlar zamanında "Fermi için de o kadar bekledik ama değmedi, daha sıcak, daha gürültülü, enejiye aç bir kart, tamam en yüksek tek GPU performansını istiyorsanız buyrun alın ama öyle bir derdiniz yoksa biraz düşünmeniz gerekiyor" diyor, siz de buraya gelip "290'ı gürültülü diye önermediler, ama GTX480 için öyle bir şey dememişlerdi" diyebiliyorsunuz. Tebrik ederim. Hani işi bilmeyen biri olup da bunu yazmış olsanız tamam derim ama bildiğiniz halde bunu yazdığınıza göre düşüncenizde bir çeşit art niyet var.

    Dediğiniz gibi her şey ortada.

    Ve hâlâ anlamıyorum, adam bir editör olarak diyor ki: "kart bize geldiğinde bu kadar gürültülü değildi, yeni sürücü ile müthiş gürültülü hale geldi. Bu kadar gürültülü bir kartı ben önermem." Nesine takıldığınızı ben ısrarla anlayamıyorum. İlla F/P oranına bakıp "bu kartı almazsanız kendimi keserim" demek zorunda mı bu adamlar? Tek kriteri F/P olarak görmekten vazgeçin derim. Belki en önemlisi ama bu kadar gürültü çıkarınca biraz durup düşünmeli insanlar değil mi?

    quote:


    Kimsenin haberi yokmuş değil, aksine NDA nedeniyle daha önce yazmamışlar. Yoksa neredeyse tüm inceleme siteleri yeni sürücü sayesinde nelerin değiştiğini detaylı bir şekilde açıklamış, adamlara bu sürücüleri ve neden değişiklik yapıldığını bizzat AMD vermiş, daha ne olsun. AMD'nin açıklaması için: http://www.hardocp.com/article/2013/11/04/amd_radeon_r9_290_video_card_review/7#.UnjNiOLBqpc

    Siteler tabi ki bilecek. Onu da mı tartışalım? Ama bu sitelere baktığımda birçoğu öncesi buydu, sonra bu oldu diyememiş. Siz burada linkini verene kadar HardOCP'ye bakmamıştım. Bakınca gördüm, tebrik etmek lazım. Onlar da eski ve yeni fan ayarıyla kartı denemiş, ne olduğunu göstermiş. Ama yine sonuç aynı. Birçok site bunu yapmadı. Şuana kadar 2 siteyi biliyorsak biri Anandtech. Ve siz Anandtech'e sırf kartı önermediler diye ateş püskürmeye devam ediyorsunuz.


    quote:


    Gözümden kaçmadı ancak Anandtech'in değerlendirmelerini fiyat ve performansa göre değil de sadece fan sesine göre yaptığı da gözümden kaçmamış durumda.

    Adamlar yalnızca fan sesine göre yorum yapmamışlar zaten. Her şeyi söylemişler ama sonunda da demişler ki: Kart acayip gürültülü. Normal bir kullanıcı bu sesi duysa koşarak kaçar. O yüzden öneremeyeceğim diyor. İşte siz bunu anlamıyorsunuz. Fan sesi o kadar yüksek ki (açıp 290X'in %55 oranındaki fan sesine bakabilirsiniz, aynı) adam bunu vurguluyor. Ve bu gayet normal. Çünkü adam kart böyle tasarlanmamıştı, sırf GTX780'le yarışabilsin diye bu hale getirildi diyor. Durum bundan ibaret.


    quote:


    Bugüne kadar kartların her türlü olumlu yanları, olumsuz yanları yayınlandı ama ben ilk kez bir sitenin sadece fan sesine göre bir kartı önermediğini gördüm, varsa bir başka örneği paylaşın biz de görelim. Ayrıca bu yorumlarındaki ikiyüzlülüklerini ilk mesajımdaki 480 incelemeleri örneğinde de belirttim.

    Sakın o kart, bugüne kadar üretilmiş en fazla gürültüye sahip olan tek GPU'lu kart olduğu için olmasın? Sanırım hâlâ anlamıyorsunuz ama Anandtech'in olaya bakışı şu: "Kart bu kadar gürültülü değildi, sonradan sürücü ile bu hale getirildi ve bize seçme şansı tanınmadı! Fan illaki gürültülü çalışmak zorunda. Aksi halde performans ciddi miktarda düşüyor. Bu yüzden ben de bu kartı öneremiyorum!"

    Daha da anlamayacaksanız yapabileceğim bir şey yok.

    GTX480'e dair pek bir iki yüzlülük de görmedim, yukarıda yazmıştım, linkiyle birlikte.

    quote:


    TechPowerUp ve HardOCP gibi sitelerde 290'a gelen performans artışı yazıların belli kısımlarında belirtilmiş. Aynı sürücüyle 290X'e de performans artışı gelişi ise OCUK'den Gibbo'nun incelemesinde açıkça belirtiliyor.

    Yeni sürücünün getirdiği performans artışı derken, 290X'e olan artışından bahsetmiştim. Bir de kusura bakmayın, sizden ne zaman kanıt istesem bana yalnızca OCUK'la yanıt vermeniz artık komik olmaya başladı. Dünyada 290X'in hızının düşmediğini (AMD bile bunu iddia etmiyor), kartı 1200 MHZ'de sorunsuz kullandığını iddia eden yegâne kaynak da orasıydı değil. Tamam. Üzerine konuşulacak çok bir şey yok bence.

    Ama sürücülerle performans artışı illa yaşanacaktır. Yalnızca sağlam sitelerde henüz bunu görmedim, siz görmemişsiniz.


    quote:

    Anandtech'i bu konuda ben de haklı buluyorum ancak fiyat ve performans gibi birincil etkenlerin sadece fan sesi nedeniyle çöpe atılmasını normal karşılayacak değilim.

    İşte siz burada yanlışa düşüyorsunuz. Anandtech'in kartı çöpe attığı falan yok. Adamlar zaten "bu performansa bu fiyat müthiş bir başarı" diyor, kart F/P olarak çok iyi ama diğer taraflarda sallanıyor. Gürültü meselsine ise özellikle vurgu yapılmasının sebebi yukarıda söylediğim gibi, bu durumun sonradan "ince ayar yapılarak" ortaya çıkmış olması "kartı en gürültülü kart konumuna ulaştırmış olması ve buna rağmen kullanıcıya seçim şansı tanımıyor olmasıdır. Adamlar gayet haklılar. Kartı alacağım, kasanın içinde müthiş bir kıyamet koparırken fan hızına müdehale bile edemeyeceğim. Sebep? Kartın performansı düşüyor! Şaka mı bu?

    Bu sebeple kartı önermedi diye kimseye laf edemezsiniz. Hatta bu sorunların hiçbiri yokken bile kartı önermeseler, önermemişler diye yanlı/taraflı diyemezsiniz. Israrla vurguluyorum, bu kişisel bir kanaattir.


    quote:

    AMD belki yeni 280 GPU'suyla 770'e farklı bir rakip hazırlıyor da olabilir, şu anda bunun detaylarını bilemeyiz. Tek bildiğimiz bu üst seviye kartların fiyatları orta seviyeyi de olumlu bir yönde etkileyecektir.

    Benim de beklentim o yönde, inşallah diyelim. Yeni 280 GPU'sunun başarılı olmasını en fazla isteyen de heralde benimdir. Çünkü bu seviyede bir kart alma düşüncesindeyim, doğrudan beni ilgilendiriyor.


    quote:

    Titan neden bitsin ki? Halihazırda NVidia'nın en hızlı kartı ve testlerde elbette rakibinin yeni kartları onunla karşılaştırılacak. Yarın 780Ti çıkar, o Titan'ı geçer ve onun yerini alır, bu kadar basit. Ama o zamana kadar AMD'nin üst seviye kartlarını neden Titan'la karşılaştırmayalım ki? Tamam NVidia ve hayranları açısından Titan'ın içine düştüğü durum oldukça trajik ama testlerin de belli bir standardı var ve sırf siz öyle istiyorsunuz diye bir markanın en hızlı kartı gözardı edilmez.

    GTX Titan olayı sona ermediyse -ki bana göre oyuncular için bu kart GTX780'in çıkışı ile hayata veda etmiştir- o zaman Nvidia neden hiç indirim yapmıyor. Kartın zaten sınırlı sayıda üretileceği falan başından beri biliniyordu. O kartın farklı misyonları vardı, onları tamamladı, köşesine çekildi. Zaten 1000$'lık fiyatı ile oyuncular için ciddiye alınacak bir hali kalmış mıydı? Teknik olarak Nvidia'nın tek GPU'daki en baba kartıydı, çok üstündü, enerji verimliliği, sessizliği vs. çok iyiydi de 650$'a GTX780 geldikten sonra o kartın hiçbir önemi kalmamıştı.

    AMD'nin kartlarını da elbette GTX Titan'la karşılaştırabiliriz ama işte bu durum gerçekçi olmaz diye başından beri söylüyorum. Teknik anlamda karşılaştırın. Ancak F/P anlamında gerçekten dişe dokunur bir sonuç çıkacak mı ortaya? Nvidia GTX Titan satmaya devam edecek olsa, 290X'e göre bir şekilde indirim yapar rekabette tutardı. Ama böyle bir amacı yok Nvidia'nın. Zaten esas plânın GTX780 TI olduğu da anlaşılıyor.

    Siz diyorsunuz ki; AMD'nin kartları karşısında GTX Titan'ın içine düştüğü durum çok trajik. Yahu bunu görmek için 290'ları beklemek mi gerekiyordu diyorum ben de. HD7990 karşısındaki GTX Titan'ın durumu neydi sizce? Onu da geçtim, GTX780'in karşısındaki GTX Titan'ın durumu neydi? Zaten o zamanlar GTX Titan olayı bitmişti. Hatta 1000$ dendiği gün büyük kesim için GTX Titan ölü doğmuştu. Karşılaştırılamaz diye bir şey yok. Yalnızca zaten ölü olan ve Nvidia'nın oyuncular için defterden sildiği bir kartın ısrarla "aha bakın böyleydi, şimdi sürünüyor" diyebilmek için tekrar tekrar gündeme getirilmesinin anlamı yok. 1000$'lık GTX Titan'ın pahalı (hatta uçuk ötesi) olduğunu anlamak için 290'ların çıkması mı gerekiyordu diyorum?


    quote:

    Evet, 780 sahip olduğu özellikler bakımından gerçekten dengeli bir kart ama o da fiyat olarak dengesiz. Bakın AMD'ye cevap olarak yaptığı 50$'lık indirimler bile halen yetersiz kalıyor. Aynı fiyat seviyesinde 290 mı 780 mi deseler direkt 780 alırdım, tartışması bile olmaz ama 290 100$ daha ucuzsa işler değişir.

    50$'lık indirim? Bence siz biraz araştırın.

    Aynı fiyatı bırakın, referans tasarımlarda 290'ı bu haliyle alacak kişiler de deneme amaçlı alır. Bu kadar gürültülü bir kartı ciddi ciddi kullanacak olan biri varsa, beyin hücrelerine sabır dilerim.

    Eğer AMD 290'ı 450$ olarak fiyatlandırmış olsaydı, bu haliyle GTX780 karşısında tercih edilebilir olmazdı. Yukarıda da verdim linkini, bırakın referans tasarımı, daha iyisi yok diyebileceğimiz Evga'nın özel tasarım kartı bile 500$. Üstüne 3 oyun. Referans 290'ın 450$'dan sizce sizce satma şansı olur muydu? Bence olmazdı, örneklerini çok kez gördüğümden biliyorum. Bu sebeple 400$ gibi bir fiyat kaçınılmazdı. Ancak bu halde bile birçok kişi, 290'ı tercih etmez. En azından özel tasarımlı kartlar gelene kadar GTX780'e çok bir şey olmaz. Ha ama özel tasarım 290'lar serin ve sessiz bir şekilde 400$'a sunulurlarsa, o zaman GTX780'in cenazesini biz değil, Nvidia kaldırır. Yerine de yeni bir kart koyar.


    quote:

    AMD'nin 290X'ten ciddi bir kar elde edeceğini mi sanıyorsun gerçekten? En üst seviye her zaman için sadece prestij ürünüdür, az sayıda üretilir ve satılır. Ancak 290 ve daha alt seviyeleri asıl gelir getirecek ürünler bu nedenle AMD'nin 290X'ten kaybettiği pek birşey yok.

    Kesinlikle dişe dokunur bir kâr edebileceğini düşünmüyorum. Hele 290 geldikten sonra 290X iyice yolcu oldu diyebilirim. Bu konu çok uzar ama kısaca değinecek olursam, şunları söyleyeyim;

    1 - Hawaii GPU'su, AMD/Ati'nin bugüne kadar ürettiği en büyük GPU'dur. AMD/Ati, büyük GPU'lar konusunda fazla deneyim sahibi değildir. Hawaii GPU'sunun eneji verimliliği, sıcaklığı gibi konular da revize bir GPU olmadığını gösterir. Ayrıca bu durum GPU'nun üretim verimliliği konusunda da şüphe uyandırmaktadır (Bkz: GT200, GF100). Zaten şuan çok az sayıda Hawaii GPU'su üretildiği ortadadır. Bu da yine üretimin düşük olduğunu gösterir. Düşük üretim de yüksek maliyet demektir.

    2 - Kartta 4 GB bellek kullanılmaktadır. Bu durum hem yonga masrafını, hem de PCB masrafını artırmaktadır.

    3 - 290'lar, bugüne kadar üretilmiş en yüksek güç tüketen tek GPU'lu kartlardır. Bu doğrudan soğutucu, PCB ve diğer devre elemanlarının pahalı olmasına neden olur. Bu da ayrı bir masraftır.

    Tüm bunların toplamında AMD, kartını rakibinden daha ucuza satmak zorundadır. Bu durum ciddi bir sorundur. Bu hata en son HD4000 serisinde yapılmıştır, sonucunda da firmaya pek bir kâr sağlamamıştır. Şimdi link veremeyeceğim ama resmi rakamlar şu şekildedir:

    HD 4000 serisinin çıkışından sonra AMD grafik ürün grubu gelirleri:  

    Q3 2008: 385 milyon $ gelir ve 47 milyon $ kar.
    Q4 2008: 270 milyon $ gelir ve 10 milyon $ zarar.
    Q1 2009: 222 milyon $ gelir ve 1 milyon $ kar.


    Şimdi de durum aynı. İşin kötüsü, HD4000 serisi rakibine göre müthiş bir mm^2/Per oranı sunuyordu (tabi 65nm, 55nm farkı da vardı). Bunun sayesinde kartların fiyatını düşük tutabilmişti AMD. Tabi bir de eski tip soğutucu tasarımları kullanması sayesinde. O halde bile HD4000'lerin fazla bir getirisi olmamıştı.

    Şimdi durum daha da kötü. Hawaii - GK110 arasındaki fark RV770 - GT200 arasındaki gibi uçurum düzeyinde değil. Üstüne bir de GK110, 1,5 yıldır üretilen bir GPU. Yani verimlilik oranı illaki yukarı çekilmiştir. Yonga üretiminde her zaman bu durum geçerlidir (Nvidia'nın başka avantajları da var). Yani Hawaii ile GK110'u birbirine pek uzak görmeyin. Üstüne de yukarıda maliyeti artıran yan masrafları ekleyin.

    Emin olun 290'larla GTX780 arasında pek bir maliyet farkı yoktur. Hatta GTX780'in, 290X'ten daha ucuza geldiğini de rahatlıkla söyleyebilirim. Bu durumda da Hawaii GPU'lu kartların fiyatı ne kadar düşerse, AMD'nin yapacağı kâr da o kadar azalır diyebiliriz. Şuan teknik açıdan neredeyse 290X ile aynı olan 290'ın, GTX780'den ciddi şekilde ucuza satılacak olması, AMD için pek de olumlu bir gelişme değildir.


    quote:

    Zaten her zaman söylediğim bir söz bu; "NVidia ekran kartlarının Apple'ıdır, AMD ise Android'i" diye ancak burada asıl yaptığım vurgu firmalara değil müşteri profilinedir.

    Benzetmeler yapılabilir. Ancak her durum için geçerli değildir bu. Nvidia her zaman pahalıdır gibi bir algı oluşmasın. Nvidia rekabete göre çok ciddi F/P oranlarına sahip ürünler sunmuştur, sunmaya da devam ediyor. Uzun süre üst seviyede tek takıldığı için biraz şımarmıştı, 290'lar gibi bir darbe alması gerekiyordu, aldı ve hemen fiyatlarını aşağı çekti. Dikkat ederseniz, GTX780, 290X'ten daha cazip bir hale geldi. Demek ki her durumda Apple gibi bir durum yok. Ama bu benzetmeye katılırım. Firma yönetimi açısından, pazarlama açısından benzerlikleri vardır ve yazılım desteği konusunda kesinlikle daha özel şeyler sunmakta.

    Müşteri tarafında da bu durumun bir yansıması olabilir, yine de her durum için geçerli değildir. Apple'ın müşteri profili ile Nvidia'nın müşteri profili arasında da büyük farklılıklar vardır. Yoksa şuan %65 gibi bir pazar payı olmazdı. 1000$'lık kartlarıyla, %10'luk bir pazar oluşturup oradan dünyanın kârını ederdi.




  • Yukarıda arkadaşın biri yine hiçbir şeye cevap veremeyince, konuyu fanboy muhabbetine getirmiş. Yazık. Önce 290'ın yanında 110€'luk BF4 dedi. Sonra 290'da olmadığını görünce 290X'in yanında 110€'luk BF4 dedi. Sonra BF4 kampanyalı 290X'ların 30$ daha pahalı olduğunu görünce hesap yapmaya girişti. Sonra bir de baktı ki BF4 110€ değilmiş.

    Hepsini geçtim, linkini verdiği kart satışta bile değil.

    Epic Fail!


    Sonra da hiçbir dediği tutmayınca, fanboysun, yok şöylesin, böylesin... Yahu kimin ne olduğu ortada. Herkes de biliyor, merak etme! Firma savunması yapmaktan başka bir şey yaptığın yok, dişe dokunur bir çıkarımda da bulunamıyorsunuz, sonra da sen şöylesin sen böylesin muhabbeti... Ne tesadüftür ki; aynı kişi 8800GT'yi yeriyorum diye çok şaşırmıştı. Şimdi burada fanboy muhabbetine giriyor.

    Bir de taa başta, "seni blokladım, fanboy, konuşmuyorum senle, bir daha cevap da yazmayacam, ühühü" dedikten sonra 40 kere cevap yazmış olması da ne kadar sözünün eri olduğunu gösteriyor.

    Üzgünüm, durum bu, her şey ortada.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cianni

    Tokat gibi mesaj gözlerden kaçamasın diye

    Paralı fan boylar amd nin yaptıkları karşısında iyice komik duruma düşmemek adına tüm iyi adımları itina ile övüyor ama en ufak tüyden nemden bile kıllanıp hemen eleştirinin dibine vuruyor, yok o ölmüş şu bitmiş :)

    Üstüne de 780in her nasılsa çok daha elit ve tamamlanmış bir kart olduğunu öne sürüp 290a her türlü aman ha tercih edilir diyor bunu araya sıkıştırmadan edemiyor :)) okudukça gülüyorum

    Artık; piyasası daha iyi, ikinci el gideri var daha prestijli marka, Mercedes'in yıldızına Nvidia'nın gözüne ölürüm gibi laflara getirdiler durumu


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cianni

    Tokat gibi mesaj gözlerden kaçamasın diye

    Paralı fan boylar amd nin yaptıkları karşısında iyice komik duruma düşmemek adına tüm iyi adımları itina ile övüyor ama en ufak tüyden nemden bile kıllanıp hemen eleştirinin dibine vuruyor, yok o ölmüş şu bitmiş :)

    Üstüne de 780in her nasılsa çok daha elit ve tamamlanmış bir kart olduğunu öne sürüp 290a her türlü aman ha tercih edilir diyor bunu araya sıkıştırmadan edemiyor :)) okudukça gülüyorum

    Artık; piyasası daha iyi, ikinci el gideri var daha prestijli marka, Mercedes'in yıldızına Nvidia'nın gözüne ölürüm gibi laflara getirdiler durumu

    işte bu tokat gibi bir cevap olmuş
    Allahın velet fanboyları phsyx dahi kullanmadan nvidia savunuculuğuna geçmiş
    ben 290x in yanında bf4 verdiğini söyleyince anca konusunu yapmış işte fanboyluğa en güzel örnek yukarıda arkadaşlar görün örnek almayın
    400dolarlık f/p kartı gördükten sonra bazı fanboyların sinirleri iyice gerilmiş ne oldu? gene mi chiphell gene yalan yanlış tablolar mı deniyordu ne oldu hepsi doğru çıktı şimdi uzaklaş konumuzdan
    eskisini kapattırdı zaten 2 tane fanboy bu da kapanmasın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 5 Kasım 2013; 20:41:49 >




  • Nvidia'nın tesla kartları ile bazı masaüstü kartlar aynı gpu'ya sahip ama teslalar aşırı pahalı. Sebebi sürücülerin aşırı kaliteli olması mı? ECC türü bellek olduğunu sanmıyorum çünkü AMD kartların çoğu ECC olmasında rağmen ucuz zaten değil mi? Mesela R290X'in belleklerde ECC yani hatalı işlem sonucunda hatayı algılayıp işlemi tekrar etme yeteneği var değil mi?
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.