Şimdi Ara

Microsoft, Windows 11’de Dosya Gezgini performansını artırıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
503
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Microsoft, Windows 11’de Dosya Gezgini performansını artırıyor
    Microsoft, Windows 11 kullanıcılarının uzun süredir şikayetçi olduğu Dosya Gezgini yavaşlığı sorununu çözmek için önemli bir adım attı. Windows 10’dan Windows 11’e geçiş yapan birçok kullanıcı, özellikle Dosya Gezgini performansındaki düşüşten rahatsızlık duyuyordu. Kullanıcıların belirttiğine göre, görev çubuğundan Dosya Gezgini açıldığında pencere hızla görünse de arayüzün yüklenmesi bir saniyeyi aşkın sürebiliyor ve ekranda “Üzerinde çalışılıyor…” yazısı kalıyordu.

Dosya Gezgini hızlanıyor

Sorunun kaynağı Microsoft tarafından kabul edildi ve şirket, Windows 11 Insider Build 26220.7271 ile bir çözüm üzerinde testler yapıyor. Aktarılanlara göre Dosya Gezgini, varsayılan olarak belleğe önceden yüklenerek daha hızlı açılacak. Bu değişiklik arka planda gerçekleşecek ve kullanıcılar için görünür bir farklılık yaratmayacak ancak isteğe bağlı olarak bu ön yükleme davranışı kapatılabilecek. Microsoft, kaynak kısıtlaması olan kullanıcılar dışında çoğu kişinin bu seçeneği devre dışı bırakmayacağını öngörüyor.

Ayrıca Bkz.Microsoft, Windows 11’in neredeyse tüm temel bileşenlerinde sorunlar olduğunu doğruladı

Dosya Gezgini’ndeki performans artışı tek başına tüm sorunları çözmese de, Windows 11’in günlük kullanım deneyimini doğrudan etkileyen bir adım olarak değerlendiriliyor. Microsoft’un Windows baş sorumlusu, kısa süre önce yaptığı açıklamada, Windows’un gelecekte “agentic OS” yani daha etkileşimli bir işletim sistemi haline gelmesi hedefi doğrultusunda halen birçok geliştirmeye ihtiyaç olduğunu kabul etmişti.

Kaynak:https://www.neowin.net/editorials/microsoft-is-making-file-explorer-in-windows-11-faster-and-i-couldnt-be-happier/

• Asıl soru Dosya Gezgini gibi sistemin en temel bileşenlerinden birisinin neden yavaş olduğu.

• bunun nedeni açık ve gizli telemetri. sistem boşta kalınca, yedekleme, defender kapalı bile olsa kendiliğinden artan fan gürültüsünden bile anlaşılıyor. sadece 11 değil, 7, 8.1 ve 10 için de aynı. win 10 22h2, sistem çok güçlü değil ise anında hissediliyor. en sinir bozucu durum buydu. yıl olmuş 2025 düzeltiyorlarmış. sen telemetri ve kendiliğinden tarama yapan bileşenleri kaldır ve varsayılan olarak kendi başına işlem çalıştırmayacak biçimde kapalı yap. boş konuşuyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 24 Kasım 2025; 20:39:41 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • microsoft galiba dünyanın en geri zekalı olan en büyük şirketi ya. nasıl bu kadar büyüdüler bu kafayla inanması güç. adam akıllı bi alernatifi çıksa keşke.

• benim anlamadığım şu, bu explorer.exe zaten hali hazırda arkaplanda sürekli çalışan bir işlem ve bana bunun normalde belleğe yüklenmediğini mi söylüyorsunuz?

bir şeyler eksik anlatılmış gibi ya da bizi yine salak yerine koyuyorlar

• Arama yerine belgeler yazıyorum onu bile bulamıyor la.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yani biraz daha ram lazım diyorsunuz. Hemide ram fiyatları uçarken

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• setcom_2000 kullanıcısına yanıt

Bu işler ayık kafayla konuşulmaz, hadi içelim 🍻 😂😂😂

• Sistemi düzeltmek yerine yeni özellikler katma derdindeler, kullanılmayıpta sistemi meşgul eden çok uygulama var. Baktım başlangıcın yarısını iptal etmişim, herşeyide başta yükleyip ramden yemesin ve hala Edge denen gereksiz kaldırılamıyor.

• Galatas4ray kullanıcısına yanıt

O kısım uzun süredir dediğin gibi. SSD'ye HDD gibi davranıyor. Masaüstünde duran dosyayı bulamıyor...

2020 de topladığım rx 580 ve ryzen 5 3500x 1tb m2 ssd den oluşan sistemim (3500 4000 arası yazma hızına sahip) Windows 11 den beri çok yavaş hissettiriyor. Gözle görülür bir şey yok fakat akıcı gelmiyor.

Benim sistem eskidi ondandır dedim kardeşime birkaç ay önce 13.nesil işlemcili 5060 lı 2025 model tuf laptop aldık 165 hz

İçindeki ssd de gayet hızlı yaklaşık 5000 okuma 4500 yazma görüyor.

Neyse biraz kullandım şöyle o benim 2020 sistemde hissettiğim aynı yavaşlık bunda da var. Hani böyle gözle görülür bir şey yok ama bir tepkisizlik var sistemde.

Ben anladım ki sorun donanım dan çok yazılım kaynaklı.

Telefonlar da ki o aşırı akıcı hissi Windows ta yok nedense

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metin Bilgin -- 24 Kasım 2025; 23:51:19 >
  • Biri dayanamayıp çok başarılı bir Dosya Gezgini alternatifi geliştirmiş. Son derece hızlı ve kullanışlı. Üstelik varsayılan dosya gezgini olarak atanabiliyor.
    beta sürüm ücretsiz, tam sürüm çıkınca ücretli olacakmış.
    https://filepilot.tech/

• Metin Bilgin kullanıcısına yanıt
    Benim sistemim uçuk kaçık bir sistem değil ama ne zaman W10'dan W11'e güncellesem her defasında aynı şeyi düşünüp geri dönüyorum. Kasma donma gibi değil de böyle yeteri kadar performanslı değil sistem W10'da takır takır her şeyi yapan sistem de sanki uzak bağlantı yapmışım da başka bir PC kullanıyorum hissiyatı oluyor hep. W11 zaten olmaz ne yaparlarsa yapsınlar ben W12 falan bekliyorum anca öyle.

• mert1907 kullanıcısına yanıt
    Aynı fikirdeyim ve aynı durumu yaşıyorum. Mesela oyun açıyorum sıkıntı yok olması gereken değeri veriyor ama böyle sistem hissiyat olarak bir tutuk geliyor göze. Sanırım Microsoft optimizasyon işini komple bıraktı artık donanım satmak için :)

Çok değil 2019 a kadar 2gb li bir bilgisayarla idare ettim ben. Özellikle Windows 7 zamanlarında ona rağmen her şey iyiydi. Şimdi bakıyoruz donanımlar çok iyi ama sistem hızları o seviye de değil

Bende de aynı oyun oynarken böyle FPS'de falan bir sorun yok gibi ama masaüstüde bir program açıyorum olması gerekenden fazla işlemci kullanıyor, görev yöneticisi olsun dosya gezgini olsun sağ tık olsun hep bir ağırlık ve yavaşlık hissi var ve geçmiyor.

• mert1907 kullanıcısına yanıt
    Demek ki yalnız değilmişim Hocam :)

Windows 11 veya direkt Microsoft kaynaklı bir durum.

• 01myavuz 0 kullanıcısına yanıt

Belki biliyorsunuzdur ama yine de bilmeyen olabilir, denetim masasında kaldırılamayan Egde gibi zımbırtılari resimdeki app i microsoft storeden kurarak kaldirabilirsiniz hocam.

Ben denedim oluyor. Cok kolay 1 dakikalık is. Wintoys kurun app storeden. Denetim masasında sil aktif oluyor.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.