Şimdi Ara

R9 290 vs R9 290X (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
221
Cevap
2
Favori
8.691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • M@U kullanıcısına yanıt
    Sorun yok, devam edelim...

    quote:

    Orijinalden alıntı: M@U
    Öncelikle bakıyorum hangi...

    Öncelikle Anandtech'in 290 ile ilgili yorumunu yanlı bulan tek ben değilim, yabancı forumları biraz dolaşsan bu konuda yoğun bir kanı oluştuğunu görebilirsin. Birkaç örnek gün içinde forum linki olarak paylaşılmıştı. Ayrıca vermiş olduğun linki bir önce oku ve bana lütfen hangi kısmında "biz bu kartı önermiyoruz" diye bir tabir kullandıklarını göster lütfen. Sadece "önermemek" fiilini bile göstersen yeterli ama yok. Hiç lafı oraya buraya çevirmeye gerek yok, bir kart için "şu şu noktaları olmamış, çok ısınıyor, vb" olumsuz yönlerini yazmak ayrı birşeydir, fiyat ve performansı üst düzey olan bir kartı sadece fan sesi nedeniyle "önermemek" farklı birşeydir. Aradaki farkı bilmiyorsan ona benim yapabileceğim birşey yok, kusuruma bakma. Ama seni de anlıyorum, Anandtech'in incelemesi senin için ilaç gibi gelmiştir, savunma ihtiyacı hissedebilirsin anlayışla karşılıyorum. Ayrıca şu anda ortada iki tip inceleme sitesi var; 1- bu kartı öneren siteler 2- bu kartı önermeyen siteler. 2. şıkta sadece bir site örnek verebilirim, ilk şık içinse bir sürü. Bu iki gruptan birisi kullanıcılarını yanlış yönlendiriyor zira iki gerçeklik aynı anda olmaz.


    quote:

    Siteler tabi ki bilecek...

    Denk geldiğim kadarıyla TechPowerUp, HardwareHeaven, HardOCP, Tom's Hardware gibi bilindik siteler yeterince açıklayıcı bilgiler vermiş. Bazıları sadece fan hızının %47 olduğunu söyleyip geçmiş bazıları ise sadece sürücü ismini belirtmekten öteye gidememiş. Ancak meraklısı olan adam en azından kullanılan test sürücüsüne bakar yine öğrenmek istediğini alır. Ayrıca Anand'a kartı önermediler diye değil açık bir şekilde yanlı yorum yapıyorlar diye kızıyorum, sözleri boşyere çarpıtmayalım.

    quote:

    Adamlar yalnızca fan...

    Sorun da burada ya işte. Bazı inceleme sitelerinde ise fan sesi o kadar da gürültülü değil. Örneğin Guru3D incelemesinde 290, 780'den yük altında sadece 3 dBA daha sesli ki oldukça küçük bir fark sayılır. OCUK'ye göre kartın sesi 290X'den daha az gürültülü çalışıyor. Aslında senin yönteminle çeşitli sitelerin gürültü ölçümlerinin ortalamasını alsam 290'ın süper sessiz bile gösterebilirim ama neyse. Toms'a gelince iş daha da ilginç bir hal alıyor, çünkü Tom's yaptığı incelemede 780'in %52 fan hızında saat hızlarını fazla koruyamadığını ve ancak %80 fan hızında saat hızlarının stabil kaldığını farketmiş, o nedenle de fan sesi gürültüsünü eşit şartlarla değerlendirdiklerinde 290 ile 780 arasında aslında sadece 2,5 dBA fark olduğunu görmüşler:
     R9 290 vs R9 290X

    Bir tarafta saat hızlarını bozmadan %47 fan hızını koruyabilen 290 diğer tarafta sessiz çalışsın diye %57'de throttle eden bir 780, valla bravo iyi yakalamışlar. Aslında 780 bu fan hızı ve throttle performansıyla tam Anandetch'in istediği kart olmuş bak.

    quote:

    Sakın o kart...

    Ses konusunu bir tek Anandtech bu kadar abartı, diğer siteler de benzer yorumda bulunmadığı sürece tek başlarına yaptıkları bu yorum oldukça uç kalıyor, hatta diğer siteler açıkça 290'ı önneriyorlar "bu fiyata bu performans kaçmaz" diye. Bu arada bugüne kadar üretilen en gürültülü tek GPU'lu kart olduğunu iddia eden kim Anandtech dışında? Örneğin Guru3D'ye göre bu konuda 290 480'in eline su dökememiş. Ama benim bu konudaki favorim hiçbir zaman değişmez; FX5800 Ultra. Ayrıca birinin Anandtech'e açıklaması lazım ki dBA ses basıncını ölçer, sesin asıl rahatsızlık etkisi Sone ile ölçülür, keşke bu tür bir test olsa da asıl rahatsız edici sonuçları görebilsek.

    quote:

    Yeni sürücünün getirdiği..

    Neden garibine gitti anlamadım, OCUK'den Gibbo kartına Asus Bios'u yükleyerek 290X'e voltaj vererek OC yapabilen ilk kişi. Elbette onun seviyesine çıkan inceleme sitesi olmadı ama adamda sitelerden önce binlerce kart geliyor satış için, elinde yok yok. O da bunu değerlendiriyor. Ama bundan sonra başka kaynaklar da yazarım, fark etmez. Yeter ki iste

    quote:

    İşte siz burada...

    İşte burada Anandtech tam olarak saçmalıyor. Tam olarak hangi sözlerle bitirmişlerdi yorumlarını bir daha bakalım:
    "290 orijinal %40 fan ayarlarıyla gelmiş olsaydı 780'in kapısını bu şekilde çalamayacaktı ama onu daha çekici bir ürün haline getirecek olan fiyat, performans ve ses konusunda daha dengeli bir noktada olacaktı. AMD bunun yerine 290'ı standart ayar olarak Uber Mod'un eşdeğerinde sundu ve bu esnada müşterilerinin önemli bir kısmının ihtiyaçlarını karşılayamadı."
    E yuh diyorum, sürücüden fan hızını ve saat hızlarını bir miktar kısarsın ve al sana tam da Anandtech'in istediği özelliklerde bir 290! Hmm, Anandtech bunu nasıl da düşünemedi acaba? Yoksa "290'ın zayıf noktasını bulduk, baskıyı durdurun!" diye mi atladılar ses olayına??

    quote:

    GTX Titan olayı...

    NVidia Titan yerine 780Ti'i çıkarana kadar Titan NVidia'nın en hızlı tek GPU'lu kartıdır, bu kadar basit. Nasıl Heaven, vb sentetik testler kart incelemelerinin vazgeçilmesiyse en hızlı kartlar da her zaman için rakip olarak testlerde yerlerini alacaklar.

    quote:

    50$'lık indirim?...

    Aklımda 50$ diye kalmıştı ama daha da kötüymüş, 100$'a varan indirimler olmuş ama halen 290'dan 100$'a yakın daha pahalı durumda ve ikimiz de NVidia'nın daha fazla indirim yapamayacağını biliyoruz sanırım. Ayrıca 400$'a özel tasarımlı bir 290 gelmesi de oldukça zor, ancak bence burada da avantaj 290'dan yana zira 500$'a kadar (stok 780 fiyatı diyelim) özel tasarım 290'ları her türlü stok 780'e tercih ederim.

    quote:

    Kesinlikle dişe dokunur...

    AMD'nin ya da NVidia'nın ne kadar kar edeceği beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Tek söyleyeceğim AMD 290 ile Titan, 780 ve 780Ti'yi vuracağı bir durumda 290X'i de zor bir duruma sokmaktan çekinmez, böyle bir durumda fazla kaybı da olmaz. 290X en hızlı kart ünvanını almak için üretildi ve görevini yaptı.

    quote:

    Benzetmeler yapılabilir...

    Ben bu konuda tahminlerimden değil bizzat gözlemlerimden bu yorumu yapıyorum. Aslında NVidia Titan dahil bütün kartlarını bence fazla ucuza satıyor zira 1000 değil 2000$'a bile satsa alacak adam var bu dünyada, sadece ülkemiz için değil yabancı forumlar dahildir bu gözlemim.


    Edit: yazım hataları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Father Torque -- 6 Kasım 2013; 7:45:17 >




  • Father Torque kullanıcısına yanıt
    Hocam sizi kim gönderdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cianni kullanıcısına yanıt
    Ben hep buralardaydım
  • Father Torque kullanıcısına yanıt
    Bu foruma bir şeyler katan her arkadaşı sevip saydığımız gibi M@U arkadaşımızı da sever sayarız, yazdıklarını okur değer veririz lakin sizin en sonda yazdığınız önemli bir şey var, AMD Nvidia kar etmiş zarar etmiş umrumda değil.

    Burada resmen babasının şirketiymiş gibi savunuyor arkadaşlar firmaları, üzerine sanki öyle olsa bir şey olurmuş gibi AMD şöyle zarar edecek böle zarar edecek diye kesin yargılarla konuşuyorlar. Yahu koca firma, kapitalizm almış başını gitmiş, ne kadar zarar edecek, her yeri zarar etse ne olur, firma kapansa ne olur, Nvidia nın eline kalsak dünyanın sonu mu gelir, başka bir firma rakip olmaz mı, dünyanın huzuru AMD Nvidia dengelerine mi bağlı.

    Olayı o kadar abartıyorlar ki, konu sapıyor da sapıyor. Ayrıca kendisi güzel ve doğru tespitler yaptığı mesajların ardından konu ne zaman AMD nin iyi tarafına kaysa hemen sazı eline alır ve vurmaya başlar, AMD ölene kadar, hemen objektiflik kaybolur, objektif gibi gösterilmeye çalışılan belli kesim tarafından yutulacak haplara dönüşür yazı. Ben hep bunu gözlemledim tecrübe ile sabittir.

    Anlamadığım ise kendisi bir süre karar alsa, doğru yanlış fark etmeden sadece AMD yi öveceğim dese acaba merak ediyorum 3.Dünya savaşı falan çıkar mı. Ya da kendisinin veya bir yakınının bu işten bir çıkarı var mı :)

    Tamam başta da dediğim gibi çoğu zaman güzel çok güzel bilgiler verdiği yazılardan sonra bir şekilde konuyu ama Nvidia, ama Nvidia şeklinde hatta yüzde bilmem kaç geri de olsa yine de ottan zurttan keyif rahatlık prestijden Nvidia dediğine onlarca kez şahit olmuşluğum var.

    Ben cidden oturup düşünüyorum ve bunlara hiç mana veremiyorum. Yakında M@U gelsin bizi aydınlatsın diye konu açacağım, cidden çok merak ediyorum işin iç yüzünü :))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

    Nvidia'nın tesla kartları ile bazı masaüstü kartlar aynı gpu'ya sahip ama teslalar aşırı pahalı. Sebebi sürücülerin aşırı kaliteli olması mı? ECC türü bellek olduğunu sanmıyorum çünkü AMD kartların çoğu ECC olmasında rağmen ucuz zaten değil mi? Mesela R290X'in belleklerde ECC yani hatalı işlem sonucunda hatayı algılayıp işlemi tekrar etme yeteneği var değil mi?

    Balina(ftek seferde yüklü alım yapanlar) yağlı oldumu (hpc müşterisi) mıncıklamak isteyen çok olr. Tahiti de ecc var nvdianın bazılarında çakma ecc var full parity kontrolü yok ram shader arasında.

    Ecc tasarımı aşırı zorlamasa da güç tüketimini artırır öyle bi sorunu da var.

    Mmu yapısı az farklı bu sayede Gpu Direct vs. gibi şeyler var. Bunun için farklı driver altyapısı var. Mellanox falan ile geliştirilmiş network altyapısı falan var, düşük mpi gecikmesi elde etmek için. Farklı makinalardaki kart-kart arasında microsaniye mertebesinde mpi iletişimi kurabiliyorlar bu sayede. Gerisi başın sıkıştımı ciddi yardım bulabiliyorsun yada ihtiyaca yönelik cuda da ilaveler eklentiler olabiliyor.

    Hepten yabaaa atılır şeyler değil bunlar. Sana para lazım kenddine farm kur istediğin gibi işini gör diye.

    290 ın güç tüketimi için çıkartmış olabilirler belki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • o değil de 94 derece nedir arkadaş.. stok fan da olsa olmaz..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco


    quote:

    Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

    Nvidia'nın tesla kartları ile bazı masaüstü kartlar aynı gpu'ya sahip ama teslalar aşırı pahalı. Sebebi sürücülerin aşırı kaliteli olması mı? ECC türü bellek olduğunu sanmıyorum çünkü AMD kartların çoğu ECC olmasında rağmen ucuz zaten değil mi? Mesela R290X'in belleklerde ECC yani hatalı işlem sonucunda hatayı algılayıp işlemi tekrar etme yeteneği var değil mi?

    Balina(ftek seferde yüklü alım yapanlar) yağlı oldumu (hpc müşterisi) mıncıklamak isteyen çok olr. Tahiti de ecc var nvdianın bazılarında çakma ecc var full parity kontrolü yok ram shader arasında.

    Ecc tasarımı aşırı zorlamasa da güç tüketimini artırır öyle bi sorunu da var.

    Mmu yapısı az farklı bu sayede Gpu Direct vs. gibi şeyler var. Bunun için farklı driver altyapısı var. Mellanox falan ile geliştirilmiş network altyapısı falan var, düşük mpi gecikmesi elde etmek için. Farklı makinalardaki kart-kart arasında microsaniye mertebesinde mpi iletişimi kurabiliyorlar bu sayede. Gerisi başın sıkıştımı ciddi yardım bulabiliyorsun yada ihtiyaca yönelik cuda da ilaveler eklentiler olabiliyor.

    Hepten yabaaa atılır şeyler değil bunlar. Sana para lazım kenddine farm kur istediğin gibi işini gör diye.

    290 ın güç tüketimi için çıkartmış olabilirler belki.

    Sanırım ECC olduğu için kartı oc yapınca direk reset yiyor, ekran kayıyor ya da donuyor. Artifact alamıyorum resmen, 1800MHz e kadar denedim hep reset ya da görüntü kayması(sanki eski tüplü ekrana mıknatıs yaklaştırır gibi). Önceki kartımda ecc yoktu ve her çeşlit benek + bozulma gözleyebiliyordum(artifact).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 5 Kasım 2013; 22:29:05 >




  •  R9 290 vs R9 290X


    290x

    1320/1700

     R9 290 vs R9 290X


    290x

    1250/1650



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 5 Kasım 2013; 22:47:12 >
  • Yabancı basındaki parodiye bayılıyorum.
    Nvidia tarafındaki İsveçli Swe-Hızaşırtmacıları "AMD incelemelere seçili hız aşırtan kartlarını mı gönderiyor araştırıyoruz" diyerek çamur atma gerilla taktiğine karşın Extremetech "AMD, Nvidia'nın bacaklarını yerden kesti, yeniden!" diye başlık atıyor.
    Kaynak 1
    Kaynak 2




  • Bu savaş bitmezzzz
  • Sayın forum üyeleri;
    R9 290 nın incelemelerine bakarken,aklım hep 7990 a gitti.İçimden Amd ye sayıp "Tamam iyi kart yapmışsında,şuna adam gibi bir soğutma sistemi takmamışsınki buda güzelim kartı neredeyse mundar etmiş. Koy kardeşim 7990 da kulandığın soğutma sistemini,tamam kart o kadar uzun değil sende o zaman 3 fanlı değil şöyle afilisinden ve sessizinden 2 fanlı bir soğutma sistemi tak."demekten kendimi alamadım.(Aynı şeyler R9 290X içinde geçerli.)
    Bu aşamada,incelemelerde gözüm Hd 7990 kaymaya başladı.Kaçınılmaz olarak"Arkadaş bu kart ne ara bu hale geldi?"demekten de kendimi alamadım.
    Piyasaya ilk çıktığı zamanlarda rakibi 690 a zar zor yetişen,pek çok oyunda iki gpu sunu kullanamayan(yanılmıyorsam TPU bu yüzden ikincil bir test değerlendirmesi yapmıştı) üstüne bir de fcat rezaletiyle iyice karizması çizilen kart gitmiş yerine 1920X1080 ve üstü çözünürlükte(hala iki gpu nun çalışmadığı oyunlar var AC III gibi ama en azından bu oyunların sayısı o kadar fazla görünmüyor ayrıca fcat olayınıda büyük oranda çözmüşler,bunlar benim yorumlarım değil inceleme sitelerinde öyle görünüyor.) rakipleriyle arasını açan ve inceleme yapılan oyunların büyük çoğunluğunda tartışmasız lider olan bir kart gelmiş.
    Tamam konu R9 290 konusu, ne alaka şimdi HD 7990 diyeceksiniz haklı olarak.Bu yüzden lafı fazla uzatmadan,AMD tek gpu kartlarda liderliği almakla kalmamış(tabiki şimdilik)bu arada çaktırmadan da çift gpu lu kartlardada krallığını ilan etmiş deyip sizleri daha fazla sıkmayım.
    Saygılarla...
    Not:Kendi adıma asla R9 290 fiyat seviyesinde bir kart almıyacağım,ancak böyle bir karta tutup böyle bir soğutma sistemi takan zihniyete bir donanım tutkunu olarak söyleyecek bir şey bulamıyorum....




  • quote:

    Orijinalden alıntı: baracus74

    Sayın forum üyeleri;
    R9 290 nın incelemelerine bakarken,aklım hep 7990 a gitti.İçimden Amd ye sayıp "Tamam iyi kart yapmışsında,şuna adam gibi bir soğutma sistemi takmamışsınki buda güzelim kartı neredeyse mundar etmiş. Koy kardeşim 7990 da kulandığın soğutma sistemini,tamam kart o kadar uzun değil sende o zaman 3 fanlı değil şöyle afilisinden ve sessizinden 2 fanlı bir soğutma sistemi tak."demekten kendimi alamadım.(Aynı şeyler R9 290X içinde geçerli.)
    Bu aşamada,incelemelerde gözüm Hd 7990 kaymaya başladı.Kaçınılmaz olarak"Arkadaş bu kart ne ara bu hale geldi?"demekten de kendimi alamadım.
    Piyasaya ilk çıktığı zamanlarda rakibi 690 a zar zor yetişen,pek çok oyunda iki gpu sunu kullanamayan(yanılmıyorsam TPU bu yüzden ikincil bir test değerlendirmesi yapmıştı) üstüne bir de fcat rezaletiyle iyice karizması çizilen kart gitmiş yerine 1920X1080 ve üstü çözünürlükte(hala iki gpu nun çalışmadığı oyunlar var AC III gibi ama en azından bu oyunların sayısı o kadar fazla görünmüyor ayrıca fcat olayınıda büyük oranda çözmüşler,bunlar benim yorumlarım değil inceleme sitelerinde öyle görünüyor.) rakipleriyle arasını açan ve inceleme yapılan oyunların büyük çoğunluğunda tartışmasız lider olan bir kart gelmiş.
    Tamam konu R9 290 konusu, ne alaka şimdi HD 7990 diyeceksiniz haklı olarak.Bu yüzden lafı fazla uzatmadan,AMD tek gpu kartlarda liderliği almakla kalmamış(tabiki şimdilik)bu arada çaktırmadan da çift gpu lu kartlardada krallığını ilan etmiş deyip sizleri daha fazla sıkmayım.
    Saygılarla...
    Not:Kendi adıma asla R9 290 fiyat seviyesinde bir kart almıyacağım,ancak böyle bir karta tutup böyle bir soğutma sistemi takan zihniyete bir donanım tutkunu olarak söyleyecek bir şey bulamıyorum....


    aynısını 1-2 hafta önce söyledim amd şu karta 7990 soğutucusu benzerini kullansaydı ön siparişleri çok artırırdı




  • baracus74 B kullanıcısına yanıt
    Çok değil bir önceki sayfada ki yakınmam görmüşmüydünüz?

    quote:

    Orijinalden alıntı: rezes

    AMD 290 ve290X leri referans olarak bu soğutucuyla sunsaydı da 94C lik sıcaklık ve gürültü için bu kadar tepki çekmeseydi di mi?

    PowerColor Releases Devil R9 270X

     R9 290 vs R9 290X  R9 290 vs R9 290X


    İşte nVida bu gibi konularda farkını ortaya koyuyor Titanyum soğutucular falan hem performans olarak hemde görüntü olarak kullanıcılarını cezbediyor. AMD nin hatası bu kadar ufak detayları atlayarak kendi kendine dezavantaj olmasıdır kanımca.

     R9 290 vs R9 290X  R9 290 vs R9 290X

    Sizce hangisi?

     R9 290 vs R9 290X  R9 290 vs R9 290X




  • 290x 1260/5800

     R9 290 vs R9 290X

    780 classified 1411/7406

     R9 290 vs R9 290X

    grafik skorlarına bakarsanız 780 classified 1411/7406 da 1260 mhz deki 290x e anca denk olabilmiş
    kart oc olmuyor ya kartın oc ye tepkisi zayıf ya diyenlere duyrulur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 6 Kasım 2013; 0:42:19 >




  • arctic accelero xtreme 3 soğutucum geldi şimdi kartın gelmesini beklemek kaldı
    bakalım mantle ın nasıl çıkacağı durumuna göre bir seçim yapacağım

    edit: son bilgiyi vereyim 280x de bulunan his iceq x2 soğutucusunu 290x e takmışlar furmark ta maksimum 76c görmüş bf4 ve crysis 3 te de maksimum 63c ye çıkmış
    yani sıcaklık sorunu çözülmekle kalmıyor baya da oc yapacak sıcaklık yeriniz olacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 7 Kasım 2013; 15:50:03 >
  • Tek birşey soracağım şu ses konusunda.Ezelden beri amd nin defult tasarım kartlarının ses sorunu bilinen birşeyken neden sanki çok özel bilinmez birşey gibi vaww o ses nedir fail kart diye yakıştırmalar yaparak çamur at izi kalsın mantığıyla yaklaşılıyor anlamış değilim.Kartın çektiği watt değeri yüksek olabilir ama bir kartı başka kartla kıyaslarken verilen dolar başına performans hesaplanır sonrada verilen performans başına watt tüketimine bakılır.Şu sıralar kart alacakların %80-90 ı Bf4 için kartlarını değiştiriyorlar.Bu oyundada amd nin bariz üstünlüğüde gözükmekte ve bunun yanında fiyat avantajınıda katarak sanırım sonuç belli oluyor.
  • Güzel haber. Peki ya ses durumu nasıl iceq x2 nin?
  • rezes kullanıcısına yanıt
    onu bilemiyorum rpm hakkında bir bilgi yok
  • 290x fiyatı ve performansı bakımından alınabilir. Ancak 290x in referans tasarımı kötü, özel tasarımlı bir model dışında almak akıllı işi değil. Hatta 290x referans alacağınıza 290 özel tasarımlı model alıp oc edin, 290x den hızlı ve daha serin kartınız olsun. Fiyat farkını da başka bir şeye harcarsınız.
  • Öncelikle alıntılanmadığı için mesajı geç gördüm. Zaten şuaralar yoğun olduğum için pek girip yazamıyorum. Ama cevabınızdan anladım ki; mesajımın tamamına cevap vermemiş veya okumamışsınız.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Father Torque

    Öncelikle Anandtech'in 290 ile ilgili yorumunu yanlı bulan tek ben değilim, yabancı forumları biraz dolaşsan bu konuda yoğun bir kanı oluştuğunu görebilirsin. Birkaç örnek gün içinde forum linki olarak paylaşılmıştı. Ayrıca vermiş olduğun linki bir önce oku ve bana lütfen hangi kısmında "biz bu kartı önermiyoruz" diye bir tabir kullandıklarını göster lütfen. Sadece "önermemek" fiilini bile göstersen yeterli ama yok. Hiç lafı oraya buraya çevirmeye gerek yok, bir kart için "şu şu noktaları olmamış, çok ısınıyor, vb" olumsuz yönlerini yazmak ayrı birşeydir, fiyat ve performansı üst düzey olan bir kartı sadece fan sesi nedeniyle "önermemek" farklı birşeydir. Aradaki farkı bilmiyorsan ona benim yapabileceğim birşey yok, kusuruma bakma. Ama seni de anlıyorum, Anandtech'in incelemesi senin için ilaç gibi gelmiştir, savunma ihtiyacı hissedebilirsin anlayışla karşılıyorum. Ayrıca şu anda ortada iki tip inceleme sitesi var; 1- bu kartı öneren siteler 2- bu kartı önermeyen siteler. 2. şıkta sadece bir site örnek verebilirim, ilk şık içinse bir sürü. Bu iki gruptan birisi kullanıcılarını yanlış yönlendiriyor zira iki gerçeklik aynı anda olmaz.

    Mesajın bu kısmında hâlâ anlamadığınızı düşündüğüm ve bunu isteyerek yaptığınız kanısına vardığım nokta şu: Yorumların kişisel oluşu ve değişebilirliği. Siz diyorsunuz ki; bu adamlar kartı önermiyorlar, sebep fan sesi. Ama detaya girmiyorsunuz veya girmek istemiyorsunuz. Sonra da Fermi hadisesine gidip bu kart için "önermiyoruz" ibaresi kullanmamışlar, yanlılar diyorsunuz. Elbette doğrudan Fermi'ye önermiyoruz diyemezler, çünkü Fermi'nin alternatifi yoktu. Zaten adamlar açık açık yazmış, tek GPU'da en güçlü kart ama şöyle şöyle sorunları var. Bu kartı ancak en hızlı GPU'yu isteyen alır diyorlar. Dediğim gibi alternatifi yok çünkü. Ve sonunda da ekliyorlar, beklediğimize değmedi.

    Peki ben soruyorum şimdi, bu kartı öneriyoruz diye bir şey söylüyorlar mı? Hayır. Yalnızca yorum yapıp geçiyorlar. Çünkü o dönem için AMD'nin sunmadığı bir takım avantajları da var Fermi'nin. Zaten hatırlayacağınız üzere Fermi çok ortada kalan bir yapıdaydı.

    290'a gelirsek, bu kartın alternatifi var mı, var. Peki bu fan hikayesinde olay yalnızca fan hızı mı? Değil. Kart daha önceden biraz daha yavaş ama sessizken, fan hızı yükseltilip hızlandırılıyor, ve bu performans için bize fan hızı konusunda seçim şansı verilmiyor! İşte esas mesele bu. Ve fan her daim %47'de çalışıyor. Yani her zaman sesli. Fermi için bu durum söz konusu değildi en azından. Anandtech de 290'ın daha gürültülü bir kart olduğunu gösterip ona göre çok sesli/gürültü yorumu yapmış. Bu halde öneremeyeceği bir kart olduğunu söylemiş.

    Ben size de sorayım, bu gürültü seviyesindeki kartı önerir misiniz?

    Bir de birçok kişinin Anandtech için benzer yorumlarda bulunduğunu söylemişsiniz. İşte mesele de bu. Birçok kişi benzer şeyi söyledi diye kesin doğru olmak zorunda mı veya doğru kabul etmek zorunda mıyız? İşte sizin anlamadığınız veya anlamak istemediğiniz, bu yüzden de temellendiremediğiniz nokta bu.

    Tekrar söylüyorum, siz Anandtech bu kartı önermedi diye siteye demediğinizi bırakmıyorsunuz, ama ayrıntıdaki gerçeği de görmek istemiyorsunuz. Sitenin yalnızca yorum kısmında "bu kart bu sebeplerden dolayı çok gürültülü ve bu nedenle öneremeyeceğimiz bir kart" demeleri sizi çok kızdırdığına göre, bence bu inceleme size zehir gibi gelmiş olmalı. Ama gerçek ortada. Kart aşırı gürültülü ve sırf bu yüzden kartı önermedi diye bir siteye yanlı demek çok abes kaçıyor. Israrla söylüyorum, eğer üst model bir kart alıyorsanız, her şey F/P demek değildir. Özellikle de bu diğer konularda daha çekici rakipleri varsa.

    Ve tekrar söylüyorum, Anandtech'e taraflı/yanlı derken, yaptığı incelemedeki oyunlara bile bakmıyorsunuz, hiç söz etmiyorsunuz! Bence sizin Anandtech yorumunuz yanlı...


    quote:

    Denk geldiğim kadarıyla TechPowerUp, HardwareHeaven, HardOCP, Tom's Hardware gibi bilindik siteler yeterince açıklayıcı bilgiler vermiş. Bazıları sadece fan hızının %47 olduğunu söyleyip geçmiş bazıları ise sadece sürücü ismini belirtmekten öteye gidememiş. Ancak meraklısı olan adam en azından kullanılan test sürücüsüne bakar yine öğrenmek istediğini alır. Ayrıca Anand'a kartı önermediler diye değil açık bir şekilde yanlı yorum yapıyorlar diye kızıyorum, sözleri boşyere çarpıtmayalım.

    Şimdi diyorsunuz ki bazı siteler yeterince açık bilgi vermişler. Ben de diyorum ki; gördüğüm kadarıyla HardOCP ve Anandtech haricinde eskisi buydu, yenisi bu diye gösteren başka site olmamış (belki vardır, benim gördüklerim bu ikisi). Sözleri çarpıttığımda yok. Yalnızca sizin ısrarla anlamak istemediğiniz tarafı vurguluyorum, Anand'a göre kart böyle değildi, sürücü ile bu hale getirildi ve kullanıcıya seçim şansı bırakılmadı. Adamlar da o halde ben bu kartı öneremem arkadaş diyorlar. Siz de bunu yanlı buluyorsunuz. İlla yalnızca F/P kısmına bakıp "kart süper, über, müthiş, almazsanız vallahi darılırım!" mı demeleri gerekiyordu? Şu mesajlarınızdan anladığım kadarıyla öyle demeleri gerekiyormuş.

    quote:

    Sorun da burada ya işte. Bazı inceleme sitelerinde ise fan sesi o kadar da gürültülü değil. Örneğin Guru3D incelemesinde 290, 780'den yük altında sadece 3 dBA daha sesli ki oldukça küçük bir fark sayılır. OCUK'ye göre kartın sesi 290X'den daha az gürültülü çalışıyor. Aslında senin yönteminle çeşitli sitelerin gürültü ölçümlerinin ortalamasını alsam 290'ın süper sessiz bile gösterebilirim ama neyse. Toms'a gelince iş daha da ilginç bir hal alıyor, çünkü Tom's yaptığı incelemede 780'in %52 fan hızında saat hızlarını fazla koruyamadığını ve ancak %80 fan hızında saat hızlarının stabil kaldığını farketmiş, o nedenle de fan sesi gürültüsünü eşit şartlarla değerlendirdiklerinde 290 ile 780 arasında aslında sadece 2,5 dBA fark olduğunu görmüşler:
    http://media.bestofmicro.com/O/L/407829/original/01-Noise-Gaming-Loop.png
    Bir tarafta saat hızlarını bozmadan %47 fan hızını koruyabilen 290 diğer tarafta sessiz çalışsın diye %57'de throttle eden bir 780, valla bravo iyi yakalamışlar. Aslında 780 bu fan hızı ve throttle performansıyla tam Anandetch'in istediği kart olmuş bak.

    Kusura bakmayın, yorumunuzun bu kısmına güldüm. Neden?

    Bir kere 3 dBA gayet yüksek bir fark anlamına gelebilir. Bunun kesinliği yoktur. Hatta bazılarına göre her dBA ses seviyesinin 2 kat arttığına da işaret eder, kart zaten sessizse 2 kat artış da çok önemli olmayabilir. Yani durum değişkendir. Ses konusunda özellikle sesin kaydedilip gösterilmesi en mantıklısı olur.

    Şimdi gelelim verdiğiniz örneklere, yine OCUK yine OCUK. Buna güldüm işte. Bir önceki mesajımda da sebebini söyledim. Ben bir siteye bakıp yorum yapmam, ama siz bunu OCUK için sık sık yapıyorsunuz. Ben de buna gülüyorum artık. Kapanan konuda da 290X ile ilgili link vermeyip yalnızca oradaki kişinin yorumlarını yazmıştınız. Bunu da tekrar edeyim. Zira bu kısmı da okumadığınızı düşünüyorum. Şimdi de yine 290 konusundaki yorumlarını buraya taşımışsınız. Güzel.

    Benim yöntemimden de bahsetmişsiniz. Size göre benim yöntemim neymiş, merak ettim. Allah aşkına yapın da göreyim. Ben hepsini açık açık yazmıştım. 290'ı nasıl sessiz gösterebileceksiniz, merak ediyorum. Lütfen yapın.

    Diğerine geliyoruz, yine tek argüman. Peki hangi site Tom! İşte buna da güldüm, neden? Tom dediğiniz siteye göre GTX780 zaten HD7970 GE ile denk durumda. Allah aşkına siz buna inanır mısınız? Dünyada bunu iddia edebilecek kaç tane site var? Bu komiktir. Piledriver iddialarına falan hiç girmiyorum zaten. En son yayın hayatı boyunca vermediği bir ödülü de 290X'e vermiş olması, o testte GK110'ların performans sonuçları zaten yeterince açık. Siz de şimdi burada Tom'un GTX780 için iddia ettiği bir durumu gündeme getirmişsiniz. Aslında böyle bir şeyin olması mümkün. Olmayacak bir şey değil. Ancak bunu iddia eden site, aynı zamanda bu kartı HD7970 GE'ye denk görüyorsa, ben güler geçerim, sizi bilmem. Mümkünse başka sitelerden örnekler sunun, o zaman gerçekten ne olduğunu sorgulamaya değer bir iddia çıksın ortaya. Dediğim gibi, olmayacak bir durum değil bu.

    quote:

    Ses konusunu bir tek Anandtech bu kadar abartı, diğer siteler de benzer yorumda bulunmadığı sürece tek başlarına yaptıkları bu yorum oldukça uç kalıyor, hatta diğer siteler açıkça 290'ı önneriyorlar "bu fiyata bu performans kaçmaz" diye. Bu arada bugüne kadar üretilen en gürültülü tek GPU'lu kart olduğunu iddia eden kim Anandtech dışında? Örneğin Guru3D'ye göre bu konuda 290 480'in eline su dökememiş. Ama benim bu konudaki favorim hiçbir zaman değişmez; FX5800 Ultra. Ayrıca birinin Anandtech'e açıklaması lazım ki dBA ses basıncını ölçer, sesin asıl rahatsızlık etkisi Sone ile ölçülür, keşke bu tür bir test olsa da asıl rahatsız edici sonuçları görebilsek.

    Ses konusunda birçok site (%90'ı diyebilirim) kartın gürültülü olduğu konusunda hemfikir. İşte sizin de dediğiniz gibi siteler genel olarak F/P konusuna vurgu yapıp "bu kart kaçmaz" yorumunda bulunuyorlar. Anandtech de diyor ki "tamam kartın F/P durumu çok iyi ama kart müthiş gürültülü ve bunun bir takım olmaması gereken sebepleri var. Bu yüzden bu kadar gürültülü bir kartı öneremem." İşte sizin de takıldığınız nokta bu. Kartı neden göstererek önermedi diye demediğinizi bırakmıyorsunuz. Ama kartın çok gürültülü olduğunu söyleyen başka yayınlar da mevcut. Bkz: TPU, HWC...

    Konuyu FX5800'e getirdiğinize göre artık diyecek bir şey kalmamış aslında. Konuyu farklı yerlere çeken siz olmuşsunuz. Eğer konuşmak gerekirse, foruma tekrar 2010 yazında yazmaya başlamıştım. GF100'lere en fazla eleştiriyi de ben getirmişimdir heralde. Ama o zamanlar geçti. Şuanı konuşuyoruz. HWC'ta görebileceğiniz üzere Ama yalnızca sıcaklık konusunda kartı sınırda tutacak çözümler sunarken, Nvidia'nın çok daha ideal çözümler ürettiğine dikkat çekiliyor. Demek ki FX5800'den bu yana çok şey değişmiş.

    Favoriniz FX5800'müş ama HD2900XT'yi iyice incelememişsiniz sanırım. Bu kadar güç tüketip bu kadar gürültülü çıkarıp bu kadar ısınan bir kartın rakibin alt modellerine rakip olması (FX5800'ler bile bu kadar berbat durumda değildi) daha büyük rezillikti.

    Gürültünün ölçümü konusunda size katılıyorum. Sonenin ölçülmesi lazım. Ama bunu kimse yap(a)mıyor. Ama dBA da bize fikir veriyor. Ama en doğru sonucun, doğrudan sesi kaydederek bize sunulması ile verilebileceğini söylemiştim yukarıda. Bu konuda da 290'ın durumu için 290X'in ses kayıtlarına bakabilirsiniz. Kartın gürültülü olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.

    quote:

    Neden garibine gitti anlamadım, OCUK'den Gibbo kartına Asus Bios'u yükleyerek 290X'e voltaj vererek OC yapabilen ilk kişi. Elbette onun seviyesine çıkan inceleme sitesi olmadı ama adamda sitelerden önce binlerce kart geliyor satış için, elinde yok yok. O da bunu değerlendiriyor. Ama bundan sonra başka kaynaklar da yazarım, fark etmez. Yeter ki iste

    Ve işte gülmemin sebebine tekrar geliyoruz.

    Yukarıda nedenini yazmıştım, aynen kopyalayayım:

    ...yine OCUK yine OCUK. Buna güldüm işte. Bir önceki mesajımda da sebebini söyledim. Ben bir siteye bakıp yorum yapmam, ama siz bunu OCUK için sık sık yapıyorsunuz. Ben de buna gülüyorum artık. Kapanan konuda da 290X ile ilgili link vermeyip yalnızca oradaki kişinin yorumlarını yazmıştınız. Bunu da tekrar edeyim. Zira bu kısmı da okumadığınızı düşünüyorum. Şimdi de yine 290 konusundaki yorumlarını buraya taşımışsınız. Güzel.

    Zaten burada da söylemişsiniz, adam bios yükleyerek böyle böyle yaptım demiş. Ne konuşayım daha üstüne. Dediğim gibi, orada da yorumlardan ibaret şeyler sunmuştunuz, burada da aynısını yapmışsınız. 50 kere söylemiştim, tek argüman üzerinden gidiyorsunuz diye (o da yorumdan ibaret), burada da aynı durum geçerli. Sonra bana taraf/tarafsızlıktan bahsediyorsunuz...

    quote:

    İşte burada Anandtech tam olarak saçmalıyor. Tam olarak hangi sözlerle bitirmişlerdi yorumlarını bir daha bakalım:
    "290 orijinal %40 fan ayarlarıyla gelmiş olsaydı 780'in kapısını bu şekilde çalamayacaktı ama onu daha çekici bir ürün haline getirecek olan fiyat, performans ve ses konusunda daha dengeli bir noktada olacaktı. AMD bunun yerine 290'ı standart ayar olarak Uber Mod'un eşdeğerinde sundu ve bu esnada müşterilerinin önemli bir kısmının ihtiyaçlarını karşılayamadı."
    E yuh diyorum, sürücüden fan hızını ve saat hızlarını bir miktar kısarsın ve al sana tam da Anandtech'in istediği özelliklerde bir 290! Hmm, Anandtech bunu nasıl da düşünemedi acaba? Yoksa "290'ın zayıf noktasını bulduk, baskıyı durdurun!" diye mi atladılar ses olayına??

    Kusura bakmayın, burada Anandtech değil, siz saçmalamışsınız. Neden? Anandtech gayet doğru bir biçimde "karta yapılan müdahaleden ve değişen durumun kullanıcıyı olumsuz etkilediğinden" bahsetmiş. Yukarıda da söylediğim üzere kartın fan hızını düşürdüğünüzde kart zaten yavaşlıyor. Öyle bir durumda da F/P oranı bu kadar gündeme gelmeyecekti. Siz burada tutup "kartın fan hızını düşürsünler, çok mu zor, tam istedikleri gibi olur" dediğiniz zaman bu saçma bir söylem oluyor. Eğer fan hızı düşük olsa ve buna göre kart GTX770'le yarışır konumda olsa, Nvidia'nın indirimlerinden sonra çekici bir durumda olacak mıydı? Hayır. Demek ki kartın fan hızını yüksek tutmalıyız ki çekici olsun. E o zaman da aşırı gürültü... İşte hal böyleyken "bu performansa bu fiyat çok iyi olsa da bu performansa bu gürültü çok kötü" sonucu çıkıyor ortaya. Siteler genel olarak F/P durumuna bakıp kart süper diyor, Anandtech gürültüsüne bakıp -hani şu değiştirme şansımızın olmadığı gürültü- bu kartı öneremem diyor. Siz de buna demediğinizi bırakmıyorsunuz.

    quote:

    NVidia Titan yerine 780Ti'i çıkarana kadar Titan NVidia'nın en hızlı tek GPU'lu kartıdır, bu kadar basit. Nasıl Heaven, vb sentetik testler kart incelemelerinin vazgeçilmesiyse en hızlı kartlar da her zaman için rakip olarak testlerde yerlerini alacaklar.

    Eş zamanlı kart sunumunu ne zaman gördünüz? Yani aynı gün sunulan kartlardan bahsediyorum... Çok enderdir. Hadi yine bunu boşverdik diyelim. 290X sunulmadan önce, GTX780 TI tanıtıldı mı? Evet. Demek ki artık 290X'in karşılaştırılması gereken kart da değişti mi? Evet. Ama siz sırf 290X'i yüceltmek ve GTX Titan'ı yermek için illaki F/P oranına vurgu yaparak ikisini karşılaştırmaya çalışıyorsunuz. İşte film burada kopuyor. GTX Titan zaten geçerliliği olmayan bir kart haline gelmişti. Nvidia'nın en hızlı tek GPU kartı olabilir. Karşılaştırılacaksa da bu mantık üzerinden yapılır. Zaten karşılaştırılması çok da sıkıntı değil. Yalnızca oyuncu kitlesi için geçerliliği kalmamış bir kartı ısrarla öldürme istediğinize anlam verememiş olmam. Şimdi GTX780 TI'ı da GTX Titan'la karşılaştırıp "oooo süper kart yaptı Nvidia" diyebilecek miyiz? Hayır. Çünkü oyuncular için GTX Titan'ın geçerliliği aylar öncesinde son bulmuştu. İşte siz bir türlü bunu kabul edemiyor, incelemelere bu noktadan bakamıyorsunuz. GTX Titan almaya koşan yoktu zaten. 290X'in vurduğu kart GTX780 olmuştu. Onun üzerine çok rahat konuşulabilir. Ama tutup da ısrarla "ahaaa Nvidia'nın GTX Titan'ı bu fiyataydı, AMD böyle öldürdü işte" diyorsanız, orada biraz farklı düşünmeniz gerektiğini söylüyorum.

    Yoksa GTX Titan'ın testlerde kullanılması, 290X'in ona karşı olan durumu falan zaten ortada. Oyuncular için ölmüş bir kartın cenazesi kaldırılıyor. Olay bu.

    quote:

    Aklımda 50$ diye kalmıştı ama daha da kötüymüş, 100$'a varan indirimler olmuş ama halen 290'dan 100$'a yakın daha pahalı durumda ve ikimiz de NVidia'nın daha fazla indirim yapamayacağını biliyoruz sanırım. Ayrıca 400$'a özel tasarımlı bir 290 gelmesi de oldukça zor, ancak bence burada da avantaj 290'dan yana zira 500$'a kadar (stok 780 fiyatı diyelim) özel tasarım 290'ları her türlü stok 780'e tercih ederim.

    İndirim konusunu yine tam araştırmamışsınız. Ben söyleyeyim, GTX780'in fiyatı 150$, GTX770'in fiyatı 70$ indirim gördü. Hemen geçerli oldu ve GTX780 500$'a, GTX770 330$'a düştü. Nvidia'nın indirim yapmak istemeyeceğini ve büyük ihtimalle yapmayacağını söyleyebilirim ama yapamayacak diye bir şey yok. 290 400$'a satılabiliyorsa, GTX780 de 400$'a inebilir demektir (yukarıda detayları ile açıkladım), GTX770 de 300$ altına inebilir, zira Tahiti GPU'lu kartlar o fiyatlar satılıyorlar.

    Özel tasarım 290'ı, referans tasarım GTX780'e tercih ederim demişsiniz, bunu ben de derim. Zaten özel tasarım 290'lar 400$'a gelirse, GTX780'e başka güzellikler de yapmalı Nvidia. Yoksa 290 her türlü tercih edilir.

    Ancak siz varsayımsal ilerleyerek yanlışa düşmüşsünüz. Neden? Özel tasarım (OC'lu) GTX780'ler 500$. Yanında da 3 oyun.

    http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&N=-1&IsNodeId=1&Description=gtx%20780&bop=And&Order=PRICE&PageSize=20

    Bu durumda GTX780 yine rekabet edebilir bir halde oluyor. Kaldı ki özel tasarım 290'ların fiyatı ne durumda olacak ve kendileri ne durumda olacak, onları da görmek gerekecek.

    quote:

    AMD'nin ya da NVidia'nın ne kadar kar edeceği beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Tek söyleyeceğim AMD 290 ile Titan, 780 ve 780Ti'yi vuracağı bir durumda 290X'i de zor bir duruma sokmaktan çekinmez, böyle bir durumda fazla kaybı da olmaz. 290X en hızlı kart ünvanını almak için üretildi ve görevini yaptı.

    Ne kadar kâr yaptıkları beni de ilgilendirmez ama konu kârlılığa, kartların fiyatlarına gelince iş değişiyor. AMD bu stratejiyi daha önce de izledi ve başarısız oldu diyorum. 290X'i zor durumda bırakmaz diyorsunuz ama üst seviyedeki Nvidia hakimiyetini de pek boşmuş değil. Uber modda, GTX Titan'ı ortalamada %2-3 kadar geçebiliyor, o da birçok testte Nvidia kartlar için eski sürücüler kullanıldığında. Üstüne bir de GTX Titan'ın default olarak bırakılmasını ekleyin. Yine de 290X'in F/P durumu müthişti ama Nvidia'ya anca orta olabildi. Peki ne kadar zaman sonra? 8 ay sonra. Bu ciddi bir kayıptır. Zaten bunun farkında olan Nvidia, GTX Titan'ı da ona göre fiyatlandırdı. Peki 290X'in bu durumu ne kadar sürdü? Yalnızca 2 hafta. Hatta piyasaya çıkmamış (doğru düzgün bulunmuyor) olduğunu da düşünürsek, Nvidia ile performans yarışındaki ortaklığı da çok kısa sürdü. Hem de güç tüketimi, sessizlik, sıcaklık gibi konularda da geride kaldı. Yani iş yine HD7970 - GTX680 rekabetine döndü. İşin kötü tarafı, 290X'in durumu, HD7970'ten daha zor, GTX780 TI'ın durumu GTX680'den daha rahat. O nedenle de fiyat farkı var arada. Tabi kartların fiyatlarının artmış olması, yine verimlilik, büyük GPU'lar, artan bellek miktarı, PCB şu bu vs. diye de söylenebilir.

    Yani 290X kendinden söz ettirdi ancak bu durum çok çok kısa sürdü. Daha iyi bir kart yaptığının farkında olan Nvidia, yine yüksek fiyatı ile tepeye oynadı. Üstüne de GTX780'i cazip kılıp 290X'e nefes aldırmadı. Kaldı ki kart adam akıllı satışa çıkmadan bu duruma düştü. Yani görevini ne kadar yaptı, tartışılır. Tabi yine de AMD'yi üst seviye tek GPU yarışına sokması güzel oldu. Teknik anlamda çok başarılı olmasa da.

    Diğer taraftan sizin görmek istemediğiniz bir konuya da burada tekrar yanıt vermiş olayım; esas görevini yapan kart GTX Titan'dı. Hem de öyle 290X gibi 2 günlük bir görev değildi bu. GTX780'in çıkışına kadar tek GPU'da performans için tek tercih olarak kalmasıyla, GTX780'in yüksek etiketlendirilmesini sağlamasıyla, Nvidia'nın prestijini ve pazar algısını pekiştirmesiyle... İşte görevini yaptıktan sonra da gündemden düştü zaten.

    AMD de 290'la 290X'e bunu yaptı. Ama daha sert oldu. Ayrıca 290X rakipsiz değildi. Zaten bu yüzden fiyatı uygun olmak zorundaydı vs. vs...


    quote:

    Ben bu konuda tahminlerimden değil bizzat gözlemlerimden bu yorumu yapıyorum. Aslında NVidia Titan dahil bütün kartlarını bence fazla ucuza satıyor zira 1000 değil 2000$'a bile satsa alacak adam var bu dünyada, sadece ülkemiz için değil yabancı forumlar dahildir bu gözlemim.

    Söylediğinize katılırım. Ama şöyle de bir durum var. Nvidia çok daha pahalı satsa alacak adam olduğu gibi, AMD de çok pahalı satsa alacak adam var. Esas mesele, Nvidia tarafında bu tiplerin çok olması. Zaten bunun bilincinde olan Nvidia, her zaman kartlarını buna göre tasarlayıp, buna göre pazarlamaya çalışıyor ve genel olarak da başarılı oluyor. O beğenmediğimiz Fermi'yi bile çatır çatır sattı adamlar. Çünkü pazarlamayı bildiler.

    Aynısını AMD yapmıyor, yapamıyor. Belki de bu konuda güveni yok. Şu 290X/290 durumu bile bize bunu gösteriyor. 550$'a satacağı kartı 400$ yaptı adamlar. Ha bu bize yarar ama firmaya yarayacağını hiç zannetmiyorum.

    Nvidia tarafında dikkat etmek gereken bir diğer nokta ise, pahalı olduğu kadar ucuz kartlar da sunabiliyor olması. Siz de bilirsiniz, Nvidia tarihi boyunca çok iyi F/P oranlarına sahip kartlar sunabilmiş bir firma. Şuanda da öyle. Üst seviyeye bakıyoruz, müthiş bir sömürü var. Ama alt seviyede gayet uygun fiyatlı, rekabetçi ürünlere sahip. Zaten böyle olmasa orta ve alt seviyede yüksek satış miktarına ulaşamazdı.

    O nedenle Nvidia nabza göre şerbet veriyor. Sömürebileceği kısmı çok iyi analiz edip, ona göre fiyat çekiyor ve süslüyor. Alt seviyede ise AMD'nin pozisyonunu biliyor ve ona göre ürünler sunuyor. O nedenle de salt Apple benzetmesi geçerli olmaz. Ama dediğim gibi benzeyen yönleri de bolca mevcut.



    Son olarak şunu da belirteyim, önümüzdeki birkaç gün boyunca yoğun olacağım için konu devam ederse, geç yanıt vermek durumunda kalabilirim.




  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.