Şimdi Ara

Hükümet neden faizlerin artmasına karşı? Temelinde yatan sebep ne? Gelin anlatıyorum..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
134
Cevap
14
Favori
8.047
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
124 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Faiz bir paranın değeridir. Faiz artarsa bankadan çektiğiniz kredinin size maliyeti artar. Böylelikle harcamalarınızı erteleme eğilimine girersiniz. Siz harcamak istemeyince elinde malı olup satmak isteyenler, ellerindeki malı satmak için fiyat düşürmek zorunda kalırlar ve böylelikle enflasyon düşer.

    Faiz artarsa bizim gibi para ihtiyacını yurtdışından borçlanarak gideren ve buraya parasını getirmek isteyen yabancı fonların ilgi alanına gireriz. Faiz yüksekse adam para kazanmak için parasını buraya getirebilir ve siyasi, jeopolitik riskleri göz ardı edebilir. Para buraya geldikçe piyasada dolar bollaşacağı için dolar düşer. Çünkü birşey ne kadar çoksa değeri o kadar azalır.

    Dolar düşerse üretim maliyetleri düşer ve enflasyon düşer.

    Kısaca faiz bu işe yarar. Ama Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan farklı bakış açısı ile "faiz enflasyon yaratır" gibi tüm ekonomi bilimine ters düşen bir dünya görüşüne sahip. Bu yüzden Allah bizim yardımcımız olsun. Bu yüzden Merkez Bankası üzerinde faizleri düşük tut baskısı yapıyorlar. Tabi tek sebep bu değil diğer sebepleri son paragrafta açıklayacağım.

    E madem faiz artışı zamanla enflasyonu ve kuru düşürecek ve bize faydası olacak, neden hükümet tam tersini yapıyor?

    Neden faizler düşük olsun istiyor? Çünkü faiz neydi? Paranın değeriydi. Para ucuz olursa herkes harcama yapar, herkes harcama yapabilecek şekilde düşük faizle ucuz borçlanırsa ne olur? Ekonomi iyi gider zanneder. Ekonomi iyi algısı halkta olursa ne olur? Ak Parti oy alır ve gücü elinde tutar. Bu kadar basit:)

    Tabi işin birde islami boyutu var. İslam dininnde faiz haramdır. Ak Partiye gönül veren insanların çoğu din ve dolayısıyla faiz konusunda hassas oldukları için Ak Parti bu hassasiyeti de dikkate almaya çalışıyor. Ama maalesef hem karnım doysun hem pastam dursun olmuyor.







  • tam da bloomberg.com'daki şu haberi paylaşacaktım:

    https://www.bloomberg.com//news/articles/2017-11-21/turkish-assets-race-to-the-bottom-as-erdogan-targets-rates-again

    kısaca "Türk varklıkları Erdoğan faizleri hedef aldıkça dibe vuruyor" diyor adamlar...

    he, olaya "Amarığa bizi kıskaniyy, avrupa bizi kıskaniyy" mantığı ile yaklaşırsanız tabii ki de bu yazı birşey ifade etmez size ama ekonomiden az biraz anlayan herkes gibi yabancılar da bu işin sonunun kötü olacağının farkında ve yatrımcılarını uyarıyorlar...
    Faiz arttırınca yatırımlar düşer düz bir mantık,kelime olarak doğru ama mantığa ve günümüz şartlarına aykırı. Bu konuyu tartışmamız lazım. Ekonomiyi canlandırmanın şu an en kolay yolu buradan geçiyor ancak mantalite ve siyasi otoritenin değişimiyle bu süreç başlamalı yoksa faiz avantajıda elimizden kaçar.



    Örneğin. MB dövizdeki faiz oranları.



    http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/7b078e50-8dfc-4aa4-b138-19643cf70cf1/USDtum.html?MOD=AJPERES&CVID=



    Dikkatli baktığımızda faizlerin düşüşü ve TL nin değer kaybı eş zamanlıdır. Tabiki bu süreci pekiştiren iç ve dış siyasi olaylar,hukukun ve demokrasinin çöküşü,dikta rejimininde etkisi büyük. Orası ayrı bir konu.



    Yarın yeni bir hükümet gelir,hukuka,demokrasiye sıkısıkıya sarılıp oy kaygısı için önüne gelenle kavga etmez ve faiz oranları arttırılırsa ne olur?



    6.000₺ ye vatandan 10 taksitle ( sözde iyilik yapıyorlar ) iphone alıyorsun şu an. Faizler yükselse ve bir üst paragraftaki etmenler yerine getirilse,ülkedeye giricek yatırımlar sayesinde,piyasanın döviz arzı azalır. Bu da döviz fiyatlarının gerilemesine neden olur,daha doğrusu ülkeye giren döviz karşılığı ₺ olarak varlık sunduğun için ₺ değerlenir. 4₺ olan kur zamanı düşük faiz ( hatta 0 faiz) ile 6.000₺ ye aldığın telefonu,atıyorum kur 3₺ olduğu zaman faizli bir şekilde 4.500+ faiz olarak atıyorum 5.000 e alırsın. Buradaki rakamlar örnektir. Yarın MB faizi arttırsa $ 3 e düşmez yani uyarayım şimdiden.



    Devam edelim. Ülkene yatırımlar girmeye başlıyor. Ülkelerle minimum sorunla ilişkiler sağlıyorsun. Ülkende huzur ve refah seviyesini yükseltiyorsun. Yatırımcılar Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Döviz ihtiyacın iyice azalıyor. Yatırımcılar geldikçe dolaylı olarak ihracaatında artmaya başlıyor. Ülken tanınıyor,referanslae alıyorsun turizm artıyor. Ülkeye döviz hala girmeye devam ediyor. ( İlk akp döneminde olan tamda buydu. ) İştah kabartıcı faiz oranlarıyla döviz bu ülkede kalmaya devam ediyor.



    MB döviz rezervleri yükseldi diyelim. Napıcak ülke bu parayı? Sonuçta bu paraları faiz vericem diye elde ettin ve faizleri bir yerden çıkarman lazım. Bu parayı yatırımcılara satıyorsun, buradan bir gelir elde ediyorsun. Sonra yatırımcılara para karşılığı devlet tahvili verip o parayla katma değerli yatırımlar yaparsın veya tarım,hayvancılık gibi alanlarda teşvik sağlarsın. Üretirsin satarsın. Aynı parayı 3 kez değerlendirmiş olursun. Tarıma ve hayvancılığa verdiğin teşvikler sayesinde Kazanan devlet oldukça,vergi dilimlerini düşürür hatta ötv gibi saçma vergilerden zamanla kurtulursun.



    Bunlada bitmez. Ekonomik seviyesi yüksek,huzur ve barışın olduğu adil bir toplumdan insanlar kaçmamaya başlar. Beyin göçünü engellersin. İlime bilime vereceğin teşvikle,kendi savunma sistemlerini,donanımlarını,yazılımlarını,sağlık-medikal malzemelerini yetiştirirsin. Bu paradoks gibi kendini tekrar ederek gider. Taa ki bu halk başka bir din tüccarını bulana kadar. Kıskandığımız,ğardon bizi "gısganan" almanya bundan 60 yıl önce yokolmuş bir ülkeydi. Şu an ki durumları ortada ki almanyadan çok çok daha iyi seviyede ülkeler mevcut.





    Yukarıda yazdıklarım malesef yazdığımla kalır ve bu halk bu adamı yine seçer. Eğer bir gün bu adamdan kurtulursak ve cebini değil milletini düşünen,bir şeyi iki kere anlatmadan anlamayan bir oğlu olmayan,yalan söylemeyen,eniştesinden istihbarat almayan,milletle alay edercesine " ben demedim " demeyen,kendinden olmayanları terörist ilan etmeyen, her cümlesine üstüne vazife olmadığı halde " ... ya talimat verdim. " ile başlamayan,bacımın huyunu eniştemden iyi mi bilecem diyen biri başımıza gelirse olabilecek güzel şeylerin hiçde zor olmadığını anlatmak ve gerçek milliyetçi gençlere akpsizde bu ülkenin olacağını hatta çok çok daha iyi olacağını bundan daha kötü olamayacağını anlatmak için yazdım.



    Selametle.
    Kardeş çok yanlış pencereden bakıyorsun.



    1- biz borçlu bir ülkeyiz. 100 alıp 110 vermek ile faizi yükseltip 100 alıp 120 vermenin ülke için nasıl bir olumsuz etkisinin olabileceğini ilk önce düşünmek Lazım



    2- faiz enflasyonu düşürmez tam tersi uçurur. Heleki bizim gibi her şeyi borçla alan ülke için. Örnek vereyim. Mal alacaksın veya yatırım yapacaksın kredi çekiyorsun. Şimdi bu esnaf veya şirket faiz giderini nerden çıkartacak? Tabi ki müşteriden. Faiz arttıkça fiyat yükselecek. Artıkça yükselecek



    3- faiz alımları düşürür ama fiyatı düşürmez. Üretimi düşürür. Mal satılmayınca üretim kısılır. Fabrikalar atölyeler çok düşük üretim kapasitesi ile çalışır.



    4- tabi üretim azalınca işsizlik artar. Kimse çalışmayan işçiyi fabrikada tutmaz.



    V.b



    Bakın bizdeki bankalar her olumsuz olaydan sonra faiz artırma derdine düşüyor zaten. Hatırlayın darbe olunca fazileri uçurma derdine düştüler. Ne oldu Tayyip Erdoğan defalarca azaltın dedi dinlemediler. Ama halk ziraat vakıf gibi kamu bankaları düşük faize devam edince eşşek gibi düşürdüler. Kamu bankası 0,85 ten kredi verirken bir ara bunlar 1.30 dan veriyordu. Ama baktılar kimse gelmiyor mecbur kaldılar.



    Zaten bu abd deki dava bunun için. Bu ülkede halen sapasağlam kalmış kamu bankacılığına bir saldırı. Nihai saldırı.
    Japonyada faizler eksideydi sanirim.

    Faiz yuksek olursa, kimse birsey almaz, ozellikle ulkenin tek is gucu kaynagi olan evleri kimse almaz.

    Faiz haramdir o yuzden karsilar diyen birisi varsa saftir, faiz harammis felan umurlarinda degil ,tek amac emlak sektoru cokmesin.
    Dusunun ,15 senedir uretim ekonomisine gecmemis ulkenin lideri , faizler artarsa uretim olmaz diyor.Uretim umurundaydida neden parayi betona gomdun derler adama.
    Bugun 200k lik bir evi 20 sene borclanmali 300 e alabiliyorsan yarin bu fark, faizin artmasiyla dahada acilacak

    Uretilen evleri kimse almazsa, isciler isten cikarilmaya baslar, bankalarin atmleri her isleme fis kesse, gene de icra dosyalarini yakalayamaz olur.


    Yani Ekonomi cok iyiden dem vurmalari bundan.

    Uretip parayi dondurdukleri tek sektor emlak, onuda patlatirlarsa , Kar topu etkisi ile kimse Avm lerde uc kurusluk zikkim gibi kahvelere para vermez.


    Gida ,Barinma disinda hersey otelenir, otelenen her harcama iflas ve issizlik olarak geri doner.

    Olay barinma ve gida ihtiyacini giderecek parayi bulamamaya kadar gider, boyle bir ortam da ise tersine goc baslar ve sehir nufuslari giderek azalir, kirsala goc baslar.!
    Tren çokta kaçtı faiz yükseltsede sadece çöküşü erteler ülkenin ekonomisinin baştan dizayn edilmesi gerekiyor bunun içinde bu iş bilmezlerin defolup gitmesi şart ki yakında makarnacı tayfa makarnaya da zor ulaşmaya başlayınca bunu da görürüz.

    Şuan yandaşların hala tuzu kuru kriz iyice derinleşip onlara da vurmaya başlayınca ortada malum partiden eser kalmayacak.
    ''Yanlışım varsa yine düzeltin, bundan önceki hükumetlerde faizler havalarda uçuşuyor, herkes günü kurtarmak için faizlerin yükselmesine ses etmiyordu, 1 dolar 1923 senesinde 80 kuruş iken 2001 senesinde böylece 1.25 MİLYON TL'yi gördü. ''


    O bahsettiğin artış 78 yılda olmuş.Bu süre zarfında yıkılan Osmanlının tüm borç yükü üstüne kalan bir Türkiye var ilk etapta. Sonra ne kadar tarafsız kalsa da dünya savaşından kötü etkilenen bir Türkiye, Kenan Evren gibi bir kansızın gazabına uğramış Türkiye var, sırf Kıbrıs'a çıktı diye abdnin komplo ile kriz çıkarttığı bir Türkiye var, sırf oy uğruna insanları 40 yaşına gelmeden emekli yapıp ekonominin içine eden Özal Türkiye'si var, var oğlu var

    Erdoğan'lı türkiye'ye gelirsek PKK sorunu dışında dişe dokunur birşey yoko da onların hatası ayrı konu. Tam ABD'nin dünyaya dolar pompaladıgı döneme denk gelinmiş, eğitime bilim ar-ge dururken, paraları legal yoldan cebe indirmek için betonlar dikilmiş kendisiyle birlikte yancılarını kalkındırmış
    Satacak devlet malı bırakmamış sadece 16 yılda 2.75 artmış dolar, 4tl yi gördü
  • tam da bloomberg.com'daki şu haberi paylaşacaktım:

    https://www.bloomberg.com//news/articles/2017-11-21/turkish-assets-race-to-the-bottom-as-erdogan-targets-rates-again

    kısaca "Türk varklıkları Erdoğan faizleri hedef aldıkça dibe vuruyor" diyor adamlar...

    he, olaya "Amarığa bizi kıskaniyy, avrupa bizi kıskaniyy" mantığı ile yaklaşırsanız tabii ki de bu yazı birşey ifade etmez size ama ekonomiden az biraz anlayan herkes gibi yabancılar da bu işin sonunun kötü olacağının farkında ve yatrımcılarını uyarıyorlar...




  • Son paragrafı ben ekleyecektim sen önce davranmışsın. Faizlerin sıfır olması için cari açık vermemen, tasarruf oranının da yüksek olması lazım. Örneğin Almanya bunu yapıyor. Faiz sıfır. Ancak adamların dış kaynağa ihtiyacı yok. Biz ise hem dışarıdan gelecek paraya muhtacız, hem de faiz vermem diyoruz. İşler iyi bile gidiyor. Bir yıl bu yanlış faiz politikasına rağmen TL cinsinden mevduatlar pek değişmedi. Oysa dolara %3.3 faiz veren bankalar var, tl faizi ise %13-14. Yeniden değerleme oranını bile %15 açıkladılar. Enflasyon hesaplamasının gerçekçi yapıldığıı düşünen yoktur herhalde.Tl faizi negatifteyken kim parasını tl de tutar? Allahtan millet bunu fark edemedi. Ben çoktan dolarizasyonun başlamasını bekliyordum. Dolarizasyon başlarsa asıl o zaman kayış kopar.
  • Japonyada faizler eksideydi sanirim.

    Faiz yuksek olursa, kimse birsey almaz, ozellikle ulkenin tek is gucu kaynagi olan evleri kimse almaz.

    Faiz haramdir o yuzden karsilar diyen birisi varsa saftir, faiz harammis felan umurlarinda degil ,tek amac emlak sektoru cokmesin.
    Dusunun ,15 senedir uretim ekonomisine gecmemis ulkenin lideri , faizler artarsa uretim olmaz diyor.Uretim umurundaydida neden parayi betona gomdun derler adama.
    Bugun 200k lik bir evi 20 sene borclanmali 300 e alabiliyorsan yarin bu fark, faizin artmasiyla dahada acilacak

    Uretilen evleri kimse almazsa, isciler isten cikarilmaya baslar, bankalarin atmleri her isleme fis kesse, gene de icra dosyalarini yakalayamaz olur.


    Yani Ekonomi cok iyiden dem vurmalari bundan.

    Uretip parayi dondurdukleri tek sektor emlak, onuda patlatirlarsa , Kar topu etkisi ile kimse Avm lerde uc kurusluk zikkim gibi kahvelere para vermez.


    Gida ,Barinma disinda hersey otelenir, otelenen her harcama iflas ve issizlik olarak geri doner.

    Olay barinma ve gida ihtiyacini giderecek parayi bulamamaya kadar gider, boyle bir ortam da ise tersine goc baslar ve sehir nufuslari giderek azalir, kirsala goc baslar.!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Baxa -- 23 Kasım 2017; 10:11:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: doctorfizik

    tam da bloomberg.com'daki şu haberi paylaşacaktım:

    https://www.bloomberg.com//news/articles/2017-11-21/turkish-assets-race-to-the-bottom-as-erdogan-targets-rates-again

    kısaca "Türk varklıkları Erdoğan faizleri hedef aldıkça dibe vuruyor" diyor adamlar...

    he, olaya "Amarığa bizi kıskaniyy, avrupa bizi kıskaniyy" mantığı ile yaklaşırsanız tabii ki de bu yazı birşey ifade etmez size ama ekonomiden az biraz anlayan herkes gibi yabancılar da bu işin sonunun kötü olacağının farkında ve yatrımcılarını uyarıyorlar...



    Bizim durumumuzda bir ülke için faiz düşürmek basitçe şu anlama gelir.

    Ateşi git gide artan bir hastaya ateş düşürücüyü daha az verirsek ateşi düşer, yüksek ateşin sebebi ateş düşürücü vermektir. Demekle pek farkı yok.

    Yabancılarda korkup kaçıyor haliyle.




  • Kardeş çok yanlış pencereden bakıyorsun.



    1- biz borçlu bir ülkeyiz. 100 alıp 110 vermek ile faizi yükseltip 100 alıp 120 vermenin ülke için nasıl bir olumsuz etkisinin olabileceğini ilk önce düşünmek Lazım



    2- faiz enflasyonu düşürmez tam tersi uçurur. Heleki bizim gibi her şeyi borçla alan ülke için. Örnek vereyim. Mal alacaksın veya yatırım yapacaksın kredi çekiyorsun. Şimdi bu esnaf veya şirket faiz giderini nerden çıkartacak? Tabi ki müşteriden. Faiz arttıkça fiyat yükselecek. Artıkça yükselecek



    3- faiz alımları düşürür ama fiyatı düşürmez. Üretimi düşürür. Mal satılmayınca üretim kısılır. Fabrikalar atölyeler çok düşük üretim kapasitesi ile çalışır.



    4- tabi üretim azalınca işsizlik artar. Kimse çalışmayan işçiyi fabrikada tutmaz.



    V.b



    Bakın bizdeki bankalar her olumsuz olaydan sonra faiz artırma derdine düşüyor zaten. Hatırlayın darbe olunca fazileri uçurma derdine düştüler. Ne oldu Tayyip Erdoğan defalarca azaltın dedi dinlemediler. Ama halk ziraat vakıf gibi kamu bankaları düşük faize devam edince eşşek gibi düşürdüler. Kamu bankası 0,85 ten kredi verirken bir ara bunlar 1.30 dan veriyordu. Ama baktılar kimse gelmiyor mecbur kaldılar.



    Zaten bu abd deki dava bunun için. Bu ülkede halen sapasağlam kalmış kamu bankacılığına bir saldırı. Nihai saldırı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Faiz matematiksel olarak çıkmaza sokar.
    İZLE






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sunsetz -- 21 Kasım 2017; 13:10:59 >




  • İkiniz de belli konularda haklısınız bence

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yanlışım var ise düzeltin.

    Faiz arttırmak kısa, en iyi ihtimalle orta vadede ülke yararına olacak bir aksiyon ancak faizleri sabit tutmak veya düşürmek uzun vadede ülke menfaatlerine yarayacak bir iş.

    Daha da açarak;

    Faiz arttırılırsa yabancı gelip parasını Türk lirasında değerlendirecek TL'nin değeri yükselecek evet ama bu sefer içerideki adam borçlanamayacak, borçlanamayınca fabrikasına makina alamayacak, hammadde alamayacak.

    Reel sektör ile Reel olmayan sektörün arasındaki o ince çizgiyi çizmek lazım, Reel yani gerçek olan sektör olmadan bankacılık sektörü de bir hiçtir ülke de bir hiçtir. Bugün faizden para kazanmak risksiz ve çok kolay bir yöntem olduğu için tercih ediliyor evet ancak reel sektör olmadan bankaların faiz vermeleri hiçbir işe yaramaz, bankaya yüksek oranda faizle para yatıran adamların parasını kullanacak sanayici bulamazsan zaten o yüksek faizler bir işe yaramaz.


    Yanlışım varsa yine düzeltin, bundan önceki hükumetlerde faizler havalarda uçuşuyor, herkes günü kurtarmak için faizlerin yükselmesine ses etmiyordu, 1 dolar 1923 senesinde 80 kuruş iken 2001 senesinde böylece 1.25 MİLYON TL'yi gördü.

    Yani faiz yükseltmek maalesef günü kurtarıp kendinden sonra gelecekler için bir enkaz bırakmaktan başka bir şey değildir. Hatta olur da faizleri kökledikten sonra enflasyon oranı faizden yüksek çıkarsa ver yansın ver yansın....



    Daha geniş bir objektiften bakacak olursak;

    X yabancı 25 dolarını 100 TL olarak bozdurdu ve bunu 2 senelik faize yatırdı, o iki sene içerisinde yıllık %25 faiz verdik biz buna, 2 senenin sonunda adama 125 lira verdiğimizde ülkenin içindeki likite sadece 2 senelik katkı sağlamış ardından da ülke içindeki likitten %25 oranda daha fazla bir şekilde çıkış sağlamış olacaksın.

    -Hadi diyelim iyi niyetli davranalım, 2 senenin sonunda dolar sabit kaldı, enflasyon %5-6 geldi, adam tekrar parasını bizim bankalarımızda değerlendirir, likit ülke içinde biraz daha dolanır.

    -Peki ya tam tersi olursa ? Verdiğin faiz yüksek olmasına rağmen bile zarar ettiriyorsa ve sen yabancı paraya muhtaç bir ekonomiysen geçmişte olduğu gibi bir kısır döngüye girer, faizi arttırdıkça enflasyonu uçurur enflasyonu uçurdukça halkı çökertir, halkı çökerttikçe ekonomi çöker ekonomi çöktükçe faiz arttırırsın.

    Tahminen Erdoğan'ın da yapmaya çalıştığı şey ülkeye reel sektör dışı para girişlerine mahkum bir ekonomi modelinden kurtarmaya çalışmak, ki doğru olan budur. (bence)


    Tekrardan söylüyorum, eğer yanlışlarım var ise lütfen doğrusunu yazarak siz düzeltin.




  • Tv lerde her 10 reklamdan 6 si 20 yıl krediyle ev satıyor, inşaatın batmaması için faizi yükseltmiyorlar yoksa millet ev falan almayacak o balon patlayacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sıfır faiz diye birşey söz konusu dahi olmamalıdır.faiz paranın zamana göre bir değeridir. yani bir kişi para biriktirip 6 ay sonra alacağı bir mal için kredi çekerse parayı erken alarak aslında daha çok para almış gibi olur. parayı kredi olarak veren banka ise 6 ay işletebileceği parayı erkenden verdiği için aslında daha çok para vermiş demektir. dolayısı ile aradaki farkın tazmini gerekir. yani faiz haksız zararı önleyen gerekli bir sistemdir.
    enflasyon faizi bir şekilde törpüler. dolayısı ile enflasyon iyi bişey değildir.
    faiz öyle bir ayarlanmalıdır ki hem ülkeye para girişini azaltmayacak kadar yüksek hem de insanların kredi çekip yatırım yapmasını engellemeyecek kadar düşük olmalıdır. yani sistem optimize edilmelidir.
    dini gerekçelerle körü körüne faizin düşük olmasını isteyenler büyük bir yanılgı içerisindedir.
    ama şu anki duruma göre düşürülmeli mi düşürülmemeli mi ona uzmanlar istatistiklere bakıp yöneylem araştırma(optimizasyon) teknikleri uygulayarak karar vermelidir.Ekonomi gibi hassas bir konuda ekonomist olmayanların kontrolü ele alması iyi olmaz.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Physicist_Emre kullanıcısına yanıt
    Baştan sona yanlışsın. TL cinsinden verdiğin faiz negatif. Kimse bu riski almaz. Dolar cinsinden verdiğin faiz ise %1-3 arasında değişiyor. OHAL olan bir ülkeye bu oranlarla da para gelmez. Sermaye ürkektir.
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deresay -- 25 Aralık 2020; 3:31:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ya ben tarafsız bir insanım ancak faizin yükselmesini hiç de olumlu görmüyorum. Faiz yükseldikçe bankalara daha da bağımlı hale geliyoruz. Kredi çekmeyin gibi sıradan tavsiyeleri de duymak istemediğinize eminim. Ancak şu an kredi denilen olay olmasa çoğu insanın evi, arabası, cep telefonu olmayacaktı. Benim düşüncelerim bunlar. Yine de yanlış bir şey biliyorsam düzeltmek için, ve seviyeli bir münazara ortamı olduğu için başlığı takip edeceğim.
  • Faiz attırmak çare değil. Faiz arttırırsan yatırımlar düşer

    maliyetler artar, büyüme düşer, büyüme azalırsa istihdam azalır, işsizlik artar...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tren çokta kaçtı faiz yükseltsede sadece çöküşü erteler ülkenin ekonomisinin baştan dizayn edilmesi gerekiyor bunun içinde bu iş bilmezlerin defolup gitmesi şart ki yakında makarnacı tayfa makarnaya da zor ulaşmaya başlayınca bunu da görürüz.

    Şuan yandaşların hala tuzu kuru kriz iyice derinleşip onlara da vurmaya başlayınca ortada malum partiden eser kalmayacak.
  • Faiz arttırınca yatırımlar düşer düz bir mantık,kelime olarak doğru ama mantığa ve günümüz şartlarına aykırı. Bu konuyu tartışmamız lazım. Ekonomiyi canlandırmanın şu an en kolay yolu buradan geçiyor ancak mantalite ve siyasi otoritenin değişimiyle bu süreç başlamalı yoksa faiz avantajıda elimizden kaçar.



    Örneğin. MB dövizdeki faiz oranları.



    http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/7b078e50-8dfc-4aa4-b138-19643cf70cf1/USDtum.html?MOD=AJPERES&CVID=



    Dikkatli baktığımızda faizlerin düşüşü ve TL nin değer kaybı eş zamanlıdır. Tabiki bu süreci pekiştiren iç ve dış siyasi olaylar,hukukun ve demokrasinin çöküşü,dikta rejimininde etkisi büyük. Orası ayrı bir konu.



    Yarın yeni bir hükümet gelir,hukuka,demokrasiye sıkısıkıya sarılıp oy kaygısı için önüne gelenle kavga etmez ve faiz oranları arttırılırsa ne olur?



    6.000₺ ye vatandan 10 taksitle ( sözde iyilik yapıyorlar ) iphone alıyorsun şu an. Faizler yükselse ve bir üst paragraftaki etmenler yerine getirilse,ülkedeye giricek yatırımlar sayesinde,piyasanın döviz arzı azalır. Bu da döviz fiyatlarının gerilemesine neden olur,daha doğrusu ülkeye giren döviz karşılığı ₺ olarak varlık sunduğun için ₺ değerlenir. 4₺ olan kur zamanı düşük faiz ( hatta 0 faiz) ile 6.000₺ ye aldığın telefonu,atıyorum kur 3₺ olduğu zaman faizli bir şekilde 4.500+ faiz olarak atıyorum 5.000 e alırsın. Buradaki rakamlar örnektir. Yarın MB faizi arttırsa $ 3 e düşmez yani uyarayım şimdiden.



    Devam edelim. Ülkene yatırımlar girmeye başlıyor. Ülkelerle minimum sorunla ilişkiler sağlıyorsun. Ülkende huzur ve refah seviyesini yükseltiyorsun. Yatırımcılar Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Döviz ihtiyacın iyice azalıyor. Yatırımcılar geldikçe dolaylı olarak ihracaatında artmaya başlıyor. Ülken tanınıyor,referanslae alıyorsun turizm artıyor. Ülkeye döviz hala girmeye devam ediyor. ( İlk akp döneminde olan tamda buydu. ) İştah kabartıcı faiz oranlarıyla döviz bu ülkede kalmaya devam ediyor.



    MB döviz rezervleri yükseldi diyelim. Napıcak ülke bu parayı? Sonuçta bu paraları faiz vericem diye elde ettin ve faizleri bir yerden çıkarman lazım. Bu parayı yatırımcılara satıyorsun, buradan bir gelir elde ediyorsun. Sonra yatırımcılara para karşılığı devlet tahvili verip o parayla katma değerli yatırımlar yaparsın veya tarım,hayvancılık gibi alanlarda teşvik sağlarsın. Üretirsin satarsın. Aynı parayı 3 kez değerlendirmiş olursun. Tarıma ve hayvancılığa verdiğin teşvikler sayesinde Kazanan devlet oldukça,vergi dilimlerini düşürür hatta ötv gibi saçma vergilerden zamanla kurtulursun.



    Bunlada bitmez. Ekonomik seviyesi yüksek,huzur ve barışın olduğu adil bir toplumdan insanlar kaçmamaya başlar. Beyin göçünü engellersin. İlime bilime vereceğin teşvikle,kendi savunma sistemlerini,donanımlarını,yazılımlarını,sağlık-medikal malzemelerini yetiştirirsin. Bu paradoks gibi kendini tekrar ederek gider. Taa ki bu halk başka bir din tüccarını bulana kadar. Kıskandığımız,ğardon bizi "gısganan" almanya bundan 60 yıl önce yokolmuş bir ülkeydi. Şu an ki durumları ortada ki almanyadan çok çok daha iyi seviyede ülkeler mevcut.





    Yukarıda yazdıklarım malesef yazdığımla kalır ve bu halk bu adamı yine seçer. Eğer bir gün bu adamdan kurtulursak ve cebini değil milletini düşünen,bir şeyi iki kere anlatmadan anlamayan bir oğlu olmayan,yalan söylemeyen,eniştesinden istihbarat almayan,milletle alay edercesine " ben demedim " demeyen,kendinden olmayanları terörist ilan etmeyen, her cümlesine üstüne vazife olmadığı halde " ... ya talimat verdim. " ile başlamayan,bacımın huyunu eniştemden iyi mi bilecem diyen biri başımıza gelirse olabilecek güzel şeylerin hiçde zor olmadığını anlatmak ve gerçek milliyetçi gençlere akpsizde bu ülkenin olacağını hatta çok çok daha iyi olacağını bundan daha kötü olamayacağını anlatmak için yazdım.



    Selametle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kardeş ekonomi bilgine hayran kaldım faiz artarsa paranın değeri artar ne demek oran-orantı problemi mi çözüyorsun

    Dolar'da faiz oranı max. %4
    Euro'da max. %1.5

    senin mantığına göre bizim para birimimiz bunlardan daha değerli ve bu adamlar o kadar salak ki bu denli düşük tutmuşlar faiz oranını..

    Kabaca; faiz sadece vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcıları çekmek için bir araçtır adam dolara yatırsa %4 getirisi var TL ye yatırsa %13-14 lerde bu durumda TL'yi tercih etmesi olası FAKAT faiz arttıkça borçlanma faizi de artacağı için esnaf 1 TL borç alıp 1.5 TL öderken, 2 TL ödemeye başladığı zaman doğal olarak aradaki farkı ürünlerine yansıtır ve maliyetler yükselir. Farklı bir açıdan emlak piyasasının vs yükselmesinin sebebi de yüksek oranlı kredilerdir.




  • BlancpaiN kullanıcısına yanıt
    ''Yanlışım varsa yine düzeltin, bundan önceki hükumetlerde faizler havalarda uçuşuyor, herkes günü kurtarmak için faizlerin yükselmesine ses etmiyordu, 1 dolar 1923 senesinde 80 kuruş iken 2001 senesinde böylece 1.25 MİLYON TL'yi gördü. ''


    O bahsettiğin artış 78 yılda olmuş.Bu süre zarfında yıkılan Osmanlının tüm borç yükü üstüne kalan bir Türkiye var ilk etapta. Sonra ne kadar tarafsız kalsa da dünya savaşından kötü etkilenen bir Türkiye, Kenan Evren gibi bir kansızın gazabına uğramış Türkiye var, sırf Kıbrıs'a çıktı diye abdnin komplo ile kriz çıkarttığı bir Türkiye var, sırf oy uğruna insanları 40 yaşına gelmeden emekli yapıp ekonominin içine eden Özal Türkiye'si var, var oğlu var

    Erdoğan'lı türkiye'ye gelirsek PKK sorunu dışında dişe dokunur birşey yoko da onların hatası ayrı konu. Tam ABD'nin dünyaya dolar pompaladıgı döneme denk gelinmiş, eğitime bilim ar-ge dururken, paraları legal yoldan cebe indirmek için betonlar dikilmiş kendisiyle birlikte yancılarını kalkındırmış
    Satacak devlet malı bırakmamış sadece 16 yılda 2.75 artmış dolar, 4tl yi gördü



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TabletlereFısıldayanAdam -- 21 Kasım 2017; 23:23:17 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: faksu.42

    Kardeş ekonomi bilgine hayran kaldım faiz artarsa paranın değeri artar ne demek oran-orantı problemi mi çözüyorsun

    Dolar'da faiz oranı max. %4
    Euro'da max. %1.5

    senin mantığına göre bizim para birimimiz bunlardan daha değerli ve bu adamlar o kadar salak ki bu denli düşük tutmuşlar faiz oranını..

    Kabaca; faiz sadece vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcıları çekmek için bir araçtır adam dolara yatırsa %4 getirisi var TL ye yatırsa %13-14 lerde bu durumda TL'yi tercih etmesi olası FAKAT faiz arttıkça borçlanma faizi de artacağı için esnaf 1 TL borç alıp 1.5 TL öderken, 2 TL ödemeye başladığı zaman doğal olarak aradaki farkı ürünlerine yansıtır ve maliyetler yükselir. Farklı bir açıdan emlak piyasasının vs yükselmesinin sebebi de yüksek oranlı kredilerdir.

    Asıl ben senin ekonomi bilgine hayran kaldım. Reel faiz denen bir şeyi hiç duydun mu? ABD nin enflasyon oranı ne senin ülkenin enflasyon oranı ne? Senin ülkende gerçek enflasyon oranının ne olduğu bile belli değil. Pinpon topuyla, bilgisayar klavyesinin q tuşunun fiyatıyla enflasyon hesaplıyorlar. Senin paran Türkiye sınırları dışında kağıt parçasıyken dolar dünyanın her yerinde geçerli. Romanya veya rusyada tl versen ekmek bile alamaz acından ölürsün. Sen de %4 lük dolar faiziyle %14 lük tl faizini kıyaslıyorsun.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.