Şimdi Ara

Güncellendi: Asus, RTX 5070 Ti ve 5060 Ti 16GB üretimini durdurdu: Nvidia’dan açıklama geldi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
1.124
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Güncellendi: Asus, RTX 5070 Ti ve 5060 Ti 16GB üretimini durdurdu: Nvidia’dan açıklama geldi
    Güncelleme: Asus, PR biriminin eksik bilgi verdiğini, üretimin sonlanmayacağını açıkladı.

"ASUS GeForce RTX 5070 Ti ve RTX 5060 Ti 16 GB ile ilgili son haberleri açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Bazı medya kuruluşları, ASUS halkla ilişkiler temsilcisinden bu ürünlerle ilgili eksik bilgi almış olabilir. GeForce RTX 5070 Ti ve GeForce RTX 5060 Ti 16 GB ürünleri üretimden kaldırılmamış veya kullanım ömrü sona ermiş (EOL) olarak belirlenmemiştir. ASUS, bu modellerin satışını durdurma planı yoktur. Her iki ürünün tedarikindeki mevcut dalgalanmalar, öncelikle bellek tedarik kısıtlamalarından kaynaklanmaktadır ve bu durum, üretim hacmini ve stok yenileme döngülerini geçici olarak etkilemiştir. Sonuç olarak, belirli pazarlarda ürünlerin bulunabilirliği sınırlı görünebilir, ancak bu durum üretim durdurma veya ürünün piyasadan çekilmesi olarak yorumlanmamalıdır."

Orijinal haber aşağıdadır:

Asus’un süregelen bellek sıkıntısı nedeniyle RTX 5070 Ti ve 5060 Ti 16GB ekran kartlarının üretimini durdurduğu bildirildi. Şirket, modellerin yaşam döngüsünü tamamladığını belirterek, artık bu kartların üretimini sürdürmeyeceğini aktardı. Bu gelişme, özellikle yüksek kapasiteli bellek talebinin arttığı günümüz ekonomik ortamında dikkat çekiyor.

Ekran kartı kıtlığı başladı

Tüm bu söylemler YouTube kanalı Hardware Unboxed ile Asus arasında yapılan görüşmeye dayanıyor. Kanala göre Asus, RTX 5070 Ti özelinde ciddi bir tedarik sıkıntısı yaşıyor. 5060 Ti 16GB modelinin de üretiminin neredeyse sona erdiği, Asus’un bu modeli de artık üretmeyeceği ifade ediliyor.

Öte yandan Nvidia tarafından da önemli bir açıklama geldi. Nvidia, arz sıkıntısını onaylayarak şunları söyledi: “GeForce RTX GPU'lara olan talep güçlü ve bellek arzı kısıtlı. Tüm GeForce SKU'larını sevk etmeye devam ediyoruz ve bellek kullanılabilirliğini en üst düzeye çıkarmak için tedarikçilerimizle yakın bir şekilde çalışıyoruz.”

Bununla birlikte perakendecilerin de 5070 Ti stoklarına ulaşamaması nedeniyle ürünün fiilen piyasadan kalkmış olduğu vurgulanıyor. Bu durum, özellikle yapay zeka sektörünün RAM ve diğer bilgisayar bileşenlerine olan talebi artırmasıyla bağlantılı. Veri merkezi altyapı şirketlerinin yoğun talepleri, bellek üreticilerinin üretim hatlarını yüksek bant genişlikli bellek (HBM) ürünlerine kaydırmasına neden oldu. Bu da tüketici tarafında RAM, GPU ve SSD fiyatlarının ciddi şekilde artmasına yol açtı. Kriz o kadar büyük ki Micron, tüketici markası Crucial’ın üretimini durdurup yalnızca yapay zeka odaklı çözümler sunacağını duyurdu.

Ayrıca Bkz.ABD onay verdi, Çin fiilen yasakladı: Nvidia H200 krizinde yeni perde

Asus ise Nvidia’nın partneri olarak bellek sıkıntısına dair açıklama yapan ilk şirket oldu. Ancak burada ilginç bir durum da var. Asus, Msi, ASrock gibi firmalar Nvidia ve AMD’nin ekran kartlarını üretirken bu şirketlerden hem GPU’yu hem de belleği tedarik ediyordu. Görünüşe göre kriz o kadar büyük ki şirketler, partnerlerinden belleği kendilerinin temin etmesini istiyor. Ancak yaşanan durumunun bununla ilgili olup olmadığına dair net bir bilgi yok.

Kaynak:https://www.engadget.com/gaming/pc/asus-has-stopped-producing-the-nvidia-rtx-5070-ti-and-5060-ti-16gb-saying-theyve-reached-end-of-life-162012253.html

• Nvidia’nın kazık fiyatlarına inat mis gibi RX 9070 XT alın geçin. Halâ fiyatları çok uygun. Adamlar RTX 5070 Ti performansını RTX 5070 fiyatına satıyor ötesi var mı? Üstelik eski serilerdeki sorunların hiçbiri de yok cillop gibi kart yapmış AMD.

Nebi Akgünyoutube
    AMD 9070 XT Alınır Mı ? / vs RTX 5070 Ti
    https://www.youtube.com/watch?si=IhU5G62z3W15xDmM&v=7Cswu1YF4cg&feature=youtu.be

marka fanboyları bu dünyanın m*k çukurudur maalesef.

biri çıkar ölümüne amd savunur, diğeri çıkar playstation savunur, diğeri ölümüne Volkswagen savunur.

mesela F/P olarak 9070XT'nin yanına yaklaşabilen kart yok ama millet hala gidip 5070,5070Ti felan alıyor. akıl mantık işi değil. Sorsan yazılım yiaaa der. bir cacıktan anladığı da yoktur

Eğer maksat oyun oynamaksa RX 9070 XT her türlü işinizi görecektir. Asus Prime RX 9070 XT aldım iki ay önce, bu süre zarfında hiçbir problem yaşamadım. Ne bir driver hatası ne de oyunlarda bir kasma, crash vs. aldım.

RX 9000 serisi ile AMD büyük bir adım attı ve mimariyi NVIDIA'ya benzer yaptı. O yüzden RX 6000-7000 serisine FSR4'ü resmi olarak getiremiyor çünkü mimari değişti. Dolayısıyla mimari benzer olduğu için DLSS 4 ile FSR4 arasındaki fark neredeyse yok. FSR4'ün tek problemi DLSS4 kadar yaygın olmaması, az sayıda oyunda resmi FSR4 desteği var. Fakat gün geçtikçe FSR4 destekleyen oyunların sayısı da artıyor, oyun geliştiricilerinin implement etmesi lazım FSR4'ü. Son zamanlarda daha önce desteklemeyen Expedition 33, Black Myth Wukong gibi oyunlara da geldi FSR4. Ama ilk günden gelmiyor bazı oyunlara FSR4 desteği, o konuda işte biraz para konuşuyor diye düşünüyorum. NVIDIA sponsorlu oyunların sayısı daha fazla, orada NVIDIA çok iyi noktada.

Ray Tracing performansı da bir hayli artmış RX 9000 serisinde, evet RTX 5000 serisine kıyasla geride kalsa da RTX 4000 serisi kartlarını geçiyor Ray Tracing performansında. Ben oyunlarda kapattığım için çok umursamadım ama açanlar var diye söylüyorum, üzmez bence. Path Tracing konusunda ise NVIDIA kartları da patlıyor, aşırı FPS düşürüyor zaten o teknoloji.

Ayrıca Optiscaler moduyla FSR 3 destekleyen oyunları FSR4 özelliğine yükseltebiliyorsunuz zorlayarak.

Eğer ki esas işiniz AI, render ve/veya yayıncılıksa NVIDIA'ya mahkumsunuz yapacak bir şey yok.
  • Mining'inize de AI'ınıza da... Bir hobimiz var şurada, durup durup içine ediyorlar. Regülasyon falan olsa bari, tüketici sınıfı elektroniklerin tedariğini bu kadar sıkıntıya sokmasalar...

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt

5080 ni 2 aydır 5090 yapsam mı diye dönüp dönüp duruyorum pişman edecek belli ki.Güncellendi: Asus, RTX 5070 Ti ve 5060 Ti 16GB üretimini durdurdu: Nvidia’dan açıklama geldi 

AMD9800X3D MSI PRO X670-P WIFI AM5 DDR5/Arctic Liquid Freezer II 360 A-RGB / MSI 5080 Triox OC / LG C3 48 İnç" Oled Monitör/ PHANTEKS ENTHOO 719 10 fan/ Cooler Master V1000 Vangard 90 Plat 1000w/ Kingston Fury Beast RGB AMD EXPO 32GB 6000 mhz cl32 / Samsung 990Pro 1000 GB M.2 /2x 1 TB Samsung 970 EVO PLUS/2x Samsung 860 pro 500 gb /SEAGATE 1TB BARRACUDA/TRANSCEND 128GB 320/Creative Sb Z Pcı-E Ses Kartı LG BH9520TW 3D Bluray Ev Sinema Sistemi /Razer NAGA EPiC/Razer Anansi Expert MMO -Corsair Gaming K95 RGB Platinum Cherry MX Brown
  • Bu kıştan önce sistemini toplamayanlar büyük sıkıntı yaşayacak hatta yaşıyor gibi görünüyor. Geçmiş olsun, ne diyeyim.

öpün, koklayın, tozunu alın ne bileyim pamuklara sarın

• Nvidia’nın kazık fiyatlarına inat mis gibi RX 9070 XT alın geçin. Halâ fiyatları çok uygun. Adamlar RTX 5070 Ti performansını RTX 5070 fiyatına satıyor ötesi var mı? Üstelik eski serilerdeki sorunların hiçbiri de yok cillop gibi kart yapmış AMD.

Nebi Akgünyoutube
    AMD 9070 XT Alınır Mı ? / vs RTX 5070 Ti
    https://www.youtube.com/watch?si=IhU5G62z3W15xDmM&v=7Cswu1YF4cg&feature=youtu.be

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Symbianist -- 16 Ocak 2026; 13:12:32 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Valla bende 6750 XT var herhalde uzun bir süre daha almam kar 2022 den beri kullanıyorum her güncellemede kartın performansı yükseldi valla. AMD 10 bin serisi çıkınca bir bakarım değerse geçerim herhalde.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Sir Crocodile
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • geçen yıl sadece ekran kartını ve belleklerini yenileyenler karlı çıktı... ihtiyacınız olmasa bile ekran kartı ve bellek almak geçen yıl çok mantıklı bir hamle olurdu...

• Symbianist S kullanıcısına yanıt

marka fanboyları bu dünyanın m*k çukurudur maalesef.

biri çıkar ölümüne amd savunur, diğeri çıkar playstation savunur, diğeri ölümüne Volkswagen savunur.

mesela F/P olarak 9070XT'nin yanına yaklaşabilen kart yok ama millet hala gidip 5070,5070Ti felan alıyor. akıl mantık işi değil. Sorsan yazılım yiaaa der. bir cacıktan anladığı da yoktur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shockwave error -- 16 Ocak 2026; 15:18:0 >

Orijinalden alıntı: shockwave error

AI işi bozuyor. Cuda çok önde. AMD'de ComfyUI-Zluda ile iş yaptığında anlıyorsun durumu.

YZ konusunda haklısınız ama benim şahsen YZ ile işim yok. Oyun amaçlı kullanan biri için RX 9070 XT o fiyat farkına her türlü tercih edilir. Şu an bile 17-18 bin lira fark varken derinleşen krizle birlikte fark 20 bini geçecek gibi görünüyor. Tabi işin bir de Linux tarafı var. AMD açık kaynaklı sürücüler kullanırken Nvidia kendi teknolojilerinin kaynak kodlarını paylaşmıyor. Ki bu benim nefret ettiğim bir şeydir. Bu da Linux tarafında performans kaybına sebep oluyor. Bu kayıpları yaşamamak için Nvidia kullanıcısını Windows'a mahkûm ediyor. Ben Linux kullanıcısı olduğum için ve politikası gereği açık kaynak destekçisi bir üretici olmasından ötürü AMD'yi tercih ettim.

Evrim Ağacı TeknoBilimyoutube
    Nvidia ekran kartlarının Linux işletim sisteminde Dirext 12 tabanlı oyunları oynarken sebep olduğu %20-30 arası performans kaybını internette uzun zamandır okuyorum. Ve nihayet bu videoda durumu bizzat test edip doğrulayabildim. Videomuzda bunun olası nedenlerine ve çözüm için Nvidia'nın çabalarına değiniyorum. 00:00 Giriş 00:46 Sorun ne? 01:22 Nvidia durumun farkında 01:34 AMD tarafında işler nasıl? 02:19 Linux'da DirectX oyunları nasıl çalışıyor? 04:53 Testler 06:24 Sonuç değerlendirmesi 07:55 Çıkış #bilgisayar #oyun #reklam
    https://www.youtube.com/watch?si=0iSqRWnpf9EQkZQc&v=9ULv5cu2xSo&feature=youtu.be

İnsanlar eski yazlım sorunları yüzünden amd ekran kartlarına soğuk bakıyor.

İşlemcide intelin rakibi amd athlon ve phenom serisi iyi pazar yakalamıştı sonra ne olduysa tekrar intel liderliği aldı şuanda nasıl amd zirve yaptıysa işlemci piyasasında ekran kartı içiminde öyle istediği kadar fps versin nvidia yazılım konusumda güveniyor insanlar onun için amd kartlar tercih edilmiyor.

Bellek krizinden amd kartlar etkilenmiycek sanıyorsanız yanılıyorsunız yakında onlarda zam yapağını duyurdu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

PHANTEKS ECLIPSE G500A DRGB Black Logitech G105 Logıtech Z-5500 5+1 DIJITAL THX SPEAKER Creative Sound Blaster Z
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

Herkes linux diyor göriyorum oyunlar steam yazılımlar programlar sorunsuz çalışıyormu denedinizmi..?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

PHANTEKS ECLIPSE G500A DRGB Black Logitech G105 Logıtech Z-5500 5+1 DIJITAL THX SPEAKER Creative Sound Blaster Z
  • Ronaldo-9 kullanıcısına yanıt
    hocam insanların ihtiyaçlarını bilmeden yorum yazmanız komik olmuş. bugün yüksek tazeleme hızlı bir monitör alıp sadece cs2 oynayacak biri nvidia almak istediğinde bi cacıktan anlamadığından değil, amdnin cs2 özelinde bi cacık olmadığından nvidia kart alıyor. 9070xt dediğiniz kart geçtim 5070ti modelini, düz 5070i bile yakalayamıyor. 9800x3d işlemci ve 600 hz monitörlü bir sistem kuran biri amd kart alırsa bu işten biraz anlayan herkes bu duruma mabadıyla güler. o yüzden insanların ihtiyaçlarını bilmeden sırf bir markayı seçtikleri için kötülemeniz yanlış. ayrıca artık sorun çıkarmıyor denilen 7000 serisinden 7700xt kullanan bi arkadaşım var. cs oynarken bazen 2 günde bir, bazen tek bir maçta 2-3 defa olmak üzere alt+f4 çekilmiş gibi oyunun kapanıp amd uyarı ekranıyla karşı karşıya kalma sorunu yaşıyor. karıca da küçüktür ama mide bulandırır yada ucuz mal alacak kadar zengin değilim terimlerini hiç duymadınız sanırım

• quote:

Orijinalden alıntı: enja

Herkes linux diyor göriyorum oyunlar steam yazılımlar programlar sorunsuz çalışıyormu denedinizmi..?

Valorant gibi birkaç anti-cheat gerektiren oyunlar haricinde Steam'deki oyunların yüzde 90'ı Linux'ta oynanabiliyor. Zaten Steam çok ciddi miktarda yatırım yapıyor Linux'a. Ekran kartı konusunda da şunu söyleyeyim RX 9070 XT ile AMD yıllar sonra bile hatırlanacak efsane bir GPU yapmış. Normalde 330W gücündeki kartı düşük voltaj (undervolting) ile 230W'a düşürüp aynı performansı 100W tasarruf ederek alabiliyorum. Çok esnek ve güç ayarlarıyla oynamaya müsait bir yapısı var. Arada 2-3 FPS fark oluyor ki onu da 100W'lık tasarrufu düşününce farktan saymıyorum. İstediği kadar FPS versin demişsiniz de fiyatından dolayı RTX 5070 Ti alamayan biri RTX 5070 ile aynı fiyata satılan, dahası RTX 5070 Ti ile aynı performansı veren RX 9070 XT'yi tercih etmiyorsa ya bilgisizdir ya fanboydur ya da zeka geriliği vardır. Tabi bu sadece "oyun" amaçlı kullanım sernaryosu için geçerlidir. Yoksa YZ odaklı bir kullanım varsa tabiki de RTX 5070 tercih edilir. Ama günlük kullanıcılar zaten oyunculardan oluşuyor. İçerik üreticisi veya YZ gibi CUDA çekirdeklerine ihtiyacı olan iş amaçlı yazılımlar kullanan insanlar zaten günlükten ziyade profesyonel kullanıcı grubuna girdiği için onların tercihi Nvidia olmak zorunda.

• emrekaradag kullanıcısına yanıt

hocam isteyen istediği kartı alır tabii ki. yanlış anlaşıldıysam affola.

Ancak 9070XT'nin 5070'i yakalayamadığını nerden çıkardınız onu anlamadım. 9070 sahibi değilim, yakında alacağım ancak izlediğim 10 testin 8'inde daha üstün performans gösteriyor.

bu arada arkadaşınıza söyleyin cs2 için vibrancegui kullansın sorunu düzelecektir.

vibrancegui konusunda işte herkes bunlarla uğraşmak istemiyo bilmek zorunda da değil insanlar. nvidia takıyo ve sorunsuz çalışıyo onu arıyo insanlar. yakalayamadığı durum ise cs2 özelinde. techpowerup testlerine bakabilirsiniz. amdnin cs özelinde nvidianın aynı sınıf rakiplerinden çok geride olduğu bir sır değil. genel performans konusunda 9070xt zaten güçlü ona lafım yok.

• Nvdia karaborsa üstüne kurulu bir imparatorluk. Diğer tüm firmaları bu yöne itti. Tüketim o kadar güçlü ne yapsalar satılıyor. Sıkıntı onlarda değil bizde satmıyorsa almamak gerekirken. Herkes acele edip uçacak kaçacak havasına giriyor. Bu havaya girenler bir avuç nerd başka birşey değil. Steam datalarına bir bakın ezici çoğunluk 1060 2060 3060 en çok kullanılan kartlar. Nvdia napsa bu adamlar etkilenmez çünkü bunlar gerçek oyuncu her şekil eğlenir.1080 p 60 fps paşa gibi oyununu oynar geçer. 4k 144 fps almadığı için gece ağlayanlar yazık valla nvdia bunları ne kadar sağsa az.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İntelBaba -- 16 Ocak 2026; 17:22:54 >
    Eğer maksat oyun oynamaksa RX 9070 XT her türlü işinizi görecektir. Asus Prime RX 9070 XT aldım iki ay önce, bu süre zarfında hiçbir problem yaşamadım. Ne bir driver hatası ne de oyunlarda bir kasma, crash vs. aldım.

RX 9000 serisi ile AMD büyük bir adım attı ve mimariyi NVIDIA'ya benzer yaptı. O yüzden RX 6000-7000 serisine FSR4'ü resmi olarak getiremiyor çünkü mimari değişti. Dolayısıyla mimari benzer olduğu için DLSS 4 ile FSR4 arasındaki fark neredeyse yok. FSR4'ün tek problemi DLSS4 kadar yaygın olmaması, az sayıda oyunda resmi FSR4 desteği var. Fakat gün geçtikçe FSR4 destekleyen oyunların sayısı da artıyor, oyun geliştiricilerinin implement etmesi lazım FSR4'ü. Son zamanlarda daha önce desteklemeyen Expedition 33, Black Myth Wukong gibi oyunlara da geldi FSR4. Ama ilk günden gelmiyor bazı oyunlara FSR4 desteği, o konuda işte biraz para konuşuyor diye düşünüyorum. NVIDIA sponsorlu oyunların sayısı daha fazla, orada NVIDIA çok iyi noktada.

Ray Tracing performansı da bir hayli artmış RX 9000 serisinde, evet RTX 5000 serisine kıyasla geride kalsa da RTX 4000 serisi kartlarını geçiyor Ray Tracing performansında. Ben oyunlarda kapattığım için çok umursamadım ama açanlar var diye söylüyorum, üzmez bence. Path Tracing konusunda ise NVIDIA kartları da patlıyor, aşırı FPS düşürüyor zaten o teknoloji.

Ayrıca Optiscaler moduyla FSR 3 destekleyen oyunları FSR4 özelliğine yükseltebiliyorsunuz zorlayarak.

Eğer ki esas işiniz AI, render ve/veya yayıncılıksa NVIDIA'ya mahkumsunuz yapacak bir şey yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bulduren -- 16 Ocak 2026; 17:42:34 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.