Şimdi Ara

Doktorların Beni Devlet Değil Ailem Okuttu İddiasına Sayısal Bakış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
138
Cevap
1
Favori
5.408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sosyal medyada sıkça doktorların beni devlet değil ailem okuttu, babam gece-gündüz çalışarak okuttu tarzı söylemlerine rastlamaya başladım. Aynı bakış açısıyla bakarsak neredeyse herkesi ailesi çalışarak okuttu, tıp okuyanlara özel bir durum değil. Ayrıca kredimi faiziyle ödedim gibi söylemlerde yer almakta. Bunlarda sadece tıp okumuş kişilere özel şeyler değil. Öncelikle bunları biran önce fark etmelerini umuyorum. Bu çalışmanın amacı okuduğu bölümden bağımsız eğitim maliyetinin tamamını ailesinin karşıladığını sananların yanıldığını göstermektir. Mühendislik bölümleri için muhtemel olsa da tıp için alt veya orta gelir düzeyindeki bir ailenin yıllık ödediği vergi eğitim maliyetini karşılamak için yetersiz.

Marmara Üniversitesi bütçesi üzerinden bir doktorun eğitiminin devlete ne kadar mal olduğunu göstermeye çalışacağım. Diğer üniversite bütçeleri de genelde aynı yapıda, gider kodları genelde aynı. Bu yazı yazıldığı sırada en son yayınlanan bütçe 2021 yılına ait olduğu için hesaplamaları bunun üzerinden yapacağım. (Daha sonradan 2022 bütçesi yayınlandı.)

Dosyada 756 numaralı faaliyet Yüksek Öğretim Kurumları Birinci Öğretim için ayrılan bütçeyi gösteriyor.

TIP FAKÜLTESİ

Bunun altında her fakülte için ayrı ayrı bütçeler belirtilmiş. Tıp Fakültesi bütçesini inceleyelim.

Tıp Fakültesi birinci öğretim bütçesi. Birden fazla alt gider grubu var hepsini topladığımızda ₺95.243.000 ediyor düz hesap ₺95.000.000 olarak alalım toplam bütçeyi.

Şimdi YÖK Atlas'tan Marmara Tıpa kaç kişi kayıtlıymış öğrenelim. 2021 yılında toplam 1527 kişi kayıtlı olduğunu görüyoruz.

2021 yılı tıp fakültesi birinci öğretim bütçesi yaklaşık ₺95.000.000 ve 1527 öğrenci var yani öğrenci başına düşen maliyet senelik ₺62.213,49. Yıllık enflasyon oranını sabit %15 olduğunu ve bütçenin her yıl enflasyon oranında arttığını varsayalım. Bu varsayıma göre öğrenci başına düşen maliyet yıllara göre aşağıdaki gibi oluyor.

1. yıl: ₺62.213,49
    2. yıl: ₺71.543,51
    3. yıl: ₺82.275,04
    4. yıl: ₺94.616,30
    5. yıl: ₺108.808,75
    6. yıl: ₺125.130,06

Hepsini topladığımızda 2021 yılında tıp okumaya başlamış ve 2027 yılında mezun olacak birinin altı senelik eğitiminin yaklaşık maliyetini ₺544.587,15 olarak buluyoruz.

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Mühendislik öğrencilerinin eğitimine ayrılan bütçeyi belirlemek için YÖK Atlas üzerinden mühendislik fakültesinde bulunan tüm bölümlerin 2021 yılına ait kayıtlı öğrenci sayılarını buldum.

Bilgisayar Mühendisliği: 568

Endüstri Mühendisliği: 453

Elektrik-Elektronik Mühendisliği: 446

Makine Mühendisliği: 446

Kimya Mühendisliği: 345

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Mühendisliği: 355

Biyomühendislik Mühendisliği: 342

Çevre Mühendisliği Mühendisliği: 356

TOPLAM: 3311 öğrenci

Alt bütçeleri topladığımızda mühendislik fakültesi için toplam bütçe ₺25.391.000 (tıp fakültesi bütçesinin yaklaşık dörtte biri)

2021 yılında mühendislik fakültesindeki bir öğrencinin eğitimi için ayrılan bütçe ₺25.391.000/3311=₺7668,68

Tıp fakültesi için yapmış olduğumuz gibi her yıl bütçenin %15 artırıldığını varsayarsak 2021 yılında başlayıp 2025 yılında mezun olacak birinin toplam maliyeti:

1. yıl ₺7668,68
    2. yıl ₺8818,98
    3. yıl ₺10141,83
    4. yıl ₺11663,10

TOPLAM ₺38.292,59

Tüm bölümler İngilizce olduğu için hazırlık sınıfını iki hesaplamaya da dahil etmedim.

SONUÇLARIN KARŞILAŞTIRILMASI

6 yıllık tıp fakültesi eğitimi ₺544.587,15 (yıllık ortalama ₺90.764,53)

4 yıllık mühendislik fakültesi eğitimi ₺38.292,59 (yıllık ortalama ₺9.573,15)

Tıp öğrencisine ayrılan toplam bütçe mühendislik öğrencisine ayrılan bütçenin 14,22 katı.

Tıp öğrencisine ayrılan yıllık ortalama bütçe mühendislik öğrencisine ayrılan bütçenin 9,48 katı.

KAYNAK

https://yokatlas.yok.gov.tr/tercih-sihirbazi-t4-tablo.php?p=say

https://sgdb.marmara.edu.tr/dosya/sgdb/B%C4%B0R%C4%B0MLER/B%C3%BCt%C3%A7e%20ve%20Perf.%C5%9Eube%20M%C3%BCd./2021%20Birim%20%C3%96denekleri.pdf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4h062020 -- 9 Mart 2022; 14:12:27 >

• Kimse bu ülkeye borçlu değil. Tam tersi, bu ülke herkese borçlu. Kimse burda durmak zorunda da değil. Senin durmadığın gibi. Sanırım bizim milletin genlerinde bir bozukluk var. Yurtdışına çıkınca aktif oluyor gibime geliyor. Doğrudan omurgayı etkiliyor bu gen. Yurtdışına çıkan senin gibi her konuya atlayıp Türkiye'yi yüceltmeye, diğer bütün ülkeleri kötülemeye çalışıyor. Çok garip bir durum. Üzerine sosyal araştırmalar yapılması lazım.

Arkadaş yetiştirdiğin doktoru köle gibi kullanıp 3 kuruşa çalıştırmıyor musun? Zorunlu hizmeti niye hesaplanmiyorsun bir yan dal uzmanı kaç yıl devlette çalışıyor yurtdışında çalışsa ne kadar maaş alırdı bir hesapla bakalım o para çıkıyor mu?

30.000 Euro normal bir uzman hekimin bir yıllık maaşı değil gelip burada boş boş yazıyorsunuz.
  • Devlet kendisi mi ödemiş. Hayır vergiyi veren benim la. Saçmalık.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • amadeus99 A kullanıcısına yanıt

senin verdiğin 3 kuruş vergi tıp eğitiminin 1/10u bile değil

Doktorlar bu ülkeye borçlu

• Evet ama devlet de profesörlerine iş imkanı sağlamış oldu, bu öğrencilerin okuması sayesinde gerçekleşti.

Okumak, yani öğrencilik de bir iştir, öğrencinin ekonomiye katkısı vardır ve makro hesaplarda değerlendirme dışı kalmaması gerekir.

• devleti var eden bizleriz , demogoji yapma (ailemde bir tane bile doktor yok).

tayyip haksız.

• mrslimshady_reloaded kullanıcısına yanıt

iban at da senin ödediğin vergiyi vereyim

• Devlet halk için halk da devlet için çalışır vergi konusunda e o zaman niye yapılan özel otoyollar garantili sonuçta devlet için yapıldı ise ücretsiz olup vatana borcunu ödemeli o hâlde?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

TUS dersanesine gitmen zorunlu mu? Değil.

Tıp kitapları ₺1.000'den başlıyor da mühendislik kitaplarının fiyatları da benzer değil mi? Benzer.

Ben senelik ₺90.000 gibi bütçelerden bahsediyorum sen ₺400'lik scrubsın lafını yapıyorsun.

IBAN at parasını ben vereyim scrubsının.

İnsanları hekimlere karşı kışkırtmaya çalışmıyorum ama hekimlerin "babam beni asgari ücretle çalışarak vergisini ödeyerek okuttu" tarzı söylemlerinin yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyorum.

• Herkesi devlet okutmuyor mu? Problem nedir, anlamadım.

• mgora kullanıcısına yanıt

Ben değil Twitter'daki doktorlar demagoji yapıyor.

Neymiş babası gece gündüz asgari ücretle çalışıp, tarlada çalışıp, kaynak yapıp vb. okutmuş Doktorların Beni Devlet Değil Ailem Okuttu İddiasına Sayısal Bakış 

Senelik ₺90.000'yi babası mı veriyor? Böyle bir yatırımı nasıl görmezden gelebilirler?

Sanki her şeyin maliyetini kendileri karşılamış gibi konuşmaları yanlış.

İyi oku. Eğitim paralı olsun diye bir şey yazmadım.

• Doktor malınız mı oldu. Kaldı ki devlet paşa vergilerimiz olmasa ne yapacak çok merak ediyorum.

• Yukarıdaki paragraftan nasıl bunu çıkarabildiniz anlamadım. Doktorların Beni Devlet Değil Ailem Okuttu İddiasına Sayısal Bakış 

• Doktorların Beni Devlet Değil Ailem Okuttu İddiasına Sayısal Bakış

Klişe olacak ama.

• Giderlerse gitsinler

Edit:uzman doktor,yandalcı vs olmak sınavlar hariç 10 ile 13 yıl arası zaman alıyor.Bence çokda gitmesinler.Sokaktan geçen adamı 6 ay eğiterek yapılacak işlere benzemez

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cübbesiz gandalf -- 9 Mayıs 2022; 10:12:40 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.