Şimdi Ara

Whatsapptan trafik ihlal bildirisi: İhbar mı? İspiyon mu? Şikayet mi? Suç Duyurusu mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
1.461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Artık İstanbul'da trafik ihlalleri whatsapp üzerinden resim ve görüntülü olarak emniyete bildirilebilecek. Ben burada büyük bir kavram kargaşası olduğunu düşünüyorum.

    Dikkat buyurunuz lütfen, ihbar, ispiyon, gammazlık, şikayet, bildiri gibi kavramlar DELİL içermez, ya da içermek zorunda değillerdir.

    İhbar-1 : Yan apartmanda kavga var, şöyle oluyor böyle oluyor vs....vs...adresi veriyorum ....
    İhbar-2 : Memur bey şu an önümde trafik kazası oldu yaralılar var, adresi veriyorum ......
    Şikayet : Sitenin çocukları tam kapımızın önünde oynayıp gürültü yapıyor lütfen ikaz ediniz.
    İspiyon : Şu bizim müdür var ya, bu sabah yolda tam önümdeydi, sinyal vermeden döndü.
    Gammazlık : Bkz. ispiyon.

    Peki burada yapılan nedir diyeceksiniz. Eğer bir suça tanıklık ederseniz ya da mağdur iseniz, delilleri ile birlikte gider savcılığa suç duyurusunda bulunursunuz.
    Savcı sizden suça dair bilgiler alır, delili yetersiz bulursa davaya gerek görmez ya da delil toplatır vs...vs..

    Burada yapılan apaçık bir suç duyurusudur. Çünkü açık bir delil vardır ortada. Yani kimse kimseyi durduk yere yoktan sebeplerle arkasından vurmuyor, yasalar da buna müsaade etmez zaten.

    Yani bu bir toplum sağlığı projesidir.

    Hala ikna olmayanlar için burada hemen bir soru soruyorum herkes cevaplasın :

    Trafikte makas atan bir kişi, ya da ne bileyim kırmızıda geçen kişi o anda karşıdan karşıya geçmekte olan (Allah korusun, hiçbirinizin başına gelmesin) annenize çarpsa, elinizden fırlayan çocuğunuzu ezse,
    ya da yandan gelip sizin aracınıza çarpıp kaçsa, ve şansına tam da bu görüntüler üzerine yakalanıp en ağır şekilde ceza aldığını görseniz,

    yine de "ulan bu resmen ihbarcılık, milleti birbirine düşürecekler, ispiyoncular siziii, bana çarpan şöförü ispiyonlamış" diyecek misiniz?

    Toplum sağlığı derken ben tam da bunu kastediyorum. bu kural ihlallerinin ve istenmeyen olayların en az düzeye indirilmesi hem eğitimle hem de bu tarz tedbirlerin artırılmasıyla mümkün olabilir.

    Bu uygulamadaki tek fark bu delilin savcıya değil, bunu talep eden ve işlem yapmakla yetkili olan başka bir kuruma, emniyete verilmesi. Aynen sokaktaki bir hırsızlık vakasını görüp, belki de resim/görüntü kaydedip, bunu polise bildirmek gibi bir durumdur bu. Her ikisi de toplum düzenine ve birlikte yaşam fikrine aykırı durumlardır.

    Yani ortada bir kanıt, apaçık resim, görüntü, bazen de ses var ise, buna kimse ispiyonculuk vs. diyemez.

    Bu sadece sorumlu vatandaşlık örneğidir.

    Benim anladığım budur. Yanlışım eksiğim varsa yorumlarınızdan istifade etmek isterim.







  • değerlenir buralar...
  • Sonuç olarak kural diye bişey var. Kurala uymamanında bir cezası var. İspiyon falan denemez bu zaten. İlkokulda değilizki. "Hocam ahmet kırmızıda geçti." muhabbeti olsun, zaten tüm kazalar insanların trafik kurallarına uymayıp, kendi kuralına uymasından dolayı oluyor. Bu tarz ihbarlar yapılarak daha fazla ceza alan sürücü olursa, ben ne yapıyorum. Demekki yanlış yapıyorumki ceza yazılıyor bana diyen olacaktır elbet.

    Tabi birde olayın farklı tarafı var, görüntü almaya çalıştığınızı fark eden trafik kuralı katili arkadaş yanınıza gelip çemkirebilir, kavga çıkartabilir.

    Bende size katılıyorum hocam.
  • İstanbulda kavram mı kalmış onu mu tartışalım şimdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • suçu bildirmek ne zaman ispiyonculuk oldu
  • Adı ne olursa olsun bence faydası görülecektir. İnsanlar polisin ve kameraların olmadığı yerlerde fazla rahatlardı artık çevrelerindeki her araba potansiyel ceza.

    Ayrıca yakıt fiyatlarının da kurallara uymama konusunda bir etken olduğu tezini savunuyorum. Fazla dur kalk yakıtı artırdığı ve dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığımız için insanların bilinçaltında durmak kötü durup kalktıkça araba çok yakar, sürekli hareket halinde olursam daha az yakarım çıkarımı bu şekilde yansıyor olabilir trafiğe. Tabi halkın eğitimsizliği görgüsüzlüğünü, saygısızlığını, düşüncesizliğini ve bencilliğini bir miktar yok sayarsak bazı kısımlarda geçerli.
  • kadın gibi ispiyonlucaklarsa buyrun hodri meydan
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu olay trafik düzene girsin diye yapılan birşey değil. Sırf kota daha rahat dolsun, insanlar birbirini ispiyonlamaya alışsın diye yapılan bir uygulama bana göre. Kullanın kullanmayın orası sizin bileceğiniz iş ama suçu bildirmenin adı ispiyondur ve ispiyonculuğunuza kılıf aramayın. Ben bir gammazcıyım diyip bu işi yapın.
    Not: Radar görünce karşıdakini uyaranlardanım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LeftBehind

    Bu olay trafik düzene girsin diye yapılan birşey değil. Sırf kota daha rahat dolsun, insanlar birbirini ispiyonlamaya alışsın diye yapılan bir uygulama bana göre. Kullanın kullanmayın orası sizin bileceğiniz iş ama suçu bildirmenin adı ispiyondur ve ispiyonculuğunuza kılıf aramayın. Ben bir gammazcıyım diyip bu işi yapın.
    Not: Radar görünce karşıdakini uyaranlardanım.

    Hocam ironi yaptınız galiba bu mesajınızda.Suç işleyen birini ihbar etmek neden ispiyonculuk olsun?
  • Ben olayın bi adım daha ileriye götürülüp bu ihbarlar sonucunda kesilen cezalardan % bir payın ihbarı/şikayeti yapan kişiye ödenmesini isterim.

    O zaman bu ihbarlar/şikayetler patlama yaşar ve herkes kendine çeki düzen verir diye düşünüyorum.

    Yoksa bu toplumun trafiğinin ve nezaketsizliginin başka şekilde sağlanabileceğine inanmıyorum ben.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amatör kamera ve fotoğraf görüntüleri resmi makamlar için yanıltıcı olabilir. Şöyle ki:
    çaprazdan çekilen bir fotoğrafta bir arabanın yaya yolu ihlali yaptığı sanilabilir veya düşük hızda giderken yanınızdan jet gibi geçen araç hız ihlali yapıyor gibi gozukebilir. Resmi makamların, eline ulaşan belgelerden sadece bariz olanlara işlem yapması uygun olur. En ufak bir şüphe varsa, işlem yapmamak daha doğru olur.

    Halkın birbirini gammazlamasini teşvik etmek tabii ki hos değil; ancak türkiyede trafik kurallarına uymamak toplumsal birliktelik sorunlarından çok daha büyük bir sorun. İlkokulda bize öğretilen türk halkı değerlerinin çoğunluğunun yalan olduğunu zaten biliyoruz. Türk halkı hoşgörülü değil mesela. Veya kibar da değil. Başkasının hakkını kendini ucu kendine dokunmadığı sürece savunacak bir yapıya da sahip değil. Ancak, korumacı, kollamaci, bireyciden ziyade çoğulcu bir halk. Kendine benzeyene karşı duyarlılığı çok yüksek, benzemeyenin başına ne gelse umursamayan bir halk. :D

    Aslında trafik, Türk halkının mevcut kalitesini gözler önüne seriyor. Şahsım adına düşüncem, bir dolu pozitif özelliği olmakla birlikte, negatif özellikleri ağır basan bir yapımız var. Ancak ben bu halkın çocuğuyum ve bu halkı ve değerlerini seviyorum. Trafikteki barzoluklari öyle ya da böyle torpulersek, çoğunluğun kurallara uyması ile çok daha az stresli, yüksek kaliteli bir hayat sürmeye başlayacağını görmesi ile, bunu birlikte yaşamanın diğer konularında da görmeye başlamamız mümkün.

    Belçika falan olsa bu gammazlik meselesi kanıma dokunurdu da, burada dokunmaz. Böyle mabada böyle uzuv.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ufak kuralsızlıkları es geçiyorum hız sınırı 120 iken 130 ile gitmek,emniyet kemeri takmamak, sinyal vermeden dönmek vs vs. Fakat trafikteki diğer sürücülerin canına direkt olarak kast edici bir şey yapılıyorsa istediğiniz kadar ispiyon deyin ben şikayet ederim. Trafik basite alınacak bir şey değil

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçen sene almanyadayken orda en çok dikkatimi çeken tır şoförleri oldu. ne olursa olsun en sağ şeritten ayrılmıyorlardı. türk plakalı tırlar dahil. ancak ülkemizde 3 şerit birden gidiyorlar, yabancı plakalı tırlar dahil. demekki cezaların uygulanmamasından kaynaklanıyor. böyle caydırıcı yöntemler arttıkça trafik kuralı ihlalleri azalacağını düşünüyorum
  • LeftBehind kullanıcısına yanıt
    bu bir şaka değil mi ??

    biri gelip sokakta anana karına sarkıntılık yapsa annecim kusura bakma ben ispiyoncu değilim şikayet edemem diyeceksiniz galiba :)
  • Güzel yazmışsınız. Özellikle Türk halkının yapısına dair irdelemeleriniz dikkat çekici. Bilinen durumları böyle güzel ve net ifadelendirebilmek bence başarı.

    Ancak siz de olaya halkın birbirini gammazlaması penceresinden bakmışsınız. Ona katılmıyorum, başlık yazımda da söylediğim gibi bence bu bir "trafik suç duyurusu" kapsamına girer çünkü tanıklık ve delillendirme var.

    Yanıltıcı olabilme hususu doğru. Zaten o konuda CNNTURK röportajında açıklamalar yapıldı.
    Kesin anlaşılır ve net kural ihlallerine ceza yazılacağı, mevki bilgisi istemelerinin nedeni olarak pek çok durumda bölgedeki mobese kameralarının da inceleneceği söylendi.

    Yani pek çok arkadaşın bahsettiği gibi "abi al şuna ceza yaz şerit değiştirdi sinyal vermedi" tarzı bildirilere ceza yazılacağını pek sanmıyorum.
    Onlara yazılsa yollarda hergün kenara çekilmiş, ceza yiyen sayısız araç görürüz.

    Asıl, ciddi olan ve tehlike yaratacak, ihlali yapan kişinin hatırlayabileceği, ders alabileceği, görüntülerin net olduğu ihlallere ceza yazılacak.




  • Ya ben trafik de yasananlara insanlarin uğraşmadigini dusunuyirum yani mesela diyelim ki biri makas attibsize biz genelde arabanin icinde sayip sövüyoruz hadi cok duyarliysa polisi arayıp plaka veriyor.kimse savciliga ugramiyor. Bu uygulama birçok trafik canavarini ceza ile engelleyebilir yada babasinin arabasıyla yanlayan apacileri yada arabasinda yan aynasi bile olmayanlara cezalar yazilabilir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bluerdem

    Ben olayın bi adım daha ileriye götürülüp bu ihbarlar sonucunda kesilen cezalardan % bir payın ihbarı/şikayeti yapan kişiye ödenmesini isterim.

    O zaman bu ihbarlar/şikayetler patlama yaşar ve herkes kendine çeki düzen verir diye düşünüyorum.

    Yoksa bu toplumun trafiğinin ve nezaketsizliginin başka şekilde sağlanabileceğine inanmıyorum ben.

    Kusura bakmayın ama kimse mükemmel değil. En kurallara uyan,tecrübeli,bilgili kişiyi de trafikte takip altına alsanız günde 1-2 hata yapıyordur. Bu sebeple insanları bu derece baskı altına almanın manası yok. Sizin bahsettiğiniz gibi olsa parasal beklentiyle ihbar hattının yoğunluğu 100-200 katına çıkar. Bu da işlevselliğini yitirmesine sebep olur o hattın.


    Bu hattın mantığı ciddi trafik ihlallerini halkın bildirmesini beklemektir. Yoksa sahilde park edilmez yere park eden, sinyal vermeden dönen, hız sınırını anlık olarak ihlalde bulunan kişilere devletin trafik polisi ceza yazmıyor çoğunlukla. Hattı ne kadar mantıklı kullanırsak o kadar işe yarar. Yok her hatayı yollamaya çalışırsak 1-2 aya kalmaz zaten orada çalışanlarda iş yoğunluğundan sadece 1-2 ceza yazıp geri kalanlara bakmayacaktır.




  • hak, hukuk, adalet, kanun, ahlâk yokmuş gibi davrananlar, bunlar varmış gibi davrananlardan hoşlanmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: johnny_bravo_

    bu bir şaka değil mi ??

    biri gelip sokakta anana karına sarkıntılık yapsa annecim kusura bakma ben ispiyoncu değilim şikayet edemem diyeceksiniz galiba :)

    Birisi anana sarkınca polisten medet umarım diyorsan sıkıntı sende. Ben kendimden medet umarım. Tacizci tecavüzcü yatmıyor bu ülkede.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben burada amaç halk a yardım etmek değil de ceza kesmek olduğuna inanıyorum

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.