Ben 10 senedir çalışıyorum aynı firmada hiç yoksa 250-300k tazminatım var ne olacak ? Hükûmetin 2024-2026 dönemi için hazırladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyon ve döviz kuru hedefleri “fazla iyimser” bulunurken, OVP’de çalışanları endişelendiren bir madde yer aldı. OVP’de çalışanların kıdem tazminatı hakkı ellerinden alınacak. “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)” ismi verilen Kıdem Tazminatı Fonu teklifi, 2024 yılı sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBBM) sunularak, kanun hâline getirilecek. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmetinin 31 Mart 2024 Mahallî İdareler Seçimi öncesinde oy kaybetmemek için kıdem tazminatını lağvetme hamlesini 2024 yılı sonuna bıraktığı belirtiliyor. Kıdem tazminatı sisteminde brüt ücretinin yüzde 8,33’ünü kıdem tazminatı olarak alan işçi, karma TES’te yüzde 5,33’ü kıdem tazminatı, yüzde 3’ü işveren katkısı olmak üzere toplamda yüzde 8,33’lük hakka sahip olacak. Yüzde 3’lük işveren katkısı bireysel fon hesabında toplanacak. 60 YAŞINI DOLDURMADAN KİMSEYE KIDEM (FON) YOK Karma TES’te yüzde 5,33’lük kıdem hakkı ve yüzde 3 işveren katkısı alınırken, isteğe bağlı TES’te yüzde 4 işveren katkısının yanı sıra yüzde 1 (asgari prime esas kazanç üzerinden) devlet katkısı uygulanacak. Sistemde çalışan katkısı, katkı payına esas aylık kazancı asgari ücret olan çalışanlar için yüzde 0,50, katkı payına esas aylık kazancı asgari ücretle asgari ücretin iki katına kadar olan çalışanlar için yüzde 1,50 olarak tespit edildi. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -PoseidoN- -- 7 Eylül 2023; 13:44:51 > |