Şimdi Ara

Tanrı zaten çok güçlüyse, bir şeyler yaratması doğal değil mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
254
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Eğer tanrı veya tanrılar varsa, bilakis çok güçlüdür. Bir şeyler yaratıyor olması da çok acayip değil o zaman. Bir butona basıyorsun tak oluyor gibi. E biz normal insanlar, neden birtakım tanrılara sırf böyle onlar için kolay olan bir şeyi yaptıkları için böyle sürekli tapınmak durumundayız ki? Aslında çok saçma.


    Mesela ufacık bir adam kocaman halterci kaldirsa misal Naim Süleymanoğlu, dersin bu adam ne kadar kuvvetli. Oysa zebellah gibi bir adam kaldırsa o kadar da acayip gelmez. Bir neden sonuç ilişkisi var çünkü.


    Tanrı veya tanrılar varsa muhtemelen bunları takmıyorlardır. Bir arkadaşımın bi lafı vardı. Yaratıp gitmişler işte. Boşver şarabını iç derdi sonra da.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSB yazmayan adam -- 13 Nisan 2025; 1:42:9 >



  • Tapınma olayı yani dinler insanların uydurduğu şeyler, bu bariz ortada. Evreni inşa eden tanrı ya da tanrılar ise bunun bir sebebi olmalı, aslında her şeyin bir sebebi var sebepsiz hiçbir eylem olmaz, dolayısıyla bir sebebe bağlı eylemde bulunan her şeyin eksikliği/kusuru vardır, kusursuzluk hiçliğe mahsustur. Hayvanat bahçesi teorisi mevcut inanışlardan daha mantıklı :) diğer ihtimal, tanrı diye bir şey yok. Panteizm de tutarlı görünüyor.

  • Tanrı herşeye muktedirdir ve istediği şeyi yaratabilir, yaratmaya da bilir.

    yaratmak mecburiyetinde değildir.


    yaratması doğal değil mi?

    sorusu yerine

    yaratabilmesi normal değil mi?

    demek daha doğru olabilirdi.


    Allahın sıfatları arasında yaratmanın evreleri vardır.

    hâlık : “Takdir edici, yani eşyanın bütün tafsilatıyla miktar ve meratibini tayin eylemiştir.” 

    yani bir inşaatın proje aşaması diyebiliriz.

    bedî : ‘ibdâ’ anlamıyla, yani ‘yoktan yaratıcı olarak’ faaliyetini icra etmiştir. Böylece, kâinatın ‘ilk hammaddesi’ ortaya çıkmıştır.

    yani bir inşaatın malzemelerinin hazırlanması diyebiliriz.

    fâtır : El-Fâtır, “bir cirmden diğer bir cirmin kopması, bir tohumdan bir çemenin (sürgün) çıkması, bir hücreden (hücre) bir hücrenin doğması” olarak tarif edilmektedir.

    yani bir inşaatın, projeye uygun, hazır olan malzemeler kullanılarak yapılmaya başlanması...





  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Her şey çok açık değil mi?
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.