Şimdi Ara

Ekran kartlarındaki renk problemi... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
110
Cevap
7
Favori
5.837
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: turbo-powwer

Şimdi hocam öncelikle ben burada test yapacağım derken söylenildiği gibi fark varsa görmek isterim bağlamında söyledim.
    İkinci husus test yapan arkadaşlar alınmasın ama o kadar atlanılan yer var ki bunun DH editörleri de yabancı editörler de çokça yapıyor. Saatlerce test yapıp 4K da şu skorları aldık diyorlar ya gülünesi bir durum. O yüzden kendi gözümle görmedikçe inanmam hocam

O zaman ben konuda yazan diğer arkadaşlar, içlerinde Nvidia kart kullananlar da olmasına rağmen, sırf Nvidia'yı karalamak için düşünüp böyle bir şey uydurduk. Yani yalan ve iftira mı yazıyoruz o zaman?

Pek tabii ki bu sıkıntıyı yaşamayanın buna inanması zor. Çünkü meseleyi anlatması bile zor. Ben, sorun olarak "Parlak renkler" dedim ama, yukarıda da yazdığım gibi bunun sebebi o olmayabilir de. Şu âna kadar emin olunan tek şey Nvidia kart kullananların gözlerinde bir rahatsızlık oluşması, baş ağrısı çekilmesi. Bunun nedeni renk skalası mı, değil mi, onu da bilmiyoruz. Bu sadece kuvvetli bir ihtimal olduğu için onun üzerine yoğunlaşıldı. Sorun belki de başka bir şey. Bunu da bilmiyoruz.

2 sene önce yabancı forumlarda bahsedildi dediğin, sanırım renk sorunuydu ama ben bundan ilk bahsederken "Renk sorunu" diye bahsetmedim zaten. "Gözümü rahatsız eden bir sorun" var diye bahsettim. cinayet13, bundan her kullanıcının değil, sadece astigmat sorunu olanların rahatsız olduğunu yazdı. Aynı dertten yakınan diğer arkadaşlarda ve bende de ileri derecede olmasa bile astigmat olması, bizi oraya yöneltti. Bunlar kuvvetli ihtimaller. Kesin sonuçlar değil.

quote:

Ayrıca sorunun çözülmesi için tool a ihtiyaç yok YCbCr ile RGB kalitesi alırsınız yukarıdaki tabloda görünüyor zaten. Yani çözüm aşırı basit
    En önemli mesele parlama , onu da ancak test edince göreceğim paylaşacağım

Elimde Nvidia kart olsa da bu testleri ben de yapsam keşke. Çünkü bu sorundan bahsettiğim dönemde böyle bir ayarın, bu soruna çözüm olabileceğini bilmiyordum. Ha çözüm olur mu, olmaz mı, onu da bilmiyorum. İşte bu sebeple hem göz ve baş ağrısı çeken, hem de Nvidia kart kullanan arkadaşlardan testler istedik ama biri dışında henüz dönen olmadı şu âna kadar.

• quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

O zaman ben konuda yazan diğer arkadaşlar, içlerinde Nvidia kart kullananlar da olmasına rağmen, sırf Nvidia'yı karalamak için düşünüp böyle bir şey uydurduk. Yani yalan ve iftira mı yazıyoruz o zaman?

Pek tabii ki bu sıkıntıyı yaşamayanın buna inanması zor. Çünkü meseleyi anlatması bile zor. Ben, sorun olarak "Parlak renkler" dedim ama, yukarıda da yazdığım gibi bunun sebebi o olmayabilir de. Şu âna kadar emin olunan tek şey Nvidia kart kullananların gözlerinde bir rahatsızlık oluşması, baş ağrısı çekilmesi. Bunun nedeni renk skalası mı, değil mi, onu da bilmiyoruz. Bu sadece kuvvetli bir ihtimal olduğu için onun üzerine yoğunlaşıldı. Sorun belki de başka bir şey. Bunu da bilmiyoruz.

2 sene önce yabancı forumlarda bahsedildi dediğin, sanırım renk sorunuydu ama ben bundan ilk bahsederken "Renk sorunu" diye bahsetmedim zaten. "Gözümü rahatsız eden bir sorun" var diye bahsettim. cinayet13, bundan her kullanıcının değil, sadece astigmat sorunu olanların rahatsız olduğunu yazdı. Aynı dertten yakınan diğer arkadaşlarda ve bende de ileri derecede olmasa bile astigmat olması, bizi oraya yöneltti. Bunlar kuvvetli ihtimaller. Kesin sonuçlar değil.

Elimde Nvidia kart olsa da bu testleri ben de yapsam keşke. Çünkü bu sorundan bahsettiğim dönemde böyle bir ayarın, bu soruna çözüm olabileceğini bilmiyordum. Ha çözüm olur mu, olmaz mı, onu da bilmiyorum. İşte bu sebeple hem göz ve baş ağrısı çeken, hem de Nvidia kart kullanan arkadaşlardan testler istedik ama biri dışında henüz dönen olmadı şu âna kadar.

Hocam beni bazı fanboylala karıştırıyorsunuz ve beni yanlış anlıyorsunuz. Hypurthreading yazmamış olsa çözümü ben yazıyordum. Keşke sizin konunuzu aylar önce görseydim de beraber deneseydik. Benim testler hakkında düşüncem çoğu kimsenin çokta bilinçli olmaması(yukarıdaki örnek mesela)

Hocam derdim NVIDIA değil eğer daha yüksek görüntü kalitesi alınabiliyorsa her türlü şeyi denerim. Sorunu varsa da mailine kadar atar gerekirse ararım(yapmadığım şey değil)

Hocam size pm den telimi yazıyorum(tabi isterseniz). Yazıyla konuşmak olmuyor istenilmeyen yerlere gidebilir. Siz de isterseniz bu akşam yada yarın akşam hem muhabbet eder hemde ne yapılabiliri tartışırız

• bocekgrafik kullanıcısına yanıt
    Bir de hocam ben o ayarın baş ağrısına çözüm olacağını söylemiyorum yanlış anlaşılmasın. Sadece doğru renkleri ve kontrastı aldırı ve beyaz dengesi iyileşir o kadar yani Fullrange RGB ile aynı renk kalitesi yakalanır demek istedim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbo-powwer -- 9 Eylül 2014; 14:30:42 >
  • İyi niyet ve teveccühün için sağol.

Öncelikle şunu belirteyim. Şu anda 280X kullandığım için bu sorunum yok. 660ti varken bu sorunu yaşamıştım. Konu açacaktım ama göreceli bir sorun olduğu için açmamıştım. Çünkü izah etmesi dahi müşkül bir meseleydi. O zaman Nvidia kulübe yazmıştım. Mesaj linki bu. Birileri çıkıpta "Sonradan mesajında düzenleme yapmışsın" demesin diye imlâ hatalarını bile düzeltmemiştim. Dikkat edersen, mesajın ilk satırında bile hata var.

Sorarsan ki "Madem sorunun yok. Neden bu meselenin üzerine bu kadar düşüyorsun?" Sebebi şu: Ben bu sorun sebebiyle şu anda Nvidia kart kullanamam ama eğer çözüldüğünden emin olursam, duruma göre nvidia kartta alabilirim. Hiçbir markaya karşı ön yargı beslemek istemem çünkü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 9 Eylül 2014; 14:39:32 >

Siz sağ olun hocam mesajınıza baktım AF doku sorununuz ilginç ona ayrı bir bakmak lazım. Parlama meselesini de değim gibi bence müsait bir zamanda telde konuşalım hocam
  • turbo-powwer kullanıcısına yanıt
    Garip gelecek belki ama, sorun bu parlama olmayabilir. Çünkü aynı haritada aynı yerlerde, aynı parlamayı yine görebiliyorum. Parlamanın oyundan kaynaklı kısmı da var belli ki ama gözümü 660ti zamanındaki kadar rahatsız etmemesi de başka garip bir durum. Ayrıca ağrı da olmuyor şu an.

Ayrıca, oyun için parlaklıktan ilk bahseden bendim. Diğer arkadaşlar böyle bir şeyden bahsetmeden, hatta kimisi oyunda bile değil, işyerinde kullandığı sistemden misal vererek, nvidia ve amd sistemli pc'lar arasında sadece nvidia kartın takılı olduğu sistemde ağrı çektiklerini yazmaları beni de şaşırtmıştı. Demek ki herkesin farklı tecrübesi var...
  • quote:

Garip gelecek belki ama, sorun bu parlama olmayabilir. Çünkü aynı haritada aynı yerlerde, aynı parlamayı yine görebiliyorum. Parlamanın oyundan kaynaklı kısmı da var belli ki ama gözümü 660ti zamanındaki kadar rahatsız etmemesi de başka garip bir durum. Ayrıca ağrı da olmuyor şu an.

Ayrıca, oyun için parlaklıktan ilk bahseden bendim. Diğer arkadaşlar böyle bir şeyden bahsetmeden, hatta kimisi oyunda bile değil, işyerinde kullandığı sistemden misal vererek, nvidia ve amd sistemli pc'lar arasında sadece nvidia kartın takılı olduğu sistemde ağrı çektiklerini yazmaları beni de şaşırtmıştı. Demek ki herkesin farklı tecrübesi var...

Herşeye ayrı ayrı cevap veremeyeceğim baya artmış ama her yazıyı okudum... olay oyunlarda değil ben pek oyun oynayan bir kimsede değilim zaten... gts250yi taktım daha sürücüleri kurarken hissettim olayı... aynı monitör aynı modlar aynı renk ayarları aynı kablo hiçbirdeğişiklik yok öncelikle takmadım oyuna girdim baktım oynanacak gibi değil geri çıktım oyundan... ve müşterilerimde oyun oynamadıkları halde sıkıntı yaşayanlar var gtx590 - gtx470 ve 680 kullanan 3 kişi ile konustum render ve 3dmax ile uğraşan kimseler başlarının çatladığını söylediler... işyerlerinde ise nedense ağrımadığını orada firepro kullandıklarını belirttiler... böyle bir sorun cidden var nvidiada var olan bişey astigmat hastalarının başlarının ağrımasına sebebiyet veriyor hani kesinlikle bu olay var...

Ayrıca öteki konudada nvidia kullanıyorken ağrıyordu evdeki amd bilgisayarımda sorun yaşamıyorum vay be neden bumuymuş tarzında gelen tonlarca yorum var...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cinayet13 -- 9 Eylül 2014; 16:01:38 >

• İşte burası ilginç hocam Parlama kısmında ne yalan söyleyeyim bence doğallar. Çünkü o açıdan olması gereken yansıma o. Monitörünüzün yada o kullananların monitör hz değerlerini ossiloskopla kontrol etme imkanınız var mı hocam ?

Anlatacak çok şey varda hocam işte yazması zoruma gidiyor. Mesela şöyle örnek vereyim bazı kartlarda düzgün hz verememeye dayalı oluşan bunu takiben monitör işlemcisini ara bir hz e sabitlenmeye zorlamasından doğan sorunlar var. Acaba bunlardan birine denk gelmiş olabilir misiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbo-powwer -- 9 Eylül 2014; 15:09:59 >
  • Tekrar oluyor ama, Nvidia kartlı sistemlerde bunun çözümü acaba yukarıda ve diğer konuda bahsedilen renk ayarı mı, değil mi, onu tespit etmek gerek. O değilse de araştırmak gerek diye düşünüyorum.
  • cinayet13 kullanıcısına yanıt
    O yüzden bende test yapayım dedim hocam. Sağlıklı gözlerde görülmeyen ama astigmat larda oluşan bir sorun varsa onu göz astigmat olan babamla deneyeceğim bakalım yaşlı kurt ne diyecek
    Astigmatın şu şekil etkisi olduğunu düşünürsek bu ayarın yardımcı olabilmesi olası ;

Ekran kartlarındaki renk problemi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turbo-powwer -- 9 Eylül 2014; 15:16:04 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: turbo-powwer

Astigmatın şu şekil etkisi olduğunu düşünürsek bu ayarın yardımcı olabilmesi olası ;

Ekran kartlarındaki renk problemi...

Astigmatın etkisi değil tam olarak olay... yani bulanık görme vs çünkü yakında olduğunuz sürece astigmat etkisini çok göstermez yani bilgisayar karşısında bir göz hastalığınızın olduğunun farkına varmazsınız görüntü açısından... ben yıllarca o HD wallpaperlardaki görüntülerin fotoşok oldugunu sandım öyle güzel samanlı tarlalar yoktur sandım çünkü çok geçiyorum önlerinden ona benzemiyor şu 4. resimdeki gibi görüyordum ilk düzgün astigmat gözlüğümü alıp yazlığa gittim aha aynı wallpaperım gibi
    Dünyaya daha bir garip bakar oldum ağaca bakmak hiç hoşuma gitmemişti daha önce

Ama olay bu değil şuan astigmat baş ağrısı yapan bir hastalık oyundaki o doğal dediğin parlaklık beynimize çekiç vurarcasına ağrı yapıyor hani sen ne kadar test yaparsan yap bunu bir astigmat hastası sadece anlayabilir baban öyleymiş ama baban oyunu oynaması gerek o olayı hissedebilmesi için tamamen stok değerlerde 1 saat boyunca babana nvidia ekran kartı ile oyun oynat adam çıldırıp yeter başım ağrıdı diyip kalkacaktır masadan daha sonra istediğin ayarı yapıp adama tekrar oynat oyunu ağrımadan sıkıldım diyip kalkana kadar bu olayı çözmüş sayılmazsın...

Olayın nedeni: O daha canlı gösteren parlaklık baş ağrısı yapıyor bizde çünkü daha evdeki lamba bile rahatsız ediyor bizi... Antialiasing kapalı olur ve o köşeler çizgi çizgi olursa başımız ağrıyo motion blurdan ağrıyor yüksek kontrasttan ağrıyo... yani biçok şey etkileyebiliyor sanki amdyi stok olarak astigmat hastaları için yapmışlar :) bide şöyle düşün çoğu kişi astigmat hastası bilgisayar kullanan bunda bu sorunların etkisi var yüksek kontrast ve parlaklıkda pc kullanmak oyunlarda ultra grafikte oynamak sürekli bunlar hep insanları astigmata sürüklüyor kısacası... bilgisayar başında yüksek parlaklıkta oyun oynarsan, ultra grafikleri kökleyip o muhteşem grafiklere kendini kaptırırsan, nedenini bilmiyorum tam ama nvidia ekran kartı kullanırsan 40 yaşında bile oyun oynamaya başlasan %80 astigmat hastalığına yakalanırsın...

• quote:

Güzel bir paylaşım yaptın, sağol. Şu artık net ki, Nvidia'nın ayarları fabrika çıkışı olarak RGB'nin tüm skala aralığını (0-255) kullanmak yerine 16-235 gibi bir aralık kullanıyormuş. Ben yukarıdaki mesajımda koyu tonlama sorunu olmadığını yazmıştım ama bu sınırlı skalaya göre koyu tonlama sorunu da varmış demek ki. % üzerinden yaptığım hesaplamaya göre gösterilmeyen bu aran 6.25. Yani, % 6.25 ve altındaki tonlar beyaza dönüyor ki yukarıda detaylıca yazdığım sorun buymuş meğerse. Aynı şekilde % 93.75 ve üzeri tonlar da siyaha dönüyormuş demek ki.

Burada aklıma şöyle bir soru geldi: Bir ekran kartı, 0-255 skala aralığı yerine 16-235 aralığını gösterdiğinde bunun FPS'nin artışında olumlu bir etkisi olabilir mi? Bu bana mantıklı geliyor. % cinsinden bunun karşılığı % 11.76'ya tekâbül etmekte. Yani, 0-255 skalasında 100 FPS veren bir ekran kartı, 16-235 skalasında 111 FPS verir mi? Hem AMD, hem de Nvidia kart kullanan arkadaşlar bunun testini yapabilirse, karşılaştırma açısından iyi olur.

Bir kaç gün önce böyle bir mesaj yazdı @bocekgrafik abi. Şimdi benim tekrar değinmek istediğim nokta Rgb ve Ycbcr arasındaki fark olarak akromatik tonlarınm uç kısımlarında bulunan (siyah ve beyaz) yerlere yaklaştıkça kartlarınm yaptığı kesinti, sabunlama. Yukarıdada belirtilmiş %6.25 az değil. Totalde %12.50 akromatik ton kaybı yaşanıyor. Buda renge kontrasta yansıyor. Bu oyunlardadaki dinamik aralığı artırıyor. (Doğrumu söyledim acaba) Çünkü Bu 12.5'luk kayıp beyazlarınm açılması, siyahlarınm daha koyu hale gelmesi ile sonuçlanıyor. Bu astigmatı tetikleyen unsurlardan olabilir mi demiştik, elde var bir.

İkincisi ise nvidia'da ycbcr kullanılmasına rağmen yine astigmat olanların şikayetçi olabilme ihtimaliydi. Amd ile Nvidia'nın burada arkaplanda ne gibi değişik bir yol izlediğini bilmiyorum. Buna bakmalıyız.

Üçüncüsü fps testini iyi ve doğru bir sistemde eşit şartlarda yapmamız lazım. Ben bişeyler sunmaya çalıştım ama sistemin koşulları takdir edersiniz ki belli. Darboğaz var. Ben belirttim, çok şeffaf bir test olmadı diye. Katılım bekleniyor elinde iki tarafdanda kart olanlardan.

Dördüncüsü ise benim kafamı karıştıran akıcılık mevzusu. Rgb ve Ycbcr arasında benim sistemimde averaj ve max fps çok yakınken, göz ardı edilemeyecek akıcılık farkı vardı. Ama bu minimum fpslerdede kendini gösterdi. Bana test boyunca fps droplarınmı, anlık donmaları vb grafiği çizebilecek bir program varmı. Heaven benchmarkı boyunca tekrar kıyaslıyayım.

Soru varsa alabilirim.

• turbo-powwer kullanıcısına yanıt
    Bende astigmat var ama sadece tek gözümde ve düşük derecede. Gözlük kullanmadan da hayatımı sürdürebiliyorum ve bu resimdeki gibi bir bulanıklık sorunu yaşamıyorum. Tek gözümde astigmatımın olduğunu göz doktoru söylemişti ama diğer arkadaşlardaki belli ki daha ileri seviyede.
  • Ben hem nvidia'da hem de AMD'de bu sorunu yaşadım. esas sorunum internette gezinirken karşıma çıkıyor. beyaz arka fonu olan siteler gözümü son derece rahatsız ediyor. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi mavi kanalının gamasını ve parlaklığını kısıyorum. kontrastı kısınca da yazılar daha da zor okunur hale geldiğinden kontrasta dokunmuyorum.

[simage]https://store.donanimhaber.com/1f/fb/37/1ffb3727de11bb62f48dff1cf778c345.jpg[/simage]

nvidia'da ise hiçbir zaman gama ayarını 1.00 yapmadım. digital vibranceı ise görüntüyü hoş kıldığı için açıyordum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Carnage86 -- 10 Eylül 2014; 19:48:55 >
  • Arkadaşlar deneme yanılma yöntemi ile en iyi renk ve parlaklık ayarlarını bulmanız lazım ondan sonra sorun kalmıyor. Parlaklığı azaltın renk sıcaklığını arttırın farkı göreceksiniz.
  • quote:

Tekrar oluyor ama, Nvidia kartlı sistemlerde bunun çözümü acaba yukarıda ve diğer konuda bahsedilen renk ayarı mı, değil mi, onu tespit etmek gerek. O değilse de araştırmak gerek diye düşünüyorum.

Hocam kendim açımdan söylersem ben ayalari ile oynadim hatta en düşük ayarlara aldım ama genede basimi agritiyor.. arkadasin evindeki pc de saatlerce oyun oynariz birsey olmaz ben dizi izlerim gözler agrimaya basliyor buda basa vuruyor sorun ne yazikki bende renk ayari ile oynamak düzelmedi. Sanirim sadece amd kullanacagim monitör den şikayet ederdim ama olay ekran kartından çıktı. Agri kesici almaktan sikildim. Gece rahatsiz ediyor sürekli uyaniyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gtx295

quote:

Tekrar oluyor ama, Nvidia kartlı sistemlerde bunun çözümü acaba yukarıda ve diğer konuda bahsedilen renk ayarı mı, değil mi, onu tespit etmek gerek. O değilse de araştırmak gerek diye düşünüyorum.

Hocam kendim açımdan söylersem ben ayalari ile oynadim hatta en düşük ayarlara aldım ama genede basimi agritiyor.. arkadasin evindeki pc de saatlerce oyun oynariz birsey olmaz ben dizi izlerim gözler agrimaya basliyor buda basa vuruyor sorun ne yazikki bende renk ayari ile oynamak düzelmedi. Sanirim sadece amd kullanacagim monitör den şikayet ederdim ama olay ekran kartından çıktı. Agri kesici almaktan sikildim. Gece rahatsiz ediyor sürekli uyaniyorum.

Ben agrı kesici ala ala bağışıklık kazandım şimdi hiçbir işe yaramıyor :) haftada 2 kereden fazla alma :)

• quote:

Orijinalden alıntı: cinayet13

quote:

quote:

Ben agrı kesici ala ala bağışıklık kazandım şimdi hiçbir işe yaramıyor :) haftada 2 kereden fazla alma :)

9 kere almisimdir haftada :D kessemmi? O değil ekran kartini amd alacağım en kisa çözüm gtx295 hayalleri suya düştü :(

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: cinayet13

quote:

quote:

9 kere almisimdir haftada :D kessemmi? O değil ekran kartini amd alacağım en kisa çözüm gtx295 hayalleri suya düştü :(

Bi gtx295 bende istemişimdir hep :| bu olaydan sonra suya düştü :| hd5870lere bak

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.