Şimdi Ara

Kapı Otomatiği Çalışmıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
8.552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle yardımcı olabilecek herkese şimdiden teşekkürler...

    Sistem: AUDİO AS202

    Zil Trafosu : Volkan 15V ve 15Watt


    5 Katlı ve 17 daireli binada üst katlardan kapı otomatiğini açma problemimiz var...

    Yüksek katlardan kapı otomatiğine bastımızda çok az bir şekilde aşağıda kapı otomatiğinde cızırtı oluyor ancak kapı açılmıyor...

    Konu ile ilgili olarak yaptığım araştırmalarda kapı otomatiğine gelen akımın yetersiz olması gibi bir açıklamalar yapılmış...

    Bende bu linkte ki Röle Devresi ile sorunu çözmek için devreyi yaptırdım ANCAK aşağı inip baktığımda zil trafosundan kapı otomatiğine giden herhangi bir kablo bulamadığım için müdahale edemedim...

    Gözlemlediğim kadarıyla yukarıdaki diafondan gelen gri kablo trafoda (0), siyah kablo ise trafoda (15V) olarak zil trafosuna bağlanmış... Buradan kapı otomatiğine giden herhangi bir kablo bulamadım...

    Kapı otomatiğini incelediğimde ise dışarıdaki Zil butonlarından gelen 6'lı telefon kablosundan iki adet kablonun kapı otomatiğine bağlandığını gördüm... Apartmanın aşağıdaki AS 202 sistemin ve trafonun videosuna BURADAN bakabilirsiniz...


    Nasıl bir çözüm yolu izlemeyilim...

    Trafoyu (24volt 15watt) yükseltmem işe yarar mıı?




  • Şu video sizin olmalı;


    Röleli devre uzun zaman önce internette yazdığım bir fikirdi. kendi başına yapanlar vardır ama internet üzerinde takılanlar muhakkak ilgili konulardan esinlenmiştir bu zamana kadar.


    Kapı otomatiğine yetersiz kalan trafonun büyüğünü almak çözüm yollarından birisidir. Gerilimi biraz yükseltmek de aynı zamanda.


    Röleli bir devre için dc rölede köprü diyot bağlamanız gerekebilir çünkü apartmanlardaki traolar "ac"dir. Ancak ac röleler de mevut ac röle alırsanız köprü diyota gerek kalmaz. Bazı yerlerde 4 adet diyotla bağlantı göstermişler röle için, basit bir köprü diyot alın uğraşmayın.


    Rölenin anahtarlama yaptığı uçları vardır. BU uçlarda siz hazırda gerilim bekletmek zorundasınız. Normalde kapı otomatına apartmandan gelen hattı direk rölenin bobiin yani aktileştirme uçlarına vereceksiniz. Siz apartmandan düğmeye bastığınızda sadece röleyi çektireceksiniz. rölenin uçlarında hazır bekleyen gerilimi ise kapı otomatına bağlayacaksınız. Röle çektiğinde otomat açacaktır. Röleye hazır gerilim getirmek için ya aynı trafodan hat çekeceksiniz ya da eğer uzaktaysa kapıya yakın bir led trafosu alıverrsiniz 12Voltluk. AYnı trafonun bir hattı zaten otomata bağlıdır, hat çekecekseniz tek bir kablo yani diğer kabloyu çekmeniz yeterli olur.


    Apartmandan gelen gerilim fazla düşüyorsa 9Voltluk yani genelde kullanılan 12 volt gerilimden düşük röle kullanabilirsiniz. Tabii ölçmeniz lazım. Hatta 9Volt röle ve bir regülatör eleman bağlasanız röleyi de koruma altına alırsınız yakın dairelerdne gelen yükselmiş gerilimden ama uzatmayalım şimdilik.


    Kapı otomatlarında küçük devreler olabiliyor ve sizin kurduğunuz yeni devreye çakışmaya sebep olabiliyor. Sorun çıkarsa üzülmeyin bu tip basit problemlerden olabilir.


    Diğer arkadaşların da verbileceği fikirler olur. Ayrıntılı olarak yazabilirsiniz. Şu anda küçük bir röle, köprü diyot(röle dc ise), 9Volt mini regülatör (röle düşük gerilimse olsa iyi olur), ve röle için bir hat; yeterli.


    Ancak; yakın dairelerin otomatta sebep olduğu gerilimle en uzaktaki dairenin sebep olduğu gerilimi ölçüp verirseniz daha iyi fikirler alırsınız. Hatta otomattan kabloları söküp de ölçün.

  • Diyafon sistemlerinde her katta, o katın dairelerine ayrılan bir kablo bağlantı noktası bulunur ve buradan bir üst kata yine bir kablo çıkar ve o katta tekrar paralel çoklama ile dairelere gider. Benim size tavsiyem sistem trafoları ile uğraşmadan katlar arası kablo yolunu bulun ve sistemin sağlam çalıştığı kattan üst kata yeni bir paralel hat çekin, en azından otomat sinyalini taşıyan gri ve siyah kabloyu yeni bir hatla güçlendirin. Sorunun çözüldüğünü göreceksiniz. Diyafon kurulumunda kullanılan kablolar kalitesiz oluyor ve zamanla çürümeye içten kopmalara maruz kalıyor. O nedenle uzun mesafelerde sorun çıkarıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.