Şimdi Ara

İstop etme İstetme :)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
1.272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Biraz boş bir başlık oldu fakat stepneye 'istetme' diyen ve stop etmeye istop etmek diyen arkadaşlara ithafen, okuduğum yazılarda çok görmeye başladım doğrusu stop etmek ve stepne olucak herkesin bilgisine

• quote:

Orijinalden alıntı: laax

Biraz boş bir başlık oldu fakat stepneye 'istetme' diyen ve stop etmeye istop etmek diyen arkadaşlara ithafen, okuduğum yazılarda çok görmeye başladım doğrusu stop etmek ve stepne olucak herkesin bilgisine

Peki noktalama işaretlerinden haberiniz var mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu "i" ler bizim onları dilimize transfer etme durumundan geliyor, istetme konusunda haklısınız ama istop oyunlarımızda bile var. Sözlüklerde bile halk ağzında kullanılan tabir olarak geçiyor.

Stop etmek nedir o da yanlış, stop zaten fiil ona bakarsak. Stopped falan diyelim o zaman.

En güzeli istop ya da stop etti yerine durdu, stepne yerine de yedek lastik demek.

Halk arasında bazen yanlış kullanım çok fazla olursa artık orijinal ve doğru halinin bile önüne geçebileceği ile ilgili bir söz var.

"galat-ı meşhur lugat-ı fasihten evladır"
  • Türkiye'de yaşıyorsak neden arabayı ''stop'' ettim veya ''istop'' ettim yerine ''durdurdum'' kelimesini kullanmıyoruz?
  • Güzel konu olmuş.

Sizin hatalarınızı göstermeye çalışanları takmayın. Hepsi Türkçe öğretmeni, herkes bilmiş

• Noktalama işaretleri konusunda haklısınız. Kimseye taş atmak derdinde değilim, yanlış anlaşılmasın lütfen. Sadece bir bilgilendirme başlığıdır.
  • Egsos , joysitik , tiriptonik vites

Bunlarda ilanlarda görüyorum

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Mimgas stop etme
    11 yıl önce açıldı
    benzinde stop etme
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ne kadar önemli bir konu .
  • quote:

Orijinalden alıntı: bnym97

Türkiye'de yaşıyorsak neden arabayı ''stop'' ettim veya ''istop'' ettim yerine ''durdurdum'' kelimesini kullanmıyoruz?

Çünkü ''durdurdum'' kelimesi o olayı tam olarak izah etmiyor.

Şahsen ''Susturdum'' demeyi tercih ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: optiSpice

quote:

Türkiye'de yaşıyorsak neden arabayı ''stop'' ettim veya ''istop'' ettim yerine ''durdurdum'' kelimesini kullanmıyoruz?

Çünkü ''durdurdum'' kelimesi o olayı tam olarak izah etmiyor.

Şahsen ''Susturdum'' demeyi tercih ediyorum.

elektrikli arabaları da susturursunuz ozaman ilerde

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: mcornek

• Elektrikli arabalarda ''susturmak'' pek mümkün olmadığından sıkıntı yok
  • sanayide "istop etme" demezsen kesinlikle anlaşamazsın usta ile...
  • Hundayı meşhurdur.
  • quote:

Türkiye' de yaşıyorsak neden " araba " yerine " oturgaçlı götürgeç" demiyoruz ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: HondatugraL

quote:

Türkiye' de yaşıyorsak neden " araba " yerine " oturgaçlı götürgeç" demiyoruz ?

Araba Türkçe bir kelime olduğu için olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bnym97 -- 28 Mayıs 2013; 17:13:17 >
  • her daim istop etme derim
  • İşletme diyenleri biliyorum. :) Bi de son zamanlarda malum ilan sitesinde ısrarla "LPĞ'li" yazanlara rastlıyorum.
  • Sonuç=Herkesin bir bildiği var.
  • Zamanında daha türkçeyi doğru düzgün konuşamayan anadolu halkımız ingilizce kelimelere pek uyum sağlayamamış hepsi bu...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cihat_,

her daim istop etme derim

Kesinlikle bence de bir sorun yok çünkü artık dilimize girmiş yerleşmiş o şekilde veya stop etme. "Full" kelimesi de girdi ama biraz farklı girdi "dolu" kelimesi ile bile beraber kullanılabiliyor. Bazı kelimeler etkileşimin bir ürünü olarak giriyor. Özellikle bilişim ile birlikte gelen kelimeler oldukça fazla.

Ama bu demek değildir ki dilimiz için bir acizlik, dil zaman içinde halkıyla kelimeyi benimser veya zamanla kullanmaz dilinden atar. Dil yaşayan, dinamik bir kavramdır.

Zorlamalarla kelime sokup çıkarılmaz, insanlara tepeden inme müdahale yapılmaz.

Eğer zaten başka hiçbir dilden bir şey almasaydık dilimizin kabile dillerinden bir farkı kalmazdı.

Artık dilimize öyle ya da böyle "full" girmiş, en azından eş anlamlı olan kelimelerden birini kullanmalıyız. Nasıl full dolu demek yanlışsa; mesela örneğin demek de yanlıştır. Bunlardan tekini seçmek doğrudur.

Bazılarının yaptığı gibi özellikle İngilizce kelime kullanmayı marifet sanan mankenlerden biri spordan sonra eve geldim, "collapse(yıkıldım,yatağa attım mansında) oldum" dedi.
    Nasıl bu kullanım özentilikse ve onun bu çabası bir işe yaramadıysa uyduruk Türkçe kelimeler de yaşamayacaktır. Oturgaçlı götürgeç gibi, ya da tüttürgeçli öttürgeç (bu yoktu galiba

Dil dışarıdan müdahaleyi kendi iç yapısına uygun şekilde kabul eder, masa başında kelime ekleyip çıkarmak mümkün değildir.

Boğaziçi Üniversitenden İngilizce öğretmeniz şunu demişti; Eğer bir insan Türkçe konuşurken, arada İngilizce kelimeler kullanıyorsa, o kişinin ne İngilizcesi ne de Türkçesi düzgündür." demişti.

Bu sözün doğruluğunu Hollanda ve Almanya'da yaşayan Türk gençlerinin kendi aralarındaki konuşmalarına şahit olunca anladım. Masada benden başka 3 kişi vardı, sohbetin bazı kısımlarını anlıyorum bazen anlayamıyordum, dedim acaba biri Alman ondan mı farklı konuşuyorlar, çiçek satmaya gelen kadına üçü birden "sağol teyze" deyince Türk olduklarına emin oldum. Akıllarına gelmeyen Türkçe kelime yerine Almanca kelime kullanıyorlar ne yazık ki.

Yabancı bir dili öğrenmenin en öncelikli şartlarından biri kendi dilimizi iyi öğrenmektir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.