Şimdi Ara

Fiber modem ve dsl modemlerin girişlerindeki fark nedir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
3.057
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dsl internet için modem alacağım fakat fibere geçme ihtimalim de olduğundan fiberde de kullanabileceğim bir alet almak düşüncesindeyim, ama fiber ve dsl modemlerin girişlerinin farkını net anlamadım. Kendimce fotoğraflara bakarak tek anlayabildiğim dsl girişi bildiğimiz telefon girişi, fiber'inki de bildiğimiz ethernet kablosunu taktığımız girişlerden, veya benziyor. İnternette aradım fakat hepsi teknolojisinin farkını detayını anlatmış, bana kabaca şu sorunun cevabı lazım; vdsl modemi fiberde, fiber modemi vdsl'de kullanabilir miyim?

Yoksa adsl modemi vdsl hatta kullanırken olan kopma bağlanmama vs durumu bunda da geçerli mi?

Sorunumun uzun hali de şu şekilde.

Yeni eve taşındım, önceki evde yıllarca kablonet ve onun evlere şenlik infinity 401 ikilisinde çürüdüm, yeni taşındığım yerde de kablonet olmayınca iptal ettirip yazlığa bağlattığım turknet adsl aboneliği buraya taşıdım. Yazlıkta iki ihtilal görmüş telefon hatlarından internet kullanmaya çalıştığımdan modeme fazla para vermeyip en ucuz tp-link'i (W8961N) almıştım, taşındığım yerde de ilk etapta bu adsl2+ cihazı ve taşıdığım adsl aboneliği kullanıyorum fakat vdsl'e geçeceğim, altyapı sorgusunda 65 mbps veriyor. Burada iki yıl oturduktan sonra %90 başka yere taşınacağım belki orada fiber olacak geçeceğim, bir ihtimal de yöneticinin dediğine göre buraya fiber gelecekmiş, ama net değil. Ben de ne fiber kullanabileceğime bel bağlıyorum ne de kullanmayacağıma, ola ki fiber kullanacağım, bir daha modeme para vermeyecek şekilde bir şey almayı düşünüyorum. Ama baştaki meseleyi bir türlü anlamadığım için, ola ki servet bayılıp fiber modem aldım taktığımda çalışmazsa mabadımda patlamasından korkuyorum.

Sinyal gücü meselesinde de arada kaldım. Ev biraz şekilsiz, sinyal sorununu var olan powerline'larımla çözmeye çalıştım fakat sigortaları attırıyor onlar da. Sinyali güçlü modem alıp tek cihazla sorunu çözsem mi yoksa modemi daha ucuz tutup mesh mi alsam kararsızım, ama tekrar taşınırsam gideceğim yeri bilmediğimden mesh daha mantıklı geliyor.

Bu iki sorun için ayrı ayrı düşünüp cevap veriniz keza birlikte düşününce sonuç dönüp dolaşıp asus ax82u'ya çıkıyor fakat hazretleri acucuk pahalı.

Bir de tesadüfen şöyle bir şeye denk geldim, hem mesh nodu hem de vdsl modem olduğunu iddia eden bir alet.

www.vatanbilgisayar.com
    TP-LINK DECO X20-DSL 574MBPS-1201MBPS VDSL2 KABLOSUZ-AX 4 PORT ADSL2+ MODEM fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
    https://www.vatanbilgisayar.com/tp-link-deco-x20-dsl-574mbps-1201mbps-vdsl2-kablosuz-ax-4-port-adsl2-modem.html

Bunu alır yanına da yine bunun eşi bir tekli mesh nodu alır koyarım diye düşündüm. Teoride mantıklı, hoşuma gitti ama pratikte kullanan var mı, verimli mi vs bilmiyorum. Bunun hakkında söz söyleyebilecek olan da lütfen çekinmesin.

Uzun lafın kısası kararsızım, aydınlatın beni :)

• Adsl modem vdsl de kullanamazsın aynı şekilde vdsl modemide adslde kullanamazsın. Adsl modemi fiberde kullanamazsın ama vdsl bir modemi fiberde kullanabilirsin. Yada herhangi bir router cihazıda fiber internette kullanabilirsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fiber modem diye bişey yoktur, üzerinde WaN portu olan tüm modem ve router lar fiber modem olrk kullanılır, yani fiber destekli ibaresi ile cihaz satma durumu satış strateşisidir.

Yani bugün 25-30 sene evvel çıkmış (yani ortada fiber diye bişey yokken ortaya çıkmış) ve çöpe atılmış (çöpte bulacağınız) herhangi bir modem router bile üzerinde wan portu varsa fiber destekler v.s.

Kısaca alacağın herhangi bir vdsl destekli moıdemde wan portu olması yeterli ki wan portu dediğimiz şey ise bildiğin rj45 ethernet portudur ancak modem arayüzünden wan olrk pppoe bağlantı kurma seçeneği bulunması gerekir, kimi güncel modemlerde ayrıca wan portu bulunmaz ama istediğin ethernet portunu modem arayüzünden wan portu olrk atama imkanı veriyordur v.s.

Düzenleme: @Melih Albayrak

Üzerinde wan portu varsa, adsl modem miş, değilmiş veya 50 senelik külüstür bir router mış farketmez, fiberde kullanılabilir, yani adsl modemi fiberde kullanamazsın fln denemez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuvenDMRK -- 6 Kasım 2021; 21:58:48 >

• GuvenDMRK kullanıcısına yanıt

Evet, üzerinde wan portu olan ve pppoe bağlantısı kurabilen her cihaz fiber yada ethernet ile gelen interneti (apartman altındaki kutudan eve ethernet ile gelen adsl & VDSL gibi,) internet'i kullanabilir/kullandırtabilir, hâttâ evde hiç 1 modem yada router olmasın ama 1 pc olsun, eve direct ethernet kablosu ile gelen vdsl yada gpon ile gelen fiber internet'i (gpon cihazından çıkan ethernet kablosu ile) pc ye bağlanıp, windows üzerinden pppoe bağlantı ile internet'e çıkış yapıp kullandırtabilir ve pc de yayın yapabilen 1 wifi kartı/dongle'ı varsa, o'nun üzerinden evdeki diğer cihazlara'da, aynı modem gibi wifi'ı dağıtıp kullandırtabilir'de, yani pc 1 modeme'de dönüşebilir, çünkü modemler'de zaty işlemcisi, belleği, küçük'te olsa 1 hdd alanları ve (hafifletilmiş 1 linux gibi) 1 işletim system'i olan mini pc'ler dir v.s.

@Conar-XP Hocam ortak cevap vereyim. Zor oldu ama bu "fiber modem" meselesini anladım sonunda. Fakat ne şanstır ki interneti hızlandırayım derken elimde patladı. Ne olacak belli olmadığından modem almadım, adsl modemi kullanıyorum.

Aboneliğim adsl olarak nakledilmişti, bu nakil sırasında da "adsl mi vdsl oarak mı taşıyacaksınız" diye sormak da zerre aklıma gelmedi açıkçası. Geçen hafta turknet'e vdsl geçiş talebi oluşturdum fakat "port yok 15 gün sonra tekrar talep açın" cevabı geldi, iş kısır döngüye girdi. Birçok yerde çözüm önerisi aradım, tweet at diyen var dilekçe ver diyen var git tahhütsüz tt aboneliği yap sonra tekrar geç diyen var sadece telefon bağlat diyen var... Sıfırdan port açtıracak olsam telefon bağlatmak falan belki çözerdi ama atanmış adsl portu vdsl'e çevirmek için anladığım kadarıyla en "yasal" yol tt müdürlüğüne dilekçe, onu da "dilekçeyi verir iki üç yıl beklersiniz belki yaparlar" diyorlar. Onun dışında tt'ye gidip sözleşmede vdsl port gerektirecek şekilde ("Vdsl port üzerinden" veya "minimum 35 mbps hız" gibi, vdsl port tanımlamayı gerektirecek bir ibare) bir anlaşma bulabilirsem onu yapmak aklıma geldi, zor ama bunu bir de tahhütsüz şekilde yaptırabilirsem ne ala. Çünkü turknetten gerçekten memnunum, bir sorun olduğunda hiç yormuyorlar fakat böyle altyapı meselelerinde cortladı mı iş kilit. Açıkçası taşınma hastalık derken kafayı kaldırıp da bir yere gidemedim daha, bunlar sadece kendimce kafamda kurduklarım. Bu konuda da varsa öneriniz, esirgemeyiniz. Biraz boşuna yormuş gibi oldum kusura bakmayınız.

• Demir Yıldız kullanıcısına yanıt

VDSL ve Fiberde kullanmak için modem arıyorsan, daha ucuza (798TL diyor) şöyle birşey tavsiye edebilirim :

https://www.hepsiburada.com/keenetic-hero-dsl-ac1300-4x5-dbi-cloud-vpn-dualcore-mu-mimo-beamforming-wpa3-amplifier-2xusb-5xge-vdsl2-adsl2-fiber-mesh-wifi-modem-router-p-HBCV0000087J27

Hem vdsl destekli hemde 5 adet gigabit ethernet portları var, bunlardan 1 tanesi (mavi renkli) gibabit wan portu, yani bu port sayesinde ileride fiber bağlantı kullanacaksan, gigabit internet hızına kadar fiber bağlantı imkânı mevcut v.s.

Düzenleme : Şuda dh forum editörünn incelemesi.

Donanım Haberyoutube
    Bu videoda Keenetic Hero DSL'i inceliyoruz. Tasarımını ve giriş çıkış seçeneklerini değerlendiriyor, yonga detaylarına iniyor, gerçek dünya koşullarında canlı canlı test edip hızını sınıyoruz. Türkiye'nin en büyük Teknoloji Portalı Donanimhaber.com'un Youtube kanalına hoşgeldiniz. Bizi aşağıdaki hesaplarımızdan takip edebilirsiniz; donanimhaber.com/videolar instagram.com/donanimhabercom/ twitter.com/donanimhaber facebook.com/Donanimhaber.Live
    https://www.youtube.com/watch?v=Qb9DSKfwt1s&feature=youtu.be

Aşağıdaki linkten ise markanın cihazlarıyla alakalı daha detaylı bilgiler edinebilir, kullanıcı yorumlarını görebilir, merak ettiklerin konusunda, kullanıcılara sorup yardım veya bilgi alabiliyorsun da v.s.

https://forum.donanimhaber.com/keenetic-extra-omni-hero-dsl-modem-ve-viva-ve-air-mesh-router-ana-konu-inceleme-openwrt--141117860

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuvenDMRK -- 11 Kasım 2021; 0:36:28 >

Hocam ben de bu modemi değerlendirdim ama işin sonunda verdiğim karar "Turknet nakili yapılınca modemi de onlardan sipariş edeyim." olmuştu. Turknetten 450 tl'ye Zyxel VMG3625-T50B alıp akarını kokarını kabul edip birkaç yıl kullanır, taşınırken de satar gittiğim yerin koşullarına göre iyi bir şeyler alırım diye düşünmüştüm. Ama daha vdsl'e bile geçemeyince modem alma işi tamamen yattı, eğer geçemezsem gereksiz masraf olacak.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ADSL+ ve ADSL2+ nedir
    21 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Demir Yıldız kullanıcısına yanıt

Öyleyse ne diyebiliriz ? Hakkında en hayırlısı neyse o olsun.  

• Merak ettiğim arkadaşlar sadece fiber dedtekli bir modemi ,vdsl üzerinde kullanabilirmiyiz? Sadece fiber çalıstıran modemler var uyhuna hemde daha güçlüler..eğer böyle birşey varsa yada oluyorsa modemi değişmek istiyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ByÇINAR kullanıcısına yanıt

Hayır

• ByÇINAR kullanıcısına yanıt
    Yukarılarda bir çok arkadaş yazmış ama
    DSL modem aslında bir modem ve bir routerden oluşur.
    Fiber modem denen şey ise aslında modem değil sadece routerdir. Yani vdsl bağlantı yapacak devre içermezler.

Bu yüzden DSL modem daha pahalı, router daha ucuzdur.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.