Şimdi Ara

Demokrasi laiklikten önemli mi? (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
253
Cevap
0
Favori
5.061
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: elysion

quote:

Orjinalden alıntı: Dellci

quote:

Orjinalden alıntı: eloko

ülkemizde İslam dinini kendi çıkarları için kullananlar vardır.maddi ve siyasi çıkarlar söz konusu burada.
    her nedense siyasi alanda dini kullananların kendileri bu durumun farkında değiller sanıyorum.

Günümüzün Türkiye'sinde İslam dininin siyasi alanda kullanımına dair örnekler verebilir misiniz?

ben bi örnek vereyim. sevgili ve pek değerli meclis başkanımız bülent arınçın biz müslüman bir cumhurbaşkanı seçeceğiz demesi.

Yanlış hatırlamıyorsam "Meclisimizin sivil, dindar ve demokrat bir cumhurbaşkanı seçecek olmasına yine itiraz ediliyor." demişti.
    Dindar olmak bir kişiyi cumhurbaşkanı olmaktan alıkoyan bir durumsa eğer, burada esas başka kesimlerin din üzerinden siyaset yapmaya çalıştığı gözükür.

• Cumhurbaşkanının dini inaçlara sahip olmasına kimsenin itirazı yok.fakat dindar olmak cumhurbaşkanı seçilmek için kriter olursa, işte buna itiraz ediliyor.TV de meclis başkanı yanlış hatırlamıyorsam diğer özellikleri saydıktan sonra dindar özelliğini eklemişti.hiç gerek yoktu böyle söylemeye.
    bir önceki mesajımdan önce bir arkadaş ebu cehil benzetmesinde bulunmuştu.
    ben de bu benzetmenin "büyük haksızlık" olacağını söyledim.
    din ve siyaset ilişkisi ve bu alanda dinin kullanılması Türkiyede açık seçik görülüyor.az kullanan,çok kullananlar,tarikatlar,bunların siyasete etkisi.bunlar var Türkiyede.bunların hepsi bir çuvalın içinde değil tabi.
    hepsi farklı alanlarda ilişkilerini sürdürüyor.yıllardır izliyoruz.kişi dindardır.parti kurar,çevresine aynı zihniyetten kişileri toplar.yasalara uygunsa faaliyet gösterir.onu bilemem.ama ben karşıyım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eloko -- 21 Mayıs 2007; 23:47:57 >

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: elysion

quote:

quote:

ülkemizde İslam dinini kendi çıkarları için kullananlar vardır.maddi ve siyasi çıkarlar söz konusu burada.
    her nedense siyasi alanda dini kullananların kendileri bu durumun farkında değiller sanıyorum.

Günümüzün Türkiye'sinde İslam dininin siyasi alanda kullanımına dair örnekler verebilir misiniz?

ben bi örnek vereyim. sevgili ve pek değerli meclis başkanımız bülent arınçın biz müslüman bir cumhurbaşkanı seçeceğiz demesi.

Yanlış hatırlamıyorsam "Meclisimizin sivil, dindar ve demokrat bir cumhurbaşkanı seçecek olmasına yine itiraz ediliyor." demişti.
    Dindar olmak bir kişiyi cumhurbaşkanı olmaktan alıkoyan bir durumsa eğer, burada esas başka kesimlerin din üzerinden siyaset yapmaya çalıştığı gözükür.

cumhurbaşkanının kendisi dindar olur olmaz, ben ne karışırım ona. saygı duyar lafını dahi etmem. ama dindar bir cumhurbaşkanı seçicez ne demek? farzedinki tanrıya ve dine inanmıyorum ben. e cumhurbaşkanıda olamam demekki.
    bu kadarda kutuplaşma yaratılmamalı. ki bu sözü söyleyen insanlar cumhuriyet mitingleri için kutuplaşma yaratılıyo diyen kişiler..

• quote:

quote:

quote:

bu durumu eleştirenlerin din düşmanı olarak suçlanması çok büyük haksızlık
    yapmak demektir.

Günümüzün Türkiye'sinde "bu durumu" eleştirenlerin din düşmanı olarak suçlandığına dair örnekler verebilir misiniz?

Türkiye deki din siyasal dır.En önemli siyasal ayağı Türkiye Cumhuriyeti devleti nin din i İslamdır.Oysa Demokratik devlet lerin dini olmamalı...Bu yönden Türkiye Cumhuriyeti taraftır.Kişilerin dini inanışları olabilir ama devletlerin olabilir mi?sanmıyorum.İnanadığınız dine bağış yapabilirsiniz veya misyonerlik yapabilirsiniz eğer bunu devlet eliyle yaparsanız din siyasallaşır.Nasıl ki Hristiyanlık dünya düzenini belirleyecek şekilde siyasallaşmıştır (kendi dini dışındakilere ikinci sınıf insan gözüyle bakar) Aynı şekilde İslamiyet te siyasallaşmıştır.Ki din kendini siyasetten ayrı tutamaz.Zira din insanın her türlü yaşamına müdahele hakkını kendinde görür.O halde din bizzati siyasi yaşamın içindedir.Batı toplumlumları bu müdaheleleri acı bir şekilde tattığı için "sekülerizm" i benimsemiştir.

Diğer yandan Tarikatların siyasi partiler üzerindeki etkilerinden bahsedilir hep!doğrudur veya yanlıştır bilemem ,olup olmadığını ispat edemem, bu sizin vicdanınızla ilgili bi durumdur.

Saygılarımla,

Uyanık ve hilekar olduğum için "Akıllı" demesinler de!!!

• Şu konuda yazan herkes tekrar düşüncelerini yazsa keşke

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

BSN
  • Hades. H kullanıcısına yanıt

Niye bunu yapacağız ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

BSN
  • Peki

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

reis arşiv araştırması mı yapıyon 2007 deki konuyu hortlatmışsın

Yapay zekadan ilgili konular diye bir alan çıkıyor ya, normalde pek umursamam da buna girip bakmış bulundum

Güzel olurdu :)

laiklik yoksa demokrasi olmaz.

ama demokrasi yoksa laiklik olabilir.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.