Şimdi Ara

Herkesin Ortak Sorunu Ses Yalıtımı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
143
Cevap
14
Favori
90.333
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evinde ses sistemi kuran tüm kullanıcıların ortak sorunu ses yalıtımıdır.Çoğunlukla müstakil evde oturmayanlar komşuların yoğun şikayetiyle karşı karşıya kalırlar ve bu en büyük sorun olur.Ben kısa bir araştırma yaptım en ucuz en kolay ses yalıtımı hangi mazemelerle ve nasıl uygulanır diye.Benim haricimde yardımı olabilecek bilgiye sayip olan arkadaşlar lütfen paylaşsın.En ucuza ve en kolay yalıtım TAŞ YÜNÜ denen bir mazeme ile oluyor izocama benzer bu mazeme alçı yardımıyla duvara yapıştırılıp üzerine alçı çekilip kapatılıyormu.Benim araştırmamdan bu sonuç çıktı.Odamın bir duvarını bu mazemeyle kapatmayı düşünüyorum fakat tam bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Taş yünü, daha çok ısı izolasyonunda kullanılan malzemedir. Ses izolasyonu için de kullanılabilir.

    Şahsi fikrim, cam yününü açık olarak değil, aluminum folyo ile sandviç gibi satılan halde almanız. Böylece uygulaması çok daha kolay olur.

    Hatta şu model daha da iyi olabilir
    http://www.izocam.com.tr/izocam/Urunler/Cam-Yunu/Akustik.aspx

    Bu arada, cam/taş yününü uygularken MUTLAKA bir maske takın. Hiç bulamıyorsanız, bir tülbenti ıslatıp kullanın. İnorganik tozlar (özellikle bazı cam yünlerinde) kanserojen özellik taşımaktadır..!

    Aslında cam/taş yünü yerine şunu kullanak çok daha iyi bence

    http://www.izolasyonmarket.com/izofon-sa-izolasyon-market-c-4-p-1-pr-200.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cat_power -- 19 Mayıs 2008; 15:54:14 >
  • Arkadaşım taşyünü genellikle işyerlerinde tavan kaplamalarında kullanılır.

    http://www.knauf.com.tr/amf.asp?t=17&subs=0#x17

    http://www.lacingroup.com/tasyunuasmatavan.html
  • Bir mimar olarak söyleceklerim şunlar ;

    *Isı yalıtımı olarak kullanılan tüm malzemeler aynı zamanda ses yalıtımı da sağlar...Mantık ısıyı veya sesi hava boşlukları içinde hapsetmektir...Dolayısıyla izocam taş yünü veya cam yünü bu amaç için kullanılabilir...Ancak piyasada çeşitli kalınlıklarda bulunabilecek poliüretan stropor benzeri malzemeler bu iş için hem daha temiz uygulama sağlar hem de daha uzun ömürlü olur...duvarı içten stropor plakalarla kapladıktan sonra üzerine özel filesi ile alçı sıva yapıp boyayabilirsiniz...tabi diğer arkadaşların önerdiği yumurta kepi benzeri malzemeler de gerekli yalıtımı sağlar ama üzerini kaplamak biraz zordur...yani içerde görmek zorunda kalırsınız yumurta keplerini...

    *Bunun yanında duvarınızın ytong türü bir malzeme olması bile tuğladan daha fazla yalıtım sağlayacaktır gözenekli yapı sayesinde...Eğer sizin komşunuz ile aranızdaki duvar böyleyse biraz daha az endişe edebilirsiniz...

    *Yine döşemede asmolen tarzı (briket benzeri) boşlklu malzeme kullanılmışsa beton plak döşemeye göre biraz daha fazla yalıtım sağlar...Ancak döşemeler bu konuda en kritik bölgelerdir...Müdahale şansı duvarlara göre daha zordur ve ses iletimi duvara göre döşemede daha fazla olur...

    Keşke müstakil evimizi planlama ve sinema odamızın her türlü tesisatını ve yalıtımını odanın donanımına göre yapma şansımız olsaydı
  • peki tavan ve taban için ne gibi sistemler yapılabilir?
  • halı sesi emer parke yansıtır sanırım. hagisi daha iyi yalıtım sağlar?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cfiliz

    Taş yünü, daha çok ısı izolasyonunda kullanılan malzemedir. Ses izolasyonu için de kullanılabilir.

    Şahsi fikrim, cam yününü açık olarak değil, aluminum folyo ile sandviç gibi satılan halde almanız. Böylece uygulaması çok daha kolay olur.

    Hatta şu model daha da iyi olabilir
    http://www.izocam.com.tr/izocam/Urunler/Cam-Yunu/Akustik.aspx

    Bu arada, cam/taş yününü uygularken MUTLAKA bir maske takın. Hiç bulamıyorsanız, bir tülbenti ıslatıp kullanın. İnorganik tozlar (özellikle bazı cam yünlerinde) kanserojen özellik taşımaktadır..!

    Aslında cam/taş yünü yerine şunu kullanak çok daha iyi bence

    http://www.izolasyonmarket.com/izofon-sa-izolasyon-market-c-4-p-1-pr-200.html


    Öncelikle şunu düzelteyim, izocam cam yünlerinde bağlayıcı olarak formaldehit kullanmaz, iğneleme metoduyla bu işi yapar, taş yünlerinde ise doğrudur bağlayıcı olarak formaldehit kullanır ancak kesinlikle insan vücuduna zarar verecek seviyede değildir, sertifikaları mevcut bende, bu arada izocam çalışanı değilim, ürünlerinde izocam kullanan bir firma çalışanıyım Dolayısıyla, maske bir zorunluluk değil ama hassas olanlar için fena olmaz, bu arada kaşıntı yapacağı konusunda uyarmalıyım.
    ses yalıtımı konusuna gelecek olursak, apartman dairesinde oturuyorum ve evimin dış duvarlarında ve yandaki komşuyla ortak duvarlarımızda izocam cam yünü duvar levhası kullandım (taş yünü daha pahalıydı) ısı izolasyonu gayet başarılı, yan komşuyla da ses izolasyonu diğer alt ve üst komşularıma göre daha iyi, ama tavanda ve tabanda herhangibir yalıtım olmadığı için ses çok kolay iletiliyor, konuyu açan arkadaş bir duvarı kaplarsam yeter mi demiş, kesinlikle düm duvarları tavan ve taban dahil kaplamadan bu işin çözümü zor. Bu arada işyerimizde gürültü testleri için kullanılan bir test odası var, izolasyon için neler kullanıldığını ve maliyetlerini öğrenip yazarım en kısa zamanda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amf23 -- 19 Mayıs 2008; 19:01:43 >
  • aslında gerçekten önemli bir konu
    tam izolasyon ses için nasıl sağlanır acaba?
  • tabanda en büyük sorun sanırım baslar. yani düşük frekanslarda sesden ziyade titreşim daha ok iletiliyor. eski bir bas gitarist olarak subbasın ve frontların çivili ayaklarının altına yumuşak bişey koyma olayını deneyeceğim. eskiden bas amfimi yastık üstüne falan koyardım...
  • Sub'ın altına yumuşak cisimler koymak çok sağlıklı olmaz. Titreşimden dolayı ses bozulur. Asıl sub'ın altına mermer gibi sert bir taban koymak gerekir ama onun altına mermerle aynı ebatta kauçuk veya stropor koymak belki daha iyi olur.
  • gerçektende bu konu herkezin ortak sorunu.benim araştırmalarımdan elde ettiğim iki önemli sonuç var.
    1.kesinlikle kullanılan malzemeler gözenekli olup sesi emecek. (tam bilmiyorum ama strafor u tavsiye etmiyorlar ses yalıtımı için)
    2.kesinlikle uygulamada çivi, vida vs kullanmayın yapıştırma yöntemini kullanın diyorlar.açıklamasına gelince kullandığınız vida veya çiviler ses titreşimini kolaylıkla karşı tarafa geçirir diyorlar.(baya mantık dolu açıklama)
    NOT:Taş yünü konusuna gelince bahsedilen asma tavanda kullanılan taş yünü farklı bir malzeme.benim dediğim izocama benzer (hatta sıkıştırılmış izocamda diyorlar) bir malzeme.genelde yeşil renkli.
    en kısa zamanda bu ses yalıtım işlemini evimin bir duvarına uygulayacağım.tavan ve taban çok zor olduğu için şuan için ikinci planda.
  • Arkadaşlar yalıtım iyi güzel ama hertarafıda cam yünü, yeri halı tavanı sünger gibi şeylerle kaplayarak içerdeki sesi çok kalitesiz halede getirebilirsiniz. Komşulara ses gitmesin derken siz kendi ses kalitenizi bozarsınız.

    En güzeli bazı arkadaşların dediği gibi duvar kaplaması en uygunu, yani eski duvarı yalıtım malzemesi ile doldurup üstünede alçı çekilerek tekrar bir duvar oluşturmak böylece seslerin komşulara gitmesini engelledik.

    Peki alçak frekans sesler ne olacak ya da tizlerin yansıması. Bunun içinde yalıtım işi bittikden sonra akustik malzemesi uygulayacaksınız. Tüm duvarı kaplamak yerine kafa hiazasında büyük resim çerveleri büyüklüğünde akustik malzemesi uygulayın ve köşelere basstaplar koyun. Böylece köşede birekn fazla bas emilecektir ve ekstra uğultu kesilecektir.

    Özellikle köşlere duvar kenarlarına basstraplar koyun ki basslar komşulara gitmesin.

    basstrap => bass kapanı.
  • Evet bende de aynı sorunlar var.Hayalini ettiğim bir odam olmadı ki tam manasıyla izolasyon yapayım.Ses yalıtımı için malzemeler piyasada var, bu konuda bilgili arkadaşlar yazmışlar.Aklıma yan yana bir çok salonu olan sinemalar geldi.Burada hiç birinin sesi diğerine gitmiyordu.Çok mu profesyonel olur bilmiyorum ama buna yakın bişeyler olması lazım tam izolasyon için.En yakın zamanda sinemanın birinde inceleme yapmam lazım.Bilgi edinirsem paylaşacağım.
  • arkadaşlar ben ses yalıtımı derken profesyonel anlamda bahsetmemiştim sonuçta eve stüdio kurmayacağız hepimiz.neyse paylaşıma devam....
  • Arkadaşım bir işin aslını bilirsen ona yakınını daha kolay uygularsın sanırım..
    Değişik forumlarda da konu ile ilgili topikler var.
    http://www.turkrock.com/ftopic22517.html
    buradada değişik uygulamaları tartışıyorlar..
    düşük maliyetlere yapılmış örnekler var
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ayhifi

    Sub'ın altına yumuşak cisimler koymak çok sağlıklı olmaz. Titreşimden dolayı ses bozulur. Asıl sub'ın altına mermer gibi sert bir taban koymak gerekir ama onun altına mermerle aynı ebatta kauçuk veya stropor koymak belki daha iyi olur.

    subwoofer ların altına ne yastık gibi yumuşak ne de mermer gibi sert malzemeler kullanılması tavsiye edilmez fazla yumuşak malzeme bass seslerin etkinliğini azaltacaktır sert malzeme ise yalıtımın aksine iletimi kolaylaştıracaktır sub ın altına hi-fi cilerin kullandığı mantar plakalardan öneririm hem sesin karakterini bozmamış hemde bir miktar yalıtımı sağlamış olursunuz kolay gelsin
  • sonuç taş yünü ve özel üretim yalıtım malzemesinin arasında kaldım
  • MALİYETLERİ NE BU ÜRÜNLERİN M2 CİNSİNDEN?
  • abi en güzeli 30 luk yumurta muhafazası ben bi gün odama döşedim nerdeyse evdekiler beni tımarhaneye kapatıyorlardı oğlan kafayı yedi diye (şaka şaka) komşuların beğenceği şeyler dinlemek kesin çözüm ama hiç polisi aramıyolar ama siyasi içerik dinlediğinde hemen ararlar kesinlikle farklı görüşlü birileri vardır binada kapıyı çalar polis arkadaşlar bu evde kominist pardon yüksek seste müzik varmış derler, boynunu bükersin hayır abi burası hücre ev felan değil dermiş gibi arkadan Ahmet Kaya baş kaldırıyorum diye haykırır özür dilerim dersin, ha karşı çıkarsan alırlar karakola kabahatler kanununa göre yazar çizerler biraz (50 ytl civarıydı heralde) ödeme yaptıktan sonra da gönderirler. ertesi günü de dağ başına taşınma planları yaparsın dalarsın uzaklara ev olmayan bi nokta arasın ama nafile boşverin bağırtın bağırta bildiğiniz kadar paranız çoksa polise bile karşı gelirsiniz ama dayak yemeyin ha

    abi apartmın dairesinde yaşıyorsanız bi kere kesinlikle zevkine göre müzik dinleyemezsin ümitsiz vakka en güzeli oto sistemleri
  • slm
    arkadaşlar ben mimar değilim ama başımdan geçen bir olayı anlatayım sizlere mesela tavan yalıtımında diğer ardaşlarında yazdığı gibi kaya yünü alçıpan plaka kullanarak tavanı izole ettirdim fakat ses in eğer yüzdeye vurursak ancak % 25 ini tuttu daha sonra bu işi profosyonel olarak yapan bir abimizden yapmış olduğum yalıtımın yanlış olduğunu öğrendim mutlaka straforda kullanmam gerekiyormuş en önemlisi ise kaya yünü ile alçıpan plakanın arasında mutlaka en az 40 cm hava boşluğu olaması gerekiyormuş bu boşluğun sebebi yukarıda galiba mimar olan arkadaşın yazdığı gibi ses dalgalarını o boşluğa hapsetmek gerekiyormuş işin bütün inceliği bu imiş kullanılan malzemeler sizlerinde yazdığı gibi kaya yünü-strafor-alçıpan plaka ama bu yazdığım boşluğu bırakmazsanız başarı çok az oluyor ben şahsen bizzat iki kere masraf yaptım sizlerinde yapmaması için deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim fakat burada bir konu daha var bırakılan bu boşluk ve kullanılan malzemelerin toplam kalınlığı malesef odayı korkunç küçültüyor bu bilgide önemli galiba
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.