< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kepler Laveran -- 15 Ekim 2016; 22:54:38 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kepler Laveran -- 15 Ekim 2016; 22:54:38 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
meslek lisesi okudum ders görmedim
|
Bizim zamanımızda ortaokul vardı, ortaokulda ne kadar haylaz,okulda külhanbeyi gibi takılan mafyacılık oynayan serseri varsa hepsi meslek lisesine geçmişti çünkü başka liselere kabul edilme imkanı yok bu serserilerin.Şimdi hepsi işsiz geziyor siz ne 3000 lirasından bahsediyorsunuz kafanız mı iyi
![]() |
Sağlık meslek liseleri-Ticaret meslek liseleri-Kız meslek liseleri hakkında konuşmayacağım çünkü bunlar hakkında bilgi sahibi değilim. Hatta sağlık meslek liselerini çok iyi bile anlatıyorlar.
Ama Endüstri meslek-AML-ATL-TL yani teknik liseler için uzun uzun konuşurum. Hatta öyle bir konuşurum ki bir başlarsam yazmaya burada bu liseleri savunanların hepsi yerin dibine girer, kalpler kırılır. Aralarında elbet iyi,kaliteli olanlarıda vardır. Ama %98 lik kısmı kepaze halde olduğu için kimse kusura bakmasın ben vicdanım çok rahat bir şekilde genelleme yaparım. Kurunun yanında yaşta yanar. Öncelikle şunu söyleyeyim. Teknik liselere gitmeyin,göndermeyin,gitmek üzere olanlara engel olun. Teknik lise ve MYO mezunlarının aldığı ve alacakları parayıda yazayım. Bazıları çok yüksekten uçmuşlar şu kadar şu kadar alırlar diye. Ben size gerçek rakamları yazayımda masal aleminden çıkıp gerçek hayata geri dönün. Teknik lise-Myo mezunu olanların %95 lik kesimi işe ilk girişte asgari ücret ile girer. Geri kalan %5 lik kısım ise asgari ücretin 50-100-200-300 fazlasına girer. 20 sene sonra alacağınız parayıda aşağı yukarı yazayım. Gerçekler acıdır. Hayatın kendisi acımasızdır. Öyle hayal aleminde yaşayıp kafadan rakam sallamaya benzemez. 20 sene sonra alacağınız para anca 2000-2500 olur. 2500 ü geçmez kesinlikle. Geçenler ise milyonda birlik istisnalardır. Burada çıkıpta meslek lisesini savunmayın. Gözümü karartıp 3 saatimi feda edip burada 1.000 satır boyunca meslek lisesi gerçeklerini yazarım herkesin kalbi kırılır. Kendim ATL mezunuyum. Bölümüm elektrik-elektronikti. Akrabalarımdanda abartısız söylüyorum onlarca meslek lisesi mezunu var. Ayrıca tanıdığım abi dediğim yaşını başını almış usta olmuş bir sürü meslek lisesi mezunu büyüklerimde var. Kısacası meslek lisesi ve myo mezunu olan istemediğiniz kadar tanıdığım insan var. Dediğim gibi kendimde meslek lisesi mezunuyum. Sınıf mevcudumuz 30 kişiydi. Beni saymayın, benim dışımda 29 kişi vardı. Bu 29 kişiden 6 tanesi son 2 sene yani 11 ve 12 de dershaneye gittiler. Peki ya YGS sonucları ne mi oldu? 29 kişiden 18 kişi 180 barajını geçemediler. Geriye kalan 11 tanesi ise 180-210 arası aldılar. Ben ise 225 aldım. (hayatım boyunca dershaneden içeri adım atmadım) Peki ya dershaneye giden bu 6 kişi YGS de kaç puan aldı? Söyleyeyim.. 3 tanesi 180 barajını geçemedi. Diğer 3 ü ise dediğim gibi 180-210 arası aldı. Şuan kimisi 2 yıllığa gitti, kimisi yeniden hazırlanıyor, büyük çoğunluğu ise serseriliğe devam edip halen daha polat alemdarcılık oynuyor. Sen 2 sene boyunca dershaneye git ve sonuç olarak 180 barajını geçeme senin kafanı si... LYS sonuçlarınıda söyleyeyim bilin bakalım kaç tanesi 4 yıllık kazandı? Söylüyorum 0 sıfır sıfır sıfır. Hiçbirimiz 4 yıllık kazanamadık. AÖF yi adamdan sayarsanız ben okuyorum 4 yıllık.. Ama adamdan saymanızı beklemem çünkü ben bile adamdan saymıyorum aöf yi.. Üstelik meslek liselerindeki elemanların büyük çoğunluğu, hadi en kötü ihtimal yarısı ortaokulda yani liseden önce dershaneye giden adamlar. Ve buna rağmen düzgün bir lise kazanamayıp çareyi mecburen meslek lisesinde buluyorlar. Yani daha o zamanlardan belli bi b.k olmayacakları. Meslek lisesi elektrik + MYO elektrik mezunu olup, işe 22 yaşında girmiş ve 24 senedir çalışan ve şuan 46 yaşında olan bir fabrikada vardiya elektrikçisi olarak çalışan bir abimin aldığı maaşıda söyleyeyim. Bu adam şuan 2500 tl alıyor. Şuan 46 yaşında elektrikçi ve 24 senedir çalışıyor. Emin olun bu adam mühendislere taş çıkartan adam. Gerek teorik olsun gerek uygulama olsun 10 tane mühendise bedel adam. Ama aldığı para sadaka parası. Varın piyasanın halini siz düşünün... Dediğim gibi piyasa asgari ücret piyasası. Asgari ücrete tamam demek için neden meslek lisesi ve myo okuyalım? Hadi okuduk, asgari ücret için neden pis ve ağır işlerde çalışalım? Asgari ücrete tamam diyecek olduktan sonra piyasada işten bol bir şey yok. Hepside meslek lisesinden daha iyi alternatif. İş yok diye ağlaşanların hepsi ya işi beğenmiyor ya da asgari ücreti beğenmiyor. Asgariye eyvallah diyecek olduktan sonra ortalıkta işten bol bir şey yok. En basitinden bir mağazaya satış danışmanı olarak girersin ve daha niceleri. Yine asgari ücret alırsın ama en azından hem işin temiz olur hemde sosyal ortamda olursun (misal herhangi bir avm veya caddede bir mağaza) Soruyorum size gençlerimiz o zaman ne diye meslek lisesi ve myo okusunlar? Meslek lisesi okumaları için tek bir geçerli mantıklı sebep yok ama okumamaları için yüzlerce geçerli sebep var. Babamın işini ve maaşınıda söyleyeyim size ki kafanız iyice şekillensin. Rakam atıp tutmayla olacak iş değil bunlar. Babam şuanda 52 yaşında. Mühendis. 27 senedir çalışıyor. Ve şuan aldığı para 3.000 tl. Bakın mühendis diyorum. işçi demiyorum eml mezunu demiyorum. 27 senelik mühendis ve şuanda aldığı para 3 bin tl. Trakya üniversitesi mezunu. O zamanlar böyle her yerde mantar gibi fırlama üniversiteler yoktu. Babamın bile hali buyken, EML mezunu biri piyasada ne kadar alıyordur nasıl bedavaya çalıştırılıyordur artık kafanız basar herhalde. Yaşadığım şehir ise tek kelimeyle sanayi devi bir şehir. Yani teknik adamların çok arandığı bir yer. Böyle bir yerde bile piyasa bu durumda.. Hele hele sanayisi olmayan bir şehirde yaşıyorsanız geçmiş olsun diyorum.. Özel sektörde şimdi sayacağım bölümlerin hepsi aynı. Makine,mekatronik,elektrik,elektronik,elektronik haberleşme,otomasyon hepsi özel sektör için aynı (en azından piyasanın geneli için) İşveren bu bölümler arasında ayrım yapmıyor hepsini eşit tutuyor.. Bana gelipte maaşın bölüme göre değişir demeyin. Ha değişenide olur ama bu firmaya göre işverene göre değişir. Yani çok seyrek olur. Genel tabloya bakınca hepsi aynı halt.. İşçisiniz,amelesiniz,asgari ücrete çalışan sömürülecek garibansınız. Ağır işlerin ve ucuz paraların adamısınız. Bende dahilim bu gruba kimseyi küçümsediğim aşağıladığım yok.. Sadece 3 ayda meslek lisesinde 3 yılda öğreneceğinizin 10 katını öğrenebilirsiniz. Nasıl mı? Yaz tatilinde 3 ay boyunca bir fabrikaya girin veya sanayiye , atelyeye falan herhangi bir yere girin yaz tatili boyunca çalışın. Emin olun bu 3 aylık süre zarfında, meslek lisesinde 3 yılda öğreneceğinizin kat ve kat fazlasını bu 3 ayda öğreneceksiniz. Meslek lisesine gidipte boş yere hayatınızı karartmayın. Aslında meslek lisesinde meslek falan öğrendiğiniz yok. Meslek diye tabir edilen şeyin sadece traş kısmını öğreniyorsunuz. O traş kısmıda ne meslek sahibi olmaya yarar ne de kendini geliştirip üstüne koymaya yarar.. hiçbir halta yaramaz.. Amaç meslek öğretmek değil, amaç usülden göstermelik lise mezunu yapmak. Lise diplomasını eline tutuşturup ben lise mezunuyum dedirtmek.. İlaveten şöyle bir şey de var. Maaşınız az olduğu yetmezmiş gibi insan yerinede konmuyorsunuz. Çünkü amelesiniz. Ve dışarıda sizin vasfınızda binlerce adam var. Bugün sen istifa etsen akşamına yerine başkası gelecek. İşiniz hep kirin,pisliğin,tozun içinde olacak. Ama üniversite okuyan adamın en basitinden işi temiz olacak. Büyük ihtimalle maaşıda sizden fazla olacak ve büyük ihtimalle insan yerinede koyulacak. NOT: Bu dediklerim End. meslek-Teknik liseler için geçerlidir. Sağlık meslek-ticaret meslek-kız meslek bunlar üzerine alınmasınlar lafım yok. Lafım teknik liseleredir. EML-AML-ATL-TL hepsi aynı halt hepsi aynı şey. Ders programları az çok farklılık gösterebilir ama öğrenci profili hepsinde aynı. Üstelik o farklılıkta hiçbir işe yaramıyor kayda değer bir farklılık değil.. İşlenilen dersin kalitesizliği hepsinde aynı(gerçi büyük çoğunlukla ders işlenmiyor ya neyse..), Çocuk oyuncağı gibi sorular. Öğretmenler über kalitesiz. Öğrenciler über kalitesiz. Birçoğunda meslek eğitiminin kalitesi bile yerlerde sürünüyor. Yazıya son bir sözle veda edeyim. Meslek lisesi pişmanlıktır... Aylar sonra gelen edit: Benimle aynı sınıftan mezun olan ve sınavda barajı geçemeyen bir arkadaş mezuna kalıp dershane ile tekrar sınava hazırlandı. Ve bu arkadaş bu sefer barajı geçti ama yine 4 yıllık bir yer kazanamadı ve en son tercihine yazdığı 2 yıllık myo geldi. Sınavsız geçişten yararlandı yani. 2 yıllık zaten hakkımız direk geçiyoruz. Üstelik bu arkadaş 11 ve 12 de de dershaneye gitmişti. Yani son 2 senesinde dershaneye gitti ve ilk seferinde barajı geçemedi mezuna kaldı tekrar dershaneye gitti yine bir halt yapamadı. İşte meslek liselerindeki elemanların çoğu böyle kıt zekalı insanlar. |
Meslek lisesinden mezun olan 2 bin den fazla maaş beklemesin gulesim geliyor
|
Bakın gençler yaşım 21. Üni'de 2.sınıfım.
Bende bir hata yaparak lise 2'de meslek lisesine geçmiştim. Hemde metal bölümü, lan bildigin kaynakçıyız ya la. Neyse girdik sınıfa 30 erkek, ben tabi metal bölümü felan hiçbirşey umrumda degil düz lise'de 1.sınıfı bitirmişim hani aynı öyle devam edicek zannediyorum. Hoca indirdi atölye'ye başladık çalışmaya, elimi kaç kere yaktım haddi hesabı yok. Atölyeden birşey kaybolur, hoca öğrencilerin anasına avradına söver kimseden çıt yok. 1 dal sigara için çocugu sınıfta sıkıştırırlar, döverler. Ağlarsınız zırlarsınız kimse sizi iplemez. Meslek lisesi bu ülkenin yobaz ailelerinin çocuklarıyla dolmuş biryerdir. Yobazlıgın oldugu yerde nerede medeniyet görülmüştür ? Ben hayatımda böyle insanlar tanımadım, ben lise 3.sınıfta kaçtım gittim o okuldan hayatım düzeldi. Üni hedefi koydum vs. kazandım gittim. Ama beni hayatımda baya etkileyen bir sene oldu diyebilirim. Meslek lisesinden nadir olsa çıkar adam olucak çocuk. Yoksa alayının işi gücü esrar,sigara,kız. Aklınız var ise ailenize baskı yapın, ne yapın ne edin o okullardan uzak durun. Yobazlarla birlikte yaşanmaz. Felsefe hocasını döven adam tanıyorum, ulan hayır yobaz veletlerin arasına felsefe dersi koyan zihniyete tüküriyim bu adamlar medeniyet nedir nerden bilsinler. Genç arkadaşlarıma tekrar diyorum ne yapı ne edin kurtulun, gençligin en güzel dönemlerini güzel yaşayın. ![]() |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi poset cay -- 11 Mart 2015; 21:55:18 > |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |