Şimdi Ara

Çığır açan yeni teori: Büyük Patlama sandığımız kadar karmaşık olmayabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
12 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Çığır açan yeni teori: Büyük Patlama sandığımız kadar karmaşık olmayabilir
    Evrenin nasıl başladığına dair en temel açıklama olan Büyük Patlama, uzun yıllardır fizikçilerin çözmeye çalıştığı en karmaşık problemlerden biri olmaya devam ediyor. Özellikle kuantum mekaniği ile genel görelilik teorisinin birbiriyle uyumsuzluğu, modern fiziğin en büyük açmazlarından biri olarak görülüyor. Ancak Kanada’daki Waterloo Üniversitesi ve Perimeter Enstitüsü’nden araştırmacılar, bu iki teoriyi ortak bir zeminde buluşturabilecek yeni bir yaklaşım geliştirdi.

Physical Review Letters dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, “quadratic gravity” (kuadratik kütleçekim) adı verilen alternatif model, evrenin ilk anlarındaki hızlı genişlemeyi doğal bir şekilde açıklayabiliyor. Araştırmanın ortak yazarlarından teorik kozmolog Jerome Quintin, bu yaklaşımı “Einstein’ın teorisinin bir üst seviyeye taşınması” olarak tanımlıyor. Çalışma, kuantum alan teorisinin matematiksel çerçevesi ile gözlemlenebilir kozmolojik veriler arasında doğrudan bir bağlantı kurmayı hedefliyor.

Evrenin ilk anlarına yeni bakış

Standart kozmoloji modeline göre evren, başlangıçta son derece küçük, sıcak, yoğun ve homojen bir yapıdaydı. Bu durumdan bugünkü geniş ve karmaşık evrene geçişi açıklamak için en yaygın kullanılan model ise “enflasyon teorisi”. Bu teori, varsayımsal bir parçacık olan Inflaton’un (Enflasyon) evrenin ilk anlarında çok kısa sürede aşırı hızlı bir genişleme başlattığını öne sürüyor.

Ancak bu modelin önemli bir sorunu var. Zamanı geriye doğru sardıkça ve enerji seviyeleri arttıkça teori geçerliliğini kaybetmeye başlıyor. Araştırmanın baş yazarı Ruolin Liu’ya göre bu durum fizikçileri daha tutarlı ve temel bir açıklama arayışına itiyor.

Daha az varsayımla daha güçlü açıklama

Yeni çalışmanın en dikkat çekici yönlerinden biri, evrenin başlangıcını açıklamak için ek varsayımlara minimum düzeyde ihtiyaç duyması. Araştırmacılar, özellikle yüksek enerji seviyelerinde matematiksel olarak tutarlı kalabilen kuadratik kütleçekim modeline odaklandı.

Ayrıca Bkz.Artemis II mürettebatının çektiği yeni Dünya fotoğrafı paylaşıldı

Yapılan hesaplamalar, bu modelde yer alan kuadratik terimlerin evrenin hızlı genişlemesini kendiliğinden tetiklediğini ortaya koyuyor. Daha da önemlisi, bu genişleme sürecinin ardından uzay-zamanın davranışı, bugün bildiğimiz genel görelilik kurallarına doğal biçimde geçiş yapıyor.

Kuadratik kütleçekim modelinin gözlemlerle karşılaştırılması. Bu grafik, yeni fizik teorisinin (renkli çizgiler), uzaydan gelen gerçek gözlem verileriyle (mor alan) ne kadar kusursuz bir uyum içinde olduğunu kanıtlıyor.

Liu’ya göre modelin bir diğer güçlü yanı ise gözlemlerle uyumu. Yeni matematiksel tahminler, modern teleskoplar ve ölçüm teknolojileriyle elde edilen verilerle oldukça iyi örtüşüyor. Bu durum, bazı açılardan klasik enflasyon modelleriyle yaşanan çelişkileri de azaltabilir.

Test edilebilir kuantum kütleçekim modeli

Kuantum kütleçekim teorilerinin en büyük sorunlarından biri, genellikle deneysel olarak test edilememeleri. Ancak bu yeni model, bu açıdan da farklı bir konumda yer alıyor. Araştırma ekibine göre teori, enflasyon sürecinde oluşması gereken minimum düzeydeki kütleçekim dalgalarını öngörüyor.

Kuantum dalgalanmalarından kozmik yapılara. Bu görsel, erken evrendeki küçük kuantum düzensizliklerinin kozmik enflasyon sırasında genişleyip büyüyerek evrenin büyük ölçekli yapılarının temelini nasıl oluşturduğunu gösteriyor.

Bu dalgaların, gelecekte geliştirilecek yeni nesil dedektörler tarafından tespit edilebilmesi mümkün olabilir. Çalışmanın kıdemli yazarı Niayesh Afshordi, kuantum kütleçekimin artık yalnızca teorik bir alan olmadığını, somut gözlemlerle test edilebilir hale geldiğini belirtiyor.

Bu teorinin doğrulanması için bilim dünyasının gözü önümüzdeki yıllarda devreye girecek büyük projelerde olacak. Özellikle 2035 civarında fırlatılması planlanan LISA kütleçekim dalgası gözlemevi, bu tür sinyalleri tespit edebilecek kapasiteye sahip.

Bunun yanı sıra NASA’nın Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu ve Vera C. Rubin Gözlemevi gibi projeler de evrenin erken dönemine dair benzeri görülmemiş miktarda veri sağlayacak. Bu gözlemler, yeni teorinin doğruluğunu sınamak açısından kritik rol oynayabilir.

Araştırmanın sonuçları doğrulanırsa, bu yaklaşım yalnızca Büyük Patlama’yı daha sade bir şekilde açıklamakla kalmayacak, aynı zamanda kuantum fiziği ile genel göreliliği birleştirme yolunda önemli bir adım olacak. Ancak bilim dünyasında her yeni model gibi bu teorinin de bağımsız çalışmalar ve gözlemlerle test edilmesi gerekiyor.

Kaynak:https://gizmodo.com/new-theory-says-weve-been-overcomplicating-the-big-bang-2000741777

• Ya şu evrenin sırlarını yavaş yavaş çözmeleri o kadar büyüleyici ki anlatamam. İnsanların beyninin sınırlarını zorlayıp "acaba ilk başta ne oldu" diye böyle bıkmadan usanmadan kafa patlatmaları tek kelimeyle muazzam. Sürekli yeni bir şeyler öğreniyoruz, bilimin bu bitmek bilmeyen merakı ve kendini hep güncellemesi harika bir şey bence. Her yeni keşif haberleri okuduğumda böyle ufkum açılıyor valla, iyi ki var bu bilim insanları.

Sesi gür çıkan azınlık fikirlerini böyle haberlerde hep belirttiği için, susup yaw he diye geçmek yerine, ben de fikirlerimi belirteyim dedim. Yoksa genel algı ve genel çoğunluk, bu azınlığın fikirlerinde gibi zannediliyor, tıpkı ekşi ve twitter trolleri gibi.
  • 4. Boyut ve üzerinin iz düşümlerine kafa yormak zordur...

• Bunlar pek elma yemiyor herhalde.

• Hepsinin kesisimi theory of everythinge uzanıyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Önümüzdeki on yıllarda paradigmanın değişeceğini ve cari kozmoloji modelinin yeniden şekilleneceğine inanıyorum. Karanlık enerji, karanlık madde, kara delik tekillikleri, evrenin başlangıcındaki tekillik, kozmik şişme vb... bunlar hep mevcut modelin gri alanları. Bu alanlar giderilmeden cari kozmoloji modelimizin hep bir ayağı topal kalacak.

Yeni bir fiziğe (GUT veya daha kapsamlısı)) ihtiyaç olduğu açık ama teorik fizik ve deneysel fizik 30-40 yıldır şu ya da bu düzeyde bir tıkanıklık içinde, GR ve QFT ölçeğinde radikal bir teori ortaya konamadı 100 yıldır. Bir tek sicim "kuramı?" bu radikalliği karşılamaya adaydı ama onun da deneysel kapasitesi yok.

Fakat en azından önümüzdeki yıllarda bu gri alanları temizleyerek ilerleme şansını yüksek görüyorum.

Sanırım gelişme dediğimiz şey Yakınsak (Lim f(x) = L) bir eğri çiziyor. Yani sonlu bir keşfedilecek/icat edilecek "şey" havuzu var. Başlangıçta bu havuzdan çok miktarda şey çekiyoruz ve gelişme eğrisi dik ama havuzdaki miktar azaldıkça eğri giderek yataylaşmaya başlıyor ve en sonunda havuz boşalınca yakınsak kalarak bir değere limitleniyor.

O yüzden insanlığın gelişim eğrisi son 10 bin yılda dik bir yol izledi ama artık yataylaşmaya yani yakınsamaya başladığı noktaya eriştik ya da erişmek üzereyiz görünüyor. Bundan sonra radikal keşifler yerine daha küçük adımlarla ilerlenecek ve adımlar da giderek küçülecek.

Benim hissiyatım o yönde yani nirvanaya erişmiş olabiliriz. Bu gidişatı değiştirecek en önemli aparat kuantum bilgisayarları gibi görünüyor. Eğer kuantum bilgisayar gelişimi de taban gürültüsü mefhumu yüzünden ilerlemez, bir yerde tıkanırsa hissiyatım doğru çıkabilir.

biraz daha artar. (Emil Michel Cioran)
    * Yearning for the past is usually just the lament of lost youth.

• Allahı kabul etmemek için atmayacakları takla yok!

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Allah var, bilim yalan.

• Ya şu evrenin sırlarını yavaş yavaş çözmeleri o kadar büyüleyici ki anlatamam. İnsanların beyninin sınırlarını zorlayıp "acaba ilk başta ne oldu" diye böyle bıkmadan usanmadan kafa patlatmaları tek kelimeyle muazzam. Sürekli yeni bir şeyler öğreniyoruz, bilimin bu bitmek bilmeyen merakı ve kendini hep güncellemesi harika bir şey bence. Her yeni keşif haberleri okuduğumda böyle ufkum açılıyor valla, iyi ki var bu bilim insanları.

Sesi gür çıkan azınlık fikirlerini böyle haberlerde hep belirttiği için, susup yaw he diye geçmek yerine, ben de fikirlerimi belirteyim dedim. Yoksa genel algı ve genel çoğunluk, bu azınlığın fikirlerinde gibi zannediliyor, tıpkı ekşi ve twitter trolleri gibi.

• Bu tarz haberleri daha yalın anlaşılabilir olarak veremez misiniz ? Okuyanların hepsi mühendis yada bu konuda bilgisi olan insanlar değil , haber içeriğinden hiçbir şey anlamadım

Aynen kanka ol dedi oldu. Bu bilim adamları boşuna uğraşıyor, boşuna mesai harcıyor. Hepsi birer aptal. Bunlara maaş ödeyen kurumlar, devletler onlar daha da aptal. Halbuki ol dedi oldu yav, cevap bu.

Şaka mısınız? Yoksa kasıtlı mı yapıyorsunuz?

Evet Ol dedi oldu da, ne oldu, nasıl oldu? Burada çelişki yok, çelişkili göstermeye çalışanların sanırım amacı farklı.

Bu da benim teorim. Hadi bakayım.
    Bir gün can sıkılan yaratıcı

Bilim insanları genel ontolojiyle (felsefi anlamda "varlık bilimle") ilgilenmiyorlar. Somut verilerle kıyaslayarak geçerlilik seviyesi saptanabilir sınanabilir bilimsel modeller üzerinden kainatı anlamaya, başlangıcından itibaren somut dışsal nesnel gerçekliğin hipotetik realizm (bilimin çalışma felsefesi ve nesnel varlığı kabulü) temelinde tutarlı bir modelini kurmaya çalışıyorlar.

Tanrı veya tanrısızlığı burada bir yere yerleştirmek kişilere kalmış bir tutum/yaklaşım. Bu resme tanrı, belki tanrılar veya tanrısızlığa dair teolojik (felsefi anlamda "tanrıbilimsel") spekülasyon enjekte edildiğinde bilimsel tartışmadan hızla uzaklaşıyoruz.

Bilimi tek bilgi kaynağı görmeyenler bile Galileo Galilei'den yani Avrupa'da Bilim Devrimi'nden bu yana bilim ve din gibi sahaların ayrı dominyonlar olduğunu bilir ve kabul eder. Bunları birbirine karıştırmaktan kaçınır.

Bu çerçevede yaklaşımınız çok yanlıştır; Galileo'nun mektuplarında sık sık Katolik Kilisesi mensuplarını ve arkadaşlarını uyardığı üzere bu bilimin yetki alanını ihlal eden ve bu şekilde bilimi boğazlayan bir niteliktedir.

Türkiye eğer bilimde yol kat etmek istiyorsa bu ayrım bilmez ilkel holistik tutumu kırması gerekir. Holistik (bütüncül) bakacağız tabii ki ama sizinki gibi değil.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

Görseller paylaşalım:

Kainatın gelişimi de Lim f(x) = L eğrisi izliyorsa o zaman biz hala - insanlık değil de evren olarak - evrenin artan bir hızla genişlediğinin düşünülmesi, devam eden yıldız kuşakları gibi durumlarla hala görece dik bir fazdayız gibi geliyor. İnsanlık da bunun içinde benzer bir eğriye dayansın dayanmasın küçük bir kıpırtı sadece.

Doğa bence dalga fonksiyonunu, dalgaları inanılmaz seviyor. Dalgalanmaya yönelik bir tutkusu var. Bu öyle sofistike ve çapraşık bir ritim ki; önce olguların sonsuz görünen varyasyonuna serpilen bir nesnel realiteye, ardından nihayetinde insan beyni ve bilinciyle kendi kendisini kavrayan insani varoluş deneyimine dönüşüyor.

Bu durumda Aristoteles'in Metafiziki'nde kendi kendini düşünen Tanrısı - gene oldukça gevşek felsefi bir dille ifade edersem - aslında insandan başka bir şey değildi. İnsana politik bir hayvan (zoon politikon) muamelesi çeken Aristoteles'in varlık felsefesinde insan merkezcilikten kurtulamaması ilginçtir. Zekanın ve bilincin kibrine yenik düşmüş olsa gerektir.

Yunanlar ve Romalılar yeterli analitik araçlara sahip değillerdi o sebeple gerçek bilimin kurulabilmesi, bilimin kurumsallaşabilmesi için birkaç asır gerekti.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• DR.ROOT kullanıcısına yanıt
    kökünü bilmeden varsayımsal tanı koymak yerine; arayış içinde olmak gerekir. bunun da; mezopotamya mitolojileri köklü kitle gütme aracına dönüştürülen kurumsal inanç yapılarıyla yapılamayacağını anlamak için, önce algılayabilmek gereklidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 6 Nisan 2026; 15:54:15 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bir çok insanın inandığı inanmak istediği her sebebi tanrıya bağlayan tanrıyı kim yarattı be asıl onu merak ediyorum. Asıl olan patlamadan önce gazlardan önce zerreciklerin çıkış noktasını bulan evreninde tanrıyı da vs vs her sorunun cevabını bulacak

• Siz herşeyi kendi ortamınız ile değerlendiyorsunuz. Allah'a gelince zamanda madde de herşey anlam değiştirir. Yanılgınız bu.

Bu kadar yaratılmışlık siz herşeyde Allah'ı keşfediniz diye. Allah sizden sadece namaz oruç hac vs istemiyor. Herşeyi yaratan bu kadar basite indiremez.

İşin garibi bir taraf sadece ibadet ile Allah'ı sınırladı, diğer taraf bilimi yanlış anlayıp herşeyde Allah'ı red yoluna gitti. İkisi de yanlış yolda. Oysa ki o bilinmekliğini istemişti yaratılmışlıkta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eteksen -- 21 Nisan 2026; 8:57:56 >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.