s.a arkadaşlar bugün işyerinde konusu açıldı kafama takıldı araç antifiriz kaç yılda bir değişmeli acaba ? bende 2017 model 1.4 linea var km 85 binde bugüne kadar hiç antifiriz değişmedi. değişmediği zaman motor bloğunda paslanma yapıp motor bloğuna zarar veriyormuş galiba nasıl yapmak lazım ? birde bu araçların şanzıman yağı kaç binde değişmeli ? |
Araç motor suyu kaç binde değişmeli ?

-
-
Hocam kapalı devre zaten antifrizliyse ve kaçak göçek olmadığı sürece triger seti değişiminde devir daim değişirken değişir benim bildiğim o da 5 yılda 1 e denk gelir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
işte orası sıkıntı ben triger setini 2 sene önce değiştim o zman km düşük olduğu için usta değişmeye gerek görmedi.
birde kapalı devre antifiriz nasıl oluyor ?
-
Antifriz sadece donmaya karşı korumaz, aynı zamanda motorun içindeki paslanmayı, kireci ve tortuyu da önler.
• Genel olarak 2 ila 4 yılda bir veya 40.000-60.000 km’de bir değiştirilmesi önerilir.
• Senin aracın 2017 model ve bugüne kadar hiç değişmemişse, acilen değiştirmen iyi olur.
• Uzun süre değişmeyen antifriz, koruyucu özelliğini kaybeder ve motor bloğunda paslanma, korozyon ve hatta çatlaklara yol açabilir.
Yapılması gereken:
• Soğutma sistemi kontrol edilmeli (radyatör, hortumlar, termostat).
• Tüm sistem temizlenip (flushing), uygun tipte yeni antifriz eklenmeli.
• Manuel şanzımanlarda genelde 100.000 km’ye kadar “yaşam boyu” denir ama bu doğru bir yaklaşım değil.
• Özellikle 7-8 yıl geçmiş ve 85.000 km olmuşsa, şanzıman yağı değişimi yapılması tavsiye edilir.
• Yağ zamanla viskozitesini kaybeder ve içindeki metal talaşları dişlilere zarar verebilir.
Şanzıman yağı değişimi ucuz ve koruyucu bir işlemdir, ihmal etmemekte fayda var.
⸻
Özet:
2017 model ve hiç antifriz değişmemiş bir araçta hem antifriz hem de şanzıman yağı değişimi artık gerekli hale gelmiş. Bu bakımlar motorun ve şanzımanın ömrünü uzatır, ileride çıkabilecek büyük masrafları önler
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Herif chatgpt sonucunu yazmış ya la
Galerici olarak ben yazayım o zaman. Sayın arkadaşlar arabaların motor suyu aykırı bir durum olmadığı sürece değiştirilmez. Aykırı durum nedir, siz musluk suyu koymuş suyu paslandırmışsınızdır boşaltıp temizlemeniz gerekir , yada intercoolerı deldirmiştinizdir tamirde suyu boşaltır tekrar doldurursunuz vs. Bu tip aykırı durum yoksa motor suyunu hiçbir zaman değiştirtmezsiniz.
Peki neden değiştirmiyoruz, çünkü gerek yok. Şu iki sebepten ötürü motor suyunu değiştirmenize gerek yoktur;
Birincisi, her araç biraz su eksiltir. Su sonuçta bu illa buharlaşıp kaçacak bir delik bulur. Benim arabam bakımdan bakıma 2 su bardağı su eksiltiyor. Bu eksiltme normal kabul edilir. Bakımdan bakıma 2 su bardağı saf su ekler devam edersiniz. Yaklaşık 4 5 bakımda motor suyunuzun büyük bir kısmı tazelenmiş oluyor zaten.
İkincisi, arabaların bir triger değişim vakti vardır. Yaklaşık 100 120 bin km'ye tekabül eder. Trigerle birlikte devirdaimde mutlaka değişir. Siz eğer devirdaimi sökerseniz motorun suyu boşalır. Haliyle tekrar doldurmak zorunda kalırsınız. O yüzden her triger değişiminde de yine motor suyunuz tazelenmiş olur.
Bu şekilde sık sık motor suyu tazelendiği için ayrıca motor suyu değiştirmiyoruz.
-
kim chat gpt sonucunu yazmış usta ???
üstad ben normalde özellikle kış aylarında antifiriz eksiltme olduğu zaman ekleme yaparım ama hiçbir zaman exstra su eklemedim direk antifiriz koydum.
2.si dediğin gibi eksiltme olunca üzerine ekledikçe o zaten otomatik devirdaim yapıyor mantıklı haklısın bunda
3.sü ben 2 sene önce triger değiştim ana devir daim değişmedim ama bir sorun da yaşamadım.
4.sü şanzıman yağı sence değişmeli mi ??
-
Kitapçıklarına internetten bakabilirsiniz.
2017 tescil aracımızda 86 bin KM ye ulaştık, antifriz ölçümde düşük çıktı bu sene değişim yaptık. 50-50 kitapçıkta önerilen şartları taşıyan (hoat, nitrit borat içermeyen, etilen glikol bazlı vs) Liqui Moly Kfs 13 aldım koyduk. Araçtan araca antifriz türü değişir.
Servisteki Bakım Kitapçığında Bu Yazılmış;
İlk Değişim 80 bin KM veya 9 yıl sonra (Hangisi Önce Gelirse)
Sonrakiler 120 bin KM veya 6 yıl sonra (Hangisi Önce Gelirse)
Neye göre 9 yıl yazmışlar anlamıyorum. Piyasadaki en uzun ömürlü antifriz 5 yıl.
-
Mitsubishi Genuine Super Long Life Coolant Premium
Aracın içinden çıkan bu yeşil renk antifriz en az 8 yıl 120.000 mil dayanır diyor hocam bilmemki bundan aradım yetkili servislerin hiçbirinde stoklarda yokmuş, tedarikte yokmuş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 29 Nisan 2025; 22:21:51 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Eksiltme olduğunda sadece antifriz koymak soğutma suyundaki yoğunluğu anormal yükseltebilir tortu yapabilir hocam. O yüzden saf su veya saf suyla seyreltilmiş antifriz eklemek daha mantıklı.
Triger değişimlerinde devirdaim pompası her zaman değişir. Hatta renonun yeni tce motorlarında trigerden önce bir kez daha devirdaim pompası değişiyor. Devirdaim pompası çok önemli bir parçadır değişimi ertelenmemeli. Eğer pompa dağılırsa yüksek hararetten motor conta yakabilir , üst kapağın açılması ve rektefiye edilmesi gerekir ciddi maliyet doğurur.
Şanzıman yağı en geç 100 bin km'de bir değişmesi lazım. Trigerle birlikte ağır bakımımda bunuda değiştiriyor zaten maliyeti çok düşük ucuz basit bir işlem.
-
Değiştirin hocam basit bir işlem sıkıntı olmaz
Hiçbinde değişir 2009 C5 var içindeki soğutma suyu orjinal sadece antifriz ekliyorum arada.
Bir kaç tavsiye yazayım
Sarı antifriz araca mavi koymayın.
Birde musluk suyu eklemeyin kireçli su blokta ve radyatörde tıkanıklık yapar.
Klima altında biriken su mesela hiç bulamazsanız onu koyun
10 yıldır hiç değiştirmedim :=
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Araç ne, benim kitapçılarda antifriz değişim aralığını yazmamışlar.
2020 model 32 binde aracım, suyu daha değişmedim.
Fabrikada konulan extended life yeşil antifirizler 10 yıl/150bin km civarından önce değişmiyor. Hatta hasar kaza olmadığından bunları 300bin'lere kadar kullanıp hiç sorun yaşamayanlar var, özellikle japon araçlarında kullanım klavuzuna bakarsanız çoğunda 10yıl-200bin km yazar. Linea için de kullanım klavuzuna bakınız.
Bunları da sonradan bulmak zordur, pahalıdır, hepsi çevreye zararlı ürünler sınıfındadır. Bir kere farklı ama uyumlu antifirizle değişti mi 2-3 yılda bir değişmesi lazım diye biliyorum.
-
6-7 senede bir,triger degisiminde gerekir.zaten devirdaim de degisecegi icin,mecburen komple sistem bosalacak.onun disinda kişa girerken antifriz derecesini ölçtürüp,donma derecesinde düsme varsa genlesme kabindan biraz hortumla cekip antifriz takviyesi yapilabilir.
eyvallah üstad...
şöyle söylim triger seti değişiminde km azdı ama yıl bazında dolmuştu süresi usta km düşük gerek yok diyerek ellemedi.
devir daim pompası değişmesi sıkıntılı mıdır usta ?
:D beim aracın km si daha yeni 85 bin oldu usta 100 binde değil..
maşallah siz baya bilgilisiniz bu konuda helal olsun sizin gibi teknik konuşlara hakim galerici ilk kez gördüm...
-
teriger seti değişirken usta km düşük gerek yok diyerek ellemedi bilmiyorum inşallah sıkıntı olmaz..
yarın inşallah sanayiye gidecem hepsini sorup öğrenecem..
ama devir daim değişmesi kafama takıldı..
-
Mitsubishi Attrage ama bunlar araçtaki kitapçıkta yazmayabilir hocam bende Mitsubishi Servis El Kitabı var ordan bakıyorum servis kitapçıklarını internetten veya servisten edinmeniz lazım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 30 Nisan 2025; 21:18:47 >
3 sene veya 45.000 km bence ideal. Antifriz kullandıkça asidite oranı yükselen ve kimyasal yapısı bozulan bir sıvı. Kimyasal yapısı bozulduğu için sıcağa karşı dayanımı azalacak ve motor bloğunda daha fazla ısı dolaşacaktır. Aracın en önemli sıvılarındandır.
https://www.shell.com.tr/motorists/oils-lubricants/shell-antifreeze-relay/_jcr_content/root/main/section/call_to_action/links/item0.stream/1717171194077/9814425a1c4119a5e3fc6a77cf104e312074f527/shell-helix-coolants.pdf
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Benzer içerikler
- sibop yanık araba ne yapar
- l park püf noktaları
- araç ses yalıtımı yorum
- bridgestone turanza t005
- sarı ışıkta geçmenin cezası var mı
- chery türkiye fabrika
- byd türkiye"de hangi modelleri üretecek
- togg pin kodu
- volvo ex30
- dacia elektrikli fiyat
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X