Şimdi Ara

Hükümet neden faizlerin artmasına karşı? Temelinde yatan sebep ne? Gelin anlatıyorum.. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
133
Cevap
14
Favori
8.047
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
124 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Faiz artarsa yatırımcı adam elindeki parayı bankaya yatırır hem riske girmez hem de para kazanır. Banka da yüksek faizden kimseye borç veremeyeceği için tüketim düşer. Tüketimin düştüğü ve yeni yatırımların olmadığı yerde patronlar işçi çıkarır, üretimi düşürür. Stoklar bitene kadar fiyatlar düşse bile yeni üretim miktarı düştüğü için işçi sayısı azaldığı için alımlar düşer mi yükselir mi muammadır bence. Kısa vadede enflasyon düşer fakat devlet bankalara akan parayı piyasaya yatırım arttıracak, harcamayı arttıracak şekilde sürmezse kimse üretim yapamaz.Düşün yani vatandaşa para dağıtacak devlet ki bu piyasaya güven versin. Hem de bizim ülkemizde. Ayrıca yabancı sermaye % kaç faiz verirsen ver, sabah canının istediği gibi istediğin yere el koyabildiğin bir ülkeye borç vermez. Bu durumda hem işsizlik artar hem de bizim ülkemiz için geçerli olduğunu düşünüyorum uzun vadede enflasyon daha da artar. Hukukun üstünlüğü yoksa dışarıdan hiçbir türlü teknolojini geliştirmeni ve bu teknolojiye uygun çalışan yetiştirmeni sağlayacak bir yatırımcı türü gelmez. Teknoloji üretmezsen dolar düşse bile borcun hep artar. Doların karşısında hep senden daha fazla dolar alırlar. Sana dolar verenler de hep aynı kişiyse doları düşürüp piyasadan bir anda çeker. Doları yükseltir yine soyar seni. Bu ülkeye önce hukuk sonra da ne yaptığını bilen milliyetçi ruhu olan ekonomistler gelmelidir.




  • Şimdi konunun 2 etken noktası var bu forumu açan arkadaşın açıklamalarına ilave olarak.

    Finans piyasasında 11 yılını vermiş bir kardeşiniz olarak kısaca şuan ki ekonomik durumu basitçe özet geçeceğim.

    Şuan neden bu durumdayız?

    Cevap basit üretim kapasitemiz yani mal üretimi ve satışımız iç piyasa ile dönüyor. İhracat ithalatı karşılamıyor. Peki bu negatif durumu nasıl çözdük son 15 yıldır cevap basit dışardaki para babası ülkelerden gel bizim ülkemizde parayla yatırım yap yani bono al tahvil al hisse senedi al vb likit ürünlerle para kazan dedik. Bu yatırımcılar geldi ve cari açık sorun olmaktan çıktı. Buna birde değersizleşen usd eklenince ülkede bir meltem esti cari açık dış kaynakla kapandı enflasyon para bollanınca düştü buna endeksli para bollaşınca faizde düştü ballı börek oldu.

    Ancak usd piyasadan çekilmeye başladı amerika geri çağırdı parayı tamamda bizde döviz boldu neden kurlardaki hareket yukarıya gitmeye başladı? Çünkü yabancı yatırımcı riski az getirisi fazla olan ülkere gitmeye başladı ancak burda sıkıntı şurda biz bu meltem esintisinde nasılsa döviz bol dedik reel sektörü döviz borçlanmaya teşvik ettik yatırımcının gitmesi ve döviz borçlanma iştahı bir anda döviz sıkıntısı ortaya çıkardı birde buna cari açığın finansmanı zayıflayınca yani devlet borçlanmayınca duble etki yaptı kurlar zıpladı. Fakat buna siyasi istikrarszılık dış politikadaki sorunlarda eklenince 3 yatırımcı gideceğine 30 yatırımcı gitti triple etki oldu kur daha da zıpladı.

    Peki merkez bankası bir çok elinde silahı kullanırken kurdaki hareketi engelleyebildimi?

    Malasef hayır çünkü piyasada gün geçtikçe azalan döviz ve bu dövize olan ihtiyacın gün geçtikçe artması ve bütçenin açık vermesi ile bu silahlar boşa sıkıldı ve sıkılıyor.

    Faiz artırımı işe yararmı?

    Şuan mevcut döviz ihtiyacını kestirmek zor çünkü döviz borcu reel sektörün aşırı yoğunluğundan dolayı faiz artırımlarının işe yarama şansı var yada yok diyemeyiz ancak dolar endeksi korkutucu boyuta geçerse bu silahı süreklilik arz eden bir şekilde kullanmak zorunda kalacaktır merkez bankası

    Peki faiz arttırımı neden engelleniyor?

    Aslında bu son çare ve merkez bankası bunu kullanmak istemiyor çünkü enflasyon çok hızlı bir artış göstergesinde. Faiz artırımı temel politika olarak görülmesi zaten ekonomik sorunu olan ülkelerde uygulanır yani artık çıkmaza giren ülkeler yılda 8-10 defa faiz artırır işte merkez bankası bu duruşu bozmaz bozmak istemez.

    Ayrıca şuan siyasi tarafta hükümet buna müsade etmiyor. Faiz artışının kaçınılmaz sonuçlarından en önemlisi inşaat sektörünün ciddi bir sıkıntıya düşmesi demektir. Hükümet bunun altına girmez.



    Bekir bozdağ faizlerin indirimi için çalışma yapıyorz dedi bu nedemek?

    Şu demek piyasaya ucuz tl kaynak yaratıcaz yani biz hazineden size maliyeti düşük finansman sağlayacağız demek. Peki ülkede böyle bir para varmı aslında bu ölçekte bir para yok ancak varlık fonu işte burda devreye girecek. Varlık fonu üstünden yurtdışı finans kuruluşlarından orta vadeli ucuz kaynak yaratılacak. Birde merkez bankası karşılığını düşürürerek elindekş kaynağı ucuz yollu piyasaya sürecekler?

    Peki orta uzun vadede bir işe yararmı?

    Faiz artırımı kısa vadede bir çözümdür ancak geçicidir sonuçlarını kesiçtirmek zordur. Faiz indirimi yapmak dövize benzin dökmektir bunu dolaylı yoldan yapsalar bile piyasa iştahı çok fazla kurlar ciddi hareket görür. Ucuz kaynak yaratmak orta vadede hazinenin cebinden para cıkması demektir buda bütçe açığı demek ve yeni zamlar demektir.

    Peki hükümet ne yapacak?

    Şuan bekliyoruz daha doğrusu tüm finans piyasası beklemede ancak kuru salla faizi düşür gibi bir argüman kısa vadede ağır sonuçları olan bir ekonomik sorun olur. Alım gücü ciddi anlamda düşer ve ekonomik olarak basit tabirle çarklar dönmez.



    Faizin enflasyonu etkilemesi argümanı doğrumu?

    Cumhurbaşkanının dünya ekonomisine armağan olarak ortaya attığı ve hükümet yandaşları tarafından çılgınca benimsendiği ve malasef üzülerek söylüyorum ki hiç bir dayanağı olmayan bir argümandır.

    Faizler görece olarak enflasyonla pekte bir bağlantısı yoktur. Gelişmiş ekonomiler yüksek faiz düşük enflasyon olan ülkeler mevcuttur örnek hindistan

    Yani pekte inanılası bir durum değildir. Neden böyle dediğini gayet iyi biliyoruz ancak kimse dillendirmiyor. Sebebi rant sektörünün yüksek faizden en ağır darbe yiyen sektör olmasıdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Faizi düşürürsek enflasyon yükselir. Enflasyon yüksek olursa insanlar tıpkı faizin aşırı yüksek olduğu durumlardaki gibi ticaret yapmaktan kaçınır çünkü düşünsenize size bir işe giriyorsunuz ve minimum net karınız şuan Türkiye şartlarında %12'den yukarı olmak zorunda.

    Geçtiğimiz 1 yıl boyunca ticaret yapan bir adam 100.000.000 milyon tl'lik ticaret yapıp karşılığında 112 milyon tl kazandı ise aslında bu adam enflasyona göre hiçbirşey kazanmamış oluyor.

    Kısacası ben yüksek faiz olsun demiyorum. Enflasyonu frenleyecek ve dolar kurunu düşürecek bir seviye olsun diyorum. Çünkü biz çoğu malı üretmek ve satmak için yurtdışından alıyoruz ve bu durumda dolar euro yükselirse gelen mal daha pahalıya gelecek bu da enflasyon yaratacak.

    Kur riski, kredi faizlerinin yüksek olması riskinden daha fazla bizim ülkemizde.
  • Toplanın gerçek nedeni söylüyorum: Faiz artarsa yandaş proje adı altında ortaya koyacağı arpalıkları yapabilmek için daha zor kredi bulabilecektir. Bu da gizli ortaklarını ya da ihalelerdeki yüzdelikli paylarını tehlikeye sokacaktır.
  • hadjimurat H kullanıcısına yanıt
    Velhasılıkelam kısa vadede vatandaşa rahat gün yüzü yok (dolar falan düşmez, boşa beklemeyelim; alım gücü düştü ve düşmeye devam edecek belki de), orta vadede de durum şüpheli; doğru mudur
  • faiz düşürmek ak parti için 2 açıdan faydalı. birincisi islami açıdan uygun buda siyasi kazanç demektir.
    ikincisi ortak hale geldikleri inşaat şirketlerinin en önemli talebi kredi faizlerinin düşük olması.

    zaten bu gün bir bankaya gittiğinizde mal karşılığı çekilen kredinin faizi ev için çekilenden oldukça yüksektir.

    bu yaklaşım artık ak partinin her hareketinde var. ülke değil çevrem zengin olsun anlayışı.

    aynısını eğitimde ihtiyaç meslek lisesi olduğu halde, imam hatip lisesi hatta ortaokulu açmalarında görüyoruz.
    halka yararı olacak şeyi değil siyasi çıkarlarına uygun olan şeye para harcıyorlar.

    anlayış bu olduktan sonra faizin kaç olacağının bir önemi yok.
    yoksa faizi yüksek veya düşük olarak ekonomisini büyüten ülkeler var.
    bu bir tercih meselesi. büyüme modelinize göre seçilen parametrelerden birisi.




  • Kesinlikle öyle

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • rte doğru şeyi istiyor ama ekonomik gerçekler tezat durumda.
    herifler havadan para kazanmak için faizi yüksek ülkelere sokuyor "sıcak para"sını kara kaşına kara gözüne değil kendi cebini düşünüyor.
  • Düz mantık faizler düşük kalırsa üretim artar

    Devlette bunu yapıyor

    Şuan üretim gittikçe artıyor

    Ama bu vatandaşa olumsuz yansıyacak gittikçe fakirleşecek

    Lüks mallara ulaşamadı iyice zorlaşacak

    Sanayiciler ve ihracatçılar çok zenginleşecek

    Bizim için peri masalı olan ithal cenneti zamanları geçti tabiki o zamanki durum çok. Farklıydı ve zaman yan gelip yattık resmen bu günlere hazırlık yapmadık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faiz paranın değeri falan değildir. Geçici olarak değerini artırır sadece. USD, EUR ve JPY gibi rezerv olarak kullanılan para birimlerinde faiz çok düşüktür hatta bazen eksiye bile düşürülür. Çünkü bu para birimlerine olan güven yüksektir bu para birimlerini rezerv olarak tutanlar yabancı para birimlerine yönelmezler bu yüzdün çok istikrarlıdırlar. Ama Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin muhterem vatandaşları en ufak bir ekonomik sıkıntı durumunda yabancı para birimlerine akın ederler. Merkez bankası da sıcak para girişi sağlayarak bu durumu dengelemek için faizleri artırır. Cumhurbaşkanının konuşmaları her zamanki gibi tamamen siyasi.
  • Düşük faiz inşaatla alakadan çok yatırımlar ile alakalı. Sanayi, hizmet, tarım fark etmez. Yüksek faiz ile kimse yatırım yapmaz. Yatırım olmazsa üretim olmaz. Üretim Yoksa istihdam da yok. İstihdam yoksa, işsizlik vardır. Tüketim düşeceğinden, gelirler azalacak, maliyetler artacak, büyüme düşecek... Şu anki faizlerlerle bile %5 büyümek büyük başarı..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar faiz dediğiniz şey bir ülkenin gelirlerinin boşa heba edilmesidir. Bu konuyu açan arkadaş sanırım şaka amaçlı açtı.
  • Altın petrol doğalgaz yok birde tarım da gitti
    ------
    Bize para edecek kaynak lazım
    Bunların yerine geçecek
    -----
    Bir şeyin inmesini çıkmasına bekleyerek
    Beklentili yönetim
    DERT
    --------
    Beklenti yatırımcının bankacının işidir
    -------
    Ülkenin kaderi beklentiye ummaya sanıya sanş a bağlanılmaz..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: maccik

    Düz mantık faizler düşük kalırsa üretim artar

    Devlette bunu yapıyor

    Şuan üretim gittikçe artıyor

    Ama bu vatandaşa olumsuz yansıyacak gittikçe fakirleşecek

    Lüks mallara ulaşamadı iyice zorlaşacak

    Sanayiciler ve ihracatçılar çok zenginleşecek

    Bizim için peri masalı olan ithal cenneti zamanları geçti tabiki o zamanki durum çok. Farklıydı ve zaman yan gelip yattık resmen bu günlere hazırlık yapmadık

    Faiz düşük kalırsa türkiyede döviz artar. Üretimin artması için ham maddeyi dışarda dolar ile almıyor olmak lazım. Bu yüzden faiz düşerse üretim artar mantığı çok yanlıştır.

    Türkiye Ekonomik Konjoktürüne ters bir söylem olur hocam.




  • Herkes bir şeyler yazmış, faiz arttırımı dışa bağımlılıkta iyidir arkadaşlar kusura bakmayın, rusyanın krizi hatırlayın, adamlar sadece faizi yükselterek içinden kurtuldular, ama bu sürede devlet ne yaptı doğru yatırımlar yaptı. Devlet şu an bunu istemiyor, çünkü o yatırımı yapacak kulvarda değil, varı yoğu yol inşaat, bunlar faizler artınca patlayacak ( zaten patlayacak orası ayrı konu ) , 2019a kadar patlamasını istemediği için arttırmıyor.
    Faiz artarsa para gelir kur düşer, bu da alım gücünü arttırır. İnsanlar ev alamaz diyorsunuz da maaş alamamasını hiç göz önünde bulundurmuyorsunuz.
    Türkiye deki inşaatlar TL ile ihale ediliyor, Alan çoğu firma 1 yıl içinde zarara giriyor. Dolar bu şekilde artınca o inşaatlar patlıcak ve insanlar işsiz kalacak. Bilmem anlatabildim mi....
  • BlancpaiN kullanıcısına yanıt
    normal şartlarda bu mantık oldukça doğrudur. ancak ekonomi çok ayaklı bir konu olduğu için bir yerden kaçmaya çalışırken diğer yerden yakalanıp kündeye atıyorlar.

    konut sektörünü reel ekonominin merkezine koyarsanız. siz düşük faiz uygulasanız da bir yerde balon patlar.

    öncelikle 80 milyonluk ülkenin en temel ihtiyaçlarını karşılayacak sektörleri ayakta tutacak tedbirler alınmalı, daha sonra katma değeri yüksek teknolojik yatırımlar yapılmalı. bunların sonunda oluşacak gelirin konuta aktarılması gerekir. bunun tersini yapmaya çalışırsanız, düşük faiz ile sistem yürümez.

    konutun istihdama katkısı görece yüksek gibi olsa da niteliksiz ve sürdürülebilir olmadığı için yerinde saymaya devam ediyoruz.

    bununla beraber faiz sadece tek taraflı olarak düşünülmez. millet parasını yatırıp gelirini alır durumu da var. ancak diğer taraftan en genel haliyle hazineye tasarruf olarak aktarıyorsun. bu da dışarıdan alınan borçları azaltıyor.dışarıdan aldığın her borç sana katlanarak geri dönüyor.

    japonya, isveç, norveç, isviçre gibi ülkelerde faiz düşüktür çünkü hem katma değerli üretim hem de tasarruf miktarı fazla. adam zaten hazinede para tutmak istemiyor. ancak senin ekonomin sürekli cari açık verip bir de üzerine dışarıdan borçlanırken sen düşük faiz diye politika yürütürsen dimyata pirince giderken eldeki bulguru da geçtim bulguru taşıdığın kabı bile kaybedersin.

    selam ve dua ile




  • Dini bakımdan faizin artmasına karşı çıkan kara cahil tayfaya bayılıyorum en çok. Az faiz haram değilmişcesine hükümeti onaylar bunlar...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şöyle düşünün sanayiciler ve ihracatçılar dolarla çalışır

    Doların yükselmesi onlar için olumsuz değildir

    Hammaddeyi dışarıdan aldı dışa mal olarak sattı

    Her zamanki gibi 1 milyonluk girdi aldı dolar bazında 2 milyona satış yaptı kalan 1 milyonu TL ye çevirdi işçisine maaşını verdi elektrik suyunu ödedi

    Yani yanına fazladan 500 bin TL kaldı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: foggof62

    Faiz matematiksel olarak çıkmaza sokar.
    İZLE







    Bu kadar güzel açıklanamazdı...




  • "Siz harcamak istemeyince elinde malı olup satmak isteyenler, ellerindeki malı satmak için fiyat düşürmek zorunda kalırlar ve böylelikle enflasyon düşer." Bundan sonrasını okumadım böyle beyinler harcanıyor. Aynen kardeşim faiz %80 civarı olsun gör bakalım ülke nasıl kalkiniyor tıpkı eski günlerde ki gibi !

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.