Şimdi Ara

Ekran kartlarındaki renk problemi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
111
Cevap
7
Favori
5.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba ve iyi akşamlar :)

    Evet arkadaşlar daha önce oyun oynarken insanların çektiği baş ağrılarını azaltmaya calısmak adına açtığım konuda bu ağrıların nvidia ekran kartlarındaki renk probleminden kaynaklanabildiğini ortaya çıkartmıştık ve bu baş ağrısının sebebinin nvidianın stok olarak bize eksik renk sunmasından kaynaklandığını fark etmiştik... Nvidia kart kullanan arkadaşların dikkatine göz sağlığınız adına:

    Nvidia control panel - color/renk
    Kısmından sınırlı renk (16-235)yerine full (0-255) olanı seçmeliyiz bu problem göz hastalığına yada astigmatı zaten var olan arkadaşlarda ciddi baş ağrısı yapmakta ve oyun keyfini minumuma indirmektedir... grafikler belkide daha kötü görünecektir daha az parlak diye ama bu sağlığınız için önemli bir durum herkesin bu uyarıyı dikkate almasını ve renk ayarlarını mutlaka ve mutlaka 0-255 olarak ayarlamasını öneriyorum bu ayar yalnızca videolarda aktif oluyor oyunlarda aktif olabilmesi için aşağıdaki linki kullanmanız gerekli...

    Konuya test yapan arkadaşların iki renk ayarı arasındaki farkı söylemesini rica ediyorum bolca test ve görüntü istiyorum ben size eski konudan kalma iki adet örnek sunacağım... ve amd control panelden bu ayarın nerede olduğunu söyleyeceğim nvidia olanıda biri atarsa konuya ekleyeceğim :)

    Bu sorun yalnızca nvidiada bulunmamakta arkadaşlar amd nvidia fark etmeksizin herkesin bunu kontrol etmesi gerekiyor amd de genelde stok olarak 0-255 de olsa yinede kontrol edilmeli ayrıca monitör ayarlarınında iyice ayarlanması gerekiyor 6500k renk ayarında kullanıp %100 kontrast ve parlaklıkta kullanmayalım %60 olması ikisi içinde idealdir :) monitör kablolarımızıda dandik 3-5tl lik kablolardan almayalım biraz para verip kaliteli ve altın uçlu kablolardan alalım :)

    Resimde daha parlak olan 16-235 daha normal olan ise 0-255 dir konuya nvidia ve amd kullanan arkadaşları bekliyorum asıl konunun linki:
    http://forum.donanimhaber.com/m_96949300/tm.htm
     Ekran kartlarındaki renk problemi... Ekran kartlarındaki renk problemi... Ekran kartlarındaki renk problemi...

    http://blog.metaclassofnil.com/wp-content/uploads/2012/08/NV_RGBFullRangeToggle.zip
    Bu yazılım ile bu ayar yapılabiliyor sanırsam :) Nvidia kullanan arkadaşlar deneyebilirler :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cinayet13 -- 9 Eylül 2014; 0:07:11 >



  • Deneyelim Ayrıca yer de ayırmış olalım.
  • Konu aslında sadece nvidia yada amd değil. Ekran kartlarının gerçekte ne kadar renk çıktısı verdiği ve bizi kandırıp kandırmadığı. Bunda kablolar, monitörlerimiz, yazılımlar vs. hepsi etken.

    edit: Ayrıca yukardaki ayarlarda bir yanlışlık var. Video ayarları içinde yaptığınız ayarlar oyunu bağlamaması lazım. Aşağıda paylaştığım linke bakın. Amd ve nvidia için detaylı anlatım var. Ekran kartı çıkışını düzenlemek lazım, video renk gamutunu değil. Aynı video ayarları nvidia control center'dada var ancak aşağıdaki attığım resime bakacak olursanız ben video ayarlarını ayarlamadım.

    Nvidia ayarlarınıda ben vereyim. Nvidia standart olarak RGB modda geliyor. Yani 16-235, limitli, kısıtlı mod. Fps'i, stuttering'i, lagı etkileyip etkilemediğini bilmiyorum. Denemelere başladım. Tam moda alınınca görüntü canlanıp, kontrast artıyor. Film keyfi nerdeyse blu ray cihazlarla eş değer hale geliyor. Siyahlar daha siyah, chromatik renkler daha düzgün oluyor. Amd'de ise standart olarak Ycbcr 4:4:4 geliyor. Rgb değil.
     Ekran kartlarındaki renk problemi...


    Şurasıda kesinlikle okunmalı - Nvidia&Amd Kartlar Arasında Detaylı Bir Test, Nasıl Renk ve Gamma Farkı Var:
    https://pcmonitors.info/articles/correcting-hdmi-colour-on-nvidia-and-amd-gpus/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaypurTiryading -- 8 Eylül 2014; 22:50:25 >
  • Ben bir kaç ufak deneme yaptım rgb vs 4:4:4 arasında. Öncelikle saat 7den beri benchmark ve oyun benchmarklarıyla uğraştığımı ekleyeyim. Kişisel fikirlerim ve sonuçları ekleyeceğim buraya.

    Her testi birden fazla defa tekrarladım. Aşağı yukarı ortalamaya tekabül eden ss'i aldım. İlk benchmark'ı Mafia 2 ile yapmıştım. Ss aldım zannettim afterburner ile ama program açık değilmiş arkaplanda, ss'ler yalan olmuş. Ama değerleri hatırlıyorum.

    MAFIA 2 - Bütün ayarlar, physx'de dahil sonda, vsync kapalı.
    RGB : 35.6-37 fps arası. Her benchmarkda bu aralıkta aldı.
    4:4:4 : 35.1-35.6 fps arası. Her benchmarkda bu aralıkta aldı.

    3DMARK
    RGB
     Ekran kartlarındaki renk problemi...
    4:4:4
     Ekran kartlarındaki renk problemi...

    Unigine Valley
     Ekran kartlarındaki renk problemi...
    RGB
     Ekran kartlarındaki renk problemi...
    4:4:4
     Ekran kartlarındaki renk problemi...

    Unigine Heaven
     Ekran kartlarındaki renk problemi...
    RGB
     Ekran kartlarındaki renk problemi...
    4:4:4
     Ekran kartlarındaki renk problemi...

    Tecrübem: 4:4:4'de çok fazla fps dropla karşılaştım. En belirgini Heaven testinde oldu. Sürekli 15-20 snde bir drop meydana geldi. Firestrike'dada öyle. Ama rgb'de o kadar yaşamadım. Valley testinde rgb ve 4:4:4'ün renk farkı çok ciddi olarak açıktı monitörümde. Sarı ile yeşil tonlar arasını net biçimde anlıyorsunuz. Biri sırıtk bir yeşilken öbürü daha doğal geliyor. Fps işide kafamı bulandırdı. Fpsler yakın ama akıcılık için aynı şeyi söyleyemem. Daha detaylı ölçmek lazım. Sistemin yaptığı darboğazıda eklersem testlerim çok aşırı şeffaf olmuyor. Sizlerdende bir kaç test bekliyorum ben. Şundada kafam karıştı. Heavende 45fps ile yırtılma yaşadım ama 3Dmark'da 900 küsür fpsde hiç bir şey yoktu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaypurTiryading -- 9 Eylül 2014; 1:06:30 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HaypurTiryading

    Fps işide kafamı bulandırdı. Fpsler yakın ama akıcılık için aynı şeyi söyleyemem...

    Enteresan.
  • AMD'de en iyi sonuç, piksel format Full RGB 4:4:4 iken alınıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 24 Eylül 2014; 10:33:17 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: turbo-powwer

    Hocam bu yılardır bilinen bir durumdu NVIDIA nın HDMI çıkışında oluşan bug sebebiyle Full RGB HDMI üzerinden verilemiyordu. Driver ile düzeltildi

    Ha yine de sorun yaşanıyorsa daha öncede AMD NVIDIA kontrast renkle ilgili bir konu varda oraya yazdım. İki markanın arasında renk farkı kesinlikle yok
    Fps konusunda da kesinlikle değişim olmuyor hatta daha da azaltıp denemiştim ama hayır. Denenen oyunlar (BF 3 , BFBC2 , BF 4 , Dirt 2-3 , Sleeping Dogs )
    ha bunları aslında isteyerek denemedim kartlardaki OC nin fps e etkisine bakıyordum siyahlar istediğim gib değildi sonra YbYcBr ayarını deneyince görüntü daha da netleşti kontrast baya iyileşti sonra teslere devam ettim FP lerin hepsi aynıydı)





     Ekran kartlarındaki renk problemi...



    Bu konu üzerinden devam edelim.

    Madem sorun sadece HDMI bağlantıdaydı da DVI bağlarken neden biz ben bu sorunu yaşadım? Beni boşver, şu konuya yazan ya bunca insan? Bunları görmezden gelip nasıl olur da "İki markanın arasında renk farkı kesinlikle yok" diyebiliyorsun? Yapma gözünü seveyim. Güldürme beni... Kendi gözüme mi inanayım. Yoksa başka şeylere mi?

    Bak bu da aynı soruna dair yabancı kaynak:https://pcmonitors.info/articles/correcting-hdmi-colour-on-nvidia-and-amd-gpus/
    Siteyi bilmeme rağmen bunu paylaşan HaypurTiryading idi.

    Ayrıca onun yukarıda sonuçlarını paylaştığı testler için "Fps işide kafamı bulandırdı. Fpsler yakın ama akıcılık için aynı şeyi söyleyemem" demesi de manidar. Hani "Aynı FPS'de Nvidia kartlar daha akıcı görüntü veriyor" fikrinin kaynağı belki de budur. Tabi henüz bundan emin değiliz. Başka arkadaşların da test etmesi lazım. Lâkin, diğer konuda LEON-X'in yaptığı testte % 6 FPS farkı olmasını bir tarafa bıraksak bile, kısıtlı renk modundaki testin daha çabuk bitmesi de akılda soru işaretleri oluşmasına yetiyor da artıyor.

    Ben bu sorunu ilk olarak 2 Ocak 2014'te Nvidia kulübe yazmışım. Bir Allah'ın kulu bile "Burda sorun var" demeyince, konu açmayı düşündüğüm halde vazgeçmiştim. Nasip cinayet13'e imiş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: turbo-powwer

    Aynı sorunu DVI da da yaşayanlar vardı hocam. Ben sadece kullandıklarım üzerinden yorum yaptım. Yabancı forumlarda tonla test var. Sonuç renk farkı kesinlikle yok Ki bir ara elime 5970 geçmişti eğer fark olsaydı kartlar arasında emin olun ilk konuyu açan ben olurdum. 600 serisindeki stutter olayını aylar önce yazmış sonrası geforce forumlarında konuşulmuş daha da devam edip "yahu sadece bana mı denk geliyor" deyip foruma konu açmış biriyim.

    Renk farkı olayı aslında tam olrak RGB 16-255 , 0-255 sorunu değil. Renk problemi vardı. YbYcBr ile gideriliyordu. Bu sefer renk canlılığı AMD gibi oluyodu ki NVIDIA ya bir çok forumdan mail yağdı. Ha şimdi sorun yok (?) eski serilerde halen var olabilir. Hatta bunun için küçük bir program var stajdayım eve gideyim burada paylaşayım Ayrıca son sürücüyle test yapıp buraya yazacağım

    Parlama meselesini ise ayrıca test edeceğim hocam , istediğiniz bir oyun var mı ? (elimdeki kartlar GTX 480 ve arkadaştan alabileceğim hd 6850 )

    Diğer konuda paylaştığım resimlerde çok sayıda parlama sorununun olduğu resim mevcut. Onlara bakabilirsin. Birkaç tanesi sattığı 660ti'li sistemden, diğerleri ise Lion_Army'nin 770'li sisteminden alınma. Ayrıca yine ilk sayfadaki videoda 780ti var bak. Onda da aynı sorun videonun başından sonuna kadar mevcut.
  • Nvidia'da Dvi kablo kullandığımızda zaten o seçenek (Ycbcr 4:4:4 , RGB) ortadan kalkıyor, menüde görünmüyor. Ve hdmi sorunu olan parlama zaten olmuyor. Akşam hdmi kablo bağlayıp bir bench alayım bakalım. Ama sanmıyorum fps yada akıcılık ile ilgili birşeyin değişeceğini. Daha öncesinde de her iki kabloyla oyun oynadğımda fark yoktu. Yada ben hissetmedim. Her hdmi kablo bağladığımda (yada sürücüyü tekrar kurduğumda) siyahlardaki parlamayı yok etmek için Ycbcr 4:4:4 'e alıyordum zaten....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeGetBe -- 9 Eylül 2014; 12:24:48 >
  • Hocam bu sorun ilk kez 2009 da dile getirildi yabancı forumlarda onu söyleyeyim Şimdi elimdeki latopla bu testleri yapamayacağım için bir şeyler söylemek zor.

    Videoları izledim parlama meselesine gelince şimdi orası biraz karışık. Gerçekten aşırı mı patlama efektleri ? Yada patlamada parlama olması daha doğal ise yani siz bu parlama fazla diyorsunuz da aslında olması gereken oysa ? Bunların cevabını ancak bir kaç güne verebilirim hocam

    Bu arada yukarıdaki BF4 testinde parlama gitmemiş resmen AO efektleri ve bazı gölgeler yok olmuş. Parlama artmış diyebilmek için güneşin olduğu kısma bakmak lazım ve bir şey değişmemiş(hatta bulutun olduğu kısımda grafiksel bozulma var)

    FPS meselesini söyleyeyim hocam NVIDIA daki bug Limited RGB vermiyor bir çeşit renk düzeltmesi hatası var yanlış testler yapılıyor söyleyeyim Renk metodları bir çok kez konsollarda fps kazanmak için kullanılır.

    Yahu kimse sormuyor NVIDIA 1.4 HDMI üzerinden 4K 60 hz nasıl sağlıyor diye. Cevabı: Chroma Subsampling Ama buradaki şey tam olarak "Bu ve bunun gibi" sebepler değil bir "bug".

    Üstteki yabancı testi de tamamen okudum onlara göre iki markada da çeşitli problemler var denmiş. İki marka içinde düzeltme metodları anlatılmış . İki firmaya da bu title'ı okuyorsanız bu sorunları düzeltin denmiş



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbo-powwer -- 9 Eylül 2014; 13:49:29 >
  • Bence burada monitör etkisi daha fazla. İşlenmiş görüntüyü her monitörün ekrana yansıtması çok farklı. Hz olayı bile değişim verecektir.
  • Ben öbür konuda bunu belirttim zaten. Monitör; ips ve en az 8 bit olmalı ki renk-konstrast farkını net anlayabilelim. Ben 10bit panelli tvde şok olmuştum, üstüne küfretmiştim. Kullanılan monitörler 6bit-8bit TN panel 75hz-144hz monitörlerse bu farkı anlama işi biraz yaş. VA panellerde de görüntü farkı belirgin olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaypurTiryading -- 9 Eylül 2014; 13:31:00 >
  • Konuyla ilgili en detaylı açıklamaya şu sitede rastladım: https://pcmonitors.info/articles/correcting-hdmi-colour-on-nvidia-and-amd-gpus/

    İncelemede şu tablolar zaten durumu tüm açıklığıyla ortaya koyuyor:

     Ekran kartlarındaki renk problemi...


    16-235'teki siyah ve kontrast düşüşleri gerçekten dikkate değer.
  • bocekgrafik kullanıcısına yanıt
    Birde hocam aklıma şu geldi. Kullandığınız DVI kablosu dual mı single mıydı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: turbo-powwer

    Videoları izledim parlama meselesine gelince şimdi orası biraz karışık. Gerçekten aşırı mı patlama efektleri ? Yada patlamada parlama olması daha doğal ise yani siz bu parlama fazla diyorsunuz da aslında olması gereken oysa ? Bunların cevabını ancak bir kaç güne verebilirim hocam

    Diğer konunun başında da görünen mesajımda renk oluşma sistemini anlattım. Onu okumanı tavsiye ederim. Renk konusunda kimseye birşey sormuyorum. Çünkü bunu biliyorum ve ihtiyacım yok. Bilmediğim husus hakkında bilmediğimi yazar soru sorarım sadece ve ortada bir sorun varken çare aradığımda, Nvidia kulüp başkanı olacak kişi bile "Senin sorununu Nvidia mühendisleri bile çözemez" diyerek cehaletini ortaya koymuştu o zaman.



    quote:

    Bu arada yukarıdaki BF4 testinde parlama gitmemiş resmen AO efektleri ve bazı gölgeler yok olmuş. Parlama artmış diyebilmek için güneşin olduğu kısma bakmak lazım ve bir şey değişmemiş(hatta bulutun olduğu kısımda grafiksel bozulma var)

    O SS'ler bana ait değil. Ben kendimce sorunlu gördüğüm resimleri diğer konuda paylaştım zaten.



    quote:

    FPS meselesini söyleyeyim hocam NVIDIA daki bug Limited RGB vermiyor bir çeşit renk düzeltmesi hatası var yanlış testler yapılıyor söyleyeyim Renk metodları bir çok kez konsollarda fps kazanmak için kullanılır.

    Şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Benim ve diğer arkadaşların sorunu, Nvidia kart kullanırken görüntünün gözlerimizde bir rahatsızlık meydana getirmesi ve kimisinde de göz ve baş ağrısına sebep olduğunu, bunun da ekseriyetle astigmat rahatsızlığı olanlarda olduğunu o konuda anlamış bulunduk. cinayet13 bahsedene kadar bunu ben de bilmiyordum. Bu sorunun kaynağı ama renk skalasıdır, ama piksel yapısıdır, ama başka birşeydir, onu bilmiyorum. Ben sorunu yazdım. Bazı arkadaşlar da "Sorunun kaynağı budur" diye kendilerince birşeyler yazdılar. Sorun onların yazdığı gibi mi, değil mi, onu da bilmiyorum. Bundan dolayı meseleyi AMD-Nvidia meselesine getirmek yanlış olur ki, bunun da sonunun hiçte iyi yerlere varmayağını herkes bilir.

    FPS'ye etki meselesi o zaman henüz ortada yoktu ama LEON-X'in yaptığı test bizde bu şüpheye neden oldu ve "Madem böyle bir durum var, acaba bunun FPS'ye de etkisi var mı diye?" düşündük ve arkadaşlardan test yapmalarını istedik haliyle. HaypurTiryading'in yukarıda yaptığı testlere göre de FPS'de farklılık olmaması ama akıcılıkta fark olması, senin için de bir şey ifade etmiyor mu yoksa? Böyle bir sorun vardır demiyorum. Ben şu an nötürüm meseleye karşı. Çünkü işlemcisinin darboğaz yapma ihtimali var. Başka arkadaşların yapacağı testleri de görmek gerek bunun için.



    quote:

    Üstteki yabancı testi de tamamen okudum onlara göre iki markada da çeşitli problemler var denmiş. Hatta AMD nin iyi görünmesi magenta tonlarında daha canlı olması denmiş ve iki marka içinde düzeltme metodları anlatılmış . İki firmaya da bu title'ı okuyorsanız bu sorunları düzeltin denmiş

    Nvidia için yazılan sorun, malum renk skalası sorunu. AMD'nin ki ise ölçekleme sorunu ve bunu yaşayanlara zaten forumda nasıl çözeceklerini denk geldikçe yazıyorduk. Birinin çözümü gayet müşkül iken, diğerinin çözümü, şu ayarı sağdan sola kaydırıp 0'a getirmek kadar basit.


     Ekran kartlarındaki renk problemi...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 10 Eylül 2014; 9:10:09 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: turbo-powwer

    Birde hocam aklıma şu geldi. Kullandığınız DVI kablosu dual mı single mıydı ?

    Muhtemelen dualdi ama emin değilim. Aynı sistem ve monitör sabitken, 660ti yerine 7970 takınca sorun kalmamıştı. Sorun dediğim, oyun için görüntünün gözümde yaptığı rahatsızlık.
  • bocekgrafik kullanıcısına yanıt
    Şimdi hocam öncelikle ben burada test yapacağım derken söylenildiği gibi fark varsa görmek isterim bağlamında söyledim.
    İkinci husus test yapan arkadaşlar alınmasın ama o kadar atlanılan yer var ki bunun DH editörleri de yabancı editörler de çokça yapıyor. Saatlerce test yapıp 4K da şu skorları aldık diyorlar ya gülünesi bir durum. O yüzden kendi gözümle görmedikçe inanmam hocam (Yukarıda ki BF4 ss'lerinde cinayet parlama demiş hata yapmış)

    Renk meselesine gelince sizle tartışmıyorum ben bakayım kendimce yorumlayacağım. (Çünkü güneşli açık bir havada taş kaya benzeri cisimler uzaktan güneş gibi parlar örnek olarak Kahramanmaraşlıyım bağlarda öğlen yansıyan ışıktan gözlerinizi açamazsınız). Yani oyunun atmosferinde o gerçekten parlama var mı varsa gerçekçi mi ?

    Ayrıca sorunun çözülmesi için tool a ihtiyaç yok YCbCr ile RGB kalitesi alırsınız yukarıdaki tabloda görünüyor zaten. Yani çözüm aşırı basit

    En önemli mesele parlama , onu da ancak test edince göreceğim paylaşacağım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbo-powwer -- 9 Eylül 2014; 14:05:26 >
  • Ben yıllardır takıntılı olarak ycbcr444 kullanıyorum.Hatta display port ile monitörü bağladığımda (Samsung 4k için konşuyorum ) ycbcr422 seçeneği geliyor ama ycbcr444 seçeneğine geçilmiyor.Huylandım şimdi testlerde fps oynaması başka konu parlaklık ve renk sorunu başka konu.
  • Alkımm kullanıcısına yanıt
    Hocam displayporttan YCbCr4:4:4 almanız lazım yoksa görüntü kaliteniz baya düşer 4:2:2 kompres bir tekniktir. RGB kullanın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbo-powwer -- 9 Eylül 2014; 14:13:13 >
  • Alkımm kullanıcısına yanıt
     Ekran kartlarındaki renk problemi...
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.