Şimdi Ara

Dizel ilk yağ değişimi(***)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
1
Favori
2.711
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selamün Aleyküm arkadaşlar. Aracım 2017 Mazda3 Dizel. ama ben Mayıs 2018'de bayiden satın aldım ve aynı tarihte trafiğe çıktı.İlk 1000 km kontrolünü Temmuz 2018'de yaptırdım. Şuan Aralık2018 ve aracım "yağ değişim zamanı" uyarısını verdi.Aracım henüz 4000km'de. Sizce yağ değişimi yaptırmalımıyım. Yaşadığım şehirde Mazda servisi yok. En yakın antep Mazda servisini aradım durumu anlattım hatta km olarak dolmadı ama süre olarak dolduğu için bu uyarıyı vermiştir,değişim yapmamız lazım mı diye özelliklesordum. "Yıl sorun olmaz 10bin km de değişir bi ara gelirseniz uyarıyı sıfırlarız,Sizin trafiğe çıktığınız tarih önemli"dedi.Bu cevap beni pek ikna etmedi. 

Bunun üzerine Ankara'ya gitme şansım yok ama en azından bir fikir edinmek için Ankara'daki servisi aradım.Onlar " km azmış ama bize bi uğrayın yağın durumuna bakar ona göre değişimi belki 2-3 ay erteleriz "dediler..

Ben dizellerin km dolmasa bile yıl dolduğu zaman yağ değişim yapılması gerektiğini biliyorum.Kitapçıkta da 12 ay yada 10bin km'de yağ değişimi diyor.Sonuçta arabam 2017 Aralıkta bayiye geldiyse bile tam 1 yıl olmuş oluyor.Anlayacağınız iyice kafam karıştı sizce neden ve neyi yapmalıyım?

• Değiştirin kafanız rahat etsin.

Benimde başıma gelmişti, aynı durum. Garanti de sıkıntı çıkmaması için yağ ve yağ filtre değişimi yaptırmıştım. Yıldan dolayı.
  • Mekaniksel bir sorun olacağını sanmiyorum. Garanti ve servis kaydı satarken lazım olacak. 10.000 km Euro5 motor için oldukca azmış.
  • Rodaj için yağı değişmiş olursunuz, gayet iyi olur.

Yağ ve yağ filtresi, çok zor değil.

Maraş için Motul X-Clean EFE 5w30 5L ya da LiquiMoly Toptec 4600 5L kutusu işinizi görecektir. Filtre ile 5.1L değişim gerekiyor.

0.1L için 1L'lik kutular var. ozellikle Yeni nesil dizellerde Doğru miktar Min ile Max cizgisinin tam arasinda olmasidir.

Filtreyi Orijinal tedarik etmenizde fayda var, orijinal yoksa Mann Hengst Purflux Blueprint gibi markalardan alabilirsiniz.

Basit bir işlem internetten kontrol edersiniz. YouTube falan videosu vardır.

Kolay gelsin.
    Not:5L yeterli geleceği kanaatindeyim. 100cc'den birsey olmaz. Ama içiniz rahat etsin diyerek yazdim. Mazda'da biliyor 5.0L yazmasini biraz servis pazarlamasi yeniği gibi geldi. Ek olarak Euro5 degil Euro 6d motor olmali, bu konunun yukaridaki mesajda km ile ne alakasi olduğunu anlamadim. Ama euro6 mevcut bindiginiz motor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KingOfAnarchy -- 10 Aralık 2018; 19:11:0 >

• İlk yağ değişimi olduğu için değiştirin. Yağdaki rodajdan kalan metal tozları gitsin diye.

Çoğu kişiler zaten rodaj yağı diye2000 3000 km,de değişirler ilk yağı.

Motosikletimde ilk 500 km.de değişmiştim pinpirikli olduğum için.
  • Hocam denkgelmişken sorayım, Euro 5 Tdci motorlu aracım var.

Koyulan yağ miktarına dikkat etmeme rağmen ( filtreli değişimde 3,8 lt), yağ miktarı hep üst çizgide ya da bikaç mm üstünde.

Yağ değişimi yapılalı 2000 km oldu, seviye max.da.

Böyle kullanmanın zararı olur mu ve neden böyle oluyor?
    Yağ boşaltımına da dikkat ettim, düz zeminde 10-15dak beklendi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alisilin07 -- 10 Aralık 2018; 19:34:45 >
  • Rodaj süresinde Motordan çıkan çapak çok fazla oluyor diye biliyorum. Ben olsam uzun yıllar kullanacaksam(Mazda kullanıcısı olduğunuz için bunu tahmin ediyorum) değiştirirdim.
  • Alisilin07 kullanıcısına yanıt
    Yağı nasıl olcuyorsunuz?

Doğru ölçüm, motor isindiktan sonra kontak kapatilmasindan 5dk sonra düz bir zeminde yapılmalıdır.

1.Eğer 3.8L koyduğunuza eminseniz Ve İlk ölçümünü yaptığınızda doğru ölçum ve 2000Km sonra arttığını ve devaminda artmaya devam ettiğini fark ediyorsanız. Dpf filtreniz temizlenmeye çalışılırken (rejenerasyon esnasinda) "diesel fuel dilution by post injection" "dizel yakitin cevrimde enjeksiyon sonrasi yağı seyreltmesi" oluyordur. Bu belli bir seviyeye kadar hesaplanmıştır. Bu yukaridaki Euro6 Euro5 emisyonuna sahip motorlar neden bu aralıklarda yağ degisitiryor sorusunu da karşılıyor. Ne kadar ileri emisyon denetimi o kadar sıkı dpf ve filtrasyon.

2. Belli miktarda yağ üst kapak galerilerinde kalir, zaman içerisinde yağ balciklanma yaparak belli galerilerde yağı hapseder, yağ değişiminde bu kısımlar gitmiyor olabilir. Bu nedenle yag tam değişmediği koşullarda fazla geliyor olabilir. Degisimde Valvoline engine clean ya da LiquiMoly proLine engine flush kullanabilirsiniz. Az koyabilirsiniz 3.5lt gibi.

3. Yanlış basilmis olabilir. Filtre dahil yerine hariç yazılmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KingOfAnarchy -- 10 Aralık 2018; 21:5:27 >

• Çok düşünmeyin bajsettiğiniz yakın olan servise bir ara ayarlayın gidin. Belki iş belki gezi amaçlı bir seyehatle birleştirebilirsiniz. Buraya konu açtığınıza göre bu iş kafanıza takılacak :)
  • Evle iş arası 15 km.

Otopark düz zemin. Aracı stop ettikten 10-15 dak sonra ölçüyorum.

Çubuğu çekip peçeteyle silip tekrar kontrol ediyorum.

Hatta soğuk, sıcak her koşulda ölçtüm hep max seviyede.

Hatta son yağ değişiminde 3.6 lt mi koysam diye düşündüm, vazgeçtim.
  • Alisilin07 kullanıcısına yanıt
    Cevabimi editledim, video eklendi
  • bozak07 kullanıcısına yanıt
    Aslında bende bu durumlarda pimpirikliyim.Normalde zamanı gelir gelmez degistirecektim ama beklediğimden baya erken olunca kararsız kaldım
  • quote:

Orijinalden alıntı: KingOfAnarchy

Rodaj için yağı değişmiş olursunuz, gayet iyi olur.

Yağ ve yağ filtresi, çok zor değil.

Maraş için Motul X-Clean EFE 5w30 5L ya da LiquiMoly Toptec 4600 5L kutusu işinizi görecektir. Filtre ile 5.1L değişim gerekiyor.

0.1L için 1L'lik kutular var. ozellikle Yeni nesil dizellerde Doğru miktar Min ile Max cizgisinin tam arasinda olmasidir.

Filtreyi Orijinal tedarik etmenizde fayda var, orijinal yoksa Mann Hengst Purflux Blueprint gibi markalardan alabilirsiniz.

Basit bir işlem internetten kontrol edersiniz. YouTube falan videosu vardır.

Kolay gelsin.
    Not:5L yeterli geleceği kanaatindeyim. 100cc'den birsey olmaz. Ama içiniz rahat etsin diyerek yazdim. Mazda'da biliyor 5.0L yazmasini biraz servis pazarlamasi yeniği gibi geldi. Ek olarak Euro5 degil Euro 6d motor olmali, bu konunun yukaridaki mesajda km ile ne alakasi olduğunu anlamadim. Ama euro6 mevcut bindiginiz motor.
    İlk bakıma bile girmeden araç garantiden çıksın. Mantıklı. Yan sanayi yağ filtresi önermekte güzelmiş.

• cesmuru kullanıcısına yanıt
    Eğer ikamet ile aynı il'de servis yoksa yağ değişiminden Araba garantiden çıkmaz. Maraş'ta Mazda servisi mi var ?

Onemli olan Doğru yaği kullanmak ve en iyi bilinen filtreyi onerdim. Senin mantığını bilemeyecegim. Ben 300km-400km arabanin yagini değişmek için gitmem. Periyodik bakima gidersin. Japon firmalari bu konuya aşina, Amerika'da da ayni durum var.

Arabanın yağını doğru yağ ile degisirsin, lastigini ve fren balatasi değişirsiniz, hava polen filtresini değişirsiniz bu adi bakima girer. Bu araba bu ülkede satılıyor mu ? İl ve komşu il sinirlari içerisinde servis var mi ?

Ha illa yetkili istiyorsan, şöyle yapabilirsin. Ne servisi var Maraş'ta Peugeot VW vs, alirsin arabayi gidersin oraya işçiliği orada yaptirirsin faturani alirsin. Bir markanin Yetkili bir servisi oldugu icin mesleki yeterlilik belgesi olduğu kabul edilir. Ya da speedy practicar eurorepar gibi servislere gidersin. Onlarin da mesleki yeterlilik belgesi vardir. Onlardan aldigin fatura koşullar goz onune alindiginda seni hukuk karşısında hakli yapar. Bir yağ değişimi için manyak gibi gitmezsin.

Farzet ki aldin arabayı aldin uzun yolculuğa çıktın, gidiyorsun, Rusya Oradan çin japonya gittiğini dusunelim, ne yapacaksin Yağı mi degismeyeceksin ?

Böyle sacma sapan bir yorum gormedim. Kitapçıkta hangi yağı ne kadar kullanacağın bosuna yazmiyor. Mazda gibi bir firmayi her köşe basinda servisi bulunan Tofaş ford gibi markalarla karistirmamak gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KingOfAnarchy -- 10 Aralık 2018; 22:19:35 >

• Eğer serviste garanti bozulmasın diye yaptırcaksanız değiştirin
    Ama eğer ki kendiniz yapacaksanız bakımları 4bin km de yağ değişmez 1 sene oldu diye 6 ay daha esnetilebilir iyi günler
  • 1000 bakımına gitmişsiniz zaten, 10000 veya mayıs 2019 olunca gidersiniz tekrar, garanti için de mayıs 2019 kriterdir. Bakım uyarısı sıfırlamanın da bir yolu vardır, aratınca bulup kendiniz silebilirsiniz. Pek çok araçta kontak kapalı iken şu tuşa basılı tutun, o esnada kontağı açın tarzı bir yöntemle siliniyor.
  • quote:

Eğer ikamet ile aynı il'de servis yoksa yağ değişiminden Araba garantiden çıkmaz. Maraş'ta Mazda servisi mi var ?

Onemli olan Doğru yaği kullanmak ve en iyi bilinen filtreyi onerdim. Senin mantığını bilemeyecegim. Ben 300km-400km arabanin yagini değişmek için gitmem. Periyodik bakima gidersin. Japon firmalari bu konuya aşina, Amerika'da da ayni durum var.

Arabanın yağını doğru yağ ile degisirsin, lastigini ve fren balatasi değişirsiniz, hava polen filtresini değişirsiniz bu adi bakima girer. Bu araba bu ülkede satılıyor mu ? İl ve komşu il sinirlari içerisinde servis var mi ?

Ha illa yetkili istiyorsan, şöyle yapabilirsin. Ne servisi var Maraş'ta Peugeot VW vs, alirsin arabayi gidersin oraya işçiliği orada yaptirirsin faturani alirsin. Bir markanin Yetkili bir servisi oldugu icin mesleki yeterlilik belgesi olduğu kabul edilir. Ya da speedy practicar eurorepar gibi servislere gidersin. Onlarin da mesleki yeterlilik belgesi vardir. Onlardan aldigin fatura koşullar goz onune alindiginda seni hukuk karşısında hakli yapar. Bir yağ değişimi için manyak gibi gitmezsin.

Farzet ki aldin arabayı aldin uzun yolculuğa çıktın, gidiyorsun, Rusya Oradan çin japonya gittiğini dusunelim, ne yapacaksin Yağı mi degismeyeceksin ?

Böyle sacma sapan bir yorum gormedim. Kitapçıkta hangi yağı ne kadar kullanacağın bosuna yazmiyor. Mazda gibi bir firmayi her köşe basinda servisi bulunan Tofaş ford gibi markalarla karistirmamak gerek.
    Alırken bunları düşünmek lazım. Şehrinde servis yoksa garantiden çıkmaz diye bir şey ilk defa sizden duyuyorum. Bununla ilgili dayanağınız nedir?

Garanti işini es geçersek doğru yağı kullanmak önemli evet. Onunla ilgili bir şey demedim zaten. Ama sıfır araçta yan sanayi parçalarla bakım yaptıran adama arabadan anlıyor demem. Orjinal parça mutlaka bulunur. Yıl 2019 olacak. Orjinalin yerini tutamaz yan sanayi.

Satılıyor. Servisi hiç yok değil, var. Alırken düşünmek lazım değil mi bunları? Mazda aldıktan sonra servisi yok şehrimde diye yan sanayiyle bakım yaptırıp aracın garantiden çıkmamasını istemek saçma değil mi?

Uzun yola çıktın. Başka ülkede de servisi var. Mazdayı ne sanıyorsunuz yahu Uç örnekler vererek kendinizi mi haklı çıkartacaksınız?

• cesmuru kullanıcısına yanıt
    Arkadaşım alırken düşünmek lazım diyorsun iyi hoş diyorsun da hayat sürprizlerle dolu...

Araba almışsın mazda ne diyecek sana alırken dusunseydin mı diyecek, müşteriye...
  • quote:

Arkadaşım alırken düşünmek lazım diyorsun iyi hoş diyorsun da hayat sürprizlerle dolu...

Araba almışsın mazda ne diyecek sana alırken dusunseydin mı diyecek, müşteriye...
    Süprizlerle doluysa en fazla 100 150 km yol gidersin bakım için. Dışarda yan sanayi filtreyle değişimde garanti nasıl bozulmuyor onu merak ediyorum ben. Ayrıca bırakın başka markaya bakmayı gittiğim servislerde aldığım yağı bile kabul etmiyorlar artık.
  • Arkadaslar konu yanlış anlaşılmaya başladı benim sorum servise gidememek veya garanti değil servis zaten 75 km uzaklikta.sadece dizel de 1 yıl doldu diye yağ değiştirmek şartmı eğer şartsa ben isterse 4bin değil 400 km olsun yine degistirrim. Hanı bu yıl olayı esnetilebilirmi onu soruyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tunga83 -- 12 Aralık 2018; 14:48:20 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.