Şimdi Ara

Caner Taslaman hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
74
Cevap
2
Favori
3.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Agnostik görüşlü birisiyim yakın zamanda Caner Taslamanın kitaplarını alıp okumayı düşünüyorum ancak eski konularda forumdaki bazı arkadaşlar onun kitaplarında bazı hatalar bulmuşlardı o yüzdende kararsızım siz ne düşünüyorsunuz ?



  • Kendisi müçtehid değildir.Dini fetvaları dışında bilim indanlığına bakmak gerek.Ondan dolayı okumaktan zarar gelmez
  • Hâtip. Retorikçi.

    Onu okumadan önce mantık bilimi hakkında bir kitap ve safsata klavuzu oku.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Perceptron -- 1 Aralık 2016; 23:55:28 >
  • Dini yorumlara katılmasamda felsefi olarak başarılı buluyorum. Ayrıca "kitaplarında bazı hatalar bulmuşlardı" bu ne demek?

    Liebniz'in de hataları vardır ne bileyim sartre'nin de vardır russell'ın da var. Yanlışları olmayan filozof yokki. Ve akademisyen olarak değil gerçek filozoflardan bahsediyoruz. Caner taslamanında elbet yanlışları vardır. Zaten sunduğu birçok argüman alven plantinga, john lennox, richard swinburne, william lane craig gibi teologlardan derleme. Ama sonuç itibariyle bana göre başarılı

    Edit: Dini yorumlarına katılmasamda arkadaşların dediği "hiçbir şekilde örtüşmüyor" ifadesine katılmıyorum. Hiçbir şekilde örtüşmüyor ifadesi abartmadan ibaret. Örtüşen çok şey var. Kendisi klasik modernist kelamcılardan. Dolayısıyla metodoloji anlayışı farklı. Bugün islamı 1001 çeşit farklı yorumlayan mezhepler ve ekoller mevcut. Sebebi metodoloji anlayış farklılığı. Onlara göre de bizler dinin orjinaliyle örtüşmüyoruz. Ne yapacağız şimdi? Doğru metodolojiyi bulmak gerekiyor bunun için de ilim bilmek gerekiyor. Fakat her ne olursa olsun topyekün bunlar bi'dat anlayışına karşıyım. Herkesten öğrenilecek şeyler vardır. Mesela kendisinden hiç haz etmesemde abdülaziz bayındırdan çok şey öğrenmişimdir. Şu imajları bırakıp olgulara göre hareket etmeyi öğrenmeliyiz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B94E0875B -- 2 Aralık 2016; 4:21:2 >




  • Uydurulan din sozcusu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kemalist Türkiye

    Dini kafasına göre okuyan, okumak isteyen kişi. Ortaya sunduğu din anlayışı, dinin orjiniyle hiçbir şekilde örtüşmüyor..

    Örnek verir misiniz lutfen?
  • http://www.canertaslaman.com/category/kitaplar/
    Burada kitaplarinin listesi var.
    Gorulecegi uzerinde kendisinin Kuantum, Evrim ve BigBang gibi Biyloji, Teorik Fizik ve Kuantum Fizigi uzerine de yazi yazmaya calistigi anlasiliyor. Ayrica icerisinde sagdan soldan referans vererek alintiladigi matematik hesaplamalari var.
    Bu konular hakkinda konunun lisansustu duzeyinde egitimini almis insanlarin kitaplarini okuduktan sonra okunursa kendisinin alani olmayan bolumlerde yazarken yaptigi hatalar daha cok goze carpar.
    ---
    Eskiden bilim adamlari, interdisipliner kisilerdi. Bilim bolumlerin departmanlara ayrilmasi durumu yoktu. Ornegin Newton matematik kitabi yazmis, Fizik calismalari yapmis, cok saglam bir Hristiyan olarak Incil'i inceleyip kriptografik analiz yapmaya calismisti.

    Ronesans zamanindaki bir bilim adami, Paris'in nufus planlamasinin analizlerini yapabilir, labaratuvarda kimya analizi yapabilir, teleskopu ile yildizlarin mesafesini hesaplamaya calisabilirdi.
    O donemin insanlarindan farkli disiplinler hakkinda kitaplar bulmak mumkun, cunku norm bu sekilde idi. Ama bugun universitede bir profesorun kendi alaninda calisma yapmasi beklenir. Hatta oyle spesyalize olmustur ki calismalari, ornegin Yapay Zeka uzerine calisan bir Bilgisayar Bilimi profesoru, tutup da kriptografi uzerine makale yayinlamaz. Neden ? Cunku kendi alani degil. Bilmediginden degil, kendi arastirma alani olmadigi icin ve o olanda bir seyler uretmeye harcayacagi zamani daha iyi kanalize etmek istediginden.

    Ornegin Dawkins Zooloji egitimi almis bir profesor. Ayrica dunyaca unlu bir ateist. Kendisinin yazdigi kitaplari incelediginizde bir evrimsel biyolog olarak Evrim, Akilli bir Yaratici - Tasarimci vs gibi konseptlere kendi bilimsel kimligi ile yaptigi yaklasimlari gorursunuz. Yani God Delusion kitabinda bilimsel metodla ilgili yaklasimla Tanri uzerine bir kanit olmadigini, ateistlerin de ahlakli bireyler olabildigini vs iddia eder. Ya da "Selfish Gene" kitabinda evrimsel surecle genlerin onemini ve evrimin aslinda "amacsiz, mutasyonlarla ve dogal secilimle kendi yolunu cizen" bir olgu oldugunu gen seviyesinde inceler. Veya "Blind Watchmaker" kitabinda yine evrimsel olusumlarin bir sanat-sanatci iliskisi olmadan gelisebildigini anlatir. Tum bunlardaki ortak nokta, olaylara kendi bilimsel bakis acisi ile aciklik getirmesidir. Elbette arada baska insanlarin calismalarina da referans verir, fakat ornegin "Blind Watchmaker" kitabinda kendi yazdigi bilgisayar programi ile bir seyler ifade etmeye calisir. Yani kendi calismalari, kendi uretimleri ve kendi hakim oldugu alan cercevesinde elbette kendi dunya gorusunu lanse eden calismalari var. Dawkins tutup da " Bigbang ve Ateizm" diye bir kitap yazmaz. Ya da "Kuantum ve Evrim" diye bir kitap yazmaz. Bu konulari bilmediginden degil, kendisinin bunlari cogu insandan iyi bildigini dusunuyorum; ama bu onun alani degil. Bu, onun objektifligine zarar verecegi icin ve elbette reputasyonuna zarar verecegi icin.

    Gunumuzde elbette interdisipliner calismalar yapan bir suru bilimadami var. Ama bir bilimadaminin calismalari, yayimladiklarina gore ve aldiklari atif sayilarina gore degerlendirilir. Kimsenin sallamadigi seyler ortaya koymanin bilime bir katkisi yok. Bir felsefeci olarak Caner Taslaman uluslararasi seviyede hangi calismalari ile ses getirmis. Bilim adamlarinin bilimsel felsefe konusunda calismalar yapmasi hic yadirganacak bir sey degil. Fakat Turkiye'de American Philophy Society uyesi yalnizca 1 tane bilim adami var. O adam da bir jeolog olan Celal Sengor. (https://www.amphilsoc.org/ )
    Yani bilimsel bir bakis acisiyla, Turkiye'de Celal Sengor'un bilim felsefesi adina soyleyecekleri, bir felsefeci olan Caner Taslaman'dan cok daha fazla kredibileteye sahip. Sizce Evrim, Matematik ya da Kuantum soz konusu oldugunda Taslaman'in soylediklerini ciddi ciddi TV de 3. sinif tartisma programlari izleyen; bilimsel teoriyi bilmeyen halk kitlesi disinda sallayan var mi ?


    Caner Taslaman'dan Kuantum ogrenmek ile Harun Yahya'dan biyoloji ogrenmenin arasinda pek bir fark yok bana gore. Benden de guzel sanatlar ogrenebilirsiniz mesela. Mesele "ogrenmek" ten ne anladiginiza ya da bir kitaptan ne beklediginize gore degisir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 2 Aralık 2016; 14:51:16 >




  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    söylediklerinize kısmen katılsamda çoğunlukla katılmıyorum. felsefe her alana dahildir. fizik, matematik, kimya, psikiyatri, kozmoloji aklına gelebilecek her alanda felsefe vardır. felsefe bilimi kapsar. dawkins'in elbette "bing bang ve ateizm" adlı kitap yazması abesle iştigaldir. çünkü bu iş teologların işidir. daniel dennett'ında evrimle ilgili kitapları var mesela ne bileyim nancey murphy nöronlar ve özgür iradeyle ilgili kitapları var, robert john russell kozmolojiyle, william dembski, stephen c meyer gibi akıllı tasarımcılar bunlarda filozoftur. var oğlu var yani ben caner taslamanın kuantum, bing bang, evrim gibi konularda kitap yazmasında abes bir durum göremiyorum.

    celal şengörle karşılaştırmanı da anlamadım celal şengörün felsefe alanında bir kitabı var da haberimiz mi yok? caner taslamanın yazdığı kitapların akademik düzeydeki çalışmalarla ilişkisi nedir ben anlamadım. celal şengör amerika felsefe topluluğuna seçilmesi onun akademik düzeydeki başarılarını gösterir. daha sonraları mehmet ali alpar diye fizik profesörü daha seçilmişti o topluluğa. ee ne yapalım o topluluğa bir filozof seçilmedi diye kimseyi kaale almayalım mı?

    caner taslamanın yazdığı çoğu kitap derleme zaten. kuantum ve tanrı, big bang ve tanrı, evrim ve tanrı adlı kitaplardan bilim öğrenecek olan varsa öğrenmesin zaten. yaptığı tek şey alıntı yapmak. bilimsel bir kitap olduğunu kim söyledi ki? felsefe niteliğinde alıp okuyacaksınız abi bu kadar basit.

    ayrıca harun yahya ile caner taslamanı benzetmek yerme çabası olarak görüyorum. harun yahyanın yaptığı şey evrim yoktur. caner taslaman ise evrim ve tanrı fikrini dobzhansky ile örtüştürüyor mesela. ikisi aynı şey mi? diğer konularda da kuantum olsun big bang olsun özetle durum bu. bilimsel bir iddia yokki, abartmanın lüzumu ne?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B94E0875B -- 2 Aralık 2016; 16:52:26 >




  • https://forum.donanimhaber.com/caner-taslaman-vs-forum-uyeleri--118344518

    @Mr.Lucky Kime göre uydurma.
    Ayrıca uydurma demek ağır olur.Yanlış cevapları var desek daha doğru
  • Şeyh-i Ekber İBN-İ ARABİ kullanıcısına yanıt
    hocam nedir bu? okuyacak vaktim yok af buyurun
  • Belli denk gelmemişsindir diye konu sahibinin bahsettiği konuyu paylaştım.İçerisinde forumda gerçekten bilgi sahibi kişilerin yorumları bulunmakta
  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Ben de bazı noktalara katılmıyorum. Caner Taslaman ın herhangi bir kitabını okudunuz mu bilmiyorum ama benim şu ana kadar göz attığım kitapların hiç birinde belli bir iddiayı kesinmiş gibi savunduğunu görmedim. Zaten kendisinin yazdığı konular hakkında rakipsiz olduğunu düşündüğünü de sanmıyorum. Tabii ki bir biyolog, biyolojide Taslamandan daha bilgili olabilir ki kötü bir biyolog değilse muhtemelen öyledir. Ama siz Taslamanın bilime el atmasını eleştiriyorsanız, aynı mantıkla biyolog da felsefeye el atamaz. O zaman "Evrim teorisi, Tanrı ve felsefe" konularını ele alan bir kitabı kim yazacak? Biyoloji felsefesinde evrim teorisi çok büyük bir yer tutuyor. Bu durumda bir felsefecinin evrim ile felsefe arasındaki ilişkiyi inceleyen bir kitap yazması fazlasıyla normal bence. Zaten tüm bunların dışında, Taslaman ın kitaplarında daha çok belli bir konu hakkında referanslar ile tarihi bir inceleme yapılıyor. Örneğin Evrim ile ilgili olan kitabına bakarsanız, kitap 400 sayfa ve 70 sayfa kaynakça var. Buradan bile kitabın çoğunun referanslar üzerine kurulduğunu anlayabiliriz.
    Kısaca bu eleştirinizi pek doğru bulmadım.
    İkinci olarak ta Celal Şengör'ün belli başlı felsefe kuruluşlarına üye olan tek Türk olması, onu felsefede Türkiye nin en iyisi yapar mı sizce?
    "Yani bilimsel bir bakis acisiyla, Turkiye'de Celal Sengor'un bilim felsefesi adina soyleyecekleri, bir felsefeci olan Caner Taslaman'dan cok daha fazla kredibileteye sahip."
    Aslında bu cümleyi kurduğunuzda aynı zamanda Celal Şengör'ün felsefe konusunda sadece Taslamandan değil, Türkiyedeki tüm felsefe akademisyenlerinden daha bilgili olduğunu iddia ediyorsunuz. En hafif tabirle bu Türkiyedeki felsefecilere bir hakarettir bence. Eğer dediklerinizi yanlış anladıysam, düzetlmenizi çok isterim.
    Not: Aklıma şimdi geldiği için ekliyorum, tabii ki evrim teorisini, kuantumu Caner Taslamandan öğrenelim demiyorum. Kendisinin insanlara evrim teorisini veya kuantumu öğretmek gibi bir amacı olduğunu da sanmam. Daha çok bunların felsefedeki yansımalarına, felsefi kavramlarla ilişkisine vs. odaklanıyor. Eğer bu kitapları yazarken insanlara bu konuların bilimsel kısmıyla ilgili bir şeyler öğretecek bir kaynak çıkarmayı amaçladıysa, bu tutum yanlıştır bence. Sonuçta ben onun avukatı değilim, yanlışları elbet vardır. Ama belirttiğim iki eleştirinizi de hiç mantıklı bulmadım.




  • Şeyh-i Ekber İBN-İ ARABİ kullanıcısına yanıt
    hocam ne hakkında bilgi sahibi? ne anlatmak istediğini anlamadım.

    kısaca göz gezdirdim felsefeden ırak felsefenin, ne olduğunu benimseyememiş insanlar nasıl evrimle ilgili kitap yazabilir bunu konuşmuşlar. kısaca affedersin sidik yarışından başka birşey yok gibi gözüküyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Şeyh-i Ekber İBN-İ ARABİ

    https://forum.donanimhaber.com/caner-taslaman-vs-forum-uyeleri--118344518

    @Mr.Lucky Kime göre uydurma.
    Ayrıca uydurma demek ağır olur.Yanlış cevapları var desek daha doğru

    Yazma eserlerin oldugu bir ekol e uydurma derlerse birileri iste o ekolu benimseyenler elbette sessiz kalmayacaktir.
    Elif bilmezler Molla Cami tenkidi yapiyorsa "uydurma din sozcusu" demisim az mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Lucky -- 2 Aralık 2016; 18:13:49 >
  • Kemalist Türkiye K kullanıcısına yanıt
    "kafasındaki din anlayışına uymuyor." hocam bunları iddia etmek için elinde delil olmaması gerekir. lakin elinde deliller vardır. ha delilleri yanlıştır lakin kafasındaki din diye birşey söz konusu değildir. sadece ilim yetersizliği ve metodoloji farklılığıdır. sizinde hiçbirşey bilmediğiniz fakat bildiğinizi sanıp ahkam kesmeniz sözlerinizden anlaşılıyor.

    peygamber hiçbir yerde sidik içmeyi tavsiye etmez. ayrıca hz aişenin yaşının 9 olduğuda kesin değildir olsa bile kuranda evlenmenin yaşı reşit olarak belirtilir. çelişki göstermesi söz konusu olamaz. hadisleri olduğu gibi kabul edersen kuranla bile çelişir. hadis ilimdir. kuran ilimdir. caner taslamanı bilgisiz diye itham edip sende aynı kuyuya düşüyorsun. okuyun, araştırın, öğrenin. bilmediğiniz konularda ahkam kesmemeyi öğrenin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B94E0875B -- 2 Aralık 2016; 18:31:5 >
  • Kemalist Türkiye K kullanıcısına yanıt
    Aynı kaynaktan Allah haşa baldırını gösterdi de diyor? Ee ? Kuranla çelişen çok şey var. Madem kitap okur gibi anlaşılır şeylerdi insanlar neden yıllarca medresede eğitimini aldı ? Neden hadis ilmi var bana söylesene? Araştır bakayım 17-18 yaşında olduğunu söyleyen alimler de yok muymuş? 17-18 yaşında olduğuda aynı hadis kitaplarından hareketle çıkarım yapılıyor; ölüm tarihi, hz esmanın yaş hesaplaması vs gibi delillerle. 9 Yaşında kabul etseler bile birşey değişmiyor çünkü. Kuranda yazıyor evlilik reşit olduğunda; nisa suresi aç oku. Ben kimseyi küçümsemiyorum sadece birinin ukalalık taslamasına hazmedemiyorum kusura kalmayın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Aseramy

    Aynı kaynaktan Allah haşa baldırını gösterdi de diyor? Ee ? Kuranla çelişen çok şey var. Madem kitap okur gibi anlaşılır şeylerdi insanlar neden yıllarca medresede eğitimini aldı ? Neden hadis ilmi var bana söylesene? Araştır bakayım 17-18 yaşında olduğunu söyleyen alimler de yok muymuş? 17-18 yaşında olduğuda aynı hadis kitaplarından hareketle çıkarım yapılıyor; ölüm tarihi, hz esmanın yaş hesaplaması vs gibi delillerle. 9 Yaşında kabul etseler bile birşey değişmiyor çünkü. Kuranda yazıyor evlilik reşit olduğunda; nisa suresi aç oku. Ben kimseyi küçümsemiyorum sadece birinin ukalalık taslamasına hazmedemiyorum kusura kalmayın.

    İslam dünyasının en ünlü hadiscileri Buhari ve Müslim 6 yaşında yanına aldığını söyler.




  • ArapŞeyhi kullanıcısına yanıt
    Dostum bende gelenekselciyim. Buhari ve müslimi inkar etmiyorum. Fakat her hadisi olduğu gibi kabul etmiyoruz. Biraz hadis ilmine göz gezdirin. Buhari sağlam rivayetleri derler aktarır. İlmi bir tertipleme yapmaz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LePortaBim

    Ben de bazı noktalara katılmıyorum. Caner Taslaman ın herhangi bir kitabını okudunuz mu bilmiyorum ama benim şu ana kadar göz attığım kitapların hiç birinde belli bir iddiayı kesinmiş gibi savunduğunu görmedim. Zaten kendisinin yazdığı konular hakkında rakipsiz olduğunu düşündüğünü de sanmıyorum. Tabii ki bir biyolog, biyolojide Taslamandan daha bilgili olabilir ki kötü bir biyolog değilse muhtemelen öyledir. Ama siz Taslamanın bilime el atmasını eleştiriyorsanız, aynı mantıkla biyolog da felsefeye el atamaz. O zaman "Evrim teorisi, Tanrı ve felsefe" konularını ele alan bir kitabı kim yazacak? Biyoloji felsefesinde evrim teorisi çok büyük bir yer tutuyor. Bu durumda bir felsefecinin evrim ile felsefe arasındaki ilişkiyi inceleyen bir kitap yazması fazlasıyla normal bence. Zaten tüm bunların dışında, Taslaman ın kitaplarında daha çok belli bir konu hakkında referanslar ile tarihi bir inceleme yapılıyor. Örneğin Evrim ile ilgili olan kitabına bakarsanız, kitap 400 sayfa ve 70 sayfa kaynakça var. Buradan bile kitabın çoğunun referanslar üzerine kurulduğunu anlayabiliriz.
    Kısaca bu eleştirinizi pek doğru bulmadım.
    İkinci olarak ta Celal Şengör'ün belli başlı felsefe kuruluşlarına üye olan tek Türk olması, onu felsefede Türkiye nin en iyisi yapar mı sizce?
    "Yani bilimsel bir bakis acisiyla, Turkiye'de Celal Sengor'un bilim felsefesi adina soyleyecekleri, bir felsefeci olan Caner Taslaman'dan cok daha fazla kredibileteye sahip."
    Aslında bu cümleyi kurduğunuzda aynı zamanda Celal Şengör'ün felsefe konusunda sadece Taslamandan değil, Türkiyedeki tüm felsefe akademisyenlerinden daha bilgili olduğunu iddia ediyorsunuz. En hafif tabirle bu Türkiyedeki felsefecilere bir hakarettir bence. Eğer dediklerinizi yanlış anladıysam, düzetlmenizi çok isterim.
    Not: Aklıma şimdi geldiği için ekliyorum, tabii ki evrim teorisini, kuantumu Caner Taslamandan öğrenelim demiyorum. Kendisinin insanlara evrim teorisini veya kuantumu öğretmek gibi bir amacı olduğunu da sanmam. Daha çok bunların felsefedeki yansımalarına, felsefi kavramlarla ilişkisine vs. odaklanıyor. Eğer bu kitapları yazarken insanlara bu konuların bilimsel kısmıyla ilgili bir şeyler öğretecek bir kaynak çıkarmayı amaçladıysa, bu tutum yanlıştır bence. Sonuçta ben onun avukatı değilim, yanlışları elbet vardır. Ama belirttiğim iki eleştirinizi de hiç mantıklı bulmadım.

    Soyle dediklerimi biraz daha aciklayarak yeniden soyleyeyim. Bu arada, bilimle ilgili olan kitaplarini okudum. Hatta notlarim da var. Daha once burada bir yerlerde yazmistim da diye hatirliyorum. Yeniden yazacagim, beraber bakalim neler yazmis.

    1) Taslaman'in bilime el atmasini elestirmiyorum. Bilmeden el atmasini elestiriyorum. Peki bilmedigini nereden cikariyorum ?

    BigBang ve Tanri kitabi (http://www.canertaslaman.com/wp-content/uploads/2012/03/big-bang-tanri.pdf ) , Onsoz:

    quote:

    Big Bang Teorisi doğru mu? Big Bang Teorisi felsefe ve dinler açısından hangi
    sonuçları doğuruyor? Tanrı var mı? Tanrı’nın varlığı bilimsel verilerle ve akılcı delillerle
    ispatlanabilir mi? Evren, bilimsel kanunlar, evrensel tüm oluşumlar, bütün canlılar ve biz;
    tesadüfen mi oluştuk, yoksa bilinçli bir yaratılışın ürünleri miyiz? Bu sorulara
    vereceğimiz cevapların, neye inanmamız gerektiği ve hayatın bir anlamı olup olmadığı
    hususlarında önemli neticeleri olacaktır.


    Giris ofsayt basliyor. BigBang dogru mudur sorusunun cevabi asla verilemez. Herhangi bir teorinin dogrulugu kesinlikle bilinemez. Yercekimi teorisi dogrudur denilemez. Yanlis midir denilebilir. Bunlar, bir profesorun soracagi sorular olmamali.

    Mesela devam edelim, yaratiliscilarin Hilbert Otelini "Zamanin Baslangici vardir" a devsirme cabasinin bir ornegi olan su kisma bakalim. Sf:58

    quote:

    1- Zamana ait olaylar dizisi, arka arkaya eklenmeyle devam eder.
    2- Arka arkaya eklenmeyle oluşan bir dizi “gerçek sonsuz” olamaz.
    3- O halde zamana ait olaylar “gerçek sonsuz” değildir.
    Buradan da evrendeki zamanın, dolayısıyla evrenin bir başlangıcı olduğuna varırız.


    Bak, hemen sonuca vardi. Evrendeki zamanin baslangici vardir. Halbuki bu, bilim camiasinin vardigi bir sonuc mu ? Bilimsel Dergilerde "Evrendeki Zamanin bir baslangici vardir" basarisi kutlandi mi ? Tabi ki hayir. Hilbert Oteli, bir "thought experiment" olarak gecer ve sonsuzluk algisi uzerine bize fikir verir.

    Ornegin bir cember uzerinde sonsuz tane nokta vardir. Cemberin tanimi bu, bir noktadan esit uzakliktaki tum noktalar. Ama cemberin kendisi, "sinirlidir" ( finite ). Yani gozlemlere gore finite olan bir set, sonsuz tane seyin bir araya gelmesiyle olusabilir. Hilber Otel'i sonsuzluk kavrami uzerine fikir verse de, evrenin kesinlikle bir baslangici olmasi gerektigi konusunda bir ispat degildir. Pekala zaman , cember ornegindeki gibi loop yaparak gidiyor da olabilir ve kendi icinde sonsuz parcalardan olusan sonlu bir seyin yapiminda rol almis olabilir. Meraklisi bunun detaylarini internette bulabilir. Konuyu cok detaylandirmak istemiyorum.

    Peki burada Caner Taslaman hangi sonuca variyor ? Evrenin bir baslangici vardir. Zaten gelmek istedigi yer de burasi idi. Daha sonra bunlar kendiliginden olabilir mi ye gelip, hayir diyecek.

    Bir baska ornek vereyim, son ornek vericem uzatmak istemiyorum mevzuyu ama bu 3 u fikir verecek:

    quote:

    Hawking, evrenin ve fizik kanunlarının
    evren dışı bir Güç tarafından yaratıldığı, evrenin ve fizik kanunlarının O’na bağımlı olduğu fikrini
    pozitivist yaklaşıma aykırı görmekte, her şeyi mutlaka mevcut fizik kanunları çerçevesinde
    açıklamaya çabalamaktadır. Zamanın “gerçek zaman” olması halinde başlangıcı olması gerektiğini
    kabul eden Hawking, bu sonuçtan kurtulmak için “hayali zaman” (imaginary time) kavramını işin
    içine sokar.


    Hawking'in bahsettigi, matematikteki reel ve imaginary sayilar mevzusudur. Yani herhangi bir t aninda, zaman bizim alistigimiz yonde akmasa da akmaya devam ettigi bir "imaginary" kisminin daha olabilecegini matematiksel olarak ileri surer.
    Asagidaki gibi:
     Caner Taslaman hakkında ne düşünüyorsunuz ?

    Bu "hayal urunu" bir sey degildir. Caner'in iddia ettigi gibi bir seylerden kacinmak icin uydurulan bir sey de degildir. Bazi olgulari ifade etmek icin reel sayilar yetersiz kaldigi icin complex sayilari kullaniriz. Bu onlarin olmadigi ya da ifade ettikleri seylerin gercek olmadigindan kaynaklanmaz. Bu kitabi okuyan birisi, bunun sirf Zaman'in baslangici vardir demekten kacindiklari icin uydurduklari izlenimine kapilacaktir. Neden, cunku Caner oyle istiyor.

    2) Simdi yukarida inceledigim kitap, bir derleme kitabi mi ? Kismen. Bilim Felsefe tarihinden secilmis pasajlar var. Peki salt derleme mi, yoksa arkasinda bir iddia mi var ? Elbette bir iddia var. Zaten derlenenler de o iddiayi dogru kilmak icin yapilan derlemeler. Ayrica bu iddialar da bos beles iddialar degil, Zamanin baslangici vardir, Var olusun amaci vardir gibi seyler. Hawking'in bir seylerden kacinmak icin hayali zaman vardir demesi ya da zamanin bir basi vardir sonucuna vardigina, dunyadaki teorik fizikcilerin Hawking de dahil haberi var mi ? Yok. Peki fizikcileri bosver, dunyadaki felsefecilerin haberi var mi ? Yok. Iste kredibiliteden kastettigim budur. Celal Sengor boyle bir kitap yazmis olsa idi, haberleri olurdu.

    Bu daha iyi felsefe bildiginden degil, reputasyon meselesi. Ayrica bu sadece bir kitap. Bilimsel dergilerde yayimlanmis bir sey degil. Yani illa ki birilerinin muhatap almak zorunda olduklari bir eser degil. Ama kendi fikirlerini dogru kilmak icin yer yer yanlis sorularin soruldugu, yer yer karsit fikirlerin bahsinin gecmedigi bir kitap. Ayrica hayali zaman ya da 1/ 10 uzeri 50 den kucuk ihtimaller 0 kabul edilir gibi bodoslama matematiksel yanlislar da var.

    Neden, cunku kendisi matematikci degil. Fizikci degil. Biyolog degil. Oradan-buradan buldugu ve kendi iddiasini guclendiren delillerle varmaya calistigi bir sonuctan ibaret. Eger sadece derleme yapsaydi sorun yoktu, 2014 yilinda Ekonomi Nobelini alan amca da neredeyse sadece derleme yaparak ( ama cok guzel yaparak ) nobel aldi. Ama bu adam kendi iddiasini temellendirirken ( orn: Zamanin baslangici vardir ) sadece Hilbert e dayanmayi yeterli buluyor. Bir fizikci bunlari gorse idi goz yaslari icinde kalirdi, eminim. Ama gormuyorlar, sanslilar.

    ---

    Herhangi bir insan, herhangi bir konuda kitap yazabilir. Ben "Makaslar ve Cimenler" diye bir kitap yazarim. Bildiklerimi anlatirim. Sen de "Zeus ve Manyetizma" diye yazarsin. Ama bir fizik profesoru, "Allah ve Makaralar" diye kitap yazarsa kendisinden beklenen nedir ? Bilgi ve birikimini kitapta gormek istersin. Makaralar ile Allah arasinda nasil bir bag kurdugunu gormeyi beklemez misin.

    Ben Big Bang ve Tanri kitabinda, daha onceden varilmis bir sonuca dair kendi iddiasini destekleyen bulgulari listeleyip direkt sonuca atlamis ve bunu yaparken zayif matematik-fizik birikimini ele vermis bir felsefe profesoru goruyorum. Bu dedigime katilmayabilirsin.

    Birisi cikip da, ne alakasi var lan adam inandigini yazmis, insanlari bilgilendirmis iste; diyebilir. Kismen hakli da olur, zira basli baslina bir "yanlis" degil. Sadece ben bir profesorden daha iyisini beklerdim. Hakim oldugu alanda yazsin, bir seyler anlatsin ben de dinleyeyim derdim. Bu kitapta bunu goremiyorum. Evrim Teorisi - Felsefe ve Tanri kitabi bundan daha beter bana gore.

    Felsefenin zemininin genis olmasini, her seyle hasir nesir olmasini firsat bilip "Allah vardir" deme cabasinda. Ama kredibilitesi olmadigindan henuz bu cabasini farkedip de kendisini elestiren bir yurt disi kaynak yok.

    Harun Yahya ile benzettigim nokta da burada zaten, ki Harun Yahya yurt disinda cok cok daha iyi taniniyor. Ama numarasi bilindigi icin kendisini dikkate alip tartismaya gelmiyorlar. Bu yuzden programinda "Dawkins i cagirdik, gelmiyor ehi ehi " diyip duruyor. 5 yasinda kardesim "abi güreşelim de seni devireyim" dese ben de kabul etmem.

    Evrim kitabindaki kaynakca sayisinin fazla olmasi, safi derleme yaptigini gostermiyor malesef. Kendi iddialarini temellendirmiyor. Direkt sonuclara atliyor. Aksini dusunuyorsan sen de alintilayip goster, tartisalim.

    Ben sadece bu 2 kitabini okudum, bahsettigim hatalar da benim notlarimdam. Konuya daha hakim biri neler dusunur bilmiyorum. Dedigim gibi, herhangi bir herhangi bir konuda kitap yazabilir; yanlislarini elestirdikleri zaman da "bilmiyordum" diyip gecebilir. Ama o zaman da soyle demezler mi, bilmiyorsan neden yaziyorsun ?




  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    ben uyduruk diye tanımladığı bir ifade göremiyorum. sen nasıl ki caner taslaman tanrı için argüman bulma derdinde görüyorsan caner taslamanda hawking'i tam tersi olarak görüyor işte. yazının devamında matematiksel bir olgu olduğunu zaten belirtmiş ve şöyle diyor;

    Kurguladıkları matematiğin gerçeklikteki karşılığı ile ilgilenmeden, sırf karşılarındaki
    sayılarla ilgilenenler bunu anlayamamışlardır. Oysa evreni açıklamak için matematiksel formüllere
    başvuranlar, kurguladıkları matematiğin gerçeklikteki karşılığıyla ilgilenmek zorundadırlar. Çünkü
    fizik, matematiği alet olarak kullanan bir bilimdir. Kurgusal olup, gerçeklikte karşılığı olmayan
    matematiğin, fizik ile bir alakası yoktur.


    bilgilendirme için teşekkürler bu arada fakat benim anladığım söylediği şey bunun bir safsata olduğu değil sadece bir gerçeklikte karşılığı delili olmadığı ve ardından bunu örnekle izah etmiş

    hilbert hoteline gelirsek evrenin başlangıcı olduğu bilimsel bir iddia olarak sunmamış ki zaten. felsefi olarak zamanın başlangıcı olmasını açıklamak için kullandığı daha doğrusu william lane craig'in kullandığı bir örnek. ontolojik argüman gibi mantıksal bir önerme yani. kusura bakmayın ama amacınızın yerme çabası olduğunu düşünmekteyim. bilimsel bir iddia yokken siz ortaya varmış gibi çıkarıyorsunuz.

    sonuç olarak sizin kitabı felsefe niteliğinde görüp değerlendirmediğiniz düşüncesindeyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B94E0875B -- 2 Aralık 2016; 21:39:51 >




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.