Şimdi Ara

The Leftovers (2014) | HBO

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
636
Cevap
20
Favori
22.689
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  The Leftovers (2014) | HBO


    HBO, Lost yapımcılarından Damon Lindelof‘un dizi projesi The Leftovers‘a tamam dedi.İlk sezonu 10 bölüm olacak olan dizi, Tom Perrotta‘nın aynı isimli romanının uyarlaması. Hikaye, “Eğer Rapture gerçekleşmiş olsaydı ve Dünya üzerinden milyonlarca insan silinmiş olsaydı neler olurdu?” diye soruyor.

    İki çocuk babası olan polis müdürü Kevin Garvey (Justin Theroux), birçok insanın eksilmesinden sonra dengelerin bozulmaya başladığı bu dünyada normalliği geri oturtmaya çalışmaktadır. Eşi Laurie (Amy Brenneman) ise kocası ve çocuklarını terk edip gizemli bir tarikata katılmıştır. Dizide Liv Tyler‘ı bu tarikatın hedef aldığı bir kadın olarak izleyeceğiz. Christopher Eccleston, eski bir rahip olan ve şimdilerde küçük bir gazetenin editörlüğünü yapan Matt Jamison’a hayat verecek. Emily Meade, kıyameti müjdeleyici olaylardan etkilenmeyen liseli şirret bir kızı canlandıracak.

    Kaynak



    29 Haziran'da ilk bölüm yayınlanacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tranquillity -- 23 Mayıs 2014; 16:27:40 >







  • Yaratıcıları olan Damon Lindelof ve Tom Perrotta iş birliğiyle ekranlara gelen, Kalanlar adlı kitabıyla bazı yönlerden benzeşen bir drama. 14 Ekim 2011 tarihinde dünya nüfusunun %2'lik kesiminin bilinmeyen nedenlerle ortadan yok olmasını konu edinir. İsminde de anlaşılacağı üzere öykü gidenlerin değil, onların ardından acı çekenlerin öyküsüdür. Bir anda gitmelerinin sebebi neydi, neden gittiler, nereye gittiler gibi sorular elbette ki unutulmaz. Bizim izlediğimiz karakterlerin kaybettiği aile fertlerinin, dostlarının ardındaki kaos; The Leftovers'ın tutunduğu asıl durumdur. Tanıdıklarımız öldüğü anlarda hepimiz farklı reaksiyon gösteririz. İntihar, arayış, hüzün, gözyaşı ya da varoluş nedenini sorgulamama... Herkes bu acı gerçeğin farklı yollarından geçer. Ancak asıl nokta birlikte olduğumuz insanların hiç nedensiz bir anda buhar olup gittiği noktada neler yaşayacağımızdır. Bu olay elbette ki doğaüstü kavramlarla açıklanabileceği için, dizinin omurgası tam da olması gerektiği gibi; din ve sembolizm üzerine yoğunlaşır. Hatta din kısmı öylesine yoğundur ki ikonografik açıdan tam bir patlama yaşanırken aynı zamanda mitolojik öğelerle bu hazin öykünün etrafı şekillenmiştir. Şimdi şöyle bir The Leftovers'ın dolu içeriğine ufak da olsa bakmakta fayda görüyorum. John Berger'in, Görme Biçimleri adlı kitabının temeli gibi bakmak ve görmenin arasındaki net farkı, The Leftovers tüm çıplaklığıyla ortaya sermiştir.

    Anlatacağım çoğu şeyi olabildiğince kronolojik anlatmaya çalışacağım.


    Öncelikle ilk sezonun introsuna şöyle bir göz atmakta fayda var.





    Sanat tarihinin en önemli anlatılarından bir tanesi The Last Judgement yani Son Yargı'dır. Resimlerde kıyamet günü resmedilir. Cennet, cehennem ve araf olarak ayrılmış kompozisyonları vardır. Tam da 14 Ekim'in bir kıyamet günü olduğu bizlere söylenir. Fakat bu gün insanların yok oluşlarıyla alakalı felaket günüdür. Yıldızların döküleceği, güneşin ineceği, deccal anlatılı yıkım söz konusu değil. 140 milyon insanın yok olup gidişinin tıpkı Sistine Şapeli'nin tavanında olduğu gibi gökyüzüne çekilişinin yapay anlatımı, kıyametidir.

    Tabii dizi 14 Ekim'den sonra direkt olarak 3 yıl sonrasını anlatıyor. Mapleton merkezli, insanların yıkımdan sonra neler yaptığı, nelere bulaştıkları görülür. Burada da ana gösterimde Garvey ailesi var. Kevin, Laurie, Jill ve Tom. Flashbacklerden anladığımız kadarıyla Tom, Kevin'in biyolojik oğlu değil. Laurie, 14 Ekim'de karnından kaybolacak bir bebeğe hamile. Jill ise dişleri telli tam bir teenage. Fakat aile zaten yıkım öncesinde de mutlu değil. Kevin sigara içmediği yalanını söylerken aynı zamanda karısı hamile olduğunu ondan gizler. Kevin karısını 14 Ekim günü aldatır. Laurie'nin karnından bir bebek gider, Kevin'in de seviştiği kadın. Üç yıl sonrasında ise evin annesi artık Kalan Günahkarlar adlı tarikata mensuptur. Tom her şeyden uzakta Wayne adında kendini mesih ilan etmiş kişinin sağ koludur. Evin genç kızı Jill ise bir yaprak gibi oradan oraya savrulur.

    Dizide hayvan sembolizmi çok fazla. Köpek, geyik, kuş ilk sezondan karşımıza çıkan imgeler. Kevin gece araba kullanırken telsizden Corinthians 15 dendiğini duyarız. İncil'de ölülerin uyanışını temsil etmektedir. Bundan sonra frekans stabil hale gelir ve arabayla geyiğe çarpar. Sonrasında evinin alt katını geyik tarafından tahrip olmuş halde bulur. Ve bizler öğreniyoruz ki 14 Ekim'de karısını aldattığı kişi de arabayla geyiğe çarpıyor. / Kevin'in, Patti'yi uyurgezer halde götürdüğü barakaya dikkat edelim. Oraya çocukken gidip kamp yaptığını ve kabine gizlice girdiğini söylüyor. Bu gizlice saklama durumu, sigaralarını posta kutusunun altına saklama nedenini açıklıyor. Ve köpekler posta kutusunun içindeydi. Bu yüzden Kevin, posta kutusu - köpek ve Dean hayalini aynı anlarda görür. Posta kutusu kendince kabul etmediği doğasını simgeler. / Geyik, onun aydınlık tarafıdır. Çünkü birçok mitolojide geyiğin sezgisel anlamı yüksektir. Köpekler ise onun uyurgezer halinde takındığı karanlık tarafıdır. Kevin'in kimliğinin iki yarısı böylece hayvanlarla ifade edilmekte. Kuş ise ilerde de göreceğimiz şekilde onun yeniden doğuşudur.



    Nora'nın konuşmasının ardından gösterilen bu heykel ise;



    NorthShore Evanston Hastanesi'ndeki bu heykele çok benziyor. Kaybın, manevi anlamdaki etkisine güzel bir örnektir.

    Matt Jamison karakterine gelecek olursak. Kendisi rahip. Onun uğraşı daha çok giden çoğu insana üzülmeniz gerekmiyor çünkü aralarında suçlular da var şeklindedir. İlanlar hazırlar, insanları uyandırmaya çalışır kendince. Fakat kilisesi yani onun yuvası satışa çıkartılır. Bunun için paraya ihtiyacı vardır. Seçenek kumar oynamaktan geçer çaresizce. Fakat bir rahibin pek tabii kumar oynaması günahtır.




    Masada ve dur işaretinin üzerinde kuşların olması bir uyarı işaretidir fakat Matt aldırış etmez ve işine bakar. Kumarda para kazanır, elini kana bular. Daha sonrasında ise taşlanarak hastaneye kaldırılır. Rüyasında Mary'i bir anda Laurie olarak görür, çocukluğuna iner. Bu da yetmez yatak alevler içerisinde kalır. Ayrıca bir sahneye daha dikkat edelim;



    Matt ve Nora, ebeveynlerini yangında kaybediyorlar. Yukarıdaki itfaiye aracında ise bir terslik var. Tablo ters çevrilmiş durumda. Bu, işlerin iyiye gitmediğinin - gitmeyeceğinin işaretidir.



    Rahibin odasında olan ve Job's Wife olarak adlandırılan bu resim gerçekten tam da Matt'i tanımlar. Eşi gerçekten de kayıp olan bir kişinin hikayesini konu alır tablo. Hüzünlü olarak arayışta olan Job, Matt ile özdeşleşiyor aslında. 14 Ekim'de kazada Mary fiziksel olarak varlığını sürdürse de komada olması onun kayıp olmasına yetiyordu. Üçüncü bölümde bebeği vaftiz etmesi ise onun Vaftizci Yahya olabileceğine işarettir.

    B.J. and the A.C. adlı bölüme gelelim.



    İsa'nın doğumu ahırda gerçekleşir. Bunu canlandıran halk, tüm figürleri bal mumumdan tasarlarken Bebek İsa'yı Aforda Baby Dolls adlı firmanın bir ürünü olarak tasarlamışlar. Ve bu çalınıyor. Bölüm boyunca Kevin dahil çoğu kişi bu konu üzerinde araştırma halinde. Bu sırada Christine ve Tom dolaşırlarken bulundukları yerde bir adam Christine'e sinirle; Seni ölülerin arasında yürürken görüyordum. Hepsi beyazdı diyor.



    Bölüm sonu bununla karşılaşıyoruz. Bizler aslında oyuncak bebek ve onun kayboluşuyla Wayne'nin sahte peygamberciliğine tanık oluyoruz. Matt ise figürlerin arasına bal mumundan tasarlanmış eksik parçayı tamamlayarak sahneyi gerçekleştirir. En büyük ayrıntı ise Kevin'in ''Lanet olası İsa ile ilgilenmek istemiyorum'' dedikten sonra arabasının durmasıdır. Bu kısmı mutlaka akılda tutun, ihtiyacımız olacak.

    Nora karakterine gelecek olursak, dizinin bir diğer etkili ismi. En başından, 14 Ekim'de iki çocuğunu ve eşini kaybetmesi onun ne kadar şanssız olduğunu gösterir nitelikte. Kendisi de varoluşsal sanrılar çekiyor. Kendisini vurması için kadın tutuyor, olaylara farklı reaksiyonlar veriyor. Department of the Sudden Departure adındaki bir kurumda çalışıyor. Kayıp yaşamış kişileri ziyaret ederek onlara anket soruları yöneltir Nora. 121. soruda ise bir sıkıntı var.



    Soruyu sorarken Nora'nın tavrı kendini kandırır biçimde olduğu için, karşıdaki insanları da etkileyerek evet cevabını alıyor. En sonunda da normal bir şekilde davrandığı için nihayet hayır cevabını alıyordu. Kocasının onu aldattığını öğrenir. İki kat acı sayılabilir çünkü tepki göstereceği biri yoktur bile. Boşanma için gittiği sırada, Kevin'in de tarikat üyesi olan eşinden boşanacağını öğrenir. Bölüm içerisinde Holy Wayne tarafından kucaklanıp tüm acılarının dindirildiği söylendiği için kendini iyi hissetti. Hatta ailesinin kaybının metaforu olan kağıt havluyu bile yenilemişti.



    Bizler burada Nora'yı tanıyoruz. Otel odasındaki savurganlığı, acısı, kopup gitme arzusu ve agresifliğiyle tam olarak Kevin karakterinin eşdeğer bir dişisini görürüz.



    National Geographic kısmını burada tümden ele alıp bitirmekte fayda var.

    - Cairo: Kevin'in bok böceği simgeli dövmesine baktığımızda Eski Mısır'a göndermeler görürüz. Bok böceklerinin yuvarladığı ve büyüttüğü dışkı, güneş simgesini ortaya çıkarır. Bir diğer anlamı ise reenkarnasyon ile ilişkilidir. Böceğin larvalarının olgunlaşıp topağın içerisinden çıkması yeniden doğuşu yani reenkarnasyonu simgeler. Ölümden sonraki hayatta tekrar beden bulmaları için insanlar mumyalanır ve mumyalama esnasından kalp çıkartılarak yerine altın bir bok böceği heykeli konur. Cairo bölümünde Patti'nin ölmesi, sonrasında Kevin'in yanında canlanması bu dirişişe işarettir.

    - Living in a Japanese Village: İkinci sezonda Virgil kendini vurduktan sonra National G'deki aynı simgeler duvarda var. Futagami adasına bir gönderme var.

    - The Spiders that Lives Underwater: Christine bölüm 7'de tam olarak bunu mırıldanır. Hayatının çoğunu suyun altındaki geçiren bir örümcekle ilgilidir. Bunun tamamen Kevin ile bağlantılı olduğu aşikar. Kevin'in su altına gömüldüğü sırada yaşamını devam ettiriyor olması; böylece arafa gidiyor olması tamamıyla ilintili hikayeler.

    - Have Excavations on the Island of Thera Solved the Riddle of the Minoans: Avrupa'daki ilk uygarlıklar biliyoruz ki Girit ve Ege'de ortaya çıktı. Minos kültürü de bu açıdan. Yanardağ püskürmesi Thera'yı mahvediyor. Uygarlığın yok oluşu, dizideki insanlığın yok olmasıyla birebir ilgili. İkinci sezonun başında mağara kadını ile giriş yapıldığında yok olan diğer insanların da bu kültürle alakası olduğu düşünülebilir.

    Aşağıdaki paylaşacağım örneklerin alıntı olduğunu belirtmek isterim.










    İlk sezonun dokuzuncu bölümüne gittiğimizde, 14 Ekim'den önce Garvey ailesinin evinde örnekteki çatlağı görüyoruz. Bu da yetmiyor Laurie ile Patti'nin hasta - doktor ilişkisi içinde olduğuna şahit oluruz. Patti'nin büyük bir şeyler olacağına dair içinde hisler vardır. Böylesi garip durumlar pek tabii ki olağanüstü şeyler öncesinde her yerde görülür. Bu da yetmediği gibi Laurie'nin istediği köpeği almak için gittiği yerde Gladys'i görürüz. Daha sonraları Nora için kullanılan lens durumu burada Laurie ile de ilintili. Kısacası yükümlülük olarak bakıldığında Kevin tam anlamıyla felaketleri de peşinde sürükler. Unutmayalım ki aynı bölümde bir geyik okula kadar her yeri talan eder. Nora'nın anket yaptığı down sendromlu çocuğunun kaybını yaşayan aile de vardır bunların içinde. Devamında ise karısını aldattığı kadın, geyiği öldürüyor. Ve ayrılanların arasında bu kadın da var. Kevin'in geyikten aldığı ''It's a girl'' yazısı, doğacağı bebeğe işaret. Laurie'nin karnındaki bebeğin de uçup gitmesi tesadüf değil. Süregelen sahnede Laurie araba ile beklerken yanına gelen kadın ilk bölümün açılışında Sam diye bağıran kadın. Geyik aynı zamanda yok oluşun da sembolü. Demiştik ya, Kevin ile bağlantılı. Tabii bölümün ismi Günahkar Oğlun Dönüşü. Luka 15:21'de geçen bir hikayedir. Sefahat içinde bir yaşam sürerek varını yoğunu çarçur eden (Tom) en sonunda pişman olup babasına döner. Son sahnedeki Tom ve Laurie ilişkisi ise böyle açıklanır.

    Kalan Günahkarlar için ayrı bir parantez şart. Klu Klux Klan benzeri beyazlara bürünmüş tarikat mevcut. Onların nasıl toplandığı hakkında fikir sahibi değiliz. Fakat beyaz rengi seçmeleri onların artık toplumdan soyutlandığını, susmalarıyla beraber artık kendilerini ölü olarak gördüklerini söyleyebiliriz. Sigara imgesi, sağlıklarını önemsemediklerinin bir metaforu olarak karşımıza çıkar. Nasıl ki bazı örgütlerin maskeleri, işaretleri, materyalleri varsa GK ekibinin de simgesi sigaradır. İzledikleri kişileri kendi aralarına katmak için çabalamazlar. Çünkü gerçekten yıkım içerisinde olan kişiler elbet bir çözüm arayacaklardır. Tarikat ise onlardan biri olur. İntihar girişiminden son anda vazgeçip tarikata katılan Laurie. Nişanlısı varken önce onlara kızıp sonra onlardan olan Meg. Kimi işaret edersek edelim, kişilerin izlendiğini bilmeleri onlar için kendi içlerinde yapacakları sorgulamaya işaret. Sezon finalinde ayrılanların maketlerini hazırladılar örneğin. Toplumu kaosa, yıkıma zorladılar. Sonunda ulaştıkları strüktür ise



    budur. Hieronymus Bosch'un elinden çıkan The Harrowing of Hell



    Mapleton'dır. Sonunda ise Kevin, Nora ve Jill; Lilly ile birlikte (Wayne'in tohumu) Jarden'ın yolunu tutarlar.




    Tarih öncesi zamanlarda, kabilesini öldüren depremden kurtulan tek kişi doğumdan kısa bir süre sonra yılan ısırığından ölür. Yakındaki kabileden bir kadın, ölü kadının vücudunda ve kollarında yeni doğmuş bir bebekle karşılaşır, bebeği alır. Burası çok önemli; bölümün ismi Axis Mundi. Felsefe taşı olarak geçer. Sümer ve Akad eserlerinde bu isimde iki direğin, dünyayı taşıdığı yazılıdır. Bu direk etrafında sıklıkla iki yılan sarılıdır. Bu sembole ise caduceus denmektedir.



    Bizatihi ouroboros sembolü de sonsuzluk anlamı taşır. Jarden'da kendini tekrar eden depremler ve yeniden doğuşlar vardır. Kadının yılanı bebeğinden koruması, yılan ve bölümde uçan kuş buna işaret. Phoenix, Simurg gibi birçok mitte sonsuzluk, yeniden doğuş sembolleri hakimdir. Axis Mundi bağlantısı, Kevin üzerinde çok önemli. Ancak bu kısma biraz sonra değineceğim.

    Günümüzde ise, Ayrılanlar'ın dördüncü yıldönümü yaklaşıyor. Texas, Jarden'da, Mucize olarak bilinen yerde 9,261 kişinin kaybolmadığı ortaya çıkar. Buraya dünyanın her yerinden insan gelir. Fakat özel bir yer olarak sunulduğu için herkes içeri alınmaz, güvenlik önlemi üst düzeydedir. Miracle'nın özel olduğunu kesinlikle inkar eden bir itfaiyeci olan baba John; kulak çınlaması ve işitme kaybından muzdarip bir hemşire anne Erika; epilepsiden muzdarip evin kızı Evie; ve yerel kilisede konuşmacı olan ve ebeveynlerini reddettiği dedesi Virgil'i gizlice ziyaret eden oğlu Michael. Garvey ve Durst ailesi, Murphy ailesiyle ortak noktadalar. John, fal baktırdığı Isaac'ten kötü şeyler olacağı haberini aldığı için kinli. Ve ekibini toplayıp evini yakıyor. Zaten daha önceleri hapis yatması da John'un hikayede tekinsiz olduğunu işaret eder izleyiciye. Kasaba ise garip. Mevcut olan yarığı kapatmak yerine camekan içine alan sakinler, MIRACLE yazan bir kule inşa edip tepesine çıkan bir adam. Fakat bu adam hikayeye önemli bir katkı sağlıyor. Kevin'i, Patti ile konuşurken görüyor. Michael'a David Burton isimli mektubu veren de kendisi.



    Yer ise Avustralya. David Burton ismine ve Avustralya'ya elbet döneceğim.



    108 numarası önemli. İncil'de yeniden doğuş kelimesi 108 defa geçer. Sadece Hristiyanlıkta değil, daha birçok dinde önemlidir. Ve bu sayı dizide daha farklı yerlerde de karşımıza çıkar.

    İlk bölümde ise Evie ve iki arkadaşının çırılçıplak koştuklarını görürüz. Muhtemelen kharitler'e bir göndermedir. Göze hoş geleni simgelemek için yerleştirilen bir sekans ve mit. Erika ise kutuya koyduğu kuşun yaşayıp yaşamadığını sürekli kontrol eder. Ölümün olmadığı anlar güvende oldukları anlardır.



    Konuşması sonrasında Michael'ın arkasına baktığımızda And They Both Went Down Into the Water yazısını görürüz. İncil alıntısı olan bu sekanstan sonra Kevin, uyurgezer halde gölete gittiğinde gerçekten de sular tarafından çekilmiştir. Bu gerçekleşirken kızlarımız kasaba halkı tarafından ayrıldılar sanılırken, onların farklı planları vardır. Ayrıca kasabada keçi ayini var. Jerry, düzenli olan keçi kurban ederek bulundukları mekanı kutsamaya çalışır. Tepki görmez çünkü halkın kendini iyi hissetmesiyle sonuçlanır.

    Kevin bu sırada kendiyle mücadele halindedir. Konuştuğu kişi olan Patti'yi başka kimse görmez, bir çocukla uğraşır (Lily), uyurgezerdir. Kedini öldüren Patti'nin cesedini çıkarır ve bilerek polise teslim olur. Ve aile içerisinde birbirlerine itirafta bulunarak doğruları söyleyeceklerine dair söz verirler. Fakat sonrasında yine yalanlara devam ederler. Nora'ya bir ekip gelir ve bu Ayrılanlar'ın nedenini coğrafi koordinatlara bağlarlar. Bu yine Nora için bir umuttur. Sırf bu umut için Miracle'daki konuta milyon dolarlar harcamıştır. Laurie ise kitap yazmaya başlar. Terapi günlerine geri döner. GK içine de truva yerleştirir; Tom'u.



    Bilgisayarındaki Buddha simgesi ile onun yeniden doğduğunu anlarız. Tarikatından üyeleri arabasıyla ezer, çalınan bilgisayarını bir eve zorla girerek alır... Tüm bunların ötesinde Meg, tamamen farklı bir kimliğe bürünüp Tom ile zorla birlikte olur, ondan hamile kalmak istediğini söyler. Tom'un ilerde insanları kandırmak için satın aldığı Wayne temasından belki de yararlanmak içindir. Harem kurmamıştır fakat yine de döllenmek isteyen kadın vardır hikayede. Wayne'nin olayı da zaten buydu. Plasebo etkisiyle, iyi olabileceğini düşünen insanları kendine yerleştirdiği mesih formuyla onların paralarını aşırmaktı amacı. İnsanlar da kendini kandırıyordu. Ne bir mesih vardı ne de kucaklanınca iyileşiyorlardı. Dizideki durum zaten çoğunlukla budur. Çaresizce oradan oraya savrulan, kabuklarından sıyrılıp yeni bir ben'e merhaba diyen kişileri işler The Leftovers.



    En başında Kevin'in vahşi yönlerini köpeklerin temsil ettiğini söylemiştim. Kevin intihar etmek için kendini gölete bırakırken Nora, depremden sonra köpeği koşarken görür. İnsanlar çılgınlar gibi buradan su almaya başlarlar. Ve yaşayabilecek balıklar da böylece ölür. Ayrıca, Matt tam da Miracle'da, Mary'nin uyandığını söyler. Gerçekten burada bir sır var mıdır yoksa sadece insanların abartması mıdır?

    Mary hamiledir. İki soru akıllara gelir: Mary gerçekten uyanmış mıdır yoksa Matt ona sahip mi olmuştur? John sorduğunda Matt ikinci şıkkı kabullenir. Bileklikleri çalınır, binbir zorluk yaşarlar. İlk sezonda kilisesinin alınması gibi bu defa Matt, kutsal bulduğu mucize mekanını kaybetme riski içindedir. Nora sayesinde yardım bulduğu an keçiler kazaya sebep olmuşlardır. Çarptıkları arabada ise Matt ve karısının bilekliğini alan adamdır. Miracle tarafından ayini yapılan keçiler, bir papazın yardımına koşarlar aslında. Matt, karısına sahip olmamıştır ve inancı ona yardım eder. Buna rağmen kasaba güvenilirliğini kaybeder. Erika'nın kutudaki kuşları artık ölmektedir. Ve artık keçi öldürme ayinine isyan etmektedir. Kuşları da öldüğü için ona göre mucize ihtimali yok denecek kadar azdır ve isyan eder. Tüm bunlar yaşanırken Kevin söz verdiği gibi gerçekleri söylediği için Patti'nin hayaletini gördüğünü Nora'ya itiraf eder. Fakat bu günah çıkarma işe yaramaz, Nora evi terk eder.

    Virgil, Kevin'in babası, kuledeki adam hepsi arafla bağlantılı olduğu için önemli karakterler. Virgil, Kevin'e zehir içirip kendini direkt olarak öldürüyor. Fakat adrenalini de boşa sıkıyor. Kevin için bir test bu. Laurie onun bir psikotik olduğunu ve bunların gerçek olamayacağını söyler, realisttir. Böylesine olağandışı şeylerin olduğu yerde bu mantık yersizdir. Gerçekten de Kevin, Patti'nin yakasını bırakması için arafa gider.

    International Assassin kısmına gelecek olursak. Karşıtlık noktaları fazlasıyla belli oluyordu burada. Şerif olan Kevin, suikastçi kostümünü seçer. Verdi parçası arka tarafta çalarken akla direkt olarak Kubrick / A Clockwork Orange gelir. Seyirciyi rahatsız edecek sahneler böylece daha da güzel işlenir. Su ve ateş birbirinin karşıtı olarak gelir. Su bir köprü görevi görürken ateş yıkım olarak cehennemden önceki arafı sembolize eder. Sürekli uçan ve otel sakinlerini rahatsız eden kuş ise canlı. Onun uçması gerçek dünyayla ilgili bağlantıyı akıllara getirir. Erika'nın sakladığı kuşlar gibi öldürüldüğünde sorun kalmaz fakat gerçek dünyayla bağlantı kaybedilir. Virgil'in kuşu öldürmesi onun dış dünyayla bağlantısının kaybolmasına işaret. Kevin'in, otel odasında tv'de babasıyla iletişime geçmesi, çıkan yangın ve çalan alarm ise tematik semboller. Mary'nin de orada olması ve adeta gelecek çocuğunun habercisi olan balonları alması harika ayrıntılar. O sırada babasını televizyonda görür. Unutulmamalıdır ki Avustralya'ya gidecekti. Yerlilerle tanışıp ateş yaktığı bir ortam var. Üçüncü sezon da kendisinin dilinden de bunu duyarız. Gladys, Wayne, Patti. Burada herkesi görür, onları öldürür. Otel odasında Patti'nin çocukluk imgesiyle tanışır ve gece yolculuğa çıkarlar. Kevin'in boynunda ip bağlayarak ona seçenek sunan kişi David Burton'dır. Kulağına bir şey söyler. Meg'in kulağına fısıldayan Isaac'in söylediği şey kadar sırdır.

    Dizinin yaratıcıları ikinci sezonun ilham kaynağı olan mağara kadını dahil çoğu dinsel metinlerde Reza Aslan ile çalıştıklarını söylemişler. Zealot bir kitabı vardır kendisinin, Türkçe çevrimi de mevcut. Jarden, Axis Mundi'dir. Felsefe taşı tam da burasıdır.



    Burada gördüğümüz ruh kuyusu ise, birebir Kevin'in imgesidir. O ne mesihtir ne de tanrı. Kevin tam anlamıyla şamandır. İki dünya arasındaki bağlantıyı sağlayan gerçek dinamiktir. Proto-dinlerin yapısına bakarsak yaptıkları kurganların, ölümden sonraki yaşamda hala var olacakları bilinciyle yapıldıklarını görürüz. Sezon başındaki kadın ve bebeği, mağaranın içindekiler, dünyanın %2'si. Hepsi arasında tematik bağ mevcuttur. Jarden, Texas içinde olan bu durumlar nedeniyle özeldir.

    Meg farklı amaçlarla GK içerisinde, Tom insanları kandırmaktan bıkmış halde ve en sonunda öğreniyoruz ki Evie ve iki arkadaşı uçup gitmemişler. Meg'in daha önceden Jarden'a gitmesi, Isaac'in ona fısıldaması, Meg ve Evie'nin havuç yemeleri zaten planlanan hareketler olduğu net şekilde sezonun son bölümlerinde ortaya çıktı.

    Önemli bir noktaya daha gelelim. İkinci sezonun finalinde Nora radyoyu yere atarak parçalar ve fix that jesus der. Matt'in karısını tekrar uyandırmak için kullandığı ritüellerden biri radyoydu. Nora ayrıca kutsal figüre öfkelendikten sonra tekrardan deprem olur.



    Meryem figürü düştükten sonra Mary'nin uyanması pek de tesadüf sayılmaz. Ancak hem Kevin'in ilk sezonda bebek İsa ile uğraşmak istemiyorum demesi hem de Nora'nın bu isyanı kutsalları öfkelendirdiği kesindir.

    Kevin, John tarafından tarafından vurulur ve ikinci kez ölür. Bu defa seçtiği üniforma Mapleton şef üniformasıdır. Ve gittiği yerde yine David Burton ile karşılaşır. Adeta araftan, onu gerçek dünyaya iten bir figürdür.



    İlk sezonda Mipleton'da olduğu gibi bu sefer yıkım Jarden için gerçekleşir. Kevin için tüm ailenin yuvaya dönüşü; öncesinde sarsıntıyla gerçekleşir.




    Son iki sezonda, tarih olarak çok eskilere giderek açılışlar yapıldı. Final sezonunun da anlayışı bu şekildeydi. 19. yüzyılın ilk yarısına gidilerek, inancından hiçbir şey eksiltmeyip ısrarla mucize bekleyen kişinin toplum ve ailesi tarafından dışlanışına şahit oluruz. Hikaye en sonunda beyazlar içerisindeki kadının yere uzanmasıyla paralel olarak, GK tarikatının sembolik başlangıcı revize edilir. Kadının yağmuru karşılaması Kevin Sr'ın tufan beklentisine işaret. Konu artık daha çok Avustralya'da.

    Meg önderliğindeki tarikat toplu haldeyken Evie dışarı çıkar ve devlet tarafından gönderilen drone'lar tarafından 93 kişi hayatını kaybeder. Tıpkı ilk sezonda olduğu gibi Three Years Later yazısıyla tekrardan zaman atlaması gerçekleştirilir. Kevin, eski dönem Texas'a atıfta bulunarak atıyla artık bir süvari görünümündedir. Tom ve Nora artık polis ekibinin parçasıdırlar. Kevin, Matt ve John karakterleri sakal bırakmışlardır. Değişim içerisinde sakal uzatan karakterler onların olgunlaştığına, devinim geçirdiklerine atıftır adeta. Jarden artık eskisi gibi değildir. Sınırda kurulan kamplar, merkezdedir. Güvenlik artık çökmüş kasabanın niteliği kalmamıştır.




    Gary Busey adında devasa bir balon şaka olarak gözükse de, insanlar onun 14 Ekim'in yedinci yıl dönümünde tekrardan oraya ineceğini düşünürler. Gary Busey neden tercih edildi diye sorarsak; tekrardan ilk sezona dönmemiz şarttır. Gary 14 Ekim'de yok olan 140 milyon insan sadece biri. İlk sezonun başlarında Kevin, Ayrılanlar yıldönümü ile ilgili bir haber bölümünü izlerken barda oturuyordu. Ayrılan ünlülerden oluşan bir liste gelir ve Gary Busey (Jennifer Lopez, Anthony Bourdain ve Papa ile birlikte) listede yer almıştır.

    Matt insanlara Miracle'ın ve yıl dönümünün önemini anlatmaya çalışır. John ve Laurie artık sevgili olmuşlardır. Isaac'in benzeri olarak el izi göreviyle insanları kandırırlar. Laurie aslında hem Tom hem de John teyelli olarak insanları kandırmakta beis görmeyen bir karakterdir. Dean geri gelmiş ve Kevin'e insana dönüşen köpeklerden bahsetmiştir. Tabii bu takıntısı neticesinde Tom tarafından çatışma sonucu öldürülür. Köpeklerin dönüşüm geçirdiğini söylemesi aslında Kevin'in başkalaşım yaşadığına işaret. Çünkü o bazı kesim tarafından mesih olarak görülmekte. Aileler tümden mutluluk rolü oynamaktadırlar. Nora'nın bileğini bilerek kırması, Kevin'in otoerotik asfiksine çok benzeyen (onun yalnızlığa gitme çabası - ölme isteği) kafasına poşet geçirip nefessiz kalmaya çalışması birer örnektir sadece. Hatta sırf bunun için zehirlendi denen suya atlar. İki kere ölümden dönmesi ona inanılmaz şekilde güven kazandırmıştır. Matt ve John ise Kevin'in hikayesini kitap haline getirmişlerdir.



    Kevin yukarıya baktığı sırada 13 Days To Go yazısını görür. 14 Ekim'in yedinci yıldönümüne 13 gün kala... Görülen güvercin Kevin'in sahnesiyle paralel olarak final bölümüne bağlanan Sarah karakterine uzanır. Nora'yı yaşlanmış halde görürüz. Üçüncü sezonun ilk bölümünde Kevin'in, rol icabı da olsa Michael tarafından vaftiz edilişi ve bizim burada Nora'ya uzanan güvercinin uçusu aslında hikayenin iyi sonuçlanacağının kanıtıdır. Güvercin barışın, iyiliğin ve özgürlüğün sembolüdür.




    İsa'nın vaftiz edilirken güvercin detayına dikkat etmek şart.

    Miracle yazan kulede konaklayan adamımız intihar eder. Daha sonra röportaja dikkat edersek;




    Önceleri hatırlarsak Matt'in bilekliği çalındığı için parayı tahsis eden kişi aynı kadındı. Ve bu kadının, atlayan kişinin karısı olduğunu anlıyoruz. Hepsinin çok önce pamuk ipliğiyle birbirine bağlı olması muazzam.

    Ayrı olarak Matt şiddetli şekilde burnunun kanamasıyla uğraşır. Fakat daha çok normal bir kanama olarak nitelendirir, kabullenemez. Mary ise onu terk etmeyi düşünmektedir.

    Nora'ya ulaşan Mark Linn-Baker ise çocuklarını tekrar göreceği umudunu onu arayarak yerleştirir ve bu durum finale kadar yan konu olarak devam eder. Otelde onunla buluşur, daha önce belirli yöntemlerde Ayrılanlar'a katılmaya çalışan insanların videosunu izler. Nora'nın lens olma konusundaki sönüklüğü ile kalmaz kısaca. Avustralya'ya gitmek için hazırlık yapar. Kevin ona katılmak ister çünkü dediğim gibi Kevin'in amacı uzaklaşmak, yalnız kalmaktır. Dip not olarak da düşülmesi gereken konu, Lily'nin artık tekrardan Christene'e verildiğidir. Nora çocuklarının yokluğundan Lily'e tutunabiliyordu. Artık o da elinde olmadığı için düşündüğü tek şey çocuklarına kavuşmaktı.



    Nora'nın ön kolunda Wu Tang Klanına ait sembolü dövmesi olduğunu gördük. Nora, Erika'yı (Regina King) ziyaret ettiğinde çocuklarının isimlerini kapsayacak dövmeyi seçtiğini öğreniriz. Erika daha sonra Nora'ya, Evie öldükten sonra akıl sağlığını korumasının bir yolunun trambolin olduğunu açıklar. Wu-Tang şarkısı Protect Ya Neck (The Jump Off) çalarken, ikisini de trambolin üzerinde ağır çekimde gördük.



    Grace adındaki bir kadın Kevin'in arafa gidebildiğini öğrendiği için yanlış polis şefi Kevin'i su altında boğar ve ölümüne sebep olur. Aslında bölüm içinde Kevin (ölen), Avustralya yerli hayvanı kanguruya çarpar. Bizim Kevin ve ceylan anlatısıyla eş değer. Finalde de göreceğiz ki Kevin Garvey başkan olurken korumalarından biri Avustralyalı Kevin'dir.

    Bunlar yaşanırken diyeceksiniz ki yahu Kevin Sr. nerede? Senior, Avustralya'ya gitti çünkü kafasındaki sesler ona gitmesini söyledi. Avustralya'da nereye gidileceğini bilmeyen Sr, Sydney'e gitti. Burada kırmızı kafa bantlı bir hippi olan adam, Tanrı'yla konuşmak isteyip istemediğini sordu. Tanrıyla konuşmak için, bodrum katında toplanan hippinin güçlü bir halüsinojen alması için bir kod olan Tanrı'nın dilinde konuşmak zorunda kaldı. Yani iki hafta sonra Senior, Perth'de uyandı ve ilk gördüğü şey bir tavuk; insanlara ne aradıklarını söyleyebilen Tony adında bir tavuktu. Tavuk Tony, Senior'un elindeki paketine atlayıp bir kaset gagalamaya başlar. Kaset, oğlu Kevin Jr'ın eski bir kaydıydı. Oğlunun isteğini yaptıktan sonra yağmur durdu ve yaşadılar. Tüm bunlardan sonra Senior, başka bir selin insan nüfusunu yok etmesini önlemek için, Avustralya'daki şarkı çizgisini yukarı ve aşağı hareket ettirmesi ve şarkıyı kutsal olan her bölgeden söylemesi gerektiğini belirtti. Christopher Sunday ismi burada devreye girer. Yerlilerden biri olan Sunday eksik olan şarkıyı bilmektedir. Fakat asıl sorun, Sunday'in şarkısının yağmuru durdurması değil, yağmuru getirmesidir. Bunu direkt olarak Senior'a söyler fakat onun gözü bir şeyi görmez. İlginç şekilde de olsa Sunday ölür. Senior gezerken intihar etmek isteyen bir adama rastlar. Adam ''Kanseri iyileştirecekse bir bebeği öldürebilir misin'' der ve kendini yakarak öldürür. Bu soru önemli olduğu için taşıdım... Lazım olacak. Yılan ısırığı sonucu da Grace, onu kendi evine alır. Senior'un elindeki kağıtta Kevin'in ölüp dirilebildiği gerçeği Grace'e ilham kaynağı olur (ve baştaki yanlış Kevin'in öldürülmesiyle sonuçlanır).

    Nora radyasyonla, Ayrılanlar'ın evrenine gitmeye çalıştığı için Avustralya'da fizikçilerle tanışır. Ona yöneltilen soru şu şekilde; İki ikiz bebek doğdu. Biri büyüdüğünde kanseri tedavi edebilecek, ancak diğeri ölürse... Nora buna evet cevabı verdiğinde tedaviyi şansı kaçırır. Senior'a bu soru yöneltiğinde o hayır cevabını verir. Cevap ne olursa olsun eylem kesinse cevabın bir önemi yoktur. Otel odasında Kevin ve Nora kitap ve çocuk tartışmasıyla kavga eder ve uzunca süre ayrı kalırlar.

    Avustralya'da olmayan Kevin'i geri getirmeye çalışacak olan Matt, John, Michael ve Laurie bir gemi yolculuğuyla bunu yapmak zorunda kalırlar. Fakat gemi, gece boyunca toplu seksin yaşanacağı mekan olduğu için bu Matt için tartışmalıdır. Frasier adlı bir arslanın hikayesini konu alan bölümdür ve önemlidir. Gemideki baş figür Frasier. Nedeni ise şu;



    California'daki bir vahşi hayvan parkında bir avuç dişi yaşıyor. Erkekleriyle çiftleşmeyi reddediyorlar. Park, iflas eden bir Meksika sirkinden yaşlı bir aslanı kurtarır. Ertesi sabah bütün dişileri sıradan geçirir. 35 yavrunun babası olur. İşin ilginç yanı ise Mayıs 1972'de gerçekleşmesidir. National Geographic'in de Mayıs 1972 tarihli olduğu düşünülürse sembolizm açısından ortak noktada tekrar buluşuyoruz.

    David Burton gemide tekrar görülür. Bir adamı öldürür ve bunu sadece Matt görür fakat işe yaramaz. David Burton ona GOD yazılı kart verir. Arkasındaki notlarda dini öykülerin değiştirilmiş şekliyle versiyonları yazılır. Matt hakaret olarak kabul eder doğal olarak. David Burton'ın öldükten sonra tekrar canlandığına dair iddialar var. Kendisi muhtemelen Kevin ile aynı yeteneklere sahip biri. Her şey hakkında Kevin'in bildiği kadarını biliyordu, ona tavsiyeler verdi. Şöhretini kendi avantajına kullandı ve olaylar hakkında iç güdüleri vardı. Bir başka fikir olarak David daha çok şeytan benzeri bir yaratıktır. Matt tekrar tekrar inancından dolayı test ediliyor gibi görünüyor. Job (Job's Wife konusu) gibi o da çocuğunu kaybetti ve karısı ona sırtını döndü. Job gibi şimdi hastalıkla uğraşıyor. Böylece, David Burton, Matt'i test etmek için gönderilen Şeytan benzeri bir karakter olabilir. Matt bile soruyor: Neden? (Tıpkı Job'un yaptığı gibi). Tüm bunlara rağmen Matt artık öleceğini kabullenmiş, burun kanamasının önemsiz olduğunu düşünmeyen kendini tamamlamış biri gibi görünür. Burton ise Frasier tarafından öldürülür (Tamamen kurmaca olduğunu düşünüyorum).

    Gördüğümüz karakterin gerçekten işleri nedir? Kevin'in babası neden yıllarca şarkılarla, yerli halkla uğraştı ve seli durdurabileceğini düşündü? Sunday seli getiriyor demesine rağmen üstelik. Nora neden dünyanın başka yerine uçtu ki; Kendisini bir şekilde çocuklarıyla bir araya getirme şansı ağır bir risk taşıyordu. Matt, John ve Michael hangi mantıkla iki yılını Mesih olduğunu düşündükleri birinin kitabını yazmak için harcadılar? Laurie, neden onca yılını tarikatı takip ederek geçirdi? Bence her durumda cevap yapacak başka bir şeyleri olmadığıdır. Ani Ayrılış, dünyayı o kadar kötü bir şekilde sarstı ki, yeniden oluşturabilecekleri ümidiyle yapabilecekleri herhangi bir eylemi kurtarıcı olarak gördüler.

    Merkezi öncül ve mistik unsurları bir yana koyarak, The Leftovers inanç sistemleri hakkında bir dizi; İnsanların açıklanamaz olanı açıklamak için dönüştüğü şeyler gariptir. Bir volkanda dev bir yumurtanın dünyayı sonlandıracak bir canavarı yakalayacağına veya bir dizi yerli şarkının yeryüzünün sularla dolacağını durdurmanın anahtarı olduğuna inanıyor olsanız da (pipisi sağa sola savrulan napolyon), inanç sistemleri inşa ettiğimiz anlatıları anlamamıza yardımcı olur. Kendimiz için anlayamadığımız şeylerle karşı karşıya geldiğimizde başa çıkma mekanizması olarak başvuru hamlemizdir. Dizide olan da budur. Senior, Kevin'e şarkısının son bölümünü Christopher Sunday'den almasını istiyor. John, Kevin'in Evie'ye sevildiğini söylemesini istiyor ve Grace sadece çocuklarının ayakkabılarına ne olduğunu bilmek istiyor...

    Son bölümlerde (yedinci bölüm), diğer tarafa geçmesi için suya batırıldığında Kevin, alter egosuyla karşılaşır. Korku, Kevin'in Nora'dan kaçmasına sebep olan şey. Her zaman kendini dışarıya adapte etti. Her zaman diğer tarafa kaçabilirdi. (Ve evet, görünüşe göre kendisi boğulurken yaptığı şey buydu: diğer tarafa kısa yolculuklar yapmak ve Nora'yı geride bırakmak.)

    Fakat bilinçaltında Kevin, kendisini Nora'dan uzaklaştırdığı için pişmanlık duydu. Yazmayı hatırlamadığı romantizm romanı onun tarafından yazılmıştı. Bilinçaltında böyle hissetti. Okuduktan sonra, nasıl kaçtığını anladı. Bu yüzden bir tarafı anahtarın kalp kapakçığından alınmasını istedi. Anahtar, kelimenin tam anlamıyla kalbinin anahtarıydı. Nora ile birlikte olmak için özgür olmadan önce bir kısmının ölmesine izin vermek zorunda kaldı. Ve kaçmaya devam ettiği dünyayı yok etmek zorunda kaldı. Sonunda tamamen taahhüt etti. Kendisine söylediği gibi: Bu şeyi benden al. Böylece bir daha asla buraya gelmemeliyim. Şimdi Nora için geri dönüyordu. (Nora'dan ayrıldığı andan itibaren Take Me şarkısını hatırlayın. Sözler şimdi daha uygun. (Sen kaçıyorsun. Yine de senin için geleceğim.) Unutmayın, bu öbür dünyadaki insanlar gerçek dünyanın karşıtını yaşıyor. Örneğin Evie, tüm ailesinin insansız hava saldırısı tarafından öldürüldüğünü düşünürken, gerçekte ölen kişi odur. Patti, Meg hepsi bilinçaltının ürünü olan beyazı giyiyorlardı.

    Kevin'in kendisini (ve öbür dünyadan) feda ederek dünyayı kurtardığı teorisine daha fazla kanıt vermek için, Nora'ya sorulan soruyu düşünün. Kanserin tedavi edilmesi, ikiz bebekten birinin ölümüne sebep olacaksa buna müsade eder miydin? Bu bölümde Kevin bir ikizdi. Siyah ve beyaz, köpek ve ceylan, ışık ve karanlık olarak. Bir ikiz öldürerek, belki de diğer ikiz dünyayı yok edecek olan seli durdurabilmiştir.

    Ve gelelim işin özüne. The Book of Nora... Çırılçıplak soyunup, adeta bir çıplak bebek gibi cenin olarak belirdiği sırada bizler ilerki zamana gideriz. İlk bakışta bizler burayı Ayrılanlar'ın evreni zannediyoruz tabii ki. Fakat daha sonrasında gerçek dünyanın yaşlandırdığı karakterler olduğunun farkına varırız. Kevin, Nora'yı bisiklet sürerken gördüğünü söyler ve dansa davet eder. Nora gider fakat bir düğün davetindedir. Düğüne bir keçi gelir fakat kurban edilmez. Boynuna kolyeler takılır. Ve söylenen şey, düğünden sonra keçinin çöle bırakılacağı şeklinde. Kağıtlar, dilekler kuşlara emanet edilir. İlk bölümde olduğu gibi hayvan metaforları yine karşımıza çıkar. Nora'nın tanıdığı rahibe, evine gizlice adam alır ve günah işler. Nora, ona bunu gördüğünü söyler fakat yalandan dolayı çıldırır. Sonrasında ise bahsettiğimiz keçi boynundan kolyelerle çitlere takılı kalır. Çöle bırakılacağı söylenen keçi yolun ortasına bırakılmıştır. Nora onu serbest bırakır ve kolyeleri kendi boynuna asar.



    Meşhur simgemiz olan Nora'nın kağıt havlu özdeşimiyle keçi yalanından sıyrılan kolyeler, Nora'nın kendi dünyasını simgeleyen kağıt havluya bırakılır. İşlerin iyiye gideceğinin işarettir. Hemen sonrasında Kevin tekrar gelir ve bizim duyduğumuz hikayeyi Nora, Kevin'e anlatır. %2 ayrıldığı sırada, Ayrılanlardan da bu dünyanın %98'inin gittiğini söyler. Çocuklarını ve eşini gördüğünü mutlu olduklarını söyler. Mantık olarak bakarsak Nora üç kişiyi kaybeder fakat kendi ailesi sadece Nora'yı kaybetmiştir. Anlattığı şeyler çok da mantıklıdır. Daha sonrasında makineyi yapan fizikçi ile görüştüğünü ve tekrardan bu dünyaya geldiğini söyler. Kevin ve Nora birbirini tamamlayan ekürilerdir.



    Yaşadıklarından sonra birbirlerine verdikleri doğru söyleme sözleri burada kendini tamamlar aslında. Doğru ya da yalan Nora, Kevin ile artık birliktedir.


    Kalanlar anlamını zaten buradan alıyor. Onların bakış açısından bize verilen atmosfer çok önemliydi. The Leftovers ise bunu muazzam biçimde başardı. Twin Peaks, The Leftovers gibi sembolizm, sürrealizm temaları yüksek dizilerde fazlasıyla ayrıntı olduğundan dolayı bu kadar şey yazmak durumunda kaldım. Lakin birbirini yapboz parçası gibi tamamlayan sahneleri, ilişkiler ve muazzam müzikleriyle The Leftovers kanaatimce bundan azıcı hak etmiyordu. Yapımda emeği geçen herkese buradan büyük saygı göndermek gerek. Mutlaka izlenmeli.
  • Bilim kurgu olsa ve bilim kurguyu sevmesem de HBO dizisi olduğu için bir şans veririm.
  • ''Liv tyler'' izlenmesi için yeterli bir sebep
  • Bilim-kurgu eksikliği yaşıyorum.Fringe bitti.Orphan Black sezon finali yaptı.HBO nun yaptığı izlediğim her dizi harikaydı umarım bu da öyle olur.
  • güzel bişeye benziyor senaryo açısından
  • güzel birşeyler çıkacak gibi
  • Bir Lost olmayacak olsa da izlenebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlgimi çekti. HBO ise bakmamak için bir sebep yok.
  • İlk sezon 10 bölümden oluşacak.
  • Lost dediler geldik.
  • Bu sene Boardwalk Empire ve True Blood Final sezonlarına girecekler, umarım yerlerini dolduracak yapımlar çıkar HBO dan
  • Takip
  • Takip edelim.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • HBO'ysa kesin iyidir bekliyoruz bakalım ama sanırım yazın çıkıcakmış ya
  • HBO

    Ne zaman çıkıyor?
  • yerimizi alalım
  • yerimizi alalım
  • Tutar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • HBO + Liv Tyler
  • listeye alayım (takip)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castorio -- 28 Mart 2014; 0:47:29 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.