Şimdi Ara

Hükümet neden faizlerin artmasına karşı? Temelinde yatan sebep ne? Gelin anlatıyorum.. (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
133
Cevap
14
Favori
8.047
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
124 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • sarahaten S kullanıcısına yanıt
    Söz konusu parayla 300 bin lira değerinde 203, 500 bin lira değerinde 122 daire ya da 3 milyon lira değerinde 20 lüks villa satın alınabiliyor. İkramiye bankaya yatırıldığında, ortalama gecelik 13 bin lira, aylık 600 bin lira faiz getirisi elde edilebiliyor.

    https://www.ntv.com.tr/galeri/ekonomi/erken-emeklilik-icin-3-formul-ne-zaman-emekli-olurum,qRauBeCFYk-Fl7EWreZjZw

    Bak 500 bin TL değerinde 122 daire alınabiliyor.

    Aldım daireyi, Bu dairelerin emlak vergileri, stopaji vs. vergi giderim var.

    Kiraya verdim aylık 8 Bin TL'den 8000x122= 976 Bin TL aylık kira geliri. Kira geliri için devlete yine vergi, ama en basit risk, bu 122 kişi her ay başında 8 bini şaak diye hesaba yatırabilecek mi?

    Faizde durum ne her ay vade döneminde 600 bin TL heapta, baş ağrısı yok, stess yok, vergi yok.

    Yüksek faiz ekonomiyi tembelleştirir.

    Çözüm sormuşsun;

    öncelikle üretim ekonomisi mi olacağız, tüketim ekonomisi mi karar vermek lazım.

    Yalnız bu kararı verirken şöyle bir durum var,

    eğer üretim ekonomisini seçersek tıpkı bir orman gibi düşün, önce ağacı ekip ondan sonra belirli bir müddet boyunca o ağaç fidelerinin büyümesini beklememiz gerekecek, ondan sonra o fideler ağaç olduktan sonra ormanın faydasını görebiliriz.

    Tüketim ekonomisinde ise, bir şeye beklemeye gerek yok, zaten insanlar ihtiyaçları doğrultusunda hep bir şeyleri alıyorlar.

    Burada durum şu, halk üretim ekonomisine geçişteki bekleme süresini ve o süreçteki sancılara göğüs gerecek irade de mi?

    Yoksa ya bana dokunmayan yılan 1000 yıl yaşasın, benim param kimseyi ilgilendirmez, param varsa Iphone X e 7 bin TL de veririm, Benzin 5,60 ta olsa gaza basar altımda ki arabanın hakkını veririm bencilliğinde mi?

    Bu durumun AKP ile alakası yok ama bizim halkımız hep bencil, hep lüks özentisi, hep sonradan görmeydi.

    yani 2 yol var ama bunun karar merci ben olamam.

    Ya üretim ekonomisine geçip, devlet tüm ekonomik ve mali durumlarda tekel oluşturup, her şeye karar verecek.

    mesela limon üretiminde, iç pazar ihtiyacı + ihracat miktarı belirleyecek, ancak iç pazar da da limonu genel tüketimde kullanırken ki fiyat ve üretim/ satış kotasını da belirleyecek.

    Mesela vatandaşının limon ihtiyacı için, pazarda birim/fiyat endeksinde belirlerleyici unsurunda sosyal devlet anlayışında herkesin alacağı bir fiyat belirleyecek.

    Ancak dondurma, limonata vs. gibi özel tüketim unsuruna giren ve bu unsurları üreten pastane, fabrika vs. ye kalıp pazar fiyatından verse de satışında özel tüketim vergisini sunacak, yani halkı limon meyvesinin genel üretim miktarında birincil özelliği olan şekli ile tüketmeye ve gereksiz israf, özel tüketim, lüks vs. gibi durumdan vazgeçirecek, eğer özel bir amaçla tüketmek istiyorsa vergisini ona göre verecek.

    Yani limonu herkes salatasına sıksın, suyunu sıkıp doğal vitamin olarak içsin, yada alsın limonu evde kendi limonatasını yapsın. tassarufu kendisi gerçekleştirsin.

    AMa bu limonu ticari fayda için bir işletmenin alıp ta özel bir durumla başka bir gıda ürünü çıkarması suretiyle vatandaşa arz ediyorsa, vatandaşta bunun bilinciyle eğer kendisi bu şekilde almak istiyorsa vergisini ödeyerek bu şekilde alsın.

    Yada tamamen tüketim ekonomisine girip, faizi düşük tutar, piyasayı belli normlar dışında tüketimde serbest bırakırsın, devlet olarak bu tüketimden vergini alırsın, halk ayağını kendi yorganına göre uzatmasını kendi bilsin. Bilemeyen batar, oda devletin sorunu değil, birey olarak kendini idare edemiyorsa bu kendi sorunudur.




  • winwin35 kullanıcısına yanıt
    dünyanın hiçbir yerinde faizin getiri emlakın getirinden orta ve uzun vadede fazla olmaz. Hele bizim gibi enflayonun yüksek olduğu ülkelerde o para bankada tuzla buz olur. 10 yıl sonra o dairelerin çok çok azına sahip olabilirsiniz. Ayrıca yüksek faiz kısa dönem için geçerlidir, enflasyonu baskıladığınızda faizleri merkez bankası anında düşürecektir ki siz seneye o faizi bulamayacaksınız. O evide enflasyon yüzünden geçen seneki fiyata bulamayacaksınız.
    Devletin ekonomiye o şekilde kontrol etmesi mümkün değil. Çünkü üretim bu ülkede PAHALI. ArkadşLarımın tarlaları var ve yıllarca ekmek için ekiyorlar. Bir traktörün deposunu mazotla doldurmak ne kadar biliyor musunuz? Ya da gübre fiyatlarını? Devlet zaten öyle bir vergi alıyor ki yurtdışından o kadar naliye, aracı karı, çiftçi karı, ithalat vergisi vs.'ye rağmen daha ucuza getiriliyor. Dediğim gibi o ithalat olmazsa ekmeği 3-4 tl den aşağı yiyemezsiniz.
    Limon olayına girmek istemiyorum ama Katma değer yaratanları ayrı vergilediğinizde bugün aldığınız vergiye bile sahip olamazsınız. Ne kadar denetim yaparsanız yapın. Ayrıca hükümetin hatasını daha fazla vergi alarak ki dünyada benim kadar benzine, telefona vs vergi veren yokken daha fazla alsın demek bana hiç doğru gelmiyor.
    Bu arada hükümet faizleri indirmek isteseydi emin olun bugün o faizi yüzde SIFIR yapardı. Merkez bankasını bugün bile bir KHK ile kendine bağlayabilir. Başkanı kendi olabilir. Sadece şunu sorun kendinize neden yapmıyor? Neden faizi sıfır yapıp yatırımları coşturmuyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • sarahaten S kullanıcısına yanıt
    Şunu söyleyeyim bir kere bütün paragrafında sanki AKPliyim de AKP yi savunuyormuşum gibi bütün yazıyı bu bağlamda yazmışsın ama değilim.

    Haa olmamış olmama rağmen kalkıp bir fikirde maalesef RTE ile aynı düşünceye sahip olmak beni AKP'li ayda reisçi yapmış anlamına gelmez. Zaten onun düşüncesi ile benim düşüncemde ki fark ben gerçekten faizlerin inmesini istiyorum, o dile getiriyor ama elinde imkan olmasına rağmen bile yapmıyor.

    Siz ya Türkiye'ye yeni geldiniz yada hiç bir şeyi araştırmadan her gün kendi bildiklerinizi söylüyor, kendi bildiklerinizi okuyor, bu yüzden de kendi bildiklerinizi doğru olduğunu sanıyorsunuz.

    Bu ülkede son 20 yıla bakın-ki 20 yıl, 5'er yıllık ekonomi planlamalarında orta hatta uzun vadeye girer, 20 yılda Türkiye'de faiz getirisinin üzerinde bir getiri sağlayan yatırım aracı yok.

    söylediğiniz noktada kendinizin çeliştiği bir durum var, ithalat olmasa ekmeği 3-4 TL'den aşağı yiyemezsin demişsiniz, ve üretim unsurlarında mazotun, gübrenin pahalı olmasına dem vurmuşsunuz. Peki; bu mazot ve gübre pahalılığının ithalattan ötürü ve ithalatı Döviz üzerinden ve yüksek döviz kurundan dolayı olduğu için pahalı olamaz mı?

    saman ithal ediyor bu ülke saman. Yurt dışından et getiriyor. Neyle getiriyor, dolar üzerinden, € üzerinden. dolayısıyla tabi ki pahalı olacak. Peki çiftçi ne yaptı? Sattı tarlayı mütahite kat karşılığında, üzerine de biraz para aldı, onu da gitti faize yatırdı. OOh kira derdi yok, geliri var. Ev modern.

    Çalıştığın iş yeri sahibinin fabrikayı kapatıp, inşaat işine girdiğini söylemişsin. Adam oturup gelir gider hesabı yapıp, fabrikanın net getirdiği rakama bakmıştır, birde üstüne inşaat sektöründe ki gelir gider hesabıyla net getiriye. Hangisi daha karlıysa ona geçmiştir. Peki, adamın amacı ne ömrünün sonuna kadar ev mi yapacak? Hayır, Bana yeter dediği parayı kazanana kadar yapacak, sonra en son kendine bir ev yapacak geri kalan tüm parayı da bankaya faize atacak?

    Türkiye'de kriz var deniyor, milyoner sayısı artıyor, tabi bu milyonerler de paralarını bankada falan değerlendirenler. Peki nasıl oldu bu iş? Üretim yok, ihracat yok, Ülkede uyuşturucu ticareti serbest bırakıldı da bizim mi haberimiz yok, yoksa çok afedersiniz p.zevenklik yasal mı oldu?

    Bu verinin haber detayını okuyunca gerçek ortaya çıkıyor, millet parayı mevduat hesabında biriktiriyor.
    http://bigpara.hurriyet.com.tr/haberler/ekonomi-haberleri/turkiyedeki-milyoner-sayisi-artti_ID1440077/

    Kısacası her bu toplum atalarından itibaren, yani orta asyadan beri, kıt kanaat, kısıtlı imkanlarla, sefalet, yokluk, açlık,
    yarı açıkta yaşamış, kendini hep bu olumsuzluklar karşısında yeni formüller üretip, kısarak, kasarak yaşamış bir toplum. Osmanlı' döneminde böyle devam etmiş, Kurtuluş savaşı kısıtlı imkanlarla, Rus yardımıyla verilmiş, Cumhuriyet, bu olumsuzluklara rağmen, kıt kanaat imkanlarla ilan edilmiş, ama Demokrat Parti ile marshall yardımlarıyla paranın yani emperyalizmin kokusunu içimize bir kere çekmişiz, ondan sonra olan olmuş olan. Bugün bütün vatandaşlar, CHPlisi MHPlisi, AKPlisi, müslümanı, ateisti, aydını, cahili, kafiri, yobazı, kime sorarsan sor, kolay yoldan gelir elde etsin, fazla efor sarf etmeden o gelirle yaşasın ister.

    Bir Allahın kulu, devlet için, ekonomi için, gelecek nesiller için kendi şahsi ve menfi çıkarlarından vazgeçmek istemez.

    O yüzden soruyorsun ya neden faizi 0 yapmıyor diye. Yapsa ne olacak, halkın düzeni bozulacak, Parası olan adam faiz düşsün, ben bir iş tutturayım diye bakmaz ki, yatırım yaparak para kazanmak isteyen kim?

    Halkın geneli zengin değil ama AKP kendi zenginini yarattı. Evde zor tuttuğu %50'nin içindeki %30 luk hüloğğ, makarnacı çomarı ayır, onların çünkü derdi ekonomi, geçim değil. Onlar için önemli olan hamdolsun RTE geldi bu ülkede din adam gibi yaşanmaya başladı. Eskiden kızı okula bile alınmazken türban yüzünden, bugün hem okuyor, hemde kamu başta olmak üzere her yerde çalışabiliyor. Eskiden iş yerinden Cuma namazı için izin alamıyordu, bugün bütün iş yerleri cuma günleri öğle tatilini namaza göre ayarlıyor. Bunlar için ekonomi zaten basit, kışın kömürü, makarnası, GSS ile sosyal güvencesi olmasa bile bakılması, Ayda 53 TL dediğin nedir ki? Eskiden hastaneye girip rehin kalıyordun, bugün kim bulamaz ayda 53 TL'yi. Yoksulluk yardımı alır. Bu ona yeter.

    Geri kalan %20 ki işte en kilit nokta onlardır. Bu adamlar bir şekilde zengin oldu, baskı ile korkutuldu yanına çekildi. Bu zenginler, üreterek, ihraç ederek, satarak mı oluşturdu bu zenginlikleri? Yoo Bir yerden 1 işle voliyi vurdurdu, ama rantla, ama rüşvetle. Sonra yatırımını yaptı döviz aldı, altın aldı vs. Sonra RTE dövizi bırak TL'ye geç diyor, bozuyor, altınını getir diyor getiriyor, faiz konusu içinde fakirlere kahraman olmak için Merkez bankasına Don kişotluk yapıyor,

    ama o %20, faizden nemalanıyor. ondan da düşürmüyor.

    Ben ne o %20 deyim, nede %50 de.

    ama en başa dönüyorum, bir ülkede faiz ve döviz en temel gelir aracıysa ve bu devletin ekonomi politikası olmasından değil, zengini fakiri halkın genel mantığı bu yönde ise. Yani fakir de zengin olduğunda bir iş sahibi olmak, yatırım yapmak yerine atarım vadeliye parayı, yerim faizini düşüncesi hakimse. Cumhuriyetin ilk kurulduğu dönemdeki Vehbi Koç'un, Nuri Demirağ'ın, Hacı Sabancı'nın Şakir Zümre'nin heyacanını, girişimcilik ruhunu taşımıyorsa.

    Değil faizi sıfır yapmak, üzerine teşvik versen, bir şey değişmez.

    Teşvik diye verdiğin parayı da yiyecek çünkü, istediğin kadar denetle, paraya şart koysanda.

    Çünkü maalesef sonradan görme, köşeyi dönme, bencil olma gibi komplekslerimiz var.

    O yüzden çözümse eğer, ekonomiden önce başka şeyleri çözmek lazım




  • oguzhantemiz kullanıcısına yanıt
    burda anlatılan hikaye tamamen tek taraflı,zalımo sisteme para koymuyor,peki tek başına ne yiyor ne içiyor?bu 5 kişi zalımo'dan hiç para kazanmıyorsa(zalımo yan gelip yattığı halde)niye para'ya ihtiyaç duyuyorlarki?islam faiz'e karşı, herkes bunu söylüyor ama yerine hangi sistemi öneriyor bunu pek anlatan yok?siz paranızı verin birilerine borç olarak yesinler içsinler,yada ticaret yapıp para kazansınlar size dua etsinler, bu size yetermi diyor?hadi zor durumda olan birine borç vermek sevap olabilir ama ticaret yapmak için birine para verirsen burdan kar ortaklığı istersin.hangi işte 1 senede ticaret yapıpda %50'den aşağı kar yapan var?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TurboBoosted


    quote:

    Orijinalden alıntı: Vanished Man


    quote:

    Orijinalden alıntı: TurboBoosted


    quote:

    Orijinalden alıntı: TabletlereFısıldayanAdam

    ''Yanlışım varsa yine düzeltin, bundan önceki hükumetlerde faizler havalarda uçuşuyor, herkes günü kurtarmak için faizlerin yükselmesine ses etmiyordu, 1 dolar 1923 senesinde 80 kuruş iken 2001 senesinde böylece 1.25 MİLYON TL'yi gördü. ''


    O bahsettiğin artış 78 yılda olmuş.Bu süre zarfında yıkılan Osmanlının tüm borç yükü üstüne kalan bir Türkiye var ilk etapta. Sonra ne kadar tarafsız kalsa da dünya savaşından kötü etkilenen bir Türkiye, Kenan Evren gibi bir kansızın gazabına uğramış Türkiye var, sırf Kıbrıs'a çıktı diye abdnin komplo ile kriz çıkarttığı bir Türkiye var, sırf oy uğruna insanları 40 yaşına gelmeden emekli yapıp ekonominin içine eden Özal Türkiye'si var, var oğlu var

    Erdoğan'lı türkiye'ye gelirsek PKK sorunu dışında dişe dokunur birşey yoko da onların hatası ayrı konu. Tam ABD'nin dünyaya dolar pompaladıgı döneme denk gelinmiş, eğitime bilim ar-ge dururken, paraları legal yoldan cebe indirmek için betonlar dikilmiş kendisiyle birlikte yancılarını kalkındırmış
    Satacak devlet malı bırakmamış sadece 16 yılda 2.75 artmış dolar, 4tl yi gördü



    Kenan Evren'e kansız diyemezsin.. Adam yapılması gerekeni yaptı.. Başka türlü sistemi düzeltemezdi.. Çiçek mi verecekti birbirini vurup kaos ortamı yaratanlara?

    Yapılması gerekeni yaptı öyle mi? Hadi diyelim darbeyi yaptı 1983e kadar niye ülkeyi yönetti. Yaptığı anayasa kaldırdığı 61 anayasasından bin beter. İsraili de tanımıştır. Ülkeyi açık cezaevine çevirmiştir. Neyini övüyorsunuz bu adamın?
    1979 yılı türkiye tüm anarşiye rağmen ekonomide dünyada 16-17.lik arasında bir ülke. Şu an bile anca bu sıraya gelebildi. Darbe yapınca 24.lüğe kadar düştü.

    Kötü niyetli birisi olsa hiç hükumeti kurdurmazdı adam. düzen sağlanana kadar yönetti. sonra teslim etti. ön yargılı olmayın. böyle insan şu devletin başında olsa şu an sayılı devletler arasında olurduk. şu an ülkenin hali ortada. yakında abd ambargosu da geliyor. zarrab davasından sonra. herkes devlet yönetemez. kolay değil bu işler.

    2,5 sene kurdurmadı, tüm siyasi partileri kapattı, chp falan bile kapatıldı liderleri içeri atıldı. Ne hükümeti? Ortada siyasi mi kaldı?
    Öyle çok sevilen biri olsaydı 1983 seçimlerinde seçimi kazanırdı özala kaybetti. Ayrıca pkknın ortaya çıkması senin kenan evren devrinden sonra. İsraili 1981de tanıyan liderdir ayrıca.
    Yökü kuran icat eden, üniversiteleri 4 seneye çıkaran, türkiyenin birçok ülkeden vizesiz seyahat hakkını engelleyen birçok ülkenin türkiyeye vize uygulamasını başlatan biri.
    Ben olsam bende bu kadar yönetirdim.




  • Borçlanma faizi artarsa.mevduat faizide artar. Yani borçlu dahada borçlanır, zengin dahada zenginleşir... yani faizin artması dolar ve euroyu sadece geçici bir süre durdurur. Kalıcı değildir. Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde faiz yüksek değildir. Bu açıdan da bakınız...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Diablo*

    Yıllardır şu forumda okuduğum en faydalı başlıklardan biri. Katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. Sayenizde ufkum açılıyor. Dikkatle takip ediyorum.

    Çok teşekkür ederim. Bilgilerimizi paylaşmazsak bir değeri olmaz ve toplumsal bilinci arttıramayız. Böyle konularda herkes kendi bakış açısını yazıyor ve güzel bir beyin fırtınası oluyor.

    Zaten forumun asıl amacıda bu değilmidir? Bilgi alışverişi:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: anaconda41

    En bilgisiz olduğum konudur ekonomi, yani teknik olarak. Peki çok merak ediyorum, bu kuzey korede hiç dolar kullanılmıyor mu, bu adamlar nasıl çeviriyor kendini o kadar ambargoya rağmen?

    Devlet kademelerinde ithalat ve ihracat kısmında kullanılıyordur halkın bizim kadar rahat dövize erişeceğinden şüpheliyim. Gerçi erişse bile kullanabileceği bir yer sanırım pek olmaz. Kuzet Kore'yi dış dünyaya kapılarını kapatmış bir köy gibi düşünün basitçe anlamak için. Köyde etiniz, sütünüz, suyunuz, tarımınız var. Dışarıya kendinizi kapatıp kendi kendinize yetiyorsunuz. Kuzey Kore Komünist bir rejim olduğu için alttan alttan Rusya ve Çin'den destek görüyor tabi her alanda.
  • Çoğu arkadaş faizler artarsa "faizler artarsa yatırımlar düşer"gibi bir tezi savunuyor. Şuan elimde ilgili grafik yok fakat bulursam burada paylaşacağım.

    Türkiye'de faizlerin düştüğü dönemde yurtiçindeki yatırımların arttığına dair elimizde bir bilgi yok.

    Faiz sadece kısa vadede yapısal sorunları çözmek için kullanılan bir silahtır eğer faizleri arttırıp sorunun kökenini çözmez iseniz, o silah elinizde patlar ve size zarar verir. Sorunun temelini çözmek lazım ve o da yapısal reformlardır. Tarımda üretim, bilimsel tabanlı eğitim, Arge yatırımları, demokraside ilerleme vs. gibi pek çok adım atıp ilerlemek gerekir.

    Yoksa faizleri arttırırız ve sonra piyasa bir dengeye oturur sonra tekrar faiz arttırmak gerekir ve sonunda berbat bir sarmala gireriz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: take a minute


    quote:

    Orijinalden alıntı: prestige07


    quote:

    Orijinalden alıntı: amacsızpanda

    Kardeş çok yanlış pencereden bakıyorsun.



    1- biz borçlu bir ülkeyiz. 100 alıp 110 vermek ile faizi yükseltip 100 alıp 120 vermenin ülke için nasıl bir olumsuz etkisinin olabileceğini ilk önce düşünmek Lazım



    2- faiz enflasyonu düşürmez tam tersi uçurur. Heleki bizim gibi her şeyi borçla alan ülke için. Örnek vereyim. Mal alacaksın veya yatırım yapacaksın kredi çekiyorsun. Şimdi bu esnaf veya şirket faiz giderini nerden çıkartacak? Tabi ki müşteriden. Faiz arttıkça fiyat yükselecek. Artıkça yükselecek



    3- faiz alımları düşürür ama fiyatı düşürmez. Üretimi düşürür. Mal satılmayınca üretim kısılır. Fabrikalar atölyeler çok düşük üretim kapasitesi ile çalışır.



    4- tabi üretim azalınca işsizlik artar. Kimse çalışmayan işçiyi fabrikada tutmaz.



    V.b



    Bakın bizdeki bankalar her olumsuz olaydan sonra faiz artırma derdine düşüyor zaten. Hatırlayın darbe olunca fazileri uçurma derdine düştüler. Ne oldu Tayyip Erdoğan defalarca azaltın dedi dinlemediler. Ama halk ziraat vakıf gibi kamu bankaları düşük faize devam edince eşşek gibi düşürdüler. Kamu bankası 0,85 ten kredi verirken bir ara bunlar 1.30 dan veriyordu. Ama baktılar kimse gelmiyor mecbur kaldılar.



    Zaten bu abd deki dava bunun için. Bu ülkede halen sapasağlam kalmış kamu bankacılığına bir saldırı. Nihai saldırı.

    Akp'nin ozellikle yigit bulut gibi capsiz adamlarin savundugu argumanlar bunlar.



    Senin ulkende bagimsiz yargi, hukuki guvence yoksa senin ulkene para niye girsin?



    Elin japonu, almani salak mi ki bir gecede bir adamin lafiyla her seyin tepetaklak degistigi bir ulkeye yatirim yapsin?



    Dolar karsisinda en cok deger kaybeden para turk lirasi. Bunu nasil acikliyorsunuz?



    Turkiye'nin katma degerli bir urunu var mi? gelismis ulkelere bakiyoruz hepsinin bir degerli mali var disariya sattigi. Apple, microsoft, facebook, mercedes, bmw, honda, toyota vs. uzar gider liste..



    Size soruyorum biz ne satiyoruz disari? Montaj sanayi, domates, findik disinda? Bunlari da degerinde satamiyoruz. Rusya domatesi almadi diye koskoca RTE yalvarmaya gitti. Bizden alin diye. Sonra da kendi izin verdikleri sirketler harici kimsenin domatesini almiyorlar ihracat icin.



    Ambargo konusuna gelince. TURKIYE CUMHURIYETI'NIN VE VATANDASLARININ sorunu degildir. Tayyip erdogan ve ekibi uluslararasi sozlesmelerle guvence altina alinmis ambargoyu delip MILYAR DOLARLIK RUSVET yesin ve bizden yani halktan bunu savunmamizi beklesin?



    Senin kamu bankalarin rusvet agi kurmus, daha kamu bankaciligimizi bitirmek icin atilmis hamleler diyorsunuz.



    Sen uluslararasi sozlesmelere imza attiysan, uymak zorundasin. Para tatli geldi diye delersen abd'de boyle delet iste adami. Zarrab vatanseverdi noldu? Kendi canini kurtarmak icin satti tayyibi.



    uzar gider neden faiz artti neden enflasyon cikti neden dolar artti..

    Size kalsa her sey AMERIGANIN OYUNU

    Haklısınız, çin zaten baya ileri seviyede hukuk konusunda.



    Keza arap yarımadasındaki ülkeler de.

    Biri uretiyor, digerinin de petrolu var.



    Bizde ne var? Bor mu?



    Bos trolluk yapma altini doldur biraz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: prestige07


    quote:

    Orijinalden alıntı: take a minute


    quote:

    Orijinalden alıntı: prestige07


    quote:

    Orijinalden alıntı: amacsızpanda

    Kardeş çok yanlış pencereden bakıyorsun.



    1- biz borçlu bir ülkeyiz. 100 alıp 110 vermek ile faizi yükseltip 100 alıp 120 vermenin ülke için nasıl bir olumsuz etkisinin olabileceğini ilk önce düşünmek Lazım



    2- faiz enflasyonu düşürmez tam tersi uçurur. Heleki bizim gibi her şeyi borçla alan ülke için. Örnek vereyim. Mal alacaksın veya yatırım yapacaksın kredi çekiyorsun. Şimdi bu esnaf veya şirket faiz giderini nerden çıkartacak? Tabi ki müşteriden. Faiz arttıkça fiyat yükselecek. Artıkça yükselecek



    3- faiz alımları düşürür ama fiyatı düşürmez. Üretimi düşürür. Mal satılmayınca üretim kısılır. Fabrikalar atölyeler çok düşük üretim kapasitesi ile çalışır.



    4- tabi üretim azalınca işsizlik artar. Kimse çalışmayan işçiyi fabrikada tutmaz.



    V.b



    Bakın bizdeki bankalar her olumsuz olaydan sonra faiz artırma derdine düşüyor zaten. Hatırlayın darbe olunca fazileri uçurma derdine düştüler. Ne oldu Tayyip Erdoğan defalarca azaltın dedi dinlemediler. Ama halk ziraat vakıf gibi kamu bankaları düşük faize devam edince eşşek gibi düşürdüler. Kamu bankası 0,85 ten kredi verirken bir ara bunlar 1.30 dan veriyordu. Ama baktılar kimse gelmiyor mecbur kaldılar.



    Zaten bu abd deki dava bunun için. Bu ülkede halen sapasağlam kalmış kamu bankacılığına bir saldırı. Nihai saldırı.

    Akp'nin ozellikle yigit bulut gibi capsiz adamlarin savundugu argumanlar bunlar.



    Senin ulkende bagimsiz yargi, hukuki guvence yoksa senin ulkene para niye girsin?



    Elin japonu, almani salak mi ki bir gecede bir adamin lafiyla her seyin tepetaklak degistigi bir ulkeye yatirim yapsin?



    Dolar karsisinda en cok deger kaybeden para turk lirasi. Bunu nasil acikliyorsunuz?



    Turkiye'nin katma degerli bir urunu var mi? gelismis ulkelere bakiyoruz hepsinin bir degerli mali var disariya sattigi. Apple, microsoft, facebook, mercedes, bmw, honda, toyota vs. uzar gider liste..



    Size soruyorum biz ne satiyoruz disari? Montaj sanayi, domates, findik disinda? Bunlari da degerinde satamiyoruz. Rusya domatesi almadi diye koskoca RTE yalvarmaya gitti. Bizden alin diye. Sonra da kendi izin verdikleri sirketler harici kimsenin domatesini almiyorlar ihracat icin.



    Ambargo konusuna gelince. TURKIYE CUMHURIYETI'NIN VE VATANDASLARININ sorunu degildir. Tayyip erdogan ve ekibi uluslararasi sozlesmelerle guvence altina alinmis ambargoyu delip MILYAR DOLARLIK RUSVET yesin ve bizden yani halktan bunu savunmamizi beklesin?



    Senin kamu bankalarin rusvet agi kurmus, daha kamu bankaciligimizi bitirmek icin atilmis hamleler diyorsunuz.



    Sen uluslararasi sozlesmelere imza attiysan, uymak zorundasin. Para tatli geldi diye delersen abd'de boyle delet iste adami. Zarrab vatanseverdi noldu? Kendi canini kurtarmak icin satti tayyibi.



    uzar gider neden faiz artti neden enflasyon cikti neden dolar artti..

    Size kalsa her sey AMERIGANIN OYUNU

    Haklısınız, çin zaten baya ileri seviyede hukuk konusunda.



    Keza arap yarımadasındaki ülkeler de.

    Biri uretiyor, digerinin de petrolu var.



    Bizde ne var? Bor mu?



    Bos trolluk yapma altini doldur biraz

    Bos trolluk yapan sensin. Hukuk demişsin cevabı yiyince de kivirmissin.



    Demek ki neymiş trollcük? Hukuk o kadar da önemli değilmiş.



    Ne kadar boşsunuz ya.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: take a minute


    quote:

    Orijinalden alıntı: prestige07


    quote:

    Orijinalden alıntı: take a minute


    quote:

    Orijinalden alıntı: prestige07


    quote:

    Orijinalden alıntı: amacsızpanda

    Kardeş çok yanlış pencereden bakıyorsun.



    1- biz borçlu bir ülkeyiz. 100 alıp 110 vermek ile faizi yükseltip 100 alıp 120 vermenin ülke için nasıl bir olumsuz etkisinin olabileceğini ilk önce düşünmek Lazım



    2- faiz enflasyonu düşürmez tam tersi uçurur. Heleki bizim gibi her şeyi borçla alan ülke için. Örnek vereyim. Mal alacaksın veya yatırım yapacaksın kredi çekiyorsun. Şimdi bu esnaf veya şirket faiz giderini nerden çıkartacak? Tabi ki müşteriden. Faiz arttıkça fiyat yükselecek. Artıkça yükselecek



    3- faiz alımları düşürür ama fiyatı düşürmez. Üretimi düşürür. Mal satılmayınca üretim kısılır. Fabrikalar atölyeler çok düşük üretim kapasitesi ile çalışır.



    4- tabi üretim azalınca işsizlik artar. Kimse çalışmayan işçiyi fabrikada tutmaz.



    V.b



    Bakın bizdeki bankalar her olumsuz olaydan sonra faiz artırma derdine düşüyor zaten. Hatırlayın darbe olunca fazileri uçurma derdine düştüler. Ne oldu Tayyip Erdoğan defalarca azaltın dedi dinlemediler. Ama halk ziraat vakıf gibi kamu bankaları düşük faize devam edince eşşek gibi düşürdüler. Kamu bankası 0,85 ten kredi verirken bir ara bunlar 1.30 dan veriyordu. Ama baktılar kimse gelmiyor mecbur kaldılar.



    Zaten bu abd deki dava bunun için. Bu ülkede halen sapasağlam kalmış kamu bankacılığına bir saldırı. Nihai saldırı.

    Akp'nin ozellikle yigit bulut gibi capsiz adamlarin savundugu argumanlar bunlar.



    Senin ulkende bagimsiz yargi, hukuki guvence yoksa senin ulkene para niye girsin?



    Elin japonu, almani salak mi ki bir gecede bir adamin lafiyla her seyin tepetaklak degistigi bir ulkeye yatirim yapsin?



    Dolar karsisinda en cok deger kaybeden para turk lirasi. Bunu nasil acikliyorsunuz?



    Turkiye'nin katma degerli bir urunu var mi? gelismis ulkelere bakiyoruz hepsinin bir degerli mali var disariya sattigi. Apple, microsoft, facebook, mercedes, bmw, honda, toyota vs. uzar gider liste..



    Size soruyorum biz ne satiyoruz disari? Montaj sanayi, domates, findik disinda? Bunlari da degerinde satamiyoruz. Rusya domatesi almadi diye koskoca RTE yalvarmaya gitti. Bizden alin diye. Sonra da kendi izin verdikleri sirketler harici kimsenin domatesini almiyorlar ihracat icin.



    Ambargo konusuna gelince. TURKIYE CUMHURIYETI'NIN VE VATANDASLARININ sorunu degildir. Tayyip erdogan ve ekibi uluslararasi sozlesmelerle guvence altina alinmis ambargoyu delip MILYAR DOLARLIK RUSVET yesin ve bizden yani halktan bunu savunmamizi beklesin?



    Senin kamu bankalarin rusvet agi kurmus, daha kamu bankaciligimizi bitirmek icin atilmis hamleler diyorsunuz.



    Sen uluslararasi sozlesmelere imza attiysan, uymak zorundasin. Para tatli geldi diye delersen abd'de boyle delet iste adami. Zarrab vatanseverdi noldu? Kendi canini kurtarmak icin satti tayyibi.



    uzar gider neden faiz artti neden enflasyon cikti neden dolar artti..

    Size kalsa her sey AMERIGANIN OYUNU

    Haklısınız, çin zaten baya ileri seviyede hukuk konusunda.



    Keza arap yarımadasındaki ülkeler de.

    Biri uretiyor, digerinin de petrolu var.



    Bizde ne var? Bor mu?



    Bos trolluk yapma altini doldur biraz

    Bos trolluk yapan sensin. Hukuk demişsin cevabı yiyince de kivirmissin.



    Demek ki neymiş trollcük? Hukuk o kadar da önemli değilmiş.



    Ne kadar boşsunuz ya.

    bu ülkede hukuk falan kalmadığı, hiçbir şey üretmediğimiz ve hayırsever iş adamı dediğiniz kişinin bizi anında satıp itirafçı olduğunun, dahası itiraf ettiği eylemleri hükümet nezdinde gerçekleştirmiş olduğunun ve ayrıca akpli kadronun büyük kısmının (ki bence hepsinin) rüşvetçi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. şimdi resmiyete de döküldü.




  • Balon fiyatlara yapılan rezidansları nasıl satabilir mütayitler?
    Bankadan kredi al 20 sene vade ölene kadar çalış ekönömisi.
    Piskevit değil yani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0z0z -- 3 Aralık 2017; 22:36:55 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.