Şimdi Ara

Hükümet neden faizlerin artmasına karşı? Temelinde yatan sebep ne? Gelin anlatıyorum.. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
134
Cevap
14
Favori
8.047
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
124 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: QTPoison


    quote:

    Orijinalden alıntı: GoToHell


    quote:

    Orijinalden alıntı: QTPoison

    okumuş olmakla ahlakın pek bir alakası yok

    Ahlaklı ahlaksız demedik okuduğunu anla pardon ben kime diyorum ki...



    Hain dedim HAİN.

    okumuş olmakla hainliğin pek bir alakası yok

    Bizde var demedik okuduğunu anlayamayan şahıs.



    Okumuş hain bulamadıkları için bu cahili uygun görmüşlerdir dedik.



    Hala anlamadın değil mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • GoToHell G kullanıcısına yanıt
    ben buldular demedim ki
  • Ben de sizin gibi düşünüyorum sadece zarrab davasının bizim bankalarımızı bitirmek için değil gerçekten ambargoyu deldiğimiz için olduğunu düşünüyorum

    Tabi bunun sonucunda bankalarımız çok zarar görecek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben diyorum ama.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk mesaj doğru ama yetersiz bir açıklama. Cumhurbaşkanı ve danışmanları bunları bilmiyor değil. Sebep çok daha başka.

    Asıl sebep inşaat sektörü düşünüldüğü için faizlerin düşük olması isteniyor. Çünkü şu an ülkenin lokomotifi diyebileceğimiz sektör maalesef inşaat. Faizler artarsa;

    1.) Müteahhit ve inşaat firmalarının sağdan soldan çektikleri krediyle başlattığı projeler ya durma noktasına gelir ya da ev fiyatlarını arttırırlar.

    2.) Faizler yükseldiği zaman cebinde ev alacak parası olmayan adam borçlanıp ev almaktan 2 nedenden dolayı vazgeçer.

    - Faizler yükseldiği için müteahhitler ev fiyatlarını yükseltir. (Maliyet artışından) 200 Bin TL'e alabileceği evin 300 Bin TL olduğunu gören tüketici satın almaktan vazgeçer.
    - Yine faizlerden dolayı paranın maliyeti artmıştır. Ve tüketici 100 Bin TL kredi için astronomik faiz ödemek istemez. Sonuç, satın almaktan vazgeçer.

    3.) Tüm bu gelişmeler zincirleme etkiyle büyüme rakamlarını düşürür. Büyümenin düşük olması AKP'nin propaganda araçlarından birinin yok olması demektir.

    Uzun vadede olumlu etkileri, Döviz paritesi düşer, bundan dolayı dövize bağlı üretim maliyetleri olan sektörler rahat nefes alır. Bu da fiyatlara yansır. Faizler yüksek olduğu için sadece cebinde parası olan adam harcama yapar. Fiyatların düşmesi ve harcamaların azalması da enflasyonu düşürür. Fakat bu büyümeyi de olumsuz etkiler. (Negatif propaganda)

    Bu yüzden AKP tamamen 2019 seçimlerine yönelik "kısa vadeyi" kurtarmaya dönük bir politika izliyor. Bunun sonucunda oluşan açıkları da mali disiplini bozmamak için orta direk dediğimiz vatandaşın sırtına yüklüyor. Dolaylı vergilerin sürekli artmasının sebebi budur.




  • Yahu ne kalın kafalıymışsın sen..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TrMhMt -- 23 Kasım 2017; 19:18:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ysakay

    Faiz arttırınca yatırımlar düşer düz bir mantık,kelime olarak doğru ama mantığa ve günümüz şartlarına aykırı. Bu konuyu tartışmamız lazım. Ekonomiyi canlandırmanın şu an en kolay yolu buradan geçiyor ancak mantalite ve siyasi otoritenin değişimiyle bu süreç başlamalı yoksa faiz avantajıda elimizden kaçar.



    Örneğin. MB dövizdeki faiz oranları.



    http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/7b078e50-8dfc-4aa4-b138-19643cf70cf1/USDtum.html?MOD=AJPERES&CVID=



    Dikkatli baktığımızda faizlerin düşüşü ve TL nin değer kaybı eş zamanlıdır. Tabiki bu süreci pekiştiren iç ve dış siyasi olaylar,hukukun ve demokrasinin çöküşü,dikta rejimininde etkisi büyük. Orası ayrı bir konu.



    Yarın yeni bir hükümet gelir,hukuka,demokrasiye sıkısıkıya sarılıp oy kaygısı için önüne gelenle kavga etmez ve faiz oranları arttırılırsa ne olur?



    6.000₺ ye vatandan 10 taksitle ( sözde iyilik yapıyorlar ) iphone alıyorsun şu an. Faizler yükselse ve bir üst paragraftaki etmenler yerine getirilse,ülkedeye giricek yatırımlar sayesinde,piyasanın döviz arzı azalır. Bu da döviz fiyatlarının gerilemesine neden olur,daha doğrusu ülkeye giren döviz karşılığı ₺ olarak varlık sunduğun için ₺ değerlenir. 4₺ olan kur zamanı düşük faiz ( hatta 0 faiz) ile 6.000₺ ye aldığın telefonu,atıyorum kur 3₺ olduğu zaman faizli bir şekilde 4.500+ faiz olarak atıyorum 5.000 e alırsın. Buradaki rakamlar örnektir. Yarın MB faizi arttırsa $ 3 e düşmez yani uyarayım şimdiden.



    Devam edelim. Ülkene yatırımlar girmeye başlıyor. Ülkelerle minimum sorunla ilişkiler sağlıyorsun. Ülkende huzur ve refah seviyesini yükseltiyorsun. Yatırımcılar Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Döviz ihtiyacın iyice azalıyor. Yatırımcılar geldikçe dolaylı olarak ihracaatında artmaya başlıyor. Ülken tanınıyor,referanslae alıyorsun turizm artıyor. Ülkeye döviz hala girmeye devam ediyor. ( İlk akp döneminde olan tamda buydu. ) İştah kabartıcı faiz oranlarıyla döviz bu ülkede kalmaya devam ediyor.



    MB döviz rezervleri yükseldi diyelim. Napıcak ülke bu parayı? Sonuçta bu paraları faiz vericem diye elde ettin ve faizleri bir yerden çıkarman lazım. Bu parayı yatırımcılara satıyorsun, buradan bir gelir elde ediyorsun. Sonra yatırımcılara para karşılığı devlet tahvili verip o parayla katma değerli yatırımlar yaparsın veya tarım,hayvancılık gibi alanlarda teşvik sağlarsın. Üretirsin satarsın. Aynı parayı 3 kez değerlendirmiş olursun. Tarıma ve hayvancılığa verdiğin teşvikler sayesinde Kazanan devlet oldukça,vergi dilimlerini düşürür hatta ötv gibi saçma vergilerden zamanla kurtulursun.



    Bunlada bitmez. Ekonomik seviyesi yüksek,huzur ve barışın olduğu adil bir toplumdan insanlar kaçmamaya başlar. Beyin göçünü engellersin. İlime bilime vereceğin teşvikle,kendi savunma sistemlerini,donanımlarını,yazılımlarını,sağlık-medikal malzemelerini yetiştirirsin. Bu paradoks gibi kendini tekrar ederek gider. Taa ki bu halk başka bir din tüccarını bulana kadar. Kıskandığımız,ğardon bizi "gısganan" almanya bundan 60 yıl önce yokolmuş bir ülkeydi. Şu an ki durumları ortada ki almanyadan çok çok daha iyi seviyede ülkeler mevcut.





    Yukarıda yazdıklarım malesef yazdığımla kalır ve bu halk bu adamı yine seçer. Eğer bir gün bu adamdan kurtulursak ve cebini değil milletini düşünen,bir şeyi iki kere anlatmadan anlamayan bir oğlu olmayan,yalan söylemeyen,eniştesinden istihbarat almayan,milletle alay edercesine " ben demedim " demeyen,kendinden olmayanları terörist ilan etmeyen, her cümlesine üstüne vazife olmadığı halde " ... ya talimat verdim. " ile başlamayan,bacımın huyunu eniştemden iyi mi bilecem diyen biri başımıza gelirse olabilecek güzel şeylerin hiçde zor olmadığını anlatmak ve gerçek milliyetçi gençlere akpsizde bu ülkenin olacağını hatta çok çok daha iyi olacağını bundan daha kötü olamayacağını anlatmak için yazdım.



    Selametle.

    Hocam açıklayıcı ve bilgilendirici yazınızı tekrar tekrar okudum. Teşekkür ederim.



    Ancak anlamadığım, (ekonomi ile pek ilgilenmediğim hatta anlamadığım için) bir iki kısım var.



    Neden dövize ihtiyaç duyuyoruz?

    Sadece dolar olarak değil.

    Euro, japon yeni ya da başka bir şey.

    Özellikle gelişmiş ülkelerin paralarına "ihtiyaç" duyuyoruz.



    Neden gelişmemiş bir ülkenin parasına ihtiyaç duymuyoruz?

    Ya da gelişmemiş bir ülkenin parasına ihtiyaç duymamamızın sebebi nedir?



    Tamamen ekonomik olarak ve öğrenmek için soruyorum, açıklarsanız sevinirim.



    Teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Uzun konulara gerek yok nedeni basit bir zincirdir



    Faiz artarsa yatirim azalir(yatirim yapilacak para faize gider instead of durumu)>Yatarim azalirsa issizlik artar>Issizlik artarsa uretim ve buyume olmaz>Bu tip ulkelerin sonu kriz olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • GoToHell G kullanıcısına yanıt
    ağla
  • Çomar lütfen.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • faiz enflasyonun kendisidir faiz ne kadar yuksekse enflasyon o kadar yuksektir. avrupada faizle %1.5-2 civarinda enflasyonda ayni sekilde. yada 90 li yillarda faiz %90 lardayken enflasyonda o civardaydi.

    sizin mantiga gore 90 li yillarda enflasyon olmamasi gerekiyor.

    dip not: siyasi partilerin hicbirine sempatim yok.
  • Ellerindeki para sıfırlanınca ve dışarıdan borç alamayacak hale gelince mecbur arttıracaklar. O zaman da faiz lobisi bizi kandırmış mı der ne der bilemedim.
  • quote:

    Cenab-ı Allah Kur'an-ı Kerim'de ribayı - meşhur ifadesi ile faizi- kesin olarak yasaklamıştır. Riba, Hristiyanlık'ta ve Yahudilikte de yasaktır. Allah, Bakara Suresi, 279. Ayet-i Kerime'sinde:"... faizden vazgeçmezseniz, Allah ve Rasulüyle savaşa girdiğinizi bilin.." diye biz inananlara çok net bir mesaj veriyor. Bu çalışma ile bizler bu savaşta Allah ve Rasulünün tarafında olduğumuzu ifade ediyoruz. İster Müslüman, ister Hristiyan ister Yahudi olsun, dünyadaki bütün inananları ve adalet isteyen bütün insanları bu çalışmayı yayarak taraflarını belli etmeye çağırıyoruz. Borca Dayalı Para Sistemine isyan etmeye çağırıyoruz. Çalışmak bizden Tevfik Allah'tandır.
  • Reisin ekonomi kurmayları ve siyasi yönlendirmesi inşaat üzerine kuruludur. Reis diyor ki faizler insin. Tek sebebi ise inşaat üzerine kurulu ekonominin artan faizler sebebiyle inşaat satışlarının ve taahhüt işlerinin aksayacağı.



    Normal şartlarda faiz iyi bir ekonomi politikası ile iner. Veya bazı ekonomistlerin savunduğu değersiz tl ile faizler ancak sabit kalır. Fakat bizim gibi ithal girdileri olan ülkede dövizle gelen mallar ve üretim maliyetleri artacağından kur kaynaklı enflasyon oluşur. Emlak fiyatları dolar hesabı ile ucuzladığından ülkemizde ki meşhur beton sevdalıları için yatırım fırsatı olur



    Maalesef herkes biliyor ki sadece beton ile ülke uzun yıllar kalkınamaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • erdoganb E kullanıcısına yanıt
    Uluslararası ticarette $ kullanılır. Ekonomik verilerde hep dolar üzerinden yapılıyor ama aslında euroyada çok ihtiyaç duyuyoruz. Elinizde dolar olunca alamayacağınız bir şey yoktur zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaş çok güzel özetlemiş bir de bunu görseller ve Türkçe alt yazıyla anlatan çok güzel bir video var. Aslında ekonomiyi bütün olarak temelden ele alıyor para basma faiz kredi dahil.



    https://m.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çalışanların yüzde sekseninin bankaya borçlu olduğu ülkede faizler düştüğü an otomatik olarak borçların yeniden yapılandırılması gündeme gelir.

    Bankalara olan borçların yeniden daha düşük faizle yapılandırılması demek yeni borçlanma ile beraber piyasaya sürülecek sıcak parayı da tetikler

    Bu da Arap kökenli dolar suyunun kesildiği bu günlerde piyasalarda geçici bir rahatlamaya yol açar.

    Bence asıl hedeflerden biri de bu. Yani insanımızı yeniden ve daha yüksek miktarlarla borçlandırıp piyasayı geçici olarak rahatlatırken, ekonomide kriz olsa piyasalar bu kadar hareketli mi olur diyebilmek.
  • Yıllardır şu forumda okuduğum en faydalı başlıklardan biri. Katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. Sayenizde ufkum açılıyor. Dikkatle takip ediyorum.
  • ysakay kullanıcısına yanıt
    Yani alışverişte geçerli para...



    Hammaddeyi ve işleme sürecini kendi içimizde halledersek o zaman dolar ihtiyacımız azalır ve dolar düşer.

    TL değer kazanır.

    Doğru mudur hocam?

    Teşekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birine karşı muhalefet etmek için yanlış olanı doğru göstermek kin ve nefretin eseri olsa gerek faiz bankalar dışında hiç bir millete yaramaz çalışmayan üretmeyen sermaye kar gibi erir. Sendeki bu kafa tipik Siyonist kafası

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.