Şimdi Ara

Otomobil alırken ne kadar kazıklanıyoruz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
301
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sözcü'den Erkan Ersöz'ün köşesindeki yazıya göre;

Dünyanın en pahalı araçlarına binmeye zorlanan bir toplumun vahim tablosunu yaptığı araştırma ile daha ne görebiliyoruz:

Türkiye’de otomobil üretimi yapan sadece beş marka var. Son olarak Togg’un Almanya pazarına açılmasıyla birlikte artık hepsi ihracatçı konumunda. Yerli üretim araçlar gümrük vergisi yükü taşımamasına rağmen, ülkemizdeki facia boyutuna varan ağır ÖTV ve KDV uygulamasıyla pazardan ancak yüzde 30 pay alabiliyor.

Dünyanın en pahalı araçlarına binmeye zorlanan bir toplumun vahim tablosunu daha net görmek için merceği biraz daraltarak, ülkemizde üretilen beş modelin, Avrupa’nın nüfus ve ekonomi bakımından en büyük beş ülkesindeki satış fiyatlarına bakalım. Başlangıçta Türkiye’den daha ucuz olmayacağı belirtilen Togg’un aralarında en masumu kaldığını görüyoruz.

Dünyanın en pahalı araçlarına binmeye zorlanan bir toplumun vahim tablosunu daha net görmek için merceği biraz daraltarak, ülkemizde üretilen beş modelin, Avrupa’nın nüfus ve ekonomi bakımından en büyük beş ülkesindeki satış fiyatlarına bakalım. Başlangıçta Türkiye’den daha ucuz olmayacağı belirtilen Togg’un aralarında en masumu kaldığını görüyoruz.

TOGG ALMANYA’DA YÜZDE 15 DAHA UCUZ

Togg T10X modelinin Almanya’da en düşük versiyonu vergiler dahil 34.295 euro etiket taşıyor. V2 RWD Uzun Menzil olarak adlandırılan en üst versiyonunun fiyatıysa 41.200 euro. Güncel kurla bu aracın fiyatı Almanya’da 2 milyon TL iken bizdeyse 2.363.000 TL ile “yerli ve milli” aracımız yüzde 15 daha pahalı. Bununla da kalmıyor: mesela panoramik cam tavan özelliği Türkiye’de 65 bin TL’ye satılırken Almanya fiyatı 48.800 TL. Bu farkın temel nedeni vergi düzeni. Almanya’da araçlar yüzde 19 KDV’ye tabiyken, Türkiye'de ÖTV eklenip KDV de ortaya çıkan rakamın üzerine ekleniyor.

TOYOTA İNGİLTERE’DE YÜZDE 16 UCUZ

Toyota’nın aralarında İngiltere’nin de bulunduğu çok sayıda ülkede üretim tesisi var. Ülkemizde üretilen ilk hibrit SUV unvanına sahip C-HR modelini ise bizden ithal ediyorlar. Aracın 1,8 lt hacim motorlu baz versiyonunun İngiltere fiyatı 30.145 sterlin, yani bizim parayla 1.673.000 TL. Düşük yakıt tüketimiyle öne çıkan modelin Türkiye fiyatı 1.995.000 TL.

FRANSA’DA DUSTER YÜZDE 34 UCUZ

Grubun bir stratejisi olarak Duster modeli Avrupa’da Dacia markası altında satılmasına karşın, Bursa’da üretilen model ülkemizde Renault logosuyla yollara çıkıyor. LPG’li ve yarı hibrit versiyonları da bulunan aracın 145 beygir gücündeki tam hibrit modelini baz alalım: Fransa satış fiyatı 29.350 euro, 1.420.540 TL’ye geliyor. Arazi şartlarına da uygun bu araca sahip olmanın bedeli bizde 2.160.900 TL’den başlıyor.

FİAT EGEA, BİR KENDİNE BİR DEVLETE

Fiyat farkı en dikkat çekici modellerden biri Fiat’ın bizde Egea, Avrupa’da Tipo adıyla satılan sedan aracı. Türkiye’de Tofaş’ın ürettiği ve anavatanı İtalya’ya ihraç edilen araç, orada sadece 1,6 lt dizel motorlu 130 beygir güç seçeneğiyle satılıyor. Tipo Sedan’ın etiketi İtalya’da 16.200 euro. Orada 784 bin TL’ye alabildiğiniz aracı, biz iki katından fazla bir değerde 1.689.900 TL’ye sahip olabiliyoruz.

İSPANYA’DA İ20’DEN İKİ TANE ALINIYOR

Türkiye’de üretilen B sınıfı hatchback araç kategorisinde popüler bir model olan Hyundai i20, İspanya’da da rağbet görüyor. Segmentinde yılın ilk yarısında ülkedeki satış listelerinde yüksek sıralarda yer bulan i20’nin fiyatı İspanya’da 16.010 euro, yani yaklaşık 775 bin TL. Otomatik vitesli baz versiyonuna halkımız iki katından biraz az 1.436.000 TL ödemek durumunda.

Buraya kadar olan kısmı yazara, aşağısı ise bana ait:

Peki havadan gelen bu devasa miktardaki parayı devlet ne yapıyor?

O kadar günaha girerek kredi çekip ve yıllarca da çalışarak ödemesini yapıp bir an önce bitmesini istediğiniz o krediler işte buraya gidiyor:

1.

www.sozcu.com.tr
    Vatandaşın vergisi faize gidiyor - Sözcü Gazetesi
    https://www.sozcu.com.tr/vatandasin-vergisi-faize-gidiyor-p195761

2.

www.sozcu.com.tr
    Paramızı garantili yuttular - Sözcü Gazetesi
    https://www.sozcu.com.tr/paramizi-garantili-yuttular-p196389

DENİZ YAVUZYILMAZ - MİLLETVEKİLİ

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan köprü, tünel ve otoyolları işleten şirketlere ödenen garanti tutarlarına güncel kur ayarlaması yapıldı.
    1 Ekim 2025 itibariyle Osmangazi Köprüsü’nde; Geçen araç ücreti 795 TL olarak kalacak ancak Hazinenin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 2.360 TL’ye çıkıyor.
    Hazinenin şirkete köprüden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı 1.565 TL’ye yükselecek.
    Çanakkale Köprüsü’nde; Geçen araç ücreti 795 TL olarak kalacak ancak Hazinenin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 1.029 TL’ye çıkıyor.
    Hazinenin şirkete köprüden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı 234 TL’ye yükselecek.
    Avrasya Tüneli’nde; Geçen araç ücreti 225 TL olarak kalacak ancak Hazinenin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 289 TL’ye çıkıyor.
    Hazinenin şirkete tünelden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı 64 TL’ye yükselecek.
    Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde; Geçen araç ücreti 80 TL olarak kalacak ancak Hazinenin şirkete garanti ettiği araç geçiş ücreti 248 TL’ye çıkıyor.
    Hazinenin şirkete köprüden geçen her araç için ödeyeceği fark tutarı 168 TL’ye yükselecek.
    Ayrıca bu projelerde garanti edilen günlük araç geçiş sayıları tutturulamazsa, Hazine şirketlere tutturulamayan sayıdaki her araç için Osmangazi Köprüsü’nde 2.360 TL Çanakkale Köprüsü’nde için 1.029 TL Avrasya Tüneli’nde 289 TL YSS Köprüsü’nde 248 TL ödemek durumda!"

• Bunları konuşmaktan, okumaktan, duymaktan şahsen ben bıktım artık. Bu kadar dile geliyor da ne oluyor? Aynı tas aynı hamam! Sokağa çıkıp sorsak %95lik kısım şikayet edecektir. Sandıktan min %50-55 oy çıkıyor. Demekki insanlar halinden memnun deyip geçiyorum. İktidar ya da muhalefet yanlısı değilim. Günün şartlarını değerlendirip ona göre hareket ederim. Şuan sandığa gitsem muhtemelen pusula bana ben pusulaya bakarım.

Allah sonumuzu hayretsin… vesselam.
  • Bunları konuşmaktan, okumaktan, duymaktan şahsen ben bıktım artık. Bu kadar dile geliyor da ne oluyor? Aynı tas aynı hamam! Sokağa çıkıp sorsak %95lik kısım şikayet edecektir. Sandıktan min %50-55 oy çıkıyor. Demekki insanlar halinden memnun deyip geçiyorum. İktidar ya da muhalefet yanlısı değilim. Günün şartlarını değerlendirip ona göre hareket ederim. Şuan sandığa gitsem muhtemelen pusula bana ben pusulaya bakarım.

Allah sonumuzu hayretsin… vesselam.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Araba konusuna gelince, girdiğim tüm konularda yazdığım cevabı sana da yazayım
    Antalya İzmir Bursa Adana İstanbul Ankara gibi mega köylere doldurduğun nüfusu Anadolu'ya tekrar yollamadan değil senin feristahinin hükümeti gelse ucuza araba satamaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi en1gma -- 12 Ekim 2025; 16:25:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Araba alınamaması önündeki engellerin hepsi % 100 oranında olsa, 23 sene boyunca ülkenin başına gelmiş geçmiş en kara bela olan bu iktidar defolup gitse, bu engelin %50 si tek başına ortadan kalkmış olur. Diğer orandaki engellerde genç ve taze iktidarla beraber zamanla azalır gider.

Şimdi şöyle düşünelim: bu forumun her gün eski ve yeni bir sürü ziyaretçisi var. Bunların içinde havuz medyasından başka medya bilmeyen, bu yüzden bu medyanın yalan dolan ve pespembe tablodaki haberlerine kanıp tüm memleketi tablodaki gibi gören bir kesim var. Bunlar kolayca kandırılıp aldatılabilecek kadar saftirik bir kesim ve oy oranları da fazla.

Bunlardan biri hasbelkader bu konudaki bilgileri okusa, kafasında bir şimşek çaksa, "ulaaaan" dese, demek ki sıfır arabal alınca devlete de bir araba hediye ediyormuşuz dese, bu kadar verginin faize ve iktidarın patronlarına gittiğini farketse, kısacası kafasında şimşekler çaksa, benim için kârdır. Bu, tanıdığı herkesi uyarsa ve uyandırsa, kâr oranı artar.

Bu gözle bakmak lazım. Senin benim gibiler yıllardır çevrilen dümeni, hileleri hurdaları biliyoruz zaten. Amaç bilmeyenler de öğrensin.

Hiçbir zaruret olmadığı halde gidip de sıfır araba alıp devlete ikinci el araba kıymetindeki haraçı vermese, bu da kârdır benim için. Zira o paraların nerelere gittiğini görüyoruz.

• dekareme kullanıcısına yanıt

Hangi genç iktidar,

lo siz Kemalizm ırkçılıktır,Suriyelileri entegre edeceğiz, Ukrayna savaşında Rusya'nın karşısında yer almalıyız diyen adamlara yüzde 48 oy verip meclisi komple akpye teslim etmediniz mi?

Siz bu memlekette Atatürk diyen sarı muhalefet diyen ümit başkana kel faşist,bu altılı masa akpye hizmet ediyor diyen Muharrem inceye satılmış sarayın adamı demediniz m

Hangi sorunu neyle çözeceksin sen?

Bu iktidardan önce ne aliyordun da sonrasında ne alacaksın?

Türkiye'nin adam olması için kalıcı reform yapılması lazım,

o reformu da ucuza bineyim İstanbul'da köpek gibi suruneyim isterse trafik hiç akmasin, feribot kuyruğunda aydın nazilli ışıklarda bekleyeyim de özel sektor pahalıya yol yapmasın devleti 20 sene beklerim diyen bir ahmaklar ordusu yapamaz.

Namık Kemal in hayal kuranlarla ilgili bir sözü vardır,otur döne döne oku 

• Bıktık artık bu muhabbetlerden . Milletde para var ve memnunlar ki ses çıkmıyor oto satışları rekor kırıyor.

bu dönemlerde firmalar filo olarak da aldığı için rekorlar kırılıyor olabilir.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.