Şimdi Ara

Hükümet neden faizlerin artmasına karşı? Temelinde yatan sebep ne? Gelin anlatıyorum.. (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
133
Cevap
14
Favori
8.047
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
124 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TabletlereFısıldayanAdam

    ''Yanlışım varsa yine düzeltin, bundan önceki hükumetlerde faizler havalarda uçuşuyor, herkes günü kurtarmak için faizlerin yükselmesine ses etmiyordu, 1 dolar 1923 senesinde 80 kuruş iken 2001 senesinde böylece 1.25 MİLYON TL'yi gördü. ''


    O bahsettiğin artış 78 yılda olmuş.Bu süre zarfında yıkılan Osmanlının tüm borç yükü üstüne kalan bir Türkiye var ilk etapta. Sonra ne kadar tarafsız kalsa da dünya savaşından kötü etkilenen bir Türkiye, Kenan Evren gibi bir kansızın gazabına uğramış Türkiye var, sırf Kıbrıs'a çıktı diye abdnin komplo ile kriz çıkarttığı bir Türkiye var, sırf oy uğruna insanları 40 yaşına gelmeden emekli yapıp ekonominin içine eden Özal Türkiye'si var, var oğlu var

    Erdoğan'lı türkiye'ye gelirsek PKK sorunu dışında dişe dokunur birşey yoko da onların hatası ayrı konu. Tam ABD'nin dünyaya dolar pompaladıgı döneme denk gelinmiş, eğitime bilim ar-ge dururken, paraları legal yoldan cebe indirmek için betonlar dikilmiş kendisiyle birlikte yancılarını kalkındırmış
    Satacak devlet malı bırakmamış sadece 16 yılda 2.75 artmış dolar, 4tl yi gördü



    Kenan Evren'e kansız diyemezsin.. Adam yapılması gerekeni yaptı.. Başka türlü sistemi düzeltemezdi.. Çiçek mi verecekti birbirini vurup kaos ortamı yaratanlara?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • erdoganb E kullanıcısına yanıt
    Tabiki.

    Biz yüzyıllardır tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir millet olmamıza rağmen yemi bile ithal ediyoruz. Tarım ürünlerinin tohumlarını ithal ediyoruz. Millet et yiyemiyor,hayvan ithal ediyoruz. Mercimeği,pirinci bile ithal ediyoruz. Ürettiğimiz tek şey beton ve biraz tekstilde iyi sayılırız. Bu devlet yatsın kalksın milletine dua etsin,bu kadar vergi yükü altında ezilen başka bir millet ne gördüm ne duydum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok cahilsin ekonomi bir sistemdir faiz de bu sistemin parçasıdır sistemi bu seviyeye indirgemek ... bilmediğiniz şeyler hakkında yorum yapıp rezil olmayın
  • Tr déki enflasyon talep enflasyonu degilki.

    Bir kac.cent e 1000 dolar basamiyorsun ki de rte gibi bunlari soyliyeceksin.

    Yazacak cok sey var ama sonuc arka kapilardan enflasyon rakamlari manupule edilmesine ragmen rakamlar bu seviyedeki uretim yapmadan bu isten kurtulunmaz,tabi bu beton degil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herşeyden önce insanları tarıma sanayii ye teşvik etmek gerek,nasıl olcak bu insanlar yaptığı işten para kazanıp mutlu olacak;öncelikle kooperatifler guclendirilmeli,çiftçinin yem,mazot gibi girdilerin azaltılması için çalışılması gerek.İnsan mutlu olduğu ve kazandığı işi büyütür.İneklerin yerli ırk olayı ve yerli tohum bir an önce çözülmeli..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • benimde yıllardır çözemediğim bir soru bu,erdoğan faiz'e karşı değil orana karşı,ben gerçekten çözemiyorum bu konuyu faizler %20 olsa ne olur?onu verecek olan bankalar düşünsün yada alacak olan kişiler.ama anladığım kadarı ile devlet bütçe açığını borçlanarak kapattığı için faizlerin artmasını istemiyor.ben olsam para ihtiyacımı para basarak karşılarım ama her yıl değil,sonra denk bütçe yaparım,devletin harcaması gelirinin üzerine çıkıyorsa zaten ne yaparsan yap sorun var demektir.ha faizler %5 olmuş ha %10 ne farkederki? sonunda gemi batar.devletin borçlanma ihtiyacı olmasın ben ortada sorun kalacağını zannetmiyorum.
  • BlancpaiN kullanıcısına yanıt
    Aslında değinmeye çalıştığımız ortak nokta şu sanıyorum. Dışarıya ürün satıp ülkeye döviz sokarak kalkınmak, ve elimize geçen varlıkları eğitime, sanayiye, bilime teknolojiye ayırmak yerine ev yapıp iç pazara satmak hükümetlerin daha çok işine geldi özellikle son 15 yıldır iş bu şekilde yürüdü.
    Kısa vadede dev bir sektör oluştu istihdam yaratıldı vs. ama ürettiğimiz tükettiğimizin yanında devede kulak kalınca işler sarpa sardı.Üretmiyoruz fazileri indirmişsin çıkarmışsın nee farkeder gelir giderden fazla değilse batmaya mahkumsun mantık çok basit aslında

    10 ton domates satıp ülkeye soktugumuz para dışarıdab 1-2 iphone x alınmasıyla uçup gitti örneğin, son diyeceğim ise siyasiler için ''çaldılar'' diyenlere kızmayın Atatürk ve ABD'nin ambargo ile devirebildiği Ecevit dışında, düzgün birilerinin geldiğini söyleyemeyiz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TabletlereFısıldayanAdam -- 23 Kasım 2017; 15:25:21 >




  • Faizi düşük tutma eğiliminin temel sebebi bu kadar karmaşık değil aslında, temel sebep inşaat şirketlerinin faiz yükseldikçe ev satamamaları, AKP bu şirketlerle büyüyor bunlar iş yapamadıkça aralarındaki ilişkide sorunlar oluyor.
  • Danışmanı jöleli olanın ekonomi görüşü de tabi ki bizleri şaşırtmaz..
  • Cumhurbaşkanımızın bence eksik söylediği bir nokta var. Evet faizi düşürün diyor ama hangi faiz, burayı atlıyor. Ekonomide çarklardan biri dağıldığında hepsi etkilenir. Düşmesi gereken mevduat faizidir.



    Mevduat faizi düşerse borçlanma faizleride otomatik olarak düşer. Örnek vermek gerekirse 2008 krizi döneminde Japonya da otomobil üreticileri araçlarını Amerika'ya satamayınca iç pazara yönelerek mevduat faizlerinde eksi faiz uygulamasına gidilmiştir. Sebebi ise iç piyasaları hareketlendirmek ve insanları tüketime yönlendirmek. Böyle bir durumda ülke içindeki üretim yapan fabrikaların sürekliliğini sağlamak.



    Kısaca faizi, enflasyonu ve kuru düşürmenin birden fazla yolu var. Faiz arttırımı ile de döviz düşebilir fakat sanıyor musunuz ki o döviz ülkede kalacak? İhracat yapmadığınız sürece o paranın tamamı ülke dışına çıkacak. Sonuç olarak bu sefer de enflasyon artış gösterecek. İki ucu boklu değnek kısaca.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: amacsızpanda

    Kardeş çok yanlış pencereden bakıyorsun.



    1- biz borçlu bir ülkeyiz. 100 alıp 110 vermek ile faizi yükseltip 100 alıp 120 vermenin ülke için nasıl bir olumsuz etkisinin olabileceğini ilk önce düşünmek Lazım



    2- faiz enflasyonu düşürmez tam tersi uçurur. Heleki bizim gibi her şeyi borçla alan ülke için. Örnek vereyim. Mal alacaksın veya yatırım yapacaksın kredi çekiyorsun. Şimdi bu esnaf veya şirket faiz giderini nerden çıkartacak? Tabi ki müşteriden. Faiz arttıkça fiyat yükselecek. Artıkça yükselecek



    3- faiz alımları düşürür ama fiyatı düşürmez. Üretimi düşürür. Mal satılmayınca üretim kısılır. Fabrikalar atölyeler çok düşük üretim kapasitesi ile çalışır.



    4- tabi üretim azalınca işsizlik artar. Kimse çalışmayan işçiyi fabrikada tutmaz.



    V.b



    Bakın bizdeki bankalar her olumsuz olaydan sonra faiz artırma derdine düşüyor zaten. Hatırlayın darbe olunca fazileri uçurma derdine düştüler. Ne oldu Tayyip Erdoğan defalarca azaltın dedi dinlemediler. Ama halk ziraat vakıf gibi kamu bankaları düşük faize devam edince eşşek gibi düşürdüler. Kamu bankası 0,85 ten kredi verirken bir ara bunlar 1.30 dan veriyordu. Ama baktılar kimse gelmiyor mecbur kaldılar.



    Zaten bu abd deki dava bunun için. Bu ülkede halen sapasağlam kalmış kamu bankacılığına bir saldırı. Nihai saldırı.

    Akp'nin ozellikle yigit bulut gibi capsiz adamlarin savundugu argumanlar bunlar.



    Senin ulkende bagimsiz yargi, hukuki guvence yoksa senin ulkene para niye girsin?



    Elin japonu, almani salak mi ki bir gecede bir adamin lafiyla her seyin tepetaklak degistigi bir ulkeye yatirim yapsin?



    Dolar karsisinda en cok deger kaybeden para turk lirasi. Bunu nasil acikliyorsunuz?



    Turkiye'nin katma degerli bir urunu var mi? gelismis ulkelere bakiyoruz hepsinin bir degerli mali var disariya sattigi. Apple, microsoft, facebook, mercedes, bmw, honda, toyota vs. uzar gider liste..



    Size soruyorum biz ne satiyoruz disari? Montaj sanayi, domates, findik disinda? Bunlari da degerinde satamiyoruz. Rusya domatesi almadi diye koskoca RTE yalvarmaya gitti. Bizden alin diye. Sonra da kendi izin verdikleri sirketler harici kimsenin domatesini almiyorlar ihracat icin.



    Ambargo konusuna gelince. TURKIYE CUMHURIYETI'NIN VE VATANDASLARININ sorunu degildir. Tayyip erdogan ve ekibi uluslararasi sozlesmelerle guvence altina alinmis ambargoyu delip MILYAR DOLARLIK RUSVET yesin ve bizden yani halktan bunu savunmamizi beklesin?



    Senin kamu bankalarin rusvet agi kurmus, daha kamu bankaciligimizi bitirmek icin atilmis hamleler diyorsunuz.



    Sen uluslararasi sozlesmelere imza attiysan, uymak zorundasin. Para tatli geldi diye delersen abd'de boyle delet iste adami. Zarrab vatanseverdi noldu? Kendi canini kurtarmak icin satti tayyibi.



    uzar gider neden faiz artti neden enflasyon cikti neden dolar artti..

    Size kalsa her sey AMERIGANIN OYUNU

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Vakti olanlar izlesin



    https://youtu.be/BOkDrOJOGEU

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TabletlereFısıldayanAdam T kullanıcısına yanıt
    Ortak nokta veya görüş değil gerçekler bunlar...
  • bankalarda faizle karpayı birbirine benziyor, bu sebepten fazla oran kim veriyorsa almak uygun diye düşünüyorum, siz ?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlar faizler düşsün diye kendini paralıyor niye milleti, vatanı, sanayi ve üretimi düşündüğü içinmi? Hayır; büyük inşaat firmalarının yeni konut satışları 3 aydır resmen durdu,taşeronlara ödemeler zaten 4 aydır aksıyor (nerden mi biliyorum 30 yıllık inşaat mühendisiyim ve sektördeyim) . Kredi faizleri düşsünki inşaatçılar özelliklede iktidara yakın büyük gruplar rahat rahat 100 e mal ettikleri daireleri 600-700e sattın burdanda siyasetin ve partinin finansmanı sağlansın, şuursuz ve bilinçsiz milletde illa mülk edineceğim saplantısı ile gırtlağına kadar borçlansın, sonunda batsın gitsin diye.Ayrıca ekonomik ve finansal cahillik son haddine gelmiştir zira sen faizi bu ortamda düşür bakalım dolar 4,5 da olur rahat 5'ide görür, tabi başta akaryakıt fiyatları olmak üzere piyasalarda anasının a. görür.Sonuç olarak yolun sonuna gelinmiştir.İşin özü budur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DIGIL -- 23 Kasım 2017; 20:21:25 >




  • Faiz arttırımları seviyeli dengeli olarak kesinlikle olmalı. Tabi bu gelen parayı işletmek de önemli yoksa daha da felakete sürükleniriz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En bilgisiz olduğum konudur ekonomi, yani teknik olarak. Peki çok merak ediyorum, bu kuzey korede hiç dolar kullanılmıyor mu, bu adamlar nasıl çeviriyor kendini o kadar ambargoya rağmen?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faiz artarsa yatırımlar düşer goygoyunu lütfen bırakın. Yıllardır faiz düşüktü de neden yatırımlar neredeyse HİÇ artmadı? Yatırım diye tek artan şey inşaat işleri oldu ki katma değer üretmeyen bir sektör. Faiz yükselirse enflasyon artar demek de yanlış. Şu an görece düşük faiz olmasına rağmen neden enflasyon yükseliyor? Tasarruf kısmı faizde çok önemlidir;
    Bakın şimdi elinizde 100 tl var ve telefon alacaksınız ve faiz %13 diyelim. Eğer telefonu almayıp 1 yıllık faize koyarsanız 113 tl paranız olur ama gerçek enflasyon %13'ün üzerinde olduğu için elinizde 113 tl de olsa bir sene sonra o telefon en az 120 tl olduğundan alamıyorsunuz. Sonuçta insanlar o parayı faize koyarak tasarruf edeceğine enflasyon yüzünden zarara uğrayacağını bildiği için ya hemen parasını harcayarak o telefonu alıyor ya da dövize güvendiği için döviz alıyor. Nihayetinde görece düşük faiz tasarruf yapmanı engelliyor, dövize olan talebi artırarak döviz fiyatını yükseltiyor, dövizin artması demek tl değerinin azalması demektir ki bu da enflasyonu artırıyor. Ayrıca senin samanın bile ithal bak saman diyorum dövizin yükselmesi demek enflasyonun daha fazla artmasıdır.
    Bunu önlemenin tek bir yolu var. İnsanların döviz talebini kırmak için faizin getirisinin daha yüksek olduğuna inandırmak yani faizi gerçek enflasyonun üzerinde artırmak. Bunlar da yetmez teknoloji-arge faaliyetlerine, ihracat yapan firmalara teşvikler verilmeli ki 1 yıl sonra biten inşaat yerine on yıllarca süren sanayi üretimiyle yapısal çözümlemelere gidilmeli. Yıllardır göstermelik teşvikler gibi değil ama. Koç, sabancı, vestel gibi şirketlere yıllardır küfür ettiler ama ülkede reel üretim yapan birkaç şirketten biri bunlar. Bu şirketler gibi şirketler kurulmalı. Devlet Köprü ihalelerini alan şirketler gibi reel katkısı sıfır olan şirketlere yardımı kesmelidir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Faiz arttırımı bir seçenekmiş gibi değerlendiriliyor. Böyle bir seçim şansımız yok. Faiz arttırımı zorunluluktur. Faiz arttırımı çok kötü sonuçlar doğurur bu konuda herkes hemfikir yazılmış da zaten. Ancak faiz arttırılmamalı diyen arkadaşlar 200Milyar $ bir sene içerisinde ödenecek 500Milyar $ borcu nasıl ödeyeceğimizi söylese de öğrensek. İşte bu yüzden zorunluluk. Ülkede borcunu ödeyecek kadar dolar yok. Mecburen yeni borç alıp ödeyeceğiz. Ohal, işlemeyen adalet sistemi, tek adam yönetimi gibi sebeplerle zaten borç vermek istemiyor kimse çünkü riski karşılamıyor. Üstüne faiz düşük olursa hepten kaçarlar ve nitekim TCMB'nin on ihalelerini incelerseniz ihtiyacın 1/4ü kadar talep geliyor. Sürekli açık veriyor. Dolayısı ile kimseyi borç vermeye zorlayamayacağınıza göre riski karşılayacak kadar yüksek faizle, borç verecekleri çekmeniz gerekir. Ha yok ben bunu yapmam derseniz adam da parasını dolara çevirip kaçar gider sonra dolar 8 lira da olur 10 lira da. Faiz arttırılmamalı diyen arkadaşlar gerekirse dolar 10 tl olsun sorun yok diyorsa eyvallah. Faiz arttırılmasın.




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.