Şimdi Ara

NanoPi R4S (OpenWRT w/ Gigabit SQM + Zapret) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
134
Cevap
14
Favori
5.392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
4 oy
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bu arada atığım cihazın temiz 2.elleri 8000 tl civarından satılıyor eğer istersen böyle alıp kalan parayla pc ye ethernet girişi vs alabilirsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

bu bir yaratılıştır. her şeyi yaratan Allah, şeytanı da bir vesile için yaratmıştır. şeytanın isyan edeceğini ve kendisine baş kaldıracağını Allah elbette önceden görmüş, bilmektedir. galip gelecek olan sadece Allah'tır. O'da tüm bu hayatı, her şeyi, bilinçli olarak var etmiştir. inanmış ve iman etmiş olan insanoğlu için bir güzellik, inkar edecek olanlar için de onulmaz bir hasret duyulmaya vesile olacak, büyük bir ızdırap, hem de sonsuza dek. şeytanın sahip olduğu, nasıl bir psikolojidir? üstünlük taslama, büyüklenme, kibir, emre itaatsizlik, hata kabul etmeme ve suçu başkasına atma, narsisizm..
  • The souls migration kullanıcısına yanıt

Teşekkürler dükkan önerin varmıdır perpa bana yakın gidip bakabilirim

Hocam selamlar mesajınızı biraz geç gördüm kusuruma bakmayın. Bu sırada arkadaşlar zaten fazlasıyla cihaz önerisi vesaire yapmışlar, benden de bilgilidirler zaten o nedenle onların söylediklerinin üzerine söyleyebileceğim bir şey yok.

Sadece değinmek istediğim farklı noktalar var.

Öncelikle wifi konusuna değinmem gerek. Bufferbloat, gecikme vs. konularının hiçbirinde testleri wifi üzerinden yapmamanız gerek. Benim burada paylaştığım sonuçların hiçbiri de wifi üzerinden değil (doğrudan wifi testi hariç ki o da daha ziyade R4S'ten sonraki cihazın performansını sergiliyor). Bu konularda hangi teknolojiyi kullanırsanız kullanın, ne kadar yatırım yaparsanız yapın kablo stabilitesine ulaşmak pratikte imkânsız. Gecikmede sekme yok sürekli sabit deseniz bile bunun her zaman böyle olacağının garantisi yok. Bu senaryoda test yapmanızda sakınca yok elbette ancak baseline'ınızı tamamen kablolu bir bağlantı üzerinden sağlayıp onun üzerinden devam etmeniz gerekiyor.

Tabii bir de mesh meselesi var. Geleneksel anlamıyla baktığınızda mesh demek birden fazla kablosuz cihazın birbiriyle de kablosuz iletişim kurarak farklı noktalara sinyal dağıtımı yapması oluyor. Tam olarak bu senaryoda mısınız emin olmamakla birlikte mesh, üstte bahsettiğim meselelere tuz biber olacaktır. Çünkü bu durumda sadece cihazla access point arasını kablosuz geçmekle kalmıyor, bir de router - access point arasını kablosuz geçmiş oluyorsunuz. Allah'a emanet tabiricaizse :)

Bufferbloat konusunda da dediğiniz gibi sizin ihtiyacınız olan SQM ve bunun decolarda veya herhangi bir access point'te değil; doğrudan router üzerinde yapılması gerekiyor. WAN'a çıkan cihaz neyse o yapmalı yani.

Bunun dışında evet, zapret VPN'den farklı olarak engellenen sitelere erişim girişimlerinin tespitinin yapılmasını mümkün kılan deep packet inspection (DPI) denen filtreleme yöntemini kandırarak çalışıyor.

Son olarak da NanoPi cihazlarda NAS işi biraz zor; USB'den depolama bağlayıp ağ üzerinden erişime açabilirsiniz ama bence buna bir NAS denmez. NVMe demişsiniz ama NanoPi cihazlarda NVMe desteği yok; olsa bile en fazla bir tane falandır. Tek depolama ile NAS olmaz derim (teknik olarak olsa da). Onun için harici bir çözümün daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim. Ayrıca R5S'in SQM ile birlikte gigabit hızı kaldıracak bir kas gücü yok. Bu iş için NanoPi tarafında en az R4S olması gerekli (isimlendirmenin ima ettiğinin aksine R5S, performans olarak R4S ile R6S arasında konumlanmış bir cihaz değil). İlla NVMe olsun ve gerçek bir NAS görevi görebilsin diyorsanız 3-4 NVMe slotlu x86 mini pc'ler var, arkadaşların attıklarından çok daha tuzlu olur ancak söylediklerinizin hepsini yapabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 4 Ocak 2026; 1:29:11 >
    AMD Ryzen 7 5800X3D // NZXT Kraken X62 // ASUS Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II // MSI RTX 5080 16G VANGUARD SOC LAUNCH EDITION // G.SKILL RIPJAWS DDR4 3200 Mhz CL16 2x16 GB // Corsair HX850i // Phanteks Enthoo Evolv ATX TG // WD_BLACK SN850 1TB // LG Ultragear 27GN880-B // Lenovo Legion R27qe // XPG Summoner Cherry MX Blue // Logitech G903 // Edifier M3200 2.1

Ibanez RG370AHMZ-BMT // Behringer U-PHORIA UMC204HD // BIAS FX 2 Professional

• AirJET A kullanıcısına yanıt

13. katta yanılmıyorsam dükkanlar var. gezerken dikkatini çeker. 1. katta sanki arı bilgisayar mı ne onda da gördüğümü hatırlıyorum. ama oradaki sıfır olabilir, olmasa bile pahalı olabilir orada. ama esas 13.kat diye biliyorum küçük dükkanlar var orada. ben de kayboluyorum gezerken, ezberleyemedim gitti. dükkan önerim yok. 13.katta mescid var bu katta gördüğümü kesin söyleyebilirim. ama 11.katta da var bir bilgisayarcı, oraya da uğra, orda da olabilir hatta bunun yanında sersa teknoloji var, sıfır minipc almak istersen, esas yer burası. ara katlarda da var bir kaç dükkan. hatta 1.katta iki yerde gümrük malları satan yer var, burada bile denk geldi bana almaya niyetlenmiştim bir ara ama kasa da darbe var diye vazgeçmiştim. çok ucuzdu lakin tahmini 1 sene geçmiştir üzerinden. burası güzel bir yer, alışveriş yapmadan çıkılacak bir yer değil. 😅

bu bir yaratılıştır. her şeyi yaratan Allah, şeytanı da bir vesile için yaratmıştır. şeytanın isyan edeceğini ve kendisine baş kaldıracağını Allah elbette önceden görmüş, bilmektedir. galip gelecek olan sadece Allah'tır. O'da tüm bu hayatı, her şeyi, bilinçli olarak var etmiştir. inanmış ve iman etmiş olan insanoğlu için bir güzellik, inkar edecek olanlar için de onulmaz bir hasret duyulmaya vesile olacak, büyük bir ızdırap, hem de sonsuza dek. şeytanın sahip olduğu, nasıl bir psikolojidir? üstünlük taslama, büyüklenme, kibir, emre itaatsizlik, hata kabul etmeme ve suçu başkasına atma, narsisizm..
  • Elessar Eredhian kullanıcısına yanıt

sqm ve wifi hakkında dediklerinde yanlışlık yok ama farklı senaryoları dikkate almıyorsun. örneğin sqm ayarı olan cihazın kendi wireless ağını kullanacak olmakla, sqm ayarı olan router'a bağlanacak olan bir ap'ye bağlanacak olmak arasında fark var.

router+sqm & AP kullanımında, makul bir wifi ağ ortamı ile bufferbloat sonucu yine kablolu bağlantıya çok yakın, hatta pratikte ayırt edilemez netice alınabilir. ilkinde aynı netice vermemesinin sebebi: sqm router katmanında kuyruk yönetimi yaparken, wifi ise sqm'nin altında ve dışında kendi kuyruk yönetimine sahip çıkıyor diyelim anlaşılacak şekilde. daha teknik de yazılabilir tabi ama bu da anlaşılır ve doğru bir ifade.

yalnız router + sqm & mesh sistemi de farklı bir şey. bu uygulamada mesh, wifi katmanındaki belirsizliği ve kuyruklanmayı artırıyor. en iyi senaryo router+sqm & AP'dir. AP'ler 802.11 k/v/r özellikli seçilirse bu senaryoyu mesh sistemine dönüştürüp, kablosuz ağda sqm'de yine kabloluya yakın bir netice elde edilir. AP'leri kablo ile router'a bağlayıp yani backhaul yapıp, aynı ssid ve ayarlar kullanılırsa, roaming de güzel çalışır. kısaca örneğin xiaomi ax3000t'de sqm ayarı yapıp, buna da wifi üzerinden bir cihaz bağlanırsa, senin dediğin gerçekleşir. ax3000t'ye kablo ile bir AP bağlar ve AP üzerinden wifi kullanılırsa (normal bir wifi ağ ortamı ile) bu sefer de sqm'nin kabloludaki performansına yakın bir netice alınır. benim mesh sistemim iyi bunları backhaul olacak şekilde kullansam olur mu denirse eğer, AP kullanacak olmak daha temiz ve iyi netice verir. çünkü AP'lerde nat yok, qos yok, shaping yok, akıllı optimizasyon yok. ama örneğin deco kullanılacak diyelim, bunlarda optimize var, fast roaming var, ai mesh var yani kapatılamayacak özellikler var. b6nlarda erişimde değişkenlik ve gecikmeyi arttıracaktır. yani kontrol router'dan çıkar.

• The souls migration kullanıcısına yanıt
    Hocam yani aslında benim ifade etmek istediğim de buydu :)

Özetle en temiz, en kontrol edilebilir bağlantı için sqm router + WiFi konusunda iyi AP'ler kullanmak lazım. Router'dan sonrası mümkün mertebe "aptal" olmalı ve mümkün mertebe her kontrolü router yapmalı. Mesh girince işin içine kontrol router'dan çıkıyor dediğiniz gibi.

Bu arada tam olarak teknik terim doğru mu bilmiyorum ama AP ile kablolu backhaul'u, mesh ile kablosuz backhaul'u kastediyorum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    AMD Ryzen 7 5800X3D // NZXT Kraken X62 // ASUS Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II // MSI RTX 5080 16G VANGUARD SOC LAUNCH EDITION // G.SKILL RIPJAWS DDR4 3200 Mhz CL16 2x16 GB // Corsair HX850i // Phanteks Enthoo Evolv ATX TG // WD_BLACK SN850 1TB // LG Ultragear 27GN880-B // Lenovo Legion R27qe // XPG Summoner Cherry MX Blue // Logitech G903 // Edifier M3200 2.1

Ibanez RG370AHMZ-BMT // Behringer U-PHORIA UMC204HD // BIAS FX 2 Professional
  • Tüm arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ederim. Kafamda türlü ufuklar açtınız.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bu arada lenovo thinkcentre mini pc alacaksanız şunları bilmelisiniz M720 serisinde kvm desteği yok yani cihazı uzaktan kontrol edemiyorsunuz eğer ayar vs yapacaksanız pc ye ekran klavye mouse bağlayup yapmanız gerekiyor bu özellik M920 serisinde mevcut M920Q da sadece 1 adet m2 ssd slotu var ve bunu da pc ile gelen ssd kullanıyor o yüzden sadece sata ssd takabilirsiniz 2 tane m2 ssd slotu istiyorsanız M920X serisine bakın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AirJET -- 4 Ocak 2026; 15:37:21 >

doğru diyorsun. ap ile kablosuz backhaul yapılmamalı. roaming ise uygulanıyor olmalı. yani ap+ kablolu backhaul+ roaming. bu ayar, kablosuz backhaul ap/mesh'e göre her zaman en iyisi. deco'larda da kablolu backhaul uygulanırsa, öncelik alır ve ana router'daki sqm'den faydalanılır. kablosuz backhaul'u mecburiyetten tercih etmeli. test eden zaten farkı görür.

• amzn.eu
    youyeetoo Nest Disk NAS & Mini PC, Intel N150-4 yuvalı NVMe 16 TB'a kadar, 12 GB DDR5 RAM, çift 2.5GbE/WiFi 6, 3X 4K çıkış, ev/ofis için önceden kurulmuş OMV (12GB+64GB+512GB, turuncu + tek fan)
    https://www.amazon.com.tr/dp/B0GCFWVRKF?ref=cm_sw_r_cso_cp_apin_dp_6MTHPTDE937TQM92VV46&ref_=cm_sw_r_cso_cp_apin_dp_6MTHPTDE937TQM92VV46&social_share=cm_sw_r_cso_cp_apin_dp_6MTHPTDE937TQM92VV46

Bu cihaza yakınım.

Bir de alternatif olarak NanoPC-T6 cihazını araştırıyorum.

• A.R.E.S. kullanıcısına yanıt

techstorm nas x2 olarak 3 ay önce 8,8k ya satılıyordu. şimdi 20k olmuş. bu ürünün orjinali gmktec m9 fakat gmtec m9 da nvmeler aşırı ısınıyordu. nvmelerin üzerine soğutmak için metal kapak koydular biraz daha iyi termal yönetim oldu.

“NanoPC-T6-LTS RK3588 (8GB RAM - 64GB eMMC) Combo with Case With HeatSink With Fan”
    ve
    “Samsung Evo 990 Pro 2tb NVMe m.2 SSD”

- FriendlyWrt işletim sistemi kurup,
    - SQM ayarı yapıp kararlı hale getirmek,
    - Zapret kurmak
    - AdGuard kurmak
    - Tailscale kurup istediğim yerden 2tb ssd’ye ulasmak.

Umarım bunları becerebilirim.

• A.R.E.S. kullanıcısına yanıt

hayırlı olsun, nereden temin ettiniz?

• Ax3200 cihazım var sqm için zayıf kaldığı için 4-6 bin bandında nanopi veya az elektrik tüketen mini pc tavsiye edermisiniz.2 elde olur.Trde kısırlı imkan var amazondada tr gönderen pek kalmamış .

Raspberry pi 5 2gb alabilirsin sqm için fazlasıyla yeterli gümrük mevzularından dolayı nanopi tarzı pcleri getirmemeye başladılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ali vardar -- 22 Ocak 2026; 13:50:6 >

burdan daha önce hap ac3 alacaktım direkt elden, taksit yapmadığı için alamamıştım. kaç sene geçti bilmiyorum ama iyi ki de almamışım.   bunun üzerine bir kaç tane router aldım gerçi ama. linkte istediğin var. j1900 işlemcili. ben de bu işlemciyi kullanıyorum ama bendeki dört portlu ve hem msata hem de ssd destekli. bu galiba tek disk ama sorun değil bence.

bu arada proxmox üzerinde openwrt'den sonra chr de kurdum. router sök tak yerine, vm'leri disable enable yapıyorsun sadece. konfigurasyonlar da biraz karışık ama her ikisinde aynı sistemi kurunca, hiçbir şey değiştirmeye de gerek kalmıyor. bu yaştan sonra bunu da yaptık ya.  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 23 Ocak 2026; 2:54:23 >

• R4S gerçekten 1gbps sqm ve dpi by-passın altından kalkabiliyor mu? Ben R5S’i düşünüyorum da emin olamadım sırf bu yüzden.

AMD Ryzen 7 7800X3D | ZOTAC RTX 4090 AMP Extreme AIRO | GSKILL 2x16GB Trident Z5 Neo RGB 6000MHz CL30 | MSI MPG X670E CARBON | Corsair iCUE H150i ELITE CAPELLIX | Corsair MP600 CORE 1TB M.2 NVMe PCIe x4 Gen4 | SanDisk Ultra 3D NAND 2TB | SanDisk SSD PLUS 2TB | Lian Lİ O11 Dynamic Evo
    Samsung Odyssey Neo G9 49" 240Hz | LG C9 OLED 65" | CORSAIR K70 MK2 Low Profile | Razer DeathAdder V2 Pro | SteelSeries QcK RGB Prism 3XL | HyperX Cloud Flight S
    https://steamcommunity.com/id/katates/
    https://steamplayti.me/ - Steam’de ne oynadığınızı gün gün takip edin!
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.