Şimdi Ara

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' (934. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
18.713
Cevap
722
Favori
887.439
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
36 oy
Giriş
  • @maviplanet Manuel ilk sene iyi sonraki seneler de espresso çekiyorsanız sıkılıyorsunuz benim de değirmen arayışım var şuan Türkiye şartlarında T64 GEN2 iyi fiyata geliyor 18376₺ kahvelernet kodu ve harcadıkca kazan kuponu birleşince.

https://www.gelbura.com/idose-t64-gen2-single-dose-grinder-siyah-kahve-ogutucu-rpm-ayarli-pd-TET89175121397

@mersinaki Değirmen ne kullanıyorsunuz diğer sebeplerden değilse %99 ondan açık kavrum çekirdekler de iyi değirmen yoksa almayın koyu kavruma yönelin.

@glumernaEn önemlisi değirmen çekirdek istediği kadar iyi olsun rezil edebilir kötüyse.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Birkanbey -- 21 Kasım 2025; 15:5:57 >

• Birkanbey kullanıcısına yanıt

Kingrinder P2 kullanıyorum. Eve saat ayarlı philips filtre makinesi aldık onu tüketiyorum bu aralar fena değil. Manuel ve kapsül işlerini bıraktım artık. Yazın da mokapot ile soğuk kahve yaparım arada içerim. Daha da uğraşmam :)

Bir ara Gaggia manuel makine almayı düşünüyordum, öğütücü olarak da zaten mevcutta sahip olduğum 1zpresso’yu kullanacaktım. Ama iş yoğunluğu ve eşimin otomatik ısrarı nedeniyle manueli ileride hobi niyetine almayı düşünüyorum. Haliyle otomatik makine arayışındayım. Bütçe 20-30 bin arası. Herkesin evine aldığı malum makinenin markasıyla ilgilenmiyorum. Bana önerebileceğiniz bir makine var mı? Teşekkürler.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Dream Machine kullanıcısına yanıt

Merhaba. 30 bine Ninja Luxe Cafe Premier alınabiliyor. Ayrıca iDose markasından Soho modeli var bu paraya. Bunlar çelik öğütücülü makineler ama Soho tam otomatik iken Ninja daha yarı otomatik gibi geçiyor, hangi tip size cazipse. Normalde tam otomatik öneririm ama manuel makine düşünen kişi belki Ninja ile daha mutlu olur.

Kahve konusunda uzmanlaşmayan ancak mutfak ürünleri kapsamında kahve makinesi üreten markalardan uzak durun diye bir şey okumuştum. Hatta bir ara Sage için de aynısı denmişti. Bu nedenle Ninja konusunda biraz tereddütlerim var hocam, James Hoffmann fena değil diyor ama sizin ve buradaki üyelerin de görüşünü merak ettim.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Dream Machine kullanıcısına yanıt

Ben ona pek katılmıyorum. Model bazlı incelemek lazım. İhtiyaç nedir, bütçe ne kadar? Ürünün yorumları olumlu mu? Bunlara göre karar vermeli.

• Arkadaşlar espresso makinesinin portafiltre sepetinin duble olanını kullanıyorum ve sepetin altında 1 tane delik bulunuyor. Eğer sıkılamayı sertçe basarsam kahveyi çıkartırken makine zorlanıyor ve koyu ama az miktarda veriyor, hafif baskı yaparsam bu sefer de beyazımsı olarak hızlı şekilde akıyor. Kahveyi 3 ve 4 numarada çektirip denedim değişiklik olmadı. Acaba sepeti çok delikli olanından alsam bir değişim olur mu?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Olmaz. Sorun tampleme kısmında o dengeyi kurmanız gerekir. Ne sert ne de hafif.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Konuya dahil olmayan adam kullanıcısına yanıt

bahsettiğin tek delikli olan pressurized portafiltre. çok delikli olan da non pressurized portafilter yada bottomless portafilter.

kahvenin inceliği ve temper baskısına göre bottomless portafilter'de de aynı durumu yaşarsın. hatta bottomless portafiltre diğerine göre çok fazla uğraştırır. yani köpüklü seviyorsan ve süt ile içiyorsan bottomless almana pek gerek yok.

makine çok zorlanıyorsa öğütümü ince olmuştur, kademe kademe kalınlaştırarak dene, temper yaparken baskıyı çok yapma. pressurized portafiltrede standart gramaj 14 gram. bu gramla ideal inceliği ve baskıyı bulmaya çalış. baskı için genelde 15-20 kilogram derler ama mantığını kavradıktan sonra elin alışıyor, deneyerek öğreneceksin yani.

öğütümü biraz kalın tutmak filtre kahve tadına yakın bir sonuç veriyor, kahve tazeyse ekşilik pek olmuyor. çıkarken beyaz olarak akıyorsa kalın öğütülmüştür.

bottomless portafiltrede ise daha bir espresso tadı alınıyor, taze kahvede ekşilk artabiliyor, köpük yerine varsa krema geliyor.

öğütüm derecesi / klik sayısı kahvenin kavurma derecesine göre farklılık gösterebiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sebastos Ozius -- 11 Ocak 2026; 12:50:28 >

antrenör | fitness coach* | 92'den beridir aktif sporcu * | 87'den beridir atari / konsol oyuncusu | sinemasever | metalci | kahve tutkunu *| hayvansever * | apolitik * | agnostik * | hippi *|

• Sebastos Ozius kullanıcısına yanıt
    Tamperleme için kutudan çıkan aparatı kullanıyorum. Sepete az kahve koyarsam bu sefer basarken sepetin içine değiyor ve kahveyi tam ezmiyor yani kaç gr koyuyorum bilmiyorum. Sert basıyorum taş gibi oluyor düzgün kahve gelmiyor, dokunsan bozulacak kadar hafif basıyorum yine güzel gelmiyor.

Tartın yoksa Portafiltre içerisinde Max çizgisi olacak. Koyduğun kahve baskı yaptıktan sonra o çizgide olacak. Portafiltreyi tamamen doldurup üzerini boşluk kalmayıp silme olacak şekilde sıyır, bundan sonra baskı yap.

Çok ince öğütürsen baskı yapınca çizginin altına inecek neredeyse yarıya kadar boşluk oluşacak, taş gibi sert olacak ve su geçişi olmayacaktır. kalın öğütürsen de üstte yarım santimden bile az boşluk olacak bu defa çok fazla su geçişi olacaktır.

Üzerinde durman gereken şey ögütümü doğru ayarlamak.

antrenör | fitness coach* | 92'den beridir aktif sporcu * | 87'den beridir atari / konsol oyuncusu | sinemasever | metalci | kahve tutkunu *| hayvansever * | apolitik * | agnostik * | hippi *|
    Normalde 3 numarada çektiriyordum, en son 4 numarada aldım. Eğer dediğin gibi sepetin ağzına kadar doldurur basarsam bu sefer makine çok zorlanıyor ve ip gibi akım veriyor.

Daha kalın ögütümü yok mu, 5 numara gibi?

Elimdeki bitsin 5 deneyeceğim bu sefer 🙂

Kalınlık artınca baskının da etkisi azalıyor, normalden kalın olunca ne kadar bastırırsan bastır yine su akışı oluyor.

manuel espressonun sıkıntısı bu maalesef; çok fazla kahve yapıp tecrübe edinmek gerekiyor.

Ya makine de öyle ahım şahım bir şey değil ya işte aç ısınsın, portafiltreyi tak düğmeyi çevir o kadar.
    Altus AL 4933 ES

Makine ile alakalı olduğunu sanmıyorum. Çekim çok ince ise türk kahvesi kıvamında bu çok normal bir sorun ancak, baskı yaparken bu denli çıktıda sorun oluşturması bana yine de uygulanan baskıdan ziyade koyduğunuz kahve gramajında bir sorun olabileceğini işaret ediyor. O portafiltre en iyi ihtimal 12-14 gr kahve alır. Kahve gramajını azaltarak tampleme yaparak tekrar bakın derim. Makine ile alakalı değil sorun, buna emin olabilirsiniz. Bottomless portafiltre de alsanız bu sorun değişmez. Ayrıca karıştırma iğnesi var mı? Öğütümden sonra portafiltreye döktüğünü kahveyi iğne ile mutlaka homojenize etmelisiniz. Ve tampledikten sonra ASLA üzerinde kalan portafiltrenin vurarak masaya ya da elinize tozları almayın. Kanallanma ve çıktı da sorun oluşturur

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.