Şimdi Ara

invertör ,220 volt,ve evin tesisatı üçgeni içinden çıkamadım yardım...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
7.771
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

elimizde 220v ac çıkış verebilen invertörlü bir sistem var diyelim

invertörün 220 volt çıkışını evin tesisatına paralel bağlamanın sakıncası varmı....

anlatmak istediğim şu diyelim elektriğim kesildi invertörü evimin şebekesine bağladım kullanıyorum elektrik gelirse invertör ve sisteme bi zararı olur mu...

eğer varsa bu zarar nasıl onlenir....

invertöre tersten giriş yapmış gibi oluyoruz....

• Herşeyden önce faz açısı problemi var. Doğrudan şebekeye bağlayamayacağın çok açık. Sorulması gereken bunun hayava uçup uçmayacağı değil. Tavanı delip delmeyeceği. Elektrik geldiği anda bunu şebekeden ayırabilecek bişeyler yapmak gerekir.
  • +1 de benden çok güzel açıklamış
    kulanmayı düşündügünüz invertör marka model varmı yani elinizde olan birşeymi yoksa alıcakmısınız
    alıcaksanız ups alın daha kolay olur yok var ise elinizdeki invertörün özelliklerini modelini yazınki ona göre yardımcı olalım

quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

Herşeyden önce faz açısı problemi var. Doğrudan şebekeye bağlayamayacağın çok açık. Sorulması gereken bunun hayava uçup uçmayacağı değil. Tavanı delip delmeyeceği. Elektrik geldiği anda bunu şebekeden ayırabilecek bişeyler yapmak gerekir.
  • evet, invertör çıkışı şebekeyle senkronize olmalı. şebekeyle senkronize olmadığı durumda aynı zaman diliminde bağlantı noktasında gerilim farkları olur bu da cihaza zarar verir. hadi bir şekilde bu halledildi, şebekeyle tam senkronize 50 Hz AC üretip onu da paralel bağladınız. bu sefer de gerilim değeri sorunu ortaya çıkıyor. invertör sürekli 220V verebilirken, şebekede gün içinde düşüşler artışlar oluyor. bu da yine invertöre doğru akım akmasına sebep olur, cihaza zarar verir

arkadaşın dediği gibi şebeke geldiği anda bunu algılayıp invertörü çok kısa sürede kapatacak bir sistem gerekli
  • kolay iş aslında bir röle bir kontaktöre bakar iş elektrik tesisatından anlayana tabiki
  • şehir şebekesini sistemden ayırmayı unutmayın aksi halde elektrik kesilip inverter devreye girince bütün şehri beslemeye başlayabilirsiniz...bu sebeble inverteri sigortaların oldugu yerden baglayıp role kontaktör gibi birşeyle şebekey ayırıp inverteri devreye sokmalısınız..
  • Bence öyle değil, bütün şehir inverteri besler dersek daha doğru olur Kontaktör yavaş bir çözüm olur. Hiç denediniz mi? Yarıiletkenlerden faydalanılmalı. Mesela yarıiletken röleler iyi fikir. (örnek:http://www.futurlec.com/RelSS.shtml )
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bu iş için röle hızı yeterli. ben masaüstü pc ile denemiştim. şebeke gerilimi kesildiğinde pc kapanmadan röle inverter çıkışına geçiyordu.

piyasada satılan PC UPS lerinde de zaten röle kullanılıyor. şebeke kesildiğinde rölenin geçiş sesini duyabilirsiniz.
  • şöyle bişey yapabilirsin invertörü bi prizden verirsin, bütün sigortaları kapatırsın böylelikle evin tesisatı ana şebekeden ayrılmış olur,
  • quote:

şöyle bişey yapabilirsin invertörü bi prizden verirsin, bütün sigortaları kapatırsın böylelikle evin tesisatı ana şebekeden ayrılmış olur,

O zaman akü nerden şarj olacak?
  • 220 ac tam sinüs dalga invertör var hertz ni bilmiyorum 50 dir buuyuk ihtimal ... 600 watt...1000WATT demerajı var anlık...
  • quote:

--------------------------------------------------------------------------------

220 ac tam sinüs dalga invertör var hertz ni bilmiyorum 50 dir buuyuk ihtimal ... 600 watt...1000WATT demerajı var anlık...

Bende 1000watt' lık tam sinüs olmayanından var... Tam sinüs olmasının getirisi nedir? Performans farkı oluyor mu?
  • quote:

Orjinalden alıntı: SysEdit

Bende 1000watt' lık tam sinüs olmayanından var... Tam sinüs olmasının getirisi nedir? Performans farkı oluyor mu?

tam sinüs olmazsa, sadece rezistif yüklerde kullanabilirsiniz. örneğin ütü, tost aleti, akkor lamba gibi. ama hassas aletlere geldiğinde tam sinüs verişi olmayan invertörü kullanamazsınız. örneğin motor, klima, kombi, TV, fluoresan lamba gibi. ayrıca tam sinüs olmazsa şebekeye harmonik saçarsınız. verimi düşük olur.
  • bir trafo, jenaratör veya invertörlü bir sistemi şebekeye bağlamak kolay bir şey değildir. bunu iki pili veya aküyü paralel bağlamaya benzetmeyin. doğru akımda gerilim ve akımın değerleri ve yönleri sabit oldukları için paralel bağlamada sorun çıkmaz. ama alternatif akımda akım ve gerilim sinüs dalgası biçiminde saniyede 50 kez değiştiği için güç kaynaklarını paralel bağlamak zor ve tehlikelidir. 2 sinüs sinyalini aynı anda birbirlerinin üzerine getirtemezsen tesisatına zarar verirsin.

bunun en basit çözümü ise 2 ac güç kaynağını tesisatta aynı anda kullanmamaktır. elektrikler kesildiğinde sigortayı açarak invertörü tesisata bağlıyabilirsin. elektrikler geldiğinde ise invertörü devreden çıkardıktan sonra sigortaları kapatırsın. invertörünün gücünü yazmamışsın ama tüm evi besliyecek kadar güçlü bir invetörünün olduğunu düşünmüyorum. o yüzden invertörünü tesisatına bağlamak yerine bir abajura bağlaman daha partik olur.(yada başka bir elektrikli cihaza)

• Arkadaşlar
    Sizler elektronikçi olduğunuz için olayı elektronik malzemeler ile çözmeye çalışıyorsunuz. Oysa her şey 2 adet kontaktöre bağlı. Kontaktörün birini şebeke için, diğerini invertör için kullanıyoruz. Herbirinin bobin enerjisini diğerinin kapalı kontağından geçirip öyle bobine bağlıyoruz. Yani elektriksel kilitleme yapıyoruz.
    Kontaktörün biri devreden çıkmadan diğeri devreye girmez ve kesinlikle şebeke ile invertör ( bu jeneratörde olabilir ) çakışması olmaz.
    Daha ayrıntılı olarak " Güneş enerjisi ile elektrik kullananız varmı tavsiyeleriniz " başlıklı konuda anlattım. Şayet şema veya resim olarak anlatmamı isterseniz onun için de yardımcı olabilirim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ŞEF34

Arkadaşlar
    Sizler elektronikçi olduğunuz için olayı elektronik malzemeler ile çözmeye çalışıyorsunuz. Oysa her şey 2 adet kontaktöre bağlı. Kontaktörün birini şebeke için, diğerini invertör için kullanıyoruz. Herbirinin bobin enerjisini diğerinin kapalı kontağından geçirip öyle bobine bağlıyoruz. Yani elektriksel kilitleme yapıyoruz.
    Kontaktörün biri devreden çıkmadan diğeri devreye girmez ve kesinlikle şebeke ile invertör ( bu jeneratörde olabilir ) çakışması olmaz.
    Daha ayrıntılı olarak " Güneş enerjisi ile elektrik kullananız varmı tavsiyeleriniz " başlıklı konuda anlattım. Şayet şema veya resim olarak anlatmamı isterseniz onun için de yardımcı olabilirim.

tabi kontaktör daha pratik bir yol ama neden 2 tane kullandığınızı anlamadım tek kontaktörün bobini şebekeye bağlanıp normalde açık uç faza normalde kapalı uç invertör çıkışına orta uç ta ev tesisatına bağlanarak yine güvenli ve daha ucuz bir bağlantı yapılabilir hatta kontaktörün normalde açık kontaklarından birini de aküden invertöre bağlarız tam otomatik olur yine çakışma ihtimali olmaz

• Çaycı arkadaşım !
    Kontaktörlerde 3 tane güç devresi için kontak bulunur, kumanda devresi için de duruma göre normalde kapalı, normalde açık veya hem kapalı hem açık yardımcı kontak bulunur. Bu yardımcı kontaklar kumanda devresi için kullanılır ve güçlü akım kaldıramazlar. Onun için mecburen 2 adet kontaktör kullanmalıdır.

Ayrıca belirttiğim gibi şebeke fazı ile birlikte nötr hattını da kontaktöre girip, çıkmalıdır. Şayet nötr direk verilirse invetör çıkışı ile çakışır.
  • dediğin doğru ama kontaktörün güç kontaklarını şebekeden beslediğimizde bu akımı kaldırır normalde kapalı olan tali kontaklar ile de invertörden evi beslediğimizde zaten 600 watt olduğu belirtilen invertörden gelebilecek max 3-4 amper akımın yakabileceği kadar ufacık bir kontaktör kullanmayız olur biter
    gerçi ben bir önceki yazımda invertörün notr olarak belkirlenen ucu ile şebeke nötrünü birleştirmekten bahsetmemiştim ama birleştirsek te birley olmaz fazlar tamamen ayrık çünkü ama illaki ayıralım dersen 2 nk kontaklu bir kontaktör ile onları da ayırırız

bu arada ups lerin içinde de şebekeden ayırma veya şebekede iken şarj işlemleri (kontaktöre kıyasla) ufacık tefecik röleler ile yapılıyor zaten

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaycı -- 29 Kasım 2008; 10:24:40 >
  • Hiç birine gerek yok bence. 3 Konumlu bir pako şalter olayı halleder. Eletrikçilere sor onlar sana uygun şalter ayarlar
  • 12 V 200 amper bir akü 1 pc' yi kaç saat besler acaba?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.