Şimdi Ara

Güçlü DC Motorlar hangi cihazda bulunur ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
2
Favori
66.871
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Elektrikli Bisiklet ve Rüzgar Trübün projelerim için en az 12V 500 watt lık DC motorlara ihtiyacım var. 24 V de olabilir. Şanzumanlı olması daha iyi olur.

Ancak bu motorları Türkiye'de bulması epey zor. İnternette birkaç DC Motor üreticileri buldum ama onlarda çok pahalı. Ebay da kepaze ama getirmesi bir dert işte.

Son çare olarak içinde güçlü dc motor barındıran aletlere bakacağım hurdalıktan. Aceba hangi cihazlarda bulunur şimdi onu düşünmeye başladım ....

Mesela Tekerlekli sandalye ???? Ama hurdalıkta elektrikli olanı ne arar ? Olsa bile adam baya birşey satıyorum diye zaten yüksek ister....

Bir ara bizim buraya ufak uçak düşmüştü.... İçinde süper 24 V lik şanzumanlı motorlar vardı. 2 Tane sini sökmüştüm. Ancak uçakta ölüm olduğu için bir türlü içime sinmedi attım gitti (4-5 yıl önce)

Araçların silecek motorları var ama seri değiller. Fazla kullanımda hemen ısınıyor. Bu da olmaz.

Bir fikir verin arkadaşlar ? Nereden bulurum bu kullanılmış DC Motorları ? Hurdalıkta içinde DC Motor olan alet,cihaz vs olanları söylesenizde olur. Ama öyle birşey olsunki hurdacı davayı çakmasın :)

Saygılar....

• Yapay Zekanın Yanıtı

Güçlü DC Motorların Kullanım Alanları

DC motorlar, çeşitli uygulamalarda kullanılan elektrik motorlarının bir türüdür. Güçlü DC motorlar özellikle yüksek tork ve verimlilik gerektiren uygulamalarda tercih edilir. Bu motorlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli cihazlarda bulunabilir:

• Elektrikli aletler (matkaplar, taşlama makineleri, testereler)
    • Otomobiller ve motosikletler (marş motorları, yakıt pompaları)
    • Endüstriyel ekipman (konveyörler, vinçler, pompalar)
    • Ev aletleri (çamaşır makineleri, bulaşık makineleri)
    • Bilgisayarlar ve elektronik cihazlar (fanlar, sabit sürücüler)

12 volt DC motorlar, özellikle otomotiv uygulamalarında yaygındır. Başlangıç motorları ve yakıt enjeksiyon sistemleri dahil olmak üzere çeşitli bileşenleri çalıştırmak için kullanılırlar.

En Güçlü DC Motor Hangisidir?

En güçlü DC motor, uygulamaya bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, genellikle yüksek tork ve verimlilik sunan kalıcı mıknatıslı (PM) DC motorlar en güçlü seçenek olarak kabul edilir.

DC Motorun Nerede Bulunur?

DC motorlar, ev aletlerinden endüstriyel ekipmanlara kadar çok çeşitli cihazlarda bulunabilir. Elektrik akımıyla çalışan ve mekanik enerji üreten her yerde bulabilirsiniz.

Umarız bu bilgiler, DC motorların kullanım alanları konusunda sana yardımcı olur.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Mesela şu fena değil. Bunun gibi motorlar lazım. Şayet şunlardan bulayım 50 tane alıp koyacağım ya. Canıma tak etti valla

http://cgi.ebay.de/Leistungsstarker-Gleichstrommotor_W0QQitemZ250174581355QQcmdZViewItem?hash=item250174581355

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XDiscovery -- 11 Ekim 2007; 18:06:28 >
  • bisiklete takacakların için bişey diyemem hurdalıklarda böyle şeyler bolca vardır bakman lazım ama türbin için motordan ziyade şarj dinamosu tavsiye ederim tabi o dinamoya uygulanacak devir ve bu devirdeki moment değerlerini yazmamışsın o yüzden kesin konuşmak olası değil
  • quote:

Orjinalden alıntı: çaycı

bisiklete takacakların için bişey diyemem hurdalıklarda böyle şeyler bolca vardır bakman lazım ama türbin için motordan ziyade şarj dinamosu tavsiye ederim tabi o dinamoya uygulanacak devir ve bu devirdeki moment değerlerini yazmamışsın o yüzden kesin konuşmak olası değil

Rüzgar trübünü için epey araştırma yaptım hocam. Hatta bir şarz dinamosunuda bu yüzden dağıtım. Şu anda dağınık duruyor :)
    Şarz dinamoları fazla devir istedikleri için ben beğenmedim. En az 1000rpm ye çıkarmam gerekiyor ki elektrik üretsin. Redüktör kullansak bu seferde verim kayıbı oluyor hemde maliyet artıyor.
    Bu yüzden sabit mıknatıslı DC Motor kullanmak daha mantıklı geldi bana. Ancak bulamadım işte güçlü , sabit mıknatıslı bir motor.
    24 Volt ve 30 Amper çeken bir motor bulsam ne yapacağımı biliyorumda.....Yok işte.

http://www.kormas.com/tr/index.php?module=ukategori&cid=166 adresinde adam bisiklet motoru diye 100watt lık motor üretmiş. Kardeşim 100 w ile bisikletmi gider ??? Hiçmi akıl yok bunlarda ya.

Yok yani bu gidişle DC Motor fabrikası kuracağım....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XDiscovery -- 11 Ekim 2007; 18:39:52 >

• Bu istediğin motorları türkiye de bulmak gerçekten zor.Zor çünkü biz dışarıya bağlı bir ülkeyiz imal etmek yerine dışardan kolayca almak daha işimize geliyor.Çünkü yarını değil bu günü düşünen bir toplumuz.Neyse toplumsal mesaj vermeyi bırakayımda sana bir yer önereyim.İstanbul Karaköy Pasajında Merdivenden sonra soldaki ilk dükkan olan " Amir Elektronik " bu dükkana bak elinde çıkma fln bir sürü motor var.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Méchatronic

Bu istediğin motorları türkiye de bulmak gerçekten zor.Zor çünkü biz dışarıya bağlı bir ülkeyiz imal etmek yerine dışardan kolayca almak daha işimize geliyor.Çünkü yarını değil bu günü düşünen bir toplumuz.Neyse toplumsal mesaj vermeyi bırakayımda sana bir yer önereyim.İstanbul Karaköy Pasajında Merdivenden sonra soldaki ilk dükkan olan " Amir Elektronik " bu dükkana bak elinde çıkma fln bir sürü motor var.

Hocam teşekkür ederim ama ben Ankaradayım.... Bizim meşhur bir İvedik hurdalığımız var :) Yenisinden fazla fiyat isteyen uyanıklarla dolu... Başka bir yerimiz yok....:(

• istediğin gibi dc motor bulman biraz zor, ama en iyi seçenek çocukların bindiği oyuncak arabaların motorları olacaktır. çevrende çimento fabrikası varsa onların hurdalıklarında mutlaka dc motor bulunur. aslında matkap motorlarında bulunan universal motorlar yapısal olarak seri dc motordur. biraz değişiklik yaparak şönt dc motora dönüştürebilirsin. yalnız seri dc motor olarak kullanma, çünkü boşta çalıştıklarında devir sayısı sonsuz değere doğru sürekli artar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: XDiscovery

quote:

Orjinalden alıntı: Méchatronic

Bu istediğin motorları türkiye de bulmak gerçekten zor.Zor çünkü biz dışarıya bağlı bir ülkeyiz imal etmek yerine dışardan kolayca almak daha işimize geliyor.Çünkü yarını değil bu günü düşünen bir toplumuz.Neyse toplumsal mesaj vermeyi bırakayımda sana bir yer önereyim.İstanbul Karaköy Pasajında Merdivenden sonra soldaki ilk dükkan olan " Amir Elektronik " bu dükkana bak elinde çıkma fln bir sürü motor var.

Hocam teşekkür ederim ama ben Ankaradayım.... Bizim meşhur bir İvedik hurdalığımız var :) Yenisinden fazla fiyat isteyen uyanıklarla dolu... Başka bir yerimiz yok....:(

Peki Fırçasız Dc motorlar işini görmez mi? Brushless Dc motorlar fln bunlar işine yarar mı ? Bunlar kücük mobilet ve motorlu bisiklet tarzı araçlarda mevcut ve haliyle hurdalıkta olma şansı da olabilir bir bak istersen

• quote:

Rüzgar trübünü için epey araştırma yaptım hocam. Hatta bir şarz dinamosunuda bu yüzden dağıtım. Şu anda dağınık duruyor :)
    Şarz dinamoları fazla devir istedikleri için ben beğenmedim. En az 1000rpm ye çıkarmam gerekiyor ki elektrik üretsin. Redüktör kullansak bu seferde verim kayıbı oluyor hemde maliyet artıyor.
    Bu yüzden sabit mıknatıslı DC Motor kullanmak daha mantıklı geldi bana. Ancak bulamadım işte güçlü , sabit mıknatıslı bir motor.
    24 Volt ve 30 Amper çeken bir motor bulsam ne yapacağımı biliyorumda.....Yok işte.

http://www.kormas.com/tr/index.php?module=ukategori&cid=166 adresinde adam bisiklet motoru diye 100watt lık motor üretmiş. Kardeşim 100 w ile bisikletmi gider ??? Hiçmi akıl yok bunlarda ya.

Yok yani bu gidişle DC Motor fabrikası kuracağım....

yani 1000 devirin altında zaten doğrudan çalışacak bir dinamo bulabi
    lir misin bilmiyorum ankaradaysan esnaflar çarşısında 2 veya 3. katta
    motor satan biryer olacaktı oraya baktın mı gerçi dükkandan değil hurdalıktan alınır böyle şeyler

quote:

alıntı: dergul

istediğin gibi dc motor bulman biraz zor, ama en iyi seçenek çocukların bindiği oyuncak arabaların motorları olacaktır.

oyuncak araba motorları baskı devre delmede kullandığımız motorlardan biraz hallicedir 6 veya 12 volt olurlar 800mah lik batarya ile yarım saatten fazla çalışıyor sen hesap et artık

• küçük oyuncak arabalardan bahsetmiyorum, çocukların bindiği ve kullandığı oyuncak arabaları kastetmiştim. onların motoru 5-6 yaşındaki bir çocuğu kısa mesafelerde dolaştıracak kadar güçlüdür.
  • tamam ben de akülü arabalardan bahsediyorum zaten onların motorsiklet şeklinde olanları 6 volt araba şeklindekiler de 12 ile çalışır (genelde) içinde de redüktöre bağlı 5~6 cm çaplı ufak bir motor oluyor tabi özel imalat veya özel seri falan değilse

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaycı -- 12 Ekim 2007; 0:19:44 >
  • Arkadaşlar , ilginiz için teşekkürler ama oyuncak araba motoru olmaz. Çok küçük motor onlar. Ben daha çok büyük arabaların marş dinamosu gibi güçlü motorlar arıyorum. Tabi marş dinamosu gibi verimsiz, amper düşmanı değil. Seri olması lazım. Çok çalışmaya uygun....
  • önemli olan momentin arttırılması.küçük motorların momentini dişli ile arttırırsan,
    o küçük motorlar çok güçlü hale gelir.buna karşılık devir sayısı düşer.
  • Güçsüz motoru dişli ile güçlendirmek sizinde dediğiniz gibi devir sayısının düşmesine yol açar. Bu da kullanışsız hale getirir.
    Bunun yerine zaten güçlü bir motoru mesela 300W lık ve 1000 rpm li bir motoru 1:10 oranlı dişli ile güçlendirdiğimiz zaman kabaca 3000W ve 100rpm yaparki işte o zaman bisiklet için uygun hale gelir.

quote:

Orjinalden alıntı: eloko

önemli olan momentin arttırılması.küçük motorların momentini dişli ile arttırırsan,
    o küçük motorlar çok güçlü hale gelir.buna karşılık devir sayısı düşer.

• fotokopi makinelerinde tam aradığın gibi daimi mıknatıs rotorlu güçlü motorlar var. paran varsa servisinden sıfır bile alabilirsin. ayrıca şarzlı matkaplarda da
    güçlü dc motorlar var ve de kuvvet kazancı olması için şanzımanlı. işine yara inşallah
  • tekstıl makınelerınde (iplik ) bolca dc motor kullanılıyor
  • çarşıda pazarda görür oldum
    akülü bisikletler var onların motoru nasıl acaba
    ben 85 kiloyum beni bile 30km hızla götürdü
    bu kadar güçlü demekki
  • Arkadaşım hangi şehirdesin?. Üniversite varsa Elektrik Elektronik Mühendisliği varsa orada sana yardımcı olurlar. Orada dc motorda vardır. Bence motorunu kendin sarmalısın. Daha önce yazdıklarından ve amacından anladığıma göre sana güçlü ve verimi yüksek bir dc motor lazım. Ve bencede öyle. Bir bisiklete en az 1000 watt lık bir motor takman lazım. Ancak o zaman yokuşları rahat çıkabilirsin. Aksi türlü Senin ağırlığın bisikletin ağırlığı ve akülerin ağırlığını yokuş yukarı taşımak 200 - 300 watt lık bir motorun yapabileceği birşey değil. Hani kağnı hızında yokuş çıkacaksan bişey diyemicem. Ama madem bu işi yapacaksan güçlü motorla yapman daha iyi olur.

Örneğin bunun gibi.

http://cgi.ebay.com/1050w-Motorised-Electric-Motor-Bike-Bicycle-Kit-e-bike_W0QQitemZ220157643400QQihZ012QQcategoryZ7297QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Ayrıca motoru buradaki gibi bağlarsan daha güzel olur.

Geçen sene üniversiteler güneş arabaları yaptılar. Bütün üniversitelerdeki öğrenciler ve hocalar dahi öğrendiler ki Türkiyede dc motor bile üretilmiyor. Veya üretilse bile uygun değil veya verimsiz falan. Çoğu üniversitedeki hocalar motorlarını kendileri yaptı.

• Yıllardır hep tartışırız, somut birşey ortaya koyamayız.

Bir öneri: Sanayiyle ilişkim iyi. Mıknatıs da bulabilirim. Ben iki tane rotor yapayım, sen iki tane stator. Hatta ön ve arka flanşları da ben işletirim burada. Artık somut birşey koyalım ortaya, ne dersin?

Yalnız bir sorun da sürücü. Bu gücü sürecek devre nasıl birşey olmalı? Elektronikçilerimiz de bir el atarsa, motor fabrikası bile kurarız, kim bilir?
  • quote:

Arkadaşlar , ilginiz için teşekkürler ama oyuncak araba motoru olmaz. Çok küçük motor onlar. Ben daha çok büyük arabaların marş dinamosu gibi güçlü motorlar arıyorum. Tabi marş dinamosu gibi verimsiz, amper düşmanı değil. Seri olması lazım. Çok çalışmaya uygun....

Evvet arkadaşlar imdada yetiştim.. Kardeş profiline baktım Ankaradaymışsın.. Sen şimdi Ulusta Konya sokağa gidicen, orada Esnaf Çarşısı diye bir pasaj var. İkinci katına çık orada Gözeler Elektronik var. Dükkanın vitrininde senin aradığın türden yüzlerce koca koca motorlar var. Yalnız birşeylerden sökülüp çıkarılmış sanki, hiç biri yeni gibi durmuyor. Dükkancıya ne işte kullanıldıklarını, sağlam olup olmadıklarını veya satılıp satılmadığını sormadım. Sadece pasajı gezerken devamlı gözüme çarpıyordu o kadar. Konya sokağı devamlı gezerim, o motorlar da yıllardır o dükkanın vitrininde.. Böyle koyun gibi melül melül bakıyolar adama..Dediğim yere bir git istersen. Belki de o tür motor arayanlar için adam dükkanının vitrinine görülsün diye koymuştur o motorları.. Satılık değilse de dükkancı sana yardımcı olur, yer gösterir..

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.