|
Herkese iyi forumlar. Bir süredir araç bakıyorum. Beni tam anlamıyla tatmin eden bir araç olmadığı için bakmaya devam ediyorum. Donanım olarak arka havalandırma, led farlar, apple car play ve sunroff veya açılabilir cam tavan olmasını isterim. Çok aşırı istekler yok. O nedenle bir çok araca baktım. Bu konuda da sizlerin fikirlerini merak ediyorum. Öncelikle şu anda kullandığım araç Seat Leon 1.6 TDi Style Plus ve manuel vites bir araç. Önceki yıllarda Astra H, Punto Evo, Peugeot 207, Ford Courier ve son olarak Astra L gibi araçlarımız da oldu bunları uzun süre kullandım. Donanım bakımından Leon'nun altında kalmayacak, Astra L'ye yakın olmasını isteyeceğim ama daha az yakabilecek bir araç arayışım oldu. Yakıt olarak ilk 3 sıradaki araçlar küçük motorlu dizel olduğu için 4-5 lt arası yakan araçlardı. Courier ve Leon 6 lt yakıyor ve Astra L'de benim kullandığım güzergahta 7 lt yakmakta. Yine son araçlara baktığımda az yakması için Hybrid sistem dışında bir de elektrikli araç dışında pek bir seçenek kalmıyor. Elektrikli araçlar işyerinde dolum yapacağım için neredeyse kilometrede 1 TL yakacak diyebiliriz. Tarife olarak yüksek çıktığı için ev gibi düşük tarife olmuyor. Hybrid araçlar genelde 4 lt yakacağını düşündüğüm için 2 TL yakacak diyebiliriz. Şu an Astra L gibi bir araç alsak örneğin neredeyse 3,5 TL yakacak diyebiliriz. MTV olarak 115kw bir elektrikli araç yıllık 6bin civarı vergi ödüyor. Corolla gibi 1.8 hybrid bir araç olacak ise 15bin vergi ödeniyor. Jazz gibi 1.5 hybrid bir araç olacak ise 8.5bin vergi ödeniyor. Astra gibi 1.2 benzinli bir araç olacak ise 5bin vergi ödeniyor. Rifter, Berlingo, Combo,Proace,Doblo gibi araçlar için 8bin vergi ödeniyor. Caddy için ise 11.5bin vergi ödenmesi gerekiyor. Her yıl muayene olması da gerektiği için ekstra 1821TL ödenmesi gerekiyor. Bir de egsoz emisyon ücreti var 368tl ödenmesi de gerekiyor. Eğer ticari bir kullanım olacak ise psikoteknik ve SRC gibi belgeler de gerekmekte. Bunu da atlayanlar oluyor maalesef cezalar yeniyor. Elektrikli araçlardan uzaklaşmama neden olan bir yorum okumuştum. Yıllar içerisinde daha hızlı şarj olan araçlar piyasada olacak ve şu anki yavaş şarj olan araçlar nedeniyle bekleme süresi çok olacak tarzında bir yorum okumuştum. O mantıklı gelmişti. Aynı şekilde farklı bir bayiden de bir aracın pil faturasını gördüm. Garantiden değişmesine rağmen aracın bedeline çok yakın bir tutar fatura edilmişti. Onu görmem elektrikli araçlardan soğumama yetti. Ekonomik anlamda araç satışı olacak genellikle aynı yıldaki aynı araçlara bakarak zarar ettirip, ettirmediğine bakıyorum. Örneğin 2012 model bir Fluence elektrikli olanın pilleri 250bin civarı bir meblağ ile değişiyor. Aynı tarz kilometerede bir benzinli araç aynı paralara satılıyor ama yaklaşık 8 periyodik bakım belki bir ağır bakım belki de debriyaj bakımı gerekebiliyor. Bunlar yıllara yaydığınızda 250binin altında kalıyor. Direk eski pillerle satmak isteyince de alıcı pek çıkmıyor. Bunları da göz önüne almak gerek. Hybrid araçlarda da bir takım ödemeler çıkıyor. Örneğin pil ücretleri genelde 2bin dolar civarındaydı en son. Ama tabi turboşarj olmaması, kavramalı bir şanzıman olmaması gibi artılarıda yanında geliyor. Genelde MTV dezavantajlı modeller oluyor ama yakıttan kapatılıyor gibi duruyor. Bana mantıklı gelenlerden biri. Dizel bir hafif ticari tercih edilirse adblue derdi var, enjektör sorunu hep olabilir, turboşarj düşündürür, EGR veya DPF de düşündürür diyebiliriz. Bunlardan uzaklaşmak isteyen belkide turbolu bir benzinli araç da olabilir. Hybrid avantajlarından vazgeçersek tabi neden olmasın. Tabi hepsinde belirli zamanlarda garantiler var. Elektrikli araçlarda 8 yıl pil garantisi, hybrid olanlarda 5 yıl 150bin garanti gibi gibi.. Biraz da maliyet tablosu yapalım. Yıllık 15bin kilometre yapan bir kişi, araçlara göre yaklaşık maliyetleri şöyle olur.. Jazz 1.5 Hybrid - 30bin+8,5bin+7bin+600tl = 46bin100tl.+3,5bintl (10bin kilometre+5bin ekstra bakım) Corolla 1.8 Hybrid - 30bin+15bin+9bin+600tl = 54bin600tl. (15bin kilometre) C4 1.2 Puretech - 52,5bin+5bin+7bin+600tl = 65bin100tl. (15bin kilometre) MG4 Luxury Elektrikli - 15bin+6bin+4bin+600tl = 25bin600tl. (25bin kilometre) Rifter 1.5 BlueHDi - 45bin+8bin+7bin+1800tl = 61bin800tl. (15bin kilometre) İlk satır yakıt, sonraki MTV, sonraki olası bakım, sonraki de muayene payı yıllık. 8 yılın sonunda elektrikli araç 200bin ödeme çıkartıyor. Elektrikli bir aracın pil değişimi de aracın değerine çok yakın şu anlık. 8 yılın sonunda hafif ticari 495bin ödeme çıkartıyor. Arada adblue arızası, enjektör arızası veya bir kaç kere DPF arızası olabilir. 8 yılın sonunda turbo benzinli 520bin ödeme çıkartıyor. Yağlı trigerden dolayı sık bakım, 1.3 tce'li araç ise sık sık devirdaim değişim. 8 yılın sonunda hybrid bir araç ortalama 400bin ödeniyor. Rutin bakım hariç pil değişimi olursa 2bin dolar yaklaşık bir turbo revizyon veya enjektör değişimi kadar bir ücret. Bakın bu kadar hesap kitap ve kafa yorma sonrası benzer sonuçlar çıkıyor. Çok basit bir hesap yapmaya çalıştım. Yorumlarda tabi şunlar olacaktır. Turbo benzinli araç 7lt yakmaz, 10lt yakar diyebilirsiniz. Bunlar benim güzergahımda olan değerler. Gayet ortalama değerler yazdığımı düşünüyorum. Hesap ortada. Bu kadar kafa yormaya gerek yok diyebilir miyiz? Bu arada benim aracım 2017 model. 200bin kilometrede, turboda ufak bir ses, 40bin kilometre öncesi enjektör değişimi ve yakında debriyaj baskı balata masrafı olacak. Haliyle benzer sonuçlar olduğunu düşünüyorum. Şimdilik Hybrid araçlar mantıklı duruyor. Herkese iyi forumlar. Yatırım tavsiyesi değildir :) |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt