Şimdi Ara

NanoPi R4S (OpenWRT w/ Gigabit SQM + Zapret)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
5
Favori
1.399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Belki bazı arkadaşlar hatırlar, bundan bir-iki sene önce uygun fiyata Zyxel Armor Z2 almıştık İtopya'dan. Uzun zamandır bu cihazı NSS destekli bir OpenWRT build'i ile kullanıyordum ancak o zamanlar kullandığım 500 Mbps'lik bağlantıyı yaklaşık bir sene önce 1000 Mbps'e yükseltince bu cihazla birtakım sorunlar yaşamaya başlamıştım:

1. Zyxel Armor Z2, 700-800 Mbps'in üzerine çıkamıyor, SQM çalıştırınca bu daha da kötü hâle geliyordu (işlem gücü yetersizliği)
    2. NSS destekli özel bir derleme kullanmak durumunda kaldığım için software NAT'a bel bağlayan Zapret ya çalışmıyor ya da tutarsız çalışıyordu (ör. Zapret ile açılması gereken sayfa 5-10 defa refresh spam'lamadan açılmıyordu)
    3. NSS donanımı WiFi ile çalışmadığı için WiFi ile aldığım hızlar 300-350 Mbps'i geçmiyordu
    4. Stabilite sorunları nedeniyle Uptime (cihazın kesintisiz çalışma süresi) 4-5 günü geçemiyordu, yani öyle ya da böyle ara sıra cihazı yeniden başlatmam gerekiyordu (özel derleme nedeniyle güncelleme yapamıyordum)

Durum böyle olunca da bir arayışa geçtim. Gigabit hızda NAT yapabilen ve bu sırada SQM, Zapret ve adblock gibi paketleri çalıştırabilen bir cihaza ihtiyacım vardı. Biraz araştırınca NanoPi cihazlarına rastladım ve dikkatimi çeken iki model oldu: NanoPi R6S ve NanoPi R4S. Sonuç olarak ihtiyaçlarım doğrultusunda fiyatı da gözeterek R4S'in peşine düştüm. Tabii burada her iki cihazın da resmî OpenWRT desteğine sahip olduğundan bahsetmem gerek.

Ne var ki R4S Türkiye'de satılmıyordu ama şansıma, (reklamlar) Hepsiburada üzerinden ulaştığım GENOVA ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER satıcısı bana ürünü 1 ay içinde getirebileceğini belirtti ve getirdi de.

Karşınızda NanoPi R4S

Cihazı yaklaşık 3900 TL'ye satın aldım (10 Mart 2025 tarihinde).

Cihaz oldukça küçük ve basit: Arkasında biri WAN diğeri ise LAN olarak kullanılmak üzere iki adet gigabit RJ45 bağlantısı, güç için USB-C girişi ve bir Reset tuşu; önünde ise iki yüksek hızlı USB 3.0 bağlantısı ile bir MicroSD kart girişi bulunuyor.

Evet, cihazımızın dâhili bir hafızası yok. Bu, göze bir dezavantaj gibi görünebilir ama hem OpenWRT kurulumunu inanılmaz basit bir hâle getiriyor hem de OpenWRT resmî desteğine sahip olabilmemiz için bu sürümü kullanmamız gerekiyor.

Sürüm demişken, cihazın 1 GB ve 4 GB RAM olmak üzere iki versiyonu bulunuyor. Bunlardan sadece 4 GB RAM olan versiyonu resmî OpenWRT desteğine sahip. Ayrıca dâhilî hafızaya sahip olan bir R4SE modeli de bulunuyor ancak bunun da OpenWRT desteği yok. Bunun dışında cihaz, Rockchip RK3399 SoC'sinden güç alıyor. Bu SoC; 2 performans, 4 de tasarruf çekirdeğine sahip olan 6 çekirdekli bir işlemciye sahip. Gigabit internet için tam da ihtiyacımız olan şey.

Bu arada fotoğrafta da görebildiğiniz üzere kutulu (kasalı) versiyonunu satın aldım ve bu kasa tamamen metal olmasından soğutucu görevi de görüyor. Cihaz kasasız (bare board) olarak da satılıyor ama bu ev kullanımı için pek de uygun değil. Görülebildiği üzere cihaz üzerinde 4 tane de LED durum ışığı bulunuyor. Cihaz, boyutuna göre oldukça ağır.

Cihaz kutusundan cihazın kendisi dışında hiçbir şey çıkmıyor. 5V/3A (15 watt) güç sağlayabilen herhangi bir adaptörü USB-C kablosuyla bağlayarak cihaza güç verebiliyorsunuz. Ben şu anda bunun için Philips'in CHP8010W/10 model numaralı akım korumalı ve USB PD desteğine sahip tekli prizini kullanıyorum.

Gelelim OpenWRT'ye

Öncelikle belirtmem gerekiyor ki cihazın, üretici tarafından hazırlanan bir OpenWRT fork'u olan FriendlyWRT adında bir işletim sistemi de bulunuyor ancak resmî OpenWRT desteği varken bununla vakit kaybetmek istemedim. Zaten cihazda dâhilî hafıza olmadığı için kutudan çıktığı hâliyle içinde kurulu bir işletim sistemi de olamıyor. Dolayısıyla kurulum yapmışken OpenWRT kurdum.

Kurulum ise oldukça basit; OpenWRT sunucularından indirdiğim ext4 sysupgrade imajını kullanacağım hafıza kartına rufus gibi bir programla flaşlıyorum. O kadar. :) Bunu yaptıktan sonra sd kartı cihaza takıp cihazı çalıştırmak yetiyor.

Peki Ama WiFi?

Evet tabii, belki de aklınızdan bu soruyu geçiriyorsunuz. "Ya iyi güzel de sadece bir tane LAN bağlantısı ile nasıl olacak? Ya kablosuz?"

Bu cihazın amacı, network'ün tabiri caizse "beyni" olmak. Yani internete bu cihaz çıkacak, IP adresini bu cihaz alacak, DHCP'yi bu cihaz çalıştıracak: SQM, adblock, zapret, kas gücü gerektiren aklınıza ne gelirse sorumluluk bu cihazda... Geri kalan her şey için Zyxel Armor Z2 fazlasıyla yeterli.

Bu noktadan sonra ONT'den gelen kabloyu R4S'in WAN girişine, R4S'in LAN girişinden çıkan kabloyu ise Armor Z2'nin LAN girişlerinden birine bağladım. Armor Z2'de DHCP kapalı ve sabit IP modunda 192.168.1.2 IP adresi ile çalışıyor. Yani bundan sonra Armor Z2 sadece kablosuz bağlantı destekli bir switch. :) Tabii ki de Armor Z2'yi de en güncel resmî OpenWRT sürümüne kavuşturduğumu belirtmem gerek (24.10).

Görsel olarak da ifade etmek gerekirse ağım şu şekilde:

USB Girişleri?

WiFi için benim çözümüm dumb AP olarak tabir edebileceğimiz ikinci bir router kullanmak oldu. Size de önerim bu olacaktır. Ancak dilerseniz cihazın üzerindeki USB girişlerine bağlayacağınız bir kablosuz adaptör ile cihaza kablosuz özelliği kazandırmanız da mümkün.

Tabii bu hususta dikkat etmek gereken iki nokta var: Birincisi, cihaz yalnızca kendi işletim sistemi olan FriendlyWRT ile bu adaptörleri destekliyor olabilir (OpenWRT ile denemedim ancak en kötü ihtimalle özel bir derleme ile mümkün olacağını düşünüyorum). İkincisi ise elbette bu kablosuz performansı, harici bir cihazın performansına ulaşmakta zorluk çekecektir. Bu nedenle bu seçeneği önermiyorum. Elbette WiFi bağlantı ihtiyacının özellikle menzil ve bağlı cihaz sayısı bakımından çok da yüksek olmadığı bir senaryoda cihaz ayak izini azaltmak adına değerlendirilebilir seçenek.

Yine de bu konuda herhangi bir test yapmadığımın ve oldukça kısıtlı bir bilgiye sahip olduğumun altını çizmek isterim. Son olarak üreticinin desteklenen WiFi çipsetleri listesini paylaşmakta fayda var:

Hız Testi ve Performans

Henüz adblock kurulumu yapmadım ancak SQM (cake + piece_of_cake.qos) ve Zapret çalışıyor. Aşağıdaki testlerde her ikisinin de etkin olduğunu belirtmem gerek. Ek olarak cihazın CPU kullanımını en iyi hâle getirmek için Packet Steering (All Cores) seçeneğini etkinleştirmek gerektiğini belirtmem gerek. Bu etkinleştirilmezse OpenWRT tek çekirdekte çalışıyor ve bu da performansı bir hayli düşürüyor.

Daha önce 650-700 Mbps'i geçmeyen bağlantı hızım artık kablolu bağlantıda;

https://www.speedtest.net/result/17555619660

Kablosuzda ise (Samsung Galaxy S24 Ultra ile yaklaşık 5 metre mesafeden, engelsiz);

https://www.speedtest.net/result/a/10787531290

E tabii bufferbloat test sonucu koymadan da olmaz:

https://www.waveform.com/tools/bufferbloat?test-id=6b9c59e3-94ab-49ad-a8be-7c72223b50ac

Speedtest sırasında işlemci kullanımı:

Sıcaklıklar:

An itibarıyla uptime:

SONUÇ

Cihaz gerçekten de gigabit bağlantı için biçilmiş kaftan olduğunu kanıtladı. Performans, stabilite çok iyi. Duvarda, buatın içinde kullanmama rağmen sıcaklık değerleri çok güzel. Depolama olarak hafıza kartı kullanması OpenWRT kurulumunu ve yedeklemeyi çok kolay bir hâle getiriyor. Fiyat ilk bakışta biraz yüksek gelebilir ancak performansa göre gayet iyi olduğunu düşünüyorum. Zaten gigabit SQM'i kaldırabilen daha ucuz bir cihaz Türkiye sınırları içerisinde bulunmuyor (bildiğim kadarıyla).

Ne yazık ki ülkemizde bu cihazı aktif olarak satan herhangi bir yer yok ancak benim yaptığım gibi, daha önce de bahsettiğim (reklamlar) GENOVA ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER şirketi ile iletişime geçip getirtebilirsiniz. Zannediyorum talep olması durumunda birden fazla stok da getireceklerdir.

Eğer edinme imkânınız varsa ve gigabit internette benzer bir kullanım senaryosuna sahipseniz bu cihazı kesinlikle öneriyorum.

2.5 Gbps bağlantılara ihtiyacınız varsa ve SQM'i gigabitin de üzerinde bir hızla kullanmak istiyorsanız R6S'e de göz atmanızı öneririm ancak sahip olduğu fiyat göz önünde bulundurulduğunda bir x86 Mini PC almak daha mantıklı olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 2 Nisan 2025; 13:45:14 >

• çok güzel bir rehber çok güzel bir anlatım teşekkür ederim.

• Hayırlı olsun iyi günlerde kullanın. Ben de aynı şirketten r5s aldım çoook memnunum satıcının piyasada tutulmasını sağlamamız gerekiyor. Hatta donanımhabere davet edip başlık açmasını vs. sağlayabiliriz.

• @rayli82 @Maleguard

Çok teşekkür ederim.

Kesinlikle katılıyorum bu cihazları ülkede bulabilmemiz nimet özellikle de maruz kaldığımız saçma sapan gümrük kısıtlamaları da göz önünde bulundurulursa. Kendilerine de konunun bağlantısını gönderdim belki ilgilerini çeker.

• Eline sağlık. Sqm detaylarını da verebilir misin?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Detaylı anlatım için teşekkürler.

Ben de yaklaşık 1 yıl önce r5s aldım.
    İyi ki de almışım. Sorunsuz kullanıyorum.
    Yukarıda bahsettiğiniz gibi bir config de bende var.
    Router: R5s
    Ap1: Dynalink dl-wrx36
    Ap2: xiaomi ax3200

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adabeyi A kullanıcısına yanıt
    Konuda paylaştığım testler sırasında 950000'e ayarlıydı ama bir iki senaryoda ufak tefek ping sıçraması yaşadım o nedenle biraz kıstım. Şu an şöyle ayarlar:

NanoPi R4S (OpenWRT w/ Gigabit SQM + Zapret) NanoPi R4S (OpenWRT w/ Gigabit SQM + Zapret) NanoPi R4S (OpenWRT w/ Gigabit SQM + Zapret)

Bu ayarlarla 850 civarı down, 45 civarı da upload alıyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 31 Mart 2025; 21:21:49 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güzel cihaz iyi günlerde kullanın hocam, 30 euro limiti çıkarttılar başımıza artık aliexpressten mini pc alamaz olduk..

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt

Çok haklısınız. Maalesef her geçen gün de daha kötüye gidiyor yani uygun fiyatı geçiyorum tamam uygun fiyatlı falan olmasın artık ondan vazgeçtim ama ülkede ürün bulamıyorum kardeşim iyice muz cumhuriyetine döndü valla.

Bu arada teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 1 Nisan 2025; 22:15:33 >
  • Selam hocam cihaz hayirli olsun farkli bir model gorduk sayenizde. Iyi gunlerde kullanin. Ancak merak ettim Raspberry Pi 5 neden dusunmediniz? Fiyat/performans olarak epey epey daha avantajli aslinda. Resmi saticilarda 2300 lira civarina rpi5 bulunuyor. Ister USB ethernet adaptorle veya ister vlan destekli switch ile iki sekilde de toplamda daha uyguna 3x-4x performansli olurdu. Pcie ile de acayip onu acik su anda.

Farkli bir durum varsa ben bilmiyorum. Geekbench'ler bu sekilde

https://browser.geekbench.com/search?q=Raspberry+Pi+5

https://browser.geekbench.com/search?q=NanoPi+R4S

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0ldskool -- 1 Nisan 2025; 22:19:33 >

• 0ldskool kullanıcısına yanıt

Çok teşekkürler, kendi çapımda bir şeyler yapmaya çalışıyorum, farklı şeyler denemek de hoşuma gidiyor :)

Doğrudur hocam performans bakımından kesinlikle RPB5 daha iyi olurdu ancak arayışa girdiğimde tek ethernet cihazları direkt elemiştim çünkü adaptör veya ekstra bir cihazı işin içine katmak istemedim. NanoPi'ın çekici olmasının sebebi gerek metal kasası gerek çift etherneti ile tek bir paket olarak tüm ihtiyaçları içinde barındırması.

Şu an tüm cihazları duvarda buat önünde kullanıyorum (hatta R4S buatın içinde duruyor) ve bu yüzden alan çok önemli. Bir de açıkçası performans bu noktada benim için diminishing returns oluyor çünkü yakın vadede ve belki hatta orta-uzun vadede gigabitin üstüne çıkacak bir internetim olacağını düşünmüyorum (malum, Türkiye şartları, gigabiti bulduğumuza bile şükür :D) bu nedenle R4S'in packet steering olmadan bile gigabit SQM'in altından kalkabiliyor olduğunu görmek benim için yeterli olmuştu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 2 Nisan 2025; 10:31:41 >

• Emeğinize sağlık çok detaylı ve güzel bir inceleme olmuş.

İnsan okudukça almak istiyor ancak salon iyice server odasına dönecek :)

• agritux kullanıcısına yanıt

ONT ile de beraber bu üçüncü cihaz oldu buna bile hanım yan yan bakıyor daha yapmak istediğim çok şey var ama korkuyorum  

• Elessar Eredhian kullanıcısına yanıt

Hocam bir rack kabin alın, müsait göze gözükmeyen bir yere montajlayın herşey içinde olsun şikayet etmez bence. POE access pointlede kombinledinizmi tamamdır. MİS

teşekkürler hocam.

bende bu unloaded latecy bir türlü düşmüyor.

• altuntepe2 kullanıcısına yanıt
    Evi büyütünce var bi' hayalimiz 😁

O tamamen testin yapıldığı sunucuya uzaklığınızla alakalı bir durum tabii bağlantınız üzerinde genel olarak gecikmeye sebep olan bir unsur yoksa. Yaşadığınız bölgeye göre gayet normal olabilir endişe etmeniz gereken bir durum olduğunu düşünmüyorum. Tabii sqm açınca oluyor sqm kapalıyken 20 diyorsanız iş başka :)

valla speedtest'te 2 veya 3 ms çıkıyor ama bu bufferbloat testinde sqm farketmeksizin yüksek. oyunlarda da 50ms'den başlıyor bu nedenle.

Speedtest sizinle aynı ildeki sunucuya bağlanıyordur ama waveform almanya'ya bağlanıyordur hocam o tamamen mesafe ile alakalı endişe etmeye gerek yok :) Ha benimki nereye bağlanıyor onu hiç bilmiyorum.

• Dostum o cihaza o parayı vereceğine bir minipc cihaz alıp proxmox üzerine routeros chr + ethernet switch + internet sağlayan bir modem kombinasyonu ile daha güzel işler çıkartırdın. Yine de rehber için teşekkürler.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.