Şimdi Ara

Geleceğin otomatiği tork konvertörlüler mi çift kavramalılar mı? Ya da elektrikli araçlar mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
2
Favori
9.621
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ZF'in 9 ileri tork konvertörlü ve önden çekişli araçlarda da kullanılabilecek olan şanzımanı herkesin malumu. ZF’in Amerika’da Chrysler partnerliğinde üretim yaptığı ve Chrysler’in FIAT tarafından alındığını düşündüğümüzde, daha piyasaya yeni sürülmek üzere olan bu şanzımanın FIAT tarafından da kullanılacağı konuşuluyor ve bu ortaklıkları düşündüğümüzde çok da uzak bir ihtimal değil. Alfa Romeo Giulietta ile bu şanzımanın ilişkisi beklenenden çok daha başarılı olabilir. Hangi modeli kullanacak olursanız olun, bu yeni otomatik şanzımanlar insanların fikrini değiştireceğe benziyor.

Çift kavramalıların da arıza çıkarma olasılığının yanısıra düşük hızlarda veya dur kalk trafikte tork konvertörlü şanzımanlar kadar konfor sunamadığı da ayrı bir gerçek.

Sizce çift kavramalılar, tork konvertörlü şanzıman sorunsuzluğuna erişip mi piyasayı ele geçirir, yoksa tork konvertörlüler çok yakma dezavantajını ortadan kaldırarak mı piyasayı ele geçirir? Ya da bu işi cvt şanzımanlar mı başarır?

Tek kavramalılara değinme gereği bile duymadım.

Bazı arkadaşlar elektrikli/şanzımansız araçlardan bahsetmiş. Tork konvertörlü veya çift kavramalılar kendi eksik yönlerini halledemeden elektrikli araçlar yaygınlaşır mı? Bu da seçeneklerden biri olsun. Gelecek elektrikli araçlarındır diyen arkadaşlardan ricam; tork konvertörlü veya çift kavramalılar eksik yönlerini halledemeden elektrikli araçların yaygınlaşacağına inanıyorlarsa, gelecek elektrikli araçlarındır derlerse daha sağlıklı olur düşüncesindeyim. Diğer türlü, yakın gelecekte elektrikli araçlar tüm dünyada yaygınlaşacakmış gibi bir algı oluşuyor.

Ön bilgilendirme olması ve yazacak arkadaşların daha sağlıklı yorumlar yapabilmesi adına aşağıdaki sınıflandırmayı sizlerle paylaşma gereği duyuyorum. Bilgiler aşağıdaki linkten alındı.

http://forum.donanimhaber.com/m_58614607/tm.htm (onurthemonur, 5 Kasım 2013; 5:53:37) Bilgili bir arkadaşa benziyor.

1) robotize (tek kavramalı): bu grup en basitidir, debriyajın yapacağı işi bir hidrolik kol yapar o kadar. yine baskı balata gibi dertleri vardır. ne ekonomik çalışır ne performanslıdır, sadece ucuz yollu otomatik araç arıyorum diyenlerin tercihidir. örnek: opel Easytronic yahut peugeot Auto6R şanzımanlar

2) tork konvertörlü: bu grup en sağlam ve en konvansiyonel şanzıman türüdür, karşılıklı duran iki yarım salyangoz içinde hareket eden şanzıman yağının hareketiyle güç aktarımı yapılır yahut kesilir. çok seri yahut ekonomik değildir ancak her araca uygunu üretilmiştir, öyle ki 2000bg ve üzerinde güç üreten motorlar için bile uygunu bulunmaktadır. bu tip şanzımanlar hiç bozulmamalarıyla meşhurdur, pek çoğu ömrünü araçla beraber tamamlar. yakıt olarak da manual versiyondan 1-1.5 L/100km daha fazla yaktırırlar. Örnek: Honda Civic'lerde kullanılan şanzımanlar, Renault Laguna'da kullanılan şanzıman, Opel Active Select vs

3) çift kavramalı: tek ve çift vitesleri bekleyen iki ayrı kavrama seti bulunur, belirli bir viteste giderken sistem sürekli olarak ivmenizi okur ve duruma göre bir üst yahut bir alttaki vitesi hazırda bekletir ve vites geçişinde hiç zaman ve devir kaybı yaşanmaz. bu grup şanzımanlar en performanslı olanlardır ancak belirli tork değerlerine karşı dayanıklıdırlar. söz gelimi dsg şanzımanların 250Nm den fazla tork üreten araçlarda kullanılması uygun değilken 177bg dizel motorlarla beraber sunulmaları kullanıcıları mağdur etmiştir. ek olarak kavrama seti içerdiklerinden satın alırken ifade edilmeyen bir baskı balata değişimi gerekmektedir. vw'de bu 4000 TL'yi bulmaktadır. değişim yapılmadığı taktirde de tüm şanzıman dağılmaktadır, o halde de 19bin TL gibi masraflar çıkmaktadır. Özetle bu şanzıman tipi en seri en ekonomik çalışan versiyon olmasına rağmen en çok sorun çıkaran tür olarak kayıtlara geçmiştir. çok övülmesine karşın çıkardığı sorunlar nedeniyle şuan vw grup dsgye alternatif olması açısından multitronic isimli yeni cvt şanzımanı denemektedir. Bu tip şanzımana diğer örneklerse: Ford Powershift, Mercedes 7GTronic, BMW Steptronic, Renault EDC vs

4) cvt: en innovatif şanzıman çözümüdür. karşılıklı iki koni üzerinde dönen bir kayış yahut çelik zincirden oluşur ve konilerin konumuna göre döndüğü çap sürekli ve kademesiz olarak değişir. yani bu tip şanzımanlarda gerçek bir vites geçişi yoktur, dişli oranları sürekli olarak değişir. araç max torku verdiği devire gelince sabitler ve hep o devirde gider, çap da sürekli olarak değiştiğinden daimi ve en ekonomik şekilde bir hızlanma sağlanmış olur. diğer türler içinde en konforlu şanzıman tipidir zira hiç vites geçişi hissedilmez, araç sürekli olarak hızlanır. bu tip şanzımanın sorunu ise kayış sistemindeki güç aktarma kaybıdır, yani hiçbir zaman bir performans aracında kullanılamazlar. buna ek olarak kayışın belli km sonra değişmesi gerekir, ancak zincirlilerde değişim gerekmez. Örnekleri: toyota cvt, audi multitronic

Ekleme 1: zeytinkoy rumuzlu arkadaşımız;

"7g-tronic'in hem tork konvertörlü, hem de çift kavrama modelleri var.

A, C serilerindeki 1.5 CDI, 1.6 CDI modellerindeki 7g-tronic çift kavramadır.

Benzinli modeller olan 1.6 CGI + 7g-tronic'teki ise tork konvertörlüdür." şeklinde itirazda bulundu. İşin aslı nedir bilmediğim için bu şekilde ekleme yaptım.

Ekleme 2: Tek kavramalı, robotize şanzımanların ekonomik olmadığı yönündeki bilgiye de Father Torque rumuzlu arkadaş tarafından itiraz edildiğinden bunu da ilk mesajda belirtiyorum. Alıntıyı orjinal haliyle bırakıyorum.

Ekleme 3: Islak/yağlı tip çift kavramalılar, kuru tip çift kavramalılara göre daha sorunsuz bir şanzıman türüdür. Audi'nin hemen hemen tüm araçları, fordun dizellerindeki powershiftler ıslak tip çift kavramalıdır.

Kısaca şanzıman tarihine de değinelim.

İçten yanmalı motorun icadı ve bu güçle daha hızlı hareket etme isteği sonucu kademe ihtiyacı doğdu. İlk başlarda kaldırım taşı döşeli yollarda saatte 30-40 km/s hızlarla ilerlerken farklı dişli oranlarına sahip şanzıman sistemlerine ihtiyaç duyulmaz iken, gelişen teknoloji sonucu daha hızlı gidilebilecek altyapı oluştu, insanlar ulaşımlarını daha da hızlı sağlamak istedi, ancak içten yanmalı motorlar daha fazla devir ürettikleri takdirde güçlerini kaybediyor ve daha da kötüsü fiziksel olarak dayanım sınırlarını aşıyorlardı. Nihayetinde seçilebilir bir dişli sistemi ile belli bir hızdan sonra dişli oranlarını değiştirebilecek olan bir dizayn sonucu şanzımanlar otomobillerde kullanılmaya başlandı. Ancak bu şanzıman sistemi sürekli olarak insan denetimi gerektiriyordu ve insan hatasına açıktı. Yanlış vites seçimi, debriyaja düzgün basmamak, hele hele eski şanzımanlarda senkron olmadığı için çift debriyaj yapma olayını da ekleyince –ki çift debriyajlı sistemle oldukça farklı bir durumdu bu, bir vitesten diğerine geçmek için iki defa debriyaja basıyordunuz, (kamyoncular bilir!) önce bulunduğunuz vitesten boşa alıp debriyajdan ayağınızı çekiyor, sonra yeniden debriyaja basıp geçmek istediğiniz vitese atıp yeniden debriyajı bırakıyordunuz– manuel şanzımanlar, hem insan hatası sonucu arıza olasılığını arttırıyordu, hem de şehir içinde fazla sayıda vites değişimi gerektiren durumlarda kullanıcıyı aşırı yoruyordu. Bunun üzerine GM ikinci dünya savaşında Amerikan tanklarında kullandığı hidrolik kavramalı (tork konvertörü ve iç yapısını kastediyorum) otomatik şanzımanı 1948 yılında, “Savaşta Test Edildi!” sloganıyla kullanıcılara sundu. Takdir edersiniz ki, 15 tonluk bir devi uçak motoruyla savaşta oradan oraya sorun çıkarmadan taşıyan bir dişli sistemine canımı bile emanet ederim. Fabrika tarafından ayarlanan vites değişim aralıkları şanzımanın sorunsuz ve hatasız çalışmasını garanti ederken, tork konvertörü de düşük hızlarda (0-10 km/s arası) ve yavaşlamalarda konforlu bir sürüş sağlıyordu. Bu sağlamlık, dayanıklılık ve konfor kullanıcılar arasında hızlı bir şekilde tuttu ve çok sevildi. Peki bu tork konvertörlü şanzımanın olumsuz hiçbir yönü yok muydu diye soracak olursanız: Tork konvertörü kilitlenene kadar yaşadığı kayma, motor gücünü lastiklere olduğundan düşük iletirken, torku yükseltiyordu. Bu kayıp son kullanıcıya normalden daha yüksek yakıt tüketimi olarak dönüyordu ama galonu 10 sentten alınan yakıtın biraz fazla tüketilmesi kime koyacaktı ki?

Özellikle petrolün ucuz olduğu Amerika’da deli gibi tutan bu şanzıman, yavaş yavaş Avrupa’nın kalabalık ve dar sokaklı şehirlerinde de kendine yer bulmaya başladı, ta ki petrol fiyatları ve emisyon kuralları yavaş yavaş kullanıcılara ve üreticilere koymaya başlayana kadar –bir önceki paragraf son cümleye gönderme. Tüketimin fazla olması kullanıcıların yeniden düz vitese yönelen bir trend yaratmasına neden olurken, uyulması gereken emisyon kuralları da daha verimli bir otomatik vites dizayn edilmesini gerektiriyordu. İşte tek ve çift kavramalı şanzımanlar devreye bu noktada girdi. Fiziksel bir balata kavraması aktarma kaybı yaşatmazken, otomatik şanzımandaki gibi fabrika tarafından ayarlanan vites değişimleri kullanıcı hatasını ortadan kaldırarak yakıt tüketimini manuel viteslerin de altına çekiyordu. Üstelik çift kavramalı şanzımanlar normal bir kullanıcının ulaşamayacağı hızlarda vites değiştirerek kesintisiz bir sürüş keyfi de veriyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 19 Şubat 2016; 15:25:30 >

• Tabiki gelcekte çift kavramalıları sağlamlarştırıp tüm araçlara uygulayacaklar.hem performans hem sorunsuzluk hemde tüketim en iyi seviyede olacaktır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zf 7g vs tronic tork konvertorlu cift kavrama diye biliyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: C4_1400

Neden illa biri kazanmak zorunda.
    Tek kavrama hariç hepsi araçlarda olacaktır.

Ya birisi çok yakma sorununu halletsin ya da diğeri arıza çıkarma sorununu çözsün. Kazanan çevre ve cüzdanımız olsun.

Orijinalden alıntı: Kaygerya

Zf 7g vs tronic tork konvertorlu cift kavrama diye biliyorum

Mercedes 7GTronic ve audi s tronic çift kavramalı, audi multitronic cvt şanzıman.

ZF ise tork konvertörlü şanzıman hocam. Bugüne kadar hep arkadan çekişlilerde kullanılabiliyordu, artık önden çekişlilerde de kullanılacak 9 ileri olan modeli ile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 17 Şubat 2016; 16:22:51 >
  • Çift kavramalar hız ve ekonomiklikleriyle öne geçecekler ama sürekli manuel şanzıman gibi debriyaj yemeleri, performans kayıplarının başlaması ve zamanla kavrama değişimi gerektirmeleri can sıkıyor. Ben zf gibi modern tork konvertörlülüerin yaygınlaşmasını isterim çok umutlu olmasam da. Tork konvertörlünün tadını, ilk gaz tepkisini, pürüzsüzlüğünü hiç birşey veremiyor.

İkisi de tork konvertörlü tam otomatik şanzımanlar. Zaten tork konvertörlü kavramalı şanzıman diye birşey yok. Tam otomatiklerde tork konvertörü volant'a vida ile bağlıdır, baskı balatası yoktur. Gücünü torku dönüştürdüğü hidrolik kuvvetinden alır. Kavramalı sistemlerde yani manuel, otomatikleştirilmiş tek kavrama yarı otomatik, ve robotize çift kavrama otomatiklerde ise sistem klasik volana oturan baskı balatasının sürtünmesiyle çalışır.Kötü bir sistem ve sürekli aşınır manuel şanzıman gibi. Zf, g tronik gibi tam otomatikler o yüzden güzel kavrama diye aşınan can sıkan bir parça yok. Aracın 0km performansıyla 150bin kmdeki arasında hiç fark yok.

150binde dsg golf alırsanız aynı manuel araç gibi debriyaj değişimi gerektirebilir, aynı kmdeki otom mercedeste ise sadece şanzıman yağını değiştirir olaya aynen devam edersiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: coupant

quote:

Mercedes 7GTronic ve audi s tronic çift kavramalı, audi multitronic cvt şanzıman.

ZF ise tork konvertörlü şanzıman hocam. Bugüne kadar hep arkadan çekişlilerde kullanılabiliyordu, artık önden çekişlilerde de kullanılacak 9 ileri olan modeli ile.

Hocam siz cift kavrama diyerek robotize demeye calisiyorsunuz sanirsam.

Zf tork konvertorlu cift kavrama sanzuman
    7g tronic tork konvertorlu cift kavrama sanzuman
    Stronic robotize cift kabrama sanzuman
    Mcp robotize tek kavrama sanzuman
    Vs...

• Cvt şanzımanlar dizel motorlar ile problem yaşıyorlar... Eğer dizel motor biterse şansı olur... Kavrama olayının önü açık... Ben 3lü 4lü kavrama bekliyorum... Tork konvektörlerinde vites sayısını artırarak tüketim konusunda daha iyi olmaya çalışıyorlar... Hız konusunda çift kavrama viteslere yaklaşmaya başladılar... Bana göre şu an tüketimi iyi olan ve uzun dönem sorunsuz vites tipi tek kavrama...

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: coupant

quote:

Vs...

Alıntıları Göster
    quote:

Orijinalden alynty: Kaygerya

quote:

Orijinalden alynty: coupant

quote:

Orijinalden alynty: Kaygerya

Mercedes 7GTronic ve audi s tronic çift kavramaly, audi multitronic cvt ?anzyman.

ZF ise tork konvertörlü ?anzyman hocam. Bugüne kadar hep arkadan çeki?lilerde kullanylabiliyordu, artyk önden çeki?lilerde de kullanylacak 9 ileri olan modeli ile.

Vs...

Bilgiler a?a?ydaki linkten alyndy.

http://forum.donanimhaber.com/m_58614607/tm.htm (onurthemonur, 5 Kasym 2013; 5:53:37) Bilgili bir arkada?a benziyor.

1) robotize (tek kavramaly): bu grup en basitidir, debriyajyn yapaca?y i?i bir hidrolik kol yapar o kadar. yine basky balata gibi dertleri vardyr. ne ekonomik çaly?yr ne performanslydyr, sadece ucuz yollu otomatik araç aryyorum diyenlerin tercihidir. örnek: opel Easytronic yahut peugeot Auto6R ?anzymanlar

2) tork konvertörlü: bu grup en sa?lam ve en konvansiyonel ?anzyman türüdür, kar?ylykly duran iki yarym salyangoz içinde hareket eden ?anzyman ya?ynyn hareketiyle güç aktarymy yapylyr yahut kesilir. çok seri yahut ekonomik de?ildir ancak her araca uygunu üretilmi?tir, öyle ki 2000bg ve üzerinde güç üreten motorlar için bile uygunu bulunmaktadyr. bu tip ?anzymanlar hiç bozulmamalaryyla me?hurdur, pek ço?u ömrünü araçla beraber tamamlar. yakyt olarak da manual versiyondan 1-1.5 L/100km daha fazla yaktyryrlar. Örnek: Honda Civic'lerde kullanylan ?anzymanlar, Renault Laguna'da kullanylan ?anzyman, Opel Active Select vs

3) çift kavramaly: tek ve çift vitesleri bekleyen iki ayry kavrama seti bulunur, belirli bir viteste giderken sistem sürekli olarak ivmenizi okur ve duruma göre bir üst yahut bir alttaki vitesi hazyrda bekletir ve vites geçi?inde hiç zaman ve devir kayby ya?anmaz. bu grup ?anzymanlar en performansly olanlardyr ancak belirli tork de?erlerine kar?y dayanyklydyrlar. söz gelimi dsg ?anzymanlaryn 250Nm den fazla tork üreten araçlarda kullanylmasy uygun de?ilken 177bg dizel motorlarla beraber sunulmalary kullanycylary ma?dur etmi?tir. ek olarak kavrama seti içerdiklerinden satyn alyrken ifade edilmeyen bir basky balata de?i?imi gerekmektedir. vw'de bu 4000 TL'yi bulmaktadyr. de?i?im yapylmady?y taktirde de tüm ?anzyman da?ylmaktadyr, o halde de 19bin TL gibi masraflar çykmaktadyr. Özetle bu ?anzyman tipi en seri en ekonomik çaly?an versiyon olmasyna ra?men en çok sorun çykaran tür olarak kayytlara geçmi?tir. çok övülmesine kar?yn çykardy?y sorunlar nedeniyle ?uan vw grup dsgye alternatif olmasy açysyndan multitronic isimli yeni cvt ?anzymany denemektedir. Bu tip ?anzymana di?er örneklerse: Ford Powershift, Mercedes 7GTronic, BMW Steptronic, Renault EDC vs

4) cvt: en innovatif ?anzyman çözümüdür. kar?ylykly iki koni üzerinde dönen bir kayy? yahut çelik zincirden olu?ur ve konilerin konumuna göre döndü?ü çap sürekli ve kademesiz olarak de?i?ir. yani bu tip ?anzymanlarda gerçek bir vites geçi?i yoktur, di?li oranlary sürekli olarak de?i?ir. araç max torku verdi?i devire gelince sabitler ve hep o devirde gider, çap da sürekli olarak de?i?ti?inden daimi ve en ekonomik ?ekilde bir hyzlanma sa?lanmy? olur. di?er türler içinde en konforlu ?anzyman tipidir zira hiç vites geçi?i hissedilmez, araç sürekli olarak hyzlanyr. bu tip ?anzymanyn sorunu ise kayy? sistemindeki güç aktarma kaybydyr, yani hiçbir zaman bir performans aracynda kullanylamazlar. buna ek olarak kayy?yn belli km sonra de?i?mesi gerekir, ancak zincirlilerde de?i?im gerekmez. Örnekleri: toyota cvt, audi multitronic

Bu bilgileri ilk mesaja da ekledim hocam.

• İkiside olacaktır ama tork konvektörlüler çok gelişti artık çok yakma gibi bir sorunları yok. Bunu makyajlı c4 te, yeni 308 de ve bmw araçlarda görebilirsiniz

Orijinalden alıntı: ilhdmr

İkiside olacaktır ama tork konvektörlüler çok gelişti artık çok yakma gibi bir sorunları yok. Bunu makyajlı c4 te, yeni 308 de ve bmw araçlarda görebilirsiniz
    quote:

Orijinalden alinti: ilhdmr

Ikiside olacaktir ama tork konvektörlüler çok gelisti artik çok yakma gibi bir sorunlari yok. Bunu makyajli c4 te, yeni 308 de ve bmw araçlarda görebilirsiniz

Ben direkt bu işin piri ZF şanzımana değinerek öngörüde bulunmaya çalışılsın istedim hocam. Gönül ister ki hem çift kavramalılar sorunsuz olsun, hem de tork konvertörlüler az yaksın. Kazanan cebimiz ve çevre olsun.
  • Özellikle dizel ve yüksek ağırlıklı araçlarda tork konvertörü bariz belli ediyor kendini, çekemediği yük, çıkamadığı eğim yok. Çift kavramalılar performans olarak çok iyiler ama geliştirilmesi lazım.

Benim gönlüm hep tork konvertöründen yana, seviyorum

Ancak son yıllarda bu sistem üzerine de ARGE çalışmaları oldu. Bunun sayesinde Tork Konvertör gelişti.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

7g-tronic'in hem tork konvertörlü, hem de çift kavrama modelleri var.

A, C serilerindeki 1.5 CDI, 1.6 CDI modellerindeki 7g-tronic çift kavramadır.

Benzinli modeller olan 1.6 CGI + 7g-tronic'teki ise tork konvertörlüdür.
  • Şanzıman verimsiz içten yanmalı motorları tolere etmek için icat edilmiş bir şey. Bu yüzden geleceğin şanzımanı "olmayan şanzımanlar". Elektrikli araçlarda şanzıman yok.
    CVT şanzıman, içlerinde konfor olarak en iyisi ama ilk kalkış hariç, ara hızlanmalardaki ufak gecikme sebebiyle çok sportif değil. Sebeplerden biri de sıradan araçlarda kullanılan CVT'ler genelde en basit tipler ve daha çok, düşük güçlü araçlarda kullanıyor oto üreticileri. Şu an turbo dizellerde kullanılan CVT'lerin sorun çıkarması tamamen üreticinin kötü ve uygun olmayan tasarımından kaynaklanıyor. Oldukça iyi, verimli şanzımanlar var. Şu araca uygun, şuna uygun değil diyemeyiz yani.

Aslında CVT 'nin bir çok çeşidi var. Genelde kullanılan kayışlı ve zincirli sistem. Bunlardan başka küresel olanı, konik olanı vs de var.
    Bisikletlerde kullanılanı NuVinci N360 modeli mesela (küresel sistem):
    Fallbrook Technologies Inc.
    NuVinci Technology - Fallbrook Technologies Inc.
    http://www.fallbrooktech.com/nuvinci-technology

ZF her araç tipi için her türden şanzıman üretiyor. Otomobillere de, ağır hizmet iş makinalarına da vs.
    Standart tork konvertörlü şanzımanlar kadar, belki de daha fazla, CVT şanzıman üretiyor. Özellikle ağır hizmet iş makinalarında, 550-650 hp gibi yüksek güç ve devasa tork üreten, dayanıklı motorlarda CVT şanzıman kullanıyor. İnanması güç ama bu şanzımanı, uzun ömürlü olması, kolay arıza yapmaması ve harika yakıt tüketim verimliliği sebebiyle tercih ediyor. Aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz.

Otomobillerde:

Tarım makinelerinde (650 hp güç) vs.

Kısaca CVT çok yönlü bir şanzıman, eğer sorun çıkaranları varsa tamamen motor-şanzıman uyumu sağlamayan üreticinin hatası. Ama CVT sistemi genel olarak konforlu, uzun ömürlü ve çok verimli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi talbotlago -- 17 Şubat 2016; 19:04:16 >

• ben ilerde çift kavrama olayının tamamen biteceğini ve otomobil tarihinde kara bir leke olarak anılacağını iddia ediyorum
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.