Şimdi Ara

---XP'de RAM KULLANIMINI ARTIRMAK---(SUPERFETCH-PREFETCH)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
6.830
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaslar bildiginiz gibi vistada cok ise yarayan bir ozellik var (superfetch)..

Bu ozellik sayesinde isletim sistemi, surekli kullandıgımız programları ya da dosyaları istatistik olarak tutuyor ve birdahaki kullanımda hızlı acılmaları icin RAM e gomuyor.. Yani birdahaki calıstırmada harddisk yerine ramden calıstırıyorsunuz..

Mesela bilgisayarı acar acmaz yaptıgımız ilk sey (ve en cok) firefoxu acmak olsun.. Superfetch firefoxu surekli ramde tutarak birdahaki calıstırmanızda hızlı bir sekilde acılmasını saglıyor.. Ve bu sayede surekli kullandıgımız butun programlara ve dosyalara hızlı bir sekilde ulasabiliyoruz.. Raminiz nekadar coksa okadar cok dosya önbellek olarak rame atılıyor ve busayede de hız artısı cok fazla oluyor..

Simdi bu önanlatımdan sonra soruma gelirsek.. XP de bu ozellik bildiginiz gibi yok.. Ya da cok fazla gelismemis.. Ve bu ozelligi sonradan saglayabildigini iddia eden cesitli programlar var..

Bunlardan birisi "eboostr" digeri de "Systembooster XP" ya da benim kullandıklarım bunlar simdiye kadar.. İkisi de rami Vistadaki gibi surekli dolu tutmaya yarayan programlar..

Sorum ise bu programlardan daha gelismis bir program kullananınız var mı aranızda.. Ya da registry ayarlarıyla ram kullanımını ve önbellekleme durumunu maksimuma cıkarmanın bir yolunu bilen.. 2 gb ramim var.. Ama cogu zaman oyunlar dısında 500 mb ı gecmiyor kullanımım.. XP nin ram kullanımını arttırmanın bir yolunu soyleyebilecek olan varsa aramızda gercekten cok memnun olurum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mutu07 -- 6 Haziran 2008; 1:50:34 >

• çoğu insan vistada rami kullanıyor diye xp'ye geri dönüyor sen ram 500 mb'ı geçmiyor doldurmak istiyorum diyosun aslında milletin xp'ye geçmesinin sebebi vistada ram'in hep %60'larda olması..oysaki millet bilmiyorki superfetch ne kadar faydalı bir özellik..sende bu faydayı gören bilen nadir insanlardansın dostum..kutlarım
  • quote:

Orjinalden alıntı: woswos72

çoğu insan vistada rami kullanıyor diye xp'ye geri dönüyor sen ram 500 mb'ı geçmiyor doldurmak istiyorum diyosun aslında milletin xp'ye geçmesinin sebebi vistada ram'in hep %60'larda olması..oysaki millet bilmiyorki superfetch ne kadar faydalı bir özellik..sende bu faydayı gören bilen nadir insanlardansın dostum..kutlarım

Degil mi direk okuyunca kotu bir sey istiyorum gibi gorunuyor.. Ama soyledigin gibi insanlar bir dosyayı ramden calıstırmanın harddiskten calıstırmaya gore cok cok (oyle boyle degil) hızlı olabilecegini dusunemiyor bazen..

Sırf bu hızı kullanmak icin yeri geldi RAMDISK yaptım icine oyun attım ve ramden calıstırdım.. Surekli takılan oyun full akıcı oldu.. Cunku ram yukleme diye bir sorun kalmadı.. Oyunun kendisi zaten ramin icerisindeydi..

Yeri geldi portable progralarımı ramdiske gomdum ramden calıstırdım.. Firefox gibi 10 saniyede acılan bir program simgesine cift tıkladıgım anda karsımdaydı..

İste sırf bu ornekler ve bu delicesine hız yuzunden bazen vistaya gecmeyi dusundum ama XP den kopamadım..

Bu yuzden de eboostr gibi programları deniyorum.. Programların mantıgı basit aslında.. Raminizin bir kısmını önbellek olarak tanıtıyorsunuz programa (atıyorum 500 mb).. Program bu kapasiteyi surekli kullandıgınız programları cachelemek icin kullanıyor.. Bu sayede de programı bir dahaki calıstırısınızda program ramden calısıyor..

Laptopumdaki harddiskin hızının saniyede 30 mb ramin ise harddiske gore yaklasık 40 50 kat daha hızlı oldugu dusunulurse (pratikte) aradaki fark cok rahat anlasılabilir diye dunuyorum.. 500 mb lık bir dosyayı 1 saniye icerisinde kopyalabildiginizi ya da Photoshopu ya da 3dsmaxı 1 saniyede acmayı hayal edin

İste buyuzden baska buna benzer regitry ayarları ya da programlar varsa bilmek isterim..

• Eboostr ile ilgili bir topik açmıştım ama ilgi görmedi. Demekki insanlar XP'nin ram'i verimli kullanmasıyla pek ilgilenmiyorlar...2 gb raminiz var ve ve 1.5 gb'ı havaya gidiyor boşuna donanımınız harcanıyor. Eboostr aynı vista'daki gibi fazla raminizi cache olarak ayarlayarak programların çok daha hızlı çalışmasını sağlıyor.Ben kullanıyorum ve oldukça memnunum...
  • quote:

Orjinalden alıntı: SysEdit

Eboostr ile ilgili bir topik açmıştım ama ilgi görmedi. Demekki insanlar XP'nin ram'i verimli kullanmasıyla pek ilgilenmiyorlar...2 gb raminiz var ve ve 1.5 gb'ı havaya gidiyor boşuna donanımınız harcanıyor. Eboostr aynı vista'daki gibi fazla raminizi cache olarak ayarlayarak programların çok daha hızlı çalışmasını sağlıyor.Ben kullanıyorum ve oldukça memnunum...

İki gundur gezmedigim okumadıgım makale kalmadı bu konuda (superfetch-prefetch)..

2005 te yabancı forumlarda gezen bi soylenti dısında elle tutulur hicbirsey yok gibi ya da ben rastlamadım.. O soylentiye gore de Regediti acıp belirli yere Enable Superfetch diye bir deger yazıp 1 olarak da actıgınız da superfetchin Xp'de de calısacagı soylenmis ama deneyenler hicbir fark gorememis.. Zatan ondan sonra da tartısan olmamıs..

Yani su durumda benim bildigim iki program dısında Vistanın Superfetchini taklit eden bir program bilmiyorum onları da yukarıdaki mesajımda belirttim zaten.. Umarım yakın zamanda bu konuya egilen yeni yazılımlar cıkar cunku vistaya gecme gibi bir niyetim olmadıgı gibi zaten bir iki sene icerisinde yeni isletim sistemi de cıkıcak piyasaya..

Suanda tek secenek eboostr gibi gorunuyor.. İlgilenenler yukleyip deneyebilir..

• eboostr
    2.0.1 build 419
    kurup
    2.0.417-CFF exe
    ile ilacladim

E:\ de (2. disk de bir bolum) cache dosyasi yarattim (9948mb) (E:\eboostr.dat)

bir sure kullanalim bakalim bi fark hissedecekmiyim, sonra neticeleri yazarim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mutu07

quote:

Orjinalden alıntı: SysEdit

Eboostr ile ilgili bir topik açmıştım ama ilgi görmedi. Demekki insanlar XP'nin ram'i verimli kullanmasıyla pek ilgilenmiyorlar...2 gb raminiz var ve ve 1.5 gb'ı havaya gidiyor boşuna donanımınız harcanıyor. Eboostr aynı vista'daki gibi fazla raminizi cache olarak ayarlayarak programların çok daha hızlı çalışmasını sağlıyor.Ben kullanıyorum ve oldukça memnunum...

İki gundur gezmedigim okumadıgım makale kalmadı bu konuda (superfetch-prefetch)..

2005 te yabancı forumlarda gezen bi soylenti dısında elle tutulur hicbirsey yok gibi ya da ben rastlamadım.. O soylentiye gore de Regediti acıp belirli yere Enable Superfetch diye bir deger yazıp 1 olarak da actıgınız da superfetchin Xp'de de calısacagı soylenmis ama deneyenler hicbir fark gorememis.. Zatan ondan sonra da tartısan olmamıs..

Yani su durumda benim bildigim iki program dısında Vistanın Superfetchini taklit eden bir program bilmiyorum onları da yukarıdaki mesajımda belirttim zaten.. Umarım yakın zamanda bu konuya egilen yeni yazılımlar cıkar cunku vistaya gecme gibi bir niyetim olmadıgı gibi zaten bir iki sene icerisinde yeni isletim sistemi de cıkıcak piyasaya..

Suanda tek secenek eboostr gibi gorunuyor.. İlgilenenler yukleyip deneyebilir..

Bahsettiğin registry ayarının hiçbir etkisi olmadığını söylemişti microsoft'tan bir yetkili,ancak bende seninle aynı fikirdeyim boş ram bırakmak onu kullanmamakla eşdeğer.sana önerim vista yükseltmesini yapman son güncellemelerden sonra şuan için vista xp'den daha tutarlı bana göre.umarım xp için de ilerde bu özellik 3.parti programlar ile stabil hale gelir...

saygılar...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • **Bosta kalan ram kötü ram degildir. 8gb rami olan biri vista dahi kullansa 7gb i bosta kaliyor. Bosta kalan ram herhangibir ihtiyacta kullanilmaya hazir olan ramdir, ve iyi bisidir. Zaten ihtiyac fazlasi ram aliyorsaniz (dielimki ev kullanimi icin 16gb raminiz var) vista da kullansaniz, zistada, pek bi isinize yaramaz.

**eboostr ile ramde kaplanan alan durdukca artiyor (simdi 750 oldu, standart 600 ile baslarim), du bakalim nereye kadar. ama ayni etki zaten uzun uzun windows kullanirken de oluyor. Eger normal kullanimla 1gb a ulasirsa (win page file ile hiiic gormedim) ne ala. Gozlemledigim kadari ile eboostr, windows un pagefile ini iptal edip pagefile kullaniminin tamamini üzerine almis durumda. Zamanla daha fazla yorum yazarim.

**
    yukarda bahsedilen registry anahtarlari pagefile dan dosya silinmesini engellemek icin olan ayarlar olsa gerek. Lakin windows o ayarlar yapilsa dahi pagefile in icine belirli bir uzun zaman araliginda yeniden duzenler. O ayarlar yapilmadiginda ise belli bir kisa zaman araliginda ihtiyac kalmadi ise süratle siler. Genelde bilgisayarin yeniden baslatilmasi fuzulilerin silinmesi ile sonuclarni. superfetch ayari onu kismen iptal etsede bilgisayar yeniden baslatilip programi yeniden kullanmaya calistiginda windows pagefile a guvenmeyip yapilacaklari yeniden yapip pagefile a yazacaktir.......

• Vistanın superfetchi gercekten ama gercekten cok yararlı bir ozellik.. Ve yıllarca cesitli linux surumlerinde bu ozellik uygulanırken Microsoftun bu tur bir bellek yonetimini Xpde uygulamaması cok tartısılmıstı zamanında.. Demekki bu ozelligi vistaya saklıyorlarmıs..

Superfetch atıyorum 8 gb raminiz varsa, neredeyse kullandıgınız her programı ya da dosyayı windowsunuzun birdahaki acılısında siz daha o dosyayı kullanmaya baslamadan once Ramin icine yerlestiriyor.. Bu sayede siz dosyaya ihtiyac duydugunuzda dosya harddiskten calısmak yerine Ram uzerinde calıstırıldıgı icin muazzam bir hız farkı ortaya cıkıyor.. Ozellikle Firefox gibi ilk acılısları cok uzun suren programlar icin.. Ya da Photoshop..

Varsayalım 8 gb ın 6 gb ı daha makine acılır acılmaz gitti. Bu neyi gosterir, Superfetchin isini yi yaptıgını.. Biraz kullandıktan sonra atıyorum 8 gb ın 7 gb ı doldu.. Crysis oynamak istiyorsunuz.. Atıyorum Crysis 2 gb ram tuketen bir oyun.. Nolucak simdi.. Siz Crysisi actıgınız anda Superfetch aldıgı yani bellekte tuttugu dosyalar ve programların bir kısmını (onem sırasına gore) harddiske geri yazıcak ve siz bu sayede ramin bittigini anlamıcaksınız bile..

Bu olay Xpde nasıl gerceklesiyor.. Makineyi yeni actınız 8 gb raminiz var.. Acılır acılmaz windows o an ramde kullanmadıgınız dosyaları direk harddiske geri yazıyor.. Ramin dolup yer kalmamasını beklemiyor.. Bu yuzden rami hicbirzaman tam kapasitede kullanamıyorsunuz.. Bu da her firefox acısınızda surekli Ram yerine harddiskten okumayı gerektiriyor..

Ben soyledigim gibi eskiden bu hızdan yararlanmak icin Xpde Ramdisk yaratır ve ramin bir bolumunu harddisk gibi gosterir icerisine de cok kasan programlarımı ve oyunları atardım.. Ram uzerinden direk oyun calıstırmak muazzam bir olay arkadaslar.. Okadar hızlı acılıp yukleniyorki bolumler kala kalıyorsunuz oylece..

Ama ramdiskin bir deazavantajı akıllı olmadıgı icin (sonucta bir surucu o da) makinenizi her acısınızda gerekli dosyaları siz kopyalıyordunuz icerisine..Bu da buyuk vakit kaybı oluyordu.. Eee ozaman ne anladım ben bu isten diyerek programı silip atıyordunuz..

Simdi ise bu programların yaptıgının bir benzerini aynı zamanda superfetchi de (akıllılık) taklit eden programlar piyasaya suruldu.. Bence cok da gec kalındı..

Benim aradıgım program, mesela ben hangi programların (ve kutuphanelerinin) rame gomulmesi gerektigini soyleyebilecegim, ve her makine acılısında otomatik olarak bu dosyaların rame gomuldugu tarzda bir program.. Yani akıllı yonetim sart..

Eboostr bunu kısmen basarıyor.. Cache olarak kendi raminizi secebiliyorsunuz.. Ama cok fazla ayar imkanı sunmuyor..

• mutu07:
    Eboostr su ana kadar gorebildigim kadari ile pagefile (takas dosyasi) düzenleme programi ve standart windowstan farkli olarak pagefile in icerigini zirt pirt silmediginden hersey daha hizli aciliyor. (simdilik boyutu 1.7gb a ulasti, tabi ulastirmak icin elimden geleni yapiyorum ). Bu programi ramden kullanmak etkin pagefile kullanimini doruklara ulastiracak ve nihayetinde vistada bahsettigin ozelligi kazanmis olacaksindir. Eger ramden kullansa idim, xp64 de standart 550, 700mb ram ve bununla yaratilan 1.7gb eboostr.dat hafiza da olursa 2.5gb (simdilik) gibi muazzam bi alani xp de uça kaça kullanima sunar. Tabi 4gb ramim olmasi da bu durumda iyi olurdu. (2gb la simdilik mutluyum)

Dedigin ramdisk olayina gelince, kullandigin programi bilemiyorum lakin ramdisk programlarinda disk icerigini dosyada tutma secenegi olmali, bu sayede bilgisayar her acildiginda kopyalamak zorunda kalmazsin. (bir .img dosyasi yaratip her acilista .img dekileri rame okuyor). Epeydir ramdisk olayi kullanmiyorum, sık kullandigim bi kac programi bu sekilde kullanmak fena olmazdi ama 8gb ramim olmasini beklemek daha hayirli gibi. Eger ramin bolsa bu sekilde calisan zilyon tane programi google dan bulabilmen gerekir. Benim cok eskiden kullandigim programin yeni versiyonuna burdan ulasabilirsin:

http://www.cenatek.com/product_ramdisk.cfm

(bir zamanlar bende bagzi programlari buraya koyup calistirmistim, cok eglenceli oluyordu )

uzuldugum tek olay, eboostr nin ramden calisip arasira kendini eboostr.dat a kaydetme ozelligi olmamasi oldu. (bu sayede bilgisayar yeniden baslatildiginda kendini rame atmis olurdu) Bu senin bahsettigin superprefetch olayini tamamiyle saglardi (ve yazdiklarina gore vistanin yaptigi da bu). Istedigin sekilde calismasi icin Gecici ve pekde şık olmayan cozum eboostr.dat i yukarda yazdigim sekilde bir sanal ramdiske koymak olabilir. (tabi ayni cozum pagefile.sys icinde zaten bolca bahsi gecen bir olay, yazdigimin tek farki daha etkin calisan eboostr yi kullanmak)

netice olarak:
    eboostr yi 2. diskten kullanmaktan memnun kaldim. herkese tavsiye ederim.

ayrica bu sabah ogrendigim güzel bir haberide yazayim, sonunda hakiki ramdisk ler piyasaya cikmak üzere. Tabi GigaByte firmasinin yeni gibiymis gibi (10 senedir var) pazarlamaya calistigi eski 4gb limitli ramdisklerden bahsetmiyorum.

iodrive geliyor, az kaldi, 2008 sonlarina dogru cikacak ve tanesi 2000$ 3000$ gibi olacak. (firmanin yaptigi aciklamanin yalancisiyim)
    80GB, 160GB ve 320GB modelleri olacak ve istenirse raid gibi disk oyuncaklarida kullanilabilecek (320x2-->640gb yer arttirimi).
    Write BW (Mbytes/s) 600 MB/s
    Read BW (Mbytes/s) 700 MB/s
    cihaz ömrü olarakta firma, 80PB (Petabytes) dosyayi 800MB/s hizla yazip silerek 7/24 calistirirsaniz kartin 3.5 sene calisacagini soluyor. Yani gırgır geciyorlar.

Bu ürün piyasaya ciktiginda eger belirgin bir sorunu olmaz ise server sistem yöneticilerinin süratle bu diskleri bol bol alacagindan emin olabilirsiniz. Tabi bunun ev kullanicisina etkiside hic gecikmiyecektir, tabi nasil bir etki olacagini simdiden kestirmek zor. (aklima cok sey geliyor, ama sizin de akliniza geliyordur zaten)

ramdisk ile bilgisayar kullanma günü gelene kadar eboostr den memnun kalacagimi hissediyorum.

• Lancelot_Real;

Evet soyledigin ve sitesini vermis oldugun Ramdiski kullandım ben de (Cenatek)... Birkac farklı Virtual drive programını ve ramdiski de denemistim zamanında.. Ramdisk gercekten cok mukemmel bir olay..

İmage olayı super olsa da sadece kapanısta image dosyası olusturmak yerine zamana baglayıp mesela 5 10 dakikada bir ramdiskin icerisindeki dosyaları harddiske yazmasını saglamak gerek.. Cunku hernekadar laptop kullansam da ve elektrik kesilmesi yonunden sıkıntım olmasa da Xp nin nezaman hata verip cokecegi belli olmuyor..

Bu yuzden Robocopy gibi bir yazılımla yedeklemeyi otomatige baglamak lazım.. Her 5 dakikada yedek gibi..

Mesela bir ara rapidshareden surekli film indirdigim icin harddiskin surekli calısmasını ve ısınmasını onlemek icin Guc tuketimlerinden "sabit diskleri kapat" ı ayarlayıp 1 dakika sonraya kapat dedigimde ve bunun ardından indirdigim film bolumlerinin Ramdiske yazılmasını sagladıgımda gercekten mukemmel oldugunu gormustum..

Ramdisk icin ayırdıgım 1.5 gblık bölüme filmlerin yazılmasını saglamıs ve asagı yukarı 5 dizi bolumu kayıt edilmesini ayarlamıstım (300mb x 5)
    5 dizi bolumu de tamamlandıgında otomatik olarak ramdiskten bu dosyaların harddiske yazılmasını saglamıstım.. Bu sayede gece gunduz acık olan laptopumun harddiski yaklasık 4 saatte bir 5 dakikalıgına calısıyor ve yine kapanıyordu.. Bu sayede de hem harddiskin omru uzuyor hem de ısınması azalıyordu..

Eboostryi yaklasık birhaftadır kullanıyorum ve gercekten cok guzel bir program oldugunu dusunuyorum. Gercekten gelismeye musait bir yapısı bulunmakta.. Ama malesef urun piyasaya "superfetch" ozelligi olarak degil de Readyboost ozelligi ön plana cıkarılarak sunuldugu icin, cogu kullanıcı flash disk takıp readyboost ozelligini kullandı..

Oysa en guzel yanı programın (ramdisk benzeri) superfetch takliti yaparak normal raminizi programa tanıttıgınız anda gercekten muazzam hızlara ulasması.. Ve aynı zamanda ramin icerisinde (cache) ne olduguna da bakabilmeniz..

Tek eksigi su anda soyledigin gibi acılısta superfetchin yaptıgı gibi surekli kullandıgımız programları istatistiksel olarak rame yine gommemesi.. Bunu da basarırlarsa zaten mukemmel olucaktır..

Soyledigin ramdiske gelince, evet harddisk e yedekleme dunyası suanda gercekten bir gecis donemind ve bu gecisten hangi tur sag cıkıcak hep beraber gorucez.. Normal ide-sata arabirimine sahip olan ssd ler mi, yoksa pci arayuze sahip olan ramdiskler mi..

Herne olursa olsun, Ssd lerin onundeki tek engel (cok pozitif yanı olsa da) ide-sata arabirimin hızsınırı.. Yani belli bir sınıra yaklasınca yine sata2 de yasanan olayı yasıcaz ve sata3 e ya da farklı bir arabirime gecilicek..

Gigabyte benzeri ramdisklerin ise onundeki engel Pci arabirimi ve bu engele de kolay kolay cıkamazlar zaten.. Aktarma ve veri iletimi fazlasıyla yeterli..

Yani suanda bir bilgisayar toplasaydım, Pci arabirimini kullanan Iodrive tarzı 40 50 Gb lık bir surucuye Windows yuklemeyi ve depolama olarak da 1Tb civarı bir SSD kullanmak isterdim.. Gercekten hem guvenli hem de hızlı bir bilgisayarın onundeki tek engel suanda mekanik harddiskler..

• mutu07
    tüm soylediklerine katiliyorum. Bi ara yazdigin SystemBoosterXP 2 yide deneyecegim.

bi ufak ekleme, iodrive PCI-Express x4 kullaniyor ve oncekilere kullanilan teknoloji acisindan hic benzemiyor.

robocopy dedin, hemen dikkatimi cektin. robocopy güzel program, ben sıkışmış ntfs .img lere dosya kopyalarken kullaniyorum (tekrar etme ozelligi sayesinde), nncron la birlikte kullananani da cok duydum (henuz ihtiyacim olmadi). Faydali sık kullanilan ufak programlar boyutca ufak, degerce buyuk isler yapiyor. .

dogrusu laptop hd ısısı icin güzel bir cozum uretmissin, tebrikler.

yalniz sunu anlamadim:
    quote:

superfetch takliti yaparak normal raminizi programa tanıttıgınız anda gercekten muazzam hızlara ulasması

ben eBoostr de add device a tiklayinca sadece harici disk bolumunu gosteriyor. (v2.0 build 417, ilacli bi tek bunu bulabildim simdilik). Disk gostermeyip hafizadan calismasina dair bisi goremedim, zaten fiziksel ram kullanimimda 800mb i aşmadı. Neyse onemlide degil, zaten beni fazlasi ile mutlu etti.

Program tanitimi icin sagol mutu07.

SysEdit: daha once dikkatimi cekmemis, affola

• eBoostr v2.0.1 Bendeki surum de bu.. Malum yerlerden crackli indirdim.. Ve acar acmaz fiziksel Ramimi gosterdim ve 1 gb rami Cachelemesi icin ayırdım..

Flash disk takmadım.. Cunku Readyboost ozelligini kullanmak icin indirmemistim programı.. Ben superfetch takliti yapabilicek mi diye indirmistim.. Ve kısmen de olsa yapıyor.. Yani orjinal ramini cachelemesi icin ayırabiliyorsun..

Ve boylece ramdisk gibi gorev yapıyor.. Surekli kullandıgımız programları ve dosyaları pagefile yerine ramde tutabiliyor.. Programı format attıgım icin kaldırmıstım az sonra yine kurucam bakalım.. Biraz daha kurcalıyım.. Sana da rami gostermeni tavsiye ederim.. Harici harddisk ya da flash surucuden kat kat daha hızlı..
  • malum yerlerden v2.0 build 419 buldum (bizim e essek beni cok hayal kirikligina ugratiyor artik), artik system memory ekleyebiliyorum.

Ilginc bir gozlemimi yazayim:
    daha once 1.7gb lik cachelenmis disk dosyalarim (E:\eboostr.dat) vardi
    sonra 512mb lik system memory yarattim
    boyle yapinca E:\eboostr.dat dan 512mb bosaltip system memory ye koydu ve E:\eboostr.dat 1.2gb oldu
    sonra E:\ icin yine build cache deyince yeniden 1.7gb a ulasti.
    sanirim bu vesile ilede istenilen seyi az-cok elde etmis oldum

sevdim bu programi, keske 6gb yada 8gb ramim olsada 3gb ini ramdisk yapip bu islere ayirsam (vmware gibi bi kac program icin en az 1 yada tercihen 2gb bos yerde lazim, 1gb da kabaca isletim sistemi icin, 3gb da bu is icin desek netice 6), neyse bu haliylede gayet güzel

• Bendeki dusum su an bu.. Ramden 700 mb lık bir bolumu eboostr icin ayırdım ve cachelemesini sagladım (2gb ramim var)

Resmi de hızfarkını gostermek icin koydum.. Harddiske erisim hızıyla Rame erisim hızı arasındaki farka dikkat! Birisi 8mb iken digeri 260 mb.. Arada daglar kadar fark var..
    Aynı sey benim de basıma geldi.. Hem usbdiski hem de normal Rami programa gosterince usbdiskten normal Rame aktarma yapıyor..

Benden simdilik bukadar valla.. İki uc gundur bu tur programların isleyisi icin kafa patlatıyorum biraz ara versem iyi olucak galiba
    Eger daha iyi fikirleri olan ya da daha iyi program bilenler varsa aramızda bilgilendirirseniz sevinirim..

• Systembooster XP yi denedim eboostr ile kiyaslanamayacak durumda oldugunu gordum

eboostr da son gordugum bir olayida yazayim, "system memory" kullanmaya yeni basladigimdan (ilk denedigim bir onceki surumu idi) yeni gordum.

yukarda ramdisk ile yapilmasindan bahsettigimiz olaya eboostr nin ihtiyaci yok, zaten system memory ile onu yapmislar, eboostr system memory yi kullandiginda C:\ de C:\eboostr.dat isimli bir dosya yaratip her bilgisayar acilisinda bunu hafizaya koyuyor zaten.

Ayrica 2. diskten kullanildigindada kullanimda gayet güzel neticeler aliniyor ve ben o yoldan gidecek gibiyim. eboostr, pagefile i daha etkin ve bol kullanmayi sagladigindan (calisma sekli ve amaci budur) "system memory" ozelligi kullanilmasada genel kullanimi normale oranla fazlasi ile hizlandiriyor.

Geriye birtek hafizanin dinamik kullanimi kaldi; ihtiyac oldukca belirlenecek ustboyuta kadar kendinden buyuyecek, baska bir programin ram ihtiyaci oldugunda da kendinden kuculecek bir "system memory" kullanimi programin kullanimini daha da etkinlestirecektir. (Şamdaki kaysı bu oluyor) Bu adamlar su ana kadar bu kadar gelistirdigine gore dahasinida yapacaklarini umuyorum.

Programi cok sevdigimden herkesin kullanip denemesini tavsiye ederim:

not: Program 64bit uyumludur. Kendim xp64 de sorunsuz denedim.

dahasi Şamda kaysı, gerisi iodrive in başına

• Lancelot_Real sana çok teşekkür ederim arkadaşım paylaşıma verdiğin dosya için.çok sağol
  • hoş bir araca benziyor...

deniyorum...
  • bende 1gb ram var. bu programı kullanmalıyım? yoksa en az 2gb ram falan mı gerekli?
    ya da 1gb ram için ne kadar cahce alanı yaratmalıyım (max)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saprofit -- 12 Haziran 2008; 18:36:42 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: saprofit

bende 1gb ram var. bu programı kullanmalıyım? yoksa en az 2gb ram falan mı gerekli?
    ya da 1gb ram için ne kadar cahce alanı yaratmalıyım (max)

1 Gb ram ozelikle XP icin "tam" olarak yeten bir boyut.. Yani daha azıyla cok cesitli uygulamalar ve programlar kullanıyorsanız sıkıntı yasarsınız.. Bu yuzden Eboostr yi kurmadan once gunluk yaptıgınız islemleri tekrarlayın ve ram kullanımını gozetleyin..

Nekadar raminiz bosta kalıyor buna dikkat edin.. Atıyorum ne calıstırırsanız calıstırın 500 mb ı gecmiyorsa ram kullanımınız ve 1 gb raminiz varsa 400 mb ı Eboostr icin ayırabilirsiniz.. Geride kalan 100 mb da kritik uygulamalar icin bosta durabilir.. Programda zaten raminiz nekadar ise onun yarısını eboostr ye ayırabilirsiniz diye uyarmakta..

Gerci 700 mb da ayırsanız eboostr ye raminizin bitmesi diye birsey soz konusu degil tabi Sanal Bellegi kapatmadıysanız..

Yani soyleyecegim 400 mbdan baslayın ve bir sıkıntı yoksa giderek arttırın..

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.