Eskiden insanlar uzun yola çıkınca, “abi ben Adana’ya bir depo benzinle gittim geldim” derdi. Şimdi işler değişti. Yeni nesil anlatım şöyle:
“İzmir’e kadar %92 şarjla çıktım, Eskişehir’de 27 dakikalık şarj molasında latte içtim, oradan Balıkesir’e süzülerek geçtim, yokuş aşağı rejeneratif frenlemeyle bataryayı %3 doldurdum.”
Yani hem yolculuk yapılıyor hem belgesel çekiliyor. Bravo!
Sosyal medyada izliyorsun, biri 4 saatlik yolu 8 saatte gitmiş ama “şarj istasyonunda Türk kahvesi içebildim” diye seviniyor.
Bu artık bir ulaşım değil, bir macera parkuru.
Her elektrikli araç yolculuğu bir “Survivor” bölümü gibi.
Şarj bulursan devam ediyorsun, bulamazsan "bir sonraki düğüm noktasına kadar" ittiriyorsun.
Bir de bu hava atma kısmı var:
“Abi biz İstanbul’dan Bodrum’a gittik, sadece 173 TL’lik elektrik yaktık.”
Ama yol boyu üç kere uygulama çöküyor, iki kere kablo ucu uyumsuz çıkıyor, bir şarj istasyonunda sıra beklerken çocuğun sünnet çağına geliyor… Ama neymiş, 173 TL’lik elektrikle gitmiş. Helal.
Bu arada benzinli ya da dizel araçla giden kimse yolun ortasında durup selfie çekmiyor:
“Bakın, Opet’ten 4 dakikada depoyu fulledim. Şimdi çorbacıya geçiyoruz.”
Çünkü bu zaten sıradan bir şey.
Pratik, hızlı, kestirme. Havalı değil belki ama hala mantıklı.
Elektrikli araç mı kötü? Hayır. Ama bu kadar abartılacak bir devrim mi? Henüz değil.
Zira bir teknolojiyi “doğal” yapan şey, onu kullanırken destan yazma gereği duymamaktır.
Telefonun şarjı bir gün gitti diye kimse “bugün 9 saat WhatsApp’ta gezindim, yüzde 12 ile hayatta kaldım” diye video çekmiyor mesela.
Çünkü beklenti bu.
Üstelik çevreci kısmı da biraz sorgulanmalı. Batarya için gereken lityum, kobalt gibi madenlerin doğaya ettiği zararı konuşan yok.
Sadece araç “sessiz”, “titreşimsiz” ve “egzozsuz.”
Ama o elektriği üretmek için hâlâ kömür santrali çalışıyor olabilir.
Özetle:
Elektrikli araç bir teknolojik geçiştir.
Ama bugünkü haliyle, “çağın ilerisinde” olmak şöyle dursun, çoğu zaman çağın gerisinde uzun kuyruklar beklemeyi gerektiriyor.
Benzinli araçla gitmek hâlâ daha özgür, daha risksiz ve daha az sosyal medya içeriği gerektiriyor.
Kimi için şarj istasyonunda selfie, kimi için benzinlikte iki dakikalık yakıt molası.
Seçim sizin.
Michelin Primacy 5 yaz lastiği rezilliği
10 Mart 2025 tarihinde, 2025 yılı 4. hafta üretimi olan Michelin Primacy 5 model dört adet yazlık lastiği 15.400 TL karşılığında satın aldım. Ancak, lastikleri taktırdıktan sonra yaşadığım deneyim, hem güvenliğimi ciddi şekilde riske atmış hem de büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Lastikler, özellikle virajlarda belirgin bir şekilde kaymakta, frenleme sırasında ise dengesiz bir performans sergilemektedir. Bu durum, adeta buzlu bir zeminde araç kullanıyormuşum hissiyatı yaratmakta ve araç kontrolünü son derece zorlaştırmaktadır.
Michelin Primacy 5 lastiklerinin, yaz koşullarında üstün yol tutuşu sağlamak üzere tasarlanmış ve üretilmiş bir lastik olduğu reklamı ile sattıkları model olduğunu göz önünde bulundurduğumda, söz konusu güvenlik sorunu, üretim hatasından kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Bu durumu, lastikleri taktırdığım bayi ile paylaştığımda, tabii ki yardımcı olmadılar biz firmaya iletiriz dediler eminim ki iletmeyecekler
Böylesine güvenli olmayan bir lastiğin, özellikle 50 km bile kullanılmadan, ciddi güvenlik sorunları yaratması, tamamen marka saplantısı yüzünden Michelin lastik konusunda iyi olduğunu düşündüğüm bir firma olduğundan diğer firmalara es geçtim lastiği taktırdıktan ve bu sorun sorunlarla karşılaştıktan sonra Michellin ile alakalı lastik şikayetlerini okudum herkesin ortak şikayetlerinden bir de lastiğin kuru zeminde kayması hızla savurması lastik alacak olan arkadaşlara firmanın ismine göre değil özellikle o lastikle ilgili şikayetleri değerlendirdikten sonra almalarına öneririm benim sinirimi oynadı en azından sizlerin oynamasın
Corolla 2018 ilk çalışmada gelen uyarı sesi
Merhaba
2018 corolla advance aracım genelde sabah ilk çalıştırmada bir uyarı sesi verip geçiyor uyarı lambasının yanıp sönmesi bir oluyor araç ilk marşta alıyor
geçen sene bakımda da bu durumu demiştim fakat bir şey yok deyip yolladılar ( sürekli yetkili servise gidiyor araç)
geri viteste de bırakmıyorum sensör ötmesin diye acayip sinir oldum bu uyarıya yol bilgisayarında bir hatada yazmıyor
bilgisi olan varsa yazarsa. Birde bu araç bakıma kaç km kaldı diye bir uyarıda vermiyor yada ben bulamadım böyle bir özelliği varmı
teşekkürler
Corolla Advence Firenden gelen ses
Merhaba. Aracım 2018 corolla advence manuel 10.000 km ye daha yeni geldi çok kullandığım bir araç değil uzun yolda önden bir sürtme sesi geliyor servise gittim bu sorunun fabrika çıkışlı balatadan kaynaklı olduğunu balatların değişmesi gerektiğini bu konuda şikayet aldıklarını ilettiler aracın uzatılmış garantisi var iki yıl daha lakin fren balatsı grantiye girmiyor dediler değişim ne kadar diyince 1200 tl parça ve işçilik dediler. Bu sorunla karşılaşan daha önce oldumu
Balataları değiştirmek tek çözümmü
Teşekkürler
2018 Corolla Multimedya tavsiyesi
Merhaba aracım 2018 corolla Advence Apple car play özelliği olan bir multimedya taktırmak istiyorum önereceğiniz bir marka veya ankara da bu işi yapan düzgün bir firma varmı
teşekkürler
2018 Corolla Multimedya Tavsiye
Merhaba,
Aracım 2018 Model corolla Advence modelli iyi bir multimedya arayısındayım apple car play olması benim öncelik olacak bildiğiniz apple car play olan ve Ankara’da bu cihazı alıp taktırabileceğim bir yer varmı
teşekkürler
Samsumg A30s Watsap
|
RS Otomotiv servis ankara
|
corolla d4d araç yağ değişimi
|
Şeker Çuvalı
|
Son Giriş: 21 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: dün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 502
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 34.738 (Bu ay: 2.143)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 190 (Bu hafta: 7)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Motorlu Araçlar Dünyası